فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 37 (زمستان 1399)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 37 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین امیررحیمی*، سید شمس الدین حسینی، سید محمدرضا سیدنورانی، تیمور محمدی، اسماعیل صفرزاده صفحات 11-35

    در سال های اخیر خصوصی سازی در صنایع پایین دست نفت و گاز یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته برای تغییر و بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید و همچنین اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی بوده است. این پژوهش قصد دارد با استفاده از بررسی یازده متغیر مربوط به عملکرد شش شرکت پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندر عباس، پالایش نفت تهران، پالایش نفت لاوان، پالایش نفت شیراز و پالایش نفت تبریز به روش DID (فازی) و مقایسه آن با گروه های کنترل نسبت به ارزیابی وضعیت خصوصی سازی این شرکت ها بپردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از میان یازده متغیر مورد بررسی دو متغیر نسبت هزینه های عمومی اداری و فروش به درآمدها و تعداد پرسنل در قبل و بعد از واگذاری برای گروه کنترل معنادار بوده اند. به عبارتی وضعیت اشتغال و هزینه های عمومی اداری و فروش در شرکت های مورد بررسی نسبت به گروه کنترل نامناسب تر بوده و از این بابت عملکرد ضعیفی داشته اند. این موضوع نشان می دهد واگذاری این شرکت ها در عمل تاثیر مثبتی بر وضعیت اشتغال نداشته است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی اصل 44، خصوصی سازی، صنعت پالایش نفت، رویکرد DID
  • مجتبی رستمی*، محمد نبی شهیکی تاش صفحات 37-72

    به دلیل نقش استراتژیک تلاطم و بی ثباتی قیمت های نفت خام و تاثیرات آن بر همه کشورهای جهان، روش های مختلف مدلسازی و پیش بینی در این مورد ضروری است. در دو دهه گذشته ادبیات گسترده ای در مورد رویکردهای مختلف برای مدل سازی تجربی تلاطم در بازار نفت خام پدید آمده است. در این پژ.هش، مدلسازی تلاطم قیمت های نفت خام WTI که در بازار این کالای استراتژیک یکی از مهم ترین انواع نفت خام است با شش مدل تلاطم تصادفی (SV) انعطاف پذیر بررسی شده است. سپس عملکرد تجربی این مدل ها در مقایسه با یکدیگر با استفاده از روش های بیزی بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که افزودن پرش در معادله بازده و اثر اهرمی به مدل تلاطم تصادفی (SVLJ) عملکرد آن را در مقایسه با سایر مدل ها بسیار بهبود می بخشد. براساس یافته های این مدل، پایداری تلاطم در بازار WTI بسیار بالاست و به طور متوسط هر سال یک پرش در این بازار روی می دهد. با این حال، این مدل نشان می دهد که در سال 2020 دو پرش در بازده WTI در ماه های آوریل و مه روی داده است که رویدادی کم نظیر است. علاوه بر این همبستگی میان مولفه پرش در بازده و پرش در تلاطم (پرش همبسته مرتون) در داده های WTI تایید نمی شود. همچنین، به دلیل اثر اهرمی منفی، شوک های منفی اثرات تلاطمی قویتری نسبت به شوک های مثبت در بازار نفت خام دارند.

    کلیدواژگان: تلاطم تصادفی، پرش، روش های بیزی، نفت خام، اثر اهرمی
  • بتول زرگر*، علی امامی میبدی، حسین جهانگیرنیا، مژگان صفا صفحات 73-97
    هدف

    به دلیل ضرورت توسعه صنعت فتوولتاییک که از لزوم کاهش وابستگی اقتصاد کشور به سوخت-های فسیلی و کاهش آلودگی هوا ناشی می شود، هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی جهت تامین مالی این صنعت در کشور است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی است؛ توسعه ای بودن آن به دلیل ارایه ی یک چارچوب برای تامین مالی صنعت، و کاربردی بودن آن به دلیل امکان کاربرد مستقیم نتایج در توسعه این صنعت است. برای مدل سازی، از ترکیب روش کیفی داده بنیاد و روش کمی شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. جامعه تحقیق مشتمل بر خبرگان حوزه مالی، اقتصادی و فنی صنعت فتوولتاییک بوده که از طریق مصاحبه نیمه‫ ساختاریافته و رویکرد نمونه گیری هدفمند، ترکیب روش حداکثر تنوع با روش گلوله برفی، 25 نفر مورد مصاحبه قرار گرفته اند.

    ‬‬‬‬‬‬‬‬‬یافته ها

    یافته ها نشان داد که صندوق های سرمایه گذاری از راهبردهای اصلی تامین مالی عمومی، وام بانکی از راهبردهای تامین مالی شخصی، قرارداد خرید تضمینی از مشوق های دولتی، تامین مالی دولتی از محل تعدیل تعرفه برق فسیلی و وجود ضمانت ها و بیمه ها، از جمله اولویت های راهبردی تامین مالی این صنعت شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه نهایی می توان بیان داشت که با توجه به بسترهای موجود در کشور، در مدل تامین مالی صنعت فتوولتاییک از طریق راهبردهای متنوع، دید سودآوری و فضای حمایتی برای صنعت ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: فتوولتائیک، تامین مالی، داده بنیاد، شبکه عصبی
  • محمد صیادی*، سیاب ممی پور، هدی طالبی صفحات 99-128

    با توجه به افزایش استفاده از ذخیره سازها به عنوان یکی از روش های موثر مدیریت اوج تقاضا و افزایش قابلیت اطمینان شبکه برق، اولویت بندی بهینه استفاده از ذخیره سازها ضروری است. هدف اصلی این تحقیق اولویت بندی پست های فوق توزیع منتخب تهران به منظور اوج سایی، تسطیح منحنی بار و معیار اقتصادی با استفاده از ذخیره ساز باتری است. برای این متظور با استفاده روش تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) با روش وزن دهی آنتروپی شانون و روش پیاده سازی SAW، به تعیین اندازه مناسب ذخیره ساز و تعیین زمان تعویق و میزان سود ناشی از تعویق توسعه پست در صورت استفاده از ذخیره ساز پرداخته شده است. در این تحقیق، از داده های واقعی مربوط به پستهای فوق توزیع 63 به 20 کیلووات اکباتان، آزادی، آذربایجان، ابوذر، سینا، دپو و یاخچی آباد دریافت شده از برق منطقه ای تهران استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، پست دپو دارای اولویت استفاده از ذخیره ساز باتری در معیارهای همزمان سه گانه است. همچنین حداکثر ظرفیت نصب و حداکثر توان ذخیره ساز برای پست اولویت اول (پست دپو)، به ترتیب برابر با 66/119 مگاوات ساعت و 18 مگاوات می باشد. همچنین استفاده از ذخیره ساز در پست انتخاب شده به نحو کارایی موجب تعویق توسعه پست به میزان 7 سال شده و سود حاصل از عدم نیاز به توسعه شبکه نیز برابر 40 درصد هزینه سرمایه گذاری می باشد.

    کلیدواژگان: اوج سایی، تصمیم گیری چندمعیاره، آنتروپی شانون، ذخیره ساز، قابلیت اطمینان
  • احمد موسایی*، محمدعلی هاتفی، محمدمهدی حیدری اصل صفحات 129-158

    امروزه، گرایش جهانی به کاربرد گاز طبیعی در عرصه های تولید و حمل و نقل، رشد چشمگیری داشته است و عواملی چون هزینه پایین، ایمنی، دردسترس بودن، مزایای زیست محیطی و توسعه تکنولوژی و کاربرد آن به خصوص در توربین های گازی، باعث شده تا این محصول جایگزین سوخت های نفتی شود. بسیاری از راه حل های فناورانه مطرح در بازار، چالش ها و فرصت های استفاده از گاز طبیعی را با هدف شناخت مسیرهای بهره ورانه ذیربط، بررسی می کنند. به عنوان یکی از این راه حل ها، در این مقاله، مدلی برای انتخاب بهترین سوخت در زنجیره ارزش گاز طبیعی در کشور ایران، از بین چهار گزینه معرفی شده است: گاز طبیعی فشرده، گاز طبیعی مایع، دی متیل اتر و گازبه مایع. ابتدا بر اساس یک مطالعه جامع، شاخص های موثر بر انتخاب سوخت، شناسایی شد. سپس از طریق تکنیک دلفی و به کمک نظرات خبرگان متبوع، شاخص ها غربالگری شدند و 20 مورد نهایی انتخاب گشت. در گام بعدی، شاخص ها رتبه بندی شدند که این امر از طریق توافق گروهی بین خبرگان و با ضریب تطبیق کندال معادل 0.808 محقق گشت. به منظور تبدیل رتبه به وزن از تکنیک معتبر مرکز ثقل استفاده شد. در نهایت، با داشتن اوزان شاخص ها و همچنین چهار گزینه فوق الذکر، از تکنیک جدید کوکازو بهره گرفته شد تا سوخت برتر مشخص گردد. بر طبق نتایج حاصله، در حال حاضر بهترین گزینه برای کشور، گاز طبیعی مایع است؛ و در رتبه بعدی، گاز طبیعی فشرده قرار می گیرد. واقعیت های موجود در جهان، درستی نتایج کسب شده را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، گازطبیعی، سوخت نفت
  • رضوان همتی، موسی خوشکلام خسرو شاهی * صفحات 159-182

    تخریب محیط زیست یکی از مهم ترین دغدغه های کشورهای جهان از جمله کشورهای در حال توسعه است. یکی از مهم-ترین شاخص هایی که بررسی آن کمک شایانی به فهم میزان حمایت کشورهای جهان از بهبود کیفیت محیط زیست می کند، ردپای اکولوژیکی است. ردپای اکولوژیکی شاخصی است که نشان دهنده محدودیت های زیست محیطی و میزان تجاوز انسان ها از این محدودیت ها است. عوامل متعددی از قبیل مصرف انرژی و... بر ردپای اکولوژیکی موثرند اما از یکسو با توجه به نقش موثر آزادی اقتصادی و حکمرانی در ردپای اکولوژیکی و از سوی دیگر با توجه به عدم بررسی تاثیر متقابل این دو متغیر بر ردپای اکولوژیکی در هیچکدام از مطالعات داخلی، هدف مقاله حاضر عبارت از بررسی تاثیر متقابل آزادی اقتصادی و حکمرانی بر ردپای اکولوژیکی کشورهای منتخب در حال توسعه طی دوره 2017-1971 بوده و از دو مدل اقتصادسنجی (مدل اول: تاثیر آزادی اقتصادی و حکمرانی به عنوان متغیرهای مستقل از هم بر ردپای اکولوژیکی و مدل دوم: تاثیر متقابل آزادی اقتصادی و حکمرانی بر ردپای اکولوژیکی) در قالب روش داده های پانل استفاده شده است. نتایج مدل اول حاکیست که تاثیر آزادی اقتصادی و حکمرانی بر ردپای اکولوژیکی کشورهای منتخب در حال توسعه به ترتیب مثبت (و معنی دار) و منفی (و معنی دار) است اما نتایج برآورد مدل دوم حاکیست که تاثیر متقابل آزادی اقتصادی و حکمرانی بر ردپای اکولوژیکی کشورهای منتخب در حال توسعه، منفی و معنی دار است.

    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، حکمرانی، ردپای اکولوژیکی، مصرف انرژی، تاثیر متقابل و کشورهای منتخب
|
  • Hosein Amirrahimi *, Seyyed Shamseddin Hosseini, Seyyed Mohammad Reza Seyyed Noorani, Teymour Mohammadi, Esmaeil Safarzadeh Pages 11-35

    In recent years, privatization in the downstream industries of oil and gas , has been one of the most important measures taken to change and improve the business environment and remove barriers of production, as well as to implement of the general policies of Article 44 of the Constitution. This study intends to check out eleven variables related to the performance of six companies: Isfahan Oil Refinery, Bandar Abbas Oil Refinery, Tehran Oil Refinery, Lavan Oil Refinery, Shiraz Oil Refinery and Tabriz Oil Refinery by DID (fuzzy) method and compare it with control groups in order to Assess the privatization status of these companies. The results of this study show that two variables out of the eleven variables -, the ratio of general administrative and sales costs to revenues and the number of staff before and after the transfer, were significant for the control group. In other words, the employment situation and general administrative and sales costs in the companies under review were more unsatisfactory than the control group and in this regard, they had poor performance. This shows that in practice, the transfer of these companies has not affected the employment situation, positively.

    Keywords: General Policies of Article 44 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, privatization, Oil Refining Industry, DID Approach
  • Mojtaba Rostami *, Mohammad Nabi Shahiki Tash Pages 37-72

    Due to the strategic role of volatility and instability of crude oil prices and its effects on all countries of the world, different methods of modeling and forecasting are necessary. Over the past two decades, extensive literature has emerged on various approaches to empirically modeling volatility in the crude oil market. In this research, WTI crude oil price volatility modeling, which is one of the most important types of crude oil in the market of this strategic commodity, is examined with six flexible stochastic volatility (SV) models. Then the experimental performance of these models is compared with each other using Bayesian methods. The findings of this study show that adding jump in efficiency and leverage effect to the stochastic volatility (SVLJ) model greatly improves its performance compared to other models. According to the findings of this model, the stability of volatility in the WTI market is very high and on average one jump occurs in this market every year. However, this model shows that in 2020, two jumps in WTI returns occurred in April and May, which is a unique event. In addition, the correlation between the return jump component and the volatility jump (Merton correlation jump) is not confirmed in the WTI data. Also, due to the negative leverage effect, negative shocks have stronger volatility effects than positive shocks in the crude oil market.

    Keywords: Stochastic Volatility, Jump, Bayesian methods, crude oil, Leverage Effect
  • Batoul Zargar *, Ali Emami Meibodi, Hosein Jahangirnia, Mozhgan Safa Pages 73-97
    Purpose

    It is necessary to develop the photovoltaic industry due to the criticality of reducing economic dependence on fossil fuels and mitigating air pollution. Therefore, the present study aims to propose a financing model for this industry in Iran.

    Methods

    This is an applied-developmental study, In terms of purpose. It is developmental because it provides a framework for financing the industry. On the other hand, it is of an applied nature, as its results find direct application in developing this industry. The modeling draws on a mixed-method approach combining the qualitative methodology of grounded theory and the quantitative method of artificial neural networks. The study's population comprises the financial, economic, and technical experts of the photovoltaic industry. Semi-structured interviews took place with 25 experts chosen through targeted sampling, combining maximum variation with snowball sampling methods.

    Findings

    The findings indicate that the investment funds (one of the primary strategies of community financing), bank loans (one of the private financing strategies), power purchase agreements (a government incentive), public funding by modifying the fossil power tariffs, along with guarantees and insurances are among the strategic priorities for financing this industry.

    Conclusion

    In sum, the financing model of the photovoltaic industry demonstrates that based on the current context in Iran, it is possible to create a profitability perspective and a supportive atmosphere for the photovoltaic industry by adopting diverse strategies.

    Keywords: photovoltaic, Financing, Grounded Theory, Neural Networks
  • Mohamad Sayadi *, Siab Mamipour, Hoda Talebi Pages 99-128

    Considering the increasing use of storage as one of the effective methods of peak demand management and increasing the reliability of the electricity network, it is necessary to prioritize the use of storages.The purpose of this study was to prioritize selected sub-distributive substations of Tehran for peak load, curve leveling and economic criteria using battery storage. First, we introduce different types of storage and considering the location of the storage in this study, the substations are power distribution. After prioritizing the posts and identifying the first priority posts, we determine the appropriate size of the storage and determine the delay time and the amount of benefit from delaying the development of the post when using the electrical energy storage. The method used is based on multi-criteria decision making with Shannon entropy weighting method and SAW implementation method. In this study, we used real data obtained from Tehran Regional Electricity and the data used for the 63 to 20 kW substations Ekbatan, Azadi, Azerbaijan, Abuzar, Sina, Depo and Yakhchi Abad on July 20, 2016. It is the hottest day of the year. The results of this study show that the maximum installed storage capacity calculated for the first priority post is 119.66 MWh and the maximum storage capacity is 18MW. the most suitable storage size for installing is 120MWh / 18MW. Using the storage at the selected post will delay the development of the post for 7 years and the benefit of underdevelopment is 40% of the investment cost.

    Keywords: Peak shaving, MCDM, Shannon entropy, Storage, Relaibility
  • Ahmad Mosaee *, Mohammad Ali Hatefi, Mohammad Mahdi Heydari Asl Pages 129-158

    The global trend towards natural applications in the fields of production and transportation is growing rapidly, and factors such as low cost, safety, availability, environment, and the development of technology and its application, especially in gas turbines, have made the product an alternative to petroleum fuels. Be. Many of the technological ways on the market explore the challenges and opportunities of using natural gas with the aim of identifying relevant productivity paths. As one of these solutions, in this article, a model for selecting the best fuel in the natural value chain in Iran is introduced from four options: compressed natural gas, natural gas, dimethylator and Gas- To- Liquid (GTL). First, based on a comprehensive study, fuel selection indicators were identified. Then, using Delphi technique and with the help of relevant experts, the indicators were screened and the final 20 cases were selected. In the next step, the indices were ranked, which was achieved through a group agreement between experts with a Kendall matching coefficient of 0.808. In order to convert rank into weight, a Rank Order Centroid (ROC) technique was used. Finally, with the weights of the indicators as well as the four options mentioned above, the CoCoSo technique is taken to determine the superior fuel. According to the results, liquefied natural gas is currently the best option for the country. And in the next rank, compressed natural gas is placed. The facts of the world confirm the accuracy of the results obtained.

    Keywords: Value chain, Natural Gas, Hydrocarbon Fuel
  • Rezvan Hemati, Musa Khoshkalam Khosroshahi * Pages 159-182

    Environmental degradation is one of the most important concerns in the developing countries. One of the most important indicators whose study helps to understand the extent of the world's support for improving the quality of the environment is the ecological footprint (EF). EF is an indicator that shows the environmental constraints and the extent of human encroachment on these constraints. Numerous factors such as energy consumption, etc. are effective on the EF, but on the one hand due to the effective role of economic freedom and governance in the EF and on the other hand due to the lack of interaction between these two variables on the EF in any study, Internally. The purpose of this paper is to investigate the interaction of economic freedom and governance on the EF of selected developing countries during the period 1971-2017 and two econometric models (The first model: the effect of economic freedom and governance as independent variables on the EF and the second model: the interaction of economic freedom and governance on the EF) in the form of panel data method have been used. The results of the first model indicate that the effect of economic freedom and governance on the EF of selected developing countries are positive (and significant) and negative (and significant), respectively, but the results of the second model estimate It indicates that the interaction of economic freedom and governance on the EF of selected developing countries is negative and significant.

    Keywords: economic freedom, Governance, Ecological Footprint, Energy Consumption, Interaction, Selected Countries