فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا ایزدی*، ناصر میرازی صفحات 1-17

    به منظور بررسی اثرات محلول پاشی برگی سدیم نیتروپروساید به عنوان یک تولیدکننده نیتریک اکسید روی برخی از ویژگی های مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.)، آزمایشی گلخانه ای تحت سه رژیم آبیاری به صورت فاکتوریل (دارای دو فاکتور) در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول میزان آبیاری در سه سطح شامل 100، 65 و30 درصد ظرفیت زراعی و فاکتور دوم محلول پاشی برگی سدیم نیتروپروساید در غلظت های صفر (شاهد)، 200 و 400 میکرومولار بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین وزن خشک ریشه و نسبت وزن خشک ریشه به بخش هوایی به ترتیب از تیمارهای شاهد و آبیاری در 30 درصد ظرفیت زراعی حاصل شد. غلظت کلروفیل های a و کل در شرایط کمبود آب (30 درصد ظرفیت زراعی) کاهش یافت، در حالی که درصد نشت الکترولیت ها از برگ افزایش نشان داد. بیش ترین میزان فنل از تیمار آبیاری در 65 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد. اثر محلول پاشی برگی سدیم نیتروپروساید بر صفات وزن خشک ریشه و میزان کلروفیل های  aو کل معنی دار بود و این تاثیر در غلظت 400 میکرومولار به حداکثر خود رسید. غلظت های 200 و 400 میکرومولار سدیم نیتروپروساید به همراه تیمار آبیاری در 65 درصد ظرفیت زراعی، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز را افزایش دادند. در تمامی تیمارهای آبیاری، محلول پاشی با 200 میکرومولار سدیم نیتروپروساید موجب افزایش محتوای نسبی آب برگ گردید. غلظت 400 میکرومولار سدیم نیتروپروساید به همراه تیمار آبیاری در 30 درصد ظرفیت زراعی بیش ترین درصد اسانس را نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، محلول پاشی برگی سدیم نیتروپروساید گیاه همیشه بهار را در شرایط کمبود آب محافظت کرد و باعث کاهش خسارت ناشی از آن گردید.

    کلیدواژگان: نیتریک اکسید، فنل، اسانس، نشت الکترولیت، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • نصرالله سوری، داود بخشی*، عبدالحسین رضایی نژاد، محمد فیضیان صفحات 19-33

    به منظور بررسی اثر تنش شوری کلریدسدیم بر برخی از شاخص های رشدی ارقام تجاری انار و شناسایی رقم های متحمل به شوری، آزمایشی گلخانه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال های 1393 و 1394 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در پنج سطح شوری با آب شهری به عنوان تیمار شاهد (با هدایت الکتریکی 66/0 دسی زیمنس بر متر) و غلظت های 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلریدسدیم (به ترتیب دارای هدایت الکتریکی 35/3، 21/6، 72/9 و 35/14 دسی زیمنس بر متر بودند) و شش رقم انار ملس دانه قرمز اصفهان، ملس یزدی، شیرین شهوار، می خوش یزد، ملس ساوه و ملس یوسف خانی و با سه تکرار صورت پذیرفت. پس از سه ماه اعمال تنش شوری، برخی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان بررسی و اندازه گیری گردید. نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش شوری، ارتفاع گیاه، اندازه برگ، وزن تر و خشک برگ و ریشه و محتوای کلروفیل گیاهان کاهش پیدا کرد، اما درصد نکروزه برگ، غلظت پرولین، مالون دی آلدیید، سایر آلدییدها و قندهای محلول افزایش یافت. یافته های پژوهش مشخص نمود که در شرایط شوری تا میزان هدایت الکتریکی 21/6 دسی زیمنس بر متر، ارقام موردمطالعه تحمل قابل قبولی به شوری نشان دادند. در شوری های بالاتر، رقم ملس ساوه در صفات مرتبط با تحمل به شوری شامل کاهش کم تر در ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک برگ، غلظت کلروفیل و مالون دی آلدیید همراه با میزان کم تر نکروزه برگ برتری نشان داد و لذا از نظر صفات مورد ارزیابی در آزمایش نسبت به سایر ارقام از تحمل به شوری بالاتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: تحمل به شوری، ملس ساوه، خصوصیات مورفولوژیک، پرولین، مالون دی آلدئید
  • زهرا عابدی، حمید نجفی زرینی*، سید مصطفی عمادی، نادعلی باقری صفحات 35-46

    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف گوگرد و شوری آب آبیاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل 3 × 3 × 4 بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 96-1395 با سه تکرار انجام شد. چهار ژنوتیپ سویا (هیل، دیر، ویلیامز و فورد) در سه سطح شوری آب آبیاری (شاهد، چهار و هشت دسی زیمنس بر متر) و سه سطح گوگرد (شاهد، پنج و 10 گرم گوگرد پودری در هر گلدان) موردبررسی قرار گرفتند. صفات ارتفاع شاخه اصلی و فرعی، تعداد غلاف شاخه اصلی و فرعی، وزن تر و خشک بخش هوایی، وزن صد دانه و عملکرد تک بوته ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ، گوگرد، شوری و گوگرد × شوری بر کل صفات، اثرات متقابل سه گانه در همه صفات به جزء ارتفاع شاخه اصلی، وزن خشک بخش هوایی و وزن صد دانه معنی دار بود. مقایسه میانگین نشان داد با افزایش شوری، میانگین صفت عملکرد تک بوته به طور معنی داری کاهش یافت. بیش ترین ارتفاع شاخه اصلی و فرعی، تعداد غلاف در شاخه اصلی و فرعی، وزن تر و خشک بخش هوایی، وزن صد دانه و عملکرد تک بوته در سطح شاهد شوری و سطح دوم گوگرد حاصل شد. بیش ترین همبستگی مشاهده شده بین عملکرد تک بوته با وزن خشک بخش هوایی در شرایط شاهد و شوری چهار بود. بر اساس نتایج مقایسه های میانگین، میزان کاهش صفات ارتفاع شاخه اصلی و فرعی، تعداد غلاف در شاخه اصلی و فرعی، وزن تر و خشک بخش هوایی، وزن صد دانه و عملکرد تک بوته در سطح پنج گرم گوگرد نسبت به 10 گرم کم تر بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع، سویا، ضرایب همبستگی، غلاف، عملکرد دانه
  • محمدحسین امینی فرد*، حمیرا قادری زه، حسن بیات صفحات 47-61

    به منظور بررسی اثر هیومیک اسید و تراکم کاشت بر صفات کمی و عملکرد گیاه شنبلیله، آزمایشی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح هیومیک اسید (صفر، پنج و 10 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح تراکم کاشت (25 و 50 بوته در مترمربع) بودند. نتایج، نشان دهنده تاثیر معنی‏دار هیومیک اسید بر ارتفاع، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ و رنگیزه‏های کلروفیل بود، به طوری که بیش ترین تعداد برگ (77/44) در تیمار 10 کیلوگرم در هکتار هیومیک اسید و کم ترین تعداد برگ (55/32) از تیمار شاهد به دست آمد. نتایج نشان دادند، هیومیک اسید بر وزن تر و خشک بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه معنی دار شد. بیش ترین میزان وزن تر و خشک بوته از تیمار 10 کیلوگرم در هکتار هیومیک اسید و کم ترین میزان این صفات از شاهد به دست آمد. تراکم کاشت بر تعداد برگ در بوته و کلروفیل کل معنی داری شد، به طوری که تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع سبب افزایش 22/10 درصدی کلروفیل کل نسبت به تراکم 50 بوته در مترمربع گردید، هم چنین برهم کنش هیومیک اسید و تراکم کاشت بر ارتفاع، تعداد شاخه جانبی، عملکرد بیولوژیک و وزن هزاردانه معنی دار گردید، به طوری که بیش ترین میزان عملکرد بیولوژیک از تیمار 10 کیلوگرم در هکتار هیومیک اسید و تراکم کاشت 50 بوته در مترمربع و کم ترین میزان این صفت از شاهد با تراکم کاشت 50 بوته به دست آمد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از هیومیک اسید (10 کیلوگرم در هکتار) و تراکم کاشت (25 بوته در مترمربع)، نقش موثری در افزایش صفات رشدی شنبلیله داشت.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، رنگیزههای فتوسنتزی، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک
  • علی صارمی راد*، خداداد مصطفوی، محمدصادق حسینی صفحات 63-78
    تنش خشکی یکی از مهم ترین چالش هایی است که گیاه با آن روبرو می گردد. به منظور مطالعه تاثیر تنش خشکی در آفتابگردان، تعداد 12 ژنوتیپ در سال زراعی 1395 تحت شرایط نرمال و تنش خشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در شرایط نرمال و تنش خشکی ژنوتیپ های Progress (به ترتیب 26/5572 کیلوگرم در هکتار و 70/4999 کیلوگرم در هکتار) و Sor (به ترتیب 13/5445 کیلوگرم در هکتار و 81/4753 کیلوگرم در هکتار) دارای بیش ترین پتانسیل عملکرد دانه بودند. 11 شاخص تحمل و حساسیت به تنش بر اساس میزان عملکرد دانه در شرایط نرمال و تنش خشکی محاسبه گردیدند. شاخص های MP، GMP، STI، Harm، YI و DI به دلیل همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه تحت هر دو شرایط نرمال و تنش، جهت تعیین ژنوتیپ های متحمل و حساس به تنش خشکی مورداستفاده قرار گرفتند. دو مولفه اول حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی شاخص های تحت مطالعه و عملکرد دانه در هر دو شرایط مجموعا بیش از 99 درصد تغییرات را توجیه کردند. ضرایب حاصل از تجزیه به مولفه اصلی شاخص ها، مولفه اول را تحت عنوان مولفه پتانسیل عملکرد دانه و تحمل به تنش خشکی و مولفه دوم را به عنوان مولفه حساسیت به تنش خشکی نام گذاری کردند. تجزیه خوشه ای بر اساس مقادیر مولفه های اول و دوم حاصل از شاخص های تحمل به تنش خشکی، ژنوتیپ ها را در پنج گروه مستقل طبقه بندی نمود. ژنوتیپ های استفاده شده در مطالعه حاضر نسبت به تنش خشکی تنوع ژنتیکی بالایی را نشان دادند. درنهایت ژنوتیپ های Progress و Sor متحمل ترین و ژنوتیپ Lakomka حساس ترین ژنوتیپ به تنش خشکی آخر فصل انتخاب شد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، عملکرد، شاخص های تحمل و حساسیت به تنش
  • شهاب الدین آهوئی، لادن آژدانیان، سید حسین نعمتی، حسین آروئی* صفحات 79-90

    قارچ تریکودرما و ورمی کمپوست، از عوامل مهم بهبوددهنده و محرک غیرمستقیم رشد در انواع گیاهان زراعی و باغی می باشند. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، تحت شرایط کشت بدون خاک در گلخانه، با 4 غلظت قارچ تریکودرما هاریزیانوم جدایه Bi: 0 درصد (شاهد)، 10 درصد، 20 درصد و 30 درصد حجم 60 لیتری آب مصرفی و دو سطح ورمی کمپوست: شاهد (عدم استفاده از ورمی کمپوست) و 50 درصد حجم گلدان (کوکوپیت و پرلیت (2:1)) با 6 تکرار با بررسی تاثیر بر خواص مورفولوژیکی گیاه کاهو رقم (Green Tower Mi) پایه ریزی و اجرا شد. وزن تر ساقه، برگ و ریشه براساس نتایج حاصل در تیمار غلظت 10 درصد قارچ به ترتیب در بیش ترین سطح 75/363 گرم، 08/325 گرم و 35/26 گرم مشاهده شد. هم چنین در تیمار کاربرد ورمی کمپوست، بیش ترین وزن تر ساقه (41/377 گرم)، وزن تر برگ (87/348 گرم) و وزن تر ریشه (11/24 گرم) را نسبت به عدم کاربرد داشت. بیش ترین تعداد برگ (36عدد)، قطر ساقه (64/20 میلی متر) و سطح برگ (25/211 سانتی مترمربع بر گرم) در تیمار قارچ با غلظت 10 درصد مشاهده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه کاهو تحت تیمار با ورمی کمپوست نسبت به تیمار شاهد به میزان 34/25 درصد افزایش یافت. بنابراین، با اثر مثبتی که در کاربرد ورمی کمپوست و قارچ تریکودرما بر روی خواص رشدی گیاه کاهو داشت، استفاده از این دو تیمار در کاشت این سبزی توصیه می شود. هم چنین به دلیل این که بین سطوح بالا قارچ تفاوت معنی داری نبود، می توان با صرفه جویی و هزینه کم تر، حتی با غلظت 10 درصد قارچ به نتیجه دلخواه و مطلوب رسید.

    کلیدواژگان: بهبود رشد، قارچ، کاهو، محرک زیستی
  • سعیده صلواتی، سید علیرضا ولدآبادی*، خسرو پرویزی، سعید سیف زاده، اسماعیل حدیدی ماسوله صفحات 91-103

    به منظور بررسی اثر کاربرد پلیمر سوپرجاذب و عمق کشت بر عملکرد غده و بازارپسندی غده سیب زمینی در کشت پاییزه، آزمایشی طی دو سال زراعی 1395 و 1396 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان همدان، به صورت کرت های دوبار خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. کرت اصلی شامل عمق کشت در چهار سطح (10، 15، 20 و 25 سانتی متر)، کرت فرعی شامل ارقام سیب زمینی (رقم زودرس سانته، متوسط زودرس فونتین و متوسط دیررس آگریا) و کرت فرعی فرعی دربرگیرنده کاربرد سوپرجاذب در دو سطح (0 و 70 کیلوگرم در هکتار) بود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، اثر متقابل سه جانبه رقم و عمق کشت با کاربرد سوپرجاذب بر تعداد و وزن غده ریز (کم تر از 35 میلی متر)، تعداد و وزن غده بدشکل و عملکرد کل در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد و وزن غده متوسط (بین 55-35 میلی متر) در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که در هر سه رقم، بیش ترین وزن و تعداد غده متوسط، در عمق کشت 20 سانتی متر با کاربرد سوپرجاذب حاصل گردید. درمجموع، کاربرد سوپرجاذب در هر سه رقم منجر به افزایش عملکرد کل و غده قابل فروش تولیدی شد.

    کلیدواژگان: عملکرد غده کل، غده بدشکل، وزن غده، مواد جاذب رطوبت
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی*، عباس رضایی زاد، اشکان عسگری، امیرحسین شیرانی راد صفحات 105-118

    تاریخ کاشت یک عامل مهم مدیریتی در تولید محصولات کشاورزی تلقی می شود و تغییر آن بر رشد و عملکرد گیاه کلزا اثرگذار است. به منظور بررسی اثر تاریخ های کاشت تاخیری روی برخی خصوصیات فنولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه ارقام کلزا، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 1394-1393 و 1395-1394 در ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی (15 و 25 مهر) و پنج رقم کلزا (نفیس، نیما، اکاپی، نپتون و الویس) عامل فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر سال، رقم و تاریخ کاشت و اثرات متقابل آن ها بر اکثر صفات موردبررسی معنی دار بود. مقادیر به دست آمده در اکثر صفات در تاریخ کاشت 15 مهر بیش تر از 25 مهر بود. بیش ترین تعداد خورجین در بوته (1/214 خورجین)، دانه در خورجین (31/25 دانه) و عملکرد دانه (6793 کیلوگرم در هکتار) متعلق به رقم نیما در تاریخ 15 مهرماه بود. هم چنین بالاترین وزن هزاردانه (61/3 گرم) از تاریخ کاشت 15 مهر و رقم نپتون به دست آمد. بیش ترین ارتفاع بوته نیز در هر دو سال اجرای آزمایش مربوط به تاریخ کاشت 15 مهرماه بود. با توجه به شرایط آب و هوایی در سال های اجرای آزمایش مقادیر بیش تر صفات موردبررسی در سال دوم بیش تر از سال اول بودند. در پایان می توان گزارش کرد که با افزایش تاخیر در کاشت کلزای زمستانه رشد و عملکرد این گیاه کاهش می یابد و اینکه رقم نیما در شرایط کشت تاخیری عملکرد قابل قبولی داشت.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، رقم نیما، کشت تاخیری، گل دهی
  • بهنام طهماسب پور، سدابه جهانبخش*، علیرضا تاری نژاد، حمید محمدی، علی عبادی صفحات 119-134

    به منظور برآورد همبستگی بین صفات مختلف و گروه بندی ژنوتیپ های گندم نان پاییزه، دو آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و بلوک های کامل تصادفی به ترتیب در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان با 30 ژنوتیپ به عنوان فاکتور فرعی و سطوح تنش رطوبتی به عنوان فاکتور اصلی (شاهد بدون تنش رطوبتی و تنش رطوبتی موقع گل دهی) با سه تکرار طی سال زراعی 96-95 اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی کانونی نشان داد، در هر دو سطح نرمال و تنش در گلخانه و مزرعه بین جفت متغیرهای کانونی حاصل از صفات رشدی با عملکرد و اجزای عملکرد همبستگی معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده تحت شرایط آبیاری مطلوب در گلخانه و مزرعه، صفت سرعت رشد رویشی و تحت شرایط تنش در گلخانه و مزرعه، صفات سرعت رشد رویشی و سرعت پرشدن دانه از عوامل مهم و تاثیرگذار بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه محسوب می گردد. در تجزیه خوشه ای بر اساس عملکرد دانه و کلیه صفات مرتبط با آن در شرایط نرمال مزرعه، چهار گروه ایجاد شد که ژنوتیپ های برتر از نظر عملکرد دانه در گروه سوم (c-94-9، MV17، حیدری و c-94-8) با میانگین 17/394 گرم در مترمربع و تحت شرایط تنش خشکی در مزرعه ژنوتیپ های گروه سوم (میهن، c-94-4، c-94-3 و c-94-9) دارای بیش ترین عملکرد دانه (21/208 گرم در مترمربع) بودند. بر اساس نتایج تجزیه بای پلات، صفات سطح برگ پرچم، سرعت رشد رویشی، تعداد پنجه بارور، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه نقش تعیین کننده در جداسازی ژنوتیپ ها تحت شرایط نرمال و تنش داشتند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تجزیه همبستگی متعارف، تجزیه خوشه ای
  • جده اسفندیاری، محمدحسین فتوکیان* صفحات 135-146
    کینوا گیاهی است که عموما به خاطر دانه خوراکی آن کشت می شود ولی به عنوان علوفه نیز مورداستفاده قرار می گیرد. به منظور مطالعه ارتباط بین 21 صفت ریخت شناسی در 70 ژنوتیپ کینوا، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس چندگانه نشان از تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ های موردمطالعه بود. میانگین مربعات برای صفات وزن تر ساقه، تعداد برگ1 (54 روز بعد از کشت بذر)، وزن خشک برگ، وزن هزاردانه، تعداد برگ2 (زمان برداشت) و ارتفاع بوته2 (زمان برداشت)، و محتوی کلروفیل برگ1 (54 روز بعد از کشت بذر) معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین با آزمون دانکن نشان داد که ژنوتیپ G117 دارای بیش ترین وزن تر ساقه (35/33 گرم)، تعداد برگ1 (16/74 عدد) و وزن خشک برگ (62/5 گرم) بود. بیش ترین وزن هزاردانه در ژنوتیپ G83 با 70/2 گرم برآورد شد. بر اساس نتایج تجزیه علیت، بیش ترین اثر مستقیم را وزن خشک خوشه بر وزن خشک برگ و وزن خشک دانه داشت. نتایج تجزیه علیت با استفاده از داده های خام (با تکرار) و میانگین داده (میانگین تکرارها) متفاوت بود. در هر دو حالت فوق وزن خشک خوشه دارای بیش ترین اثر مستقیم بر وزن خشک دانه و وزن خشک بوته داشت. با توجه به متوسط صفات مرتبط با عملکرد دانه و برگ، ژنوتیپ G117 به عنوان ژنوتیپ برتر معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، خوشه، رگرسیون گام به گام، مقایسه میانگین دانکن، هم راستایی
  • الهه اسدی، نسیبه پورقاسمیان*، غلامحسین شهیدی بنجار، محبوبه باقری صفحات 147-162
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر روش های مختلف عصاره گیری (سوکسله و خیساندن) با حلال های آب، استون و هگزان روی برخی خصوصیات فیتوشیمیایی و ضد‏میکروبی مریم‏گلی، زنیان، پونه و تفاله موم زنبورعسل بود. در بررسی خصوصیات ضدمیکروبی مواد، برای هر میکروارگانیسم یک آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. میکروارگانیسم‏های موردبررسی شامل، Bacillus cereus، Proteus vulgaris، Fusarium oxysporum، Alternaria alternata، Pythium aphanidermatum و Verticillium dahlia بودند. فاکتورهای مورد آزمایش شامل نوع ماده (برگ مریم گلی و پونه، دانه ی زنیان و تفاله موم زنبورعسل) و روش های مختلف عصاره گیری با حلال های مختلف (خیساندن با هگزان (غیرقطبی)، خیساندن با آب (قطبی) و خیساندن با استون (نیمه قطبی)، سوکسله با هگزان و سوکسله با استون) بود. روش خیساندن با حلال آب، در همه مواد کم ترین میزان فنل و فلاونویید را استخراج کرد و قادر به استخراج هیچ ترکیب تاننی نبود. روش خیساندن با استون در تفاله موم زنبورعسل و روش سوکسله با استون در دیگر مواد، جزء روش های موثر در استخراج فنل و فلاونویید بودند. در بخش میکروبی، نتایج نشان داد که هیچ یک از مواد و روش های عصاره گیری تاثیر بازدارندگی روی قارچ Fusarium oxysporum نداشت. در دیگر میکروارگانیسم‏های موردمطالعه، بیش ترین میزان قطر‏‏ هاله در عصاره هگزانی زنیان با روش سوکسله بود. عصاره های مختلف تفاله موم زنبورعسل روی تمام میکروارگانسیم های موردبررسی به جز قارچ Alternaria alternata، تاثیر بازدارندگی داشت که نشان دهنده ی خاصیت ضدمیکروبی این پسماند دورریختنی می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره های آلی موردبررسی، توانایی کنترل عوامل بیماری زای مذکور را داشته و تفاوت در نوع قطبیت حلال ها و روش استخراج عصاره ها، تاثیر معنی داری بر مواد استخراج شده و درنتیجه خاصیت ضدمیکروبی عصاره ها دارند.
    کلیدواژگان: سوکسله، ضدقارچی، ضدباکتری، هاله عدم رشد، عصاره
  • سحر شمسی فر، رضا قلی میرفخرایی*، کوثر حق پناه صفحات 163-177

    گیاهان همواره در معرض طیف وسیعی از تنش‏های محیطی ازجمله سرمای دیررس بهاره هستند که بر میزان رشد و تولید آن‏ها اثر می‏گذارند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر تنش سرمای دیررس روی صفات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به تنش، شامل فروکتان و نشت‏یونی در مرحله زایشی بود. بدین منظور آزمایشی در شرایط کنترل شده (گلخانه) با مدل تجزیه مرکب در قالب طرح پایه کاملا تصادفی که شامل چهار محیط (سطوح دمایی C°8 (شاهد)، C°2+، C°0 و C°2-)، 20 رقم جو زراعی در سه تکرار، در دانشکده کشاورزی تربیت مدرس انجام شد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از داده‏های فیزیولوژیک نشان داد که سطوح تنش سرما، رقم و اثر متقابل رقم در سرما برای هر دو صفت در سطح احتمال 1 درصد معنی‏دار بود. نتایج مقایسه میانگین و نیز تجزیه بای‏پلات صفات فیزیولوژیک نشان داد گوهران و جلگه متحمل‏ترین و ریحان 03 و ماکویی حساس‏ترین ارقام به تنش سرما می‏باشند. برای بررسی تنوع ژنتیکی در بخش مولکولی از 14 جفت آغازگر ریزماهواره استفاده شد. میانگین محتوای چندشکلی برابر 40/0 برآورد شد. ارقام با ضریب تشابه جاکارد و روش تجزیه خوشه‏ای با مدل Complete linkage گروه‏بندی شدند و 20 رقم جو زراعی در چهار گروه قرار گرفتند. نتایج تجزیه ارتباطی با استفاده از تجزیه رگرسیون گام به گام، حاکی از ارتباط بالای (بالاترین ضریب تبیین، R2)، نشانگر EBmac0674 با صفت نشت‏یونی (3/34) و نشانگر Bmag0173 با صفت فروکتان (8/20) بود.

    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه خوشه‏ای، چندشکلی، مقایسه میانگین
|
  • Zahra Izadi *, Naser Mirazi Pages 1-17

    In order to investigate the effect of irrigation as well as foliar application of sodium nitroprusside as a nitric oxide donor compound on some morphological, physiological and biochemical characteristics in marigold (Calendula officinalis L.), an experiment was conducted in a greenhouse and has been carried out as factorial (two factors) based on a completely randomized design with three replications. Experimental factors included different irrigation levels 100, 65 and 30% FC and foliar application of sodium nitroprusside at three concentration levels 0 (control), 200 and 400 µM. The results showed that the highest root dry weight and root to aerial organ dry weight ratio belonged to control and 30% FC, respectively. Chlorophyll a and total concentration were reduced under water deficit stress, while the electrolyte leakage percentage was increased. The highest amount of total phenol content was belonged to 65% FC. Sodium nitroprusside had significant effects on the root dry weight and chlorophyll a and total concentration that this effects was maximum in 400µM. The concentrations of 200 and 400 µM sodium nitroprusside with 65% FC treatment increased the activity of superoxide dismutase and catalase enzymes. In all irrigation treatments, foliar application of 200 µM sodium nitroprusside increased the relative leaf water content. The concentration of 400 µM sodium nitroprusside with 30% FC showed the highest essential oil percentage. Based on the results obtained, sodium nitroprusside treatment protected marigold plant from water deficit stress and decreased its damages.

    Keywords: Nitric oxide, Phenol, Essential oil, Electrolyte leakage, Antioxidant activity
  • Nasrollah Soori, Davood Bakhshi *, Abdolhossein Rezaei Nejad, Mohammad Faizian Pages 19-33

    In order to investigate the effect of salinity stress on the morphological and physiological characteristics of some Iranian commercial pomegranate cultivars and possible identification of salinity tolerant cultivar, a greenhouse experiment conducted in Agricultural College of Lorestan University in 2015. The experiment carried out as factorial based on randomized complete blocks design with five salinity levels and three replicates. The levels of salinity based on urban water was include 0, 25, 50, 75 and 100 mM sodium chloride (with EC equal to 0.66, 3.35, 6.21, 9.72 and 14.35 dS/m, respectively), and six pomegranate cultivars including Malas Dane Ghermez Esfahan, Malas Yazdi, Shirin Shahvar, Meykhosh Yazd, Malas Saveh and Malas Yousofkhani. After three months of salt stress, some morphological, physiological and biochemical characteristics of the plants were examined and measured. The results of this study showed that with increasing salinity, plant height, leaf size, the fresh and dry weight of leaf and root, and chlorophyll content of plants decreased, but leaf necrosis rate, the concentration of proline, malondialdehyde, other aldehydes, and soluble sugars increased. The research findings showed that in salinity conditions up to electrical conductivity of 6.21 dS/m, all cultivars showed acceptable tolerance to salinity. In higher salinity, Malas Saveh cultivar had superiority in salinity tolerance traits, including lower decrease in plant height, leaf fresh and dry weight, and chlorophyll and malondialdehyde concentrations along with lower leaf necrosis and therefore, for the traits evaluated in this experiment, than other cultivars had higher salinity tolerance.

    Keywords: Tolerance to salinity, Malas Saveh, Morphological characteristics, Proline, Malondialdehyde
  • Zahra Abedi, Hamid Najafi Zarini *, Seyed Mostafa Emadi, Nadali Bagheri Pages 35-46

    In order to investigating the effects of different levels of sulfur and salinity of irrigation water, a 3× 3× 4 factorial experiment based on randomized complete block design was conducted in 2016-2017, with three replications. Four soybean genotypes (Hill, Dayr, Williams and Ford), in three levels of irrigation water salinity (control, 4 and 8 ds/m) and three levels of sulfur (control, 5 and 10 grams of sulfur powder in each pot) were investigated. The traits of main and sub branch height, number of main and sub branch pods, fresh and dry weight of shoot, 100 seed weight and yield per plant were evaluated. The results of analysis of variance showed that the effect of genotype, sulfur, salinity and sulfur × salinity on all traits, triple interactions effects in all traits except the main branch height, dry weight of shoot and 100 grain weight became significant. Mean comparison showed with increasing salinity, mean of traits and yield in per plant decreased significantly. The highest main and sub branch height, number of pods in main and sub branch, wet and dry weight, 100 seed weight and yield per plant were obtained at the control level of salinity and the second level of sulfur. The highest correlation of yield per plant in control and 4 ds/m salinity was with dry weight trait. Based on the results of mean comparisons with salinity stress, the reduction of traits of main and sub branch height, number of main and sub branch pods, fresh and dry weight of shoot, 100 seed weight and yield per plant in 5 gram of sulfur was lower than 10 gram of sulfur.

    Keywords: Height, Soybean, Correlation coefficients, Pod, Grain yield
  • Mohammad Hossein Aminifard *, Homeyra Ghaderi Zeh, Hassan Bayat Pages 47-61

    The effects of applications of humic acid and planting density on characteristics of fenugreek were evaluated. Treatments were of three levels of humic acid (0, 5 and 10 kg ha-1) and tow density planting (25, 50 plants /m 2). This experiment was carried out as factorial based on randomized completely block design with three replications. The results showed that humic acid was significant on fresh and dry weight of the plant, so that the fresh and dry weight of the plant were recorded in 10 kg ha-1 humic acid and the lowest fresh and dry weight of the plant were obtained in control treatment, however, there was no statistically significant difference between treatments of 5 and 10 kg ha-1 in dry matter per plant. The results showed a significant effect of humic acid on the number of leaves and its pigments. The highest number of leaves (44.77) was observed from application of 10 kg ha-1 humic acid and the lowest number of leaves (32.55) was obtained in control treatment. Planting density was significant on the index of harvest index. The highest harvest index was obtained with 72.57% in the density of 50 plants/m 2 and the lowest was 57.79% in a density of 25 plants/m 2. Also, the interaction of humic acid and plant density on biological yield and 1000 seed weight were significant, so that the highest biological yield was observed in 10 kg.ha-1 humic acid and plant density 50 plants/m 2.

    Keywords: Plant height, Photosynthetic pigments, 1000-seed weight, Biological yield
  • Ali Saremi-Rad *, Khodadad Mostafavi, Mohammad Sadegh Hosseini Pages 63-78
    Water stress is one of the most important challenges that the plant faces. Regarding the importance of drought stress and its effect on plant yield, 12 oilseed sunflower genotypes under normal and drought stress conditions were evaluated in the year 2016. In conditions of normal and drought stress, genotypes of Progress and Sor had the highest grain yield potential respectively. 11 tolerance and stress susceptibility indices were calculated based on grain yield in non-stress and drought stress conditions. The MP, GMP, STI, Harm, YI and DI indices were used due to positive and significant correlation with grain yield under both normal and stress conditions for identification and selection of tolerant and sensitive drought stress genotypes. The first two components of the analysis of the main components of the studied indices and grain yield in both conditions justifies more than 99% of the variation. The coefficients of the analysis of the main components of the indices, the first component was named as the component of grain yield potential and drought stress tolerance and the second component as a component of drought stress susceptibility. Cluster analysis based on the values of first and second components derived from drought stress indices, classified genotypes into five independent groups. The genotypes used in this study showed high genetic diversity in drought stress. Finally, the Progress and Sor genotypes were the most tolerant and the Lakomka genotype was the most sensitive genotype for the end of season drought stress.
    Keywords: Sunflower, Yield, Tolerance indices, stress susceptibility
  • Shahabaldin Ahooi, Ladan Ajdanian, Hossein Nemati, Hossein Aroeei * Pages 79-90

    Trichoderma and vermicompost are important factors in improving and indirect growth stimulants in a variety of crops and orchards. This study is a factorial experiment based on a completely randomized design, under soilless cultivation conditions in the greenhouse, with 4 concentrations of Trichoderma harizianum isolate Bi: 0% (control), 10%, 20%, and 30% by volume of 60 liters of water and two levels of vermicompost: Control (no use of vermicompost) and 50% of pot volume (cocopeat and perlite (2:1)) with 6 replications were established by studying the effect on morphological properties of lettuce cultivar (Green Tower Mi). The highest weight of stem, leaf, and root based on the results of the 10% fungus concentration treatment was observed at the highest levels of 363.75 g, 325.08 g, and 26.35 g, respectively. Also, in the application of vermicompost, the heavier stem fresh weight (377.41 g), leaf fresh weight (348.87 g), and root fresh weight (24.11 g) had the highest weight compared to non-application. The highest number of leaves (36), stem diameter (20.64 mm), and leaf area (211.25 cm-2 g) were observed in fungal treatment with a concentration of 10%. The antioxidant activity of lettuce treated with vermicompost increased by 25.34% compared to the control. Therefore, with the positive effect of vermicompost and Trichoderma on the growth properties of lettuce, the use of these two treatments in planting this plant is recommended. Also, because there was no significant difference between the high levels of the fungus, it is possible to achieve the desired result with fewer savings and costs, even with a concentration of 10% fungus.

    Keywords: Growth improvement, Fungi, Lettuce, Biostimulants
  • Saiedeh Salavati, Seyed Alireza Valadabadi *, Khosro Parvizi, Saeed Sayfzadeh, Ismail Hadidi Masouleh Pages 91-103

    To investigate the effect of superabsorbent polymer (SAP) and planting depth on total and marketability tuder yield of three potato cultivars, an experiment was conducted during 2016 and 2017 at Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Hamadan, Iran. The experiment was conducted as split split plot based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The main plot included a planting depth at four levels (10, 15, 20 and 25 cm), subplot was consisted of a potato cultivar at three levels (Sante, Fontine and Agria) and sub-subplot comprised a SAP application at two levels (application and non-application of SAP). The results of this research showed that there is a significant interaction effect of cultivar and sowing depth with SAP on the number and weight of small tubers, deformed tubers and total yield (p<0.01) and on the number and weight of medium tubers (p<0.05). In this regard, the highest number and weight of medium tubers obtained at depth of 20 cm along with SAP usage in all cultivars. In general, the results revealed that SAP usage in all of the cultivars led to an increase in marketable tubers and total yield.

    Keywords: Total tuber yield, Deformed tubers, Weight of tubers, Superabsorbent material
  • Asadolah Zareei Siahbidi *, Abbas Rezaizad, Ashkan Asgari, Amir Hossein Shiranirad Pages 105-118

    Planting date is considered an essential factor in agricultural production and it affects the growth, and yield of rapeseed .In order to investigate the effect of delayed planting dates on some phonological traits, yield, and yield components of rapeseed cultivars, a split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted during the growing season 2014-2016 at the research station of Islamabad Gharb, Iran. Experimental treatments were two planting dates (7 and 17 October) as the main plot and five rapeseed cultivars (Nafis, Nima, Okapi, Neptune and Elvis) as subplot. The results showed that the effect of year, cultivar and planting date and their interactions were significant on most of the studied traits. The values obtained in most traits on October 7 planting date were higher than October 17. The highest number of pods per plant (214 pods), number of seed per pods (25.31 seeds), and seed yield (6793 kg.ha-1) were related to the Nima cultivar on October 7. Also, at the planting date October 7, the highest 1000 seed weight (3.61 g) was related to the Neptune cultivar. The highest plant height in both years was observed on October 7. The values of the studied traits were higher in the second year than in the first year due to climatic conditions during the experimental years. Finally, it can be reported that with increasing delay in winter rapeseed planting, the growth and yield of this plant decreases and that Nima cultivar had acceptable yield in delayed planting date.

    Keywords: Plant height, Nima cultivar, Delayed planting, Flowering
  • Behnam Tahmasebpour, Soodabeh Jahanbakhsh *, Alireza Tarinejad, Hamid. Mohammadi, Ali Ebadi Pages 119-134

    In order to estimate the correlation between different traits and grouping of winter bread wheat genotypes, two factorial experiment based on a completely randomized design (CRD) and randomized complete block design (RCBD) was conducted in the research greenhouse and farm of Azerbaijan Shahid Madani University with 30 genotypes as a sub-factor and moisture stress, the main factor (control = without moisture stress and stress at flowering) with three replications during the 2016-2017 crop season. According to the results obtained under optimal irrigation conditions vegetative growth rate, and under stress conditions vegetative growth rates and grain filling rates in greenhouses and fields, are influential factors on grain yield and yield components. Cluster analysis based on grain yield and all related traits under normal irrigation field conditions, four groups were created. Superior genotypes in terms of grain yield were located in the third group (c-94-9, MV17, Heydari and c-94-8) with an average of 394.17 g/m2. Under drought stress conditions in the field, genotypes of the third group (Mihan, c-94-4, c-94-3 and c-94-9) had the highest grain yield (208.21 g/m2). Based on the results of Biplot analysis, flag leaf area, vegetative growth rate, number of fertile tillers, grain yield, number of grains per spike and 1000-grain weight had a determinative role in isolating genotypes under normal irrigation and stress conditions.

    Keywords: Drought stress, Canonical correlation analysis, Cluster analysis
  • Jaddeh Esfandyari, Mohammad Hossein Fotokian * Pages 135-146
    Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is a plant that is commonly grown for its edible seeds but is also used as fodder. To study the relationship between 21 morphological traits of 70 quinoa genotypes, an experiment was conducted in the form of the randomized complete block design with three replications in the research farm of the faculty of agriculture of Shahed University. The results of multiple variance analysis showed a significant difference among the studied genotypes. The mean squares were significant for stem wet weight (SWW), number of leaves1 (54 days after seed sowing) (NL1), leaf dry weight (LDW), thousand-grain weight (TGW), number of leaves2 (harvest time) (NL2), plant height2 (harvest time) (PH2), and leaf chlorophyll content1 (54 days after seed sowing). The mean squares were significant for SWW, NL1, LDW, TGW, and PH2. The results of the mean comparison with Duncan's test showed that the G117 genotype had the highest SWW (33.35 g), NL1 (74.16) and the LDW (5.62 g). The highest TGW was estimated in genotype G83 with 2.70 g. The results of path analysis using raw data (with replications) were different from data with the mean data (mean of replications). In both cases, the panicle dry weight had the greatest direct effect on the grain dry weight and the plant dry weight. Due to the average traits associated with grain and leaf yield, the G117 genotype is introduced as the superior genotype.
    Keywords: Path analysis, Panicle, Step-by-step regression, Duncan's mean comparison, Collinearity
  • Elahe Asadi, Nasibeh Pourghasemian *, Gholam Hossein Shahidi Bonjar, Mahboubeh Bagheri Pages 147-162
    The aim of this study was to investigate effect of various extracting methods with water, acetone and hexane solvents, on some phytochemical and antimicrobial properties of ajowan, mentha, garden sage and beeswax waste. In the antimicrobial study, for each microorganism a separated experiment was conducted in factorial arrangement based on completely randomized design with three replications. The studied microorganisms were included Bacillus cereus, Proteus vulgaris, Fusarium oxysporum, Alternaria alternata, Pythium aphanidermatum and Verticillium dahlia. Experimental treatments were material types in four levels (beeswax, ajowan seed, mentha and garden sage leaves) and different extracting methods with different solvents in five levels (Maceration method at room temperature with hexane, distilled water and acetone, and soxhlet with hexane and acetone). Maceration with water was included the lowest levels of phenol and flavonoid in all the materials, and was not able to extract any tannin. Maceration with acetone in beeswax waste and soxhlet with acetone in other materials were the effective methods for extracting phenol and flavonoid. Acetone solvent in menthe and garden sage extract had more tannin, while beeswax waste and ajowan responded better to hexane solvent. The microbial result showed that the studied materials and extracting methods had no inhibitory effect on Fusarium oxysporum. The highest inhibitory diameter of growth for other studied microorganisms was assigned to hexane extract of ajowan with soxhlet method. The various extracts of beeswax had inhibitory effect on all the mentioned microorganisms except for Alternaria alternata, confirming the antimicrobial property of the waste. In general, the results of this study illustrated that the studied organic extracts had acceptable potential in controlling these pathogens, and the difference in the type of solvent polarity and the extraction method had a significant effect on the extracted componets and consequently antimicrobial characteristics of the extracts.
    Keywords: Soxhlet, Antifungal, Antibacterial, Inhibitory diameter of growth, Extract
  • Sahar Shamsifar, Rezagholi Mirfakhraie *, Kosar Haghpanah Pages 163-177

    Plants are always exposed to a vast range of environmental stress including the late spring cold stress which affects their growth and production. The purpose of this research was to investigate the effect of Late cold stress on the physiological traits, associated with stress tolerance that consists of fructan and Ion leakage in the reproductive stage.To this end, an experiment was conductedin a controlled condition (greenhouse)with a combined analysis modelbased on a completely randomized designinfour media (control temperature level of +8°C, +2°C, 0°C, and -2°C) for 20 cultivars of barley and three replicationin the Faculty of Agriculture of Tarbiat Modarres University, Iran. The results of the analysis of variance showed that cold stress levels, cultivar, and interaction of cultivar on cold were significant for all the traits at 1% probability level. The results of comparing the mean and biplot analysis of physiological traits showed that Gohran and Jelgeh are the most tolerant and Reyhan 03 and Makoei are the most sensitive cultivars to cold stress. To study the genetic diversity in the molecular segment, 14 pairs of microsatellite primers were used and the average polymorphism content was estimated as much as 0.40. The cultivars were grouped by the Jacard similarity coefficient as well as cluster analysis method via the Complete linkage model, and 20 cultivars of barley were divided into 4 groups. The results of correlation analysis using stepwise regression analysis showed a high correlation (R2) for EBmac0674 indicator with Ion leakage trait (34.3) and Bmag0173 indicator with fructan trait (20/8).

    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Polymorphis, Mean comparison