فهرست مطالب

جغرافیدانان - پیاپی 1 (تابستان 1400)

نشریه جغرافیدانان
پیاپی 1 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزیتا رجبی*، سید حسن رسولی، سمانه تیموری، رسول صفائی نمین صفحه 5
    مقدمه

    با توجه به روند رو به رشد جمعیت شهرنشین در اقصی نقاط دنیا و بویژه در کشورهای در حال توسعه، در آینده ای نه چندان دور با جهانی عمدتا شهرنشین مواجه خواهیم شد که جهت برآورده سازی نیازهایشان، زمین شهری را بیش از توان اکولوژیکی اش مورد بهره کشی قرار خواهند داد و همچنین خواسته ها و تقاضاهای خویش را از مسیولین و مدیران شهری طلب خواهند نمود. نظریه شهر هوشمند که بر پایه پاسخ به مشکلات عدیده شهرنشینان در دهه 90 میلادی شکل گرفت مباحث پایداری را همچون اختلاط کاربری ها، دسترسی آسان، حفظ محیط طبیعی و... را در عرصه شهرسازی و برنامه ریزی شهری مطرح ساخت. نظریه شهر هوشمند نکاتی را برشمرد که ضمن حمایت از زندگی نوین شهری بتواند مسایل و مشکلات آن را نیز در قالب  رعایت و اجرا تکنیک های شهرسازی نوین در دل شهرهای موجود و در تضاد با پراکنده رویی شهری برطرف سازد.

    هدف

    هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات هوشمندسازی در پایداری شهر نوشهر به عنوان یکی از شهرهای کوچک در کشور می باشد.
    روش شناسی: از آنجا که پژوهش حاضر، خصلت محلی - موضعی داشته و با اتکا و استفاده از زمینه ها و بستر نظریه ها، اصول و قانونمندی های موجود در پی پاسخ گویی به سوالات و دستیابی به اهداف تعیین شده است، از نوع تحقیق کاربردی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه و مصاحبه و مشاهده میدانی استفاده شده است. با استفاده از پرسشنامه، 383 نفر از شهروندان به پرسشنامه ای که در راستای وضعیت هوشمندسازی شهر نوشهر با رویکرد پایداری پاسخ داده و یافته های این بخش با استفاده از تکنیک های آماری، تحلیل عاملی و آزمون تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS بررسی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    در بررسی ضریب همبستگی میان هوشمندسازی و پایداری مشخص شده است که میان این دو متغیر در شهر نوشهر، همبستگی مستقیم و قوی وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای بدین صورت آمده است که وضعیت متغیرهای هوشمندسازی شهر نوشهر با رویکرد پایداری در وضع مناسبی قرار ندارند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داده است که از بین شاخص های شش گانه هوشمندسازی، "حکمرانی هوشمند" با بار عاملی 0.853 بیشترین اولویت را از نظر کارشناسان و متخصصین در هوشمندسازی شهر نوشهر با رویکرد پایداری کسب کرده است. پس از آن "مردم هوشمند" با بار عاملی 0.847 و "محیط زیست هوشمند" با بار عاملی 0.836 دارای بالاترین اهمیت از لحاظ میانگین بار عاملی را دارند.

    نتایج

    در جهت توسعه سطح هوشمندی و پایداری در شهر نوشهر، می توان راهبرد تدوین استراتژی های هوشمندسازی شهری از سوی مدیریت شهری، همراه با رعایت شاخص های پایداری محلی به منظور ارتقاء سطح خدمات به شهروندان توسعه سطح هوشمندی شاخص های محیط زیست (نظیر انرژی، کاربری اراضی، محیط زیست و...) را مطرح نمود.

    کلیدواژگان: پایداری شهری، شهرهای کوچک، شهر هوشمند، هوشمندسازی، نوشهر
  • دکترحجت حاتمی نژاد، فائزه ابدی* صفحه 17
    مقدمه

    ظهور مکاتب فکری مختلف و اصطلاحاتی نظیر اکوسیتی و شهرسازی سبز نمونه هایی از تلاش ها در راستای بهبود محیط زیست شهری در پاسخ گسترش شهری و مشکلات ناشی از آن می باشد که بام های سبز یکی از راهکارهای جدید در شهرسازی و برنامه ریزی شهری جهت حداکثر استفاده از سطوح با هدف کاهش اثرات مخرب زیست محیطی در شهرها می باشد.

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش و تاثیر بام ها و دیوار های سبز در افزایش کیفیت محیط زیست شهری در کلانشهر مشهد می باشد.

    روش شناسی:

    این تحقیق از نوع کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. تعداد پرسشنامه های مورد پرسشگری در این تحقیق در بخش گروه دلفی 42 نفر بوده است که بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که سه شاخص عوامل کالبدی، عوامل زیبایی شناختی و عوامل زیست محیطی از جمله مهم ترین پارامترهای موثر در بهبود محیط زیست شهری می باشند و در این بین عوامل افزایش سرانه فضای سبز شهری و توسعه ساختمان های سبز شهری به ترتیب با ضریب اهمیت 5.7 و 4.6 درصد در معیار زیست محیطی دارای بیشترین رتبه در ارتقا کیفیت محیط زیست شهری در کلانشهر مشهد می باشند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشانگر این مطلب است که با احداث بام های سبز و ساختمان های سبز می توان شاهد بهبود چشمگیری در کیفیت محیط زیست شهری باشیم.

    کلیدواژگان: بام سبز، سلوح سبز، شهرسازی سبز، مطیز زیسش شهری، کلانشهر مشهد
  • دکتر مهدی سقایی*، دکتر زهره جوانبخت قهفرخی، مریم ربیعی فر صفحه 36
    مقدمه

    گردشگری یکی از برترین صنایع و فعالیت های درآمدزا و اشتغال زای جهان به شمار می رود و شناسایی دقیق بازار کلید توسعه آن می باشد. از طرفی اگر چه گردشگری یک فعالیت بین المللی است؛ اما بسیاری از افراد و سازمان ها در بازار محلی یا ملی در این بخش اشتغال دارند و در نتیجه «گردشگری داخلی» در چرخه اقتصاد ملی جایگاه عظیمی دارد.

    هدف

    در این پژوهش به تحلیل آماری گردشگری داخلی در ایران و جریان ها و  مقاصد آن پرداخته شده است.

    روش شناسی:

    برای این پژوه با استفاده از اطلاعات طرح آمارگیری از گردشگران ملی که توسط مرکز آمار ایران به صورت فصلی (بهار و تابستان) برای سالهای مختلف که توسط مرکز آمار ایران ارایه شده، جمع آوری گردیده است، تغییرات در تعداد سفرها و ویژگی های آن را بررسی شد. جهت توصیف وضع موجود و مشاهده روند تغییرات از آمارهای توصیفی، نرخ رشد و نمودارهای خط روند و برای پیش بینی تعداد سفرهای داخلی و میزان هزینه ها و تغییرات مقاصد اصلی سفر از مدل های مختلف سری زمانی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که روند کلی گردشگری داخلی در ایران دارای رشد مثبت با شیب ملایم می باشد. هزینه های گردشگری با شیب تند در حال افزایش بوده و انتخاب مقاصد اصلی سفر در سال های اخیر تغییرات بارزی داشته است. به طور کلی الگوی غالب گردشگری داخلی سفر به همراه خانواده، اقامت در خانه دوستان و بستگان، استفاده از وسیله نقلیه شخصی و به انگیزه دیدار دوستان و بستگان می باشد.

    نتایج

    بیشترین هزینه ها در بخش حمل و نقل و خوراکی بوده که این الگو درآینده نزدیک تغییری نخواهد داشت. اگرچه مهمترین مقاصد گردشگری در استانهای خراسان رضوی، مازندران، گیلان، تهران و فارس گزارش شده، تغییرات مشخصی در انتخاب مقاصد توسط گردشگران مشاهده شده که می توان از استانهای سیستان و بلوچستان، ایلام، بوشهر، یزد و کرمان به عنوان مقاصد جدید مورد توجه گردشگران داخلی ایران درسالهای اخیر نام برد.

    کلیدواژگان: گردشگری داخلی، مقصد گردشگری، آمار گردشگری، ایران
  • نقش مهارت آموزی در پیشرفت اقتصادی با تاکید بر اهداف اقتصادمقاومتی / مطالعه موردی: دهستان قره باشلو شهرستان درگز
    سروش امامی تاج الدین*، غلام حیدر جعفری صفحه 51
    مقدمه

    مهارت آموزی از طریق تربیت نیروی ماهر مورد نیاز بازار کار در کشورهای مختلف نقش مهمی در تشکیل سرمایه انسانی ایفا می نماید. در ایران نیز از ضرورت ها و الزامات رشد و توسعه آموزش مهارت های لازم برای سرمایه انسانی است که معمولا این آموزش ها از طریق مراکز آموزش فنی و حرفه ای انجام می گیرد.

    هدف

    تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مبنی بر « توسعه مهارت های فنی و استمرار نوآوری و ابتکار » نشان از اهمیت این موضوع دارد و بایستی برای حرکت در مسیر پیشرفت در مناطق روستایی کشور نیز به آموزش نیروی انسانی توجه ویژه ای نمود که این آموزش ها می تواند باعث افزایش مهارت روستاییان که نتیجه آن استفاده بهتر از منابع اقتصادی موجود و همچنین ایجاد فرصت های شغلی جدید و کارآفرینی میان ساکنان روستاها شود که این موضوع علاوه بر پیشرفت اقتصادی روستاها باعث تحقق اقتصاد مقاومتی می گردد، این پژوهش در صدد آن است که اثرات مهارت آموزی نیروی کار روستایی را بر پیشرفت اقتصادی این نواحی و همچنین تحقق اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار دهد.

    روش شناسی:

    این تحقیق از لحاظ ماهیت کاربردی و از نظر روش توصیفی – تحلیلی است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 175 نفر برآورد شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای اثبات فرضیات از آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج:

    یافته های پژوهش نشان می دهد که مهارت آموزی بر افزایش فرصت های شغلی جدید و کاهش نرخ بیکاری و همچنین در ایجاد منابع درآمدی جدید در مناطق روستایی تاثیر مثبت و موثر دارد.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، اقتصاد روستایی، پیشرفت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، دهستان قره باشلو
  • دکترالهام لشکری*، مینا صمدی سنخواستی، مریم ربیع زاده صفحه 63
    مقدمه

    امروزه بحث‌های فراوانی پیرامون مشارکت مردم و شهروندان جاری است، اما متاسفانه در عمل به جایگاه شهروند و  مشارکت وی در امور شهری به طور مستقیم یا غیرمستقیم که بر زندگی و سرنوشت او موثر است، اهمیت چندانی داده نمی‌شود. یکی از علل اصلی به بن بست رسیدن طرح‌های توسعه شهری نیز ریشه در بی توجهی به مشارکت و سهم قابل توجه مردم و نهاد های محلی دارد. چنین وضعیتی باعث می‌شود شهروندان احساس تعلق روحی و معنوی کمتری به شهر خود و مدیریت و اداره آن داشته باشند و نه تنها مشوق اجرای طرح‌ها توسعه نباشند، بلکه طرح‌ها را به خاطر دخل و تصرف در ملک شخصی خود مانعی قلمداد کنند. امروزه یکی از موضوعات مهم در شهرسازی بافت های فرسوده و کمتر برخوردار می‌باشند. بافت های فرسوده گاها بافت هایی با هویت غنی بوده و با حس تعلق بالای ساکنین همراه است، از این رو دخالت دادن نظرات مردم ساکن در بافت در تهیه طرح‌های مربوطه امری مهم و ضروری می‌باشد.

    هدف

    هدف از طرح حاضر بررسی چالش ها و مشکلات پیش روی تحقق مشکلات مردمی واقع در محله فرسوده آبکوه مشهد می باشد.

    روش شناسی:

    روش تحقیق از نوع پیمایشی_ توصیفی می‌باشد داده‌های مورد نیاز به روش اسنادی و مطالعات کتابخانه‌ای استخراج شده و با توجه به اینکه برخورد و ارتباط با مردم مناسب‌ترین شیوه جمع آوری داده‌های مربوط به نمونه موردی است، از پرسشنامه و مصاحبه هدفمند نیز استفاده خواهد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از تکنیک SWOT و QSPMو به منظورتولید نقشه‌ از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج:

    بر اساس تکنیک انجام شده SWOT، محله ی آبکوه دارای ضعف درونی و فرصت های بیرونی بیشتری می باشد. سطح مشارکت مردم بر اساس نظریه دریسکل، در حد محرومیت از مشارکت بوده و می توان از مهم ترین مشکلات و چالش های پیش روی تحقق مشارکت مردمی به عوض شدن سیستم مدیریتی، عوض شدن رویکردها و دیدگاه ها به طرح های مصوب، وارد نکردن نظرات و پیشنهادات مردمی و نبود سازمان های مردم نهاد اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، اسناد توسعه شهری، بافت فرسوده، محله آبکوه
  • دکتر هومن قهرمانی، نگار کاراموز *، عطیه قاسمی صفحه 81
    مقدمه

    بهبود کیفیت زندگی در هر جامعه ای یکی از مهمترین اهداف سیاست های برنامه ریزی شهری آن جامعه است. مهمترین معیاری که در ارزیابی شهرها و محیط های شهری باید لحاظ شود، کیفیت فضاهای عمومی موجود در آن است چرا که فضاهای عمومی زمینه ساز برخوردهای اجتماعی شهروندان با یکدیگر بوده و تجلی گر انباشت های فرهنگی و هویتی شهر هستند. امروزه شاهد پدیده ای نابهنجار با عنوان اسکان غیررسمی هستیم که تجلی فقدان برآورده شدن نیاز مسکن و سرپناه اقشار کم درآمد است.فضاهای شهری در این سکونتگاه های نابسامان از جهات بسیاری با بافت اصلی شهر تفاوت دارد چرا که از نظر سکونت، بهداشت، خدمات عمومی و تسهیلات زیربنایی شهری در شرایط نامطلوبی به سر می برند. شهر تاریخی توس به عنوان نمونه ای از این سکونتگاه ها است.

    هدف

    پژوهش حاضر در پی آن است تا با استفاده از معیارهای کیفیت محیطی به ارزیابی عرصه های عمومی شهر توس بپردازد.

    روش شناسی:

    روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی-پیمایشی است ؛ حجم جامعه آماری 313 نفر بوده است که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است  و از طریق پرسشنامه و برداشت های میدانی اطلاعات لازم به دست آمده است، سپس از طریق AHP  و تکنیک سوات  داده ها مورد بررسی قرارگرفته است .

    یافته ها و نتایج:

    در بررسی کیفیت عرصه های عمومی مولفه های حس مکان و فرم شهری با روش AHP مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است که برای تعیین ضریب اهمیت(وزن) معیارها دو به دو باهم مقایسه شده و یک ماتریس 6*6 ثبت شده است که بعد از تعیین ضریب اهمیت معیارها و ضریب اهمیت گزینه ها، سکانس ها اولویت بندی شده اند. برای بررسی مولفه حس مکان براساس نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها کلیدواژه های خاطره انگیزی، هویت، امنیت، زیبایی، نظم و تنوع به عنوان عوامل تاثیرگذار برحس مکان از دیدگاه مردم می باشد. در جهت ارتقا کیفیت فضاهای شهری توس براساس مولفه های حس مکان و فرم شهری و بررسی مسایل و مشکلات شهری، راهبردهایی اتخاذ شده است.

    کلیدواژگان: فضاهای شهری، کیفیت، ارتقا کیفیت، سکونتگاه غیررسمی، توس سفلی
|
  • Dr.Azita Rajabi, Seyed Hassan Rasouli, Samaneh Teymouri, Rasoul Safaei Namin Page 5
    Introduction

    Due to the growing trend of urban population all around the world, especially in developing countries, in the immediate future we will face a predominantly urban world that to meet their needs, urban land will be exploited beyond Its threshold of ecology and people will demand their needs from city officials and managers as a result. The theory of smart city, which was formed based on the answer to the many problems of urban dwellers in the 90s, presented the issues of sustainability such as mixed land use, easy accessibility, preservation of the natural environment, etc. in the field of urban planning and urbanism. This theory demonstrated the points that while supporting modern urban life, can solve its problems in the form of following and implementing new urban planning techniques in the heart of existing cities and in contrast to urban sprawl.

    Aims and Objective:

    The purpose of this study is to evaluate the effects of smartening on the sustainability of Nowshahr as one of the small cities in Iran.

    Methodology

    the present study is of the type of applied research. Questionnaire, interview and field observation tools were used to collect information. Using a questionnaire, 383 citizens participated and the findings of this section using statistical techniques, factor analysis and one-sample t-test and coefficient Pearson correlation was analyzed in SPSS software.

    Results

    In examining the correlation coefficient between intelligence and sustainability, it is found that there is a direct and strong correlation between these two variables in Nowshahr. The results of the one-sample t-test show that the status of intelligent variables in Nowshahr is not in a good position with a stability approach. The results of factor analysis have shown that among the six indicators of smartening, "smart governance" with a factor load of 0.853 has the highest priority in the eyes of experts and specialists in smartening Nowshahr with a sustainable approach. "Smart people" with a factor load of 0.847 and "smart environment" with a factor load of 0.836 have the highest importance in terms of average factor load. In order to develop the level of smartness and sustainability in Nowshahr, a strategy can be developed by urban management along with local sustainability indicators in order to improve the level of services to citizens.

    Keywords: Urban Sustainability, Small Towns, Smart City, Smartening, Nowshahr
  • Dr.Hojat Hataminejad, Faezeh Abadi Page 17
    Introduction

    The emergence of different schools of thought and terms such as ecocity and green urbanism are examples of efforts to improve the urban environment in response to urban sprawl and the resulting problems. Green roofs are one of the new solutions in urban planning and urban studies to maximize the use of surfaces with the aim of reducing the adverse effects of the environment in cities.

    Aims and Objective:

    The purpose of this study is to identify the role and impact of green roofs and green walls in increasing the quality of urban environment in Mashhad city.

    Methodology

    This research is of applied type and is done through descriptive-analytical method. The number of questionnaires in this study was 42 in the Delphi group, which was analyzed based on hierarchical analysis. 

    Results

    The results of this study show that three indicators of physical factors, aesthetic factors and environmental factors are among the most important parameters in improving the urban environment, and among these factors the increase in per capita urban green space and development of green buildings with a coefficient of importance of 5.7 and 4.6 percent in the environmental criteria, respectively, have the highest rank in improving the quality of the urban environment in Mashhad. The results of the research indicate that with the construction of green roofs and green buildings, we can see a significant improvement in the quality of the urban environment.

    Keywords: Green roof, Green spaces, Green urban planning, Urban environment, Mashhad city
  • Dr. Mehdi Saghaei, Dr. Zohreh Javanbakht Ghahfarkhi, Maryam Rabieifar Page 36
    Introduction

    Tourism is one of the top industries and income-generating and employment-generating activities in the world and accurate market identification is the key to its development. Although tourism is an international activity, many individuals and organizations in the local or national market are employed in this sector, and as a result, "domestic tourism" has a huge place in the national economic cycle.

    Aims and Objective:

    In this study, statistical analysis of domestic tourism in Iran and its flows and destinations is studied.

    Methodology

    The information of the national tourist survey plan for different years provided by the Statistics Center of Iran, changes in the number of trips and its characteristics collected. To describe the current situation and observe the trend of changes, descriptive statistics, growth rate and trend line charts were used and to predict the number of domestic trips and expenditures and changes in the main destinations of travel, different time series models were used.

    Results

    The results show that the general trend of domestic tourism in Iran has a positive growth with a gentle slope. Tourism costs are rising steeply and the choice of major travel destinations has changed significantly in recent years. In general, the predominant pattern of domestic tourism is traveling with family, staying at the home of friends and relatives, using a personal vehicle, and being motivated to visit friends and relatives. The highest costs were in the transportation and food sectors, which will not change in the near future. Although the most important tourist destinations have been reported in Khorasan Razavi, Mazandaran, Gilan, Tehran and Fars provinces, certain changes have been observed in the choice of destinations by tourists, which can be considered as new destinations such as: Sistan and Baluchestan, Ilam, Bushehr, Yazd and Kerman provinces.

    Keywords: Domestic tourism, Tourism destination, Tourism statistics, Iran
  • Soroush Emami Tajaddin, Gholam Heidar Jafari Page 51
    Introduction

    Skills training plays an important role in the formation of human capital in different countries. In Iran, one of the necessities and requirements for the growth and development of skills training is necessary for human capital, which is usually done through technical and vocational training centers.

    Aims and Objectives:

    The Iranians' leader's emphasis on "developing technical skills and continuing innovation and initiative" shows the importance of this issue, therefore special attention should be paid on this issue. These trainings can increase the skills of villagers, which results in better use of existing economic resources, as well as creating new job opportunities and entrepreneurship among rural residents, which in addition to the economic development of villages leads to the realization of a resilient economy. Present study is to examine the effects of rural labor skills training on the economic development of these areas as well as the realization of a resistance economy.

    Methodology

    This paper is applied research and descriptive-analytical in terms of method. The sample size was estimated based on Cochran's formula (175 people) and SPSS software was used to analyze the data and Friedman test was used to prove the hypotheses.

    Results

    The research findings show that skills training has a positive and effective effect on increasing new job opportunities and reducing the unemployment rate, as well as creating new sources of income in rural areas.

    Keywords: Skills training, Rural economy, Economic development, Resistance economy, Ghara Bashloo village.
  • Dr. Elham Lashkari, Mina Samadi Sankhasti, Maryam Rabizadeh Page 63
    Introduction

    Today, the participation of people and citizens is a debate, but unfortunately, the position of the citizen and their participation in urban affairs, directly or indirectly, which affects life and destiny, is not given much importance in research. One of the main obstacles in urban development plans is neglecting the participation and contribution of local people and institutions. Such a situation causes citizens to feel less spiritual belonged to their city and its management, and not only they are not encouraged in the implementation of development plans, but consider the plans as an invasive element their personal property. Today, one of the most important issues in urban planning is Urban decay. Urban decay is sometimes urban fabric with a rich identity and associated with a high sense of belonging of residents, so it is important and necessary to involve the opinions of residents in the preparation of relevant plans.

    Aims and Objectives:

    The purpose of this project is to identify the challenges and problems of people in Abkooh neighborhood in Mashhad that is considered as urban decay.

    Methodology

    The research method is descriptive. The data is collected by desktop research and communicating with people which is the most appropriate way to collect data related to the case study. Therefore, a questionnaire and interview are used. SWOT and QSPM techniques are used to analyze the data and GIS software is used to generate the map.  

    Results

    According to the SWOT technique, there are more internal weaknesses and more external opportunities in Abkooh neighborhood. According to Driskel theory, the level of people's participation is so limited. The most important problems and challenges of public participation are: changing the management system, changing approaches and views to approved plans, lack of people's comments and suggestions and the lack of non-governmental organizations.

    Keywords: Public Participation, Urban Development Documents, Urban Decay, Abkooh Neighborhood
  • Dr. Hooman Ghahramani, Negar Karamouz, Atiyeh Ghasemy Page 81
    Introduction

    Improving the quality of life in any society is one of the most important goals of urban planning policies. The most important factor that should be considered in evaluating cities and urban environments is the quality of public spaces because public spaces are the basis of Citizens' social interactions and demonstrates the cities' culture and identity. Today, we are witnessing an abnormal phenomenon called informal settlement, which is due to the lack of meeting the housing needs and shelter of the low-income groups and urban infrastructure facilities are in poor condition. The historic city of Toos is an example of this situation.

    Aims and Objectives:

    The present study seeks to evaluate the public spaces of Toos city using environmental quality criteria.

    Methodology

    The research method in this research is descriptive; The volume of the statistical population is 313 people, which is calculated using the Cochran's formula and the information is obtained through questionnaires and field surveys, then the data is analyzed through AHP and SWOT techniques.

    Findings and Results:

    based on the results, the components of sense of place and urban form have been analyzed by AHP method. To determine the coefficient of importance (weight), the criteria have been compared in pairs and a 6 * 6 matrix has been recorded. After determining the importance factor of the criteria and the importance factor of the options, the sequences are prioritized. To examine the sense of place component, the keywords of memory, identity, security, beauty, order and diversity are effective factors on the sense of place. In order to improve the quality of Toos' urban spaces based on the components of sense of place and urban form and to study urban issues and problems, strategies are proposed.

    Keywords: Urban Spaces, Quality, Quality Improvement, Informal Settlement, Toss Sofla.