فهرست مطالب

مطالعات دانش پژوهی - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات دانش پژوهی
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول زوارقی صفحات 1-2

    در این یادداشت، در خصوص اهمیت دانش در زبان و ادب فارسی و رشته های مختلف به ویژه علم اطلاعات و دانش شناسی بحث می شود. در نهایت بر دانش به‌عنوان عنصر زمینه‌ساز انجام پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و چندرشته ای میان حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و دیگر حوزه‌های علمی تاکید می‌شود.

    کلیدواژگان: دانش، مطالعات دانش پژوهی، پژوهش در علم اطلاعات و دانش شناسی، پژوهش میان‎ رشته ای و چندرشته ای
  • عباس دولانی*، فرزانه غلامی، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 3-27
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت انتشار، ترسیم ساختار علمی و تحلیل استنادی تولیدات علمی دانشگاه ارومیه انجام شده است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی با رویکرد علم سنجی انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق پایگاه وب آوساینس گردآوری شده است. جامعه پژوهشی این تحقیق شامل 5837 تولید علمی اعضای هییت علمی دانشگاه ارومیه است که از سال 1982 تا 2019 در پایگاه وب آوساینس نمایه شده است. برای پاسخ به سوالات پژوهش از تحلیل پایگاه وب آوساینس و نیز از نرم افزارهای اکسل، هیست سایت، سی آر اکسپلورر و وی ا اس ویور استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از ان است که تولیدات علمی دانشگاه ارومیه سیر صعودی داشته اما نرخ رشد آن دارای نوسان بوده است. مقدار متوسط نرخ رشد دانشگاه ارومیه 85/31 درصد می باشد. شاخص های هم نویسندگی تمایل اعضای هییت علمی را به همکاری گروهی در تولید علمی نشان داده است. بالاترین همکاریهای علمی دانشگاه ارومیه در سطح ملی با دانشگاه آزاد و در عرصه بین المللی با دانشگاه های کشور آمریکا صورت گرفته است. میزان همکاری دانشگاه ارومیه با سازمانهای ایرانی بالا بوده و در مقابل همکاری علمی در سطح سازمان های بین المللی از میزان پایینی برخوردار است. پرکارترین حوزه های موضوعی در دانشگاه ارومیه به ترتیب مربوط به رشته های مهندسی، شیمی، کشاورزی، فیزیک، دامپزشکی، علم مواد و علوم کامپیوتر است. همچنین پرکارترین و پراستنادترین عضو هییت علمی از اساتید حوزه فنی و مهندسی می باشند.

    کلیدواژگان: کتابسنجی، تولیدات علمی، تحلیل استنادی، پایگاه وب آو ساینس، دانشگاه ارومیه
  • اسحاق صفرپور، جواد عباس پور*، قاسم سلیمی صفحات 29-54
    مقدمه

    هدف این پژوهش آگاهی از دیدگاه ها و تجربیات اعضای هیات علمی حوزه ی علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز پیرامون آیین نامه ارتقا است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدار شناسی توصیفی است. برای گردآوری داده ها با 14 نفر از اساتید پیشکسوت حوزه علوم انسانی و اجتماعی مصاحبه نیمه ساخت یافته ای صورت گرفت. بعد از پیاده سازی فایل های صوتی مصاحبه ها در قالب فایل متنی، داده ها با روش تحلیل مضمون تحلیل شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد آیین نامه ارتقاء دارای چالش هایی همچون قربانی شدن علوم انسانی، تاکید زیاد بر بعد پژوهشی و غفلت از آموزش، تاکید بر کمیت و عدم توجه به کیفیت، سلیقه ای عمل کردن کمیته ها و وجود آیین نامه واحد برای همه حوزه ها است. جامعیت به واسطه توجه به ابعاد چهارگانه، توجه نسبی به شیوه نامه در کنار آیین نامه و تعیین اعضای هیات علمی هیات ممیزه به صورت انتخابی از جمله نقاط قوت آیین نامه بود. مهمترین تبعات اجرای آیین نامه ایجاد فضای رقابتی نامطلوب، به حاشیه بردن علوم انسانی، فشار مضاعف بر عضو هیات علمی در برآوردن انتظارات پژوهشی، سوق دادن عضو هیات علمی به تولید کمی مقاله بود. مهمترین راهکارهای پیشنهادی، توجه متعادل به علوم انسانی در کنار سایر علوم، تفکیک آیین نامه ارتقاء حوزه علوم انسانی از سایر حوزه ها، افزایش تعداد اعضای هیات علمی علوم انسانی در هیات ممیزه بود. با توجه به مجموعه چالشها، نقاط قوت، و پیامدهای منفی آیین نامه ارتقا از نگاه اعضای هیات علمی، شاید موثرترین و بهترین راهکار پیشنهادی جهت رفع مجموعه این مشکلات، تفکیک آیین نامه ارتقاء حوزه های علوم انسانی از حوزه های غیرعلوم انسانی باشد.

    کلیدواژگان: آیین نامه ارتقاء، اعضای هیات علمی، حوزه علوم انسانی و هنر، تجربیات و دیدگاه ها
  • منصوره حدادی، گلنسا گلینی مقدم*، رضا ملکی صفحات 55-74
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت خواندن تفننی دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس می باشد.

    روش شناسی

      پژوهش حاضر با روش پیمایشی با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه تربیت مدرس در سال تحصیلی 1398-99تشکیل می دهند. حجم نمونه با فرمول کوکران 203 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه تحقیق مولر و همکاران در امریکا استفاده شد. اما به دلیل تفاوت فرهنگی بین ایران و ایالات متحده امریکا، اصلاحات زیادی در آن صورت گرفت. برای سنجش روایی پرسشنامه، از نظرات متخصصان و کارشناسان استفاده شد. میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.834 درصد محاسبه شد.

    یافته ها

    بیشترین مراجعه دانشجویان (13.38 درصد) به منابع تفننی شبکه های مجازی است، و دانشگاه خیلی کم توانسته باعث ترغیب علاقه به خواندن تفننی در بین دانشجویان شود. از بین کتابخانه ها اولویت اول آنها 49.74 درصد کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس بوده است. برای اطلاع رسانی از منابع تفننی 29.17 درصد آنها ایمیل را ترجیح می دهند ولیکن بیشترین دانشجویان، یعنی 65.33 درصد برای لذت از منابع تفننی قالب چاپی را انتخاب می کنند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که ، علاقه به خواندن تفننی در میان دانشجویان در حد متوسط 4.37درصد است و به دلیل محدود بودن زمان آنان برای انجام فعالیت کلاسی، در هفته سه تا چهار ساعت وقت صرف خواندن تفننی می کنند.اصالت و ارزش: این مطالعه، اطلاعات اصیل از وضعیت موجود خواندن تفننی در میان دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس را فراهم می آورد که چنانچه در برنامه ریزی های آینده مورد استفاده قرار گیرد می تواند منجر به نتایج قابل توجهی شود.

    کلیدواژگان: خواندن تفننی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس، ایران
  • رحیم شهبازی* صفحات 75-92
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تولیدات علمی پژوهشگران شیمی دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، تبریز و صنعتی سهند طی سال های 1999 تا 2018 بود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با روش پیمایشی توصیفی (با رویکرد علم سنجی) انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، مدارک نمایه شده در حوزه موضوعی شیمی (1999-2018) توسط پژوهشگران شیمی دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، تبریز و صنعتی سهند در پایگاه WOS بود. برای تحلیل داده ها و ترسیم نقشه های علمی، از نرم افزارهای Histcite و VOSViewer استفاده شده است.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها، مجموع تولیدات علمی نمایه شده تحت نام دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، تبریز و صنعتی سهند در طی بیست سال اخیر به ترتیب 279، 1723 و 365 رکورد بوده است. یافته ها نشان داد که طی سالهای مورد بررسی در دانشگاه تبریز، رتبه اول به محمدتقی زعفرندی معطر با 147 مقاله (8.5%)، در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، رتبه اول به جابر جهان بین با 40 مقاله (14.3 درصد)، و در دانشگاه صنعتی سهند، رتبه اول به محمد حقیقی با 79 مقاله (21%) اختصاص دارد.

    نتایج

    نتایچ حاکی از روند رو به رشد تولیدات علمی دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، تبریز و صنعتی سهند در طی سالهای 1999 تا 2018 بوده و تنها تولید علم دانشگاه تبریز در سال 2018 میلادی با کاهش روبرو بوده است.اصالت و ارزش: پژوهش حاضر برای اولین بار، تولیدات علمی دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، تبریز و صنعتی سهند در رشته شیمی را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، تحلیل استنادی
  • زینب جوزی، ساجده عبدی*، سورناز شادی صفحات 93-118
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل و بررسی پژوهش های نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس، مرتبط با حوزه خدمات اجتماعی کتابخانه های عمومی از سال 1939 تا 2020 است.

    روش شناسی

    این پژوهش مطالعه ای کاربردی است که با روش کتابخانه ای و علم سنجی انجام شده است. جامعه ی پژوهش، شامل 1465تولیدعلمی است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل ، آمار توصیفی (توزیع فراوانی) و جهت ترسیم نقشه ها نیز از VOS viewer، pajek، Ucinet و Net Draw استفاده شده است.

    یافته ها

     بیشترین روند رشد تولیدات علمی در بازه 1979-1983 با میزان 3 % و کمترین روند رشد نیز در بازه 2019 - 2020 با 0.61 - % به ثبت رسیده است. دانشگاه مریلند با 28 مدرک فعال ترین سازمان در این حوزه است. در میزان تولیدات علمی کشور آمریکا به تنهایی با 37 درصد، در صدر قرار گرفته است. ، با توجه به واژگان پربسامد، مفاهیم اصلی درپنج خوشه طبقه بندی شد.

    نتایج

    بازه زمانی 81 ساله نشان داد که تولیدات علمی حوزه خدمات اجتماعی کتابخانه های عمومی روند افزایشی را پیش رو داشته است. درمیان دانشگاه های داخلی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به سایر دانشگاه های داخلی در شرایط بهتری قرار دارد. «نقش کتابخانه عمومی»، « مشارکت اجتماعی شهروندان»، «سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی»، «سرمایه اجتماعی» و « ارتباطات علمی»، خوشه های موضوعی پژوهش ها در این حوزه هستند.اصالت و ارزش: این نخستین پژوهش با رویکرد کمی است که به دنبال بررسی تحقیقات در زمینه خدمات اجتماعی کتابخانه های عمومی است که می تواند برای سیاستگذاران حوزه خدمات اجتماعی کتابخانه های عمومی سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، علم سنجی، خدمات اجتماعی، پایگاه اسکوپوس، تولیدات علمی
  • سمیرا مرادی* صفحات 119-141
    هدف

    تبیین مولفه های دسترسی بر اساس یکی از ابعاد نظریه تغییر بنیادین در فرآیند اطلاع یابی دانشجویان در فضای مجازی.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر کیفی و به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته است. جامعه پژوهش دانشجویان جدیدالورود کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه تبریز بودند که فرآیند نمونه گیری با روش گلوله برفی انجام شد. نهایتا با بهره گیری از نظرات 21 نفر از دانشجویان داده های مورد نیاز به اشباع رسید. برای تحلیل داده های کیفی و استخراج مولفه ها، از شیوه کدگذاری روش شناسی نظریه داده بنیاد و نرم افزار مکس کیو. دی. ای. استفاده شد.

    یافته ها

     به منظور طراحی الگوی دسترسی و یافتن مفهومی مشترک از تعریف پدیده (دسترسی)، شرایط علی (زمینه استفاده از دانش و توانایی دیگران و انواع محتوای مورد استفاده در فضای مجازی)، متغیرهای زمینه ای (ابزارهای دسترسی به اطلاعات)، راهبردها (نحوه دسترسی به منابع اطلاعاتی، برخورداری از مهارت های لازم برای استفاده مستقل از منابع اطلاعاتی، استفاده از دانش و توانایی دیگران در فضای مجازی)، شرایط مداخله گر (موانع دسترسی به اطلاعات) و پیامدهای دسترسی (کاربرد فضای مجازی برای کاربران) مشخص شد.

    اصالت و ارزش

    ارزش مقاله حاضر در نشان دادن یکی از ابعاد مهم نظریه تغییر بنیادین (دسترسی) است که به واسطه محیط مجازی تحت تاثیر قرار می گیرد.

    نتایج

    پیدایش منابع الکترونیکی در فضای مجازی به ویژه اینترنت، شبکه جهانی و ویژگی های منحصر فضای مجازی رفتار اطلاع یابی دانشجویان را تغییر داده و برای اطلاع یابی نیازمند داشتن توانایی و مهارت های لازم در زمینه سواد اطلاعاتی، سواد رایانه ای، سواد اینترنتی، سواد ارتباطی، سواد انتقادی و سواد فرهنگی هستند.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، دسترسی، نظریه تغییر بنیادین، دانشجویان، فضای مجازی
|
  • Abbas Doulani *, Farzaneh Gholami, Masoumeh Karbala Aghaei Kamran Pages 3-27
    Aim

    The aim of this study was to investigate the status of publication, drawing the scientific structure and citation analysis of scientific products of Urmia University.

    Methodology

    The present research has been done in terms of applied purpose and in terms of descriptive-analytical methodology with scientometric approach. The required data has been collected through the web site of Science. The research community of this research includes 5837 scientific productions of the faculty members of Urmia University, which have been indexed in the web-science database from 1982 to 2019. To answer the research questions, web-based database analysis was used, as well as Excel software, website, CRExplorer and VOSViewver.

    Finding

    The findings indicate that the scientific production of Urmia University has had an upward trend but its growth rate has fluctuated. The average growth rate of Urmia University is 31.85%. Co-authorship indicators have shown the willingness of faculty members to collaborate in scientific production. Urmia University has the highest scientific cooperation at the national level with the Azad University and in the international arena with American universities. The level of cooperation between Urmia University and Iranian organizations is high and in contrast, scientific cooperation at the level of international organizations is low. The most busy subject areas in Urmia University are related to engineering, chemistry, agriculture, physics, veterinary medicine, materials science and computer science, respectively. Although most of the humanities disciplines are available at Urmia University, The most prolific and most cited members are professors in the field of technology and engineering.

    Keywords: bibliometric, scientific productions. Citation analysis, WOS, Urmia University
  • Eshagh Safarpour, Javad Abbaspour *, Ghasem Salimi Pages 29-54
    Objectives

    The objective of the present study was to explore the views and experiences of Shiraz University’s Humanities and Social Sciences faculty members who are associate or full professors and have membership in Shiraz University Promotion Committees; it focused on four dimensions of challenges and weaknesses, strengths, consequences of implementing the regulation and the proposed implications.

    Methodology

    In this qualitative descriptive phenomenological study, data were collected through semi-structured interviews with 14 professors in Humanities and Social Sciences faculties. After transcribing the audio files of the interviews, the data were coded through three stages of open coding, axial coding and selective coding. Finally, 114 open codes, 21 axial codes, and 4 selective codes concerning the Promotion Regulation were discovered.

    Findings

    Findings showed that the challenges of Promotion Regulation include the victimization of the humanities, great emphasis on research and exclusion of other aspects, especially education, emphasis on quantity and lack of attention to quality, taste of committees concerning the Promotion Regulation, and a uniform regulation for all fields.

    Conclusion

    Previous research on Promotion Regulation in Iran have been quantitative research and most of them addressed the viewpoints of faculty members generally; However, the present study was a qualitative one and, more importantly, the Promotion Regulation was inspected in terms of humanities and social sciences experts’ perspectives

    Keywords: Promotion Regulation, Faculty Members, Humanities, Social Sciences, Experiences
  • Mansoureh Haddadi, Golnessa Galyani-Moghaddam *, Reza Maleki Pages 55-74
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the recreational reading status of students at the Tarbiat Modares University.

    Methodlogy

    This is a descriptive-analytical survey. The statistical population consists of a group of master's and doctoral students of Tarbiat Modares University in the academic year of 1398-99. The sample size was 203 people. The research questionnaire was based on the Müller’s questionnaire. To assess the validity of the questionnaire, the opinions of experts were used. The questionnaire was randomly distributed among them. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient. It was 0.834%.

    Findlings

     Most of repondents refer to 13.38% of the recreational resources of virtual networks, and the university has not been able to stimulate interest in recreational reading among students. Among the libraries, their first priority is 49.74% of the central library of Tarbiat Modares University, compared to the public library and other libraries. For information from recreational sources, 29.17% of them prefer email. However, most students, (65.33%), preferred printed format to enjoy recreational reading.

    Conclusion

    We concluded that the interest in recreational reading is approximately 37.4% on average. Due to the limited time to do class activities, they spend three to four hours a week on recreational reading, and 32.2% studied their favorite subjects.Value: The study provides original information on the current state of recreational reading of students at the Tarbiat Modares University which could lead to significant results if used in future planning of library.

    Keywords: recreational reading, postgraduate students, Tarbiat Modares University Central Library, Iran
  • Rahim Shahbazi * Pages 75-92
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the scientific outputs of "Azarbaijan Shahid Madani University", "Tabriz University", and "Sahand University of Technology" from 1999 to 2018.

    Methodlogy

    The present study was applied in a descriptive survey (with a Scientometrics approach). Research population was the indexed papers in WOS databases from 1999 to 2018. Data related to articles with the affiliations of (AD=Azarbaijan Shahid Madani University), (AD=Tabriz University) and (AD=Sahand University of Technology) were searched in the WOS. Then, the time limit for scientific output was defined and the final research was conducted. Lastly, data were analyzed using Excel.

    Findlings

     According to the findings, scientific outputs indexed under the names of the Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz University, and Sahand University of Technology over the last 20 years were 279, 1723, and 365, respectively. The results showed that Zafarani-Moattar Mt, a professor at Tabriz University with 147 papers (8.5%), Sardroodi J., a professor at Azarbaijan Shahid Madani University with 40 papers (14.3%), and Haghighi M from Sahand University of Technology with 79 articles (21%), Ranked first. In terms of scientific collaboration and inter-organizational co-authorship, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz University, and Sahand University of Technology had the most cooperation with neighboring universities.Value: The present study has studied the scientific productions of "Azarbaijan Shahid Madani University", "Sahand University of Technology" and "Tabriz University" in the field of chemistry for the first time.

    Keywords: Scientific outputs, Scientometrics, bibliometric, Citation analysis, Department of Chemistry
  • Zeinab Jozi, Sajedeh Abdi *, Sournaz Shadi Pages 93-118
    Purpose

    The purpose of this study is to analyze the research indexed in the Scopus database, related to the field of social services of public libraries from 1939 to 2020.

    Methodlogy

     This research is an applied study that has been done by library and Scientometrics methods. The research community consists of 1465 articles in English. Excel software, descriptive statistics (frequency distribution) were used to analyze the data and VOS viewer, pajek, Ucinet and Net Draw were used to draw the maps.

    Findlings

    The highest growth trend of scientific productions was recorded in the period 1979-1983 with 3% and the lowest growth trend was recorded in the period 2019-2020 with 0.61%. The University of Maryland is the most active organization in the field with 28 degrees. In the field of scientific production, the United States alone is at the top with 37%. According to the most frequent words, the main concepts were classified into five clusters.

    Conclusion

    The 81-year period showed that the scientific production of social services in public libraries has been increasing. Among domestic universities, Shahid Beheshti University of Medical Sciences is in a better position than other domestic universities. "The role of the public library", "Citizens' social participation", "Media literacy and information literacy", "Social capital" and "Scientific communication" are the thematic clusters of research in this field.Value: This is the first research with a quantitative approach that seeks to investigate research in the field of public library social services that can be useful for policy makers in

    Keywords: Public Library, Scientometrics, Social Services, Scopus Database, Scientific outputs
  • Samira Moradi * Pages 119-141
    Purpose

    explaining the components of access based on one of the dimensions fundamental change theory in the process of seeking information students in virtual space.

    Method

    The present study is a qualitative using semi-structured interviews. Population consist of BA students in education and psychology Faculty of university of Tabriz, selected using snowball sampling. Finally, using the opinions of 21 students, required data came to the saturation. To analyze qualitative data and extract components from the method of coding the grounded theory and MaxQDA software used.

    Findings

    To design access model and to discover a common concept of the definition of the phenomenon in question (access), considering causal conditions (context of using the knowledge and ability of others and types of content used in virtual space), contextual variables (access tools), strategies (how to access information resources, having the necessary skills to use information resources independently, using the knowledge and abilities of others in virtual space), intervening conditions (barriers to accessing information) and consequences of access (application of virtual space for users) was explained.Value: The value of this research is to show one of the important dimensions of the theory of fundamental change (access) that is affected by the virtual environment.

    Conclusion

    The emergence of electronic resources in virtual space and the unique features of virtual space have changed the information-seeking behavior of students, and need to have necessary abilities and skills in the field of information literacy, computer literacy, Internet literacy, communication literacy, critical literacy, and culture literacy.

    Keywords: information seeking behavior, Access, fundamental change theory, students, virtual space