فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 69، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسفندیار غفاری نسب، مریم سادات دل آور* صفحات 7-45

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی چاقی و اضافه وزن در نظام معنایی زنان در باشگاه های بدنسازی شهر شیراز انجام شده و برای این منظور از نظریه زمینه ای به عنوان یکی از روش های کیفی استفاده نموده است. مشارکت کنندگان در پژوهش زنانی بودند که به باشگاه های بدنسازی شهر شیراز برای کاهش وزن مراجعه کرده اند، و از این بین تعداد 12 مشارکت کننده انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و نتیجه آن دستیابی به هفت مقوله محوری و یک مقوله هسته است. مقولات محوری شامل خوانش سیال از چاقی و اضافه وزن، کثرت باورها و اعتقادات مربوط به اندازه و جذابیت بدن، تصویر رویایی از بدن ایده آل، زمینه مندی اجتماعی و فرهنگی بدن، تفسیر اجتماعی دیگری و پزشکی شدن تناسب اندام می باشد. مقوله هسته نیز روایت کثرت گرا از بدن ایده آل است. ظهور این پدیده، با پیامدهایی مثل دوگانگی و ابهام و چندگانگی، مسیولیت شخصی و ننگ، نسبت دادن برخی از مشکلات به وزن، عدم امنیت غذایی و خوردن احساسی، ابهام و تردید نسبت به دستورالعمل های پزشکی، پارادوکس خوش استایلی و چاقی پذیرش برخی از کلیشه های مرتبط با چاقی و ناآگاهی و ابهام نسبت به رفتارهای مخاطره آمیز کاهش چاقی و ابهام در پیامدهای اصلی چاقی و اضافه  وزن همراه بوده است.

    کلیدواژگان: چاقی، بدن ایده آل، نظام معنایی، زنان بدنساز شهر شیراز
  • شراره مهدی زاده، ملیحه عابدی* صفحات 46-80

    دوام و سلامت نظام خانواده نیازمند رفتار مدارا جویانه از سوی همسران است. عوامل متعددی بر مدارا در زندگی زناشویی موثر است با توجه به توانمندتر شدن زنان نسبت به گذشته وخلا معرفتی موجود در شناخت رابطه میان توانمندی و مسالمت ومدارا در زندگی زناشویی این پژوهش به سنجش رابطه توانمندی زنان بر مدارای زناشویی پرداخته است. با استفاده از روش پیمایش، نمونه ای شامل 384نفر از زنان متاهل ساکن در سه منطقه 2 و8 و19 شهر تهران به صورت خوشه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه معنادار بین متغیر مستقل (توانمندی زنان) و متغیر وابسته (مدارای زناشویی) است همچنین وجود متغیر مهارت ارتباطی به عنوان یکی از متغیرهای واسط رابطه معناداری با متغیر وابسته ومستقل دارد، بدین معناکه زنان هرچه توانمندتر، مهارت های ارتباطی بیشتری دارند و درنتیجه می توانند مدارای بیشتری در زندگی زناشویی داشته باشند. همچنین مدارا در زندگی زناشویی تحت تاثیر پایگاه اجتماعی و اقتصادی خانواده قرار دارد. از سوی دیگر مدارای زناشویی به معنی پذیرش تفاوتها در روابط زوجین با سن زنان و طول مدت ازدواج رابطه معکوس و معناداری دارد و در اوایل ازدواج بیشتر است.

    کلیدواژگان: مدارای زناشویی، توانمندی زنان، مهارت ارتباطی، زندگی زناشویی، برابری قدرت
  • محمدحسین شریفی ساعی*، تقی آزاد ارمکی صفحات 81-128

    اغلب پژوهش های انجام شده پیشین در ایران، زنان فاقد سرمایه اقتصادی و فرهنگی را به مثابه زنان فاقد قدرت و توان مقاومت در مقابل سلطه مردانه در خانواده قلمداد کرده اند و کمتر به دیگر سرمایه های زنانه همچون «سرمایه عاطفی» توجه داشته اند. اما این پژوهش با هدف پاسخ به این پرسش شکل گرفته که زنان چگونه از «سرمایه عاطفی» خود در میدان خانواده به مثابه یک ابزار مقاومت در مقابل قدرت مردانه در خانه بهره می گیرند؟ لذا، این مطالعه، سازوکار مقاومت عاطفی زنان در خانواده را مورد واکاوی قرار داده است. در این راستا، با 36 زن متاهل در شهر تهران مصاحبه شد. روش انجام پژوهش، کیفی؛ شیوه نمونه گیری، هدفمند؛ و روش تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل مضمون بوده است. یافته ها نشان داد برای زنان نسل جوان، سرمایه عاطفی نه تنها عامل انقیاد نیست. بلکه ابزاری برای مقاومت و فتح حوزه های دیگر خانه است. در این راستا، آنها از راهبردهایی چون «باج گیری عاطفی»، «قربانی سازی»، «شرمنده سازی» و «ایتلاف با فرزندان» به مقاومت در میدان عاطفی خانواده می پردازند تا بتوانند قدرت مردانه در خانه را مهار و توازن قدرت در خانواده را برقرار کنند. این نتایج گویای آن است که منابع مقاومت زنان در خانواده، متکثر و چند لایه اند و فراتر از منابع اقتصادی و فرهنگی است که تاکنون به آن پرداخته شده است .

    کلیدواژگان: قدرت و مقاومت، پدرسالاری، سرمایه عاطفی، مطالعات زنان و خانواده، مطالعات جنسیت
  • فرزانه میکائیلی منیع*، مهدی شیرزاده، شلر آب خیز صفحات 129-169

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه رضایت زناشویی و حمایت ادراک شده از همسر با رضایت از زندگی در زنان متاهل با نقش تعدیل کنندگی اشتغال و وضعیت اجتماعی-اقتصادی ادراک شده بود. نوع پژوهش مقطعی، توصیفی - همبستگی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل زنان متاهل شهر ارومیه بود که از میان آن ها 452 نفر به صورت غیرتصادفی و هدفمند برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های جمعیت شناختی، رضایت از زندگی داینر (1985)، رضایت زناشویی کانزاس و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) به فرم آنلاین استفاده شد. برای تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS smartاستفاده شد. نتایج اثر مستقیم معنادار رضایت زناشویی (β=0.588, t=12.734) ، حمایت اجتماعی ادراک شده همسر (β=0.179, t=2.449) و وضعیت اقتصادی- اجتماعی ادراک شده (β=0.199, t=5.158) بر رضایت از زندگی و علاوه براین، اثر معنادار نقش تعدیل گری وضعیت اجتماعی -اقتصادی ادراک شده در مسیر حمایت ادراک شده از طرف همسر به رضایت از زندگی را نشان داد .(β= 0.153, t=2.336) در کل شاخص های برازش مدل ساختاری مطلوب بودند(GOF=0.599). براین اساس می توان نتیجه گرفت که بهبود متغیرهای پیش گفته می تواند در افزایش رضایت از زندگی زنان متاهل نقش مهمی داشته باشد. این امر می تواند راهبردهایی را جهت آموزش در کارگاه های آموزشی توسط مشاوران خانواده در راستای ارتقای رضایت زندگی زنان متاهل ارایه دهد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، حمایت اجتماعی ادراک شده از همسر، رضایت از زندگی، اشتغال، وضعیت اقتصادی- اجتماعی ادراک-شده
  • مریم منتظری، افسانه توسلی*، زهرا میرحسینی صفحات 170-204

    در فرایند اجتماعی شدن، برخی نگرش ها و باورها در افراد درونی می شود و در مناسبت های اجتماعی و سیاسی، همسو با فرهنگ حاکم، رفتار مورد انتظار بروز می یابد. در این پژوهش، نوع نگرشی که نسبت به مشارکت سیاسی فعال زنان وجود دارد در دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، تعداد 370 نفر دانشجوی زن و مرد ساکن شهر تهران با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین شدند و داده های جمع آوری شده از آنان با ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون همزمان و آزمون z فیشر مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بین متغیر پایگاه اجتماعی-اقتصادی و نگرش نسبت به مشارکت فعال زنان ارتباط معناداری وجود ندارد. از میان متغیرهای تاثیرگذار بر نگرش دانشجویان نسبت به مشارکت سیاسی فعال زنان، متغیرهایی چون احساس اثربخشی سیاسی (43/0=r زن و 29/0=r مرد)، وجود کلیشه های جنسیتی (50/0-=r زن و 35/0-=r مرد)، باور به مردسالاری (58/0-=r زن و 37/0-=r مرد) و سقف شیشه ای (52/0-=r زن و 34/0-=r مرد) بیشترین تاثیر را نشان دادند و تحلیل جنسیتی، بر اثرگذاری موارد ذکر شده در بین دانشجویان زن بیشتر از دانشجویان مرد تاکید داشت. حضور اندک زنان در عرصه سیاست می تواند ناشی از جامعه پذیری سیاسی باشد که سیاست را امری مردانه تلقی کرده و زنان را به حاشیه رانده است.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، جامعه پذیری جنسیتی، کلیشه های جنسیتی، سقف شیشه ای، احساس اثربخشی سیاسی
  • احسان آقابابایی، زهرا عسکری دستجردی* صفحات 205-234
    زنان در سال اول ازدواج بر روی احساسات خود کار کرده و آن را متناسب با مناسبات زندگی جدید شان سامان می دهند. هدف از انجام این مطالعه، کشف کار احساسی 20 زن در شهر اصفهان در سال اول ازدواج با استفاده از نظریه آرلی. هوقشیلد و  تکنیک گریماس است. یافته ها نشان داد کنش گری زنان برای رسیدن به یک زندگی خوب طراحی شده است. در این راستا، آنها به انجام دو نوع «کار احساسی معطوف به خود» و «کار احساسی معطوف به دیگری» دست می زنند. «کار احساسی معطوف به خود» غالبا با یک انگیزه درونی و با هدف ارتقای کیفیت زناشویی، خروج از یک بحران، خلق رضایت، خودتاملی و تعامل سازنده با دیگران انجام می گردد و به وفور از یاری یاری رسان ها استفاده می شود. «کار احساسی معطوف به دیگری» همواره با یک نیروی درونی و با هدف ایجاد تغییر آگاهانه، میل به بازشناخته شدن و رسیدن به خلسه سعادتمندانه صورت می گیرد و به ندرت اثری از آثار یاری رسان ها و مخالفان دیده می شود. ساختار قدرت در خانواده، فقدان برخی مهارت ها و توانمندی ها در زنان و عاملیت زنان در شکل دهی و انسجام به خانواده از جمله دلایلی است که زنان را به سمت کار احساسی معطوف به خود سوق می دهد.
    کلیدواژگان: کنش، کار احساسی، تحلیل روایت، زنان، ازدواج
|
  • Esfandiar Ghafari Nasab, Maryam Sadat Delavar * Pages 7-45

    Over two past decades, the prevalence of overweight and fatness in most developing and developed countries has increased, significantly. The current study aimed to investigate overweight and fatness in the system of meanings of women in the bodybuilding clubs of Shiraz. And for this purpose. The grounded theory has been used as one of the qualitative research methods. The participants were women who attended bodybuilding clubs in Shiraz for Wight loss. Overall, in the current study 12 participants have been selected and interviewed. Data analysis was performed using open, axial and selective coding. The result of analyzing was access to seven axial categories and one core category. Axial categories are fluid reading of overweight and fatness, the plurality of beliefs and opinions about body size and attractiveness, having dreamy images about the ideal body, social and cultural conceptuality of the body, and social perception of the otherness, body fitness medicalization. In addition, the core category is a pluralistic narrative of the ideal body. The emergence of this phenomenon has brought some consequences such as duality, ambiguity and plurality.

    Keywords: Fatness, Ideal Body, Meaning System, Shiraz Women Bodybuilder
  • Sharareh Mehdizadeh, Maliheh Abedi * Pages 46-80

    The longevity and health of the family system require tolerant behaviour on the part of the spouses. Numerous factors affect tolerance in married life. Considering that women are more empowered than in the past and the knowledge gap in recognizing the relationship between empowerment and peace and tolerance in married life, this study has assessed the relationship between women's empowerment and marital tolerance. Using the survey method, a sample of 384 married women living in three districts 2, 8 and 19 of Tehran were selected and studied in a cluster. The results indicate that there is a significant relationship between the independent variable (women's empowerment) and the dependent variable (marital tolerance). Also, the existence of the communication skills variable as one of the intermediate variables has a significant relationship with the dependent and independent variables. This means that the more empowered women are, the more communication skills they have and as a result, they can be more tolerant in married life. Tolerance in married life is also affected by the social and economic status of the family. On the other hand, marital tolerance means accepting the differences in the couple's relationship with women's age and duration of marriage has an inverse and significant relationship and is more in early marriage.

    Keywords: Marital Tolerance, Women's Empowerment, communication skills, marital life, Power Equality
  • MohammadHosein Sharifi Saei *, Taghi Azadarmaki Pages 81-128

    So far, most previous studies in Iran have considered women without economic and cultural capital as women without power in the family. These studies have paid less attention to other women's capital such as "Emotional Capital". In this study, we seek to answer the question of how women use their emotional capital as a tool of power in the family? In this regard, 36 married women were interviewed in Tehran, Iran. The research findings showed that emotional capital is not the cause of women's subjugation but the tool of their power in the family. In this regard, women use various strategies such as "Emotional Blackmail", "Victimization", "Shaming" and "Alliance with Children" to counter the power of men in the family. Through emotional capital, they control male dominance and balance the Relation of power in the family. These indicate that the sources of women's power in the family are numerous. These resources go beyond the economic and cultural capital that has been explored by various studies.

    Keywords: power, Resistance, Patriarchy, Emotional Capital, Women, Family Studies, Gender Studies
  • Farzaneh Mikaeili Manee *, Mehdi Shirzadeh, Sheler Ab Khiz Pages 129-169

    The purpose of the current research was the study the relationship between marital satisfaction and perceived social support of spouse with life satisfaction in married women with the moderating role of the occupation and perceived socioeconomic status. This cross-sectional research was descriptive-correlational with the approach of structural equation modelling. The study society included married women of Urmia, 452 people were selected in a non-random purposive sampling method. To gather data, demographic, Diener life satisfaction (1985), Kansas marital satisfaction (1983), and Zimet et al (1988) multidimensional scale of perceived social support were used in an online form. Data was analysed through structural equation modelling and by smart PLS software. The results revealed a significant direct effect of marital satisfaction (β=0.588, t=12.734), perceived social support of spouse (β=0.179, t=2.449) and perceived socioeconomic status (β=0.199, t=5.158) on life satisfaction, and also, a significant moderating role of the perceived socio-economic status in the path of the perceived social support of spouse and life satisfaction (β= 0.153, t=2.336). Generally, the fit indices of the whole model were appropriate (GOF=0.599). Thus, it could be concluded that improving these already mentioned variables could play a role in improving married women's life satisfaction. This could offer some strategies for being taught in the training courses aimed at enhancing married women's life satisfaction, implemented by family consultants.

    Keywords: marital satisfaction, Perceived social support of spouse, Life satisfaction, occupation, Perceived Socioeconomic Status
  • Maryam Montazery, Afsaneh Tavassoli *, Zahra Mirhosseini Pages 170-204

    During the socialization process, individuals internalize some attitudes and beliefs on social and political occasions, in line with the prevailing culture of the case. In this study, the attitude toward active political participation of women between male and female students has been examined. The sample size according to Cochran's formula is equal to 370 male and female students living in Tehran. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, simultaneous regression and Fisher's test using survey method and questionnaire technique. ‌ Findings showed that there was no significant relationship between socio-economic status and attitudes toward women's active participation and among the variables affecting students' attitudes toward women's active political participation were variables such as a feeling of political effectiveness (women: r = 0.43 and men: r = 0.29), the existence of gender stereotypes (women: r = -0.50 and men: r = -0.35), belief in patriarchy (women: r = -0.58 and men: r = -0.37) and glass ceiling (female: r = -0.52 and men:r = -0.34) showed the most effect and gender analysis emphasized the effect of the mentioned cases among female students more than male students. The low presence of women in politics can be due to political socialization, which has seen politics as masculine and marginalized women.

    Keywords: political participation, gender sociability, Gender Stereotypes, Glass Ceiling, sense of political effectiveness
  • Ehsan Aghababaee, Zahra Askaridastjerdi * Pages 205-234
    Women work on their emotions and adjust them to the new relationship in the first year of marriage. The purpose of this study is to discover the emotional work of 20 women in Isfahan. We will adopt Arley Hochshild theory on emotion and use narrative inquiry of Algirdas Julien Greimas . Findings show that women try to achieve a good life. They perform both self-directed emotional work and other-based one in the first year of marriage. "Self-directed emotional work" is often done with an inner motivation and with the aim of improving the quality of marriage, overcoming a crisis, creating satisfaction, self-reflection and constructive interaction with others, and the help of helpers is widely used." Other-based emotional work" is always done with an inner force and with the aim of making a conscious change, the desire to be recognized and to fall into a blissful trance, and rarely is there any trace of the helpers and opponents. There are some reasons that lead women to emotional work include the power structure in the family, the lack of some skills and abilities in women, and women's agency in shaping and integrating the family
    Keywords: Action emotional work, Narrative analysis, womans, Marriage