فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصر شعبانی*، مصطفی سلطانی صفحات 7-29

    در این که امامت، یک مقام انتخابی است یا انتصابی، میان مسلمانان اختلاف است: از یک سو، امامیه با تبیینی عقلانی، تعیین امام را امری انتصابی و تنصیصی از جانب پروردگار متعال و پیامبر (صلی الله علی و آله) می داند زیرا اولا تعیین امام، لطفی است از جانب پروردگار برای اصلاح امور بندگانش و هر لطفی، بر خدا لازم است بنابراین، خدای متعال امام را خود تعیین می فرماید و ثانیا از نظر قرآن، امام باید افضل و معصوم باشد و جز خداوند که محیط بر ماکان و ما یکون است، کسی عالم بر عصمت و افضلیت افراد نیست؛ پس باید خداوند بر امامت امام، تصریح بفرماید. علامه حلی در کتاب نهج الحق، موید این دیدگاه است. از سوی دیگر اهل سنت، تعیین امام را امری انتخابی و بر عهده ی مردم می داند و معتقد است که نصی در این زمینه وارد نشده است و پیامبر تعیین نفرموده که چه کسی بعد از او، امام امت و جانشین پیامبر است به همین خاطر تعیین امام و جانشین پیامبر  بر عهده ی انسان ها نهاده شده است ، فضل بن  روزبهان در کتاب ابطال الباطل، این دیدگاه را مطرح می کند. ما در این بررسی، به دنبال تبیین اندیشه های این دو عالم و بازشناسی اندیشه های اصیل شیعه هستیم تا پاسخی باشد بر معاندین با مذهب امامیه.

    کلیدواژگان: امامت، ولایت، علامه حلی، فضل بن روزبهان، نهج الحق و کشف الصدق، ابطال الباطل
  • سید مجتبی جلالی*، علی طاهری دهنوی، سید حسن جلالی صفحات 31-59

    در میان برخی متکلمان اسلامی و غیرآن در خصوص مساله ی تاویل و جواز یا عدم آن مباحث مختلفی مطرح شده است. مساله پژوهش یافتن معنایی مشترک در خصوص تاویل و بیان راهکاری در پاسخ به شبهات پیرامون آن با روش تحلیلی و توصیفی است که در این راستا از محتوای منابع تفسیری، کلامی و حدیثی بهره گرفته شده است. بر این اساس مهمترین دستاورد پژوهش گویای آنست که با توجه به پیش فرض های موجود در مساله ی تاویل و بیان دلایل منکران (ماموریت مسلمانان به اخذ معنای ظاهری آیات، خودداری سلف از تاویل صفات، لزوم عدم بیان از سوی خدا و رسول (ص)، عدم تبیین معیار، تفاوت مبنای طرفداران تاویل) و مدافعان آن (آیات مثبت تاویل، امتناع حمل صفات خدا به معانی ظاهری، احادیث دال بر جواز تاویل، امتناع برخی نصوص از اخذ معانی ظاهری)، با نقد و بررسی (نقضی و حلی) آنها و به رغم اختلاف نظرها در شمول تاویل در آیات، می توان گفت که تاویل‏ قرآن و حمل معنای آیات برخلاف معانی ظاهری آنها، در مصادیقی که حمل بر ظاهر کلام مستلزم مخالفت با محکمات قرآن، ضروری دین و ادله قطعی باشد، جایز و امکانپذیر است.

    کلیدواژگان: تاویل، قرآن، متکلمان، مذاهب اسلامی
  • سید جابر موسوی راد* صفحات 61-78

    پل تیلیخ خداوند را نه یک وجود، بلکه خود وجود و اساس وجود می داند و بر اساس این فرض که خداوند کاملا متعالی و فراتر از بشر است، امکان هرگونه سخن گفتن حقیقی از خداوند را منتفی می داند؛ وی صفات و اسمایی را که به خداوند نسبت داده می شود، صرفا نمادهایی می داند که اشاره ی حقیقی به خداوند نداشته و تنها راه هایی برای مواجهه با امر قدسی هستند. در سنت عرفان اسلامی نیز عارفانی چون امام خمینی دیدگاهی خاص پیرامون کیفیت سخن گفتن از خداوند دارند که باید به صورت مستقل در ضمن زبان دین بررسی شود؛ این دیدگاه از جهاتی به دیدگاه پل تیلیخ شباهت داشته و از جهاتی هم با آن متمایز است؛ امام خمینی معتقد است مرحله ی غیب الغیوب ذات الهی، کاملا متعالی و فراتر از بشر است و بشر در این مرحله، هیچ صفتی را نمی تواند به خداوند نسبت دهد؛ در عین حال، تنزه الهی مانع این نمی شود که انسان بتواند در مقام واحدی، راجع به خداوند سخن گفته و تمام صفات و اسماء کمالی را به خداوند نسبت دهد. این مقاله با هدف مقایسه ی بین دیدگاه پل تیلیخ و نظریه ی عرفانی امام خمینی پیرامون زبان دین، ضمن استفاده از روش تحلیلی و تطبیقی، وجوه اشتراک و تفاوت این دو نظریه را بررسی کرده و نهایتا برتری ها و مزایای دیدگاه عرفانی امام خمینی نسبت به دیدگاه پل تیلیخ را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، پل تیلیخ، زبان دین، خداوند، عرفان
  • یاسر تک فلاح*، حبیب کارکن بیرق صفحات 79-103

    ابن یمین شاعر شیعی قرن هشتم در اشعار خود نه تنها به ساحت اهل بیت (علیهم السلام) اظهار ارادت می نماید، بلکه همچون فردی مسلط به مسایل کلامی به دلایل اثبات امامت امیرمومنان (ع) و فرزندان معصوم ایشان می پردازد. وی در سروده های خویش آیات ولایت و هادی امت؛ احادیث رد الشمس، غدیر و منزلت؛ صفات متعددی مانند حکمت، عصمت، سخاوت، فتوت، علم، قدرت و غیره را در اثبات امامت امیرمومنان (ع) مورد توجه قرار داده است. ابن یمین توانسته است با به خدمت گرفتن همزمان دو بعد مهم احساس و شناخت، ضمن خلق تصاویر بدیعی ا ز مقام معنوی ایمه (علیهم السلام)، معارف بلند شیعی را نیز به طرز ماهرانه ای در شعر خود به کار گیرد و از همین رو می توان قصاید وی درباره ایمه شیعه (علیهم السلام) را جزو آثار تعلیمی محسوب داشت که به تعلیم بعد کلامی امامت از منظر شیعی می‎پردازند. در این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: امیرمومنان (ع)، ابن یمین، امامت، قرآن، حدیث
  • سعید توکلی زاده*، رسول رضوی صفحات 105-126

    هر دانش، برای آسان سازی مفاهیم گسترده اش نیاز به اصطلاحاتی دارد. گاه، این اصطلاحات در دو دانش گوناگون به کار گرفته شده است. نمونه اصطلاح «اسلام» و «کفر» در دو دانش فقه و کلام است که هم آثاری فقهی دارند و هم کلامی. از آنجا که میان این دو علم، تفاوتی بنیادین هست پس نه شان فقیه است که معیار سعادت را گوید و نه متکلم توان سخن از احکام را دارد. با نگاهی به آثار ایشان و به روش توصیفی تحلیلی چنین می رسیم که فقها از «اسلام» به ابراز لسانی شهادتین بسنده کرده و بر آن احکامی چون طهارت، ازدواج، ارث، احترام خون و مال را بر آن بار کرده اند؛ در این علم، کافر، فردی است که از چنین اظهاری سر باز زند. با این حال، به یقین، مجرد چنین اقرار و یا استنکاف، سبب ساز خوش بختی یا شگون بختی نیست. جدای از حکم عقل، آیات و روایات هم چنین می گویند که کسی به رستگاری می رسد که بنابر تسلیم داشته به دستوراتی که برایش روشن گشته عمل کند. و تنها کسی تیره بخت است که بعد از معرفت و شناخت حقیقت آن را انکار کند. پس مقتضی تحلیل و جمع کردن میان ادله این است که امکان دارد فردی از دید فقها مسلمان باشد ولی متکلمان کافرش خوانند. در مقابل، شخصی کافرفقهی باشد در حالی که روحیه تسلیم داشته و مرتبه ای از اسلام را دارا باشد. پس اسلام و کفر در دو علم فقه و کلام مشترک لفظی است.

    کلیدواژگان: کفر کلامی، کافر فقهی، اشتراک لفظی کفر
  • مهدی اخوان* صفحات 127-146

    سرفصل های رشته کلام اسلامی در مقطع کارشناسی ارشد مصوب سال 1384 (در جلسه 546 شورای گسترش آموزش عالی) است و با گذشت بیش از 16 سال از تصویب آنها سرفصل ها و دروس این رشته با گرایش های گوناگون آن نیاز به اصلاح و تغییر و بازنگری دارد. با نگاهی به این سرفصل ها و دروس متوجه می شویم اصلاح و تغییراتی به چهار صورت حذف ، اضافه و تغییر کلی یا جزیی برخی دروس و سرفصل ها لازم است. در این مقاله با مطالعه و مقایسه تجربه های آموزشی نویسنده و اساتید گرایش های کلام اسلامی برآنیم تا ساختارجدید و دقیق تر و جامع تری را در اصلاحیه خود لحاظ کنیم. در طرح پیشنهادی به نظر می رسید بسیاری از واحدهای جبرانی زاید و نامرتبط باید حذف شده و دروس ضروری تری برای دانشجویان و نیازهای تخصصی آنها در این رشته جایگزین شود. برخی عناوین نیز تغییرشان لازم است تا دقیق تر محتوای درس نمایان شود. در طرح و برنامه بازنگری، سرفصل های تک تک دروس نیز تدقیق و تکمیل شده و منابع پیشنهادی هر درس تکمیل و بروز رسانی شده است.در این مقاله با گزارشی از وضع موجود، و نقد و بررسی آن در زمینه عناوین و سرفصل ها، وضع مطلوبی در قالب عناوین و سرفصل های جدید را پیشنهاد می کنیم که همچون هر برنامه و طرحی بشری اولا جایز الخطاست وثانیا همچون هر امر زمینی و حادثی در معرض و غبار کهنگی و نیاز به تجدیدنظر در آینده ای شاید نزدیک. اما آنچه بدیهی است خطابودن و کهنه شدن و لزوم تجیدی نظر در طرح موجود.

    کلیدواژگان: سرفصل های کلام اسلامی، بازنگری رشته کلام اسلامی، کارشناسی ارشد، کلام شیعه
  • مهدی مهدوی اعلا* صفحات 147-168

    ویژگی عصمت از بنیادی ترین و مهم ترین مباحث نبوت است. زیرا اسوه و راهنمای بشریت بودن برای پیشوایان دین بدون داشتن عصمت تام بر خلاف حکمت الهی است. با عنایت به این که قلمرو عصمت دارای مراتب مختلفی است، دانشمندان مذاهب اسلامی هر یک متاثر از مبانی عقیدتی خویش، پس از واکاوی و مطالعه ی قلمرو عصمت انبیاء، به پذیرش مراتب یا مرتبه ای خاص از عصمت اکتفا نموده اند. دیدگاه عصمت انبیاء در سه مرتبه ی پیراستگی از هر گونه کفر و شرک و نیز تلقی و حفظ شریعت همچنین تبلیغ احکام و معارف شریعت مورد پذیرش همه متکلمان اسلامی است جز باقلانی که در مرتبه اخیر نظریه دیگری دارد. انگاره عصمت مطلق برای رسولان در مرتبه عمل به شریعت هم سو با شاخص های نبوت و مقبول است. رهیافت پیراسته بودن انبیاء از سهو، خطا و اشتباه در امور عادی زندگی، مطمح نظر بیشتر اندیشمندان امامیه است. در مجموع نظریه ادق و اکمل در باب قلمرو عصمت پیامبران، دیدگاه عصمت همه جانبه- در همه ی مراتب- است. که منطبق با موازین و حکمت الهی است. شایان ذکر است اثر حاضر ضمن توجه به آراء متکلمان مذاهب امامیه، معتزله و اشاعره بیشتر بر اندیشه های سید مرتضی و فخرالدین رازی تمرکز دارد.

    کلیدواژگان: عصمت، مراتب عصمت، نبوت، علم کلام، مذاهب اسلامی.
  • طیبه قاسمی* صفحات 169-193

    مسئله وصایت در اندیشه اعتقادی دانشمندان شیعی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است و عالمان شیعی وجود وصی بعد از نبی را جهت هدایت انسان از گمراهی به سوی سعادت لازم می دانند مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با هدف بررسی مسئله وصایت از دیدگاه عالمان شیعی و با تاکید بر سه مذهب، امامیه، زیدیه و اسماعیلیه، دیدگاه عالمان شیعه را مورد واکاوی و مداقه قرار می دهد. و به این پرسش پاسخ می دهد که دیدگاه عالمان شیعه در مسئله وصایت چیست؟ پس از بررسی دیدگاه ها مشخص شد هر سه مذهب (امامیه، زیدیه، اسماعیلیه) با تاکید بر آیات و روایات اعتقاد دارند که پیامبر (ص) قبل از رحلت جانشین خود را تعیین نموده است، با این تفاوت که از دیدگاه امامیه، مقام وصی از حضرت علی (ع) شروع و به حضرت مهدی (عج) ختم می شود، در حالی که اسماعیلیه و زیدیه وصایت را مختص حضرت علی (ع) می دانند.

    کلیدواژگان: وصی، شیعه، امامیه، زیدیه، اسماعیلیه
  • محمدجعفر میلان نورانی* صفحات 195-210

    مسئله پاکدامن بودن همسران پیامبر خدا، از مسایلی است که علمای شیعه نیز همسو با اهل سنت، آن را امری مسلم دانسته و در آثار خود به آن تصریح کرده اند. ولی عوامل تکفیری درصددند، به بهانه اینکه افراد معدودی به نام شیعه، برخی از زنان پیامبر را متهم به عدم پاکدامنی نموده اند، تمامی شیعیان را به داشتن چنین باور ناصحیحی متهم کنند. به این ترتیب که در ماجرای افک و تهمت زدن برخی افراد به همسر رسول خدا، مفسران شیعه نسبت به دفاع از وجهه ایشان قلم می زنند. لذا این نوشتار بر آن است، با یادآوری آرای بدنه علمای شیعه، مبنی بر عفیف دانستن همسران همه انبیا از جمله رسول خاتم، بر این مسئله تاکید کند که موضع گیری ناصحیح چند نفر از اعضای یک گروه را نباید به نام همه اعضا ثبت نمود. چه اینکه در میان بزرگان مذاهب غیرشیعی نیز سخنان قابل تاملی درمورد همسران انبیا دیده می شود که نباید به بدنه آن مذهب، تعمیم داده شود.

    کلیدواژگان: ازواج الرسول، افک، عایشه، قذف، همسر حضرت نوح، تفسیر علی بن ابراهیم
  • یدالله دادجو* صفحات 211-231

    یکی از باورهای قطعی مسلمانان این است که با پیامبر گرامی اسلام« صلی الله علیه وآله و سلم » باب نبوت و رسالت برای همیشه بسته شده و پس از آن حضرت کسی به عنوان پیامبر ظهور نخواهد کردوخاتمیت تحقق می یابد. پس از پیامبر اسلام تبیین و تبلیغ دین توسط امامان معصوم و اوصیاء به حق آن حضرت انجام خواهد شد. اصل و اساس خاتمیت بر چند پایه استوار است که عبارتند از جاودانگی و جامعیت و دارای مراتب بودن دین اسلام و این که کمال دین، آن را جاودانه نموده و پس از طی مراحل و مراتب مختلف به عنوان دین کامل در اسلام تجلی یافته است. برخی از نویسندگان معاصربر این باورند که وحی مربوط به دوران غریزه است و حاکمیت آن تا زمان ظهور اسلام حجیت خود را حفظ نمود، ولی با ظهور عقل تجربی و استقرایی پیوستگی آن با عالم ماوراء طبیعت پایان یافته و باید به چشم یک تجربه کاملا طبیعی بدان نگریسته و مورد نقد قرار داد وسروش معتقد است پس از پیامبر و ختم نبوت ولایت هیچکس دیگری از ارزش و اعتبار برخوردار نیست ولی ادعای ایشان از استحکام لازم برخوردار نیست .این روشنفکران تحلیل و تفسیری از خاتمیت مطرح کرده اند که با دلایل عقلی و نقلی سازگاری نداردو نتایج نادرستی از آن بروز یافته است .بدین جهت مورد نقد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خاتمیت، نبوت، ولایت و امامت، اقبال لاهوری، سروش، مطهری
  • اسماعیل اثباتی* صفحات 233-261

    شیخ کلینی در عصر غیبت صغری و همزمان با اوج گیری شبهات علیه امامیه به نگارش کتاب کافی اقدام کرد. بسیاری از شبهات مطرح شده علیه امامیه مربوط به اسماء و صفات الهی بود. شیخ کلینی با گزینش روایات و درج آنها در کتاب کافی علاوه بر ارایه تصویری از باورهای شیعیان تلاش کرد به اختلافات موجود در بین امامیه پایان داده و شبهات مخالفان را نیز پاسخ گوید. بررسی روایات کافی نشان می دهد شیخ کلینی قایل به تفکیک بین اسم و مسمی، توقیفی بودن اسماء الهی و جواز شیء نامیدن خدا است. او معیاری برای تفکیک صفات ذات از فعل ارایه کرده و اراده را در زمره صفات فعل الهی جای داده است. به شدت با نظریه تشبیه و تجسیم مخالفت ورزیده و همزمان با تاکید بر اشتراک معنوی صفات الهی و صفات مخلوقین به تفاوت های کاربرد این صفات در باره خدا و مخلوقات توجه کرده است. در پاره ای از صفات الهی مانند صفات خبری نیز از نظریه تاویل حمایت کرده و معنای ظاهری آیات را رد کرده است.

    کلیدواژگان: اسماء و صفات الهی، شیخ کلینی، الکافی
  • سید محمدرضا میرهادی تفرشی* صفحات 263-276

    کتاب «قرآن، یک دایره المعارف» با سرویراستاری پروفسور الیورلیمن معروف به « دایره المعارف قرآنی الیورلیمن » به تحقیق پیرامون موضوعات قرآنی پرداخته تا به عنوان یک منبع در اختیار دانش پژوهان و محققان قرار گیرد (رضایی اصفهانی،1388،ص31). این دایره المعارف با همکاری نویسندگانی با عقاید و باور های مختلف بلکه متضاد تالیف و تهیه شده است. برخی از آنان مسلمان، عده ای غیرمسلمان، و گروهی به هیچ چیز اعتقاد ندارند. به علاوه آنکه همه موضوعات و مسایل مربوط به قرآن در این دایره المعارف آورده نشده و به ادعای سرویراستار آن هدف، پرداختن به مهمترین مفاهیم و موضوعات قرآنی بوده است که تایید یا رد این ادعا در این مقاله نمی گنجد و پژوهش و تحقیق مستقل دیگری را می طلبد. از جمله موضوعاتی که این دایرهالمعارف به آن پرداخته، آیه مباهله (آل عمران/61) است که توسط یکی از نویسندگان این کتاب، به نام رفیق برجک بطور خلاصه مورد بررسی قرار گرفته است.این مقاله در پی نقد و بررسی دیدگاه های این دایرهالمعارف در رابطه با آیه مباهله است که به قلم نویسنده یاد شده به رشته تحریر درآمده است.

    کلیدواژگان: آیه مباهله، دائرهالمعارف، الیورلیمن
|
  • Naser Shabani*, Mostafa Soltani Pages 7-29

    It has long been a place of dispute amongst the Muslims whether Imamate is a position to be granted to Imam through election or appointment; on the one hand, the Imamyya School, based on a rational explanation, holds that Imam is to be immediately appointed by the Word of God and His Messenger (PBUH); They first argue that like all other mercies He is expected to bestow, the appointment of Imam is a mercy of God so that to amend His servant's affairs, and secondly, since Quran requires Imam to be innocent and superior and God is the only aware of the quality of everyone in the universe, He just has the right to endorse the Imamate of Imam, the viewpoint affirmed by Allameh Hilli in his Nahj-ul-Hagh. On the other hand, the Sunni School considers that there is not any text denoting the appointment of Imam neither by God nor by the prophet and the designation of Imam is an election to be done by the people, the viewpoint affirmed by Fazl Ibn Roozbehan in Ibtal-ul-Batil. This thesis comparatively surveys viewpoints of the two scholars, representatives of two Mainstreams of thought in the Muslim world, firstly to clarify the original thought of Shia, secondly to respond to the enemies of Imamyya School, and thirdly to revise their probable commonalities to be employed for the closeness of Shia and Sunni Muslims.

    Keywords: Imamate, Vilayat, Allameh Hilli, Fazl Ibn Roozbehan, Nahj-ul-Hagh va Kashf-us-Sidgh, Ibtal-ul-Batil
  • Sayyed Mojtaba Jalali *, Ali Taheri Dehnavi, Sayyed Hasan Jalali Pages 31-59

    Among some Islamic and non-Islamic theologians, various issues have been raised regarding the issue of interpretation and permission or not. The problem of research is to find a common meaning regarding interpretation and expressing a solution in response to doubts about it by analytical and descriptive methods, in which the content of interpretive, theological and hadith sources has been used. Accordingly, the most important achievement of the research is that according to the existing presuppositions in the issue of interpretation and expression of the reasons for the deniers Explaining the criterion, the difference between the basis of the proponents of interpretation) and its defenders (positive verses of interpretation, refusing to carry the attributes of God in apparent meanings, hadiths indicating the permission of interpretation, refusing some texts from obtaining apparent meanings), criticizing them (refuting and resolving) and Despite the differences in the interpretation of the verses, it can be said that the interpretation of the Qur'an and carrying the meaning of the verses contrary to their apparent meanings is permissible in cases where carrying on the appearance of the word requires opposition to the courts of the Qur'an, religion and definite evidence.

    Keywords: Interpretation, Quran, theologians, Islamic religions
  • Seyyed Jaaber Mousavirad * Pages 61-78

    Paul Tillich holds that God is not a being, but "being itself" and "the foundation of being". Given the transcendence of God, he negates the possibility of any sort of speaking of God. He maintains that the attributes and names attributed to God are only symbols do not refer literally to God, but they are only ways to encounter with God. In the Islamic tradition, some mystics like Imam Khomeini has a particular view on the quality of speaking of God which must be reviewed independently. This view is, to some extent, similar to Paul Tillich's view, as it has some distinctions with it. Imam Khomeini holds that the hidden aspect of the essence of God is entirely transcendent, and no one can attribute any property to God in this level. Meanwhile, transcendence of God does not prevent us from speaking of God in another level called the al-Vahediat. In this level, humans can speak of God and attribute names and properties to God. Imam Khomeini believes that his view is a level between two extremes of not- speaking (al-Ta'atil) and anthropomorphism. Thus, he advocates this view according to the principles of theoretical mysticism.

    Keywords: Imam Khomeini, Paul Tillich, Religious Language, God, Mysticism
  • Yaser Takfallah *, Habib Karkonbirahgh Pages 79-103

    Ibn Yamin, the eighth century Shiite poet, not only expresses his devotion to the Ahl al-Bayt (Peace be upon them) in his poems, but also, as an informed person in theological issues, proves Imamate of Amir al-Mu'minin (the first Imam of the Shiites) and that of his innocent household. In his poems, he recited the verses of the Alvelaiah and Hadi al-ummah; Traditions of Rad al-shams, al-ghadir and al-manzilah; and the numerous attributes such as wisdom, infallibility, generosity, virtue, knowledge, power and courage in proving the Imamate of the Amir al-Mu'minin. By using two important dimensions of feeling and cognition at the same time, Ibn Yamin has been able to skillfully apply the higher Shiite teachings in his poetry while creating novel images of the spiritual status of the Imams (Peace be upon them). Therefore, his poems about the Shiite Imams can be considered as educational works that teach the theological dimension of the Imamate from the Shiite perspective. In this research, descriptive-analytical method has been used.

    Keywords: Amir al-Mu'minin, Ibn Yamin, Imamate, Quran, tradition
  • Saeed Tavakkoli Zadeh *, Rasoul Razavi Pages 105-126

    Sometimes, these terms are used in two different sciences. An example of the term "Islam" and "infidelity" is in the two sciences of jurisprudence and theology, which have both jurisprudential and theological effects. Since there is a fundamental difference between these two sciences, it is not the honor of the jurist to say the criterion of happiness, nor is the speaker able to speak of the rules.Looking at his works and in a descriptive-analytical method, we come to the conclusion that the jurists of "Islam" have contented themselves with expressing the language of martyrdom and have imposed on it such rules as purity, marriage, inheritance, respect for blood and property; In this science, the infidel is the person who refuses such a statement. Certainly, the mere fact of such a confession or denial is not a cause for happiness or fortune. Apart from the rule of reason, verses and hadiths also say that a person achieves salvation by obeying the commands that have been made clear to him. And only the unfortunate one who denies it after knowing the truth.Therefore, it is appropriate to analyze and gather the evidence that a person may be a Muslim from the point of view of the jurists, but the theologians call him an infidel. On the contrary, he should be a disbeliever in jurisprudence while he has a spirit of submission and a degree of Islam. Therefore, Islam and infidelity are common verbs in the two sciences of jurisprudence and theology.

    Keywords: Theological infidelity, jurisprudential infidelity, verbal sharing of infidelity
  • Mehdi Akhavan Pages 127-146

    The current curriculum for MA in Islamic Theology was designed in 1384 (2005). After 16 years, now it needs both minor and major revisions in courses as well as its headlines. This includes eliminations, introductions, minor changes, or major changes. In this paper, drawing on the teaching experiences of the authors and others in this area, we propose a better-designed and a more comprehensive curriculum. In this proposal some courses are eliminated due to uselessness and some other necessary ones are introduced. Other revisions include change in the title of courses to better match with their content. In general, all courses are revised and updated one by one. By providing a report on the status quo, criticizing it, evaluating it, and suggesting an ideal situation, we propose a new curriculum. Although it probably has its own faults and will get old due time, it is clear that the current curriculum needs some major revisions.

    Keywords: Islamic Theology, titles, headlines, MB, Shia Kalam
  • Mahdi Mahdavi Ala * Pages 147-168

    The attribute of infallibility is one of the most fundamental and important issues of prophecy. It is against the divine wisdom to make mistakes that are not completely correct because of the human guide for religious leaders. Considering that the realm of infallibility has different levels, the scholars of Islamic religions, each influenced by their own ideological foundations, after analyzing and studying the realm of the infallibility of the prophets, have contented themselves with accepting certain levels or degrees of infallibility. The view of the infallibility of the prophets in three stages of dressing up any infidelity and polytheism, as well as considering and preserving the Shari'a, as well as propagating the rules and teachings of the Shari'a, is accepted by all Islamic theologians except Baqalani, who recently has a different theory. The idea of absolute infallibility for the apostles in the order of practicing the law is in line with the characteristics of prophecy and is acceptable. The approach of the prophets to be free from inadvertence, error, and mistake in the ordinary affairs of life is considered by most Imami thinkers. In general, the theory of truth and perfection in the realm of the infallibility of the prophets is the view of the all-encompassing infallibility - in all respects - which is in accordance with the standards and divine wisdom. It is worth mentioning that the present work while paying attention to the views of theologians of the Imami, Mu'tazilite, and Ash'arite religions, focuses more on the thoughts of Seyyed Morteza and Fakhreddin Razi.

    Keywords: The Old Burzō-Nāma, Shāh-Nāma, Kōsaj, Manuscript, The Textual Criticism
  • Tayyebe Ghasemi * Pages 169-193

    The issue of guardianship has a special place in the doctrinal thought of Shiite scholars and Shiite scholars consider the existence of a guardian after the Prophet to guide man from misguidance to happiness necessary.. Shiite and with emphasis on three religions ,. Imamiyya, Zaydi and Ismaili, examines the views of Shiite scholars. And it answers the question, what is the view of Shiite scholars on the issue of guardianship? After examining the views, it was found that all three religions (Imamiyya, Zaydiyya, Ismaili) with emphasis on verses and hadiths believe that the Prophet (PBUH) had appointed a successor before his death, with the difference that from the perspective of Imamiyya, the position of guardian It starts from Imam Ali (AS) and ends with Hazrat Mahdi (AS), while the Ismailis and Zaydis consider the will to be specific to Imam Ali (AS).Keywords: Wasi, Shiite , Imami, Zaydi , Ismaili.

    Keywords: Wasi, Shiite, Imami, Zaydi, Ismaili
  • MohammadJafar Milan Nourani * Pages 195-210

    The issue of chastity of the wives of the Prophet of God is one of the issues that Shiite scholars, along with Sunnis, have taken for granted and have specified in their works. But the Takfiri elements tried to accuse all the Shiites of having such a false belief, under the pretext that a few people called Shiites had accused some of the women of the Prophet of immorality. In this way, in the story of Afk and slandering some people against the wife of the Messenger of God, Shiite commentators write in defense of his image. Therefore, this article intends to remind the opinions of the body of Shiite scholars that the wives of all prophets, including Rasul Khatam, are considered chaste, and emphasizes that the incorrect position of some members of a group should not be recorded in the name of all members. What is more, among the elders of non-Shiite religions, there are some thought-provoking sayings about the wives of the prophets that should not be generalized to the body of that religion.

    Keywords: Marriage of the Prophet, Afak, Aisha, qazf, the wife of Prophet Noah, Tafsir Ali Ibn Ibrahim
  • Yadollah Dadjoo Pages 211-231

    One of the definite beliefs of Muslims is that the Holy Prophet of Islam has closed the door of prophecy forever, and after him, no one will appear as a prophet, and the prophecy will be sealed. After the Prophet of Islam, the explanation and propagation of the religion will be done by the infallible Imams and right guardians. The seal of prophecy is based on several pillars which are: the eternality and comprehensiveness of the religion of Islam, having different levels, and the perfection of the Islam that has eternalized it, and it was manifested as a complete religion of Islam after going through various stages and levels. Some contemporary writers believe that revelation belongs to the age of instinct and its rule maintained its authority until the advent of Islam, but with the advent of empirical and inductive reason, its connection with the supernatural realm ended and now should be known as a completely natural experience and be criticized. Soroush believes that after the end of the prophethood, the authority of no one else has value and credibility, but his claim is not strong and acceptable. These intellectuals have proposed analysis and interpretation of the seal of prophecy that is not compatible with rational and narrative reasons, and incorrect results have emerged from it. Therefore, it has been criticized in this article.

    Keywords: The Seal of Prophecy, Prophethood, Authority andImamate, Iqbal Lahori, Soroush, Motahhari
  • Esmail Esbati Pages 233-261

    Sheikh Kulayni lived during “minor occultation”, when the opposition and doubts against the Imami Shiites had reached their peak, he wrote the book “Al-Kafi”. most of these doubts were related to divine names and attributes. Sheikh Kulayni selected narrations among the many traditions and wrote them in the book “Al-Kafi”. He provided a summary of Shiite beliefs in “Al-Kafi”. He tried to end the differences among the Imami Shiites and respond to the suspicions of the opposition. He has proposed a way to distinguish "attributes of the essence" from "attributes of action". In his view, the will is one of the "attributes of the divine act". He opposes the theory of "comparison and corporeality of God". In his view, "divine attributes" have the same meaning as the attributes of creatures, but the application of these attributes to God and creatures is not the same. In his view, some divine attributes, such as news attributes, must be interpreted.

    Keywords: Divine Names, Attributes, Sheikh Kulayni, Al-Kafi
  • Seyed MohammadReza Mirhadi Tafreshi, Ali Karbalaei Pazoki Pages 263-276

    The Book Quran is an encyclopedia of Islamic research in the West, edited by Professor Oliver Leaman. In 2012, its translation was published in Ettelaat Publications. The main approach of this encyclopedia has been to address the concepts and topics that, according to its authors, It is considered important in connection with studies. One of these topics was the verse of Mubahila (Al-Imran / 61) which was written by Rafik Berjak during an entry called "Mubahila" It has been compactly written. Since the verse of Mubahila refers to one of the most important events in the early history of Islam, which was itself the source of important theological issues and debates in Islam, It seems necessary to analyze the related entry in this encyclopedia. This critical study, which has been done in a theoretical style using a descriptive- analytic method, shows that the entry in question in this encyclopedia, Despite its great thematic importance, does not have the necessary volume and analysis, and in addition, the author has not considered the theological importance of the subject of Mubahila, that is, the theological superiority of Islam over the theology of Christianity. However, while ignoring the historical importance of the subject of Mubahila from the perspective of Islamic sects and religions, the author of the article did not have a correct understanding of the lexicography of the subject.

    Keywords: Verse of Mubahila, Encyclopedia, Oliver Leaman, Critiqueof the Verse of Mubahila in Oliver Leaman's Encyclopedia