فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی زارع*، محمدرضا مختاری صفحات 11-26

    امروزه تکنولوژی و دسترسی به آن یکی از ضرورت ها و شاخص های اساسی توسعه اقتصادی بشمار می رود و از اینروست که مبادله تجاری آن به یکی از موضوعات عمده تجارت بین الملل مبدل شده است. انتقال موفق تکنولوژی نیاز به شناخت اهداف صنعت، منابع تکنولوژی، نحوه ابداع و نحوه انتقال، روش های انتقال، فاکتورهای تاثیرگذار، نحوه جذب و نحوه توسعه آن دارد. قراردادهای انتقال تکنولوژی به علت وسعت دامنه و پیچیدگی موضوعشان و شرایط مختلفی که در چنین قراردادهایی پیش بینی میشود از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند. برای بررسی الگوهای قراردادی انتقال تکنولوژی لازم است شیوه های مختلف انتقال تکنولوژی در قراردادها شناسایی شده و مورد بررسی قرار گیرند.  قرارداد های انتقال تکنولوژی،قراردادهای متعدد و متنوعی منجمله قرادادهای لیسانس ، قراردادهای بیع متقابل، قراردادهای پیمانکاری و قراردادهای مشارکت را دربر میگیرد. از آنجا که قرارداد یک بستر است،هر یک از این الگوهای قراردادی با در نظر گرفتن ویژگیها و شرایط خاص طرفین قرارداد، میتواند مزیت هایی نسبت به الگوهای دیگر داشته باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد انتقال تکنولوژی، فناوری، بیع متقابل، لیسانس، جوینت ونچر، کلید در دست
  • سید محمد هاشمی*، علی حاجیوند صفحات 27-55

    از آنجایی که نظام بازرسی کار وظیفه و مسیولیتی دولتی است، ضرورت ایجاب می کند که بازرسان کار از کارمندان رسمی واجد شرایط بخش دولتی باشند، و به موجب معیارهای  بین المللی و قوانین مقررات ملی آنان دارای وظایف مهم اجرایی، نظارتی، ارشادی، اصلاحی، سیاستگذاری و پیشگیرانه هستند. از این رو، به منظور اجرای این وظایف در سطح کارگاه ها می بایست علاوه بر دارا بودن حقوق و اختیارات مشخص، از ثبات و استقلال شغلی در نظام اداری برخوردار بوده تا وظایف و اختیارات قانونی حود را بی طرفانه و فارغ از هر گونه فشارهای ناروایی که خارج از نظام اداری اعمال می شود، به نحو شایسته ای به منظور صیانت از نیروی انسانی، منابع اقتصادی و محیط زیست کار که امروزه از عناصر مهم توسعه پایدار به شمار می آیند، انجام دهند، بنابراین، بازرسان کار، به عنوان نماینده گان دولت در دنیای کار، دارای حقوق و اختیارات قانونی مهمی هستند که اجرای آنها، شالوده و اساس اقتدار بازرسان و نظام بازرسی کار را تشکیل می دهد. در برابر این حقوق و اختیارات، تعهداتی نیز بر عهده ی بازرسان قرار می گیرد که عبارتند از: رعایت اصل بی طرفی در فرآیند بازرسی ها، حفظ اسرار شغلی مربوط به کار فرمایان، عدم افشای خاستگاه شکایات و حفظ صلاحیت های فردی و شغلی.

    کلیدواژگان: وظایف، اختیارات و تعهدات بازرسان، معیارهای بین المللی کار، قوانین و مقررات ملی، اصل بی طرفی، اسرار شغلی
  • محمد آشوری*، اسدالله میرزایی صفحات 57-86

    در این مقاله تلاش شده است تا ارتباط و تعامل میان حقوق بالاخص حقوق کیفری- به عنوان بستری لازم و اساسی برای توسعه- از یک طرف و توسعه صنعتی - اقتصادی از طرف دیگر با دیدی بیشتر تاریخی و عینی مورد بررسی قرار گیرد. دیدگاه اصلی نویسندگان این اندیشه است که مطالعه حقوق کیفری کشورهای پیشرفته صنعتی نشان می دهد که بدون وجود یک بستر قانونی و نظام مدرن کیفری به ویژه در ابتدای امر صنعتی شدن، امکان تحقق اهداف توسعه فراهم نیست. این ارتباط یک طرفه نبوده و صنعتی شدن و توسعه در مراحل تکوینی خود برداشت حقوق از مفاهیمی چون حق، جرم، جرم انگاری، مجازات و شیوه های آن را نیز دگرگون ساخته است. تغییر این نگرش و نیازهای یک جامعه صنعتی و مدرن باعث تغییر در مبانی جرم انگاری و جرم انگاریهای جدید به مناسبت  این تحولات صنعتی از یک طرف و جرم زدایی از پاره ای دیگر از رفتارها که در دنیای مدرن نمی تواند جرم باشد گردیده است. در این میان حقوق کیفری برخی کشورها که واجد انگاره های سنتی فراوان هستند حاضر به پذیرش این تحولات و تطبیق قوانین و نگرش خود با این تحولات نبوده به گونه ای که وجود برخی جرایم سنتی و مجازاتهای شدید توسعه نیافتگی این جوامع را به ذهن می رساند.

    کلیدواژگان: توسعه، قانون، اقتصاد، صنعتی شدن، جرم انگاری، مجازات
  • سید عباس پور هاشمی*، اکرم نعمتی، فلورا حیدری صفحات 87-102

    از آن جا که آبراه های بین المللی از منظر ژیوپلیتیک و حقوق بین الملل دارای اهمیت زیادی در روابط  بین الملل است، بنابراین، حفاظت محیط زیست آن ازجایگاه ویژه ای برخوردار می باشد. استفاده و بهره برداری از منابع واقع در آبراه های بین المللی و حفاظت محیط زیست آن، از مسایل مهم حقوق  بین الملل معاصر می باشد. آبراه های بین المللی شامل دریاچه ها، رودخانه ها و تنگه های بین المللی است که میان دو یا چند کشور واقع شده اند. تنگه های بین المللی یکی از مهم ترین مصادیق آبراه های بین المللی است که به طور اساسی برای کشتیرانی تجاری یا نظامی کشور ها علاوه بر کشور های ساحلی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. بنابر این، وضعیت حقوقی تنگه هرمز که از تنگه های بین المللی محسوب می شود، متاثر از حقوق آبراه های بین المللی است. از اینرو در مقاله حاضر سعی شده است که حفاظت محیط زیست آبراه های بین المللی با تاکید بر تنگه هرمز، مورد بررسی مطالعاتی و کتابخانه ای قرار گیرد و با توجه به اهمیت استراتژیک تنگه هرمز در ایران و نقش ژیوپلتیک آن، در بخش اول به رژیم حقوقی آن، من جمله امکان مسدود نمودن تنگه هرمز توسط ایران و در بخش دوم حفاظت محیط زیست تنگه هرمز از منظر حقوق الزام آور و غیر الزام آور بررسی شده است.

    کلیدواژگان: آبراه بین المللی، تنگه هرمز، حقوق بین الملل دریاها، حفاظت محیط زیست، حقوق بین الملل محیط زیست
  • الهیار الهی*، عباس سلطانلو، علیرضا سلطانی صفحات 103-121

    سینمای سیاسی هالیوود به عنوان قطب برنامه سازی تصویری آمریکا، مجموعه ای از شرکت های سودآور آمریکایی است که از آغازین سال های ظهور صنعت سینما، در دهکده هالیوود به تولید فیلم های سینمایی پرداختند، اما به مرور زمان نام آن معادل تمامی صنعت سینمای آمریکا گردید. هالیوود همواره ابزاری آسان در دست حکومت ها و دولت های مختلف روی کار آمده در آمریکا بوده است تا آنان خواسته ها، دیدگاه ها و مواضع خود را به طور آشکار یا اغلب غیرآشکار به دیگران انتقال دهند. در پاسخ به این سوال که؛ سینمای سیاسی هالیوود چه جایگاهی در سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران پس از حادثه 11 سپتامبر داشته است؟ باید گفت: پس از یازده سپتامبر، سینماگران هالیوودی تحت تاثیر جهت گیری های سیاست خارجی آمریکا با مراجعه به گذشته، حوادث و جریانات بعد از شکل گیری انقلاب اسلامی را دست مایه کار خود قرار دادند و با وارونه جلوه دادن واقعیت، درصدد ارایه چهره ای منفی و ترسناک از جمهوری اسلامی نزد افکار عمومی جهانیان برآمده اند. بر این اساس، در قالب پروژه ایران هراسی، در سال های پس از یازده سپتامبر شاهد برجسته تر شدن تصویر ایران و ایرانی در رسانه های غرب و به طور خاص در سینمای هالیوود بوده ایم. پس از 11 سپتامبر، موضوعاتی چون وقوع انقلاب اسلامی، مسیله گروگانگیری، حملات تروریستی یازده سپتامبر، حقوق بشر، انرژی هسته ای، دین، فرهنگ، جهاد، زنان ایرانی، حوادث 88 و... سوژه های اصلی فیلم های بی شمار ضدایرانی هالیوود مانند آرگو، سیریانا، بدون دخترم هرگز ، نفوذی، اسکندر، 300، مریم، تصادف، خانه ای از شن و مه، رز قرمز، گلاب و...، در راستای اهداف سیاست خارجی آمریکا قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سینما، سینمای سیاسی، هالیوود، سیاست خارجی آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
  • رامین پور سعید*، زهرا داودی صفحات 123-150

    تحقیق حاضر به بررسی ماهیت اسناد تجاری ، ماهیت مال، مفهوم رهن و وثیقه در رابطه با اسناد تجاری می پردازد. رهن اسناد تجاری در اکثر کشورهابه عنوان یک اصل پذیرفته شده است؛ اما در کشور ما آنچه از ظاهر قوانین به نظر می رسد عدم پذیرش رهن اینگونه اسناد می باشد. نظربه اهمیت موضوع و کاربرد روز افزون اسناد تجاری در عرصه بازرگانی داخلی و خارجی،در این مقاله سعی شده تا با استناد به برخی قوانین و آیین نامه ها و با ارایه تعریف جدیدی از مال، موانع اصلی جهت پذیرش رهن اسناد تجاری برداشته شود و پس از ارایه تعاریف و مفاهیم به ترتیب بررسی و قابلیت رهن اسناد تجاری ،موانع و شرط عین بودن مورد رهن و ادله قایلین به بطلان رهن دین و راهکار های حقوقدانان در خصوص رهن اسناد تجاری مورد مداقه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رهن، اسناد تجاری، وثیقه، رهن عین، رهن دین، مال
|
  • Ali Zare *, MohammadReza Mokhtari Pages 11-26

    Today, technology and access to it, one of necessities and basic indicators ofeconomic development is and this is why it is one of the major topics tradeInternational trade has become. The successful transfer of technologyrequires an understanding of industry goals, resources, technology,innovation and the transmission, transfer methods, factors affecting, how torecruit and how to develop it. Technology transfer agreements due to thescope and complexity of the topic and the different conditions in suchcontracts is expected, are special features. Technology transfer is necessaryfor the conventional patterns different methods of technology transfercontracts were identified and evaluated. Technology transfer agreements,contracts and diverse, including licensing, buyback contracts, contracts andpartnership agreements covers. The contract is a framework, each contractorpatterns with regard to the characteristics and specific circumstances of theparties, may have advantages over other models.

    Keywords: Contract of Technology Transfer, technology, Buyback, License, Joint Venture, Tturn Key
  • Seyed Mohammad Hashemi *, Ali Hajivand Pages 27-55

    Whereas the labour inspection system is a public function and aresponsibility of government, therefore, the necessity dictates that labourinspectors shall be composed of public qualified officials, and they also haveexecutive, regulatory, advisory, corrective, making policy and preventiveimportant duties. Hence, In order to enforce these duties in premises, they, inaddition to have certain rights and powers, should enjoy the stability andindependence of the employment, so that they exercise their duties andpowers in impartial manner and free of undue pressures and constraints fromoutside the system, in order to protect the manpower, economic sources andenvironment of work that are, nowadays, considered as essential elements ofsustainable developments. Therefore, labour inspectors, as representatives ofthe State in thr world of work, are empowered considerable rights legalpowers that their proper enforcement of these rights and duties constitutesthe fundamental to the authority of inspectors and inspection system as awhole.Instead of these rights and powers, labour inspectors also undertakethe obligations that consist of: the compliance to the principle of theimpartiality in the process of the inspections, preservation of professionalsecrecies concerned with employers, confidentiality regarding the source ofcomplaints and professionalism and competency.

    Keywords: Duties, Powers, Obligations, International labour Standards, National Laws andRegulations, The Principle of Impartiality, Professional Secrecies
  • Mohammad Ashori *, Asadollah Mirzaie Pages 57-86

    In this article, from objective and historical approach, we tried to considerthe relationship between law special criminal law on the one Hand andindustrial – economic development on the other hand. The main point ofview of authors is that the studying criminal law of development countriesshows that it will be impossible to access development objects without thelegal and modern criminal law system especially at the beginning ofindustrialization. This relationship has not been unilateral and theindustrialization and development change the understanding of law from theconcept of crime, criminalization, punishment and its enforcement. Thechange of this approach and the requirements of modern industrial societycause the change in basis of criminalization and defining of new crimes. Thecriminal law of some countries with traditional ideas has not tendency toaccept this changes and to adopt law and their ideas with these changes inthe manner that some traditional crimes and violent punishment in thiscountries show the lack of their development .

    Keywords: development, legal, Economic, industrialization, criminalization, punishment
  • Seyed Abbas Pourhashemi *, Akram Nemati, Flora Heidari Pages 87-102

    In the view of geopolitics and international law, international watercoursesare very significant in international relations. So, the environment of thesewatercourses should be protected. Using available resources at internationalwatercourses and protecting their environment are important issues ofmodern international law. Watercourses including lakes, rivers, andinternational straits are located among two or more countries. Internationalstraits are important components of international watercourses which arebasically used for commercial and military shipping not only by coastalstates but other countries. Therefore, legal status of the Strait of Hormuz asan international strait is affected by the law of international watercourses.So, in this paper, authors have studied on environmental protection ofinternational watercourses by emphasis on the Strait of Hormuz. By regardto strategic importance of the Strait of Hormuz for Iran, and its geopoliticalrole, in first part of this document, Possibility of blocking the Strait ofHormuz has been deliberated, and in second part, it has discussed aboutenvironmental protection of the Strait of Hormuz by considering soft andhard law.

    Keywords: International watercourse, The Strait of Hormuz, International law of sea, Environmental protection, International Environmental law
  • Allahyar Elahi Elahi *, Abbas Soltanloo, AliReza Soltani Pages 103-121

    Hollywood’s Political cinema as the hub of America's moviemaking is a set ofprofitable companies which have been produced movies from the beginning of therise of the American film industry in the village of Hollywood, but over time, itsname encompassed all the American film industry. Hollywood has always been aconvenient tool in the hands of the government and the government has beenruling in America until they transfer what they have wanted such as; Viewpointsand also their Positions to others, clearly or unclearly.The question is: what is the position of Hollywood’s political cinema in America'sforeign policy toward Iran after September 11th attacks? It should be answered tothis question that, after September 11th, Hollywood filmmakers have beeninfluenced by America's foreign policy orientations and made movies by referringto the past events and Islamic Revolution and also presented negative and scaryface of Islamic republic in world public thoughts by disguising the fact.Accordingly, we have faced to prominent image of Iran and Iranian in WesternMedias and specifically in Hollywood’s cinemas by Iran phobia project in theyears after the September 11th. After that time, issues such as Islamic Revolution,hostage crisis, terrorist attacks of September 11th, human rights, nuclear power,religion, culture, war, Iranian women, 1388 events of Iran and etc. were the mainsubject of countless anti-Iranian Hollywood films such as Argo, Syriana, Notwithout my daughter, The Insider, Alexander, 300, Maryam, Crash, House of sandand fog, Red Rose, Rosewater and etc., which have been made to presentAmerica's foreign policy goals

    Keywords: Cinema, Political Cinema, Hollywood, America’s Foreign Policy, Islamic Republic of Iran
  • Ramin Pour Saeed *, Zahra Davoudi Pages 123-150

    The present research studies the nature of commercial papers, nature ofproperty, and the concept of pledge and securities in connection withcommercial papers/trades bonds. Pledge of commercial papers has beenaccepted in most countries as a principal; however, the surface of Iranianlaws is in favor of non-acceptance of such pledges. In view of theimportance of the subject and increasing usage of commercial papers ininternal, domestic and foreign business area, this paper tries to help in liftingthe main obstacles in accepting the pledge of commercial papers byattributing to some of the laws, by-laws and presenting a new definition ofproperty.

    Keywords: mortgage, Commercial Documents, Securities, Mortgage of Property, Security of theDebt, Pledge of the Debt, Property