فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن حاجی تبار فیروزجائی* صفحات 11-28

    یکی از موضوعات نسبتا جدید در قلمرو رشته بزه دیده شناسی حمایتی در سطح ملی و بویژه بین المللی ، مطالعه و بررسی گونه های خاص بزه دیدگی است. بر این پایه، شایسته است که یک گرایش جدیدی در زمینه بزه دیده شناسی حمایتی راجع به بزه دیدگان آسیب پذیر (خاص) تحت عنوان«بزه دیده شناسی حمایتی افتراقی» ایجاد شود که بایستی از یک نوع سیاست جنایی افتراقی بر مبنای اصل«تبعیض مثبت» و متناسب با نیازها و مشکلات خاص این دسته از بزه دیدگان تبعیت کند. به همین منظور، مقاله حاضر ضمن بررسی اجمالی مفهوم بزه دیدگان آسیب پذیر و گونه های خاص حمایت از آنان بر اساس سیاست جنایی افتراقی در قسمت مقدماتی در صدد پاسخ به این سوال اساسی است که آیا مساله ضرورت حمایت ویژه از بزه دیدگان آسیب پذیر در آموزه های علوم جنایی و نیز قوانین موضوعه ایران جایگاهی دارد؟ در پاسخ، می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که اگرچه در اکثر آموزه های علوم جنایی- مورد اشاره در این مقاله- به طور صریح و مستقیم به مساله حمایت از بزه دیدگان و بویژه بزه دیدگان آسیب پذیر و حمایت افتراقی از آنان پرداخته نشده است ولی با این وجود، اغلب می توان از طریق برداشت ضمنی و غیر مستقیم بین آموزه های علوم جنایی و مضامین و محتوای آنها با مساله ضرورت حمایت ویژه از بزه دیدگان آسیب پذیر رابطه منطقی برقرار کرد. به عبارت دیگر، دلایل توجیهی حمایت از بزه دیدگان آسیب پذیر در بطن مضامین و محتوای هر یک از شاخه های مذکور نهفته است.

    کلیدواژگان: بزه دیدگان آسیب پذیر، سیاست جنایی افتراقی، بزه دیده شناسی، حمایت، آموزه های علوم جنایی، قوانین ایران
  • علیرضا سایبانی* صفحات 29-42

    در مقررات امروزی مبتنی بر یک عرف بین المللی و اتکاء به اسناد معتبر روابط سیاسی بین دولت ها تعیین می شود. اداره امور جاری در دنیای پرهیاهوی امروزی مستلزم تعاون و همکاری بین دولت هاست. اتباع هر کشور بخش بزرگی از این روابط را تعیین می کنند. دولت ها از نگاه حاکمیت از حقوق اتباعشان در کشورهای دیگر حمایت می کنند. چنانچه تبعه ای در کشور خارجی با مشکلاتی نظیر مشکلات قضایی مواجه شود، دولت متبوع از او حمایت و از حقوق او تا آنجا که مخالف صریح قوانین و مقررات محل اقامت وی نباشد، دفاع می کند. بزه دیدگان نیز بخشی از این اتباع محسوب می شوند که ممکن است به جهت حضور سفر یا اقامت در یک کشور خارجی، بدلیل نقض حقوق انسانی، قربانی یکی از جرایم مشمول صلاحیت دیوان کیفری بین المللی شده، و بدین سان مستحق حمایت دولت متبوع خویش شوند. این حمایت، از نوع کنسولی خواهد بود که زوایای آن را قوانین داخلی دولت متبوع و کنوانسیون 1963 وین راجع به حمایت کنسولی و چگونگی اجرای آن را دولت مربوطه تعیین می کند.

    کلیدواژگان: حمایت کنسولی، دولت ها، بزه دیدگان، اسناد بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، کنوانسیون 1963 وین
  • صادق زیباکلام*، مهدی صبوحی، علی بهرامی، حسن رنجبر کهن صفحات 43-56

    نخبگان سیاسی در کشورهای اقتدارگرا و نیمه اقتدارگرا که ابزارهای اعمال قدرت را اغلب به صورتی کامل و متداوم در اختیار دارند می توانند نقشی محوری در مسیر توسعه یا عدم توسعه سیاسی در این دسته از کشورها ایفا نمایند.در این راستا بررسی چگونگی ایفای این نقش مهم در تاریخ معاصر ایران و بویژه در دوره پس از کودتای 28مرداد1332که با افزایش قدرت نهاد سلطنت همراه بود تا انقلاب اسلامی،ازاهمیت بسیاری به جهت کمک به شناخت عوامل تاثیرگذار در روند عدم پیشرفت یا پیشرفت ناچیز توسعه سیاسی در ایران برخورداراست.مقاله پیش رو این پرسش را مطرح می کند که نخبگان سیاسی در میانه سالهای 1332تا1357 چه نقشی در توسعه سیاسی ایران ایفا نموده اند؟ فرضیه مقاله اینست که نخبگان سیاسی ایران در دوره مذکوراز طریق اقداماتی همچون ایجاد قدرت هرمی و سلسله مراتبی،سواستفاده از قدرت و فساد،ممانعت از برگزاری انتخابات آزاد و اعمال تقلب در انتخابات،سرکوب مطبوعات آزاد و  مستقل و همچنین سرکوب احزاب و دسته جات مستقل نقشی بازدارنده در مسیر تحقق توسعه سیاسی در ایران ایفا نمودند

    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی، شاه، نخبگان قوه مجریه، نخبگان قوه مقننه
  • محمود مالمیر* صفحات 57-68

    قانون گذار، نهاد دادگاه کیفری استان را در راستای نیل به دقت بیشتر در دادرسی و تحقق عدالت اجتماعی برای رسیدگی به جرایم با مجازات های سنگین با حضور پنج قاضی، ابداع کرده  و از دادرسی با قاضی واحد در اینگونه جرایم ممانعت بعمل آورده است. ماده 5 قانون اصلاح بدون ایجاد تغییری نسبت به قانون مصوب 15/4/1373، صلاحیت محاکم انقلاب را در 6 بند احصاء کرده است. ماده 5 مورد اشاره در مواردی در خصوص صلاحیت محاکم کیفری استان یا دادگاه انقلاب با مواد 4و20 قانون اصلاح، تعارض داشته که درنهایت منجر به صدور رای وحدت رویه 664 مورخ 30/10/1382 شده است. صرفنظر از ایراداتی که به رای وحدت رویه وجود دارد اصولا مساله تعارض صلاحیت محاکم انقلاب وکیفری استان نیز بطور کامل در این رای مرتفع نگردیده است. این مقاله در پی تبیین  مساله تعارض در صلاحیت محاکم انقلاب وکیفری استان، صلاحیت این دو محکمه را با توجه به قوانین موجود بررسی ودرصدداست ثابت نماید که رسیدگی به جرایم با مجازات اعدام صلب و... که به موجب ماده5 قانون اصلاح ظاهرا در صلاحیت محاکم انقلاب است در واقع با اصلاح قانون تشکیل... در صلاحیت رسیدگی دادگاه های کیفری استان قرار گرفته است . در نتیجه صلاحیت دادگاه های انقلاب با محدودیت بیشتری مواجه گردیده واین امر بنا بر اراده قانونگذار بوده است. کما اینکه حذف دادسرای انقلاب وادغام آن در دادسراهای عمومی را نیز باید در راستای این طرز تفکر تلقی نمود.

    کلیدواژگان: دادگاه کیفری استان، دادگاه انقلاب، صلاحیت، رای وحدت رویه
  • ابواقاسم طاهری*، اعظم ملایی صفحات 69-85

    اتحادیه ی اروپا با 450 میلیون مصرف کننده دومین بازار بزرگ انرژی جهان است. بنابراین انرژی پایدار، رقابتی و امن یکی از اساسی ترین ستونهای امنیت اروپاست. منافع بازنگری شده ی اتحادیه ی اروپا در امنیت انرژی تحت تاثیر عوامل داخلی مثل افزایش قیمت نفت و کاهش تولید انرژی در اروپا و نیز عوامل خارجی مثل افزایش تقاضای جهانی در نتیجه ی برآمدن اقتصاد کشورهایی مثل چین و هند، بی ثباتی مداوم در مناطق تولید کننده ی نفت و تمایل روسیه به استفاده از قدرت انرژی به عنوان یک ابزار سیاسی است.هدف این پژوهش تحلیل سیاستهای اتحادیه ی اروپا در راستای تامین امنیت انرژی خود با توجه به اهمیت مسایل زیست محیطی است.این مساله بحث شده است که اتحادیه ی اروپا برای کاهش وابستگی خود به منابع انرژی وارداتی و در نتیجه افزایش امنیت انرژی خود به سیاست افزایش کارایی مصرف، کاربرد انرژیهای جایگزین و صرفه جویی انرژی در بخشهای مختلف اقتصادی و صنعتی خود روی آورده است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، امنیت انرژی، محیط زیست، انرژی های جایگزین
  • نجادعلی الماسی*، مسعود همت صفحات 87-107

    در باب تغییر تابعیت ناشی از نکاح، مکاتب کلاسیک و فمینیسم، در عرصه ی حقوق بین الملل مطرح گردیده است. پژوهش حاضر با طرح این سوال که، «مکاتب کلاسیک و فمینیسم، در باب تغییر تابعیت ناشی از نکاح، بر چه مبانی و استدلالاتی استوار هستند.» و با این فرضیه که «مبانی مکتب کلاسیک، عدم توجه به معیارهای حقوق بشری در موضوع تغییر تابعیت ناشی از نکاح، و مبانی مکتب فمینیسم، توجه به معیارهای حقوق بشری و رد هرگونه تبعیض براساس جنسیت در مورد تابعیت» می باشد، به رشته نگارش در آمده است. مهمترین هدفی که این مقاله دنبال می کند، طرح و در عین حال نقد مباحث حقوق بشری در خصوص زنان در حوزه ی تابعیت است. ارتقای حقوق بشر و اجرای آن در مورد زنان، منوط به شناسایی حقوق یکسان و برابر زنان و مردان  در امر تابعیت و به تبع آن رد هرگونه تبعیض بر مبنای جنسیت در مقوله ی تابعیت است. در بررسی مفاهیم و عناصر حقوقی مرتبط به بحث و هم چنین توصیف و طبقه بندی آنها، از روش توصیفی و در بیان ارزش این مفاهیم و عناصر حقوقی، از روش تحلیل علمی استفاده شده است. یافته ها نشان خواهد داد که مبانی مکتب کلاسیک، توجه به مصالح سیاسی و منافع ملی دولت متبوع زوج، و اصل «وحدت تابعیت خانواده» جهت تحمیل تابعیت زوج به زوجه، بدون در نظر گرفتن معیارهای حقوق بشری می باشد. مبانی مکتب فمینیسم، محور قرار دادن مبانی حقوق بشری و ارایه ی «اصل تساوی حقوق زن و مرد در امر تابعیت» می باشد. بر مبنای این اصل، هرگونه تبعیض براساس جنسیت در مقوله ی تابعیت، رد گردیده است.

    کلیدواژگان: مکتب کلاسیک، مکتب فمینیسم، نکاح، تابعیت، حقوق بشر، مکتب حقوق طبیعی، مکتب اثبات گرایی حقوق
|
  • H. Hajitabar * Pages 11-28

    One of the rather new issues in the realm of protective victimology of the national and above all, internationally levels is the study and investigating particular types of victimization. Accordingly, it is advisable that a new branch of protective victimology concerning special vulnerable victims be created which could be referred to as differential protective victimology. To this end, The present paper, briefly investigating the concept and definition of vulnerable victims and its special kinds of protective measures adopted based on the differential criminal policies, attempts to answer a basic question as to whether the urgency for differentially protecting vulnerable victims has been well-established in criminal sciences teaching? In response, we can conclude that although in most criminal sciences teaching mentioned in this paper, the protection of victims, especially vulnerable victims and differentially protecting have not been directly and clearly discussed, a logically relationship between criminal sciences teaching and their concepts and contents with the urgency for a special protective of vulnerable victims could be established through indirect and covert interpretation. To put it differentially, the issue of protecting vulnerable victims is hidden in the heart of each of the above-mentioned branches.

    Keywords: vulnerable victims, differential criminal policy, Protection, criminal sciences teaching, Justifying reasons
  • A. Saybani * Pages 29-42

    Current regulations are based through internationally accepted norms and political relations between countries. Current affairs in the tumultuous world of today requires cooperation between governments. Citizens of each country determine the aspects of these relationships. By the rule of law governments have to protect their citizens’ right in other countries; in case a citizen face judiciary hardship in other countries, his/her government will support him/her, as long as this support does not interfere with the laws of the country, where the citizen has his/her residence. Even citizens who either travel to other countries or live in foreign countries may become victims, due to the violation of their human rights by the guest countries. Such crimes may also fall under the jurisdiction of the international criminal court. The victims deserve the support of their governments, which is usually of consular nature. The aspects of the support is determined either by the law of victims’ country or by the 1963 Vienna Convention. The government of the victim's country decides how to implement the support.

    Keywords: Consular support, governments, victims, International Documents, International Criminal Court, the 1963 Vienna Convention
  • S. Zibakalam *, M. Saboohi, A. Bahrami, H. Rangbarkohan Pages 43-56

    Political elites in the authoritarian and semi-authoritarian countries that have power tools often fully and continuously can play a main role in the course of political development and undevelopment in these groups of countries. In this regard, the study of the quality of playing of this role in contemporary history of Iran, especially after Mordad, 28, 1332 (August, 18, 1953) coup that was associated with an increase of power of the monarchy (Shah) until Islamic revolution is very important in order to help us recognize some effective factors in the process of progress or little progress in political development in Iran. The question of this article is that what role political elites play in political development of Iran in the years between 1332 and 1357 (1953 and 1979). The answer to this question in this article is that the political elites of Iran in the mentioned era played a preventive role in the course of political development through some actions such as creating pyramidal and hierarchical power, abusing power and corruption, preventing holding free elections and doing electoral fraud, suppressing press freedom and independence and also suppressing of political independent parties and groups.

    Keywords: Political Elites, Political development, political participation, Shah, Executive Elites, Legislature Elites
  • M. Malmir * Pages 57-68

    In line with achieving further carefulness in proceedings and materializing social justice , the reform act for the law of organizing the public and revolutionary courts, has initiated the provincial punishment court. According to this act , investigation about the crimes with critical punishments, lipidation, Life imprisonment , rigid and ……..would be under authority of punishment courts of province with presence of five judges , and proceedings with single –judge in these crimes should be prevented.Article 5 of reform act, without any change corresponding approved act of July 6, 1994, has reckoned the authority of revolutionary court in the article 6.The said article 5 is contradicted with clauses of 4 and 20 of reform act with regard to the authority of provincial punishment courts or revolutionary courts, and finally this trend led to the issuance of 664 precedent vote dated January 20,2002 .Regardless of flaws of the vote of precedent, basically, contradiction issue of jurisdiction of provincial revolutionary and punishment courts has not been fully ignored too.10Journal of Law and PoliticsVol.7 No. 16 Fall 2011 & winter 2012It is attempted in this article that by announcing contradiction issue in the jurisprudent of provincial revolutionary and punishment courts, we define the jurisprudence of these two courts given the available laws, and then prove this case that investigation about the crimes with punishments of solid announcement and ..……which apparently is under authority of revolutionary courts by the article 5 of reform act, indeed is under proceeding jurisdiction of provincial punishment courts by reform of restricted act, as a result, the jurisdiction of revolutionary courts faced with further restrictions and this case was accomplished according to the legislator will. Just as the omission of revolutionary prosecutor’s office and mergering it into public courts should be considered in the line of this attitude.

    Keywords: provincial punishment court, revolutionary court, jurisdiction, vote of precedent
  • A. Taheri *, A. Molaee Pages 69-85

    European Union with 450 million consumers is the world's second largest energy market. Therefore, sustainable energy, competitive and secure one of the fundamental pillars of European security. Europe's energy security interests of the Union are influenced by internal factors such as rising oil prices and reduced energy production in Europe as well as external factors such as the increase in global demand as a result of the rise of emerging economies such as China and India, The continuing turmoil in the production of oil and Russia's willingness to use energy as a tool of political power. This study analyzes the Europe Union to secure its energy policy with regard to the importance of environmental issues. This issue has been discussed that the Europe Union to reduce its dependence on imported energy sources and increase energy security, increase policy use efficiency, use of alternative energy and energy efficiency in different economic sectors and industry has started.

    Keywords: Europe Union, energy security, Environment, alternative energy
  • N. Almasi *, M. Hemmat Pages 87-107

    On change of nationality, Classic and Feminist schools have their own views in international law. This study was aimed at answering the question, of what reasoning classic and feminist schools are based on as related to change of nationality due to marriage. The assumption here is that, the classic school disregards human rights as related to change of nationality due to marriage, while the feminist school emphasizes human rights and rejects any kind of discrimination on the basis of sex on the question of nationality. Specifically, the study sought to bring into focus and the some time review human rights which concern women's nationality. Elevating human rights and implementing them as related to women is contingent upon recognizing the same rights for men and women concerning their nationality and rejecting any discrimination in this regard. To investigate the legal concepts and elements related to this topic and also describing and categorizing them a descriptive method was followed. To evaluate those concepts and elements a critical analysis was done. The results revealed that in the classic school the focus is on political consideration and national interests of the country with which the man is affiliated, which means disregarding human rights. on the other hand, the feminist school emphasizes human rights and introduces the principle of the equality of men and women, on the question of nationality, thus rejecting any discrimination in this regard.

    Keywords: Classic school, Feminist school, marriage, Nationality, Human rights, Natural rights school, positivist school of rights