فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوذر گوهری مقدم* صفحات 11-33

    ایده اصلی این مقاله آن است که تروریسم بین الملل را می توان در چارچوب تحولات نظام بین الملل توصیف نمود. در این راستا تحقیق حاضر در پی بررسی تحولات جدید در سایه جهانی شدن و اثر آن بر شکل گیری تروریسم جدید می باشد، تا از این رهگذر به تبیین تیوریک تروریسم جدید و ارایه مدلی برای درک بهتر این پدیده اقدام نماید. این نوشتار به بررسی این سوال اساسی می پردازد که اصولا چه عواملی در ایجاد و توسعه تروریسم جدید موثر بوده است؟ به عبارت دیگر مهمترین روندهایی که سبب شکل گیری شکل جدیدی از خشونت های سیاسی درعرصه نظام بین الملل گردیده است، مورد مطالعه قرار گرفته است. در پاسخ به این پرسش اصلی و به عنوان فرضیه باید اشاره نمود به لحاظ سیستمی فرآیند جهانی شدن و مولفه های مختلف آن، ظهور و تولید سلاح های کشتارجمعی وبه همراه توسل به ایدیولوژی به عنوان عامل رهایی از سرخوردگی و بحران هویت، علل اصلی ایجاد وگسترش تروریسم جدید بوده است. در توضیح باید گفت فرایند جهانی شدن با تمامی مولفه های خود سبب ایجاد بازیگران جدید غیر حکومتی،گسترش دولت های انتقالی ضعیف، جنایات سازمان یافته، مهاجرت گسترده و افزایش ناهمگونی نژادی در کشورها گردیده و تحولات تکنولوژیک و انقلاب فن آوری به توسعه سلاح های کشتار جمعی که خود از عوامل اصلی تروریسم جدید می باشد، گشته است. از سوی دیگر مجموعه این عوامل سبب بحران هویت خصوصا در جوامع جنوب شده است .بهترین راه معنا بخشی و فرار از سرخوردگی و اتمیزه شدن ناشی از جهانی شدن، توسل به ایدیولوژی می باشد که انگیزه روانی گسترش تروریسم جدید را سبب شده است. از سوی دیگر توسل به سلاح های کشتار جمعی نیز راهی برای تسریع فرافکنی و بحران هویت ناشی از عوامل فوق الذکر می باشد که می تواند در نتایج فاجعه بار تروریسم جدید موثر باشد. در واقع مقاله حاضر تلاشی تیوریک در جهت ارایه مدلی تحلیلی از نحوه شکل گیری تروریسم جدید در نظام بین الملل می باشد.

    کلیدواژگان: تروریسم جدید، جهانی شدن، نظام بین الملل، ایدئولوژی، بحران هویت، سلاح های کشتار جمعی
  • پژمان پیروزی* صفحات 35-71

    در حقوق ایران، همانند حقوق بسیاری از کشورها، صرف انعقاد عقد بیع موجب انتقال مالکیت مبیعمی شود. البته، اگر چه انتقال مالکیت به مجرد وقوع بیع به عنوان یک اصل مسلم و قاعده کلی پذیرفتهشده است؛ لیکن تمامی قراردادهای فروش به انتقال فوری مالکیت مبیع منتهی نمی گردد. در بسیاریاز اقسام بیع انتقال مالکیت در زمانی منفصل از عقد محقق می گردد و ما شاهد نوعی انحراف از قاعده انتقال مالکیت در زمان انعقاد عقد هستیم. از جمله مصادیق انحراف از قاعده، انتقال مالکیت مبیع دربیع کلی فی الذمه و بیع کلی در معین می باشد که ما در این مقاله در صدد هستیم به روش تحلیلی-تطبیقی ساز و کار انتقال مالکیت در این دو نوع از بیع را که به زعم نگارنده این سطور ساز و کاریتعلیقی می باشد مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: بیع، تملیکی، کلی فی الذمه، کلی در معین، تعیین مصداق، انتقال مالکیت، سازوکار تعلیقی
  • علی زارع*، ثمر الفت پور صفحات 74-98

    در عرصه تجارت داخلی و بین المللی، کارت های اعتباری به عنوان ابزاری نوین در پرداخت الکترونیک به جایگاه ویژه ای دست یافته اند؛ لذا در جهت همگام بودن با تکنولوژی و استفاده بهینه از این ابزار می بایست نظام های حقوقی اسلامی نسبت به وضع قوانین مدون در این زمینه اقداماتی جدی به عمل آورند. در این مقاله با توجه به این مطلب که عمده ترین مانع در شکل گیری و رواج کارت های اعتباری بین المللی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مغایرت قوانین مربوط به کارت های مذکور با قوانین فقهی اسلامی ربا است، لذا در بدو امر به کلیات مسیله پرداخته و پس از ذکر مزایا و منافع ذی نفعان کارت های اعتباری، ماهیت حقوقی معامله با کارت های موصوف بیان می گردد و با بررسی کلی کارت های اعتباری در ایران و کشورهای انگلوساکسون، راهکارهایی در این خصوص ارایه می شود. نتایج کلی تحقیق بیانگر آن است که در ایالات متحده آمریکا، در قوانینی که توسط هیات مدیره فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده) وضع شده است و ناظر بر وام های بانکی و قرارداد وام در حقوق امروزی است، قرارداد کارت های اعتباری، در قالب عقد قرض(وام) بیان گردیده است و در حال حاضر در ایران قانون مدون و متحدالشکلی که ناظر بر فعالیت های بانک های خصوصی و دولتی باشد، وجود ندارد که همین امر منجر به بروز مسایل و مشکلات عدیده ای در استفاده از اینگونه کارت ها گردیده است؛ لذا در جهت رفع موانع موجود می توان بر اساس اصل آزادی اراده، با محصور کردن قراردادهای مربوطه در قالب ماده 10 قانون مدنی و تعیین میزان سود و اقساط از پیش تعیین شده در زمان انعقاد قراردادها، علاوه بر رعایت قواعد و اصول فقهی و حقوقی گامی دیگر در جهت توسعه تجارت الکترونیک در کشور برداشت.

    کلیدواژگان: کارت های اعتباری، ضمان، پذیرنده، تجارت الکترونیک، پایانه های فروش، قرض، عقود معین
  • علی غریبه* صفحات 99-125

    قانون تجارت و کنوانسیون CMR، متصدی حمل و نقل کالا از طریق جاده را اعم از داخلی و بین المللی، مسیول تلف، فقدان، نقص کالا و خسارت تاخیر در رساندن کالا به مقصد می داند، ولی در مورد مسیولیت متصدی در صورت امتناع از حمل و یا عدم تحویل کالا بعد از حمل ساکت است که به نظر می رسد با توجه به اصول کلی حقوقی حاکم بر قراردادها، امتناع از حمل و یا عدم تحویل کالا نیز موجب مسیولیت متصدی می باشد. ضمانت اجرایی تخلف متصدی حمل و نقل از قرارداد حمل و نقل کالا نیز در همه موارد یکسان نیست و باید در بین موارد مسیولیت متصدی قابل به تفکیک شد : در صورت فقدان، تلف، نقص و تاخیر در تحویل کالا، متصدی مسیول پرداخت قیمت به عنوان خسارت می باشد و در موارد امتناع از حمل و تحویل کالا به جهت لازم بودن قرارداد حمل و نقل، ملزم به انجام تعهد خواهد بود. البته در مواردی این آثار متوجه شخص متصدی نخواهد بود. در جاییکه ضمن قرارداد حمل و نقل برای متصدی حق فسخ قرارداد حمل و نقل پیش بینی شده باشد و ایشان نیز با استفاده از این حق از حمل کالا امتناع نماید، الزام او به انجام تعهد به عنوان آثار مسیولیت متصدی، منتفی خواهد بود و همینطور در صورت شرط عدم مسیولیت، وجود عیب ذاتی در کالا، دخالت مخاطرات ذاتی خاص، دخالت فعل ثالث، خطای فرستنده کالا، خسارت ناشی از تعلیمات فرستنده یا گیرنده کالا و دخالت قوه قاهره متصدی الزامی به پرداخت خسارت نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: متصدی، نقض قرارداد، مسئولیت، الزام به انجام تعهد، پرداخت خسارت، حمل و نقل
  • داوود بزرگمهر*، علیرضا یزدانیان صفحات 125-147

    در حقوق فرانسه پس از فراز و نشیب های بسیار، بالاخره با پذیرش تصور جدایی طلب (به عنوان جنبه مثبت تعهد) از شخصیت طلبکاروتلقی آن به عنوان یک حق دینی، امکان انتقال ارادی طلب فراهم گردید چنان که مواد 1689 تا 1695 قانون مدنی فرانسه به تعریف و توضیح مسایل مرتبط با این تاسیس حقوقی اختصاص یافته است. در حقوق ایران نیز با عنایت به وجود زمینه های فقهی انتقال ارادی تعهد چه به صورت معوض و چه به صورت غیر معوض در قالب عقودی مانند بیع و هبه وامکان تصور جدایی تعهد از شخصیت طرفین آن، که در قالب عقودی مانند ضمان و حواله متجلی گردیده، نه تنها مانع شرعی در پذیرش نهاد حقوقی انتقال ارادی طلب وجود ندارد، بلکه با توجه به وجود زمینه های قانونی از قبیل ماده 38 قانون اعسار و برخی از مواد قانون مدنی و تجارت می توان جواز واگذاری و انتقال ارادی طلب را در قالب اشکال مختلفی از قبیل عقود معین، نامعین و... استنباط نمود.

    کلیدواژگان: دائن، مدیون، تعهد، طلب، انتقال، انتقال ارادی طلب
  • محسن رحمانی* صفحات 149-176

    قانون مدنی ایران به شرح مندرج در ماده 306، اشاره به جواز اداره اموال غایب یا محجور و امثال آنها در صورت تحقق شرایط مربوطه دارد. در حالی که در حقوق فرانسه که ظاهرا ماده 306 قانون مدنی ایران از آن اقتباس شده است و همچنین حقوق کشورهایی نظیر مصر و سوریه این نهاد حقوقی دارای قلمروی بسیار وسیع تر از اداره مال غیر در حقوق ایران بوده و شامل هر نوع تصرفات مادی و حقوقی فوری و ضروری به نفع مالک می شود. چنانچه قانون مدنی کشورهای مذکور در تعریف این نهاد حقوقی از اصطلاح «اداره امور غیر» استفاده نموده است. در این پژوهش تلاش شده است با تحلیل اراده قانون گذار ایرانی و تطبیق آن با قوانین مشابه در حقوق سایر کشورها به تبیین و تفسیر هرچه بهتر از اراده قانون گذار رسیده و ثابت نماییم اداره امور غیر مالی و یا اداره دیون و مطالبات دیگران می تواند در شرایطی مجاز تلقی شده و مشمول قواعد حاکم بر اداره مال غیر گردد.

    کلیدواژگان: اداره مال غیر، محجور، غایب، تصرفات مادی، تصرفات حقوقی، اداره دیون و مطالبات، معامله فضولی، ایفاء دین
  • جمشید نورشرق* صفحات 177-223

    یکی از موضوعات مهم در باب بررسی تشکیل قراردادهای الکترونیکی به معنی قراردادهایی که با استفاده از وسایط الکترونیکی مختلف همچون تلفن، تلگرام، نمابر، در محیط شبکه و یا با استفاده از ایمیل منعقد می شوند، موضوع امضای الکترونیکی است درواقع اسناد الکترونیکی و به خصوص قراردادهای الکترونیکی با امضاء کامل شده و قابلیت انتساب پیدا می کنند، مقایسه ی امضای سنتی با امضای الکترونیکی به برداشتی بهتر از این موضوع کمک می کند، این بحث هم از جهت حمایت از حقوق قراردادی فرستنده ی داده پیام و هم مخاطب آن اهمیت پیدا می کند، بعبارت دیگر اعتقاد به تشکیل و یا عدم تشکیل قراردادی که با استفاده از وسایط الکترونیکی منعقد می گردد و متعاقبا استقرار حقوق و تعهدات متقابل طرفین، بطور اساسی بر این سوال محوری متمرکز است که آیا انتساب داده پیام به فرستنده ی آن محرز است یا خیر؟ ایده ی داده پیام مطمین و یا امضای مطمین و همچنین پیشنهاد نهاد و مرجع گواهی و تصدیق بر این اساس متمرکز است که تا حد امکان از هرگونه تردید و خلل در اعتبار انتساب داده پیام پرهیز شود.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، قراردادهای الکترونیکی، امضاء سنتی، مرجع گواهی
|
  • A. Gohari Moghadam * Pages 11-33

    International terrorism can be defined in the framework of international systemchanges. To do so, in this article we try to describe terrorism through theglobalizations’ different aspects. In better words, this essay is a theoreticalexplanation of the new terrorism by applying some globalization effects on theindividual especially the South people. Presenting a new framework of analysis toexplain new terrorism, this article is to mention the main globalization aspectsnaming political, economic, cultural and technological on occurring new terrorism.Globalization process has created a dozen of phenomena such as emerging newnon-governmental actors, weak states, international crimes, great immigrations,merging of different races, information & technologic revolution, distribution ofWMDs etc. These elements beside the other main factors of globalization causemeaning and identity crisis in under developing countries and specially groups andindividuals of the South. To project this crisis the individuals resort to ideology andreligion to find or redefine their identity. They try through ideology to escape fromfrustration and in this way if they access to WMDs the results of their actions is newterrorism

    Keywords: New Terrorism, Globalization, International System, religion, WMD, IdentityCrisis
  • P. Piroozi * Pages 35-71

    According to Iran’s law, like many other countries, upon signing a sales agreementthe seller’s ownership shall be transferred. of course, not all sales agreements resultin immediate transfer of the seller’s ownership although ownership transfer uponsigning a sales agreement has been accepted as a axiom and a general rule in manysales types transfer of ownership occurs at an interval from the signing time of thesales agreement and we are witness to a kind of deviation from ownership transfer atthe agreement signing time. Seller’s ownership transfer in an unascertained sales ofgoods and is considered to be a realization of law, and in this article we studiedownership transfer mechanism in these two types of sale of goods through andanalytical and comparative research which, from the author’s point of view, issuspending mechanism of these lines.

    Keywords: sale of goods ownership, unascertained sale of goods, determining the realization, transfer of ownership, suspending mechanism
  • A. Zare *, S .Olfatpoor Pages 74-98

    In domestic and international commerce field, the credit cards have achieved aspecial position as modern tools for electronic payments. Therefore in order totaking steps along with the technology and to use these tools optimally, the Islamiclegal systems must take serious actions in stipulating written laws in this field.Considering that the main obstacle in forming and developing international creditcards in the legal system of Islamic republic of Iran is the discrepancy (noncomparing)of the related laws for the mentioned cards and jurisprudence Islamiclaws for banking interest, therefore first we discuss the principals and then we willmention the benefits and allowances of the credit card beneficiaries, legal nature ofthe transaction with the above mentioned cards this article, and we will offer somesolutions in this regard, analyzing the credit cards in Iran and Anglo-Saxon countriesin general. The general results of the research shows that in united states of America,in the laws stipulated by the federal reserve board of directors (central bank of theunited states)1 which supervises on the bank loans and the loan contracts in the lawsnowadays, the credit card contracts are stated in a frame work of concluding debt(loan) contracts, at the present time in Iran there is no written and uniformed lawwhich supervise on the private and governmental bank operations, which hasresulted to many problems and issues using these kinds of cards. Therefore in orderto remove the existing obstacles, we can take another step toward developingelectronic commerce in the country in accordance to the principal of free will,limiting the related contracts in the framework of the article 10 of the civil law andassigning the amount for interest and pre-assigned installments while the contractsare concluded, observing jurisprudence and legal principles.

    Keywords: Credit cards, guarantor, accepting party, electronic commerce, sale sections, Debt, assigned contracts
  • A. Gharibeh * Pages 99-125

    According to commercial code and CMR convention, the domestic and internationalcarrier of goods by road is liable for making any destruction, loss or defect of goodsand damages because of delay in carrying goods to the named destination. However,they are silent concerning the liability of the carrier if he refuses carrying the goodsor delivering them .Considering the general principls of law governing contracts, itseems that the carriers may be also liable when they refuse to carry or deliver thegoods. The legal effects of the carrier,s liability are not the same in all circumstancesand a distinction should be made for various types of liability. In case of loss, waste,defect and delay in delivery,the carrier has the responsibility of paying the price ascompensation and in relation to refusal of carrying or not delivering the goods,thecarrier will be bound to do so as it is a binding contract. Nevertheless, in some casesthe carrier does not have liability regarding the consequences. When the carrier mayenjoy the right of revocation of carriage contract and he/she, by application of thisright, refuses carrying the goods, the carrier can not be bound to perform theobligation as his own responsibility. This is also true in case of no responsibilityclause, the existence of defect in the goods ,hazards resulting from the nature ofgoods interference by a third party,s action, the error of the transmitter of goods,damage due to erroneous instruction of the sender or receiver of the goods andoccurrence of force majeures where the carrier is not bound to pay compensation.

    Keywords: Carrier, Liability, Specific Performance, Compensation, Transportation, Breach
  • D .Bozorgmehr *, A .Yazdanian Pages 125-147

    After some fluctuations, voluntary assignment of right was accepted in the Frenchlaw. In Fact, this was the result of acceptance of the thesis, that is Separatin ofobligation from the personality of creditor and its assignability .Fortunately, in Iranian law, attention to the Figh backgrounds, there is no problem inacceptance the legal establishment of voluntary Assignment of Right. For example,Guarantee contract and Draft are the best cases that are based on the assignment ofobligation. However, it is necessary to say that, voluntary assignment of right inIranian law is possible in many ways concluding; nominated contracts, unnominatedcontracts and some other ways that are discussed in this article.

    Keywords: creditor, debtor, Obligation, Right, Assignment, Voluntary Assignment of Right
  • M. Rahmani * Pages 149-176

    Article 306 of Iran Civil Code relates to power of property management forabsentee, interdicted, or such persons if certain conditions are met. However, FrenchLaw, where Article 306 was originally adopted, as well as laws of Egypt and Syriaprovide for wider scope of power, compared to what is stated in Iran Civil Code,which includes pressing and / or essential material and legal appropriation for thebenefit of the owner. The civil codes in the three countries under study define thelegal entity as “Management of another’s affairs”. This study attempts to review andarrive at a better understanding of the legislators’ intent by comparing it with similarlaws of other countries. Furthermore, this study tries to prove that management ofnon-financial matters as well as management of debt and receivables may, undercertain circumstances, fall under the relevant laws of another’s propertymanagement.

    Keywords: Another’s property management, interdicted, absentee, material appropriation, legalappropriation, management of debt, receivables, unauthorized transactions, debtreinstatement
  • J. Noorshargh * Pages 177-223

    One of the important matters about the reviewing the conclusion of the ElectronicContracts, which are concluded through different Electronic devices like telephone,telegram, fax, in the cyber space and through Email, is the matter of the Electronicsignature. Indeed the Electronic documents and specially the Electronic Contractswill be completed by signature and will be attributable to the relevant party. Thecomparison between the Electronic and traditional signature, will be helpful forachieving a better conception of the issue.The importance of this discussion is for supporting the contractual right both for thesender of data massages and also the receiver. In the other words conclusion or nonconclusion of the Contract formatted via Electronic devices and subsequentlyforming the rights and the obligations of the parties, is substantially focused on thiskey question that whether the relevance of data massage to the sender is attributable?The idea of insured data massage or insured Electronic signature and also suggestingthe certification authority is based on possible avoidance of any kind of doubt orambiguity about the attribution of data massage.

    Keywords: Electronic Contracts, electronic signature, traditional signature, certificationauthority