فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال یکم شماره 1 (پیاپی 4، زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر کاظمی* صفحات 3-18

    مقاله حاضر می کوشد تا با طرح بحث متدولوژی حقوق بین الملل، خلاء ناشی ازکم توجهی به روش شناسی در علم حقوق را پر کند و راه را برای دانش پژوهان و علاقمندانبه این رشته و رشته های مرتبط هموار سازد. در این مقاله، علاوه بر جریان های غالبروش شناختی و نظری در قلمرو حقوق بین الملل، دیدگاه های جدید که در سمپوزیومروش حقوق بین الملل در سال 1999 مطرح شده، طرح و بررسی می گردد. مقاله پیشروی مشتمل بر یک مقدمه و 4 بخش می باشد. در بخش اول به سابقه بحث و چارچوبمفهومی و در بخش های بعدی به مقوله روش و روش شناسی در فلسفه و علم حقوقپرداخته می شود. نویسنده در پایان توجه خواننده را به این نکته معطوف می دارد که درتمامی سطوح مطالعه حقوق بین الملل، به ویژه در سطوح بالای تخصصی، آگاهی و اشرافبه روش ها و رهیافت ها در مورد تشخیص منابع، تدوین و توسعه تدریجی، اجرا، تفسیر وقضاوت امری ضروری است.

    کلیدواژگان: متدولوژی حقوق بین الملل، منطق صوری، منطق عملی، فلسفهحقوق، حقوق بین الملل، جامعه بین المللی
  • علیرضا ازغندی* صفحات 19-36

    نویسنده مقاله سعی دارد با استفاده از تیوری سازنده گرایی و با تاکید برلزوم آگاهیازخصوصیات مناظره چهارم روابط بین الملل به تبیین روابط خارجی جمهوری اسلامی ایراندر سال های پس از جنگ بپردازد. استفاده از تیوری فوق که به مثابه جدیدترین رویکردمطرح شده در روابط بین الملل مورد تحلیل قرار می گیرد، برای پاسخ به این پرسش استکه آیا سازنده گرایی می تواند برای بررسی سیاست و روابط خارجی ایران نقش تفسیریو توضیح دهنده ایفا نماید یا خیر؟ این مقاله مشتمل بر سه فصل می باشد که در فصل اولسازنده گرایی در روابط بین الملل و در فصل های بعدی سازنده گرایی از دیدگاه الکساندرونت و سیاست خارجی ایران از منظر این رویکرد بررسی می گردد. در پایان نویسنده بهاین نتیجه می رسد که تا هنگامی که ساختار نظام بین الملل میان کارگزاران تشکیل دهندهنظام فرق قایل شود و شناخت واقع بینانه ای از ماهیت ساختار در داخل موجود نباشد، هیچیک از رهیافت ها و رویکردها اعم از ریالیسم، لیبرالیسم و سازنده گرایی نمی تواند انتخابدرستی در مطالعه و تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی باشد

    کلیدواژگان: سازنده گرایی، سیاست خارجی، روابط خارجی جمهوری اسلامیایران، نظام بین الملل
  • کیهان برزگر* صفحات 37-56

    نویسنده مقاله سعی دارد تا با توجه به تغییر و تحولات اخیر در عراق و روی کارآمدن قریب الوقوع حکومتی جدید در این کشور، فرصت ها و چالش های وضعیت فوق را درخصوص منافع ملی ایران بررسی نماید. سوال اصلی در این تحقیق این است که با توجهبه اینکه عراق همواره رقیب استراتژیک و تهدیدی امنیتی برای ایران بوده است، حضورچه نوع حکومتی در بغداد می تواند منافع ملی ایران را تامین نماید؟ این مقاله متشکلاز 3 بخش می باشد: بخش اول دیدگاه های ایرانی در برخورد با عراق را مورد بررسیقرار می دهد و در بخش های دوم و سوم عناصر پایدار در روابط ایران و عراق و چالش هایپیش رو مورد مطالعه قرار می گیرد. در پایان، نویسنده به این نتیجه می رسد که دو کشورمی توانند روابط خود را از مرحله استمرار تعارضات و تهدید منافع یکدیگر خارج کرده، بهسوی رقابت سازنده و همکاری در چارچوب منافع مشترک هدایت کنند و این بیش از هرچیز به برداشتن گام اول توسط دولت جدید عراق بستگی دارد.

    کلیدواژگان: عراق جدید، منافع ملی ایران، سیاست خارجی، امنیت منطقه ای، رقابت هایقومی
  • مهدی ذاکریان* صفحات 57-74

    جامعه ایرانی همواره در زمینه فراگیری حقوق بشر و حقوق بشردوستانه علاقمندیویژه ای از خود نشان داده است. در این زمینه پیگیری فعالیت های خیرخواهانه، راه ا ندازیجمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و سپس جمعیت هلال احمر،مشارکت در کنوانسیون هایچهارگانه ژنو وپروتکل ها الحاقی آن و غیره قابل ذکرند.این موضوع درکنار ویژگی سیاسیو اقتصادی خاورمیانه بر اهمیت گسترش و آموزش حقوق بشردوستانه درکشورمی افزاید.پرسش کلیدی این پژوهش نیز در همین راستا مطرح می شود که چگونه می توان آموزشحقوق بشردوستانه را در کشور فراگیر و نهادینه نمود؟ در راستای پاسخ به پرسش کلیدیذکر شده، پژوهشگر این فرضیه را مطرح می کند که آموزش های غیررسمی در فراگیریو نهادینه ساختن حقوق بین الملل بشردوستانه در ایران از کارایی موثرتری برخوردارند.به منظور آزمون این فرضیه، پژوهشگر از ابزارهای مشاهده، آزمایش و بررسی یافته هایپژوهشی در موضوع حقوق بشردوستانه در کشور بهره می برد. در همین زمینه متونمدرن آموزش رسمی و غیر رسمی حقوق بشردوستانه، روش های مدرن آموزش حقوقبشردوستانه با آموزش های غیررسمی سنتی حقوق بشردوستانه درکشور مورد بررسی ومقایسه قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، ایران، آموزش، شبیه سازی، جنگ، کنوانسیون های ژنو
  • محمد امجد* صفحات 75-94

    ایالاتمتحده داراییکنظامفدرالاست کهدرآنقدرتازیکطرف بینایالاتودولت فدرال و از طرف دیگر بین سه قوه مقننه، قضاییه و مجریه تقسیم شده است. دیوانعالی ایالات متحده نه عضو دارد که به طور ماداما لعمر از طرف رییسجمهور این کشورتعیین میشوند. این قاضیان را به جز از طریق اعلام جرم نمیتوان برکنار کرد. اعضایدیوان عالی ایالات متحده را نخبگان این کشور تشکیل میدهند و این افراد عمدتا بهگروه های بالای طبقه متوسط تعلق دارند. روسای جمهور در تعیین قاضیان دیوان عالیسعی میکنند کسانی را که به لحاظ ایدیولوژیک به آنها نزدیکتر هستند برای این مقامبرگزینند. با این همه اعضای دیوان عالی استقلال نظر خود را حفظ میکنند و در بسیاریاز موارد برخلاف نظر روسای جمهور این کشور عمل میکنند.

    کلیدواژگان: نظارت قضایی، خویشتنداری قضایی، پویایی قضایی، قانوناساسی، فدرالیسم، فدرالیستها، ایالتگرایان
  • جهانگیر معینی علمداری* صفحات 95-108

    یکی از نتایج رشد دیدگاه های نسبی گرا و غیرذات گرایانه در علوم سیاسیبوده است. این روند با دستاویز انتقاد از ذهنیت گرایی « ایدیولوژی » کاهش توجه به عاملو مبارزه با نظریه حقیقت در سیاست شروع شد. نگارنده مقاله ذیل چنین استدلال میکندکه تاثیر گذاری بر مفهوم ایدیولوژی نه تنها هیچ ربطی به سوبژکتیویسم ندارد بلکه باارایه درک جدیدی از مفهوم ایدیولوژی، در چارچوب یک نظریه گفتمانی، می توان به افقجدیدی دست پیدا کرد. نگارنده یک نظریه ایدیولوژی ارایه میدهد که مکملی برای نظریهگفتمان می گردد و در تقابل با آن قرار نمی گیرد. بدین ترتیب، وی به این نتیجه می رسد کهحفظ تمایز میان دو مفهوم ایدیولوژی و گفتمان سودمند است و رابطه موجود میان نظمسیاسی نهادها و قدرت را بهتر تبیین می کند.

    کلیدواژگان: گفتمان، ایدئولوژی، دانش، نظریه انتقادی، ساختار، زبان، پساساختارگرایی
  • رحمن قهرمانپور* صفحات 109-140

    در حالی که در جوامع مدرن غربی، دولت ها محصول تحولات طبقاتی بوده اند، درجوامع غیرغربی و مخصوصا ایران، دولت طبقات را به منظور نیل به اهداف خود دست کاریکرده است. از همین رو، کارکرد طبقات در کشورهایی مثل ایران بسیار متفاوت از کارکردآن ها در غرب است. مقاله حاضر می کوشد نحوه شکل گیری طبقات و به طور مشخصدلایل تحرک بالای طبقاتی در ایران را توضیح دهد. نویسنده مقاله بر این باور است که باتغییر نظام سیاسی در ایران، تحرک طبقاتی مثبت و منفی تشدید شده و این صورت بندیاجتماعی را وارد یک مرحله جدید در حال تغییرکرده است. نظام سیاسی همواره کوشیدهاست برای حفظ قدرت خود طبقات وابسته را ایجاد کند. در این راستا طبقات پاییناغلب در خدمت تضعیف طبقات متوسط بوده اند. نویسنده مقاله معتقد است چهار عامل1. نظام بین الملل؛ 2. ساختار خاص جامعه ایرانی؛ 3. دولت؛ و 4. دین مهم ترین عوامل درشکل گیری قدرت در ایران و در نتیجه طبقات بوده اند.

    کلیدواژگان: طبقات، طبقات متوسط، دولت ایرانی، تحرک طبقاتی، قدرت، نظم
  • رهالوسین زهادی* صفحات 141-180

    در این مقاله، نویسنده با استفاده از بایسته های حقوقی و بهره گیری از الزامات ساختاریقانونی و اجرایی در نظام بین الملل در دو حوزه مختلف اقتصادی و حقوق بشری، به بیانمستندی از رهیافت نسبتا جدید نظام بین الملل حقوق بشر راجع به حل مشکلات اقتصادیبشر و توجه به مولفه های آن در حال و آینده پرداخته است. نویسنده سعی دارد تا فرضیهخود را در چهار بخش طرح و مورد آزمون قرار دهد. در قسمت نخست، شکل گیری مفهومحق توسعه در گذر زمان و مبنای مشروعیت حقوقی آن از جنبه تیوریک ارزیابی شده و دردو قسمت پایانی با بهره گیری از یک رویکرد عملی نقش بازیگران اصلی فرایند تامین آنمورد بررسی و نقد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حق توسعه، حقوق بین الملل اقتصادی، مشارکت، عدم تبعیض، عدالت، حکومت مطلوب
|
  • A. Kazemi * Pages 3-18

    In this article, the author attempts to fill the gap arisingfrom the lack of attention to the methodology in the field oflaw. Through putting forth the discussion of the methodologyof international law, he paves the way for researchers andstudents of international law and related fields. Studying thedominant methodological and theoretical currents in the fieldof international law, new outlooks, which were proposed inthe Methodology of International Law Symposium in 1991,are introduced and assessed. In this context, the first sectionof the article deals with the methodology in general. The othersections refer to the category of methods and methodology,and methodology in philosophy and legal studies. The authorfinally pays attention to the point that the understanding andcommand of the methods and approaches are necessary withrespect to the recognition of sources, incremental codificationand development, implementation, interpretation and judgmentat all levels of the study of international law.

    Keywords: Methodology of International Law, FormalLogic, Practical Logic, Philosophy of Law, international law, International community
  • A. Azghandi * Pages 19-36

    In this article, the author intends to explain the IslamicRepublic of Iran’s foreign relations in the post Iran-Iraq war era,using the constructivist theory and emphasizing the awareness of the characteristics of the fourth debate in internationalrelations field. The application of the above theory, which isanalyzed as the most recent approach in international relations,is intended to answer the question that whether constructivismcould play an explanatory and interpretative role in the studyof Iran’s foreign policy and relations. This article coversthree sections the first of which describes constructivism ininternational relations and the next sections scrutinize AlexanderVent’s opinions on constructivism, and the Iranian foreign policyfrom this perspective. The author reaches the conclusion thatas long as the structure of international system differentiatesbetween the actors constituting the system and there is a lackof a realistic recognition of the nature of the structure, none ofthe approaches including realism, liberalism and constructivismis an appropriate choice in the study and analysis of the IslamicRepublic’s foreign policy.

    Keywords: constructivism, Foreign policy, Iranian ForeignRelations, International System, International Relations
  • K. Barzegar * Pages 37-56

    Considering the developments taking place in Iraq andthe imminent installing of a new government in the country, theauthor, in this article, seeks to explore the opportunities andchallenges of the aforementioned situation to the Iranian nationalinterests. The main question of the research involves that whatkind of government in Baghdad would secure the Iranian nationalinterests, as the fact that Iraq has persistently represented andwill be a strategic rival and a security threat to Iran. This articleis organized in three sections. In the first section, the authorexposes the Iranian general views toward the Arab world andIraq in particular. The second and third sections observe the constants in the Iranian-Iraqi relations and pays attention to thechallenges ahead. Finally, the author undertakes that Iran andthe new Iraq are able to divert their relations from the stage ofcontinued conflicts and threatening each other’s interests anddirect them toward a constructive rivalry and cooperation withinthe framework of common interests. This will largely depend onthe first step to be taken by the new Iraqi government.

    Keywords: New Iraq, Iranian National Interests, ForeignPolicy, Regional Security, Security Threat, Ethnic Rivalry
  • M. Zakerian * Pages 57-74

    Iranian society has always shown a special interest inlearning human rights and humanitarian law. In this regard,examples abound as follow: pursuing charity activities,establishment of the Iran’s Red Crescent Society and itspredecessor, ratification of four Geneva Conventions andthe Additional Protocols, etc. This fact along with the politicaland economic characteristics of the Middle East increase thesignificance attached to the development and education ofhumanitarian law in Iran. In this context, the main question ofthe research would be how the education of humanitarian lawcan be expanded and institutionalized in Iran. To answer theaforementioned question, the authour offers the hypothesisthat informal education is of more efficiency in training andinstitutionalizing the humanitarian international law in Iran. Healso applies the instruments of observation, experimentation andthe survey of research findings in the field of humanitarian law inIran in order to test the hypothesis. He examines and comparesthe modern texts on the formal and informal education ofhumanitarian law, and modern methods of tranining humanitarian law with the informal traditional education of humanitarian law inthe country

    Keywords: Humanitarian Law, Iran, Education, Simulation, war, Geneva Conventions
  • M. Amjad * Pages 75-94

    The United States is a federal system in which poweris distributed among the states and the federal governmenton the one hand and the legislature, the executive and thejudiciary on the other. The US Supreme Court is comprised ofnine members appointed by the president for life time. Thesejudges may not be dismissed except through indictment. Themembers of the US Supreme Court are among the country’selites and mainly belong to the higher strata of middle classes.The presidents seek to appoint those for this position who arecloser to them ideologically. Notwithstanding, all members of theSupreme Court preserve their independence and act contrary tothe presidents’ opinions on many occasions. In this article, theauthor endeavors to explain the structure and functions of theUS Supreme Court, and its role and impact on the political-socialdevelopments of US society.

    Keywords: Judicial Supervision, Judicial Self-Restraint, Judicial Dynamism, Constitution, Federalism, Federalists
  • J. Moeini * Pages 95-108

    The decline in attention to the ideology factor representsone of the consequences of the rise of relativist and nonessentialistperspectives in political science. This process beganwith resort to the critique of subjectivism and battle against thetheory of truth in politics. The author, in this article, argues that not only influencing the concept of ideology has no bearingon subjectivism, but also a new horizon could be achieved byoffering a new understanding of the concept of ideology withinthe framework of a discourse theory. The author proposesa theory of ideology which completes the theory of discourseand does not contrast it. Hence, in his opinion, maintaining thedistinction between the two concepts of ideology and discourseis useful and better explains the relationship existing betweenthe political order-symbols and power.

    Keywords: discourse, Ideology, Knowledge, CriticalTheory, Structure, Language, Post-Structuralism
  • R. Ghahremanpour * Pages 109-140

    It is commonly argued that classes in non-Westernsocieties are the products of state performance rather thansocial transformations. The author argues that the viciouscycle of power, that is the domination of political power overeconomic power, is one of the main reasons for the perpetuationof such a situation. In this regard, excessive class mobility is animportant obstacle to the emergence of autonomous classes inIran. It is expected that new class mobility (negative or positive)would be witnessed when there is a change in political system.Furthermore, there are other factors which affect the positionof classes in Iran. International system, religion and specificstructure of Iranian society are among these factors. Accordingto the author, understanding the question of classes depends onstudying the way in which power is executed in the society. Classis closely related to national identity, social cohesion and socialorder. Therefore, he concludes that the higher class mobility in asociety, the lower will become social cohesion.

    Keywords: Social classes, Iranian State, Class Mobility
  • R .Zohadi * Pages 141-180

    This article foregrounds afresh the legal and policyframeworks required in the international system at both economicand human rights fields to reach effective enjoyment of theright to development. The analyses of the author relate to fourindividual studies: 1- The record of the right to development; 2-The legitimacy of the right to development; 3- Interdependenceof the right and the process of development; 4- Monitoring andimplementation. The result is an effort to dislodge internationallaw from its exclusive focus on the states, internationalinstitutions, and particular logics of economic development.The author argues that the states must recognize the right todevelopment as a human right in order to realize developmentas an obligation in the line of national action and internationalpartnership. She concludes that the development of the conceptof right to development needs time to become accomplished,though it is currently used as a bargain in the hands of states.

    Keywords: Right to development, International EconomicLaw, participation, Non-Discrimination, justice, GoodGovernance