فهرست مطالب

دانش بیماری شناسی گیاهی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1400)

نشریه دانش بیماری شناسی گیاهی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا پاکباز*، مصطفی درویش نیا، آرزو نقوی صفحات 1-12
    مقدمه

    ویروس برگ بادبزنی(GFLV) یک ویروس مهم آلوده کننده انگور در جهان است.

     مواد و روش ها

    انگورهای دارای نشانه GFLV از حومه شهر خرم آباد در استان لرستان ایران،  در بهار 1399 نمونه برداری شدند و آزمون RT-PCR جهت تکثیر ژن GFLV-CP آنها انجام و محصول واکنش توالی یابی شد.

    یافته ها

    آغازگرهای اختصاصی توانستند قطعه ای به طول bp 1515 مربوط به ژن CP را تکثیر کنند. بر اساس توالی نوکلیوتیدی این قطعه، GFLV برای نخستین بار در این منطقه شناسایی شد. تشابه ترادف نوکلیوتیدی این جدایه به میزان 64/95 -14/89 درصد با دیگر جدایه های موجود در بانک ژن NCBI تشخیص داده شد. همچنین در درخت نسب شناسی  این جدایه ها بر اساس ناحیه ژنومی CP، جدایه های GFLV در دو گروه I و II خوشه بندی شدند. جدایه لرستان GFLV همراه با جدایه های GFLV متعلق به ناحیه شمال غربی کشور و جدایه شهر تاکستان در یک زیرشاخه در گروه I قرار گرفتند و جدایه های مربوط به سایر کشورها نیز در این گروه در یک زیرشاخه مجزا قرار گرفتند. همچنین جدایه های شرق کشور و استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد نیز در گروه II و در زیرشاخه های متفاوت قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بیانگر بومی بودن ویروس، خاستگاه احتمالی آن از ایران و سپس گسترش آن به سایر نقاط دنیا و نیز اثر جدایی جغرافیایی در تکامل GFLV می باشد.

    کلیدواژگان: توالی یابی، GFLV، RT-PCR
  • الهام بهمنی، مهدی صدروی*، محمد عبداللهی صفحات 13-23
    مقدمه

    استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران از مناطق مهم کشت برنج است. قارچهای بذرزاد ممکن است باعث شیوع بیماریهای مخربی گردند، بنابراین شناسایی آنها برای پیشگیری از بروز این بیماریها ضروری است.

    مواد و روش ها

    سی نمونه بذر چهار رقم برنج  از مناطق مختلف این استان جمع آوری شدند. قارچ های همراه بذر  با روش های قرار دادن روی محیط کشت سیب زمینی-دکستروز-آگار، بلاتر و بلاتر انجمادی جداسازی و پس از خالص سازی، خصوصیات ریختی آنها مورد مطالعه قرار گرفت و شناسایی شدند. فراوانی کل بذرهای آلوده به قارچها و فراوانی بذرهای آلوده به هر قارچ محاسبه شدند. تاثیر این قارچها بر جوانه زنی بذر و رشد ریشه چه چهار رقم چمپا، شمیم، گرده و لنجان به روش قرار دادن بین کاغذهای صافی سترون مرطوب آزمایش شد.

    یافته ها

    بیست و هشت قارچ از 11جنس Alternaria ، Aspergillus ،Bipolaris ، Cladosporium ، Curvularia ، Epicoccum ، Fusarium، Penicillium ، Pyrenophora، Rhizopus  و Ulocladium در این سی نمونه شناسایی شدند. این قارچها تاثیر معنی داری بر جوانه زنی بذر چهار رقم برنج نداشتند ولی باعث پوسیدگی بافت ریشه چه آنها شدند. متوسط آلودگی رقم چمپا کمتر از سایرین بود.

    نتیجه گیری

    رقم چمپا مقاومت نسبی به این قارچها دارد وپس از آن به ترتیب شمیم، لنجان و گرده قرار دارند.

  • حدیث شهبازی*، علیرضا ترنگ، فریدون پاداشت، مریم حسینی چالشتری، مهرزاد الله قلی پور، مریم خشکدامن، سیده اکرم موسوی قلعه رودخانی، سوسن نظری تابک، فرزانه اسداللهی شریفی، مهناز پورعباس دولت آباد صفحات 24-35
    مقدمه

    بلاست ناشی از Pyricularia oryzae، مهم ترین بیماری قارچی برنج در جهان است. بهترین روش مدیریت بیماری شناسایی و کشت رقم های مقاوم است.

    مواد و روش ها

    واکنش 109 لاین از لاین های امیدبخش موسسه تحقیقات برنج کشور به همراه سه رقم شاهد (حساس و مقاوم) در مقابل بیماری بلاست در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت. بذر هر یک از لاین ها به صورت آپلند در خزانه بلاست به منظور ارزیابی بلاست برگ، در اوایل تیرماه،کشت شد. جهت آلوده سازی لاین های موردنظر، از نقاط مختلف استان گیلان برگ های آلوده به بلاست جمع آوری و در سطح خزانه پاشیده شد. در تمام مراحل، رطوبت لازم جهت ایجاد بیماری توسط آبیاری بارانی تامین شد. شدت بیماری براساس روش استاندارد موسسه بین المللی تحقیقات برنج با درجه های صفر تا نه ارزیابی شد. نشاها در گلدانهای بزرگ در گلخانه کشت شدند و مایه زنی به روش تزریق در گردن خوشه به منظور ارزیابی بلاست خوشه صورت گرفت.

    یافته ها

    هفت و 14 لاین با درجه های 2 و 3، واکنش مقاومت به بلاست برگ را نشان دادند. سایر لاینها نسبتا حساس تا بسیارحساس به بیماری بودند. سه لاین TH1، TH2 و TH3 با درجه آلودگی 5، حساس به بیماری بلاست خوشه ارزیابی شدند.

    نتیجه گیری

    بیست و یک لاین شناخته شده مقاوم به بلاست برگ را میتوان در برنامه اصلاح رقمهای زراعی برنج استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بلاست برگ، بلاست خوشه، Pyricularia
  • کورش عزیزی* صفحات 36-47
    مقدمه

    حبوب بعد از غلات مهم ترین منبع غذایی انسان هستند. بیش از 70 گونه نماتد انگل گیاهی از حبوب دنیا گزارش شده است که برخی از این نماتدها خسارت زیادی به این محصولات وارد می کنند. در بین این نماتدها Pratylenchoides ritteri در ایران پراکنش وسیعی روی گیاهان مختلف از جمله حبوب دارد.

    مواد و روش ها

    تعداد نماتدهای P. ritteri در کیلوگرم خاک در یک مزرعه آلوده مشخص شد و از این خاک جهت آزمایش گلخانه ای استفاده شد. شاخص تولید مثلی نماتد و برخی از شاخص های رشدی شش گیاه باقلا، سویا، عدس، لوبیا، ماش و نخود در گلخانه و مزرعه آلوده در قالب بلوک های کاملا تصادفی بررسی و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 آنالیز شد.

    یافته ها

    همه گیاهان کشت شده  میزبان نماتد بودند و شاخص تولید مثلی نماتد روی آنها بالاتر از یک بود. بیشترین شاخص تولیدمثلی در گلخانه مربوط به سویا و کمترین مربوط به ماش بود. کاهش رشد اندام های هوایی و زیرزمینی گیاهان در تیمارهای آلوده به نماتد نسبت به شاهد سالم مشاهده شد. لوبیا بیشترین کاهش و ماش کمترین میزان کاهش شاخص های رشدی را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    باقلا، سویا، عدس، لوبیا، ماش و نخود میزبان نماتد P. ritteri هستند و این نماتد می تواند باعث کاهش شاخص های رشدی این گیاهان شود.

    کلیدواژگان: باقلا، سویا، عدس، لوبیا، ماش، نخود
  • سید ضیاء میرحسینی چاهوکی، حسین معصومی*، جهانگیر حیدرنژاد، اکبر حسینی پور، روح الله عبدالشاهی، محمد مداحیان صفحات 48-59
    مقدمه

    ویروس موزاییک خیار ((Cucumber mosaic virus, CMV یکی از شایع ترین بیمارگرهای گیاهان جالیز در دنیا محسوب می شود. بهترین روش مدیریت بیماری شناسایی و کشت رقمهای مقاوم است.

    مواد و روش ها

    واکنش 40 ژنوتیپ یا رقم از گیاهان تیره کدوییان شامل طالبی، خیار، خربزه، کدو و هندوانه نسبت به یک جدایه از CMV از زیرگروه IB در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تکرار برای هر تیمار ارزیابی گردید. بوته ها در مرحله برگ های کوتیلدونی با عصاره توتون آلوده به CMV مایه زنی شدند. دو تا چهار هفته بعد از مایه زنی، واکنش آن ها بر اساس شاخص شدت نشانه و میزان جذب در آزمون الایزا (OD405) تعیین شد.

    یافته ها

    ژنوتیپ ها در پنچ گروه کاملا حساس، حساس، نسبتا مقاوم، مقاوم و کاملا مقاوم دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    کشت ژنوتیپ های کاملا مقاوم یا مقاوم را برای مدیریت بیماری می توان توصیه کرد.

    کلیدواژگان: خربزه، طالبی، کدو، هندوانه
  • حمید صادقی گرمارودی*، سید یعقوب سید معصومی، اشرف نانکلی صفحات 60-73
    مقدمه

    بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از بیماری های مهم خاک زاد درختان میوه هسته داراست.  Verticillium dahliae عامل این بیماری محسوب می گردد.

    مواد و روش ها

    نمونه های دارای نشانه های پژمردگی ورتیسیلیومی از باغ های زردآلو و هلو در شاهرود و دماوند جمع آوری و چهار جدایه V. dahliae به دست آمد. زادمایه قارچ روی دانه های گندم سترون تهیه شد و واکنش 13 رقم هلو و شلیل که با روش پیوند روی پایه های GF305 (هیبرید بادام-هلو) تکثیر شده بودند، در شرایط باغی در اوایل بهار با آن در ناحیه طوقه مایه زنی شدند. شانزده هفته پس از مایه زنی شدت بیماری با یک مقیاس سه رتبه ای یادداشت برداری شد.

    یافته ها

    واکنش این 13 رقم به بیماری تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند. همه رقمهای هلو-شلیل ارزیابی شده خیلی حساس، حساس و یا نیمه حساس بودند و هیچ کدام مقاومت نشان ندادند. واکنش رقم شلیل ایندیپندنس به بیماری خیلی حساس بود، ولی رقم رم استار با کمترین شدت بیماری در گروه نیمه حساس جای گرفت.

    نتیجه گیری

    هلوی  رقم رم استار در بین این رقمهای تحت کشت حساسیت کمتری به بیماری دارد.

    کلیدواژگان: پژمردگی، رقم هلو-شلیل، Verticillium
  • صفرعلی مهدیان*، امیر رمضانی دومیرکلایی، محمدعلی تاجیک قنبری صفحات 74-88
    مقدمه

    کپک سبز (Penicillium digitatum) از مهم ترین بیمارگرهای پس از برداشت میوه مرکبات است. سالانه ده ها هزار تن از محصول مرکبات اغلب به وسیله کپک سبز در ایران از بین می رود. استفاده از سمهای شیمیایی برای مدیریت بیماری ضمن داشتن اثر سوء زیست محیطی موجب انتخاب جمعیت مقاوم قارچ می گردد و نیز سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد، بنابراین مهار غیرشیمیایی بیمارگر هدف مهم پژوهشگران در سالهای اخیر شده است.

    مواد و روش ها

    اجزای اسانس مورد(Myrtus communis L.)  به وسیله دستگاه کلونجر استخراج و ترکیبات آن با دستگاه گاز کروماتوگرافی همراه با طیف سنج جرمی مورد شناسایی قرار گرفتند. اثر بازدارندگی از رشد پرگنه و جوانه زنی هاگ قارچ توسط اسانس مورد، کیتوزان و قارچکش تیابندازول به روش اختلاط آنها با محیط کشت PDA و PDB در آزمایشگاه و در انبار به روش آغشتگی سطحی میوه بررسی شد.

    یافته ها

    سیزده ترکیب در اسانس مورد شناسایی شدند، که از نظر کمی بیشترین ترکیب 1-8 سینیول بود. اسانس گیاه مورد در غلظت 1700 قسمت در میلیون و کیتوزان در غلظت 500 قسمت در میلیون، همانند قارچکش تیابندازول باعث بازدارندگی 100 درصدی از رشد کلنی قارچ شدند.

    نتیجه گیری

    استفاده از اسانس مورد یا کیتوزان به عنوان یک جایگزین قارچکش تیابندازول برای مبارزه با کپک سبز مرکبات امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: پوسیدگی میوه، کیتوزان، مرکبات، Penicillium digitatum
  • المیرا ابوترابی*، لاله ابراهیمی صفحات 89-99
    مقدمه

    این پژوهش با هدف جمع آوری و شناسایی نماتدهای بیمارگر حشرات بومی ایران و ارزیابی قدرت بیمارگری آنها روی لارو شب پره موم خوار زنبورعسل (Galleria mellonella)، اجرا شد.

    مواد و روش ها

    سیزده جدایه نماتدهای بیمارگر حشرات از استانهای مختلف ایران جمع آوری و بر اساس صفات ریختی، شناسایی شدند. درصد مرگ ومیر لارو G. mellonella آلوده شده به این جدایه ها در دمای 1±25 و 1±32 درجه سلسیوس در آزمایش یک به روی یک و  هدف یابی جدایه ها و درصد تلفات آفت در آزمایش ستون شنی، تعیین شدند.

    یافته ها

    هفت جدایه نماتدها  Heterorhabditis bacteriophora، دو جدایه  Steinernema feltiae  و پنج جدایه Steinernema carpocapsae شناسایی شدند. توانایی نفوذ جدایه های هر سه گونه نماتد به بدن حشره، ظرف مدت 72-48 ساعت پس از آلودگی در دمای 1±25 درجه سلسیوس و بیمارگری جدایه ها، تا 93 درصد ثابت شد. دمای بهینه برای فعالیت زیستی جدایه های شناسایی شده، 1±25 درجه سلسیوس بود. سرعت هدف یابی گونه S. carpocapsae در مقایسه با دو گونه دیگر در آزمایش ستون شنی، بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    جدایه های S. carpocapsae نسبت به دو گونه دیگر نماتد توان بالاتری در هدف یابی و بیمارگری لارو شب پره موم خوار زنبورعسل دارند.

    کلیدواژگان: شب پره موم خوار، Heterorhabditis، Steinernema
  • پارمیدا آل احمد، لیلا ابراهیمی* صفحات 100-112

    بیماری ها معمولا سبب خسارت اقتصادی و کاهش رشد و نمو و میزان محصول گیاهان می شوند.  مدیریت بیماری های گیاهی، با سم های شیمیایی ممکن است اثر سویی بر محیط زیست، بروز مقاومت در بیمارگرها و از بین رفتن جانداران مفید داشته باشد، بنابراین یافتن روش های جایگزین مانند شناسایی و استفاده از ریزجانداران متعارض برای مدیریت بیماریها مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. تعدادی از قارچ های درون رست که بدون هیچ آسیب و نشانه ای داخل بافت گیاه میزبان رشد می کنند به عنوان عامل مهار زیستی بعضی از بیماریهای گیاهی شناخته شده اند. قارچ های درون رست با سازوکارهای مختلفی مانند تولید مواد پادزیست، رقابت، القای مقاومت و پارازیته کردن مستقیم بیمارگر، موجب تضعیف یا از بین رفتن بیمارگرها می شوند. این قارچ ها همچنین می توانند با تولید ترکیبهای آنتی اکسیدانت و ضدتومور و هورمون های مختلف رشد، به افزایش رشد و مقاومت گیاه میزبان در برابر تنش های مختلف کمک کنند.

    کلیدواژگان: پادزیست، رقابت، Penicillium
  • سمانه سماوات*، مهدیه صالحی وژده نظری، پگاه صیادامین صفحات 113-121

     استفاده از اسانس و عصاره گیاهان دارویی از جمله روش های سازگار با محیط زیست در مدیریت بیماری های گیاهی ناشی از قارچ ها و باکتری ها محسوب می شود. اثر ضدمیکروبی اسانس و عصاره گیاهان دارویی متعددی مانند آویشن، میخک، مرزه، سیر، شیرین بیان و رازیانه ثابت شده و ماده موثره آنها نیز شناسایی شده است. بر اساس این پژوهشها امکان معرفی، فرمولاسیون و بکارگیری اسانس و عصاره گیاهان دارویی و یا هر یک از اجزای آنها با خواص ضدمیکروبی، به عنوان روشی جایگزین  مصرف سمهای شیمیایی در مدیریت بیماریهای قارچی و باکتریایی گیاهان می تواند فراهم آید.

    کلیدواژگان: آویشن، سیر، مرزه
  • میثم بخشی گنجه* صفحات 122-132

    زوال حاد بلوط با نشانه های شانکر و تراوشات رنگی روی تنه درختان بالغ از دو دهه پیش در شمال ایران گزارش شده است. چند باکتری از راسته Enterobacterales ، تیره Pectobacteriaceae  و جنس Brenneria از درختان بیمار جداسازی و شناسایی شده اند. بلوط هرچند که ژن های  متعددی دارد که محصولات آنها مسیول مقاومت گیاه در برابر قارچهای بیمارگر، بیمارگرهای بیوتروف، همی بیوتروف و تنش های آبی هستند ولی مقاومتی در برابر این باکتریهای بیمارگر نکروتروف نشان نمیدهد.  سازوکار بروز و شیوع بیماری زوال حاد بلوط، پیش آمادگی درختان  در اثر خشکسالی های پیاپی، طغیان بعضی آفتها و سرعت به نسبت پایین تکامل ژنهای دفاعی بلوط در مقابل سرعت بالای تکامل فاکتورهای بیماری زایی باکتریهای نکروتروف نظیر گونه های Brenneria  است. نظر به تغییرات آب و هوایی زیاد سالهای اخیر ممکن است در آینده شاهد شیوع بیماری در جنگلهای سایر مناطق کشور باشیم. پژوهشهای انجام شده در مورد بیماری در این مقاله شرح داده شده اند تا راه برای ارایه روش مناسب مدیریت بیماری هموار شود.

    کلیدواژگان: باکتری، شانکر، Brenneria
  • هدا طاهری، عیدی بازگیر* صفحات 133-145

    اتوفاژی به عنوان یک مکانیسم مهم سلولی نقش مهمی در فرآیند رشد و نمو و برهمکنش گیاه با بیمارگرهایی نظیر قارچها، باکتریها و ویروسهای گیاهی دارد. اتوفاژی از طریق مهار مرگ برنامه ریزی شده سلولی با ایمنی و مقاومت به بیماریها مرتبط است و به عنوان یکی از اجزای مهم دفاعی در گیاهان شناخته شده است. اتوفاژی همچنین به صورت انتخابی از طریق برهمکنش های اختصاصی به حذف بیمارگرها کمک می کند. تعدادی از بیمارگرها توانایی مقابله یا فرار از اتوفاژی را کسب نموده اند و آن را جهت توسعه بیماری به کار می گیرند. حال آن که تعدادی دیگر از بیمارگرها نیز از سیستم اتوفاژی به عنوان فاکتور بیماری زایی خود استفاده می کنند. بنابراین درک فرآیندهای سلولی نظیر واکنش های مرتبط با ژنهای اتوفاژی در مطالعه فیزیولوژی بیماریشناسی و ایمنی گیاه بسیار مهم است. نقش اتوفاژی در سیستم ایمنی و پاسخ دفاعی گیاه به بیمارگرها  در این مقاله شرح داده شده است.

|
  • Samira Pakbaz*, Mostafa Darvishnia, Arezoo Naghavi Pages 1-12
    Introduction

    Grapevine fanleaf virus (GFLV) is a major grapevine infecting virus in the world.

    Materials and Methods

    Grapes showing GFLV signs were sampled from the suburbs of the city of Khorramabad in Lorestan Province of Iran in spring 2020 and RT-PCR test was performed to amplify their GFLV-CP gene and the product was sequenced.

    Results

    Specific primers were able to amplify a 1515 bp fragment of the CP gene. Based on the nucleotide sequence of this fragment, GFLV was first identified in this region. The nucleotide sequence similarity of this isolate was detected at 89.14-95.64% with other isolates in the NCBI library. Also, the phylogenetic tree of these isolates, based on the genomic CP region, grouped GFLV isolates into two groups I and II. The Lorestan GFLV isolate was placed in a subgroup in Group I together with GFLV isolates from the northwestern part of Iran and the Takestan isolate, and isolates from other countries were grouped in a separate subgroup of this group. Also in the phylogenetic tree, the Northeast isolates and the Fars and Kohgiloyeh & Boyer-Ahmad province isolates were classified in Group II.

    Conclusion

    The results of this research indicate that the virus is endemic and that its likely origin was in Iran and then spread to other parts of the world. The impact of geographic segregation on the evolution of GFLV can also be deduced.

    Keywords: GFLV, RT-PCR, Sequencing
  • Elham Bahmani, Mehdi Sadravi*, Mohammad Abdollahi Pages 13-23
    Introduction

    The province of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad in southwestern Iran is an important rice-growing area. Seed-borne fungi can cause harmful diseases, so identifying them is important to prevent these diseases.

    Materials and Methods

    Thirty seed samples of four rice varieties were collected from different regions of the province. Seed-borne fungi were isolated by using the potato-dextrose-agar plate, blotter, and deep freezing blotter methods and after purification, their morphological characteristics were studied and they were identified. The total frequency of seeds infected with fungi and the frequency of seeds infected with each fungus were calculated. The effect of these fungi on seed germination and root growth of four cultivars Champa, Shamim, Gerdeh, and Lenjan was tested by placing them between wet sterile filter papers.

    Results

    Twenty-eight fungi of 11 genera vs. Alternaria, Aspergillus, Bipolaris, Cladosporium, Curvularia, Epicoccum, Fusarium, Penicillium, Pyrenophora, Rhizopus, and Ulocladium were identified in these thirty samples. These fungi did not significantly affect seed germination of these varieties, but caused root rot in them. The average infestation of the Champa variety was lower than the others.

    Conclusion

    The Champa variety is relatively resistant to these fungi, followed by Shamim, Lenjan, and Gerdeh respectively.

    Keywords: Aspergilus, Bipolaris, Curvularia, Penicillium
  • HADIS SHAHBAZI*, ALIREZA TARANG, FEREIDOUN PADASHT, MARYAM HOSSEINI CHALESHTARI, MEHRZAD ALLAHGHOLIPOUR, MARYAM KHOSHKDAMAN, SEYYEDE AKRAM MOUSAVI QALE ROUDKHANI, SOUSAN NAZARI TABAK, FARZANEH ASADOLLAHI SHARIFI, MAHNAZ POURABBAS Pages 24-35
    Introduction

    Blast caused by Pyricularia oryzae is the most important fungal disease of rice in the world. The best method of disease management is to identify and cultivate resistant cultivars.

    Materials and Methods

    In this study, the response of 109 promising lines from the Iranian Rice Research Institute along with three control cultivars (susceptible and resistant) to blast disease was evaluated. Seeds of each line were sown in an upland nursery to assess leaf blast in early July. In order to inoculate the desired lines, leaves infected with the blast were collected from different areas of Guilan Province and placed on the surface of the rice blast nursery. In all stages, the necessary humidity to cause disease was provided by sprinkler irrigation. The severity of the disease was rated from zero to nine using the standard method of the International Rice Research Institute. Seedlings were grown in large pots in the greenhouse and inoculated by injection into the panicle neck to assess panicle burst.

    Results

    Seven and 14 lines with grades 2 and 3 showed resistance to leaf blast. Other lines ranged from relatively susceptible to very susceptible to the disease. Three lines TH1, TH2, and TH3 with a degree of contamination of 5 were susceptible to panicle blast disease.

    Conclusion

    Twenty-one known blast-resistant lines can be used in the rice cultivars breeding program.

    Keywords: Leaf blast, Panicle blast, Pyricularia
  • Kourosh Azizi* Pages 36-47
    Introduction

    Legumes are the most important source of human food after cereals. More than 70 species of plant-parasitic nematodes have been reported from legumes of the world. Some of these nematodes cause great damage to these plants. Pratylenchoides ritteri is widespread in Iran on various plants such as legumes.

    Material and Methods

    The number of P. ritteri nematodes per kg of soil in an infected field soil was counted and this soil was used for a greenhouse experiment. Nematode reproductive factor and some plant growth traits in six plants including; Broad bean, soybean, lentil, bean, mung bean, and Chickpea were studied under greenhouse and field conditions. Tests were performed in randomized complete block designs and the data were analyzed using SPSS 22 software.

    Results

    All the plants were hosts for the nematode and the reproductive factor of the nematode was higher than one. The highest reproductive factor was found in soybean and the lowest in mung bean. Under greenhouse conditions, a decrease in most plant growth indices was observed in all infected plants. Among these plants, beans showed the largest decrease and mung bean the smallest decrease in growth indices.

    Conclusion

    Broad bean, soybean, lentil, bean, mung bean, and chickpea are hosts for P. ritteri and this nematode can cause decreases in most plant growth indices.

    Keywords: Bean, Broadbean, Chickpea, Lentil, Mung bean, Soybean
  • Seyyed Ziya Mirhosseini Chahooki, Hossein Massumi*, Jahangir Heydarnejad, Akbar Hosseinipour, ‪Roohollah Abdolshahi, Mohammad Maddahian Pages 48-59
    Introduction

    Cucumber mosaic virus (CMV) is one of the most common pathogens of cucurbits plants in the world. The best way to manage the disease is to identify and cultivate resistant cultivars.

    Materials and Methods

    Reaction of 40 genotypes or cultivars of cucurbits plants including Cantaloupe, cucumber, melon, squash and watermelon were evaluated for a CMV isolate from subgroup IB under greenhouse conditions in a completely randomized design with 10 replications per treatment. The plants were inoculated with CMV-infected tobacco extract at the cotyledon leaf stage. Up to four weeks after inoculation, their reaction was determined based on symptom severity index and absorption index in ELISA test (OD405).

    Results

    Genotypes were classified into five groups: highly sensitive, sensitive, relatively resistant, resistant and completely resistant.

    Conclusion

    Cultivation of completely resistant or resistant genotypes for disease management can be recommended.

    Keywords: Honeydew melon, Persian melon, Squash, Watermelon
  • Hamid Sadeghi Garmaroodi*, Seyed Yaghob Seyed Masoumi, Ashraf Nankali Pages 60-73
    Introduction

    Verticillium wilt, caused by Verticillium dahliae, is one of the most important soil-borne diseases of stone-fruit trees.

    Materials and Methods

    Samples showing evidence of Verticillium wilt were collected from stone fruit orchards in the suburbs of Shahroud and Damavand and four isolates of V. dahliae were obtained. The fungal inoculum was prepared on sterile wheat grains and the response of 13 peach and nectarine cultivars propagated by grafting on GF305 (almond-peach hybrid) rootstock was inoculated with it in the canopy area in the garden in early spring. Sixteen weeks after inoculation, disease severity was recorded on a three-point scale.

    Results

    All peach and nectarine cultivars were classified as very susceptible, susceptible, or semi-susceptible and none of them showed resistance. The Nectarine Independence cultivar was highly susceptible to disease, while the peach cultivar had the lowest disease severity index and was therefore classified as semi-susceptible.

    Conclusion

    Among these cultivars, the Romestar peach cultivar is less susceptible to the disease.

    Keywords: Peach-Nectarine cultivars, Verticillium, Wilt
  • Safarali Mahdian*, Amir Ramzani Domirkolaei, Mohammadali Tajik Ghanbari Pages 74-88
    Introduction

    Green mold (Penicillium digitatum) is one of the most important post-harvest pathogens of citrus fruits. Tens of thousands of citrus fruits are often destroyed by green mold in Iran every year. The use of chemical toxins to control the disease, in addition to negative environmental effects, leads to the selection of fungal-resistant populations and also endangers consumer health, so non-chemical control of the pathogen has become an important goal of researchers in recent years.

    Materials and Methods

    The essential oil components of myrtle (Myrtus communis L.) were extracted with a Clevenger apparatus and their compounds were identified with a gas chromatography apparatus with a mass spectrometer. The inhibitory effect of myrtle essential oil and the fungicides chitosan and thiabendazole on spore germination and colony growth was investigated by mixing with PDA and PDB under laboratory conditions and by impregnating the fruit surface during storage.

    Results

    Thirteen compounds were identified in myrtle essential oil, which was quantitatively the highest compound 1-8 cineole. Myrtle essential oil at a concentration of 1700 ppm and chitosan at a concentration of 500 ppm inhibited 100% of fungal colony growth, as did the fungicide thiabendazole.

    Conclusion

    It is possible to use myrtle essential oil or chitosan as an alternative to the fungicide thiabendazole to control citrus green mold.

    Keywords: Chitosan, Citrus, Fruit rot, Penicillium digitatum
  • Elmira Abootorabi*, Laleh Ebrahimi Pages 89-99
    Introduction

    The aim of this study was to collect and identify entomopathogenic nematodes native to Iran and to evaluate their pathogenicity on honeycomb moth larvae (Galleria mellonella).

    Materials and Methods

    Thirteen isolates of entomopathogenic nematodes were collected from different provinces of Iran and identified based on morphological characters. The percentage mortality of G. mellonella larvae infected with these isolates at 25 ± 1 and 32 ± 1 °C was determined in a one-to-one assay, and the ability of the isolates to find a target and the mortality of the insect in the sand column test were determined.

    Results

    Seven isolates of Heterorhabditis bacteriophora, two isolates of Steinernema feltiae, and five isolates of S. carpocapsae were identified. The ability of isolates of all three nematode species to penetrate the insect's body has been shown to be up to 93% within 48-72 hours post-infection at 25 ± 1°C. The optimum temperature for the biological activity of the identified isolates was 25±1°C. S. carpocapsae found a target faster than the other two species in the sand column test.

    Conclusion

    Isolates of S. carpocapsae have higher potential in targeting and pathogenicity of honeycomb moth larvae than the other two nematode species.

    Keywords: Honeycomb moth, Heterorhabditis, Steinernema
  • Parmida Aleahmad, Leila Ebrahimi* Pages 100-112

    Plant diseases usually cause economic damage and reduce growth and crop yield.  Treatment of plant diseases with chemical toxins can result in environmental side effects, the emergence of resistance in pathogens, and loss of beneficial soil microorganisms, so the search for alternative methods such as identification and use of antagonistic microorganisms for disease treatment has been considered by researchers. A set of endophyte fungi that grow without damage or symptoms in host plant tissues and are known to be biological control agents of some plant diseases. Endophyte fungi with different mechanisms such as the production of antibiotic metabolites, competition, induction of resistance, and hyperparasitism of the pathogen weaken or eliminate the pathogens. These fungi can also help increase the growth and resistance of host plants to various stresses by producing antioxidant and antitumor compounds, as well as various growth hormones.

    Keywords: Antibiosis, Competition, Penicillium
  • Samaneh Samavat*, Mahdiyeh Salehi Vozhdehnazari, Pegah Sayyad-Amin Pages 113-121

    The use of essential oils and extracts of medicinal plants is one of the environmentally friendly methods in the management of plant diseases caused by fungi and bacteria. The antimicrobial effect of essential oils and extracts of various medicinal plants such as thyme, cloves, savory, garlic, licorice and fennel has been proven and their active ingredient has also been identified. Based on these studies, the possibility of introducing, formulating and using essential oils and extracts of medicinal plants or any of their components with antimicrobial properties, as an alternative method of using chemical toxins in the management of fungal and bacterial diseases of plants can be provided.

    Keywords: Garlic, Savory, Thyme
  • Meysam Bakhshi Ganje* Pages 122-132

    Acute oak decline with signs of canker and colored discharge on the trunks of old trees has been reported in northern Iran for the past two decades. Several bacteria of the order Enterobacterales, the family Pectobacteriaceae and the genus Brenneria were isolated and identified from diseased trees. Although oak possesses several genes whose products are responsible for plant resistance to fungal pathogens, bio-trophic pathogens, hemibiotrophic pathogens, and water stress, it does not show resistance to these necrotrophic pathogenic bacteria. The mechanism of the occurrence and epidemic of acute oak decay is the predisposition of trees to successive droughts, the outbreak of some pests, and the relatively low rate of development of oak defense genes against the high rate of evolution of pathogenic genes of necrotrophic bacteria such as Brenneria species. Due to the many climate changes in recent years, there may be an epidemic of the disease in the forests of other parts of the country in the future. This article describes research into the disease to pave the way for an appropriate method of disease management.

    Keywords: Bacterium, Brenneria, Canker
  • Hoda Taheri, Eidi Bazgir* Pages 133-145

    Autophagy plays an important role in the process of plant development and interaction with pathogens such as fungi, bacteria, and plant viruses. Autophagy is linked to immunity and disease resistance through inhibition of programmed cell death (PCD) and is recognized as an important defense component in plants. Autophagy also helps selectively eliminate pathogens through specific interactions. A number of pathogens have acquired the ability to cope with or evade autophagy and use it to develop the disease. Some other pathogens also use the autophagy system as pathogenic factors. Therefore, understanding cellular processes such as responses related to autophagy genes are very important for studying pathological physiology and plant immunity. The role of autophagy in the immune system and the plant's defense response to pathogens is described in this article.

    Keywords: ATGs, Fusarium, Puccinia, Xanthomonas