فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم قربانی*، فرید غلامرضا فهیمی، احمد توانا، مسعود کیادلیری، میترا محمدی صفحات 11-20

    یکی از عوارض حمل و نقل در شهرها، الودگی صوتی ناشی از وسایل نقلیه است. امروزه سر و صدا در محیط‏های شهری به عنوان یک مسیله مهم در حوزه بهداشت عمومی مطرح است. با توجه به تاثیرات منفی آلودگی صوتی بر سلامتی و رفاه انسان، شناسایی و درک روزافزون این تاثیرات بر سلامتی افراد در معرض ضرورت یافته است. در این پژوهش بررسی نوع ترکیب ترافیک محور بزرگراهی و شناسایی نوع اطلاعات ترافیکی مورد نیاز با شناسایی موقعیت ها جهت استقرار ایستگاه برداشت صدا در طول محور بزرگراهی و تهیه داده های صدا و شناسایی عوامل موثر بر انتشار صوت صورت پذیرفت. در هر کدام از ایستگاه ‏های نمونه ‏برداری، متغیرهای مورد نیاز در بازه‏ های زمانی 7:30-9:30 ، 12:30-14:30،18:30-20:30،23:30-1:30 و3:30-5:30 و فصول مختلف سال برای مدل‏سازی اندازه‏گیری و ثبت شدند. نتایج نشان می دهد که مقایسه میانگین پارامترهای آلودگی صوتی در ایستگاه ‏های مختلف بزرگراه شهید کلانتری در سطح معنی ‏داری 5 درصد نشان داد که بیشترین میزان صدا و شاخص‏های صوتی اندازه‏ گیری شده به ترتیب مربوط به ایستگاه اول آبادگران با میزان دسی بل 79.61 دسی بل، جاده ورودی به کوهسنگی حدود 80 دسی بل و کمترین میزان ایستگاه میدان حافظ حدود 58 دسی بل می باشد. پارامترهای Lmax, Leq, L10, L50 و L90 از لحاظ تصویری توزیع یکسان و یکنواخت نتایج در محدوده خط برازش دیده می شود. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق اعلام می گردد که درکلیه فصول سال میانگین تراز معادل صدا در تمامی ایستگاه‏های مورد بررسی، بالاتر از تراز صدای محیطی روزانه توصیه شده استاندارد صدا در هوای آزاد ایران می‏باشد . در حالیکه استاندارد میزان تراز صوت در مناطق مسکونی طی روز 55 دسی بل و شب 45 دسی بل می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، ترافیک، تراز معادل صدا، شاخص ترافیکی، خط برازش
  • فرشاد احمدیلر، لیلا خازینی*، سید شمس الدین علیزاده صفحات 21-32
    زمینه و هدف

    آلودگی های منتشره در صنایع چاپ، مطابق تحقیقات سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از جدی ترین خطرات برای سلامتی کارکنان به شمار می رود. اثرات بهداشتی این آلاینده ها از بیماری های حاد مانند سوزش چشم تا اثرات مزمن مانند ابتلا به سرطان و حتی آسیب به DNA است.

    مواد و روش ها

     جهت مطالعه آلودگی هوا در محیط های داخلی صنعت چاپ، با استفاده از دستورالعمل EPA و روش رتبه بندی مکانی، نمونه ها جمع آوری و سپس توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی آنالیز شد.

    یافته ها

     بر اساس نتایج کرماتوگرافی گازی، مجموع غلظت ترکیبات آلی بسیار فرار و ترکیبات آلی فرار در نزدیک ترین نقطه به مخزن رنگ ، محل قرارگیری اپراتور در فاصله یک متری و دو متری از دستگاه هلیوگراور، و فضای عمومی کارخانه به ترتیب برابر %83/20، %41/5، %85/1 %46/1 به دست آمد. 52% از آلاینده های مشاهده شده جزو حلال های آلی مرکب، 38% از ترکیبات گوگرددار و 52% جزو ترکیبات نیتروژن دار بودند. حدود 24% از آلاینده ها ساختار پیچیده ای متشکل از 12 کربن و بالاتر دارند. غلظت آلاینده های مشاهده شده نه تنها از استانداردهای OSHA و NIOSH بسیار فراتر است؛ بلکه در مقایسه با پژوهش مشابه بین المللی نیز، بسیار بالا می باشد؛ بطوری که در محدوده اعلان کد خطر بوده و اثرات بهداشتی نگرانکننده ای بر کارکنان دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده نیاز به مداخله فوری برای کاهش آلایندگی محیط های صنعت چاپ می باشد. روش ارجح برای مدیریت کیفیت هوای داخلی، کنترل و جایگزینی منبع آلودگی، تهویه عمومی و موضعی مناسب با استفاده از تجهیزات تهویه مطبوع و یا استفاده همزمان از فیلترها و سیستم تهویه مطبوع جهت کاهش انتشار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوای داخلی، ترکیبات آلی فرار، مواجهه تنفسی
  • محسن نیازی، علی نقی زاده، منصور بازیار* صفحات 33-45
    زمینه و هدف

    کدورت آب تصفیه شده به عنوان یک پارامتر مهم در تعیین کیفیت آب آشامیدنی و یا صنعتی در تمامی تصفیه خانه ها اندازه گیری می شود. از دیر باز با توجه به اهمیت یافتن شیوع عوامل بیماریزا مثل ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم که عامل ایجاد بیماری های خطرناکی همچون اسهال خونی می باشند، رابطه کاهش میزان کدورت و افزایش حذف این میکروارگانیزم ها در مطالعات به اثبات رسیده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه یک مدل شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی چندگانه در پیش بینی کدورت خروجی از آب تصفیه شده تصفیه خانه شهر طبس توسعه و عملکرد آنها با هم مقایسه گردید. کل جامدات محلول، pH، ، دما و کدورت ورودی به عنوان پارامترهای ورودی مدل ها در پیش بینی ها استفاده شد. بهترین الگوریتم پس انتشار و تعداد نورون برای بهینه سازی معماری مدل تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوریتم لونبرگ-مارکوارت به عنوان بهترین الگوریتم انتخاب شد و تعداد نورون بهینه نیز 16 تعیین شد. همچنین نتایج تحلیل حساسیت مدل شبکه عصبی نشان داد که کدورت ورودی با مقدار 29 درصد به عنوان مهمترین پارامتر در توسعه مدل شبکه عصبی مصنوعی است.

    نتیجه گیری

    نتایج ضریب همبستگی مدل رگرسیون خطی چندگانه و مدل شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب برای داده های آموزش 63/0 و 892/0 و برای داده های تست 60/0 و 8571/0 به دست آمد که نشان از برتری مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی کدورت خروجی از تصفیه خانه آب طبس است.

    کلیدواژگان: کدورت، تصفیه خانه آب، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون خطی چندگانه، پیش بینی
  • رضا خیری سلطان احمدی، حبیب نظرنژاد*، فرخ اسدزاده صفحات 46-58
    زمینه و هدف

    رسوبات رودخانه ای یکی از شناساگرهای زیست محیطی بسیار مهم برای تعیین میزان آلودگی در بوم سازگان هستند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی کیفیت رسوبات رودخانه مهاباد در استان آذربایجان غربی است.

    مواد و روش ها

     بدین منظور 15 نمونه رسوبات سطحی (از عمق 20-0 سانتی متری) رودخانه برداشت شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات شامل: بافت، مواد آلی، مواد خنثی شونده، هدایت الکتریکی، pH، مقدار کل فلزات سنگین اندازه گیری شد. همبستگی بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات با فلزات سنگین، با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت کل فلزات سنگین آرسنیک، نیکل، روی، کادمیوم، سرب، کبالت، کروم و مس به ترتیب 29/13، 40/63، 53/60، 47/0، 39/0، 40/18، 47/44 و 93/25 میلی گرم بر کیلوگرم است. آرسنیک، نیکل و کادمیوم مقادیری بالاتر از غلظت استاندارد فلزات سنگین در رسوبات را داشتند. طبق نتایج ضریب همبستگی پیرسون، ظرفیت تبادل کاتیونی، ماده آلی، رس و سیلت بیشترین همبستگی مثبت معنی دار را با نحوه توزیع فلزات سنگین دارند. از طرف دیگر به غیر از مس، کروم و کبالت بقیه عناصر باهم همبستگی مثبت معنی دار 99 درصد را نشان می دهند. نتایج نشان داد همه عناصر دارای منشا یکسانی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه با تفکیک نمونه های بالادست و پایین دست می توان گفت غلظت عناصر در بالادست ناشی از عوامل طبیعی بوده و در پایین دست با افزایش فعالیت های انسانی، آلایندگی فلزات سنگین بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: آلاینده، رسوبات رودخانه ای، ضریب همبستگی، غلظت استاندارد فلزات سنگین، فعالیت های انسانی
  • محمدجواد چابکی، علی اصغر نجف پور، ضیاالدین بنیادی، علی اکبر دهقان کنگ* صفحات 59-67
    زمینه و هدف

    فعالیت های انسانی، مقادیر زیادی نیتروژن، فسفر و مواد آلی وارد اکوسیستم های آبی نموده است.

    مواد و روش ها

    نمونه های فاضلاب شهری و صنعتی به ترتیب از تصفیه خانه پرکند آباد شماره یک مشهد و تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی کلات تهیه گردید. نمونه های فاضلاب به منظور حذف فعالیت مواد معلق درشت و باکتری ها به مدت یک ساعت ته نشین و سپس استریل گردید. جلبک کلرلا ولگاریس از جهاد دانشگاهی مشهد خریداری و در محیط کشت اختصاصی تحت شرایط نور سفید تک رنگ با روشنایی 350±5000 لوکس، تناوب نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی، درجه حرارت 2±25 درجه سانتیگراد و pH نزدیک به خنثی (5/8-7) در مدت زمان 10 روز تکثیر شد. سپس یک لیتر از محلول فوق به راکتورهایی به حجم 10 لیتر حاوی نمونه فاضلاب شهری، صنعتی و محیط کشت اختصاصی بارگذاری گردید و در مجاورت نور بمدت 10 روز هوادهی شد. در فواصل زمانی معین هر 2 روز یکبار) نمونه هایی از راکتورها جهت اندازه گیری پارامترهای COD، نیتروژن کل، فسفرکل، pH و مقدار کلروفیل گرفته شد.

    یافته ها

    راندمان حذف جلبک کلرلا ولگاریس برای COD، نیتروژن کل و فسفرکل در فاضلاب شهری 69/63 ، 52/12 و 79/13 درصد و برای فاضلاب صنعتی 57/66 ، 34 و 18/50 درصد می باشد. بر اساس یافته ها، کارایی جلبک در حذف مقدار اکسیژن مورد نیاز شیمیایی بیشتر و برای نیتروژن کل کمتر از بقیه آلاینده ها بود. همچنین در فاضلاب شهری کمترین کارایی در حذف نیتروژن کل بود. کارایی جلبک در حذف آلاینده ها در فاضلاب صنعتی بهتر از فاضلاب شهری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که محیط فاضلاب شهری و صنعتی می تواند یک محیط مناسب برای رشد و تکثیر جلبک کلرلا ولگاریس باشد. همچنین این ریزجلبک توانایی حذف مواد مغذی موجود در پساب را دارد.

    کلیدواژگان: حذف مواد مغذی، ریزجلبک، کلرلا ولگاریس، فاضلاب شهری و صنعتی
  • عظیم ربیعی مصباح، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی صفحات 68-82
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs)، گروهی از آلاینده های محیط زیستی با قابلیت ناهنجاری زایی، جهش زایی و سرطان زایی هستند که از احتراق ناقص و پیرولیز سوخت های فسیلی و یا احتراق مواد آلی تولید می شوند. این مطالعه با هدف شناسایی، تعیین محتوی و منشا یابی PAHs در خاک سطحی مناطق صنعتی شهرستان همدان در سال 1399 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی، 36 نمونه خاک سطحی از 12 ایستگاه مستقر در مناطق صنعتی جمع آوری شد. پس از استخراج آنالیت ها به روش سوکسله، از روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) برای شناسایی و تعیین محتوای ترکیبات PAHs در نمونه ها استفاده شد. برای تعیین منشاء PAHs از روش نسبت های تشخیصی مولکولی (MDRs) استفاده شد. همچنین، مقادیر پارامترهای pH، هدایت الکتریکی (EC) و کربن آلی کل (TOC) نمونه های خاک نیز اندازه گیری شد. پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، مجموع غلظت 16 ایزومر شناسایی شده از 2417 تا 16279 میکروگرم در کیلوگرم متغیر و میانگین مقادیر آن ها 7685 میکروگرم در کیلوگرم بود. به علاوه، مشخص شد که هیدروکربن های 4-6 حلقه ای %66 از کل مقادیر PAHs را به خود اختصاص داده اند. از طرفی، فلورانتن (Fla)، پایرن (Pyr) و بنزو (بتا) فلورانتن (B(b)F) فراوان ترین ترکیبات شناسایی شده در خاک بودند و میانگین محتوی ترکیبات بنزو (آلفا) آنتراسن (B(a)A)، بنزو (بتا) فلورانتن (B(b)F)، بنزو (آلفا) پایرن (B(a)P) و دی بنزو (آ اچ) آنتراسن (DB(ah)A) از بیشینه رواداری کیفیت خاک هلند بیش تر بود. نتایج روش MDRs نشان داد که هر دو منابع پیروژنیک و پتروژنیک منشاء PAHها در منطقه مورد مطالعه هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از تاثیر بالای فعالیت های انسانی بر آلودگی خاک منطقه مورد مطالعه به PAHs است و از این رو، نسبت به اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله پالایش و پاکسازی خاک های آلوده برای حفظ سلامت محیط و انسان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلاینده های خاک، آلودگی محیط، ترکیبات سرطان زا، هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای، مواد خطرناک
  • مهران ملکی روشتی، زهرا قلیچی، سمیه برزنونی، مریم فیض عارفی، جواد حسینی، محسن پورصادقیان* صفحات 83-90
    مقدمه و هدف

    امروزه، همه گیری بیماری کرونا (Covid-19) به یکی از مشکلات ویژه و حایز اهمیت در جوامع انسانی تبدیل گشته است. متاسفانه این بیماری منجر به خسارت و آسیب های گسترده ای شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه بازخوردهای حاصل از سطح رفتارهای پیشگیرانه ایرانیان از ابتلا به کووید-19 در سال 1399 و 1400 انجام گرفت.

    روش کار

    در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر، در مجموع 744 نفر از شرکت کنندگان در سال های 1399 و 1400 به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه الکترونیکی بود که از طریق اینترنت در دسترس کاربران قرار گرفت. برای توصیف داده های کمی یافته ها به صورت، انحراف معیار ± میانگین (Mean ± SD) بیان شد و برای توصیف داده های کیفی از فراوانی استفاده شد. ثبت و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Excel نسخه 2016 انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه افراد اظهار داشتند که در سال 1400 شخصا بهداشت فردی و عمومی را به میزان متوسط (18%) و کم تر (21%) رعایت کرده اند. اما در مطالعه سال 1399 میزان افرادی که بهداشت فردی و عمومی را متوسط و کم تر رعایت کرده اند به ترتیب حدود 8% و 13% بوده است. همچنین میزان مراجعات به بانک نیز در سال 1400 به نسبت سال 1399 رشد چشمگیری داشته است. به طور کلی رعایت سایر رفتارهای پیشگیرانه مثل رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی مرتب دست ها و عدم برگزاری میهمانی و مراسمات نسبت به سال 1399 کمتر شده ست.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از یافته های پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی برای تدوین سیاست ها و خط مشی های نظام سلامت ایران برای نشان دادن وضعیت رفتار پیشگیرانه عموم مردم ارایه کند. بطور کلی مطالعه بیانگر این موضوع است که افراد جامعه در سال 1400 دستورالعمل های بهداشتی را به میزان پایین تری به نسبت سال 1399 رعایت کرده اند.

    کلیدواژگان: کووید-19، نظام سلامت، رفتار پیشگیرانه، آگاهی عمومی، همه گیری
  • سید محمد شبیری*، مهدیه رضایی، الهام میلانی صفحات 91-102
    زمینه و هدف

     با توجه به همه گیری ویروس کووید 19 و اثرگذاری آن بر محیط زیست از ابعاد مختلف، این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز تهران جنوب در راستای دستیابی به مدیریت سبز دانشگاهی در دوران این پاندمی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، کاربردی، ازنظر زمانی مقطعی و از منظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز تهران جنوب به تعداد 7160 نفر در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399 بود و حجم نمونه با فرمول کوکران، 365 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. با روش اسنادی نیازهای آموزشی، استخراج و در قالب پرسشنامه در اختیار دانشجویان قرار داده شدند که روایی صوری، محتوایی و سازه و پایایی پرسشنامه، بررسی شدند و به منظور اولویت بندی شاخص های هر دسته از آزمون فریدمن استفاده گردید.

    یافته ها

    70 درصد از جامعه موردمطالعه، زن و 30 درصد، مرد و 57 درصد از دانشجویان در مقطع کارشناسی، 39 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 4 درصد در مقطع دکتری در حال تحصیل هستند. اولویت نیازهای آموزشی در سه حوزه دانش، نگرش و رفتار بررسی شد و نیازهای آموزشی دانشجویان در راستای مدیریت سبز در حوزه نگرش با میانگین رتبه ای 34/2 در رتبه اول قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش در هر سه حوزه موردمطالعه، اولین اولویت مربوط به رعایت فاصله با سایر دانشجویان و عدم تجمع به خصوص در مکان های مسقف بوده است و با بهره گیری از اولویت های شناسایی شده، پیشنهادهای لازم در هر حوزه ارایه شد.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، مدیریت سبز، دانشگاه سبز، دانشجویان، کرونا
|
  • Akram Ghorbani *, Farid Gholamreza Fahimi, Ahmad Tavana, Masood Kiadaliri, Mitra Mohammadi Pages 11-20

    One of the complications of transportation in cities is noise pollution caused by vehicles. Today, noise in urban environments is an important issue in the field of public health. Due to the negative effects of noise pollution on human health and well-being, it is necessary to identify and understand these effects on the health of exposed people. In this study, the type of traffic axis composition of the highway was identified and the type of traffic information required was identified by identifying the locations for the sound station along the highway axis and preparing sound data and identifying the factors affecting sound propagation. At each sampling station, the required variables in the intervals of 7: 30-9: 30, 12: 30-14: 30, 18: 30-20: 30, 23: 30-1: 30 And 3: 30-5: 30 and different seasons of the year were measured and recorded for modeling. The results show that the comparison of the average parameters of noise pollution in different stations of Shahid Kalantari Highway at a significant level of 5% showed that the highest amount of noise and sound indicators measured are related to the first station of Abadgaran with the amount of deci, respectively. Bell is 79.61 dB, the entrance road to Kuhsangi is about 80 dB and the lowest station of Hafez Square is about 58 dB. The parameters Lmax, Leq, L10, L50 and L90 are visually uniform distribution of results in the fit line range. According to the results of this study, it is announced that in all seasons of the year, the average equivalent sound level in all stations studied is higher than the recommended daily ambient sound level in the Iranian open air sound standard. While the standard sound level in residential areas is 55 decibels during the day and 45 decibels at night.

    Keywords: Noise pollution, Traffic, Equivalent sound level, Traffic index, Fitting line
  • Farshad Ahmadilar, Leila Khazini *, Seyyed Shamedin Alizadeh Pages 21-32
    Background and Purpose

    Emitted pollutants in indoor environment of printing industries are the most serious risks to labor’s health according to WHO. The health effects of these pollutants range from acute diseases like eye irritation to chronic effects such as cancer and DNA damage.

    Materials and Methods

    To study air pollution in indoor environment of the printing industry, using EPA methodology and ranked set sampling, samples were collected and then analysed through gas chromatography.

    Results

    Based on the results, despite the concentration profile at the sampling sites, the total concentration of very volatile and volatile organic compounds at the nearest point to the dye tank, the location of the operator at a distance of one and two meters from the heliogravure machine, and the general working space were 20.83%, 5.41%, 1.85% and 1.46%, respectively . About 52% of the observed putants were ink organic solvents, 38% were sulfur compounds and 52% were nitrogen compounds. About 24% of pollutants have a complex structure of 12 carbons or more. The concentrations of pollutants observed not only exceed OSHA and NIOSH standards but also very high compared to similar international research; so that they are in the range of danger code announcement and have worrying health effects on employees.

    Conclusiuon

    The results indicate the need for urgent intervention to reduce pollution in the printing industry. The preferred method for managing indoor air quality is control or replace the source of pollution, proper air conditioning equipment use, and simultaneous use of filters and air conditioning system to reduce emissions.

    Keywords: Indoor air pollution, Volatile Organic Compounds, Inhalation exposure
  • Mohsen Niazi, Ali Naghizadeh, Mansour Baziar * Pages 33-45
    Background and purpose

    The turbidity of treated water is measured as an important parameter in determining the quality of drinking or industrial water in all treatment plants. Due to the importance of the prevalence of pathogens such as Giardia and Cryptosporidium, which cause dangerous diseases such as dysentery, the relationship between reducing turbidity and increasing the elimination of these microorganisms has been proven in studies.

    Materials and methods

    In this study, an artificial neural network (ANN) model and multiple linear regression(MLR) were developed and their performance was compared to predict the turbidity of treated water of Tabas water treatment plant. Total dissolved solids, pH, temperature and input turbidity of raw water were used as input parameters of the models in the predictions. The best backpropagation algorithm and number of neurons were determined to optimize the model architecture.

    Results

    The results showed that the Levenberg–Marquardt algorithm was selected as the best algorithm and the number of optimal neurons was determined to be 16.Also, the results of the sensitivity analysis of the neural network model showed that the input turbidity with a value of 29% is the most important parameter in the development of the ANN model.

    Conclusion

    The results of correlation coefficient of MLR and ANN models were obtained for training data 0.63 and 0.8921 and for testing data 0.60 and 0.8571, respectively, which show the superiority of ANN model in Predicting the turbidity of the output of Tabas water treatment plant.

    Keywords: Turbidity, water treatment, Artificial neural network, multiple linear regression, Prediction
  • Reza Kheiri Soltan Ahmadi, Habib Nazarnejad *, Farrokh Asadzadeh Pages 46-58
    Background and Aim

    River sediments are one of the most important environmental indicators to determine the level of pollution in ecosystems. The purpose of this study is to investigate the quality of Mahabad river sediments in West Azerbaijan province.

    Materials and Methods

    For this purpose, 15 samples of surface sediments (from 0-20 cm depth) of the river were collected. Physical and chemical properties of sediments including: texture, organic matter, Total neutralizing Value, electrical conductivity, pH, and total amount of heavy metals was measured. Correlation between physical and chemical properties of sediments with heavy metals was performed using Pearson correlation test in SPSS software.

    Results

    Mean total concentrations of heavy metals including arsenic, nickel, zinc, cadmium, lead, cobalt, chromium and copper, were respectively 13.29, 63.40, 60.53, 0.47, 0.39, 18.40, 44.47 and 25.93 mg / kg. Arsenic, nickel and cadmium had higher levels of standard concentrations of heavy metals in sediments. According to the results of Pearson correlation coefficient, cation exchange capacity, organic matter, clay and silt have the most significant positive correlation with the distribution of heavy metals. On the other hand, except for copper, chromium and cobalt, all other elements show a significant positive correlation of 99%. The results showed that all the elements have the same origin.

    Conclusion

    According to the separation of upstream and downstream samples, it can be said that the concentration of elements in the upstream was due to natural factors, and downstream, heavy metal pollution has increased with increasing human activity.

    Keywords: Correlation Coefficient, Human activities, Pollutants, River sediments, Standard concentration of heavy metals
  • MohammadJavad Chaboki, AliAsghar Najafpoor, Ziaeddin Bonyadi, Aliakbar Dehghan * Pages 59-67
    Background

    Human activities, especially in construction and agriculture, introduce large amounts of nitrogen, phosphorus and organic matter into aquatic ecosystems.

    Method

    In this study, municipal and industrial wastewater samples were obtained from wastewater treatment plant No. 1 of Parkand Abad and wastewater treatment plant of Kalat industrial park, respectively. Before starting the reactor, wastewater samples were allowed to settle for 2 h to remove coarse suspended solids and then sterilizes in autoclave. Chlorella vulgaris was purchased from Jahad Daneshgahi of Mashhad and grown in specific culture media under temperature 25±2°C, photoperiod of 14 h light and 10 h dark, monochrome light with intensity of 5000±350 lux, pH of 7-8.5 and time of 10 d. Then 1 L of the above solution were transferred to three 10 L reactors loaded with municipal, industrial and culture media and aerated under sterile conditions in the presence of light for 10 d. In predetermined time intervals (each 2 d), 100 mL sample were taken from reactors and COD, total phosphorous, total nitrogen, pH and chlorophyll a measured.

    Results

    Removal efficiency of COD, total nitrogen, and phosphorus in municipal, industrial and culture media by Chlorella vulgaris was 63.69, 12.52, and 13.79%, 66.57, 34, and 50.18%, respectively. According to results, the efficacy of algae for removal of COD was higher than other parameters, while that for total nitrogen was lowest. Efficacy of algae for removing pollutants from industrial was better than those in domestic wastewater.

    Conclusion

    The results of this study showed that municipal and industrial media could be a suitable culture media for growing Chlorella vulgaris algae. It also has the ability to remove nutrients from wastewaters.

    Keywords: Nutrients removal, Microalgae, Chlorella vulgaris, municipal, industrial wastewater
  • Azim Rabiei Mesbah, Soheil Sobhan Ardakani *, Mehrdad Cheraghi, Bahareh Lorestani Pages 68-82
    Background and Aim
    Polycyclic aromatic hydrocarbons are a large group of ubiquitous environmental pollutants with teratogenic, mutagenic and carcinogenic potential, which are products of incomplete combustion and pyrolysis of fossil fuels and combustion of organic matter. This study was performed to determine and identify the origin, concentration and source of PAHs compounds in surface soils of industrial areas, Hamedan, Iran, in 2021.
    Material and Methods
    In this descriptive study, 36 surface soil specimens were collected from 12 sampling sites of industrial areas. After extraction of analytes based on the soxhlet method, the gas chromatography/mass spectrometry (GC–MS) method was used for the determination of PAHs compounds in the samples. Molecular diagnostic ratios (MDRs) were used to determine the origin of PAH compounds. Furthermore, the amounts of pH, electrical conductivity (EC) and total organic carbon (TOC) parameters of soil samples were measured. Statistical data processing was performed using SPSS statistics 20 software.
    Results
    The results showed that the total concentrations of 16 identified isomers ranged from 2417 to 16279 µg/kg with a median of 7675 µg/kg and with a dominance of 4-6 rings hydrocarbons (66% of total PAHs). Furthermore fluoranthene (Fla), pyrene (Pyr) and benzo(b)fluoranthene (BbF) were the most abundant compounds in soil and the average of compounds such as benzo(a)anthracene (BaA), benzo(b)fluoranthene (BbF), benzo(a)pyrene (BaP) and dibenzo(a,h)anthracene (DB(ah)A) were higher than MPC established by The Dutch Ministry of Health, Welfare and Sport (MHWS). The results of the MDRs method indicated that both pyrogenic and petrogenic sources are the origin of PAHs in the study area.
    Conclusion
    The result of this study indicates the high impact of anthropogenic activities on the contamination of the study area with PAH compounds. Thus, appropriate soil remediation (especially bioremediation) approaches should be considered.
    Keywords: Soil Pollutants, Environmental Pollution, carcinogens, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Hazardous substances
  • Mehran Maleki Roveshti, Zahra Gelichi, Somaye Barzanouni, Maryam Feyz Arefi, Javad Hosseini, Mohsen Poursadeghiyan * Pages 83-90
    Introduction and aim

    Nowadays, the coronavirus disease (Covid-19) outbreak has become a special and important problem in human societies. Unfortunately, this disease has led to extensive damage and injuries. This study aimed to investigate and compare the feedback obtained from the level of preventive behaviors of Iranians from getting Covid-19 in 1399 and 1400.

    Methods

    In the present descriptive cross-sectional study, a total of 744 participants in the years 1399 and 1400 were included in the study by available sampling method. The data collection tool was an electronic questionnaire that was made available to users via the Internet. To describe the quantitative data, the findings were expressed as Mean ± SD, and frequency was used to describe the qualitative data. Data were recorded and analyzed using Excel software version 2016.

    Results

    In this study, individuals stated that in 1400, they observed personal and public health to an average (18%) and less (21%). But in the study of 1399, the rate of people who have observed moderate and less personal and public health has been about 8% and 13%, respectively. Also, the number of referrals to the bank in 1400 compared to 1399 has increased significantly. In general, observance of other preventive behaviors such as observing social distance, regular washing of hands, and not holding parties and ceremonies has decreased compared to 1399.

    Conclusion

    The results of the research findings can provide useful information for formulating policies and guidelines of the Iranian health system to show the state of preventive behavior of the general public. In general, the study indicates that people in the community in 1400 have followed the health instructions to a lesser extent than in 1399. It can be said that this important issue is rooted in people facing environmental stressors, long-term anxiety, and indifference to emerging phenomena.

    Keywords: COVID-19, Health system, Preventive Behavior, Public Awareness, Outbreak
  • Seyed Mohamad Shobeiri *, Mahdieh Rezaee, Elham Milani Pages 91-102
    Background and purpose

    Due to the Covid19 Pandemic and its impact on the environment from different dimensions, aim of this study was to identify and prioritize the educational needs of students of Payame Noor University in the center of South Tehran in order to achieve university green management during the Pandemic.

    Materials and methods

    the study is practical, cross-sectional and data collection method was descriptive-survey. The statistical population of the study was students of Payame Noor University in the center of South Tehran with 7160 in the year 2020-2021 and the sample size was calculated with Cochran relation with 365 people. the sampling method is stratified and random. Educational needs were extracted by documentary method and were provided to students in the form of a questionnaire. The face validity, content and structure and reliability of it were examined and Friedman test was used to prioritize the indicators of each category.

    Results

    70% of the study population is female, 30% are male, 57% are undergraduate, 39% postgraduate and 4% doctoral students. The priority of educational needs in three areas of knowledge, attitude and behavior were examined, the educational needs of students in the direction of green management in the field of attitude with an average rating of 2.34 is in the first place.

    Conclusion

    In all three areas of knowledge, the first priority was to maintain distance with other students and not to gather, especially in roofed places and, utilizing the identified priorities, the necessary proposals were presented in each area.

    Keywords: Educational needs, Green management, Green university, Students, Corona virus