فهرست مطالب

تحلیل بازار سرمایه - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1401)

نشریه تحلیل بازار سرمایه
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم مسیح آبادی*، روح الله رحمانی، علیرضا مهرآذین صفحات 1-28

    مدیران شایسته در کنار منابع مالی و فیزیکی، لازمه موفقیت شرکت ها هستند. شایستگی مدیران صرفا به میزان دانش و مهارت های فنی آن ها نیست، بلکه ویژگی های روان شناختی و اجتماعی آن ها نقش به سزایی در شکل گیری شایستگی مدیران و موفقیت آن ها در مدیریت شرکت ها دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان ادراک اجتماعی مدیران و کیفیت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1393 تا 1398 است و نمونه موردبررسی شامل 134 شرکت می باشد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار EVIEWS استفاده شد. برای اندازه گیری ادراک تعامل اجتماعی از پرسش نامه طراحی شده توسط گلاس (1994) و برای اندازه گیری کیفیت سود از سری زمانی ویژگی های سود (پایداری و هموارسازی سود) استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد ادراک تعامل اجتماعی مدیران رابطه معنادار و مثبتی با پایداری سود و رابطه معنادار و منفی با هموارسازی سود دارد که نشان دهنده رابطه مثبت ادراک تعامل اجتماعی باکیفیت سود می باشد.

    کلیدواژگان: ادراک تعامل اجتماعی، کیفیت سود، پایداری سود، هموارسازی سود
  • مهدی فیل سرائی*، محمدرضا شورورزی، مریم آذران صفحات 29-74

    این پژوهش به بررسی رابطه سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت در نمونه ای مورد مطالعه از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده کمی، از نظر منطق اجرا استقرایی و از نظر نحوه اجرا توصیفی-همبستگی می باشد. در این تحقیق از منابع مختلفی از جمله کتب، مقالات داخلی و خارجی و اینترنت استفاده شده است. روابط بین متغیرها با استفاده از مدل های همبستگی و رگرسیون چندگانه با رویکرد پانل پویا آزمون شده است. ابتدا داده های گردآوری شده در نرم افزار اکسل طبقه بندی و پس از ساماندهی و محاسبه متغیرها، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری R بهره گرفته شد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، نمونه آماری 148 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به روش حذف سیستماتیک طی سال های 1390-1398 در نظر گرفته شد. بر اساس تحلیل آماری و تخمین رگرسیون ها نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها در سطح خطای مورد انتظار نشان داد بین سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت رابطه معنی داری وجود دارد. سهامداران نهادی رابطه بین سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت را تعدیل نمی کند. استقلال هیات مدیره رابطه بین سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت را تعدیل نمی کند. کارایی سرمایه گذاری رابطه بین سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت را تعدیل نمی کند. بدهی شرکت رابطه بین سرعت تعدیل وجه نقد و ارزش شرکت را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: سرعت تعدیل وجه نقد، ارزش شرکت، استقلال هیات مدیره، سهامداران نهادی، کارایی سرمایه گذاری
  • سید علی صدیقی پور، الله کرم صالحی* صفحات 75-101

    کیفیت گزارشگری مالی یکی از مهمترین موضوعات پژوهش های حسابداری است که از دو جنبه آکادمیک و تجربی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش با بکارگیری نظریه گراندد تیوری و مصاحبه نیمه ساختارمند با 11 نفر از مدیران ارشد مالی و هیات مدیره شرکت در سال 1400 تلاش شده است تا مدل مفهومی کیفیت گزارشگری مالی شرکت پالایش گاز بیدبلند طراحی گردد. داده های پژوهش با استفاده از روش کدگذاری باز مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مفاهیم نهایی استخراج شد. با توجه به مصاحبه های صورت گرفته، مدل مفهومی پژوهش از طریق پیوند شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر در قالب عوامل ورودی و راهبردها و پیامدها بعنوان عوامل خروجی شناسایی و گزارش شده است. براساس مدل پارادایمی استخراج شده، مهمترین شرایط علی تاثیرگذار بر کیفیت گزارشگری مالی شامل نظام راهبری شرکت، کیفیت افشا، سیستم اطلاعاتی حسابداری و دانش و تخصص مالی می باشد. همچنین، برای دستیابی به کیفیت هرچه بهتر گزارشگری مالی باید راهبرد هایی مانند الزام به شفافیت مالی، استقرار نظام کنترل داخلی و اجرایی شدن حسابرسی عملیاتی اتخاذ گردد. الگوی پژوهش نشان داد که کیفیت گزارشگری مالی می تواند پیامدهایی از قبیل افزایش کارایی و بهبود عملکرد، صرفه جویی در هزینه ها، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و قابلیت اتکا به گزارش های مالی در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدل پارادایمی، کیفیت گزارشگری مالی، گراندد تئوری، شرکت پالایش گاز بیدبلند
  • محمد محمدی* صفحات 102-132

    مالیات یکی از مهم ترین درآمدهای دولت است که به ویژه در کشورهای جهان سوم، دریافت و هزینه کرد آن با چالش های بسیاری همراه است. به همین دلیل برخی از شرکت ها به دلایل و انگیزه های مختلف در تلاش هستند که مبلغ مالیات کمتری از شرکت خارج گردد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل گر ویژگی های هیات مدیره بر رابطه بین ارزش شرکت و برنامه ریزی مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی می باشد. برای جمع آوری داده های آن از صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش 105 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 الی 1398 می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ارزش شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر برنامه ریزی مالیاتی دارد و دوگانگی وظایف مدیرعامل، اندازه و استقلال هیات مدیره تاثیر ارزش شرکت بر برنامه ریزی مالیاتی را تشدید می کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های هیات مدیره، ارزش شرکت، برنامه ریزی مالیاتی
  • سید حسین احمدی لنگری* صفحات 133-160
    باهدف بررسی تاثیر استقلال مالی بر کیفیت اطلاعات حسابداری مالی سازمان های دولتی و چگونگی اثر آن بر عناصر دستگاه های اطلاعات حسابداری مطالعه حاضر انجام شد. جهت تعیین روابط بین متغیرهای پژوهش 11 فرضیه تدوین گردید، پس از توزیع پرسشنامه بین مدیران ارشد و میانی سازمان های دولتی، 146 پاسخ دهنده در فاصله زمانی فروردین تا اردیبهشت ماه 1401 آن را تکمیل نمودند. سپس پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SmartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه معنادار بین در دسترس بودن و عملکرد نرم افزار و در دسترس بودن و عملکرد شبکه ارتباطی جهت بهبود کیفیت اطلاعات حسابداری مالی وجود نداشته و این فرضیه ها رد شدند اما وجود رابطه معنادار بین سطح استقلال مالی، حمایت های مدیران ارشد، کیفیت اطلاعات حسابداری مالی، در دسترس بودن و دستگاه های سخت افزاری، دانش حسابدار ارشد در بهبود کیفیت اطلاعات حسابداری مالی اثبات و این فرضیه ها تایید شدند.
    کلیدواژگان: کیفیت، اطلاعات حسابداری مالی، استقلال مالی
  • خدیجه خدابخشی پاریجان*، سمیرا زارعی، شهرام نوری صفحات 161-193
    هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل اعمال حسابداری مدیریت استراتژیک و نقش حسابداران مدیریت در شرکت نساجی مازندران می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها پیمایشی (میدانی) به شمار می رود. پس از مروری بر موضوع تحقیق و دیدگاه های مرتبط با آن، به منظور گردآوری داده های این تحقیق از پرسشنامه بهره گرفته شده است. جامعه تحقیق کلیه مدیران و کارمندان شعب شرکت نساجی مازندران بوده است. حسابداری مدیریت، سیستم های اطلاعاتی و فرهنگ سازمانی سه متغیری هستند که در حسابداری مدیریت نقش به سزایی دارند. یافته های این پژوهش رابطه مثبت بین سیستم های اطلاعاتی با کیفیت و اجرای شیوه های حسابداری مدیریت استراتژیک را اثبات می کند که حسابداران مدیریت را قادر می سازد تا اقدامات حسابداری مدیریت استراتژیک را پیاده سازی کنند. با این حال، سیستم های اطلاعاتی با کیفیت رابطه بین سیستم های حسابداری مدیریت با شیوه های اجرای حسابداری مدیریت استراتژیک را تعدیل می نماید. بین فرهنگ نوآورانه گرا با شیوه های اجرای حسابداری مدیریت استراتژیک نیز در این تحقیق مورد بحث و بررسی قرار گرفته شد که نشان داد، بین آنها رابطه معناداری وجود دارد که فرهنگ نوآورانه گرا بر حسابداری مدیریت استراتژیک تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: حسابداران مدیریت، حسابداری مدیریت استراتژیک، نقش فرهنگ سازمانی، سیستم های اطلاعاتی
  • حسین اسلامی مفیدآبادی*، امیر سینا رضایی، سید محمدرضا خلیل زاده صفحات 194-233

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین نقاط قوت و ضعف مسیولیت پذیری اجتماعی و قابلیت مقایسه صورت های مالی است. این پژوهش از منظر فرآیند، نوع داده های مورد بررسی و نتیجه از نوع کمی-کاربردی، از منظر هدف و منطق از نوع تحلیل همبستگی و به شکل قیاسی- استقرایی و از منظر بعد زمانی نیز از نوع طولی پس رویدادی است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی بین سال های 1393 تا 1397 استفاده شده است، به طوری که پس از اعمال محدودیت های موردنظر در این پژوهش، نمونه نهایی متشکل از 121 شرکت انتخاب گردید. پس از اندازه گیری عملیاتی متغیرهای پژوهش در گام بعدی از فنون تجزیه تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. آزمون فرضیه ها نیز با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی ((Eviews و روش های آماری داده های تلفیقی انجام شده است. نتایج حاصل از آزمون های آماری پژوهش نشان می دهد که با افزایش نقاط مثبت مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت قابلیت مقایسه صورت های مالی نیز افزایش می یابد. علاوه بر این، نقاط ضعف مسیولیت پذیری اجتماعی، قابلیت مقایسه صورت های مالی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نقاط قوت، نقاط ضعف، مسئولیت پذیری اجتماعی، قابلیت مقایسه صورت های مالی
  • شهرزاد احمدی*، علیرضا معطوفی صفحات 235-257

    هدف پژوهش حاضر بررسی شایستگی حسابرسان با نقش میانجی نیم رخ شخصیتی نیو و رفتارهای فرانقش می باشد. پژوهش حاضر از نوع کمی و از نظر هدف کاربردی می باشد که پیمایشی بوده از پرسشنامه محقق ساخته برای آزمون مدل استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش حاضر شامل کارکنان سازمان حسابرسی در استان گلستان می باشد که در طی یک دوره زمانی در سال 1400است. که نمونه آماری شامل 70 نفر از جامعه ذکرشده بر اساس فرمول کوکران می باشد. که با استفاده از نرم افزار spss , pls تجزیه و تحلیل شد. بدین منظور دو فرضیه شکل گرفت که نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بین شایستگی حسابرسان و رفتارهای فرانقش و نیم رخ شخصیتی نیو رابطه مثبتی وجود ندارد. و همچنین نیم رخ شخصیتی نیو در تاثیر رفتارهای فرانقش بر شایستگی حسابرسی نقش میانجی ندارد. نتایج این پژوهش به شایستگی حسابرسان و همچنین رفتار آنان و عوامل شخصیتی آنان در سازمان، کمک شایانی می نماید.

    کلیدواژگان: حسابرسان، شایستگی، نیم رخ شخصیتی نئو، رفتار فرانقش
|
  • Abolghasem Masihabadi *, Rouhollah Rahmani, Alireza Mehrazeen Pages 1-28

    Competent managers, along with financial and physical resources, are necessary for the success of companies. The competence of managers is not only the amount of their knowledge and technical skills, but also their psychological and social characteristics play a key role in shaping the competence of managers and their success in managing companies. The study aims to investigate the relationship between managers' social perception and earnings quality of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2014 and 2017 and the sample includes 134 companies. Multiple regression was used to test the research hypotheses using EVIEWS software. The Perception of Social Interactions Questionnaire (Glass, 1994) was used to measure the perception of social interaction and the time series of earnings characteristics (stability and smoothing) was used to measure the earnings quality. The results of hypothesis testing showed that managers' perception of social interaction has a significant and positive relationship with earnings stability and a significant and negative relationship with earnings smoothing, which indicates a positive relationship between perception of social interaction and earnings quality.

    Keywords: Perception of Social Interaction, earnings quality, Earnings stability, Earnings smoothing
  • Mahdi Filsaraei *, Mohammadreza Shoorvarzi, Maryam Azaran Pages 29-74

    This study investigates the relationship between cash adjustment speed and company value in a studied sample of companies on the Tehran Stock Exchange. The present study is applied in terms of purpose, quantitative data in terms of data type, inductive in terms of logic and descriptive-correlation in terms of execution. In this research, various sources including books, internal and external articles and the Internet have been used. Relationships between variables have been tested using correlation and multiple regression models with a dynamic panel approach. First, the collected data were classified in Excel and after organizing the variables, R statistical software was used to analyze the information. In order to test the research hypotheses, a statistical sample of 148 companies listed on the Tehran Stock Exchange was considered by the method of systematic elimination during the years 2012-2020. Based on statistical analysis and estimation of regressions, the results of examining the hypotheses at the expected error level showed that there is a significant relationship between the speed of cash adjustment and the value of the company. Institutional shareholders do not adjust the relationship between the speed of cash adjustment and the value of the company. Board independence does not regulate the relationship between the speed of cash adjustment and the value of the company. Investment efficiency does not moderate the relationship between the speed of cash adjustment and the value of the company. Corporate debt regulates the relationship between the speed of cash adjustment and the value of the company.

    Keywords: cash holdings speed of adjustment, Company value, Board Independence, institutional shareholders, Investment Efficiency
  • Seyed Ali Sedighipour, Allah Karam Salehi * Pages 75-101

    The financial reporting quality is one of the most important topics in accounting research that has been evaluated from both academic and experimental aspects. In this paper, using grounded theory and semi-structured interviews with 11 board of directors and senior financial managers in 2021, an attempt has been made to design a conceptual model of financial reporting quality of Bidboland Gas Refining Company. Research data were analyzed using open coding method and final concepts were extracted. According to the interviews, through linking causal, contextual and intervening conditions as input factors and strategies and consequences as output factors, the conceptual model have been identified and reported. According to the extracted paradigm model, the most important causal conditions affecting the quality of financial reporting include corporate governance, quality of disclosure, accounting information system and financial knowledge and expertise. Also, to achieve the better quality of financial reporting, strategies such as financial transparency, the establishment of internal control system and the implementation of operational auditing should be adopted. The research model showed that the quality of financial reporting can have consequences such as increasing efficiency and improve performance, costs saving, reducing information asymmetry and the financial report’s reliability.

    Keywords: Paradigm Model, Financial Reporting Quality, Grounded Theory, Bidboland Gas Refining Company
  • Mohamad Mohamadi * Pages 102-132

    Taxation is one of the most important government revenues, especially in third world countries, receiving and spending it is associated with many challenges. For this reason, some companies are trying to get less tax out of the company for various reasons and motives. The main purpose of this study is to investigate the moderating role of board characteristics on the relationship between firms value and tax planning in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research is applied in terms of purpose and analytical in nature. To collect its data, the financial statements of the companies of Tehran Novin Stock Exchange have been used. The statistical sample of the research is 105 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1393 to 1398. The findings of the present study show that the value of the company has a positive and significant effect on tax planning and the duality of the CEO's duties, the size and independence of the board of directors intensifies the effect of the value of the company on tax planning.

    Keywords: Board features, Company value, Tax planning
  • Seyed Hossein Ahmadi Langari * Pages 133-160
    The aim of this study was to investigate the effect of financial independence on the quality of financial accounting information of government organizations and how it affects the elements of accounting information systems. To determine the relationships between the research variables, 11 hypotheses were developed. After distributing the questionnaire among senior and middle managers of government organizations, 108 respondents completed it between April and May 2022. The questionnaires were then analyzed using SmartPLS software. The results of testing the hypotheses showed that there was no significant relationship between the availability and performance of software and the availability and performance of the communication network to improve the quality of financial accounting information and these hypotheses were rejected but there was a significant relationship between the level of financial independence, support The senior managers, the quality of financial accounting information, availability and hardware devices, senior accountant knowledge in improving the quality of financial accounting information were proven and these hypotheses were confirmed.
    Keywords: Quality, financial accounting information, financial independence
  • Khadijeh Khodabakhshi Parijan *, Samir Zarei, Shahram Nouri Pages 161-193
    The purpose of this study is to investigate the factors of strategic management accounting practices and the role of management accountants in Mazandaran Textile Company. This research is applied in terms of purpose and survey (field) in terms of data collection method. After reviewing the research topic and related perspectives, a questionnaire was used to collect the data of this research. The research population was all managers and employees of Mazandaran Textile Company branches. Management accounting, information systems and organizational culture are three variables that play an important role in management accounting. The findings of this study demonstrate the positive relationship between quality information systems and the implementation of strategic management accounting practices that enable management accountants to implement strategic management accounting practices. However, quality information systems moderate the relationship between management accounting systems and strategic management accounting practices. The relationship between innovative culture and strategic management accounting practices was also discussed in this study, which showed that there is a significant relationship between them that innovative culture has an impact on strategic management accounting.
    Keywords: Management Accountants, Strategic Management Accounting, The Role of Organizational Culture, Information systems
  • Hossein Eslami Mofid Abadi *, Amir Sina Rezai, Seyed Mohammad Reza Khalilzade Pages 194-233

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between the strengths and weaknesses of social responsibility and the comparability of financial statements. This research is from the perspective of process, the type of data studied and the result from the type of quantitative-applied, from the perspective of purpose and logic from the type of correlation analysis and deductive-inductive and from the perspective of time dimension also from the longitudinal type of event. To test the research hypotheses, the financial information of companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period between 2004 to 2018 has been used, so that after applying the restrictions in this research, the final sample consisting of 121 companies was selected. After the operational measurement of the research variables, in the next step, multivariate linear regression analysis techniques have been used to test the research hypotheses. Hypothesis testing is also performed using econometric software (Eviews) and statistical methods of integrated data. The results of statistical tests show that with increasing positive points of corporate social responsibility, the ability to compare financial statements also increases. In addition, the weaknesses of social responsibility Reduces the comparability of financial statements.

    Keywords: Strengths, weaknesses, Social Responsibility, financial statement comparability
  • Shahrzad Ahmadi *, Alireza Matoufi Pages 235-257

    The purpose of this study is to investigate the competence of auditors with the mediating role of neo-personality profile and extra-role behaviors. The present study is a quantitative and applied purpose, which is a survey. A researcher-made questionnaire was used to test the model. The time domain of the present study includes the employees of the audit organization in Golestan province, which is during a period of time in 1400. The statistical sample includes 70 people from the mentioned community based on Cochran's formula. Which was analyzed using spss, pls software. For this purpose, two hypotheses were formed that the results of statistical analysis showed that there is no positive relationship between auditors' competence and neo-role behaviors and neo-personality profile. Also, Neo's personality profile does not mediate the effect of extra-role behaviors on audit competence. The results of this study contribute to the competence of auditors as well as their behavior and personality factors in the organization.

    Keywords: Auditors, competence, Neo Personality Profile, Transparent Behavior