فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد عربشاهی کریزی*، مرضیه حسینی صفحات 13-39

    هدف این پژوهش تاثیر مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی با نقش میانجی گری رفتار سازمانی مثبت گرا بوده است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری، کارکنان ستاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد (460 نفر) بود. نمونه 209 نفره، بر اساس فرمول کوکران و به روش تصادفی انتخاب شد. برای  گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد انگیزه خدمت عمومی، مربیگری سازمانی و رفتار سازمانی مثبت گرا استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها از طریق اخذ نظر استادان تایید شد. پایایی پرسشنامه ها با ضریب آلفای کرونباخ، 910/0 برای مربیگری سازمانی، 910/0 برای انگیزه خدمت عمومی و 916/0 برای رفتارسازمانی مثبت گرا مورد تایید واقع شد. برای تحلیل داده ها آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار PLS استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی تاثیرگذار است. رفتارسازمانی مثبت گرا تاثیر مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی را میانجی گری می کند. تمامی ابعاد مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی تاثیرگذار است. همچنین از بین ابعاد رفتارسازمانی مثبت گرا ابعاد خودکارآمدی، تاب آوری و مثبت اندیشی تاثیر مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی را میانجی گری می کند. مربیگری سازمانی بر انگیزه خدمت عمومی می افزاید و انگیزه خدمت عمومی تاثیر مثبتی بر عملکرد افراد و خدمت رسانی به جامعه دارد. استفاده بهینه از ظرفیت ها، حالت ها و توانمندی های مثبت نیروی انسانی با رویه ها و سیاست های مثبت سازمانی می تواند بهره وری و مزیت رقابتی را برای سازمان به ارمغان آورد. باید فضایی در سازمان حاکم شود که مدیران و کارکنان در فرهنگ جمع گرایی، نوع دوستی و دلسوزی، ازخودگذشتگی، فداکاری و ایثار ذوب شوند و به انگیزه خدمت عمومی گرایش پیدا کنند.

    کلیدواژگان: مربیگری سازمانی، انگیزه خدمت عمومی، رفتارسازمانی مثبت گرا
  • بیژن عبدالهی، علی اکبر سادین*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسین عباسیان صفحات 41-83

    هدف از  این پژوهش طراحی مدل بالندگی حرفه‌ای اعضاء هییت علمی در دانشگاه فرهنگیان بود. مبنای فلسفی پژوهش رویکرد پراگماتیسم بود و از  روش آمیخته‌‌اکتشافی استفاده شد. که از حیث جهت‌گیری مبتنی بر داده‌بنیاد با زمانبندی توالی و تقدم رویکردکیفی که با وزن‌دهی بیشتر به داده‌های‌کیفی انجام‌شد. اساس جمع‌آوری داده‌ها در بخش‌کیفی مصاحبه‌های‌نیمه‌سازمان‌یافته با خبرگان‌مطلع بود که مشارکت‌کنندگان روش‌های تیوریک، فرصت‌طلبانه و گروه‌های‌کانونی انتخاب‌شدند و با رویکردی نوآورانه، تلفیقی از رهیافت‌های نظام‌مند، ظاهرشونده و ساخت‌گرایانه به روش کدگذاری تجزیه‌وتحلیل شد. در بخش کمی، نمونه با روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای و سرشماری از اعضاء هییت‌علمی (178 نفر) و دانشجویان (216) انتخاب گردید. برای اعتبار سنجی، مدل‌های اندازه‌گیری (مرتبه اول معکوسی و مرتبه دوم ترکیبی) و مدل ساختاری از کمترین مربعات مجذورات و نسخه سوم smart pls3 استفاده‌گردید. در بخش یافته‌ها مهارت‌های آموزشی، پژوهشی، مسیولیت‌حرفه‌ای، سازمانی و فراسازمانی با جزییات 17 مولفه و 76 نشانگر متناسب با شرایط علی و زمینه‌ای تربیت‌معلم شناسایی و با اتخاذ راهبردهای دانشگاهی و ساختاری پیامدهای فردی، سازمانی و فراسازمانی ارایه شد. نتایج فرضیه های مبتنی بر ضرایب مسیر، حاکی از تایید کلیه فرضیه‌های اصلی و فرعی به استثناء تاثیر مولفه‌های جهانی‌شدن و عوامل اجتماعی بر راهبردها و همچنین تاثیر بالندگی حرفه‌ای بر پیامدهای فراسازمانی، در مدل طراحی‌شده بود، در نتیجه مطالعه حاضر تاثیر، ضرورت بالندگی‌حرفه‌ای برای دستیابی به داشنگاه موفق در تربیت‌معلم را تایید می‌کند لذا پیشنهادات حاصل از مطالعه در سه سطح فردی، گروه‌های‌آموزشی و سازمانی ارایه گردید. ‌

    کلیدواژگان: بالندگی حرفه ای اعضاءهیئت علمی، تربیت معلم، داده بنیاد
  • عادل زاهد بابلان*، حسن احمدی صفحات 85-107

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی بی تفاوتی سازمانی در رابطه بین عدالت سازمانی و اعتماد سازمانی معلمان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر اردبیل است که از روش توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر 2360 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران 482 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای و طبقه ای متناسب انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های مربوط از پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی و بی تفاوتی سازمانی استفاده گردید که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 80/0، 82/0 و 84/0 بدست امد. جهت تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج آزمون حاکی از آن بود که اثر مستقیم عدالت سازمانی و اعتماد سازمانی برابر با 34/0 است. همچنین اثر غیر مستقیم متغیر عدالت سازمانی و اعتماد سازمانی با تاثیر متغیر میانجی بی تفاوتی سازمانی برابر با 062/0 می باشد. همچنین ضریب مسیر مابین دو متغیر عدالت سازمانی و اعتماد سازمانی برابر (34/0) است به عبارتی دیگر یک واحد تغییر در عدالت سازمانی، موجب افزایش 34/0 واحدی در اعتماد سازمانی شد. همچنین ضریب مسیر ما بین عدالت سازمانی و تفاوت سازمانی برابر (39/0-) است و میزان اثرگذاری منفی متغیر عدالت سازمانی بر بی تفاوتی سازمانی را نشان داد. به عبارتی دیگر یک واحد تغییر در عدالت سازمانی، موجب کاهش 39/0 واحدی در بی تفاوتی سازمانی گردید.  این بدان معناست که عدالت سازمانی با بی تفاوتی سازمانی رابطه معکوس دارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، اعتماد سازمانی، معلمان
  • منوچهر کریمی*، سید علی اکبر احمدی صفحات 109-133

    تحقیق حاضر با هدف ارایه یک مدل شایستگی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی با هدف اشتغال در هزاره سوم انجام گرفت. تحقیق از حیث هدف کاربردی، از منظر شیوه اجرا توصیفی پیمایشی است. برای شناسایی چیستی شایستگی فارغ التحصیلان دانشگاهی، از نظرات اساتید دانشگاه، خبرگان آموزشی و اجرایی استفاده شد. به کمک تحلیل محتوای استقرایی؛ شناسایی 390 کد مفهوم، کدگذاری و دسته بندی آنها در سه مرحله، 71 شاخص اصلی، در 15 بعد و سه مولفه، تبیین و در ادامه با استفاده از تکنیک دلفی سه مرحله ای در بین 34 نفر از خبرگان علمی و اجرایی، شاخص ها مورد جرح و تعدیل قرار گرفت. از نتایج آن پرسشنامه ای استخراج و در میان مدیران اجرایی و اساتید دانشگاهی تبریز توزیع و تعداد 108 پرسشنامه قابل تحلیل بدست آمد. تایید روایی و پایایی پرسشنامه و مدل نهایی پژوهش از طریق آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معیار افزونگی مورد سنجش قرار گرفت. معیار نیکویی برازش (میانگین هندسی میزان اشتراک و ضریب تعیین) برای مدل نهایی  694/. بدست آمد که مقدار مناسبی است. مدل نهایی شایستگی فارغ التحصیلان در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی شامل مولفه های شایستگی های اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژیک، سیاسی و فرهنگی ارایه شد. نتایج پژوهش ضمن تاکید بر توسعه آموزش های مهارتی  فردی، بیشتر شایستگی های حوزه مهارت های فکر، اندیشه و توانمندی های ذهنی را در اولویت قرار می دهد. می توان نتیجه گرفت که نیروهای انسانی با مهارت های سنتی، در رقابت با روبات و هوش مصنوعی برای تصدی مشاغل، قادر به ادامه کار نبوده و ضروری است از طریق آموزش های مهارتی، به قابلیت های متنوع و جدیدی مجهز شوند تا از شایستگی لازم برای کار در شرایط موجود برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: شایستگی، کار در هزاره سوم، مهارت های ذهنی، فارغ التحصیلان دانشگاهی، اشتغال
  • مرضیه نیازاذری* صفحات 135-156

    توجه به رفاه ذهنی و تعهد سازمانی به عنوان یکی از مسایل مهم سازمانی می تواند تحت تاثیر رهبری ذهن آگاه توسعه یابد، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری ذهن آگاه بر رفاه ذهنی و تعهد سازمانی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی _ همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مدیران مدارس دوره ابتدایی شهر ساری به تعداد 186 نفر بود، با توجه به جحم جامعه آماری پرسشنامه های پژوهش بین تمامی مدیران توزیع شد و در مجموع تعداد 173 پرسشنامه جمع آوری شد. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد رهبری ذهن آگاه از الریچ (2017)، رفاه ذهنی از چنگ و همکاران (2015) و تعهد سازمانی از بالفور و کسلر (1996) استفاده شد. روایی پرسشنامه از طرق نظر متخصصان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت، پایایی پرسشنامه های نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رهبری ذهن آگاه 81/0، رفاه ذهنی 92/0 و تعهد سازمانی 89/0 محاسبه شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای آماری Lisrel8.8 وSPSS22 تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر رهبری ذهن آگاه بر رفاه ذهنی و تعهد سازمانی در سطح 01/0 مثبت و معنی دار می باشد، بر اساس نتایج به دست آمده رهبری ذهن آگاه می تواند نقش تاثیر گذاری بر افزایش رفاه ذهنی و تعهد سازمانی مدیران مدارس داشته باشد.

    کلیدواژگان: رهبری ذهن آگاه، رفاه ذهنی، تعهد سازمانی، مدیران مدارس
  • محمد رزاقی*، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 157-185

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشایند ها و پیامدهای پذیرش یادگیری الکترونیکی در دانشجویان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد 4064 نفر تشکیل دادند که از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 351 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری  تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های ویژگی های دانشجویان، نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی، کیفیت سیستم، کیفیت محتوا، ویژگی های اساتید، مدیریت دانش، پذیرش یادگیری الکترونیکی، قصد رفتاری و استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها، با روش های روایی منطقی (صوری و محتوایی) و  سازه (تحلیل عاملی تاییدی) مورد تایید قرار گرفت و پایایی نیز با روش آلفای کرونباخ برآورد شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی (مدل معادلات ساختاری) انجام گرفت که از طریق نرم افزارهایSPSS 24  و Lisrel 8.8 اجرا شد. بر اساس نتایج پژوهش، ویژگی های دانشجویان، نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی، کیفیت سیستم، کیفیت محتوا، ویژگی های اساتید و مدیریت دانش به عنوان پیشایند و قصد رفتاری و استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی به عنوان پیامد پذیرش یادگیری الکترونیکی مورد تاکید است. بیشترین میزان ضریب مسیر بین کیفیت سیستم با پذیرش یادگیری الکترونیکی (91/0 =ß)  و کمترین میزان بین کیفیت محتوا و پذیرش یادگیری الکترونیکی (42/0 =ß) مشاهده شد. همچنین در مورد پیامدهای پذیرش یادگیری الکترونیکی نیز بیشترین میزان ضریب مسیر بین پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامد احتمالی قصد رفتاری (72/0=ß) مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که هر گونه افزایش در متغیرهای ویژگی های دانشجویان، نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی، کیفیت سیستم، کیفیت محتوا، ویژگی های اساتید و مدیریت دانش به عنوان پیشایندها همراه با افزایش در پذیرش یادگیری الکترونیکی دانشجویان و هر گونه افزایش در متغیر پذیرش یادگیری الکترونیکی با افزایش در میزان قصد رفتاری و استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی به عنوان پیامدها همراه خواهد بود. بنابراین توجه به پیشایندها و پیامدهای پذیرش یادگیری الکترونیکی هنگام راه اندازی و استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: : پیشایند ها، پیامد ها، پذیرش یادگیری الکترونیکی، دانشجویان علوم پزشکی
  • غلامرضا جباری مراغوش، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی اوارسین صفحات 187-206

    پژوهش حاضر با هدف سنجش روابط علی بین رهبری معنوی وکارآفرینی و بالندگی اعضای هیات علمی با نقش میانجی یادگیری سازمانی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی انجام شد. این پژوهش از نظر نوع توصیفی و از لحاظ روش، همبستگی از نوع مدل یابی علی می باشد. جامعه آماری 695 نفر از کلیه استادان تمام وقت 13 واحد بود که از میان آنان 263 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند، برای گردآوری اطلاعات ازچهار پرسشنامه استاندارد، رهبری معنوی فرای، کارآفرینی چوپانی، بالندگی قرونه و یادگیری سازمانی نیف استفاده شد. روایی محتوایی و سازه ای پرسشنامه ها تایید و پایایی آلفای کرونباخ آنها در مرحله مقدماتی و نهایی مناسب بود. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که تاثیر رهبری معنوی بر یادگیری سازمانی 70/0، بر کارآفرینی39/0، بر بالندگی، 37/0و تاثیر یادگیری سازمانی بر کارآفرینی 40/0، بر بالندگی 42/0 و تاثیر رهبری معنوی بر کارآفرینی از طریق یادگیری سازمانی 28/0 و بر بالندگی 29/0بود. نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه مثبت و معنی داری  بین رهبری معنوی با کارآفرینی و بالندگی بود. در عین حال نتایج نشان داد که یادگیری سازمانی نقش میانجی در رابطه بین رهبری معنوی با کارآفرینی و بالندگی ایفا می کند. نتیجه اینکه رهبری معنوی با میانجیگری یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری درکار آفرینی و بالندگی استادان دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، کارآفرینی، بالندگی، یادگیری سازمانی، اعضای هیات علمی
  • مهرناز یونسی، سکینه جعفری* صفحات 207-228

    هدف پژوهش حاضر نقش ویژگی های شخصی و عوامل انگیزشی با میانجی گری خستگی ناشی از رسانه اجتماعی بر اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده در دوران کووید 19 بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه سمنان در سال تحصیلی 00-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 230 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های ویژگی های شخصی (خلف و همکاران، 2014) عوامل انگیزشی (اسلام و همکاران، 2020)، خستگی ناشی از رسانه اجتماعی (اسلام و همکاران، 2020) و اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده (لااتو، 2020) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب (91/0)؛ (87/0)؛ (71/0)؛ (82/0) بود. یافته ها نشان داد که کاوشگری، دین داری و خودتنظیمی ضعیف بر به اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده اثر معناداری ندارد. استفاده از شبکه های اجتماعی برای سرگرمی و خودارتقایی اثر معناداری بر به اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده و خستگی ناشی از رسانه اجتماعی دارند. خستگی ناشی از رسانه اجتماعی اثر معناداری بر به اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده دارد. کاوشگری دین داری و خودتنظیمی ضعیف، سرگرمی و خودارتقایی با میانجی گری خستگی ناشی از رسانه اجتماعی اثر غیرمستقیم بر به اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده شبکه های اجتماعی ایفا می کنند. نتایج پژوهش اهمیت نقش عوامل انگیزشی در خستگی ناشی از رسانه اجتماعی و به تبع آن به اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده شبکه های اجتماعی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری اطلاعات تایید نشده، خودارتقایی، سرگرمی، کاوشگری، دینداری، خودتنظیمی ضعیف، خستگی ناشی ار رسانه اجتماعی
  • ندا خداداده، مریم اسلام پناه*، فرانک موسوی، الهام کاویانی صفحات 229-271

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی بوم سازگان کارآفرینی دیجیتال در سازمانهای آموزشی است. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش داده بنیاد انجام شده و از نظر هدف کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته است و روایی سوالات با استفاده از نظر متخصصان حوزه کارآفرینی دیجیتال به دست آمد. جامعه آماری این پژوهش سیزده نفر از استادان و خبرگان آشنا به مباحث کارآفرینی و فن آوری های دیجیتال از دانشگاه ها و سازمان های آموزشی کشور است که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شده است. در نظریه داده بنیاد، اعتبارسنجی، بخشی فعال از پژوهش است که با معیار مقبولیت مورد سنجش قرار گرفته است . نتایج پژوهش نشان دهنده استخراج 483 مفهوم اولیه و احصاء 42 مفهوم و 15 مقوله است که در قالب مدل پارادایمی شامل بوم سازگان کارآفرینی دیجیتال به عنوان مقوله محوری و شرایط علی شامل: 2 مقوله و 7 مفهوم شامل : خوشه های فطری-  غریزی و آموزشی ؛ شرایط زمینه ای شامل: 5 مقوله و14 مفهوم شامل : خوشه های اجرایی ، دانش علمی ، فنی و فناورانه، خرد فرهنگی و محیطی و زیست بومی؛ شرایط مداخله گر شامل: 2 مقوله و 6 مفهوم ،خوشه های ترغیبی (انگیزشی) ، ضابطه ساز ؛ راهبردها شامل 3 مقوله و 8 مفهوم شامل : خوشه های بنیادی و سازمانی، قلمروتوانمندی های انسانی، سیاستگذاری و برنامه ریزی و عوامل پسایندی شامل: 3 مقوله و 7 مفهوم خوشه های خویش فرمایی، بهره وری و کسب و کار در سازمان های آموزشی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، کارآفرینی، کارآفرینی دیجیتال، سازمان های آموزشی، نظریه داده بنیاد
  • سعید صیدی*، محمدرضا بهرنگی صفحات 273-307

    هدف اصلی این مقاله توسعه مفهومی الگوی مدیریت آموزش علوم دینی با کاربرد اصول یادگیری خودگردان در مراحل آن بود. روش تحقیق آمیخته بود. در بخش کیفی  از منابع در دسترس برای استخراج ویژگی های مهارت های یادگیری خودگردان شامل آثار 7 پژوهشگر خارجی: سیمونز، گاگلیلو، گاریسون، دهنود و همکاران، خیاط، عبدالله، گروور و میلر و فیشر و آثار صاحب نظران داخلی : شهیدمطهری، علامه طباطبایی، محمدتقی جعفری، صفایی حایری، مصباح یزدی، محمدرضابهرنگی استفاده شد. در فرایند سیستم کدنویسی استقرای علمی هفت بعد: استعدادفطری، استقلال انسانی، تعهدومسیولیت پذیری، تفکروتعقل، انگیزش و محبت، خودکنترلی، خلاقیت و حل مسیله در مدیریت یادگیری خودگردان در ارتباط با کد محوری بدست آمد. هیچیک از منابع خارجی نظر مشترک و کامل درباره همه ابعاد یادگیری خودگردان را نداشتند. هریک از منابع داخلی مرتبط با قرآن همه هفت بعد را پوشش داد. الگو در بخش کمی با طرح پژوهشی نیمه آزمایشی پیش آزمون/پس آزمون همراه با گروه گواه در دو کلاس 28و24 دانش آموز پایه ی نهم دبیرستان امام رضا (ع) در قم اجرا شد. یادگیری خودگردان با پرسشنامه محقق ساخته تایید شده توسط صاحبنظران به لحاظ روایی و ضریب الفای کرونباخ 93/0 به لحاظ پایایی سنجیده و تایید شد. دوره آموزشی14جلسه در 8 هفته با محتوای یکسان تشکیل گردید. آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تی مستقل و کوواریانس) برای تحلیل یافته ها بکار رفت. نتایج، توصیه کاربست مفاهیم علوم معارف دینی و شناسه های یادگیری خودگردان در مراحل الگوی مدیریت آموزش علوم ومعارف دینی به عنوان راهبردی جدید و موثر بر تربیت و آموزش مهارت خودگردان یادگیرندگان را تایید نمود. بنابراین برای توسعه بیشتر مرز مفهومی الگوی مدیریت آموزش کاربست الگوی مدیریت یادگیری خودگردان به نقش آفرینان عرصه تعلیم و تربیت در توسعه قلمرو دانش در آموزش رشته های علوم توصیه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزش معارف اسلامی، یادگیری خود گردان، آثارآموزشی تربیتی
|
  • Ahmad Arabshahi*, Marzieh Hoseini Pages 13-39

    The purpose of this study was to investigate the effect of organizational coaching on public service motivation with the mediating role of positive organizational behavior. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature and method. The statistical population was Mashhad University of Medical Sciences (460 people). The sample of 209 people was selected randomly based on Cochran's formula. Data collection tools were standard questionnaires of "organizational coaching", "public service motivation" and "positive organizational behavior". The validity of the questionnaires was confirmed by obtaining the opinion of professors. The reliability of the questionnaires was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.910 for organizational coaching, 0.910 for public service motivation, and 0.916 for positive organizational behavior). Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using SPSS and Smart PLS software. Findings show that organizational coaching affects public service motivation. Positive organizational behavior mediates the effect of organizational coaching on public service motivation.

    Keywords: Organizational coaching, Public service motivation, Positive organizational behavior
  • Bijan Abdollahi, AliAkbar Sadin*, Abdolrahim Navehebrahim, Hoseyn Abassiyan Pages 41-83

    The purpose of this study was to design a model of  professional development od faculty members at Farhangian university. The philosophical basis of the research was pragmatism approach and mixed exploratory method was used. Grounded theory method was the basis of research. In this study, qualitative data were given more value and these data were ahead of quantitative data in terms of time. The method of data collection was knowledgeable in the qualitative part of semi-organized interviews with experts and was analyzed by open, centralized and selective coding methods. Qualitative samples were selected by theoretical, opportunistic and focal groups. In the quantitative section, the sample was selected by multi-stage cluster sampling and census of faculty members (178 people) and students (216). For validation, reflective, composite and structural measurement models were used by the third version of smart pls3 software. In the findings section: educational, research, professional, organizational and extra-organizational skills with 17 components and 76 indicators in the field of teacher training were identified. Academic and structural strategies were presented and individual, organizational and extra-organizational consequences were identified. The results confirmed all major and minor hypotheses except the impact of globalization and socialization components on strategies as well as the impact of professional development on extra-organizational consequences. As a result of the present study, the need for professional development to achieve a successful university was confirmed, and at the end, suggestions were made at three levels: individual, departmental, educational and organizational. ‌‌

    Keywords: professional development faculty's teacher training, Data base
  • Adel Zahed Babelan*, Hasan Ahmadi Pages 85-107

    The aim of this study was to investigate the mediating role of organizational indifference in the relationship between organizational justice and organizational trust of secondary school teachers in Ardabil. The descriptive-correlation method of structural equations was used. The statistical population of the present study was 2360 people and 482 people were selected using Cochran's formula by proportional multi-stage and stratified sampling. To collect the relevant data, standard questionnaires of organizational justice, organizational trust and organizational indifference were used, the reliability of which was determined by Cronbach's alpha coefficient of respectively 0/80,./ 82  And ./84 Was obtained. Structural equation model was used to analyze the data. The test results showed that the direct effect of organizational justice and organizational trust is equal to 0/34. Also, the indirect effect of organizational justice and trust variables with the mediating effect of organizational indifference is equal to 0.062. Also, the path coefficient between the two variables of organizational justice and organizational trust is equal to (0/34). In other words, a unit of change in organizational justice caused an increase of 0/34 units in organizational trust. Also, our path coefficient between organizational justice and organizational difference is equal to (-0/39) and showed the negative impact of organizational justice variable on organizational indifference. In other words, a unit of change in organizational justice reduced 0/39 units in organizational indifference. This means that organizational justice is inversely related to organizational indifference.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Indifference, Organizational Trust, Teachers
  • Manouchehr Karimi*, Seyed aliakbar Ahmadi Pages 109-133

    The present study aimed to provide a model of university graduates' eligibility for employment in the third millennium. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method. In order to identify the competence of university graduates, the opinions of university professors, educational and executive experts were used. In this research using inductive content analysis; By identifying 390 concept codes, coding and classifying them in three steps, finally 71 main criteria having 15 components and 3 dimensions, these indicators were explained and adjusted using a three-stage Delphi technique among 34 scientific and executive experts. A questionnaire was extracted from the results and distributed among the managers and university experts of Tabriz and 108 analyzable questionnaires were obtained. Confirmation of validity and reliability of the questionnaire and the final research model were assessed through the confirmatory factor analysis and redundancy tests. The goodness-of-fit criterion for the final model was 0.694, which is a good value. The final model of university graduates' competencies was presented at three levels: individual, group and organizational, including components of economic competencies, social competencies, technological competencies, political competencies and cultural competencies. The results of this study, while emphasizing the development of individual skills training, prioritize most competencies in the field of thinking skills and mental abilities. It can be concluded that human resources with traditional skills, in competition with robots and artificial intelligence for jobs, are not able to continue working and it is necessary to be equipped with new capabilities through skills training to be qualified to work in the current conditions.

    Keywords: competence, work in the third millennium, mental skills, university graduates, employment
  • Marziyeh Niyaz Azari* Pages 135-156

    Attention to mental well-being and organizational commitment as one of the important organizational issues can be developed under the influence of mindful leadership, therefore the present study aims to investigate the impact of mindful leadership on mental well-being and organizational commitment. The research method is descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population of the study included all primary school principals in Sari with 186 people. According due to the statistical population, research questionnaires were distributed among all managers and in general 173 questionnaires were collected. To collect research data, three standard questionnaires of mindfulness leadership from Ehrlich(2017), mental well-being from Zheng et al. (2015) and organizational commitment from Baulfour &Wechsler (1996) were used. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and confirmatory factor analysis. The reliability of the questionnaires was calculated based on Cronbach's alpha coefficient for the mindfulness leadership questionnaire 0.81, mental well-being 0.92 and organizational commitment 0.89. Research data after collection,  were analyzed by using Pearson correlation coefficient  test and structural equation model in Lisrel and SPSS statistical software. The results showed that the effect of mindfulness leadership on mental well-being and organizational commitment is positive and significant at the level of 0.01. Based on the results, mindful leadership can play an effective role in increasing the mental well-being and organizational commitment of school principals.

    Keywords: Mindfulness Leadership, Mental Well-being, Organizational Commitment, School Principals
  • Mohammad Razzaghi*, Hasan Ghalavandi, Mohammad Hasani Pages 157-185

    The aim of this study was to investigate the antecedents and consequences of accepting e-learning in students. This research is applied in terms of purpose and nature and in terms of data collection is a descriptive correlation based on structural equation modeling. The statistical population of the study consisted of all undergraduate students of Shiraz University of Medical Sciences in the number of 4064 people who were selected as a sample through Krejcie and Morgan table, 351 people through proportional stratified random sampling method. To measure the research variables, questionnaires of students' characteristics, students' attitudes toward e-learning, system quality, content quality, teachers' characteristics, knowledge management, e-learning acceptance, behavioral intention and actual use of e-learning system were used. The validity of the questionnaires was confirmed by logical (formal and content) and structural (confirmatory factor analysis) validity methods and the reliability by Cronbach's alpha were estimated. The data analysis method was performed at two levels of descriptive and inferential (structural equation model) which was implemented through SPSS 24 and Lisrel 8.8 software. Based on the research results, students 'characteristics, students' attitudes toward e-learning, system quality, content quality, faculty characteristics and knowledge management as a precursor and behavioral intention and actual use of e-learning system as a consequence of accepting e-learning Is an emphasis. The highest correlation coefficient was observed between system quality and e-learning acceptance (ß= 0.91) and the lowest correlation between content quality and e-learning acceptance (ß = 0.42). Also, the highest correlation coefficient was observed for e-learning acceptance consequences. Behavioral intention (ß= 0.72) was observed between e-learning acceptance and possible outcome. According to the obtained results, it can be said that any increase in the variables of student characteristics, students' attitudes toward e-learning, system quality, content quality, faculty characteristics and knowledge management as antecedents with increasing In students' e-learning acceptance and any increase in the e-learning acceptance variable will be accompanied by an increase in the amount of behavioral intention and actual use of the e-learning system as consequences. Therefore, it seems necessary to pay attention to the antecedents and consequences of accepting e-learning when launching and using the e-learning system.

    Keywords: Antecedents, consequences, acceptance of e-learning, educational, research goals, medical students
  • Gholamreza Jabbarimaraghosh, Gahangher Yari*, Sadegh Maleki Avarsin Pages 187-206

    The purpose of this study was to evaluate the causal relationship between spiritual leadership and entrepreneurship and faculty development with the mediating role of organizational learning in Islamic Azad University units of West Azarbaijan province. The population of the study was 695 full-time teachers of 13 units, among them 263 people were selected using stratified random sampling method. Four standard questionnaires, Fry's Spiritual Leadership, Shepherd's Entrepreneurship, Quarterly Growth and Organizational Learning were used for data collection. Content and construct validity of the questionnaires confirmed and Cronbach's alpha reliability in the baseline and the final was appropriate. Structural equation modeling was used to evaluate the fear relationships of the variables currently being measured in the conceptual model. Findings showed that the effect of spiritual leadership on organizational learning 0.70, on entrepreneurship 0.39, on maturity 0.37 and the effect of organizational learning on entrepreneurship 0.40, on maturity 0.42 and the effect of spiritual leadership on entrepreneurship through organizational learning Was 0.28 and at maturity was 0.29. The results showed a positive and significant relationship between spiritual leadership with entrepreneurship and development, while the results showed that organizational learning plays a mediating role in the relationship between spiritual leadership with entrepreneurship and development. Conclusion Spiritual leadership mediated by organizational learning has a positive and significant effect on faculty creativity and development.

    Keywords: Spiritual Leadership, Entrepreneurship, Development, Organizational Learning, Faculty Members
  • Mernaz Yonesi, Sakineh Jafari* Pages 207-228

    The aim of the present study is to investigate the role of motivational factors and personal characteristics on sharing of unconfirmed information by mediating social media fatigue in the time of COVID 19. This study is an applied study in terms of purpose and is a type of descriptive-correlational studies in terms of data collection method. Statistical population of the study consisted of all students at Semnan University in the academic year 2020-2021 that 230 people were selected as sample by stratified random sampling method. Study instrument included personal characteristics (Khalaf & et al., 2014), motivational factors (Islam & et al, 2020), social media fatigue (Islam & et al, 2020) and sharing of unconfirmed information (Laato & et al, 2020) questionnaires. Reliability of questionnaires using Cronbach's alpha, was respectively (0.91); (0.87); (0.70); (0.81). The results showed that Exploration, religiosity and poor self-regulation have no significant effect on sharing of unconfirmed information. Usage of social networks for entertainment and self-promotion has a significant impact on sharing of unconfirmed information and social media fatigue. Social media fatigue has a significant impact on sharing of unconfirmed information. Exploration, religiosity, poor self-regulation, entertainment, self-promotion have an indirect effect on sharing of unconfirmed information of social networks through mediation of social media fatigue. The results indicate the importance of the role of motivational factors in social media fatigue and consequently sharing of unconfirmed information of social networks.

    Keywords: sharing of unconfirmed information, self-promotion, entertainment, exploration, religiosity, poor self-regulation, social media fatigue
  • Neda Khodadadeh, Maryam Islampanah*, Farank Mousavi, Elham Kaviani Pages 229-271

    The main purpose of this study is to design a model of digital entrepreneurship ecosystems in educational organizations. This research has been done with a qualitative approach and data-based method and is applied in terms of purpose. The data collection tool is semi-structured interviews. The validity of the questions was obtained using the opinion of experts in the field of digital entrepreneurship. The statistical population of this research is thirteen professors and experts familiar with the topics of entrepreneurship and digital technologies from universities and educational organizations in the country who have been selected by purposive sampling method. Data analysis was performed in three stages of open, axial and selective coding. In the data theory of the foundation, validation is an active part of the research that has been measured by the criterion of acceptability. The results of the research show the extraction of 483 primary concepts and the enumeration of 42concepts and 15 categories in the form of a paradigm model including the digital entrepreneurship ecosystem as a central category and causal conditions including: 2 categories and7 concepts including: innate-instinctive and educational clusters ; Background conditions include: 5 categories and 14 concepts including: executive clusters, scientific, technical and technological knowledge, cultural and environmental wisdom and ecology; Intervention conditions include: 2 categories and 6 concepts, motivational clusters, regulator; Strategies include 3 categories and 8 concepts including: basic and organizational clusters, human resources, policy and planning and favorable factors including: 3 categories and7 concepts of self-efficacy, productivity and business clusters were placed in educational organizations. .

    Keywords: ecosystem, Entrepreneurship, Digital Entrepreneurship, Educational Organizations, Grounded Theory
  • Saeed Seydi*, Mohammadreza Behrangi Pages 273-307

    The purpose of this paper was to develop of conceptual of Religious Science Education Management Model by applying the principles of self-learning in its stages. The research method was mixed. In the qualitative section, available resources were used to extract the characteristics of self-learning skills including the works of 7 foreign researchers: Simmons, Gagglilo, Garrison, Dehnood and colleagues, khayat, Abdullah, Grover, Miller and Fisher, and internal works: Motahari, Allameh Tabatabaei, Mohammad Taghi Jafari, Safai Hairi, Mesbah Yazdi, Mohammad Reza Behrangi.  In the process of coding system, scientific derivation of seven dimensions: talent of thought, human autonomy, commitment and responsibility, thinking and reasoning, motivation and affection, self-control, creativity and problem solving in management of autonomous self learning were obtained as axis code. None of the external sources shared a complete and common opinion on all dimensions of self-awareness. Each of the internal sources related to the Qur'an covered all seven dimensions.The model was carried out in a quantitative section with a semi-experimental pre-test/post-test research project with the control group in two classes of 28th and 24th grade students of Imam Reza High School in Qom. Self- learning was measured by a researcher-made questionnaire approved by experts in terms of validity and Cranbach's 0.937 alfa coefficient.The training course of 14 sessions was held in 8 weeks with the same content. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (independent T and covariance) were used to analyze the findings.The results confirmed the recommendation of using concepts of religious sciences and self-learning features in the stages of the model of teaching religious education as a new and effective strategy on  educating and learning the self-governing skills of students.Therefore, in order to further develop the conceptual boundary of the educationg management model, application of self-governing learning management model was recommended to the role-makers in the field of education in the development of knowledge and education in the sciences branches.

    Keywords: Managing Islamic Teachings, Self-Learning, Educational Nurturant Effects