فهرست مطالب

نشریه رهپویه هنرهای صناعی
پیاپی 2 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین جعفری نعیمی* صفحات 7-20

    بدون شک دوره صفوی از مهمترین و پررونق ترین ادوار پارچه بافی ایران محسوب می شود. در این دوره انواع پارچه های ابریشمی، مخمل، زری و دیگر انواع پارچه به سفارش دربار بافته می شد. شهر یزد در اواخر قرن دهم هجری، از مهم ترین مراکز پارچه بافی بود و خواجه غیاث الدین علی نقشبند یزدی پایه گذار مکتب پارچه بافی یزد، از هنرمندان مطرح دربار و مورد علاقه شاه عباس بود. این مقاله با هدف بررسی مهمترین عوامل موثر بر طرح و نقش پارچه های غیاث در دوره صفوی، بر آن است تا طر ح ها و نقوش پارچه های غیاث را معرفی نماید. بدین منظور بر اساس هدف بنیادی- نظری و روش توصیفی، تحلیلی و شیوه کتابخانه ای و مشاهده ای، اطلاعات گردآوری شد. نتایج حاکی از آنست که انواع طرح و نقش پارچه های غیاث از طرفی با اقتباس از نگارگران مکتب تبریز همچون کمال الدین بهزاد، سلطان محمد و محمد هروی و همچنین نگارگران مکتب اصفهان، همچون رضا عباسی و پیروانش و از طرفی با اقتباس از موتیف های زینتی پارچه های دوره های پیشین و همچنین هنر چینی و خط نوشته ها خلق شده اند؛ ضمن آنکه غیاث با بهره گیری از نقوش فرش تبریز، زیلوی یزد، نقوش گیاهی و حیوانی خاص طبیعت و اقلیم یزد و همچنین شیوه های ابداعی و شخصی در طراحی پارچه توانسته شیوه ای منحصر بفرد و خاص مکتب یزد خلق کند.

    کلیدواژگان: غیاث الدین علی نقشبند یزدی، طراحی پارچه دوره صفوی، مکتب پارچه بافی یزد، نگارگری تبریز دوم، مکتب نگارگری اصفهان، رضا عباسی
  • زهرا حسین نژاد* صفحات 21-38
    پوشاک زنان هرملیت بیانگر تمدن و فرهنگ آن جامعه است و بررسی آثار ادبی چه در گذشته و چه در زمان حال این مسیله را تایید می کند، هدف این پژوهش، بدست آوردن چگونگی و نوع طراحی پوشاک زنان در کتاب هفت پیکر نظامی و نگارگری مکتب هرات در عهد تیموری می باشد. ضرورت پژهش را می توان چنین درنظر گرفت،  که با بدست آوردن اسناد و مدارک تاریخی از پوشاک زنان و نوع پوشش آنها در ایران . باعث ایجاد خلاقیت در طراحان مد و لباس می باشد، تا با بهره گیری از فرهنگ غنی سرزمین ایران و بازخوانی منابع ادب فارسی به  تهیه و تولید پوشاکی پرداخته شود که با فرهنگ این سرزمین تطابق بیشتری داشته باشد. به این جهت روش تحقیق در حال انجام، توصیفی- تطبیقی و با رویکردی زیبایی شناسانه داشته است که به بازبینی نمونه های مطالعاتی و نگاره های هفت پیکر نظامی و نگارگری مکتب هرات دوره تیموری می پردازد. بطور کلی نتایج حاصل از تطبیق پوشاک و لباس زنان در اشعار نظامی، به خصوص هفت پیکر و نگارگری دوره تیموری اینگونه مشاهده شده که  زیبایی شناسی دراشعار نظامی بر پایه حسن و جمال ظاهری صورت گرفته، به گونه ای که زیبایی شناسی در الفاظ و کلمات ، مدح و ستایش هر صاحب نظری را  بر می انگیزد. مولفه های  اصلی زیبایی شناسی تن پوش زنان عبارتند از: پوشاک (طرح و نقش، جنس و تزیینات)، آرایش ، زیورآلات است.  پوشش سر شامل انواع مختلف می باشد نظیر روسری ، چادر، مقنعه ، نقاب، سربند(چند لایه)، کلاه (تاج، نیم تاج)، تن پوش ها هم شامل : روپوش (پیراهن)، زیرپوش (زیرپیراهن)،  قبا، ردا. جامه پا یا پا پوش ها که عبارتند از: کفش ، جوراب و شلوار که یکی دیگر از نتایج تحقیق به شمار می روند.
    کلیدواژگان: تن پوش زنان، نظامی گنجوی، منظومه هفت پیکر، نگارگری مکتب هرات، زیبایی شناسی
  • سید رضا حسینی*، پریسا محمدی صفحات 39-49

    سلسله فاطمیان، شیعه اسماعیلی بودند که خود را به حضرت محمد (ص) منسوب می کردند. بنیانگذاری این حکومت در تونس انجام شد و در مصر به پایان رسید. تاثیر این دوره را نمی توان در شکل گیری صنایع هنری همچون، آبگینه نادیده گرفت. هدف از پژوهش پیش رو شناسایی نقوش گونه های جانوری، مفاهیم و کارکرد آن ها در آثار آبگینه فاطمیان است. از این رو دو پرسش زیر صورت بندی شده است. الف: گونه های جانوری مورد استفاده در تزیینات آبگینه فاطمیان کدامند؟ ب: کارکرد وکیفیات زیباشناسانه نقوش جانوری آثار آبگینه این دوره چیست؟ این پژوهش، به روش تاریخی، با رویکردی توصیفی-تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای، به سرانجام رسیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد: گونه های جانوری اجرا شده بر آبگینه فاطمیان شامل پرندگان، آبزیان، چهارپایان و موجودات افسانه ای می باشند که تنها به دلیل جنبه زیبایی بر آثار اجرا نشده اند بلکه وجه نمادین آن ها نیز مورد نظر بوده است. این نقوش تداعی گر معانی و مفاهیم خاص بوده و ریشه در باورها و اعتقادات فرهنگ این دوران داشته است که در قالب نقوش مذکور، نمود یافته و نیز یادآور الهه ها و نماد خانوادگی فاطمیان است. این نقوش غالبا در یک خط سیر متوالی بر پیرامون آثار دیده می شوند که گاه نقش جانوران به تنهایی یا در ترکیب با نقوش نوشتاری، هندسی و گیاهی نیز به شیوه تراش، قالب و رنگ گذاری اجرا شده است.

    کلیدواژگان: مصر، فاطمیان، آبگینه، نقوش جانوری
  • خشایار قاضی زاده*، سحر ذکاوت صفحات 51-73
    قوم صابیین مندایی اهواز در استان خوزستان از اقلیت های دینی و منسوب به ادیان توحیدی هستند که نام آنها در قرآن کریم نیز ذکر شده است. این قوم به صنعت زرگری، طلاسازی و بالاخص هنر مینای سیاه شهرت دارند و به این هنر به عنوان صنعت اجدادی اشتغال دارند. نظام دینی این قوم یک نظام بسته و بدون ویژگی تبلیغ می باشد. از آن جا که بین هنر اقوام و عقاید ایشان در همه فرهنگ ها ارتباطات و پیوستگی وجود دارد؛ بنابراین اهمیت فرهنگ و هنر قومی و ضرورت مطالعه ی این دو مورد در بستر اجتماعی موجب شناسایی ویژگی های خاص هنری اقوام می گردد، همین امر ضرورت انجام پژوهش هایی در این خصوص را طلب می کند. چگونگی بازتاب فرهنگ بومی در نقوش به کار رفته در هنر مینای سیاه (سیاه قلم) قوم صابیین مندایی اهواز نیز زمینه ساز شناخت فرهنگ بومی و عقاید مرسوم قوم صابیین مندایی و معرفی هنر بومی مینای سیاه در بین ایشان می گردد. شناسایی نقوش هنر مینای سیاه و ارتباط این نقوش با فرهنگ قومی صابیین به عنوان هدف پژوهش حاضر است. بر این اساس مسیله تحقیق نیز بر چگونگی ارتباط بین نقوش تزیینی هنر مینای سیاه منداییان و فرهنگ بومی ایشان استوار است. اطلاعات و داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای و داده های اسنادی و میدانی گردآوری شده است و تحقیق بر اساس ماهیت با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد تطبیقی انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد رابطه ی مستقیمی بین هنر مینای سیاه قوم صابیین مندایی و فرهنگ بومی ایشان وجود دارد و موضوع هجرت و جغرافیای زیستی (در کنار آب های روان و محیط بیابانی) از مهم ترین مضامین در ایجاد نقوش در هنر ایشان است.
    کلیدواژگان: مینای سیاه، نقوش تزئینی، صابئین مندائی اهواز، فرهنگ بومی
  • ولی الله کاووسی* صفحات 75-86
    دست ساخته های صناعتگران دوران اسلامی که امروز از آثار اصیل هنر اسلامی به شمار می آیند، در منابع متقدم از دو منظر متفاوت یاد شده اند؛ یکی ناظر بر وجه کاربردی آنها در زندگی عموم مردم و دیگری به اعتبار وجه زینتی و تجملی آنها در گنجینه های اغنیا. این تعابیر دوگانه در نوشته های بعضی از متفکران پیشین جهان اسلام اساس دسته بندی صناعات دستی به دو گروه ضروری و تجملی شده است. هدف از این نوشتار نزدیک شدن به فهم گذشتگان از آثار صناعی، از راه جست وجوی این اشیاء و صناعات سازنده آنها در متون کهن است. نتیجه کار نشان می دهد اشیایی که امروز آثار هنرهای صناعی شناخته می شوند، از گروه دوم اند؛ اما این شان هنری برآمده از نگاه امروزی نیست، بلکه آنها نزد سازندگان و صاحبان اصلی خود نیز ارج و اعتباری فراتر از وجه کاربردی شان داشته اند و در جایگاه شاهکارهایی نفیس قدر می دیده و به نیکی نگهداری می شده اند. از سوی دیگر، اشیاء روزمره نیز منزلت خود را داشته و هرگز از کانون توجه اهل تفکر دور نبوده اند.
    کلیدواژگان: اشیاء صناعی، اشیاء روزمره، اسباب تجمل، متون کهن، هنر دوران اسلامی، هنرهای صناعی
  • ساغر کریمی* صفحات 87-101

    هدف این مطالعه بازشناسی مهارت های ضروری و زیرساختی آموزش پایدار در  آموزش عالی رشته صنایع  از طریق مطابقت با  الگوی  آموزش برای توسعه پایدار است. آموزش برای توسعه پایدار  از ابزار نهادینه سازی و تسری  توسعه پایدار در جوامع شناخته شده است و  بررسی تاریخی سه دهه  گفتمان توسعه پایدار نشان می دهد، که صنایع دستی به عنوان یکی از راهکارهای برقراری پایداری به جهان معرفی شده است. مطالعه از نوع کاربردی و روش تحقیق، تحلیلی توصیفی و روش گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای و مستند است و از طریق بازخوانی سه حوزه دانشی، نگرشی و توانشی صنایع دستی و تطبیق آن با الگوها و نمونه های موجود صورت می گیرد. یافته ها شامل سه سری مهارت های دانشی، توانشی و نگرشی است. مهارت های دانشی  شامل  بازخوانی و تجزیه و تحلیل متون محتوای آموزشی موجود صنایع دستی با رویکرد پایداری و تعمیم آن به چالش های مرتبط  در سه بعد پایداری، مهارت های توانشی از جمله توانایی تفکر سیستمی، همکاری میان رشته ای، تفکر انتقادی و خلاق در سه بعد پایداری در صنایع دستی و نیز مهارت تغییر نگرش و باور نسبت به برتری گفتمان های رایج هنری، اجتماعی و فرهنگی در عرصه صنایع دستی و اشراف پایداری بر آنها، مهارت های ضروری و اساسی آموزش برای توسعه پایدار شناخته شده اند. نتیجه اینکه، بهره گیری از مهارت های آموزش برای توسعه پایدار در آموزش عالی صنایع دستی نه تنها توسعه اقتصادی پیشبرنده صنایع دستی را تحت تاثیر قرار می دهد و منابع اولیه و سرمایه اجتماعی و فرهنگی موجود را برای نسل های آینده حفظ خواهد کرد، بلکه در جهت شناسایی مولفه های آموزش پایدار در صنایع دستی نیز ضروری است و به عنوان یک الگوی متناسب و به روز در بازنگری آموزش صنایع دستی مفید واقع خواهد شد.

    کلیدواژگان: صنایع دستی، آموزش عالی، توسعه پایدار، آموزش برای توسعه پایدار، مهارت های پایداری
  • فتانه محمودی* صفحات 103-121
    این مقاله نظام های گفتمانی بازنمایی شده در شمایل نگاری قلمدان های دوره قاجار را پی می گیرد. هدف این است با تکیه بر رویکرد سه وجهی تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، به بازشناسی نظم گفتمانی دوره قاجار، به عنوان عرصه ای برای باز پیکربندی قلمدان  به عنوان شیء هنری و ابزاری جهت اعطای منصب پرداخته و به این پرسش پاسخ دهد که: نظام های گفتمانی موجود در شمایل نگاری قلمدان ها چه نسبتی با فضای گفتمانی دوره قاجار دارند؟ این تحقیق مبتنی بر مفروضاتی است. به نظر فرکلاف، گفتمان متن بصری را نیز در بر می گیرد. روش تحقیق بر این اساس گفتمان به عنوان عمل اجتماعی در سه سطح: تحلیل متن، گفتمان و گفتمان انتقادی است. یافته های پژوهش مبین این است که هنرمند قلمدان نگار استعاره ها را به نفع خود مصادره کرده  و شمایل ها را در راستای گفتمان مسلط دوره قاجار بر روی قلمدان ها به تصویر می کشند وآگاهانه با  تلفیق گفتمان های سنت و مدرنیته، با در هم شکستن قواعد زمان و در هم گذاردن عناصر استعاری مضامین رایج مذهبی، سیاسی  و ملی در کنار هم، گفتمانی در راستای  مشروعیت بخشی و  تحکیم هویت حکومت قاجار ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، قلمدان قاجار، قلمدان کیانی، بینامتنیت، فرکلاف
  • زهرا موسوی خامنه* صفحات 123-138

    جمشید از نام آورترین شخصیت های تاریخی برای ایرانیان بوده و دو وجه آسمانی و زمینی به جای مقام پیامبری او در ادبیات کهن مورد توجه بقرار گرفته است.، او که معلمی را برگزید تا در پرتو فره الهی، برای انسان رفاه و سعادت به ارمغان آورد، با بیتوجهی به محور مینوی، هرچند نیک نام باقی ماند، اما فره خود را از دست داد. صحنه های مختلفی از زندگی جمشید در نگارگری ایران بازتاب داشته که تعدادی از آنها در ادوار مختلف، مربوط به ویژگی معلمی او و آموختن فنون به صنعتگران است. از میان تصاویر نقش شده با این موضوع، دو نمونه موجود در کتابخانه موزه چستربیتی هر دو در دوره ایلخانی و با فاصله زمانی کمی از هم ترسیم شده اند. بررسی آن ها می تواند این پرسش اصلی را پاسخگو باشد که دو گانگی های شخصیتی روح انسانی مختار چون جمشید چگونه می تواند با زبان هنر جلوه تجسمی یابد و به غیر از موضوع واحد، مهمترین ویژگی های مشترک این دو اثر که موجب شباهت آنها گردیده در چیست؟ داده های پژوهش تحلیلی و تطبیقی حاضر، به صورت کتابخانه ای فراهم آمده و بررسی آنها نشان می دهد که نگاره های مورد نظر به گونه ای شمایل نگارانه این روایت را مصور کرده اند تلاش مصوران هوشمندانه به گونه ای بوده که در عرصه تصویر بازتاب حقیقت باشد. و این الگو برداری از اجزای تصویر شده در زندگی واقعی است که موجب شباهت نسبی در آن دو اثر بوده است. در کنار آن عملکرد هنرمندان با بهره بردن از ویژگیهای مبانی تجسمی و ترکیب بندی بصورت ساختاری برای نشان دادن دوگانگی های وجود در راستای همین هدف بوده است.

    کلیدواژگان: جمشید، نقش معلمی، نشانه شمایلی، نگارگری ایرانی، کتابخانه چستربیتی
|
  • MohammadHosein Jafari Naeimi * Pages 7-20

    Certainly, the Safavid period is one of the most well-known and prosperous periods of textile weaving in Iran. During this period, all kinds of silk, velvet, gold and other types of fabrics were woven to order by the court. The city of Yazd at the end of the tenth century AH, was one of the most important centers of textile weaving and Khajeh Ghyath Ad-din Ali Naqshband Yazdi, the founder of the Yazd textile school, was one of the prominent artists of the court and a favorite of Shah Abbas. This article aims to introduce the most well-known Design adaptations and patterns of fabrics of Ghyath fabrics in the Safavid period, to introduce the types of designs and roles of Ghyath fabrics. For this purpose, information was collected based on the basic-theoretical purpose and descriptive, analytical and library and observational methods. The results indicate that the designs and patterns of Ghyath fabrics are on the one hand adapted from Tabriz school painters such as Kamaluddin Behzad, Sultan Mohammad and Mohammad Heravi and also Isfahan school painters such as Reza Abbasi and his followers and on the other hand inspired by the decorative patterns of fabrics. Past eras and some Chinese art and calligraphy have been created; Meanwhile, Ghyath has been able to create unique and special methods of Yazd school by using the carpet designs of Tabriz, Zilou of Yazd, plant and animal designs specific to the nature and climate of Yazd, as well as innovative and personal methods in textile design.

    Keywords: Ghyath ad-din Ali Naqshband Yazdi, Fabric Design of Safavid Period, Yazd Textile Weaving School, Tabriz II Painting, Isfahan Painting School, Reza Abbasi
  • Zahra Hosseinnezhad * Pages 21-38
    Since the clothing of women in each country reflects the civilization and culture of that society and the review of literary works both past and present acknowladges this purpose of this study is to obtain how information on the nature, type and design of women's clothing in The seven military figures and paintings of the Herat school are from the Timurid period. Existence of rich Iranian culture and review of sources of Persian literature to produce clothing that is more in line with the culture of this region. Therefore, the technic of the present reading is descriptive-comparative and with an aesthetic approach and examines the study samples and drawings of seven military figures and paintings of the Herat school of the Timurid period. In general, the results obtained from the adaptation of women's clothing in the study of military poetry, especially the seven figures and paintings of the Herat school of the Timurid period, state that; In military poems, the emphasis is on formal beauty, so that aesthetics used in words, phrases and themes, makes the eyes of any tasteful admirer. Attention to the beauty aspect, both in clothing and appearance, and according to the main components of women's tunics, which include clothing (type, design or shape, material, role, ornaments), jewelry, makeup, is as follows: Headgear, which include: headband (multi-layered), hat (crown, half-crown), mask, mask, scarf, tent. T-shirts or tunics, which include: undergarments (shirts), shirt covers, robes, robes. Footwear or leggings, which are: pants, socks, shoes, which are another result of research.
    Keywords: Women's Clothing, Nezami Ganjavi, Haft Peykar System, Herat School Painting, Timurid period, aesthetics
  • Seyed Reza Hoseini *, Parisa Mohammadi Pages 39-49

    The Fatimids dynasty was Ismaili Shiite who related themselves to Prophet Muhammad (PBUH). The Fatimids Caliphate originated in Tunisia and ended in Egypt. The history of this period cannot be ignored in the formation of art industries such as glassware art. The aim of the present study is to identify some animal species and the function of these motifs in the Fatimids Glassware. Therefore, the present study seeks to answer two questions. A. What are the animal species used in Fatimids glassware decoration? B: What is the function of animal motifs on the glassware of this period? This study has been conducted in a historical method with a descriptive-analytical approach and with reference to library resources. The results show that the animal species performed on the Fatimid glass include birds, aquatic animals, quadruped and mythical creatures that have been performed on the works due to not only their aesthetic aspect but also their symbolic aspect. These motifs are associated with special meanings and concepts rooted in the cultural beliefs of this period, which is manifested in animal motifs and is also reminiscent of the goddesses and family symbol of the Fatimids. The motifs are often seen in a consecutive trajectory around the works, sometimes the animal motifs are performed alone or in combination with calligraphy, geometric and plant motifs by engraving, molding and coloring.

    Keywords: Egypt, Fatimid, Glassware, Animal Motifs
  • Khashayar Ghazizadeh *, Sahar Zekavat Pages 51-73
    The Ahwaz Mandaean people in Khuzestan province are one of the religious minorities in Iran and they are monotheistic. Their job is goldsmith and Niello work and the Niello art is their ancestral industry and occupation. The religious system of this nation is a closed system with no propaganda feature. It should be noted that there is a relationship between the art of this nation and their beliefs and therefore the importance of nation culture and art and the significance of studying these two cases in the social sphere has made this research necessary.The purpose of this study is to identify the indigenous culture and national beliefs of the Sabeine Mandae people and introduce of their Niello art and identify the decorative motifs of the Niello art and relationship between these decorative motifs and Sabeine nation culture. Therefore, the research questions are these: 1- What are the cultural characteristics of the Ahwaz Mandaean nation? 2- What are the decorative motifs of the Ahwaz Mandaean Niello art? 3. What is the relationship between the decorative motifs of Mandaean Niello art and their indigenous culture? In this research library information and field data were analyzed using a descriptive-analytical and comparative approach. The results show that there is a direct relationship between Mandaean Niello art and their indigenous culture and the subject of migration and biogeography (along with running water and desert environment) is one of the most important decorative motifs of their art.
    Keywords: Niello, decorative Motifs, Ahwaz Mandaean nation, indigenous culture
  • Valiallah Kavusi * Pages 75-86
    The work of the craftsmen of the Islamic era, which are considered to be the original works of Islamic art today, have been mentioned in earlier sources from two different perspectives; One is concerned with their practical aspect in the life of the general public and the other with the prestige of their ornamental and luxurious aspect in the treasures of the rich people. These dual interpretations in the writings of some former authors of the Islamic world have become the basis for the classification of handicrafts into two essential and luxurious groups. The purpose of this article is to approach to the perception of the former peoples of the Islamic world of the craftswork by searching for these objects and their related crafts in historical texts. The result shows that the objects that are known today as works of crafts belong to the second group; But this artistic dignity does not come from today's point of view, but they have been respected by their original creators and owners beyond their practical aspects and have been appreciated and maintained in the place of exquisite masterpieces. On the other hand, everyday objects have their own status and have never been far from the focus of Islamic authors.
    Keywords: Everyday objects, luxury items, Craft, Islamic art, Islamic sources
  • Saghar Karimi * Pages 87-101

    The purpose of this study is to identify the essential skills and infrastructure of sustainable education in higher education in the field of industry by conforming to the education model for sustainable development. Education for sustainable development (ESD), is known as a tool for institutionalizing and promoting sustainable development in societies, and a historical study of three decades of sustainable development discourse shows that handicrafts have been introduced to the world as one of the ways to achieve sustainable development. The study is an applied type and research method, descriptive analysis and library and documentary information, collection method and is done by re-reading the three areas of knowledge, attitude and ability of handicrafts and adapting it to existing patterns and examples. Findings include three sets of knowledge, ability and attitude skills. Knowledge skills include reading and analyzing texts of existing handicraft educational content with a sustainability approach and generalizing it to related challenges in three dimensions of sustainability, competence skills including the ability to think systemically, interdisciplinary collaboration, critical thinking and creativity in three dimensions of sustainability in handicrafts As well as the ability to change attitudes and beliefs about the superiority of common artistic, social and cultural discourses in the field of handicrafts and the aristocracy of sustainability over them, are basic and essential skills of education for sustainable development. As a result, utilizing training skills for sustainable development in handicraft higher education will not only affect the economic development of handicrafts and preserve existing resources and ssocial and cultural capital for future generations, but also to identify components of education. Sustainability is also essential in handicrafts and will be useful as a relevant and up-to-date model in reviewing handicraft education.

    Keywords: Handicraftn Higher Education, Sustainable development, Education for Sustainable Development, Sustainability Skills
  • Fattaneh Mahmoudi * Pages 103-121
    This article follows the discourse systems represented in the iconography of the Qajar period Pen- Boxes, This article follows the discourse systems represented in the iconography of Qajar period pens, which follow the function of awarding a position. Therefore, relying on Fairclough's three-dimensional approach to critical discourse analysis, he has recognized the concepts of discourse and power as an arena for reconfiguring the function of the pen- Box, not as an artistic object but as a tool for assigning a position. And it tries to answer the question: What are the discourse systems in the iconography of Pen- Boxes. This research is based on assumptions. According to Fairclough, discourse also includes visual text. Accordingly, discourse as social action is manifested in three levels: text analysis, discourse, and critical discourse. The findings of the research show that the artist consciously created a discourse to legitimize the Qajar government by combining the discourses of tradition and modernity, breaking the rules of time, and combining metaphorical elements in terms of the use of positions and common themes. Defining metaphors by pencil illustrators, by displaying history and events based on the discourse of their class, somehow create their desired meaning and then create different and newer metaphors according to the function of ideology, culture and history. . In this way, they legitimize their discourse and de-legitimize the rival discourse, and this is the process of convincing the audience. According to the research findings, painters and iconographers confiscate metaphors in their favor and even depict icons in order to replace the metaphorical function of the pen to give a position instead of a pen maintenance tool. As the article showed, pens were a dual-purpose tool for maintaining writing tools and giving positions in the Qajar period. The undercoat painting of the pens is like text and consists of multiple layers. In answer to the question: What are the discourse systems in the iconography of pens? It should be said that the systems of these motifs are in line with the dominant discourses of the Qajar period, the discourse of archeology and nationalism, the religious in the Qajar period. The metaphorical encounter with the "other" is clearly seen in many works of the Qajar period, including tiles and pens. Putting together several pictorial texts, including Heaven and Hell and images of war, evokes the Qajar kings' concern about political relations with other countries, as well as the sense of fear and threat posed by Russia's recent invasion of Iranian territory.In addition to being a tool for writing, pens had a metaphorical function for giving verdicts to individuals in the Qajar period. Iconography of pens as a medium by using metaphorical images and related mental concepts, create the audience's mental belief. In order for the discourse of power to gain more legitimacy, the discourse of power of the Qajar kings uses the metaphors of the rival discourse from the iconography of the battlefields with the enemies and rivals of Iran in the Qajar period.
    Keywords: Discourse Analysis, Qajar Pen- Box, Kiyani Pen- Box, intertextuality, Fairclough
  • Zahra Mousavi Khamene * Pages 123-138

    As a renowned historical figure for Iranians, Jamshid is noted for his celestial and terrestrial aspects in the Persian classic literature. Choosing to be an instructor to provide humans with welfare and prosperity, he lost the “divine glory” or khvarenah (divine mystical force or power projected upon and aiding the appointed) as a result of ignoring his celestial aspect, yet remained well-known in the end. There have remained various scenes concerning the life of Jamshid in Persian miniature painting some of which deal with his teaching the required techniques to craftsmen. Painted shortly after each other during the Ilkhanid period, two of these works are now preserved at the Chester Beatty Library, Ireland. A study of these works would demonstrate how the challenges of dissociative identity disorder of a free, authorized character like Jamshid have been reflected in the field of visual arts. Furthermore, we may ask about the commonest features in these works as well. The present research has been carried out in comparative-analytical methodology through library studies. The results reveal that the two miniature paintings enjoy the same subject and were illustrated in an iconographic style. The illustrators have intelligently attempted at reflecting reality in the works, thus a representation of real life’s objects has brought about a relative similarity in them. Incidentally, applying the visual arts’ principles as well as an organized composition by illustrators to convey the dissociative identity disorder has been in relation to the desired purpose.

    Keywords: Jamshid, instruction, Iconography, Persian Miniature, Chester Beatty Library