فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1389)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1389)

  • جلد دوم
  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • محمدعلی موحد صفحات 25-32

    مقاله پیش رو، حاوی نکاتی پیرامون فریدون بن احمد اسفهسالار (سپه سالار) و رساله مشهور او پیرامون زندگی و شرح احوال مولانا جلال الدین محمد بلخی است. سپه سالار تنها شرح حال نویسی است که به گفته خود چهل سال سر بر آستان مولانا داشته است و از میان معاصران تنها او به شرح و تقریر روی دادهای زندگی مولانا اقدام کرده است.
    این مقاله ضمن معرفی صاحب رساله و ریشه یابی در وجوه تسمیه لقب «سپه سالار» و نیز لقب دیگر او «چلبی» و بازجست شواهدی در اشعار ترکی و فارسی به معرفی مختص مندرجات رساله سپه سالار می پردازد.

    کلیدواژگان: رساله سپه سالار، فریدون بن احمد اسفهسالار، مثنوی ولدی (ابتدانامه)، مولانا جلال الدین محمد بلخی، چلبی
  • محمدعلی اسلامی ندوشن صفحات 33-48

    مقاله حاضر تاملی است بر گفتار بهاءولد مندرج در کتاب مشهور او معارف بهاء ولد (که به همت استاد فروزان فر در سال 1333 به زیور طبع آراسته شد) و مقایسه ویژگی های معشوق در سخن بهاء ولد با آن چه مولانا بویژه در طول غزلیات خود از مراد ومحبوب خود شمس تبریز تصویر می کند. نویسنده  از ره گذر این تطبیق و قیاس، شیرازه اشتراکی را در برگ های اندیشه پدر و پسر می جوید و نقطه افتراقی را نیز در نقطه عزیمت فکری آن دو آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: بهاء ولد و مولانا، معشوق در نگاه بهاء ولد، مزه، معارف بهاء ولد، غزلیات شمس
  • غلامحسین ابراهیمی دینانی صفحات 49-53

    یکی از پیچیده‌ترین مسایل فلسفی و کلامی، مساله جبر است و اختیار. این مساله هرگاه با مسایلی دیگر چون «جبر و تفویض»، «خیر و شر»، «حق و تکلیف» و نظایر آن‌ها گره بخورد، پیچیده‌تر می‌شود. مولانا در خلال مثنوی و دیوان شمس تبریزی این مساله غامض را با چاشنی اندیشه چاره‌جوی و ذوق سرشار خود شکافته و هرچند پاسخی روشن برای آن نیافته، لیکن به‌تر از هر متکلمی در این عرصه پر تزاحم ظاهر شده است. این مقاله، نظری و گذری است بر این مساله، با توجه به نگرش مولانا جلال‌الدین محمد بلخی.

    کلیدواژگان: جبر، اختیار، تفویض، خیر، شر، حق
  • اسماعیل حاکمی والا صفحات 54-58

    سماع نوعی بوجد آمدن در هنگام از خود بدرشدگی عارفان است، که هویت آن را با مولانا می شناسند. مولانا جلال الدین محمد بلخی، موسیقی و حقیقت نهفته در آن را دریافته، توانسته است بشنود که از هر ذره صدایی برمی آید و خدا را می خواند و این دریافت همواره او را از خود بی خود کرده و به سماعش واداشته است. در این نوشتار پس از شرح نحوه سماع در زمان ابوسعید ابوالخیر و نیز زمان مولانا و بررسی ارتباط ها و تفاوت های آن دو، به کیفیت سماع در دوره مولانا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سماع، آواز خوش، چرخ زدن، پای کوبی، نی، مولانا
  • توفیق ه.سبحانی صفحات 59-71

    مولانا، عارف بزرگ ایران در قرن هفتم هجری، پیش از حشر و نشر با بزرگ مردانی چون شمس تبریزی، صلاح الدین زرکوب و حسام الدین چلبی، در میان مردم، هم چون پدرش، بهاءولد، از پایه و مقامی خاص برخوردار بوده، همواره در مجالس وعظ او شرکت می جسته و او را فرمان می بردند، لیکن پس از آشنایی با شمس دگرگون شد و پس از مرگ شمس هم روحیات مولانا به آن چه که در گذشته بوده بازنگشت، اما پس از آن صلاح الدین زرکوب و حسام الدین چلبی جای شمس را به نوعی پرکردند. در این مقاله تاثیر و خدمت بزرگ حسام الدین چلبی به ادبیات فارسی و ایرانیان، محور اصلی بررسی است و از میان سخنان مولانا نکاتی مفید و قابل تامل در این باب استخراج شده است.

    کلیدواژگان: حسام الدین چلبی، مولانا، شمس تبریزی، صلاح الدین زرکوب، مثنوی
  • آذرمیدخت صفوی صفحات 72-86

    نویسنده در این مقاله کوشیده است مبانی معنوی و اخلاقی که در خلال سخنان مولانا اعم از مثنوی، غزلیات شمس و فیه ما فیه موجود است بر کشیده، نشان دهد که در بحران تشنجات و آشفتگی های جهان حاضر چه گونه این مبانی غنی اخلاقی می تواند روشن گر و آرامش بخش انسان مضطرب معاصر باشد. هم دلی، شفقت بر خلق، روی گردانی از ستم، سعه صدر و تسامح از دیگر مواردی است که نویسنده از میان اندیشه های متکثر مولانا مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مولانا و معنویت، مولانا و جهان معاصر، اخلاق در اندیشه مولانا
  • اصغر دادبه صفحات 87-118

    جبر و اختیار از مسایل مهم کلامی دینی است که در عرفان و فلسفه نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با پذیرش جبر، معمای مسوولیت انسان و معمای خلق گناه از سوی خدا مطرح می شود و با قبول اختیار (تفویض) معمای محدود شدن قدرت خدا و استثناپذیری، قانون استثناناپذیر علیت چهره می نماید. متکلمان، فلاسفه و عرفا، هر یک با معیارهای خود کوشیده اند به حل معماها نایل آیند. مولانا با نگاهی دیگرگونه به موضوع: اولا بیان می کند که جبر و اختیار چونان هر مساله فلسفی دیگر جدلی الطرفین و بحث درباره آن پایان ناپذیر است؛ ثانیا نشان می دهد که به لحاظ عملی، هر دو مساله مورد نیاز انسان است و انسان برحسب نیاز خود گاهی بدین و گاهی بدان روی می آورد؛ ثالثا چون مساله را از منظر کثرت گرایی یا دوگرایی می نگرد، چونان یک فیلسوف خردگرای آزاداندیش به تبیین و توجیه اختیار می پردازد و چون از منظر یک گرایی (وحدت گرایی) به موضوع می پردازد، همانند هر عارف وحدت گرا در برابر خود جبری می بیند که عین اختیار و برتر از اختیار است و بر آن نام «جبر چو جان» می نهد.

    کلیدواژگان: جبر، اختیار، جبر چو جان، کثرت گرایی، وحدت گرایی
  • کاووس حسن لی، شهین حقیقی صفحات 119-143

    رباعی از قالب های شناخته شده شعر فارسی است که بسیاری از سخن سرایان ایرانی و از آن جمله جلال الدین مولانا سرودن در این قالب را صدها بار تجربه کرده اند. مولانا از دیرباز با دو اثر برجسته خود، یعنی مثنوی و غزلیات شمس، در کانون توجه بسیاری از پژوهش گران ادبی بوده است و حال آن که جهان رباعیات او نیز مانند غزلیات و مثنوی، پر از تجربه های شاعرانه و هنرورزی هایی درنگ آمیز است. اما ارزش ادبی و هنری رباعیات زیر پرتو خیره کننده آثار یادشده رنگ باخته و کم فروغ گردیده است. در این جستار برخی از انگیزش های هنری و شگردهای ادبی مولانا در رباعیات باز نموده شده است. در نوشته ای دیگر این رفتارهای هنری بررسی و تحلیل خواهد شد. منبع پژوهش در این نوشته کلیات شمس تبریزی، به کوشش دکتر توفیق سبحانی است که در سال 1381 از سوی انتشارات قطره منتشر شده است. شمار رباعیات در این اثر 1983 رباعی است.

    کلیدواژگان: رباعیات مولانا، رفتارهای هنری، استدلال هنری، روایت داستانی، ساختار نمایشی
  • شریف حسین قاسمی صفحات 144-151

    عارفان بزرگ هند، همواره با عارفان ایرانی ارتباط داشته اند. مهاجرت عارفان به سرزمین هند و ورود مسلمانان از خراسان قدیم به این سرزمین به گسترش این ارتباط ها مدد می کرد. همواره عارفان هند پیران و وابستگانی در خراسان داشته اند و این وابستگی ها تا دیر زمان ادامه داشته است. یکی از عارفان نام دار و سرشناس ایرانی، مولانا جلال الدین محمد بلخی است که در زمان خود، سلسله معنوی و عرفانیش در هند ناشناخته ماند، با این وجود همواره مورد عنایت فقیران و عارفان هندی قرار گرفت و مثنوی و غزلیاتش در مجالس و سخنان عارفان هندی طنین انداز شد. عارفان همواره برای تصدیق و تایید سخنان عرفانی خود و بویژه درباره وحدت وجود از ابیات مثنوی بهره می جستند؛ عارفانی هم چون بوعلی شاه قلندر، شیخ امان الله پانی پتی، شیخ حسن بدخشی و... در این پژوهش چگونگی تاثیرپذیری عارفان هندی از مولانا هم راه با شواهد و نمونه هایی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: مولانا، عارفان هندی، مثنوی، غزلیات شمس، وحدت وجود
  • غلامحسین حیدری صفحات 152-160

    عمق و گستردگی تفکر و اندیشه مولانا در پیوندی استوار با تسلط وی بر علوم قرآنی است. نگاهی به کثرت مفاهیم قرآنی در مثنوی نشان می دهد که مولانا موجبات رستگاری و نجات انسان را تنها در قلمرو وحی می جوید. مولانا معانی و مضامین آیات قرآن را به گونه ای خلاق در حکایات خود درج کرده و توجه به این حکایات، بیان گر روش های تاویل گرایانه مولانا در مثنوی است.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، مثنوی، مولانا، معارف قرآنی
  • رضا مصطفوی سبزواری صفحات 161-170

    اندیشه های والا و تاب ناک مولانا از درخشان ترین تجلیات معنویت و روحانیت در مشرق زمین بشمار می رود و همین معنویت اصیل است که در جهان امروز که ماده پرستی از هر سویی بشریت را تهدید می کند، اهمیتی فوق العاده یافته است. در حقیقت، ذوق زایدالوصف و اندیشه های بلند و آسمانی و روح عمیق و عرفانی مولانا بزرگ ترین گنجینه و ارمغانی ارزنده بوده که امکان دارد ملتی به فرهنگ و ادب و تمدن جهان اهدا کرده باشد؛ تا آن جا که فروغ تاب ناک معنویت او از سرزمین های دور و نزدیک از افکار شاعر و متفکر بلندآوازه شبه قاره، یعنی علامه اقبال تا پروفسور نیکلسون مستشرق شهیر انگلستان و مصحح و شارح مثنوی مولانا در غرب همه را تحت تاثیر اندیشه های بلند و انسان ساز خود قرار داده است. نگارنده در این مقاله کوشیده است تا گوشه ها و نمونه هایی از این تاثیرات شگرف مولانا را بر متفکران جهان، بویژه ادیبان و عارفان شبه قاره نشان دهد.

    کلیدواژگان: مولانا، متفکران جهان، شرح های مثنوی، تاثیر مولانا بر متفکران جهان
  • محمد فشارکی صفحات 171-196

    جوهره ناب شعری در سخن شاعران بزرگ امری است بدیهی که در کمال آن مسایل و تکنیک های ادبی تاثیری فراوان دارد. شعر شاعرانی چون حافظ و سعدی از چنین جوهره ای ناب و والا برخوردار است و در مقایسه با شعر مولانا شاید بتوان گفت که شعر تر است. لیکن آن چه به شعر مولانا تشخص و والایی می بخشد عشق خاص و نوع بیان احساس مافی الضمیر مولاناست. بطور کلی دو عامل اصلی موسیقی و عشق در القا نمودن احساسات پاک مولانا به خواننده، تاثیری شگرف دارد. در این نوشتار سعی شده است تا چگونگی کارکرد موسیقی و عوامل آن در شعر مولانا و بازتاب عشق خاص وی در این اشعار مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جوهره شعر، عشق خاص، مولانا، موسیقی
  • محمدنوید بازرگان صفحات 197-219

    نوشته حاضر در پاسخ این سوال تنظیم شده است که آیا مولانا در بنیان اندیشه‌های متکثر خود اساسا مروج صلح جهانی و عدم خشونت (به معنای رایج در جهان مدرن) است یا خیر؟ بدین منظور تلاش شده است تا ضمن بدست دادن نمونه‌هایی از مواجهه مولانا با پدیده تاتار و خشونت عریان در قرن هفتم، محورهای اصلی تفکر او در قیاس با ساختار فکری مروجان و سردمداران اندیشه عدم خشونت نظیر گاندی، مارتین لوترکینگ، دزموند توتو و... مورد بررسی قرار گرفته، بر روی موارد اشتراک و افتراق داوری روشن‌گرانه‌ای صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مولانا و صلح، مولانا و عدم خشونت، عدم خشونت، صلح جهانی، مولانا و گاندی، سماع، عشق در اندیشه مولانا، مولانا و وحدت هستی
  • امیرحسین ماحوزی صفحات 220-247

    با غور در شعر مولانا به طور مشخص به دو نوع "من"بر می خوریم: یک من دروغین که تنها تصویر و سایه ای از من حقیقی است ؛در برابر منی دیگرکه حقیقی است ومفهوم واقعی هستی انسان را تشکیل می دهد. در این مقاله بر آنیم تا ویژگی های این دو نوع "من"را برشماریم،شباهت ها و تفاوت های آن دو را باز یابیم و در نهایت چگونگی گذر از من کاذب به من حقیقی را نشان دهیم.در این رهگذر از روان شناسی نیز بهره برده ایم.چه،تجلی آن من دروغین بویژه در نوعی اختلال شخصیت به نام اختلال شخصیت خود شیفته دیده می شود. مولانا در برابر چنین روی کردی به جهان ایستادگی می کند و تمرکز اصلی  خویش را بیش از هر موضوعی دیگر بر مبارزه با این حس خودبزرگ بینی سراب گونه می نهد. او به انسان برای نیازش به تمجید هشدار می دهد و از طریق نشان دادن ارزش واقعی انسان به او - از طریق عشق- حس حقارت بشر را که منجر به خودبزرگ بینی می شود از او می ستاند. او عشق را در جهان بی ثبات عاطفی درمان دردها می خواند. از سوی دیگر او با رسیدن به حقیقت اصلی خویش ، در شوری از وجد و عاطفه، حالتی خداگونه می پذیرد که تفکیک آن از ادعایی حاکی از خودشیفتگی محض و تصویر دروغین آن، ضروری است و گاهی دشوار. او در اوج تجربیات وجدآسای خویش در سطح فرامن، قدرت، دانایی و حضور مطلق می یابد و آسیب ناپذیر و بی نظیر است. نشان دادن تفاوت این دو عرصه و دو گونه از حالات شخصیتی که ظاهری یک سان دارد و بیان حساسیت مولانا در نمودن این تفاوت مورد توجه این مقاله قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مولانا، من، فرامن، هویت، خودشیفتگی، مثنوی، کلیات شمس
  • محمد بهنام فر، موسی الرضا ربانی خواه صفحات 248-269

    حسام الدین چلبی از مریدان و نزدیکان ویژه مولانا بوده، نقشی بارز در آفرینش مثنوی و جهت دهی و گسترش آن داشته است. تاثیر او بر حضرت خداوندگار بحدی بوده است که به خواهش او سرودن مثنوی را آغاز کرد و هرگاه حسام الدین حضور نداشت، مولانا رغبتی به سرودن نداشت. از آن جا که جاذبه های انسان های از خود رسته می تواند انگیزه بخش عارفان در بیان لطیفه های عشق الاهی باشد، مولانا در دوران مصاحبت با او از جاذبه های نرم و نوازش گر مریدش به آرامش و سرودن دست یافت. آرامشی که نتیجه اش مثنوی مولاناست. علاقه و عنایت مولانا به مریدش بدان حد است که شناخت مراد از مرید مشکل است. سخن از حسام الدین که به تعبیر مولانا «ضیاءالحق»، «حیات دل»، «صقال روح»، «سلطان الهدی» و «صورت گر و جان بخش مثنوی» است، در مثنوی جای گاهی ویژه دارد، تا جایی که مولانا هدف خود را از مثنوی، حسام الدین می داند، هرچند در جایی که لازم  است مقدمه دفتر دوم او را با لطفی قهرآمیز مورد خطاب قرار می دهد، تا شرط آینگی بودن مردان خدا را فروگذار نکرده باشد. این مقاله ابتدا به شرحی مختصر از زندگی حسام الدین می پردازد، سپس نقش حسام الدین در آفرینش مثنوی بیان می گردد و سرانجام چهره معنوی حسام الدین و تاثیرات او بر مولانا از لابه لای ابیات مثنوی نمایانده می شود.

  • فرهاد طهماسبی صفحات 270-289

    هدف این مقاله راه یافتن به پیش زمینه های اجتماعی فرهنگی در قصه های مثنوی مولاناست، تا از این طریق بتوان به تصویری از سیمای جامعه عصر وی دست یافت. به همین منظور پس از گزینش نود قصه از شش دفتر مثنوی که دارای زمینه های اجتماعی آشکارتر بوده، به طبقه بندی طبقات، اصناف و مشاغل اجتماعی و تحلیل مباحث اجتماعی فرهنگی بازتاب یافته در این قصه ها پرداخته شده است. در این پژوهش بیش تر به یکی از لایه های متن یعنی مسایل اجتماعی فرهنگی و نقطه عزیمت در روایت ها که همانا واقعیت های خوب یا بد اجتماعی فرهنگی است توجه شده است. نتیجه بدست آمده، جامعه عصر شاعر را گرفتار آداب و رسوم تقلیدی، ستم، فساد، دروغ و ریاکاری، بلاهت و جهل، سطحی نگری، ستیز، قتل، دزدی و... نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مسایل اجتماعی و فرهنگی، طبقات اجتماعی، مشاغل، تقلید، فساد، بلاهت و ساده لوحی، ریاکاری و دروغ
  • چندر شیکر صفحات 290-301

    مثنوی مولانا، بدون شک یکی از شاه کارهای جهان ادب بشمار می رود که در میان ملت های مختلف مقبولیتی ویژه یافته است. از جمله کشورهایی که همواره به مثنوی از ابعاد مختلف پرداخته اند، هندوستان است که فرهنگ و ادب پارسی، در این کشور از مرتبتی ویژه برخوردار است. مثنوی معنوی در طول سالیان گذشته، در هند بارها بچاپ رسیده و مورد شرح قرار گرفته است. این کار توسط دانش مندانی بزرگ و ادیبانی گران قدر هم چون عبداللطیف گجراتی، سیدعبدالفتاح الحسینی، افضل الله آبادی و... انجام یافته است. در این پژوهش، نگارنده سعی نموده تا نمایی از این شرح را ارایه داده و گوشه ای  از جریان مولانا شناسی در هند را معرفی کند.

    کلیدواژگان: مولانا شناسی، هند، مثنوی
  • رضا ماحوزی صفحات 302-316

    مولانا هم از عقل جزیی و هم از عقل کلی یادکرده است. علاوه براین، وی عقل کلی را هم از منظر معرفت شناسانه و هم از منظر هستی شناسانه بررسی کرده است. این که هر کدام از سه معنای فوق الذکر چه جای گاهی در اندیشه بشری دارد و چه نسبتی میان آن هاست، دو موضوع مستقل بشمار می رود که این نوشتار درصدد است آن ها را در اندیشه مولانا تحلیل کند. در این خصوص از دیدگاه های افلاطون پیرامون «دیانویا» (عقل جزیی) و « نوس» (عقل کلی) و نسبت این دو با انسان، جهان و خدا نیز کمک گرفته شده است.

    کلیدواژگان: عقل، عقل جزیی، عقل کلی، هستی شناسی، معرفت شناسی، دیانویا، نوس، انسان، جهان، خدا
  • حسن جعفری تبار صفحات 317-330

    بزرگ ترین دشواری اختیار، تردید و اضطراب ماست، اما آفت بزرگ جبر، بی مسوولیتی است. مولانا با جمع اختیار و جبر، نظریه ای را بنیان می نهد که خود آن را جباری می نامد. معنی جباری نزد مولانا، پذیرش جبر است از منظر روان شناختی و قبول اختیار از نظرگاه جامعه شناختی؛ نزد خود بپذیر که هر آن چه رخ داده باید می بوده و بدین سان نه از خود متنفر باش، نه از دیگری. لیکن هم مسوولیت رفتارخود را آگاهانه بپذیر و هم مسوولیت دیگری را از او بخواه.

    کلیدواژگان: جبر، اختیار، مولانا، مسوولیت، جباری، اضطراب، سببیت، مقضی، صدفه، فاتالیسم، هگل، قدرت، ابتهال، زاری، ولتر
  • محمدجعفر محلاتی صفحات 331-346

    در این مقاله تلاش شده است تا گزارشی فشرده و مختصر درخصوص قراءت های تازه از آثار مولانا در غرب ارایه گردد. قراءت هایی که به لحاظ کمی و کیفی سیر صعودی دارد و گاهی به دیدگاه ها و بصیرت هایی می رسد که برای خوانندگان شرقی و فارسی زبانان نیز تازگی دارد. در بخش هایی از مقاله نیز خواننده با چگونگی تداول نام «رومی» در زندگی مدرن دنیای غرب و اقبال فزاینده نسبت به او با ذکر شواهدی آشنایی خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مولانا در غرب، مولانا در جهان مدرن، ترجمه آثار مولانا در غرب، مولانا پژوهی در غرب، مولانا در جهان مجازی
  • حسین قریب صفحات 347-367

    جهان امروز دارای تفاوت هایی بسیار با دوران گذشته است. عنصر اصلی تفاوت های مربوط را می توان در «کیفیت عقلانیت» و «نوع خردورزی» خلاصه کرد. عقلانیت نوین و مدرن، با وجود قابلیت ها و توانایی ها، کاستی هایی نیز دارد که محتاج بازاندیشی های گسترده است. از آن جا که «مولانا جلال الدین محمد بلخی»، دارای دیدگاه های بدیع، جامع و انتقادی نسبت به عقلانیت است، در این مقاله با الهام از اندیشه ها و افکار بلند وی، به شرح مباحث مربوط به «عقلانیت» پرداخته و تبیین اجمالی حلقه مفقوده عقلانیت مدرن در عصر کنونی پرداخته شده است. مقاله درصدد پاسخ گویی به دو سوال اساسی است: 1-     مولفه های بهره گیری مناسب از عقل چیست؟ 2-     آثار بهره گیری مناسب از عقل چیست؟ در پاسخ به سوال اول، به تجزیه و تحلیل ابعاد گوناگون و ملزومات بنیانی شکوفایی عقل هم چون «یادگیری» و «هم بستگی عقل و قلب» پرداخته شده و در پاسخ به سوال دوم، نسبت به ریشه یابی روابط تنگاتنگ «دانایی» و «عقلانیت» با «توانایی» و «قدرت» که از آثار اصلی و اساسی بهره گیری مناسب از عقل محسوب می شود، اقدام گردیده است.

    کلیدواژگان: عقلانیت مدرن، عقل جزیی، عقل کلی، بهره گیری از عقل، یادگیری، هم بستگی عقل و قلب، قدرت و توانایی
  • مهدی پرهام صفحات 368-378

    نوشته حاضر بازتاب اندیشه‌های بهاءالدین ولد در کتاب معارف را در غزلیات و رباعیات مولانا پیرامون مقوله «روح» می‌کاود. موضوعات گزینش‌شده در این مقاله هر یک بیان‌گر جهتی مشترک در نگرش و اتخاذ روش مشابه در بیان است. مشترکات مورد نظر اغلب به عقاید صوفیه پیشین نیز متکی است و در مواردی خلاف آن چیزی می‌نماید که در میان صوفیان رایج بوده و بیان شده است. جلال‌الدین محمد در بحث‌هایی مانند منشا و مبدا روح، ویژگی‌های متنوع روح، روح دیگر موجودات جهان برین و فرودین، و نیز غایت و منتهای روح، با پدر خود هم عقیده است. با نگاهی گذرا به هم‌گونی‌های محتوایی صوری و بدون دقیق شدن در ریشه‌های مباحث، می‌توان تاکید کرد که جلال‌الدین محمد از اندیشه‌های پدر متاثر بوده است.

    کلیدواژگان: عرفان، غزل مولانا، معارف، بهاءالدین ولد، جلال الدین محمد، روح
  • رامین صادقی نژاد صفحات 379-395

    یکی از تصورات رایج، اما قطعا نادرست در مورد نظریه و نقد ادبی، آن است که  نظریه و نقد ادبی را فقط در متون معاصر می توان اعمال کرد. حال آن که نقد یک ابزار علمی است و هر متن ادبی، خواه کلاسیک و خواه معاصر، از دیدگاه مدرنیستی قابل نقد و بررسی است. یکی از گونه های ادبی که در طول سال های اخیر دست خوش تغییراتی مهم بوده است داستان کوتاه است و شکلی نوین از روایت داستانی که هر روز، کوتاه و کوتاه تر می شود، مینی مالیسم (minimalism) است که آن را در زبان فارسی «خردگرایی»  و «حداقل گرایی» نامیده اند که دارای ویژگی هایی مشترک است. در ادبیات غنی کلاسیک فارسی، چه در نثر و چه در نظم، حکایت ها و داستان هایی فراوان وجود دارد که از جهاتی بسیار قابل انطباق با خصوصیات داستان های مینی مالیستی است. مقاله حاضر می کوشد با ارایه و بررسی نمونه هایی از داستان های بسیار کوتاه دیوان کبیر مولانا، ویژگی هایی را که برای سبک مینی مالیسم برشمرده اند تبیین نماید.

    کلیدواژگان: نظریه های مدرن ادبی، داستان کوتاه، مینی مالیسم، حکایت، دیوان کبیر مولانا
  • فرزانه اخوت صفحات 396-417

    زبان و ادبیات کهن فارسی، گنجینه ای است نادر از داستان ها و حکایت های حکمت آمیز و انسان ساز که انتقال آن به کودکان و نوجوانان به عهده نویسندگان متعهد و اهل قلم هوشیار ایران زمین است. بی شک روش انتقال این میراث ارزش مند، درک عمیق از آن ها و آشنایی با ویژگی های این گروه مخاطب و بکارگیری شیوه های جدید و خلاق را می طلبد. در این مقاله پس از بررسی آثار منتشر شده در پنجاه سال گذشته، سعی شده است، میزان توجه و چگونگی روی کرد نویسندگان کودک و نوجوان در بازنویسی حکایت های مثنوی و آشنایی با مولانا جلال الدین محمد بلخی بررسی شود.

    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین بلخی، زبان و ادبیات کهن فارسی، بازنویسی، کودک و نوجوان، مثنوی معنوی
  • داریوش صبور صفحات 418-428

    مولانا جلال الدین محمد بلخی، از بزرگ ترین متفکران و سخن سرایان قرن هفتم هجری قمری است که دو اثر ارزنده بی مانند او، مثنوی معنوی و غزلیات شمس، از بزرگ ترین آثار جهان بشری بشمار می رود. هر چند پیرامون چندی و چونی این دو اثر چشم گیر تاکنون پژوهش ها کرده و سخن ها گفته و نوشته اند؛ باز، جای پژوهش های تازه در پهنه ساختار درون مایه های شگفت انگیر آن ها، هم چنان باقی است. این گفتار برآمد پژوهشی است گذرا در پنهه اندیشه و تخیل وعاطفه و احساس مولانا و ساختار شعر و زبان سحر آفرین او که جهانی را با نبوغ خویش مسخر و شگفت زده کرده است.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، غزلیات شمس، اندیشه، تخیل، عاطفه و احساس، زبان
  • علی اکبر فرهنگی، حسین فرجی صفحات 429-462

    هدف این مقاله بررسی ابیاتی از اشعار مولانا در مثنوی معنوی است که مربوط به حرکات و حالات و اشارات و نگاه مولانا به چگونگی انتقال پیام از طریق حرکات و اشارات است. بسیاری از ابیات که به ارتباط انسانی از طریق حرکات و اشارات ربط داشته در این مقاله دسته بندی شده است. علاوه بر آن، برای آن که نگاه مولانا به زبان بدن را صرفا به مثنوی محدود نکرده باشیم، از ابیاتی دیگر از اشعارش بهره برده ایم. هم چنین، از اشعار شاعران دیگر که مربوط به موضوع است و یا قصص قرآن که مولانا به آن اشاره دارد، استفاده شده است. از آن جا که بخشی زیاد از ارتباط انسانی به زبان بدن اختصاص دارد و از سوی دیگر ارتباط نزدیک روان آدمی با حرکات و اشارات صادر شده از وی و نیمه آگاهانه بودن آن، زبانی صادقانه تر است، توجه مولانا به این بخش از ارتباط بررسی شده است. از بررسی های انجام شده و کنکاش در ابیات مربوط به موضوع در مثنوی، به اعتقاد و باور مولانا به زبان بدن دست یافته ایم و این که او زبان بدن را صادقانه تر از زبان کلامی (verbal communication) می داند.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، ارتباطات، ارتباط غیرکلامی، زبان بدن
  • منوچهر دانش پژوه صفحات 463-471

    می دانیم که در شعر فارسی دری، 10 قالب شعری عرصه هنرنمایی سخن وران توانای پارسی گوی در بیش از هزار سال بوده است، اما هم از نظر حجم و کمیت و هم از حیث دل نشینی و کیفیت این قالب ها در یک ردیف نیست و چند قالب شعری، بیش از دیگر قالب ها ارزش شعر فارسی را نمایان ساخته است. از میان آن چند قالب «مثنوی» و «غزل» جای گاهی ویژه دارد. مولانا در این دو عرصه شهرتی تمام یافت و با سرودن مثنوی و غزلیات شمس بدین دو قالب شعری، اعتباری خاص بخشید.

    کلیدواژگان: قالب های شعری، مثنوی، غزل، مولانا، منزلت مولانا در مثنوی و غزل
  • خسرو قاسمیان صفحات 472-490

    از میان آثار مولانا، کتاب گران سنگ مثنوی از دیرباز در بسیاری از کشورها بویژه در ایران، ترکیه و شبه قاره هند، مورد توجه گروه های مختلف قرار گرفته و آثاری فراوان در پیوند با آن بوجود آمده است؛ اما درباره این آثار بوجود آمده، تاکنون گزارشی مدون و بایسته ارایه نشده است. بدست دادن گزارش هایی علمی و آماری از چگونگی سیر مثنوی پژوهی در کشورهای مختلف، از یک سو پای گاه مولانا و مثنوی را در آن دیار روشن تر می کند و از سویی اهمیت فرهنگ و زبان فارسی را بیش از پیش بیان نشان می دهد و از سویی نیز راه دیگر پژوهش گران حوزه مولانا پژوهی را هموارتر می کند. بر همین اساس، در این مقاله سعی شده است کارنامه مثنوی پژوهی در ایران، به دو دوره زمانی تقسیم شود و در حد توان همه آثاری که از گذشته تا سال 1383 خورشیدی درباره مثنوی به صورت های تالیف، تصحیح و ترجمه چاپ گردیده است، بررسی، موضوع بندی و طرح شود. بنابراین مقاله حاضر محصول پژوهشی است که در آن 114 عنوان کتاب، در 210 جلد و 98210 صفحه نقد و بررسی شده است. از این 114 عنوان کتاب، 86 مورد در 139 جلد و 63732 صفحه بصورت تالیف و 16 مورد در 34 جلد و 17039 صفحه بصورت تصحیح و 12 مورد نیز در 37 جلد و 17439 صفحه بصورت ترجمه بوده است.

    کلیدواژگان: مثنوی، مثنوی پژوهی، مولانا، ایران
  • محمود طاووسی، فائزه کاشانی تبار صفحات 491-504

    مقاله حاضر، به معرفی و بررسی ردیف های فعلی موجود در سه دفتر نخست مثنوی اختصاص دارد. این منظومه مفصل و جامع عرفانی، از عالی ترین نمونه های شعر عرفانی فارسی و منشا تقلید و ایجاد اثرهای فراوان در قرن های بعد بشمار می رود. در این مجال ابتدا فعل و مقوله هایی نظیر ماده های اصلی و جعلی و در نهایت اقسام افعالی که در قالب ردیف آمده است، با ذکر نمونه هایی معرفی خواهد شد.

    کلیدواژگان: ردیف فعلی، ماده اصلی و جعلی، فعل ناقص، فعل معین، فعل مجهول، فعل ساده، پیش وندی، مرکب و عبارت فعلی
|
  • Mohammad Ali Movahhed Pages 25-32

    This article is concerned withFeridun B. Ahmad Sepahsalar and his famous treatise about the life of Moulana Jalal al-Din Mohammad Balkhi.  Sepahsalaris the only biographer who according to his own words has spent 40 years in Moulana’s presence and among his contemporaries, he alone undertook the task of writing life occurences of his master.  Apart from introducing the owner of Resale and finding the origin of the title Sepahsalar and his other title Chalabi, and searching for evidences in Persian and Turkish poetry as to his true character, this article concentrates on the content of Sepahsalar’s Resale.

    Keywords: Sepahsalar’s Resale, Feridun B. Ahmad Sepahsalar, Ebtedanameh, Moulana, Chalabi
  • Mohammad Ali EslamiNodushan Pages 33-48

    The present article deals with the sayings of Baha al-din Valad written in his famous journal, entitled Maaref which has been published in 13333 by the efforts of Professor Fourouzanfar.  It is an attempt to make a comparison between the characteristics of thebeloved in the words of BahaValad with what Moulana has drawn of his beloved and master Shams Tabrizi in his Ghazaliat. Through this comparison and assessment, the writer seeks similarities in line of thought of the father and the son and also reveals point of departure in their thoughts.

    Keywords: BahaValad&Moulana, Beloved in the eyes of BahaValad, taste, MaarefBahaValad, Ghazaliat Shams
  • GholamHossein Ebrahimi Deenani Pages 49-53

    One of the most complicated philosophical questions is the question of free will and determinism. Knotted which such issues as ,< good and evil>, and so forth the matter gets further complicated.Moulana has addressed this intricate question frequently in different contexts inMasnavi and Divan Shams and has artistically delvedthe problem with his utmost talent and innovative mind. Although he has not provided a clear answer to the problem however he has appeared better than any poet in this difficult arena. This article, traces Moulana’s perspective in this regard.

    Keywords: determinism, freewill, tafviz, good, evil, haqq, duty
  • Ismaeil HakemiVala Pages 54-58

    Sama is a kind of trance like state of contemplative ecstasy befallen a mystic and it is identified with Moulana.  Moulana Jalal al-Din Mohammad Balkhi has recognized music and understood its hidden reality.  He was able to hear the sound rising from every particle calling God and this realization perpetually moved him to practicesama. In this articledescription of samaboth in Abu Said-e Abi al-khayr’sand Moulana’s time are given and then their connections and differences, and also the quality of sama in Moulana’s time are studied.

    Keywords: Sama, singing voice, whirling, stamping the feet, reed, Moulana
  • Towfiq Sobhani Pages 59-71

    Moulana, the most eminent Iranian mystic of the seventh century, before frequenting extraordinary figures such as Shams Tabrizi, Salah al-Din Zarkoub and Hosam as-Din Chalabi, among people like his father, BahaValad, enjoyed a wide reputation and had a high stature among people.  People have taken part in his sermons and were obedient to his commands.  However after meeting Shams he was transformed and following the death of Shams his past temperament never returned nevertheless later SalahedinZarkoub and Hosam al-Din to a certain extent filled his place. The main focus of this article is the great service made by Hosam al-Din to Persian literature and Iranians.  His pivotal role and influence in composition of Masnavi is further exemplified by bringing evidence from Masnavi.

    Keywords: Hosam al-Din Chalabi, Moulana, Shams Tabrizi, Salah al-Din Zarkub, Masnavi
  • Azarmidokht Safavi Pages 72-86

    The purpose of this article is to point out moral and spiritual foundations which were drawn from the words of Moulanapresent whether in Masnavi, Ghazaliat orFihe ma fih in order to demonstrate that in the midst of crisis and unrest of the present world how these rich moral principles can be illuminating and soothing, to the contemporaryanguished man. Empathy, kindness towards people, aversion to injustice, liberality, and indulgence are characteristics selected among other grand thoughts of Moulana and emphasized by the author. lass=Style10ptFirstline1cmLinespacingExactly17pt>The main focus of this article is the great service made by Hosam al-Din to Persian literature and Iranians.  His pivotal role and influence in composition of Masnavi is further exemplified by bringing evidence from Masnavi.

    Keywords: Moulana, spirituality, Moulana, contemporary world, morality in Moulana’s thought
  • Asghar Dadbeh Pages 87-118

    Determinism and freewill are among the principal religious and discourse related issues which have been the subject of many discussions and investigations in Philosophy and Mysticism.  Upon acceptance of determinism the mystery of man_s responsibility and the riddle of creation of sin arise and upon acceptance of freewill (Tafviz) we are faced with the paradox of limitation of God_s power and an exception to the ultimate law of causation emerge. Legal theorists, philosophers, mystics, each with their own criteria have attempted to solve the riddles.  Moulana however cast a different look on the subject.  Firstly he maintains that determinism and freewill like any other philosophical problem is disputable and discussion over it is endless.  Secondly he illustrates that for practical reasons both problems are required by man and depending on his need, man sometimes inclines towards one or the other.  Thirdly, since he looks at the problem from the pluralistic or dualistic perspective as a rational philosopher and a free thinker he justifies free will and from a monotheistic perspective, as a mystic believing in monotheism, confronting him he sees a determinism which is the same as free will and superior to that which he calls .

    Keywords: determinism, Free will, determinism like spirit, pluralism, Monotheism
  • Kavous Hassan Lee, Shahin Haghighi Pages 119-143

    Robai is awell known genrein Persian poetry which many Persian poets namely Jalal al-Din Mowlana has adapted so many times.  Moulana has been the center of attention by many literary scholars with his two outstanding works that is to say Masnavi and Ghazaliat Shams.  Nevertheless the world of his Robaiyat likewise is filled with poetic experiences and artistic innovations which must not be overlooked.  However, the literary credit of Robaiyat is overshadowed by the above illuminating works.  This article points to certain artistic motivations, and literary innovations in RobaiyatMoulana.  The reference for this study has been Kolliyate Shams Tabrizi provided by TowfiqSobhani published in 1381 by Ghatreh publications.  This work contains 1983 robai.

    Keywords: Robaiyat Moulana, artistic innovations, artistic argument, narrative tales, dramatic structure
  • Sharieef Hossein Ghasemi Pages 144-151

    The great Indian mystics have always been in contact with the Persian mystics.  Migration of the mystics to India and coming of Moslems from the old Khorasan to this land has greatly helped the development of these relations.  Indian mystics have always had elders and relatives in Khorasan and this bondage has continued for some time. One of the most distinguished eminent Persian mystics is Moulana Jalal al-Din Mohammad Balkhiwhose mystical and spiritual identity remained unrecognized in India in his time, however he was always praised by the poor and the Indian mystics and his Masnavi and Ghazaliat were reverberated in gatherings and speeches of the Indian mystics.  Mystics such as Bu Ali Qalandar, SheykhAmanallahPanipat, shaykh Hassan Badakhshi for the confirmation of their mystical sayings especially about unity of being have drawn upon the verses from Masnavi.  In this article the manner in which the Indian mystics came under Moulana’s spell is studied, and where appropriate examples are provided.

    Keywords: Moulana, Indian Mystics, Masnavi, Ghazaliat Shams, the unity of being
  • GholamHossein Heydari Pages 152-160

    Depth and vastness of Moulana’s thought is due to the strong bond he has with koranic sciences.  A glance at the frequent occurrences of the koranic concepts demonstrates that Moulana seeks redemption and salvation of man in the realm of prophetic revelation (wahy). Moulana has creatively incorporated the meanings and themes of koranic verses in his anecdotes thus focusing on these stories is expressive of the interpretative methods that have been employed in Mathnavi.

    Keywords: Koran, Hadith, Masnavi, Moulana, Koranic Maaref
  • Reza Mostafavi Sabzehvari Pages 161-170

    The sublime thoughts of Moulana are considered as the most illuminating manifestation of spirituality in the east and it is such pure spirituality which finds utmost importance in the world today where humanity is threatened by the materialism from every direction.  In fact, the phenomenal talent and grand and heavenly thoughts and profound soul of Moulanahas been the greatest treasure ever presented by any nation to the literature, culture, and civilization of the world to the extent that the illuminating light of his spirituality has captured the heart and soul of great thinkers and poets from all over the globe from AllamehIqbal  in the subcontinentto Professor Nicholson the famous English orientalist and commentator of Masnavi in the west.  They are all under the influence of Moulana’s profound humane thoughts.  It is therefore the purpose of this article to illustrate instances of such influence particularly focusing on the mystics and literary figures of the subcontinent.

    Keywords: Moulana, World thinkers, Commentaries of Masnavi, Influence of Moulana on the world thinkers
  • Mohammad Fesharaki Pages 171-196

    The pure essence of poetry in composition of great poets is imperative which in its perfection literary devices and techniques is of utmost importance.  The poetry of such poets as Hafez and Saadi has such pure sublime quality and in comparison with Moulana’s poetry it could be said that it is more poetic.  However whatgives to poetry of Moulana such grandeur and sublimity is pure love and the manner he expresses his innermost feeling. In general two main factors of music and love are greatly influential in conveying Moulana’s pure feelings to reader.  How the music and its devices work and how his special kind of love finds expression in his poetry is the purpose of this article.

    Keywords: Essence of poetry, special kind of love, Moulana, music
  • Mohammad Navid Bazargan Pages 197-219

    The present article seeks to find an answer to the question whether or notMoulana in the roots of his pluralistic thoughts is essentially the propagator of the world peace and non-violence in modern terms.  Thus attempt is made to bring examples from Moulana’s encounter with the phenomenon of Tatar and overt violence seen in the 7th century AH, and to examine his main line of thought in comparison with the modes of thoughts of the propagators of non-violence such as Ghandi, Martin Luther King, Desmond Toto,… in order to draw a clear picture based on points of similarities and differences.

    Keywords: Moulana, peace, non-violence, universal peace, Ghandi, Sama, Love in Moulana’s thought, Unity of being
  • Amir Hossein Mahoozi Pages 220-247

    On exploring Moulana’s poetry one encounters two distinct type of selves; one is the false self which is merely an image and a shadow of the self in contrast with the other self which is a true one and constitutes the true concept of man’s being. The purpose of this article is to enumerate the features of the two kinds of selves, find similarities and differences between them and finally show the transition from the false self to the true self. In view of the fact that the manifestation of the false self is seen specifically in a kind of personality disorder called Narcissism the role of psychologyin this regard, has been significant.  Moulana strongly resists to such approach towards the world and mainly bases his concentration more than any other subject on the fight with the egoisticfeeling which is nothing but a mirage like effect.  Moulana warns man for his need to be praised and by showing man’s true value to him through love takes away the inferiority feeling of man which leads him to egotism.  He regards love the remedy for all the maladies and a secret to conquer egoism in a world which is unstable in terms of affection.  On the other hand arriving at his true self, in a rapture of ecstasy and compassionMoulana achieves a godlike state whose differentiation from a claim based on sheer narcissism and its false image is absolutely essential and often difficult.  In the peak of his ecstatic experiences at the unconscious level, Moulana finds strength, wisdom and absolute presence, and becomes indestructible and unchallenging.  The difference between these two realms and the two personality types which have the same appearance is illustrated and alsoMoulana’s deliberate insistence on distinguishingthis difference are dealt with in this article.

    Keywords: Moulana, self, Unconscious, identity, narcissism, Masnavi, Kolliyat Shams
  • Mohammad Behnamfar, Mousa al-Reza Rabbanikhah Pages 248-269

    Hosam al-Din Chalabi is a close disciple and companion ofMoulana, and had a significant role in creation of Masnavi, its orientation and development.  His influence upon HazratKhodavandegar was vast enough that in his absence Moulana felt no inclination to compose.    The attention and love of Moulana towards his disciple is to such a degree that it is difficult to distinguish master from disciple.  Moulana repeatedly refers to Hosam al-Din as (zia al-haqq) or the life of the heart, Mirror of the soul, Sultan al-Hoda, and host of other titles, a testimony to his special position in Masnavi, since the entirety of Masnavi was composed at his request. This article presents a brief description of Hosam al-Din’s life, then his role in creation of Masnavi is explained, and finally the spiritual image of Hosam al-Din and his influence on Moulana in between the lines of Masnavi is revealed.

    Keywords: Hosam al-Din Chalabi, Moulana, Masnavi
  • Farhad Tahmasebi Pages 270-289

    The purpose of this article is to search for social-cultural foregrounds in tales in Moulana’sMasnavi in order to be able to draw a picture of the society of his age.  For this purpose 90 stories which had more clear social background have been selected from six books of Masnavi.  Then different classes, and social professions were classified and social- cultural debates reflected in these stories were analyzed. This study is mostly concerned with social-cultural issues of these stories and the departing point in anecdotes which points to the existing realities in that society.  The end result, finds the society of the poet’s era grappled with imitative conduct, oppression, corruption, lie, hypocrisy, stupidity, and ignorance, superficiality, murder, theft,…etc.

    Keywords: Social-cultural issues, social classes, professions, imitation, corruption, stupidity, hypocrisy, lie
  • Chender Sheekar Pages 290-301

    Without a doubt, MasnaviMoulana is one of the masterpieces of the world literature which has gained extraordinary popularity among different nations.  Among countrieswhich have looked at Masnavi from different perspectives is India which holds particular regard for Persian literature and culture. Over the past years, MasnaviManavi has been published repeatedly and different commentaries have been written on it.  These works have been undertaken by such great scholars and literary figures as Abdul latifGojarati, Seyyed Abdul fatah al Hosseini, AfzalAllahabadi,… In this article attempt is made to present an outline of these commentaries and to introduce a movement towards Moulanalogy in India.

    Keywords: Moulanalogy, India, Masnavi
  • Reza Mahoozi Pages 302-316

    Moulana has mentioned both partial and the universal intelligence.  In addition he has examined the universal intelligence both from the standpoint of epistemology and ontology.  The standpoint of each faculty in man’s thought and the relationship between them considered as separate entities is further investigated in Moulana’s thought.  Accordingly this article made use of Plato’s views regarding dianoia (partial intelligence) and nous (universal intelligence) and their relation with man, world, and God.

    Keywords: Intelligence, Partial intelligence, Universal Intelligence, epistemology, ontology, dianoia, nous, Man, World, God
  • Hassan JafariTabar Pages 317-330

    The biggest problem of free will is our anxiety and uncertainty,but the worst drawback of determinism, is irresponsibility.    By uniting free will and determinism, Moulana sets forth a theory which he designates Jabbari.  According to him Jabbari means the acceptance of determinism from the psychological point of view and acceptance of free will from the sociological point of view; that is to say accept whatever happens sinceit was meant to be hence neither hate yourself nor hate the other, at the same time both accept the responsibility of your conduct consciously and also demand the responsibility of the other.

    Keywords: Justice of Haqq, determinism, free will in Moulana’s thought, Psychological approach, Sociological approach, responsibility, Jabbari
  • Mohammad Jafar Mahallati Pages 331-346

    This article is an attempt to present a brief report regarding new poetry recitation of Moulana’s works in the west.  These recitations which are on the increase both quantitatively and qualitatively often lead to insights and visions which are quite new to eastern readers and Farsi speakers.  In Parts, this article is devoted to the manner in which the popularity of the name Rumi in modern life of the western world was gained andhow fast Moulana has reachedsuch new heights of popularity is further revealed to the reader along with providing references.

    Keywords: Moulana in the West, Moulana in the Modern World, Translation of Moulana’s works in the west, Moulanalogy in the west, Moulana in the virtual world
  • hosain gharib Pages 347-367

    The key difference between the world today and the past era could be sought in the quality of rationality and type of rationalism.  Modern rationality with its potentials and capabilities has certain drawbacks which require extensive reconsiderations. Since Moulana has profound innovative and critical perspective about rationality, in this article inspired by his grand thoughts, debates over rationalism are attended to in order to clarify the shortcomings of this modern approach in the present world.  The article seeks answers to two fundamental questions:  What are the efficient ways of acquiring knowledge? What would be the likely outcome of such efficient rationalizations? In response to the first question, the main criteria for yielding the highest expected utility of the faculty of intellect such as learning and the interrelationship of reason and heart are each attended to and analyzed from different aspects.  The answer to the second question involves finding the origin of the close association of knowledge and rationality with ability and strength.  The latter are the main outcome of employing reason efficiently.

    Keywords: Modern rationality, Partial intellect, Universal intellect, employing reason efficiently, learning, close association of reason, heart, strength, ability
  • Mehdi Parham Pages 368-378

    This article seeks the reflection of BahaValad’s thoughts in Maaref regarding the matters of soul in Moulana’sGhazaliat and Roubaiaat. The selected subjects,each demonstrates that they share the same perspective and use similar mode of expression. Their common features often dependent on old Sufis beliefs, in some instances seem to be contrary to what was customary among Sufis at the time. As far as the following discussions such as the origin of soul, characteristics of soul, Soul of other creatures in the upper and lower world, and also the finality of soul are concerned Moulana shares views with his father. A mere glance at the apparent similarities proves that Jalalu din Mohammad was under the influence of his father’s thoughts.

    Keywords: mysticism, Ghazalliat, Maaref, Baha al- Din Valad, Jalal al-Din Mohammad, spirit, Allah
  • Ramin Sadeghi Nejad Pages 379-395

    Regarding literary theory and criticism, it is customary to believe that one can only apply them to contemporary texts.  However criticism is a scientific tool and every text, whether classic or contemporary, from the modern perspective is prone to criticism and examination.  One of the literary genres which has undergone significant changes over the recent years is the short story and a new  offshoot of storytelling  which becomes shorter and more concise each day is termed minimalism and as  the name suggests in Farsi it is named and .  They both share common characteristics.  In rich classic Persian literature whether in prose or poetry, there are numerous anecdotes and stories which in many respects fall into the category of minimalistic stories.  The present article is an attempt to present and examine examples of such stories fromMoulana’s Divan Kabir.

    Keywords: Modern literary theories, Short story, Minimalism, anecdote, Moulana’s Divan Kabir
  • Farzaneh Okhovat Pages 396-417

    Old Persian language and literature is a rare treasure of stories and anecdotes whose conveyance to children and young adults is the responsibility of devoted writers of this land.  Without a doubt the manner to convey this treasured legacy demands thorough understanding and familiarity with works and the audience it is addressed to, employing new and creative methods. In this article after examining the works published in the last fifty years, attempt is made to analyze the degree of attention paid to this subject and how the author of children’s books has tackled the tales of Moulana to retell the tales of Masnavi .

    Keywords: MoulanaJalalu l- Din Balkhi, Persian language, literature, reproduction s, children, young adults, MasnaviMaanavi
  • Daryush Sabour Pages 418-428

    Moulana Jalal al-din Mohammad Balkhi is the most distinguished thinker and poet of the 7th</sup> century AH whose two grand oeuvres MasnaviManavi and Ghazaliat Shams are ranked among the greatest in the world.  Although about these two masterpieces till present numerous commentaries, and books have been written, studies been made yet from all aspects particularly regarding their wonderful themesthe works are forever open to researches. This article is a study of Moulana’s grand thought, imagination, compassion, and feeling and also his poetics and his language which has captured the world with his genius.

    Keywords: Moulana, Masnavi, Ghazaliat Shams, thought, imagination, compassion, feeling language
  • Ali Akbar Farhanghi, Hossein Faraji Pages 429-462

    The purpose of this article is to study and classify certain linesfrom Moulana’s poetry in particular from MasnaviManavi which has bearing on the movements, states, and signs and also to study Moulana’s perspective regarding the manner by which the message is conveyed through these movements.Accordingly, Koranic tales and poetry of other poets relevant to the subject have been employed.    Since a great deal of human communication is concerned with the body language, and there is a close relationship between the human soul with the  subconscious movements and signs emanating from the person makes body language a more sinceremeans of communication, hence Moulana’s attention to this form of communication is analyzed.  The conclusion proves that Moulana finds body language a more sincere mode of expression than verbal communication.

    Keywords: Moulana, Masnavi, communications, non-verbal communication, body language
  • Manouchehr DaneshPajouh Pages 463-471

    It is known that in Persian poetry 10 verse forms have been used by the outstanding composers of the Persian poetry for more than a thousand year, but in terms of volume and quantity, and also in terms of quality and pleasantness they are not of the same rank and some more than others reveal the true value of Persian poetry.  Masnavi and Ghazal within all verse forms are of particular importance. Moulana acquired his fame in these two realms and with the composition of Masnavi and Ghazaliat Shams in these genres, gave special credit to them.

    Keywords: Verse forms, Masnavi, Ghazal, Moulana, Moulana’s mastery in Masnavi, Ghazal
  • Khosrow Ghasemian Pages 472-490

    Among Moulana’s works the eminent book of Masnaviin many countries particularly Iran, turkey, Indian subcontinent has been the main interest of many groups and around it many works were created yet till present a codified report has not been presented. Producing scientific and statistical reports on the history of the state ofscholarship on Masnavi in different countries on one hand cast light to the standpoint of Moulana and Masnavi in that land and on the other hand reveals the importance of Persian language and culture more than the past and also it paves the way for other scholars working in this domain.  For this purpose, attempt is made in this article to divide the record of Masnavi scholarship into two periods.  All works produced from the past till 1383 aboutMasnavi in the form of compilation, commentary, and translation published are examined, and classified according to the subject.

    Keywords: Masnavi, Masnavi scholarship, Moulana, Iran
  • Mahmoud Tavoussi, Faezeh KashaniTabar Pages 491-504

    The present article is concerned with the introduction and examination of verbal refrains in the first three books of Masnavi.  This detailed complete mystical Anthology is the most sublime example of mystical Persian poetry and has been the world’s inspiration for creation of many works in subsequent centuries. This article first introduces and exemplifies verb and its main subdivisions and finally enlists variety of verbs which have been appeared as refrains.

    Keywords: Verbal refrain, verbal subdivisions, incomplete verb, Auxiliary verb, Passive Voice, Simple Verb, Complex Verb, Verbals