فهرست مطالب

نشریه چشم انداز برنامه درسی و آموزش
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا پژمان فرد*، شهرام واحدی، تورج هاشمی، منصور بیرامی صفحات 1-16

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر مغز بر شرایط زمینه ای و انگیزشی یادگیری زبان انگلیسی بود. در راستای این هدف و در قالب طرح آزمایشی بین گروهی با پیش آزمون و پس آزمون از دانش آموزان پایه نهم شهرستان بستان آباد است. آزمودنی ها 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (دو کلاس 15 نفره) جایگزین شدند. سپس برای گروه های آزمایشی راهبردهای آموزشی مبتنی بر مغز طی 10 جلسه به مرحله اجرا گذارده شده و برای گروه کنترل، مداخله ای به عمل نیامده جهت اندازه گیری شرایط زمینه ای و انگیزشی یادگیری در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه جو یادگیری ویلیامز و دسی و راهبردهای انگیزشی پینتریچ، اسمیت، گارسیا و مک کیجی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد بهبود شرایط زمینه ای و انگیزشی یادگیری زبان انگلیسی اثربخش است. این یافته ها تلویحات کاربردی در عرصه های آموزش زبان انگلیسی داشته که به طور مبسوط مورد بحث واقع می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر مغز، یادگیری، زبان انگلیسی، زمینه ای وانگیزشی
  • محسن دیبایی صابر*، اکرم باشتنی صفحات 17-40

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی شبکه اجتماعی دانش آموزی(شاد) با رویکردswot به منظور ارایه راهبردهایی جهت بهبود برنامه درسی انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و به لحاظ روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل دو گروه معلمان و دانش آموزان دوره اول متوسطه، منطقه 14 شهرتهران، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده ازجدول مورگان، ازتعداد 515 معلم، 220نفر، واز تعداد 16780 دانش آموز، 376 نفر به عنوان نمونه برآورد و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته می باشد و در طراحی آن، گویه ها در چهار بخش (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها) تنظیم شده است. جهت برآورد روایی پرسشنامه، از روایی صوری و محتوایی و برای سنجش پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده امار توصیفی (جدول و نمودار فراوانی، درصد، انحراف معیار و میانگین) و آمار استنباطی(t تک متغیره) استفاده شد.پس از شناسایی چهار بعد نقاط قوت، ضعف، فرصت ها وتهدید ها از نظر دبیران و دانش اموزان با توجه به نتایج به دست آمده، و با استفاده ازجدول ماتریس swot راهبردهای تهاجمی (so) که بر اساس استفاده از نقاط قوت برای بهره برداری از فرصت ها، راهبردهای اقتضایی (wo) که بر اساس از بین بردن نقاط ضعف برای بهره-برداری از فرصت ها مناسب اند، راهبرد های انطباقی(st) که بر اساس استفاده از نقاط قوت برای مبارزه با تهدیدها مناسب اند و راهبردهای تدافعی(wt) که بر اساس از بین بردن نقاط ضعف برای مبارزه با تهدیدها مناسب اند ارایه شدند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شبکه آموزش دانش آموزی(شاد)، برنامه درسی، رویکردswot
  • جواد جهاندیده* صفحات 41-55
    اهداف

    ایران، کشوری چند فرهنگی است و تنوع قومی و زبانی یکی از ویژگی های شاخص آن است. الگوی ملت در ایران ترکیبی و نامتوازن است. با توجه به اهمیت مساله و انجام بررسی های کمی صورت گرفته، پژوهش حاضر درصدد مطالعه تجربیات معلمان زبان فارسی از برگزاری دوره آموزش چندزبانگی می باشد.

    روش ها

    رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر از نوع کیفی و طرح پدیدارشناسی بود و داده های آن به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده اند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای مضمونی انجام گرفت. شرکت کنندگان در این پژوهش، معلمان تک زبانه زبان فارسی شهرستان سیب و سوران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها

    تحلیل عمیق مصاحبه های معلمان، موجب شناسایی و دسته بندی پنج مضمون سازمان دهنده شامل: آگاهی زبانی با سه مضمون پایه پیش داوری های، خودآگاهی و احترام به تنوع؛ دانش زبانی با سه مضمون پایه آگاهی از زبان های دیگر، کسب دانش در مورد زبان مادری خود و درک نقش زبان در فرایند تدریس؛ چالش ها با دو مضمون پایه چالش ها در محیط اجتماعی و چالش ها در محیط کار؛ احساسات با مضمون پایه احساسات درباره محیط جدید شخص و مقابله با دو مضمون پایه صلاحیت های چند زبانی و حمایت اجتماعی گردید.

    نتیجه گیری

    دوره های آموزش چند زبانی باعث افزایش دانش و آگاهی های زبانی معلمان می شود و آن ها را در مواجهه با چالش های زبانی آماده می سازد.

    کلیدواژگان: آموزش، معلم، چندزبانگی، تک زبانگی
  • فاطمه ناصری*، محمد آرمند صفحات 56-73

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های فارسی دوره ابتدایی انجام گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی و در گروه پژوهش های کاربردی قرار می گیرد.ابزار مورد استفاده در این تحقیق، تحلیل محتوا می باشد. با استفاده از این روش به تحلیل کتاب های درسی فارسی دوره ابتدایی تحصیلی، همچنین اهداف کلی جمهوری اسلامی ایران، اهداف دوره ابتدایی تحصیلی و اهداف درس فارسی پرداخته شد. جامعه آماری شامل شش کتاب فارسی (بخوانیم) در دوره ابتدایی در سال تحصیلی 99-1398 بوده است که به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند.یافته ها حاکی از این است که گویه های فرهنگ عمومی در ارتقای سطح فرهنگ عمومی تاثیر بالایی دارد و دانش آموزان باید از طریق کتب درسی با مولفه های فرهنگ عمومی که در آن زندگی می کنند، آشنا بشوند؛ به همین دلیل دانش آموزان در سال های انتهای دوره ابتدایی، در پایه چهارم، پنجم و ششم، درک بهتری نسبت به مسایل فرهنگی جامعه خود بدست میآورند و در نتیجه در پایه ششم توجه زیادی به مولفه های فرهنگی شده است.نتایج تحلیل محتوا نشان داد که اولویت بندی مولفه های فرهنگ عمومی (ارزش های عمومی دینی و اخلاقی، هنجارهای قانونی، نمادهای ملی، نمادهای مذهبی) در کتب فارسی در 6 پایه ابتدایی نزدیک به هم می باشد؛ در حالی که در محتوای کتب فارسی دوره ابتدایی تحصیلی از میان مولفه های فرهنگ عمومی کتب فارسی دبستان، بیشترین فراوانی در مولفه «ارزش های عمومی دینی و اخلاقی» و کمترین فراوانی در مولفه «نمادهای مذهبی» است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، فرهنگ عمومی، مولفه های فرهنگ عمومی، برنامه
  • سمانه صاحبی، مرتضی جباریان، محسن اصغری نکاح* صفحات 74-88

    رضایت شغلی معلمان با عوامل مختلفی پیوند خورده است و پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش های اخلاقی، معنوی، و هیجانی با رضایت شغلی معلمان انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی و همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان و معلمان شاغل در آموزش و پرورش شهرستان کلات (700 نفر) تشکیل می دادند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد 248 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آن ها با استفاده از روش تصادفی ساده صورت گرفت. جمع آوری داده ها براساس چهار پرسشنامه هوش اخلاقی لینک و کیل(2005) ، هوش معنوی کینگ(SISRI.2008) ، هوش هیجانی سیبریا شرینگ (2001) و رضایت شغلی براتی (1385) صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب 86/0، 88/0، 85/0 و 82/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. تجزیه و تحلیل داده-ها به کمک نرم افزار SPSS صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد: بین هوش های معنوی ، اخلاقی و هیجانی با رضایت شغلی همبستگی معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز بیانگر این بود که هوش اخلاقی می تواند رضایت شغلی را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش معنوی، هوش هیجانی، رضایت شغلی، معلمان
  • شیوا جلایری لایین*، حسین جعفری ثانی، محسن آیتی، غزل جلایری لایین صفحات 89-107

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته معلمان بومی از چالش های آموزش در مناطق دارای خرده فرهنگ در دوران بحران کووید19 انجام گرفت. رویکرد پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. قلمرو مطالعاتی کلیه معلمان بومی دوره ابتدایی شهرستان لایین بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، معلمان بومی دارای حداقل 8 سال سابقه خدمت انتخاب و مصاحبه‏ها، تا رسیدن اشباع نظری ادامه‏یافت. اطمینان پذیری آن از طریق سه معیار قابل قبول بودن، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری به دست آمد. یافته‏ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند و در 5 مقوله اصلی از جمله چالش های مرتبط با دانش آموزان، والدین، سیستم و رسانه ها، معلمان و چالش های مرتبط با جوامع بومی و 15 زیر مقوله طبقه بندی شدند. یافته ها نشان داد در محیط های بومی تجارب یادگیری مبتنی بر محیط، یادگیری های گروهی و وجود ارتباط عاطفی بین معلم و دانش آموزان از منابع یادگیری و آموزش محسوب می شوند، که با توجه به بحران کووید 19این فرصت از معلمان گرفته شده است. مساله دیگر ورود آنی و بی برنامه رسانه ها به نظام آموزشی در محیط بومی است، که نگرانی هایی را برای والدین و جامعه بومی به همراه داشته است. به طور کلی یافته ها نشان داد که مهمترین چالش آموزش مجازی در بحران کووید 19 تخریب فرهنگ بومی است. علاوه بر این عدم تحقق عدالت آموزشی نیز از چالش های مورد توجه در این مناطق است.

    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، معلم، مناطق بومی، کووید19
|
  • Mina Pezhmanfard *, Shahram Vahedi, Touraj Hashemi, Mansour Bayrami Pages 1-16
    Background and Objectives

    today, development of mental anf physical capacities has become one of the main goals in all disciplines. Brain base learning methods based on scientific research on how the brain learns has become a promising research center. The purpose of this study was to determine the effectiveness of brain-based education on cognitive-affective outputs of English learnin. 

    Methods

    In this study which was done in line with this goal and in the form of an inter-group pilot project with pre-test and post-test with the ninth grade students of Bostanabad city. Testers were selected by multi-stage cluster sampling and were replaced in two experimental and control groups (two classes of 15 people). Then, for the experimental groups, brain-based training strategies were implemented in 10 sessions and for the control group, no intervention was performed. The Williams and Dessie learning atmosphere questionnaire and Pintrich, Smith, Garcia and McCage motivational strategies were used to measure the background and motivational learning conditions in the two stages of pre-test and post-test.

    Finding

      Data analysis using multivariate analysis of covariance showed that improving the background and motivational conditions for learning English is effective. These findings have practical implications for the areas of English language teaching that are discussed in detail.

    Conclusion

    These findings have practical implications for the areas of English language teaching that are discussed in detail.

    Keywords: Brain based education, English language, motivation-context
  • Mohsen Dibaei Saber * Pages 17-40

    The present study aimed to evaluate the student social network (SHAD) with a swot approach in order to provide strategies to improve the curriculum. This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of research method. The statistical population includes two groups of high school teachers and students, District 14 of Tehran, which using random sampling method and Morgan table, out of 515 teachers, 220 people, and 16780 students, 376 people as a sample and were studied. The research tool is a researcher-made questionnaire and in its design, the items are arranged in four sections (strengths, weaknesses, opportunities and threats). Formal and content validity were used to assess the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to assess the reliability of the questionnaire. Data analysis was performed using descriptive statistics (table and graph of frequency, percentage, standard deviation and mean) and inferential statistics (univariate t). After identifying the four dimensions of strengths, weaknesses, opportunities and threats from the perspective of teachers and students according to the results obtained, and using the swot matrix table of aggressive strategies (so) based on the use of strengths to exploit Opportunities, contingency strategies (wo) based on eliminating vulnerabilities that are appropriate to take advantage of opportunities: Adaptive strategies (st) based on using strengths to combat threats, and defensive strategies (wt) Which were presented on the basis of eliminating weaknesses suitable for combating threats.

    Findings

    The results of the research are explained. Data analysis using multivariate analysis of covariance showed that improving the background and motivational conditions for learning English is effective

    Conclusion

    The conclusion and discussion of the research are explained. These findings have practical implications for the areas of English language teaching that are discussed in detail.

  • Javad Jahandideh * Pages 41-55
    Objectives

    Iran is a multicultural country and ethnic and linguistic diversity is one of its key features. The model of the nation in Iran is mixed and unbalanced. Due to the importance of the issue and quantitative studies, the present study tries to study the experiences of Persian language teachers from holding a multilingual training course.

    Methods

    The approach of the present study was qualitative and phenomenological design and its data were collected through semi-structured interviews. Data analysis was performed using thematic content analysis method. Participants in this study were monolingual Persian language teachers in Sib and Soran who were selected by purposive sampling.

    Findings

    depth analysis of teacher interviews leads to the identification and categorization of five organizing themes, including: language awareness with three basic themes of prejudice, self-awareness and respect for diversity; Language knowledge with three basic themes: knowledge of other languages, gaining knowledge about one's mother tongue and understanding the role of language in the teaching process; Challenges with two basic themes: challenges in the social environment and challenges in the workplace; Emotions with a basic theme Emotions about a person's new environment and coping with the two basic themes became multilingual competencies and social support.

    Conclusion

    Multilingual training courses increase teachers' language knowledge and awareness and prepare them to face language challenges.

    Keywords: Education, Teacher, multilingualism, monolingualism
  • Fatemeh Nasseri *, Mohammad Armand Pages 56-73

    The aim of this study was to analyze the content of elementary school Persian books.This research is of descriptive type and is in the group of applied research.The tool used in this research is content analysis.Using this method, the analysis of Persian textbooks for the elementary school as well as the general objectives of the Islamic Republic of Iran, the objectives of the elementary course and the objectives of the Persian course were discussed.The statistical population consisted of six Persian books(let's read)in the elementary school in the academic year 2019-2020, which were examined by counting method.Findings indicate that the elements of public culture have a great effect on promoting the level of public culture and students should be familiar with the components of public culture in which they live through textbooks. At the end of the elementary school, in the fourth, fifth, and sixth grades, they gain a better understanding of the cultural issues of their society, and as a result, in the sixth grade, much attention is paid to the cultural components.The results of content analysis showed that the prioritization of the components of public culture(general religious and moral values, legal norms, national symbols, religious symbols)in Persian books in the six primary grades are close to each other.While in the content of Persian books of elementary school, among the components of general culture of Persian textbooks, the highest frequency is in the component of"general religious and moral values" and the lowest frequency is in the component of religious symbols.

    Keywords: Content Analysis, Public Culture, Components of Public Culture, curriculum
  • Samaneh Sahebi, Morteza Jabbarian Gero, Mohsen Asghari Nekah * Pages 74-88

    Teachers 'job satisfaction is associated with various factors and the present study was conducted to investigate the relationship between moral, spiritual, and emotional intelligence with teachers' job satisfaction. The method of the present study is cross-sectional descriptive-analytical and correlational. The statistical population of the study consisted of all teachers working in education in Kalat city (700 people). Cochran's formula was used to determine the sample size and 248 people were selected as the sample who were selected using simple random sampling method. Data were collected based on four ethical intelligence questionnaires by Link and Kiel (2005), King spiritual intelligence (SISRI.2008), Siberian emotional intelligence (2001) and Barati (2006) job satisfaction (Cronbach's alpha coefficient) 0.86, 0.88, 0.85 and 0.82 were obtained and their face and content validity were confirmed by experts. Data analysis was performed using SPSS software. The results showed that there is a significant correlation between spiritual, moral and emotional intelligence with job satisfaction. The results of regression analysis also indicated that moral intelligence can predict job satisfaction.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Emotional Intelligence, Moral Intelligence, Job satisfaction, Teachers
  • Shiva Jalayeri Laeen *, Hossein Jafari Suny, Mohsen Ayati, Ghazal Jalayeeri Laeen Pages 89-107

    The aim of this study was to investigate the lived experiences of native teachers of the challenges of education in subcultural areas during the Covid Crisis 19 in the new suburbs. The Approach of the present study was qualitatively phenomenological. The study area was all native primary school teachers in Laeen city. Using purposive sampling method, native teachers with at least 8 years of service experience were selected and interviews were continued until theoretical saturation. Its reliability was obtained through three criteria of acceptability, reliability and verifiability. Findings were analyzed using the Claysian method and were classified into 5 main categories including challenges related to students, parents, systems and media, teachers and challenges related to indigenous communities and 15 subcategories. The findings showed that in indigenous environments, experiences based on environment-based learning, group learning and the existence of emotional connection between teacher and students are the sources of learning and teaching, which has been taken away from teachers due to the Covid 19 crisis. Another issue is the immediate and unplanned entry of the media into the education system in the indigenous environment, which has raised concerns for parents and the indigenous community. Overall, the findings show that the most important challenge of e-learning in the Covid 19 crisis is the destruction of indigenous culture. In addition, the lack of educational justice is one of the challenges in these areas

    Keywords: Phenomenology, Teacher, Indigenous areas, Covid 19