فهرست مطالب

نشریه چشم انداز برنامه درسی و آموزش
پیاپی 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، قمری خادم صفحات 1-16

    در سالهای اخیر با مطرح شدن روانشناسی مثبت نارسایی های تحولی نیر به لحاظ شواهد پژوهشی تحت تاثیر این رویکرد قرار گرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر نقش متغیرهای مثبت روان شناختی شامل بخشش، نوع دوستی و بهزیستی روان شناختی را در مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی مورد بررسی قرارداده است. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بودند. تعداد 196 نفر از این گروه از مادران به صورت نمونه گیری در دسترس نتخاب شدند و جهت جمع آوری داده ها از مقیاس-های سلامت روانی بشارت، بخشش ان رایت و نوع دوستی اشتون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین نوع دوستی و ابعاد بخشش و بهزیستی روان شناختی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین متغیرهای نوع دوستی (β=0/315) و ابعاد بخش (بعد عاطفی، β=0/296، بعد شناختی، β=0/211 و بعد رفتار، β=0/145) بیشترین نقش را در پیش بینی بهزیستی روان شناختی مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی دارند. به نظر می رسد ارتقای روابط بین -فردی ناشی از بخشش و نیز تاثیرات حمایتی نوع-دوستی منجر به بهزیستی روان شناختی مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی می شود. طراحی و اجرای برنامه های آموزشی بخشش و نوع دوستی برای کمک به این گروه از مادران و سایر نارسایی های تحولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی های ذهنی و تحولی نوع دوستی، بخشش، بهزیستی روان شناختی
  • سونیا حسین زاده، فاطمه شهامت دهسرخ*، زهرا وقاری زمهریر صفحات 17-30
    پیشینه و اهداف

    انگیزش عامل تاثیرگذار مهمی در موقعیت های یادگیری است و موفقیت یادگیری وابسته به میزان انگیزه یادگیرندگان است. پاندومی کووید 19 سیستم های آموزشی را مجبور به استفاده سریع از آموزش برخط کرد. در تلاش برای سازگار شدن با آموزش غیرحضوری توجه به مسایل انگیزشی دانش آموزان اهمیت دوچندان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی انگیزش دانش آموزان با به کارگیری الگوی طراحی انگیزشی کلر (ARCS) در آموزش برخط، انجام شد.

    روش

    برای تحقق هدف پژوهش از روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. پرسشنامه انگیزشی بودن تدریس کلر (CIS) بر روی نمونه ای شامل دو کلاس 37 نفره از دانش آموزان دختر پایه ششم ناحیه هفت مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 اجرا شد. دو کلاس به صورت در دسترس انتخاب شدند و یک کلاس به عنوان گروه آزمایش، با الگوی ARCS و دیگری به عنوان گروه کنترل، با روش رایج آموزش داده شدند.

    یافته ها

     تحلیل نتایج با روش کوواریانس چند متغیره، نشان داد که دو گروه آزمایش و کنترل در میانگین نمرات انگیزش و مولفه های توجه و ارتباط تفاوت معنادار دارند؛ اما در میانگین نمرات اطمینان و رضایت، تفاوت معناداری دیده نشد. بر اساس نتایج به دست آمده الگوی طراحی انگیزشی کلر بر انگیزش و جلب توجه و ارتباط دانش آموزان در محیط برخط اثربخش می باشد.

    نتیجه گیری

    آموزش برخط بر اساس مدل انگیزشی کلر در درس تفکر و پژوهش دانش-آموزان پایه ششم ابتدایی بر انگیزش و خرده مقیاس های توجه و ارتباط آن تاثیرگذار است و اثر قابل ملاحظه ای بر خرده مقیاس های اطمینان و رضایت انگیزش ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش برخط، الگوی طراحی انگیزشی کلر، انگیزش، یادگیری
  • سمانه صاحبی*، طاهره روضه، فائزه الیاسی صفحات 31-39

    شیوع ویروس کرونا در سال 2020 تعطیلی مدارس و به دنبال آن آموزش با استفاده از فضای مجازی را گسترش داد. در این میان دانش آموزان، والدین و معلمان که بیشترین تاثیر و ارتباط را با نظام آموزشی دارند با چالش های مختلفی در آموزش مجازی در دوران کرونا مواجه بودند. این پژوهش با هدف درک مزایا و معایب ، چالش ها و همچنین دریافت نظرات و پیشنهادات این سه گروه در خصوص آموزش های مجازی انجام گرفت.جامعه پژوهش تمامی معلمین، والدین و دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان کلات بودند. ابتدا مدارس ابتدایی به دو گروه نیمه برخوردار و نا برخوردار تقسیم و سپس از هر دسته 6 دانش آموز 6 معلم 6 ولی انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساخت مند داده ها گردآوری گردید. مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شد.یافته ها نشانگر مزایایی همچون همسو شدن با پیشرفتهای فناوری، بهره مندی از شیوه های متنوع تدریس و ارتقای خود راهبری دانش آموز و معایبی همچون نبود امکانات، ناآگاهی از شیوه های صحیح آموزش در فضای مجازی بود. چالش های عمده سه گروه مد نظر در پژوهش، مشکلات اینترنت و نبود تجهیزات کافی، عدم آشنایی با فرآیند کار در فضای مجازی، ارزشیابی در فضای مجازی و عدم بازخورد کافی جهت رفع اشکال دانش آموزان عنوان شد. همچنین راهکارهایی همچون استفاده از آموزش معکوس، آگاه نمودن اولیا وفراهم نمودن فرصت مشارکت فعال آنان، جذاب نمودن محتواهای تولیدی نیز جهت اثربخشی آموزش های مجازی مطرح گردید.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، کرونا، دانش آموزان ابتدایی، معلم
  • محمدباقر اکبرپور زنگلانی، سعید خدایاری شوطی* صفحات 41-59
    پیشینه و اهداف

    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه باورهای معرفت شناختی با درگیری تحصیلی (شناختی- رفتاری) و پیشرفت تحصیلی زبان انگلیسی در بین دانش آموزان دوره متوسطه نظری شهرستان چایپاره در سال تحصیلی 1400-1399 بود.

    روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه 285 نفر دانش آموز دوره متوسطه نظری بودند که از جامعه ای به حجم 1053 (424 نفر پسر و 629 نفر دختر) و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه معرفت شناختی شومر (1990) و پرسشنامه درگیری تحصیلی فریدریکس و همکاران (2004) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، تحلیل واریانس یک راهه، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی یافته ها نشان داد که وضعیت تحصیلی دانش آموزان در درس زبان انگلیسی نامطلوب بود و نتایج تحلیل واریانس یک راهه نیز تفاوت معناداری را نشان نداد و سایر نتایج نشان داد که بین باورهای معرفت شناختی با درگیری شناختی، رفتاری و پیشرفت تحصیلی زبان انگلیسی در بین دانش آموزان رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، به تمامی دست اندرکاران و مجریان نظام آموزشی در آموزش و پرورش توصیه می شود، زمینه و بستر لازم را برای تقویت باورهای معرفت شناختی نسبت به درس زبان انگلیسی در دوره متوسطه را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، درگیری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • علی اکبر عجم*، اعظم عجم صفحات 61-74
    پیشینه و اهداف

    این پژوهش به منظور بررسی نقش دیدگاه دانشجویان نسبت به مولفه های برنامه درسی و ادراک شایستگی در خلاقیت هیجانی آنان انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری عبارت از کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گناباد بود، که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب افراد نمونه بر اساس جدول گرجسی و مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 310 دانشجو انتخاب شدند. از سه پرسش نامه دیدگاه دانشجویان نسبت به مولفه های برنامه درسی طاطاری (1394)، ادراک شایستگی هارتر (1985) و خلاقیت هیجانی آوریل (1999) برای جمع آوری داده ها استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 تحلیل شد. از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون سلسله مراتبی و آزمون تی مستقل جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های روش تدریس، روش ارزشیابی، محتوا و متغیر ادراک شایستگی در میزان خلاقیت هیجانی دانشجویان نقش دارند و این متغیر ها قادرند به پیش بینی میزان خلاقیت هیجانی دانشجویان بپردازند. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میزان نمره دیدگاه دانشجویان نسبت به مولفه های برنامه درسی در دانشجویان مرد بیشتر از دانشجویان زن بوده است و یافته دیگر پژوهش حاکی از آن بود که بین میزان ادراک شایستگی و خلاقیت هیجانی دانشجویان زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مولفه های برنامه درسی، ادراک شایستگی، خلاقیت هیجانی، دانشجویان
  • سید بهاء الدین کریمی*، مهری مهرپرور صفحات 75-90
    پیشینه و اهداف

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی-فراشناختی بر تفکر ارجاعی و یادگیری خودراهبر در دانش آموزان دختر پایه هفتم شهر بوکان بود. این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد.

    روش ها

    نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان دانش آموزان دخنر پایه هفتم شهر بوکان انتخاب و به صورت دردسترس در گروه های آزمایش (آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی) و گواه گمارده شدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش راهبردهای شناختی-فراشناختی قرار گرفتند. در طی این مدت گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تفکر ارجاعی اهرینگ (2010) و پرسشنامه یادگیری خودراهبر فیشر (2001) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS 23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان داد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که آموزش راهبردهای شناختی-فراشناختی در کاهش سطح تفکر ارجاعی و افزایش یادگیری خودراهبر دانش آموزان اثربخش است.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای شناختی-فراشناختی، تفکر ارجاعی، یادگیری خودراهبر
|
  • Shahrooz Nemati, Rahim Badri Gargari, Ghomri Khadem Pages 1-16

    In recent years, with the emergence of positive psychology, developmental disabilities have been influenced by this approach in terms of research evidence. In the same vein, the current research studied the role of positive psychological variables including forgiveness, altruism, and psychological well-being in relation to mothers of children with intellectual and developmental disabilities. The research design was correlational type and statistical population included all of the mothers of children with intellectual and developmental disabilities in Tabriz City in 2018-2019. In the same vein, by convenience sampling, 196 mothers from this group were selected and Beshart’s psychological well-being, Enright’s Forgiveness, and Ashton’s Altruism inventories were used to gather the data. the result reveals that there was a significant relationship between altruism and dimensions of forgiveness and psychological well-being. Also, Altruism (β = 0.315) and dimensions of forgiveness (emotional dimension, β = 0.296, cognitive dimension, β = 0.211, and behavioral dimension, β = 0.145) have the greatest role in predicting the psychological well-being of mothers of children with intellectual and developmental disabilities. It seems that the promotion of interpersonal relationships caused by forgiveness as well as the supportive effects of altruism leads to the psychological well-being of mothers of children with intellectual and developmental disabilities. Developing and implementing forgiveness and altruism training programs are recommended to help this group of mothers and other developmental disorders.

    Keywords: Intellectual, Developmental Disabilities, Altruism, Forgiveness, Psychological Well-being
  • Sonia Hosseinzade, Fatemeh Shahamat Dehsorkh *, Zahra Vaghari Zamharir Pages 17-30
    Background and Objectives

    Motivation is an influential factor in the learning situations and the success of learning depends on whether or not the learners are motivated. The coronavirus pandemic has forced students and educators to rapidly adapt to online learning. To create efficient online learning experiences, students’ motivation in e-learning activities must be considered. In this article researchers were aimed to investigate the effectiveness of Keller’s motivational design on students’ motivation in online teaching.

    Methods

    With the control group, a quasi-experimental pretest-posttest design was used. Course Interest Survey (CIS) was administered on samples of sixth grade elementary students (37 females in each class).

    Findings

    Analysis of data using multicovariate analysis, shows that there is a significant difference between the experimental and control groups in the mean scores of motivations and the components of attention and relationship. But there are no significant differences in the students' confidence and satisfaction scores between two groups. Based on the results, the Keller’s motivational design model is effective on motivating and attracting students' attention and communication in the online environment.

    Conclusion

    The conclusion and discussion of the research are explained.

    Keywords: curriculum, instruction, learning, Achievement
  • Samaneh Sahebi *, Tahereh Rozeh, Faezeh Elyasi Pages 31-39

    The coronavirus outbreak in 2020 led to the closure of schools and the subsequent expansion of cyberspace education. Meanwhile, students, parents, and teachers who have the most impact and relationship with the education system faced various challenges in e-learning in the Corona era. This study was conducted to understand the advantages and disadvantages, challenges and receiving comments and suggestions of these three groups regarding virtual education. The study population was all teachers, parents, and elementary school students in Kalat city. First, primary schools were divided into two groups, semi-privileged and non-privileged. Then six students, six teachers from each group were selected, and data were collected through semi-structured interviews. Interviews were analyzed using the content analysis method. The findings showed advantages such as adapting to technological advances, benefiting from various teaching methods, and promoting student self-direction, and disadvantages such as lack of facilities and ignorance of the correct teaching methods in cyberspace. The main challenges of the three groups considered in the research were Internet problems and lack of sufficient equipment, lack of familiarity with the work process in cyberspace, evaluation in cyberspace, and lack of adequate feedback to fix students' problems. Strategies such as using reverse education, informing parents and providing opportunities for their active participation, making production content attractive were also proposed for the effectiveness of virtual education.

    Keywords: virtual education, Corona, elementary students, Teacher
  • MohamadBagher Akbarpoor Zanghalani, Saeed Khodayari Shouti * Pages 41-59
    Background and Objectives

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between epistemological beliefs and academic (cognitive-behavioral) involvement and academic achievement of English language among theoretical high school students in Chaypareh in the academic year 2021-2022.

    Methods

    The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The study sample was 285 theoretical high school students who were selected from a population of 1053 (424 boys and 629 girls) using stratified simple accident. Schumer (1990) epistemological questionnaire and Friedrix et al.'s (2004) academic engagement questionnaire were used to measure research variables. Students' academic achievement in English was also assessed by examining their average scores in this course in two ways: self-reporting and reviewing academic transcripts. Descriptive statistics, one-way analysis of variance, Pearson correlation and multiple regression analysis were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the educational status of students in English was unfavorable and the results of one-way analysis of variance did not show a significant difference and other results showed that between epistemological beliefs with cognitive, behavioral involvement and English academic achievement between Students have an inverse and significant relationship.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is recommended to all those involved and implementers of the educational system in education, to provide the necessary context for strengthening epistemological beliefs about English language lessons in high school.

    Keywords: epistemological beliefs, academic conflict, academic achievement
  • AliAkbar Ajam *, Azam Ajam Pages 61-74
    Background and Objectives

    This study was conducted to investigate the role of students' attitudes toward curriculum components and competency perception in their emotional creativity.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all undergraduate students of Gonabad University of Medical Sciences, who were studying in the academic year 1399-1398. A total of 310 students were selected to select the sample based on the Georgian and Morgan table and the stratified random sampling method. Three questionnaires of students' views on the components of Tatari curriculum (2015), Harter competence perception (1985) and April's emotional creativity (1999) were used to collect data and the data were analyzed using SPSS software version 22. . Pearson correlation coefficient, hierarchical regression and independent t-test were used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that the components of teaching method, evaluation method, content and competency perception variables play a role in students 'emotional creativity and these variables are able to predict students' emotional creativity. Also, the results of the present study showed that the score of students' views on the components of the curriculum in male students was higher than female students.

    Keywords: Curriculum Components, Competency Perception, Emotional Creativity, students
  • Bahaadin Karimi *, Mehri Mehrparvar Pages 75-90
    Background and Objectives

    The main purpose of this study was to determine the effectiveness of teaching cognitive-metacognitive strategies on referral thinking and self-directed learning among seventh grade female students in Bukan. This was a quasi-experimental study in which a pretest-posttest design with a control group was used.

    Methods

    The sample consisted of 40 subjects who were selected through Convenience Sampling from seventh grade female students in Bukan and were assigned to the experimental (cognitive-metacognitive strategies) and control groups. In the intervention phase, the experimental group was trained in cognitive-metacognitive strategies for 8 sessions of 90 minutes. The control group did not receive any interventions. Ahring’s Reference Thinking Questionnaire (2010) and Fisher’s Self-Guided Learning Questionnaire (2001) were used in pre- and post-test stages to collect data for both experimental and control groups. Research data were analyzed through analysis of covariance using SPSS 23 software. The results of covariance analysis indicated a significant difference between the two groups.

    Findings

    The results showed that teaching cognitive-metacognitive strategies was effective in reducing the students' level of referential thinking and increasing their self-directed learning.

    Keywords: Teaching cognitive, metacognitive strategies, Referential thinking, Self-directed learning