فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 24 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خیرالله پروین*، محمدشعیب عارفی صفحات 7-31

    وجود میلیون ها انسان معلول در جهان امروز، مساله چالش برانگیز حقوق معلولان به عنوان موضوعی فراملی مطرح شده است. در هر منطقه جهان، افراد معلول اغلب به حاشیه رانده شده اند و از بسیاری از تجارب اساسی زندگی محروم می باشند. حقوق بنیادین بشری، با توجه به کرامت انسانی، جزیی از حقوق غیرقابل سلب افراد در مقابل جامعه و دولت می باشد و الزام دولت ها به رعایت و احترام این حقوق، در سطح بین المللی مورد توجه قرار گرفته است. موضوع پژوهش حاضر بررسی تطبیقی اعمال تبعیض مثبت در راستای اشتغال افراد معلول در نظام حقوقی ایران، آمریکا و هند است. در نظام حقوقی ایران نیز تبعیض مثبت مورد توجه بوده است. قانون جدید حمایت از معلولان مصوب 1396 تبعیض مثبت در حق معلولان را در قالب تمهیداتی در زمینه اشتغال معلولان پیشن بینی کرده است، لیکن مقررات و ضمانت اجراهای آن کافی نیست. نظام حقوقی هند و دیوان عالی آن کشور اقدامات محکمی در راستای تبعیض مثبت برای اشتغال معلولین انجام داده اند. قوانین فدارال ایالات متحده نیز دولت فدرال را ملزم به اعمال تبعیض برای اشتغال افراد معلول نموده است.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، اشتغال، تبعیض مثبت، معلولان
  • سید محمدرضا میرصانع، سید باقر میرعباسی*، مریم مرادی، طه موسوی میرکلایی صفحات 33-55

    هدف مقاله حاضر بررسی حقوق بشر در گفتمان دکترین مهدویت می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای می باشد. در پاسخ به سوال اصلی که جایگاه حقوق بشر در گفتمان دکترین مهدویت چیست؟ می توان بیان کرد که دکترین مهدویت بر کرامت ارزشی یا اکتسابی بشر تاکید بیشتری دارند، اما اعلامیه جهانی حقوق بشر به جهت جلوگیری ایجاد اختلاف با دیدگاه کشورهای سکولار از پذیرش ذاتی بودن کرامت پرهیز می کند. اعتقاد به تحقق حقوقی چون برابری و مساوات و عدالت و امنیت و آسودگی باعث جهان شمولی و هیجان برانگیزی و آرمان ساز بودن مهدویت شده است که توسط مجمع عمومی سازمان ملل در 30 ماده اعلامیه حقوق بشر در جهت آرمان مشترک جهانیان برای توسعه حقوق و آزادی های انسانها اعلام شد. در نهایت اینکه در عصر ظهور هیچ فردی از شمول «حقوق بشر» خارج نیست و اعتقاد به مهدی (عج) تنها نشان گر یک باور اسلامی، با رنگ خاص دینی نیست بلکه خواسته ی همه انسان ها با مذاهب گوناگون در قالب الهام فطری مردم است.

    کلیدواژگان: دکترین مهدویت، حقوق بشر، حقوق بین الملل، حقوق بشر اسلامی، حقوق بشر بین المللی
  • وحید آرایی* صفحات 57-70

    یکی از وظایف و حقوق مردم در نظام حکمرانی اسلامی، حق نظارت است که در قالب وظیفه امر به معروف و نهی از منکر و حق نظارت همگانی انجام می شود. امت اسلام همان طوری که موظف است در یک جامعه اسلامی، بر پایه ولایت متقابل مومنان، یکدیگر را امر به معروف و نهی از منکر کنند، موظف می باشند بر عملکرد حکمرانان و کارگزاران نظام سیاسی نظارت داشته باشند و در صورت دیدن خلافی چون ترک معروف یا عمل به منکر، در قالب نصیحت مصداقی، آنان را از منکر باز داشته و به معروف هدایت نمایند. این مقاله با هدف کاربردی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تبیین این موضوع می پردازد که اصل امر به معروف و نهی از منکر و حق نظارت همگانی مهم ترین پشتوانه دینی در حکمرانی اسلامی برای اعمال نظارت بوده و برترین مصداق آن، رفتن به سمت ایجاد و حفظ حکومت اسلامی است.

    کلیدواژگان: نظارت، نظارت همگانی، حکمرانی اسلامی، قرآن کریم، امر به معروف و نهی از منکر
  • محمدرضا باقرزاده* صفحات 71-94

    نگاهی به اتفاقات اخیر منطقه و جهان موارد متعددی از این موارد را فراروی ما قرار می دهد. نقض های فاحش حقوق بشر در فلسطین اشغالی، تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان، جنایات داعش در سوریه و عراق، تجاوز عربستان به یمن، اعدام های دسته جمعی در عربستان، اتفاقات غیر انسانی در بحرین، نقض حقوق اولیه سیاهان در امریکا، اقدامات تروریستی دولت امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اعم از تحریم اقتصادی تا ترور فرمانده سپاه قدس و دیگر ترورها توسط امریکا و رژیم اشغالگر قدس، همگی بخشی از بسیار اقدامات ضد بشری است که در جهان اتفاق می افتد و مقابله با چنین مواردی نیازمند شناسایی همه ظرفیت های حقوقی و سیاسی و همه ابزارهایی است که حقوق بین الملل در اختیار کشورها قرار داده و متاسفانه کمتر از آنها استفاده می شود. این ابزارها، شامل ابزارهای فرهنگی و تبلیغاتی، ابزار مذاکره و دیپلماسی، عدم شناسایی وضعیت حاصله از نقض، قطع رابطه دیپلماتیک، بهره گیری از ترتیبات حقوقی منطقه ای ، دفاع مشروع فردی و دسته جمعی، ظرفیت های سازمان ملل متحد، اعم از شورای امنیت و مجمع عمومی و شورای حقوق بشر، تدابیر قضایی بین المللی، ابزار فشار اقتصادی، اقدام مستقیم نظامی، همگرایی و هم افزایی با دولتهای همسو و تشکیل اتحادیه ها و ایتلاف ها و سازمان های منطقه ای مداخله بر اساس رضایت و درخواست و مداخله بشر دوستانه می باشد که جمهوری اسلامی ایران می تواند برای احقاق حقوق بشر مورد استفاده و استناد قرار دهد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، مقابله با نقض حقوق بشر، ضمانت اجرای حقوق بشر، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد ستایش پور*، نازنین قره باغی صفحات 95-114

    سازوکارحق شرط برمعاهدات بین المللی درنظام بین المللی حقوق بشر،یکی ازظرفیت هایی است که بسترفزونی متعاهدین درمعاهده بین المللی رامیسر ساخته است.در این باره، معاهده حقوق کودک به عنوان معاهده ای که درصدد برآمده تا از طریق حقوق (مجموعه قواعد) موضوعه، حقوق (حق های) کودک را در نظام بین الملل حقوق بشر، نظم دهد و نسق بخشد، به واسطه مواضع اسلامی، از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش پیش رو، با تدقیق در اعمال حق شرط بر معاهده بین المللی، به چند و چون سازوکار حق شرط در مورد پیوستن کشورهای اسلامی به معاهده بین المللی پرداخته و در این راه بر معاهده حقوق کودک در نظام بین المللی حقوق بشر نظر دوخته است. در زمینه حمایت از حقوق کودک، آموزه های اسلامی به مراتب غنی تر از آموزه های حقوقی بین المللی در نظام بین المللی حقوق بشر هستند. حمایت اسلام از حقوق کودک، مضاف بر غنی بودن، به لحاظ تاریخی در مقایسه با حقوق بین الملل سابقه دیرینه دارد. این امر اقتضا دارد تا کشورهای اسلامی، دست در دست هم از رهگذر مجاری قاعده سازی در گستره بین المللی، از جمله انعقاد معاهده، ایجاد حقوق بین الملل عرفی منطقه ای و البته صدور قطعنامه از طریق سازمان های بین المللی جهانی و منطقه ای نظیر سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی در فرایند توسعه تدریجی حقوق بین الملل بشر گام بردارند. چه این که، این گونه نه تنها به غنی شدن حقوق بین الملل بشر کمک می شود که موجب ترویج گزاره های اسلامی است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر اسلامی، حقوق بین الملل بشر، معاهده بین المللی، حق شرط، حقوق کودک
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 115-133

    رفتارهای انسان تابع بنیادهای اخلاقی موجود در اوست. بر همین اساس هر پدیده مادی و معنوی در این مقیاس باید مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. امروزه با رشد روزافزون عرصه های حقوق در جوامع گوناگون، شاهد تفاوت-های جزیی و کلان در حقوق بشر اسلامی و غربی هستیم که بررسی های نشان می دهد به سبب تفاوت در بنیادهای اخلاقی حاکم بر آنها، محصولات حقوقی این دو مکتب نیز متفاوت شده است. غرب با ابزار رسانه همواره حقوق اسلامی را مورد هدف قرار داده و آن را منافی اخلاق انسانی برشمرده در حالی که بررسی بنیادهای اخلاقی حاکم بر حقوق بشر اسلامی و غربی خلاف این را نشان می دهد، نگارنده در این اثر در چارچوب ارایه این هدف و با روشی توصیفی تحلیلی به دنبال بررسی این بنیادهای اخلاقی است و در نهایت بدین نتیجه رسیده است که حقوق بشر غربی در ساحت های مختلف اخلاقی تفسیرهای مادی از انسان و هستی ارایه می نماید و برای انسان جایگاه انحصاری در خلقت قایل است و سایر حقوق موجود در هستی از جمله دیگر موجودات و شیونات معناگرایانه خلقت از جمله دین، آخرت و... را تحت تدبیر و خواست انسان برمی شمرد برخلاف حقوق بشر اسلامی که حقوق انسان را تابع توجه به دو سرا و نگاه حقیقی به انسان و هستی تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: بنیادهای اخلاقی، حقوق بشر، اسلام، غرب، دموکراسی
  • محمد رجبی * صفحات 135-160

    تحریم‌ها به هر منظوری که مورد استفاده قرار گیرند، ممکن است موجب نقض حقوق بشر شود و حق بر توسعه، حق بر حیات و حقوق و آزادی‌های سیاسی را به‌شدت تحت تاثیر خود قرار دهند. این پژوهش با طرح این سوال که «تحریم‌های بین‌المللی چه تاثیری بر موازین حقوق بشر - با تاکید بر تحریم‌های چندجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران - دارد؟»، به این نتایج رسیده است که تحریم‌های اعمالی بر ایران به دلیل اثرات منفی فراوان مستقیم و غیرمستقیم بر شهروندان ایرانی، مغایر با اصول و ارزش‌های عام و جهان‌شمول حقوق بشر است. اثرات مذکور بر حقوق اقتصادی از نسل دوم و توسعه از نسل سوم حقوق بشر در این پژوهش مورد سنجش قرار گرفته است. بر این اساس، تحریم‌های اعمالی اثرات منفی بر شاخصه‌‌ها و مفروضات اصلی امنیت اقتصادی دارد. علاوه بر آنکه، در سایر حوزه‌ها نیز واجد تاثیراتی منفی است که در پژوهش حاضر، اثرات مرتبط با حقوق اقتصادی و توسعه بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تحریم های بین المللی، حقوق بشر، ج.ا. ایران، امنیت اقتصادی، توسعه
|
  • Khairollah Parvin *, MOHAMMASHOAIB AREFI Pages 7-31

    Given the increasing numbers of people with disabilities around the world, the UN General Assembly on December 7 adopted the Resolution on Standard Equality of Opportunities for People with Disabilities. Working with people with disabilities and equal opportunities, raising awareness of people and people with disabilities about the rights, needs, abilities and potential of people with disabilities is a core part of this resolution. The purpose of the present study is a comparative study of positive discrimination in the employment of persons with disabilities in the legal system of Iran, US and India. Unfortunately, in Iran, neither in the Constitution nor in statutes, there is any principle or substance been explicitly and directly addressed to the issue of positive discrimination in the employment of persons with disabilities. The Indian legal system and the Supreme Court have taken strong steps to promote positive discrimination for the employment of people with disabilities. US federal law also requires the federal government to discriminate against people with disabilities. The adoption of the new law for the protection of the disabled, approved in 2017, is a necessary but insufficient step in the field of positive discrimination and employment of the disabled in Iran.

    Keywords: USA, Iran, employment, positive discrimination, Disabled
  • Seyed MohammadReza Mir Saneh, Seyed Bagher Mirabbasi *, Maryam Moradi, Taha Mousavi Mirkalaei Pages 33-55

    The purpose of this article is to examine human rights in the discourse of the Mahdism doctrine. The research method is descriptive-analytical and using library resources. In response to the main question, what is the place of human rights in the discourse of the doctrine of Mahdism? It can be argued that the doctrine of Mahdism places more emphasis on the value or acquired dignity of human beings, but the Universal Declaration of Human Rights avoids acknowledging the inherent dignity of dignity in order to avoid conflict with the views of secular countries. Belief in the realization of rights such as equality, justice, security, and prosperity has led to the universality, excitement, and idealism of Mahdism as proclaimed by the UN General Assembly in 30 articles of the Universal Declaration of Human Rights in pursuit of the common goal of promoting human rights and freedoms. . Finally, in the age of advent, no one is excluded from the scope of "human rights" and belief in the Mahdi (pbuh) is not only an indication of an Islamic belief, with a specific religious color, but the desire of all human beings with different religions in the form of natural inspiration.

    Keywords: Mahdism doctrine, human rights, international law, Islamic human rights, international human rights
  • Vahid Araei * Pages 57-70

    One of the duties and rights of the people in the Islamic government is the right of supervision, which is done in the form of the duty of enjoining the good and forbidding the evil. The Islamic People, just as it is obligated in an Islamic society, on the basis of the mutual guardianship of the believers, to command each other to do good and forbid evil, is obliged to supervise the actions of the rulers and agents of the political system. Or acting in denial, in the form of exemplary advice, to prevent them from denying and to guide them to the good. Using a descriptive-analytical method, this article assumes that the principle of enjoining the good and forbidding the evil and the right of public oversight is the most important religious support in Islamic governance for exercising oversight and the best example is to establish and maintain an Islamic government.

    Keywords: Supervision, public supervision, Islamic governance, Holy Quran, Enjoining the Good, Forbidding the Evil
  • Mohammadreza Bagherzadeh * Pages 71-94

    A look at recent events in the region and the world reveals several of these. Gross human rights violations in occupied Palestine, Zionist aggression in Lebanon, ISIS crimes in Syria and Iraq, Saudi aggression in Yemen, mass executions in Saudi Arabia, inhumane incidents in Bahrain, violations of basic black rights in the United States, terrorist acts by the government The United States against the Islamic Republic of Iran, from economic sanctions to the assassination of the commander of the Quds Force and other assassinations by the United States and the occupying regime in Quds, are all part of many inhumane acts that occur in the world and dealing with such cases requires identifying all legal It is political and all the tools that international law provides to countries and unfortunately they are less used. These tools include cultural and propaganda tools, negotiation and diplomacy tools, non-recognition of the status quo of violations, severance of diplomatic relations, use of regional legal arrangements, legitimate individual and collective defense, UN capacities, including the Security Council. And the General Assembly and the Human Rights Council, international judicial measures, instruments of economic pressure, direct military action, convergence and synergy with allied governments and the formation of unions and coalitions and regional intervention organizations based on the consent and request and humanitarian intervention Is that the Islamic Republic of Iran can use and cite for the realization of human rights.

    Keywords: Human rights, combating human rights violations, guaranteeing the implementation of human rights, Islamic Republic of Iran
  • Hossian Rahmanitirkalai * Pages 115-133

    Man's behavior is subject to the moral foundations within him. Accordingly, every material and spiritual phenomenon on this scale must be analyzed and evaluated. Today, with the increasing growth of the field of law in different societies, we are witnessing small and large differences in Islamic and Western human rights, which studies show that due to differences in the moral foundations that govern them, the legal products of these two schools. It is different. The West, through the media, has always targeted Islamic law and considered it contrary to human ethics, while the study of the moral foundations governing Islamic and Western human rights shows the opposite. It seeks to study these moral foundations in a descriptive-analytical way and has finally come to the conclusion that Western human rights in various moral fields provide material interpretations of man and existence and give man an exclusive place in creation and others. Existing rights in the universe, including other creatures and semantic aspects of creation, including religion, the hereafter, etc., under the control and will of man, unlike Islamic human rights, which subject human rights to attention and a true view of man and the universe. Has explained.

    Keywords: Ethical foundations, Human rights, Islam, the West, Democracy
  • Mohammad Raajabi Pages 135-160

    Sanctions, for whatever purpose they are used, may violate human rights and severely affect the right to development, the right to life, and political rights and freedoms. By asking the question, "What effect do international sanctions have on human rights standards - with an emphasis on multilateral sanctions against the Islamic Republic of Iran?", this research has come to the conclusion that the sanctions imposed on Iran have many direct and indirect negative effects on Iranian citizens, it is contrary to the general and universal principles and values ​​of human rights. The aforementioned effects on economic rights from the second generation and the development of human rights from the third generation have been measured in this research. Based on this, practical sanctions have negative effects on the main indicators and assumptions of economic security. In addition, it has negative effects in other fields as well. In this research, the effects related to economic rights and development have been investigated.

    Keywords: International Sanctions, Human Rights, Iran, economic security, development