فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا زاهدی، حسین غفوریان*، یحیی زمانی، شهرزاد خرم نژادیان، رضا دباغ صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    مونوکسید کربن ترکیب مهمی است که قابلیت تبدیل به مواد شیمیایی مختلف و آسیب رساندن به محیط زیست و انسان را دارد. انتخاب مکانیزم و جاذب جهت جذب گازهای آلاینده از لجاظ کارایی و هزینه اهمیت بسزایی دارد. در مطالعه حاضر بهینه سازی غربال های مولکولی کربن ساخته شده با هدف جذب بیشتر مونو کسید کربن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از پوست گردو برای ساخت غربال مولکولی کربن و از روش فیزیکی برای فعال سازی کربن استفاده شد.. بهینه سازی جاذب ها دانه بندی شده طی دو فرآیند فرآوری و لایه گذاری انجام شد. جاذب ها در pH=4.5-6.5-9 فرآوری و با مخلوط های روغن- نفت و روغن-تینر (نسبت 1:1) لایه گذاری شدند. ظرفیت جذب مونو کسید کربن توسط جاذب ها در شرایط یکسان(2 گرم جاذب ، دمای °C 25 و فشار 2 بار) به روش حجمی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیشترین راندمان در میان جاذب های فرآوری نشده برای CMS (Ac) با 281/0 میلی مول مونو کسید کربن بر گرم و در میان جاذب های فرآوری شده و لایه گذاری شده با روغن - نفت برای CMS (Al-K) با 591/0 میلی مول مونو کسید کربن بر گرم و در میان جاذب های فرآوری شده و لایه گذاری شده با روغن - تینر و در میان تمام جاذب ها برای CMS (Al-T) با 858/0 میلی مول مونو کسید کربن بر گرم بدست آمد.

    نتیجه گیری

    غربال مولکولی کربن توانایی جذب و کاهش غلظت مونو کسید کربن که از آلاینده های محیط زیست محسوب می شود را دارد. بهینه سازی راندمان جذب را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، غربال مولکولی کربنی، مونو کسید کربن، فرآوری، لایه گذاری
  • پیمان قلمکاری، مژگان احمدی ندوشن* صفحات 123-135
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مبحث آلودگی هوا به ویژه در کلان شهر اصفهان، هدف اصلی این مطالعه ارزیابی وضعیت کیفیت هوای شهر اصفهان از نظر ذرات معلق و یافتن رابطه بین الگوی سیمای سرزمین و ذرات معلق است.

    مواد و روش ها

    برای اندازه گیری غلظت ذرات معلق با استفاده از دستگاه غبارسنج مت وان در 52 نقطه شهر به طور تصادفی نمونه برداری صورت گرفت. نقشه کاربری اراضی شهر اصفهان با روش طبقه بندی حداکثر احتمال در نرم افزار Terrset تولید شد. به منظور ایجاد نقشه ی پراکنش ذرات معلق، از روش وزن دهی معکوس فاصله در نرم افزار ArcGIS استفاده شد. از متریکهای (آنتروپی نرمال، تراکم حاشیه، مساحت لکه، غنای نسبی و فشردگی لکه) و شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI) برای کمی سازی وضعیت سیمای سرزمین استفاده شد. این متریک ها با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS کمی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پوشش گیاهی اثر کاهشی بر میزان آلودگی هوا دارد، به طوری که همبستگی منفی و معنی داری بین PM2.5 و NDVI مشاهده شد، بدین معنی که با افزایش تراکم پوشش گیاهی، میزان ذرات معلق کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی در این تحقیق با محاسبه غلظت ذرات معلق در شهر اصفهان مشخص شد که مناطق جنوب غرب، جنوب، و جنوب شرق اصفهان در معرض تماس با ذرات معلق بیشتری قرار دارند. تراکم بالای سیمای سرزمین از نوع فضای سبز منجر به کاهش آلاینده ذرات معلق می شود. از تحلیل تغییرات ذرات معلق منطقه این طور استنباط شد که هر چه به سمت مناطقی که پوشش گیاهی ضعیفتری دارند پیش برویم، میزان بالاتری از غلظت ذرات معلق مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، متریک های سیمای سرزمین
  • سید رضا کریمی، نبی الله منصوری*، لعبت تقوی، مظاهر معین الدینی صفحات 136-147

    زمینه و هدف:

     مطالعه حاضر باهدف سنجش غلظت فلزات سنگین موجود در ذرات معلق و مقایسه آن در پنج نوع کاربری متفاوت در منطقه 21 شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش کار طبق استاندارد ASTM D4096 و EPA اجرایی شد. نمونه برداری با استفاده از پمپ حجم بالا و طی مدت زمان 20 دقیقه صورت گرفت. نمونه برداری ها در هر شش روز یک بار از پنج ایستگاه منطقه 21 در بهار 1400 انجام شد. تعداد 20 نمونه فعال از کل ذرات معلق هوا از ایستگاه های مسکونی، نیمه مسکونی، صنعتی، نیمه صنعتی و پارک برداشت شد. غلظت ذرات معلق هوا با روش گراویمتری و فلزات سنگین متصل به ذرات با استفاده از دستگاه ICP-OES آنالیز شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های توصیفی نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که کمترین غلظت TSP در ایستگاه مسکونی با 34/42 µg/m³ و بیشترین غلظت در ایستگاه صنعتی با 30/253 µg/m3 می باشد. در همه کاربری ها به جز ایستگاه پارک عنصر آلومینیوم بیشترین غلظت و عنصر لیتیم کمترین غلظت را دارد. میانگین غلظت فلزات سنگین در منطقه 21 به ترتیب روند افزایشی Al>Cr>Zn>Fe>Mg>Sr>Ti>W>Pb>Li می باشد.

    نتیجه گیری

    فلزات سنگین موجود در ذرات معلق هوای منطقه 21 از غلظت و تنوع بالایی برخوردار است. از عوامل موثر بر آلایندگی منطقه مورد مطالعه می توان به منابعی از قبیل صنایع، فرودگاه و وسایل نقلیه سبک اشاره کرد.

    کلیدواژگان: غلظت آلودگی، شهر تهران، کل ذرات معلق، فلزات سنگین هوا، منشا
  • مهدی آل احمد، عبدالرضا کرباسی، امیرحسین دوامی*، رضا جلیل زاده ینگجه صفحات 148-159

    زمینه و هدف :

    تصمیم گیری صحیح در مدیریت آلودگی هوا نیازمند داشتن برآوردی درست از وضعیت کیفیت هوا و شرایط هواشناسی است. لذا بررسی داده های ایستگاه های پایش، یک بخش اجتناب ناپذیر در مطالعات آلودگی هوا است. برای این منظور، همگنی داده های ایستگاه های هواشناسی و کیفیت هوا شهرستان ماهشهر، با استفاده از آزمون های آماری مورد ارزیابی قرارگرفته است.

    مواد و روش ها

    در ابتدا ده سال داده های ایستگاه های هواشناسی و داده های سال های 2016 الی 2019 کیفیت هوا شهرستان ماهشهر جمع آوری گردید. سپس میزان بیشینه و کمینه، انحراف معیار، واریانس، چولگی و کشیدگی برای تمامی پارامترها محاسبه و با استفاده از آزمون های آماری ناهمگنی ها و نوسانات نامحتمل داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که به طور متوسط 12% از کل داده ها در ایستگاه هواشناسی منطقه ویژه نامعتبر بوده و داده ها این ایستگاه نرمال نیستند. همچنین پارامترهای هواشناسی فرودگاه ماهشهر بیش از 98% داده معتبر داشته و توزیع داده ها در این ایستگاه نرمال بوده است. از بررسی آماری داده های غلظت آلودگی در ایستگاه های کیفیت هوا، می توان بیان نمود که از 21 آلاینده مورد بررسی در 4 ایستگاه کیفیت هوا موجود در منطقه، تنها آلاینده های PM2.5 در ایستگاه ماهشهر، NO2 در ایستگاه سیار منطقه ویژه و CO ، O3 در ایستگاه منطقه ویژه از داده های نرمالی برخوردار بوده است.

    نتیجه گیری

    درنتیجه ایستگاه ثابت کیفیت هوای منطقه ویژه و ایستگاه هواشناسی شهر ماهشهر به ترتیب با متوسط 4/16% و0/48% داده نامعتبر، اعتبار بیشتری نسبت به سایر ایستگاه ها موجود در منطقه برخوردار بوده اند. در آخر پیشنهاد می گردد داده های سایر ایستگاه ها جهت استفاده در بازه زمانی موردنیاز می بایست به توزیع نرمال نزدیک گردند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ایستگاه کیفیت هوا، ایستگاه هواشناسی، شهرستان ماهشهر
  • جیران عسکری، اصلان اگدرنژاد* صفحات 160-171

    زمینه و هدف:

     آب زیرزمینی یک منبع مهم آب در جهان به شمار می رود و مطالعه سطح آب زیرزمینی و شوری آب ریرزمینی برای حفاظت و برنامه ریزی در خصوص منابع آب، به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران اهمیت به سزایی دارد. انجام آزمایش های کمی و کیفی، زمان بر و پرهزینه است. بنابراین، استفاده از مدل ها برای شبیه سازی کمیت وکیفیت آب زیرزمینی متداول شده است. در دهه های اخیر به سبب پیچیدگی و خصوصیات غیر خطی سیستم-های آب زیرزمینی، مد ل های هوش مصنوعی برای شبیه سازی آبخوان ها مورد آزمایش قرار گرفته اند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به منظور شبیه سازی پارامترهای سطح آب زیرزمینی و شوری آب زیرزمینی دشت دزفول- اندیمشک با استفاده از مدل های ANN و ANN+GA و درنهایت مقایسه نتایج آن ها با داده های اندازه گیری شده ، انجام گرفته است. اطلاعات جمع آوری شده برای ورودی به دو مدل شامل داده های هواشناسی و پارامترهای کیفی آب زیرزمینی طی سال های 1390 تا 1397 به صورت ماهانه از 76 چاه می باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مدل بهینه برای شبیه سازی سطح آب زیرزمینی ANN+GA با تابع محرک تانژانت سیگمویید و مدل بهینه برای شبیه سازی شوری آب زیرزمینی ANN+GA با تابع محرک لگاریتم سیگمویید می باشد. به طوریکه مقدار آماره های RMSE و MAE کمترین مقدار و بیشترین مقدار را برای مدل های مذکور دارد (در مرحله آزمون، برای پارامتر سطح آب زیرزمینی مقدار 47/7RMSE=، 5/9 MAE=و 979/0= R2 و برای پارامتر شوری آب زیرزمینی مقدار 8/6RMSE=، 47/7 MAE= و 99/0= R2محاسبه گردید).

    نتیجه گیری

    بنابراین بهینه سازی مدل شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از الگوریتم ژنتیک بسیار مفید، موثر و همچنین باعث کاهش خطا و صرفه جویی در زمان و هزینه می گردد.

    کلیدواژگان: سطح آب زیرزمینی، شبیه سازی، شوری آب زیرزمینی، مدل شبکه عصبی مصنوعی
  • الهه خیامی*، مهدی پهلوانی، ابراهیم اسماعیل زاده صفحات 172-181
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد تصفیه فرآیند بیولوژیکی (Modified Ludzack Ettinger) تصفیه خانه فاضلاب شهری شماره 4 مشهد_ التیمور صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    ارزیابی عملکرد تصفیه خانه در یک دوره 12 ماهه از فروردین 1399 تا اسفند1399 انجام شد. نمونه برداری از فاضلاب خام ورودی و پساب خروجی به صورت مرکب براساس تغییرات دبی انجام شده است. همچنین پارامتر های مورد بررسی شامل BOD5 ، COD، TSS،TDS ،EC ،pH ، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی مطابق روش های ارایه شده در کتاب استاندارد متد برای آزمایشات آب و فاضلاب اندازه گیری شده اند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و مقایسه آنها از آزمون آماری ANOVA استفاده گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج بیشترین راندمان حذف به ترتیب مربوط به پارامترهایT.C ،F.C ،TSS ، BOD5،COD ،TDS وEC به ترتیب با درصد 100،100، 98/48، 97/88، 96/48، 25/97 و 25/88 بوده است. راندمان حذف قابل توجه پارامترهای اندازه گیری شده در پساب خروجی از تصفیه خانه فاضلاب شماره 4 مشهد (التیمور) نشان دهنده عملکرد مناسب سیستم فرایند MLE می باشد. نتایج آزمون ANOVA برای مقایسه راندمان حذف پارامترها در فصول مختلف نشان داد عملکرد تصفیه خانه تحت تاثیر تغییر فصل نبوده است.

    نتیجه گیری

    مقادیر آلاینده ها با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت تخلیه به محیطزیست و استفاده از پساب مقایسه گردید. طبق بررسی های انجام شده در خصوص پارامترهای مورد آزمایش پساب خروجی با استاندارد های سازمان حفاظت محیط زیست جهت مصارف آبیاری و کشاورزی، آبهای سطحی و چاه جاذب هم خوانی دارد، اما برای سایر مصارف و بهره وری مناسب از پساب باید تمام جنبه های آن در نظر گرفته شود.کلید واژه ها: اثرات محیط زیستی، استفاده مجدد، پساب، راندمان حذف

    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، فرآیندMLE، راندمان حذف، اثرات محیط زیستی
  • سکینه رستمی طرزم، فرید غلامرضا فهیمی*، رضا امیرنژاد، آپتین راهنورد، احمد توانا صفحات 182-192
    مقدمه و هدف

    کارخانجات استحصال طلا از جمله صنایعی می باشند که اگر به صورت صحیح و اصولی ومطابق با اهداف توسعه پایدار فعالیت ننمایند، آلودگی های زیست محیطی زیادی را در محیط زیست ایجاد خواهند نمود. در این کارخانجات، سدهای باطله مکان هایی برای جمع آوری و نگهداری پساب ها و مواد باطله حاصل از کارخانجات استحصال طلا می باشند و در صورتی که کنترل و پایش مناسبی بر روی آنها انجام نشود، می توانند به عنوان منبع مهم آلودگی به سیانید و فلزات سنگین محیط باشند. در این مطالعه، آلودگی به سیانید و فلزات سنگین آب های زیرزمینی، خاک و پسماندهای باطله کارخانه استحصال طلای کانی کاران تکاب مورد مطالعه قرارگرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، نمونه برداری از چاه های پیزومتری، خاک های اطراف کارخانه کانی کاران و سد باطله کارخانه مذکور در یک دوره یکساله (19 ایستگاه نمونه برداری) انجام شد. نمونه های آب پس از تثبیت در دمای چهار درجه سانتی گراد به آزمایشگاه منتقل شدند و فلزات سنگین در نمونه های آب، خاک و باطله به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی اندازه گیری شدند.

    یافته ها:

     میزان سیانید، جیوه و آرسنیک در نمونه های آب به ترتیب در محدوده ی) 0-106(، (7/83 -0) و (4/120-0) میلی گرم در لیتر مشاهده شد. همچنین میزان این آلاینده ها در نمونه های خاک به ترتیب در محدوده ی (58 -02/37)، (6/25 - 0) و (420 - 6/27) میلی گرم بر کیلوگرم بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که از نظر میزان آرسنیک تفاوت معنی داری در میانگین غلظت در آب چاه های مورد بررسی وجود ندارد. اما در خصوص جیوه و سیانید، چاه های مورد بررسی دارای تفاوت معنی داری هستند. نمونه های خاک مربوط به کیک باطله دارای بیشترین غلظت سیانید و فلزات سنگین بوده و تفاوت معنی داری با سایر نمونه ها داشتند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سیانید، معدن طلا، باطله، زرشوران تکاب
  • سعید متصدی زرندی، رسول نصیری، مهتاب احمدی* صفحات 193-210
    زمینه و هدف

    پایداری محیط زیست یک الزام برای سیستم های حمل و نقل شهری مدرن است. انتخاب گزینه ی مناسب حمل و نقل عمومی در هر سیستم شهری نه تنها منجر به توسعه ی پایدار حمل و نقل شهری میگردد، بلکه همچنین فرآیند برنامه ریزی را با خصوصیات افراد آن جامعه تطبیق داده و سبب تشویق افراد به استفاده از آن و در نتیجه افزایش بهره وری آن می گردد. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی اثرات زیست محیطی توسعه سیستم حمل و نقل عمومی برقی در شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پس از اخذ داده های مستند و منتشر شده شامل (کتب ، مقالات حمل و نقلی و اخذ آمارهای حمل و نقل شهر تهران از شرکت های اتوبوس رانی و سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری)، از روش AHP-TOPSSIS برای انتخاب بهترین گزینه جهت توسعه حمل و نقل عمومی در شهر تهران بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گزینه اجرای سیستم حمل و نقل برقی با سرمایه گزاری بخش خصوصی و اعطای تسهیلات دولتی (0.5798)، استفاده از سیستم حمل و نقل برقی در هسته مرکزی شهر (0.3972)، تبدیل BRT ها به برقی (0.2886) و گزینه عدم اجرا (0.2672) به ترتیب بالاترین و پایین ترین اولویت را در بین روش های توسعه سیستم حمل و نقل عمومی برقی شهر تهران داشته اند.

    نتیجه گیری

    برای نیل به هدف حذف استفاده از سوخت های فسیلی در آینده ای نه چندان دور برای جلوگیری از تغییرات آب و هوایی و حذف آلودگی های محیطی حاصل از سوخت های فسیلی، سیستم حمل و نقل شهری تهران باید در جهت حذف سوخت های فسیلی، توسعه و تبدیل ناوگان خود به سیستم های برقی روی آورد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، حمل و نقل عمومی برقی، AHP-TOPSIS، تهران
|
  • Reza Zahedi, Hossein Ghafourian *, Yahya Zamani, Shahrzad Khoramnejhadian, Reza Dabbagh Pages 113-122
    Background and purpose

    The carbon monoxide is an important compound which can convert to different chemical materials which is harmful to environment and humans. Selecting the mechanism and absorbent to absorption pollutant gases is very important due to the efficiency. This study aimed to optimize the carbon molecular sieves prepared which cause the adsorption of more carbon monoxide.

    Materials and methods

    In this study, a walnut shell was used to prepare a carbon molecular sieve and activate the carbon was used physical method. The adsorbents were optimized during two modifying and coating processes after granulation. The adsorbents were modified at pH = 4.5-6.5-9 which layered with oil-oil and oil-thinner mixtures (1: 1 ratio). The adsorption capacity of carbon monoxide by the adsorbents was measured by the volumetric method under the same conditions (2g of adsorbent, 25 °C temperature, and 2 bar pressure).

    Results

    The highest efficiency among those without modified adsorbents for CMS (Ac) with 0.281 mmol CO/g adsorbents and among those coated with oil-kerosene adsorbents for CMS (Al-K) with 0/591 mmol CO/g adsorbent and among the adsorbents coated with oil -thinner and among all adsorbents for CMS (Al-T) with 0.858 mmol CO/g adsorbents.

    Conclusion

    A carbon molecular sieve can absorb and reduce the concentration of CO, which is an environmental pollutant. Optimization causes to increase the adsorption efficiency.

    Keywords: Adsorption Capacity, Carbon molecular sieve, co, Modifying, Coating
  • Peyman Ghalamkari, Mozhgan Ahmadi Nadoushan * Pages 123-135
    Background and purpose

    Regarding the status of air pollution in Isfahan, this study aims to evaluate the air quality of Isfahan due to Particulate Matter and find the relationship between landscape patterns and suspended particles.

    Materials and methods

    to measure the concentration of the suspended particles using a Met One dust meter in 52 points, the city was randomly sampled. The land use map of Isfahan city was prepared after downloading satellite images from the site of the United States Geological Survey. The land use map was generated in six classes with the maximum likelihood classification method in Terrset software. To create the distribution map of suspended particles, the information of 52 stations and inverse distance weighting method in ArcGIS 10.5 was used. Landscape metrics (Normalized Entropy, Edge Density, Patch Area, Relative Richness, and Patch Compactness) were used to quantify the pattern of landscape. The landscape metrics were quantified using FRAGSTATS software.

    Results

    The results showed that vegetation has a reducing effect on air pollution. A positive and significant correlation was observed between the amount of suspended particles and relative richness. Moreover, a significant negative correlation was observed between PM2.5 and (NDVI), which means that the amount of suspended particles decreased with increasing vegetation density. 

    Conclusion

    In general, by calculating the concentration of suspended particles in Isfahan, it was found that the southwest, south, and southeast are exposed to more suspended particles. The high density of green space landscaping leads to a reduction of particulate matter pollution. From the analysis of changes in suspended particles in the region, it was inferred that the more we move to areas with weaker vegetation, the higher the concentration of suspended particles.

    Keywords: Air pollution, Particulate Matter, landscape metrics
  • Seyed Reza Karimi, Nabiollah Mansouri *, Lobat Taghavi, Mazaher Moeinaddini Pages 136-147
    Background and Aim

    This study aimed to measure heavy metal concentration in the suspended particles which compare it in five different land uses in district 21 of Tehran.

    Materials and Methods

    The procedure was performed based on the ASTM D4096 and EPA standards. The sampling was performed using a high-volume pump for 20 minutes. The sampling was done every six days from five stations in district 21 in the spring of 2021. A total of 20 active samples of total airborne particles were collected from the residential, semi-residential, industrial, semi-industrial, and park stations. The airborne particle concentration was analyzed by the gravimetric method, and heavy metals were attached to particles using the ICP-OES. Descriptive tests of SPSS statistical software were used to analyze the data.

    Results

    The results show that the lowest concentration of TSP is in the residential station with 42.34 µg/m3 and the highest concentration is in the industrial station with 253.30 µg/m3. In all applications except the park station, the aluminum has the highest concentration, and the lithium has the lowest concentration. The average concentration of the heavy metals in district 21 is an increasing trend of Al> Cr> Zn> Fe> Mg> Sr> Ti> W> Pb> Li, respectively.

    Conclusion

    The heavy metals in the airborne particles of district 21 have a high concentration and diversity. The factors affecting pollution in the study area include the resources, such as the industries, airports, and light vehicles.

    Keywords: Pollution concentration, Heavy metals in air, Total suspended particles, Tehran City, Sources
  • MAHDI ALEAHMAD, Abdolreza Karbassi, Amir Hossein Davami *, Reza Jalilzadeh Yengejeh Pages 148-159
    Background and purpose

    An accurate estimation of air quality and meteorological conditions is required to make the sound air pollution management decisions. Thus, the data analysis from monitoring stations is unavoidable in air pollution research.  The present study uses the statistical tests to survey the homogeneity of meteorological factors and air quality station data in Mahshahr.

    Materials and methods

    At first, a decade's worth of meteorological station data and the data from air quality stations in Mahshahr were collected over 2016-2019. The minimum and maximum values, standard deviation, variance, skewness, and kurtosis of parameters were then calculated, and heterogeneities and improbable fluctuations in the data were examined.

    Results

    The results indicated that an average of 12% of data from the meteorological station in the special region were invalid, and that the data from this station had a non-normal distribution. Moreover, 98% of meteorological data collected at Mahshahr airport were valid which had a normal distribution. Statistical analysis of pollutant concentration data from air quality stations revealed that among 21 pollutants monitored across four air quality stations in the study region, only PM2.5 in Mahshahr station, NO2 in the mobile station, and CO, O3 in the special region fix station yielded normal distributed data.

    Conclusion

    Consequently, when compared to other regional stations, the data from special zone's fixed air quality station, and Mahshahr meteorological station were the most reliable, with an average invalid data percentage of 16.4 and 0.48, respectively. Finally, it is recommended that the data should be adjusted to a more normal distribution over the desired period before using the data from other stations.

    Keywords: Air pollution, Air Quality station, Mahshahr City, Meteorological Station
  • Jeyran Askari, Aslan Egdernezhad * Pages 160-171
    Background and Aim

    Groundwater is one of the most important water resources on earth, and groundwater level and groundwater salinity studies are very important to protect and plan the water resources, especially in the arid and semiarid areas, such as Iran. Groundwater quantitative and qualitative testing is time-consuming and costly. Therefore, using the models to simulate the quantity and quality of groundwater has become common.

    Materials and Methods

    In recent decades, the artificial intelligence models were tested for the simulation of aquifers in terms of the complex and nonlinear properties of groundwater systems. The present study stimulated the groundwater level and groundwater salinity parameters of Dezful-Andimeshk plain using ANN and ANN + GA models, and finally compared their results with measured data. The data collected for input to two models include meteorological data and groundwater quality parameters gathered from 2011 to 2018.

    Results

    The results showed that the optimal model is to simulate ANN + GA (Artificial Neural Network + Genetic Algorithm) groundwater level with sigmoid tangent stimulus function, and the optimal model is to simulate ANN + GA groundwater salinity with sigmoid logarithm stimulus function. MAE and RMSE statistics have the minimum and  has maximum value for the model (In test phase, for the groundwater level RMSE=7.47, MAE=9.5 and R2=0.979 and for the groundwater salinity RMSE=6.81, MAE=7.74, and R2=0.99).

    Conclusion

    Therefore, optimizing the artificial neural network model using a genetic algorithm is very useful, effective and reduces errors and saves time and money.

    Keywords: Groundwater level, Simulation, Groundwater salinity, Artificial Neural Networks model
  • Elahe Khayyami *, Mahdi Pahlevani, Ebrahim Esmailzadeh Pages 172-181
    Background and purpose

    This study aimed to evaluate the performance of biological process treatment (Modified Ludzack Ettinger) of municipal wastewater treatment plant No. 4 in Mashhad- Alteymur.

    Materials and methods

    The performance of treatment plant was evaluated in a 12-month period from March 2020 to February 2021. Based on flow changes, a sampling of raw sewage inlet and outlet effluent was done in combination.  Moreover, studied parameters, including BOD5, COD, TSS, TDS, EC, pH, total coliform, and fecal coliform were measured according to the methods presented in the standard method book for water and wastewater tests. ANOVA test was used to analyze the data and compare them.

    Results

    Based on the results, the highest removal efficiencies are related to the parameters of T.C, FC, TSS, BOD5, COD, TDS, and EC, respectively, with 100, 100, 98.48, 97.88, 48.96, 25.97, and 25.88 percent, respectively. The significant removal efficiency of measured parameters in the effluent from wastewater treatment plant No. 4 of Mashhad (Altimour) shows the proper performance of MLE process system. The results of the ANOVA test to compare the removal efficiency of parameters in different seasons showed that the performance of treatment plant was not affected by the change of seasons.

    Conclusion

    The amounts of pollutants were compared with the standard of the Environmental Protection Organization of Iran for discharge to the environment and using the wastewater. According to the studies performed on the tested parameters, the effluent is in line with the standards of the Environmental Protection Organization for irrigation and agriculture, surface water, and absorption wells, but for other uses and proper efficiency of the effluent, all aspects should be considered.

    Keywords: wastewater treatment, MLE Process, Removal Efficiency, Environmental impacts
  • SAKINEH Rostami Tarzm, Farid Gholamreza Fahimi *, Reza Amirnezhad, Aptin Rahnavard, Ahmad Tavana Pages 182-192
    Introduction & Purpose

    Gold Mining companies are one of the industries that if not properly act in accordance with the sustainable development goals, they will cause a lot of environmental contamination in the environment. In these factories, tailings dams are places where effluents and tailings materials from gold mining factories are collected and stored, and if not properly controlled and monitored, they can be a significant source of cyanide and heavy metals contamination. In this study, cyanide and heavy metals contamination of groundwater, soil and tailings of Takab gold mine were studied.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 19 stations were selected for sampling of piezometric wells, soils around the mine, and tailings dam of the Takab gold mine during a one-year period. Water samples were transferred to the laboratory after stored at 4 °C. The Heavy metals in water samples, soil, and tailings were measured by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS) method.

    Results

    The amount of cyanide, mercury and arsenic were measured in the range of 0-105, 0-83.7 µg L-1 and 0-120.4 mg L-1 in water samples, respectively. Also the amount of these contaminants (cyanide, mercury and arsenic) in soil samples were in the range of 37.02 - 58 mg kg-1, 0 - 25.6, and 27.6 - 420 µg kg-1, respectively.

    Conclusion

    The results showed that, there was no significant difference in the mean concentration of arsenic in the water samples of the studied wells. But in the case of mercury and cyanide, the studied wells have a significant difference. Tailings samples had the highest concentration of cyanide and heavy metals, and had significant differences with soil and water samples.

    Keywords: Heavy metals, Cyanide, Gold mine, Tailings, Zarshoran Tekab
  • Saeed Motesaddi Zarandi, Rasul Nasiri, Mahtab Ahmadi * Pages 193-210
    Background and purpose

    The environmental sustainability is a requirement for modern urban transportation systems. Selecting the appropriate option for the public transport in any urban system does not lead only to the sustainable urban transportation development, but will adapt planning process to its people's characteristics and encourage the people to use it by increasing its productivity. Therefore, this study aims to assess the environmental effect of developing an electric public transport system in Tehran.

    Materials and Methods

    In this study, after obtaining the documented and published data, including (books, transportation articles, and obtaining transportation statistics of Tehran from the bus companies and Municipal Transportation and Traffic Organization), AHP-TOPSSIS method was used to select the best option for developing the public transportation in Tehran.

    Results

    The results showed that the option of implementing an electric transportation system with the private sector investment and government facilities (0.5798), using the electric transport systems in city center (0.3972), converting BRTs to electricity (0.2886), and non - implementation option (0.2672), respectively, had the highest and lowest priority among the development methods of public transport systems in Tehran.

    Conclusions

    To eliminate the use of fossil fuels in near distant future to prevent the climate change and eliminate environmental pollution from fossil fuels, Tehran's urban transportation system should be implemented to eliminate the fossil fuels, develop and transform its fleet into the electrical systems

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Electric Public Transport, AHP-TOPSIS, Tehran