فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال هفدهم شماره 59 (تابستان 1401)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هفدهم شماره 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب احمدی*، علی محبی صفحات 11-39
    قبول این باور آموزشی که سهیم نمودن خانواده در تربیت و روند آموزشی، یکی از ابزارهای حیاتی در دستیابی به نتایج بهتر و همچنین سازوکار مناسب برای ایجاد مدارسی کارآمدتر و مردم سالارتر است، اهمیت زیادی برای نظام آموزشی کنونی دارد تا بتواند از نظام بسته و غیرمشارکتی مدارس به الگوی مردم سالاری آزاد تبدیل شود. هدف این تحقیق، شناسایی نقش آفرینی نهاد خانواده در اجرای برنامه ریزی درسی مدارس است. در این تحقیق برای شناسایی ابعاد از روش پژوهش اکتشافی و تحقیق اولیه استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از گروه های کانونی که یکی از روش های کلیدی اکتشاف کیفی در علوم اجتماعی به شمار می روند، استفاده شد. جهت دریافت دیدگاه گروه نماینده والدین، 20 تن از متخصصان و خبرگان علوم تربیتی، به ویژه برنامه ریزان درسی و فلاسفه تعلیم و تربیت با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و نظراتشان با روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها، حاکی از عدم مداخله صحیح والدین در اجرای برنامه ریزی درسی بود. همچنین یافته های پژوهش نشانگر آن است که نهاد خانواده می تواند در همه حوزه های برنامه ریزی درسی نقش کلیدی داشته باشد و تمایل به مشارکت در اجرای برنامه های درسی فرزندان خود ایجاد کند. چهار مضمون از داده های مربوط به درک و تجربیات شرکت کنندگان از حضور والدین در اجرای برنامه ریزی درسی پدید آمده است. این مضامین عبارت است از: نقش نهاد خانواده به عنوان مشارکت کننده، حمایت کننده (پشتیبان)، یادگیرنده و سیاست گذار (تصمیم ساز). از این رو در این نوشتار به اختصار نقش و تاثیر هر یک از عوامل مذکور را بررسی نموده و راهبردهای عملی ارایه می شود.
    کلیدواژگان: ابعاد نقش خانواده، برنامه های درسی مدارس، قلمرو برنامه درسی، دانش آموزان، گروه کانونی
  • هما صالحی، سیمین حسینیان*، سیده منور یزدی صفحات 41-60

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه رابطه ازدواج موفق و خود متمایزسازی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در دو گروه زنان و مردان متاهل شهر تهران انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات علی مقایسه ای و همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 600 تن داوطلب زن و مرد به صورت مساوی در بازه زمانی تابستان (1398) تا تابستان (1399) انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های این پژوهش از پرسشنامه های شاخص رضایت زناشویی هودسن (1992)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2002)، خودمتمایزسازی اسکورون و اشمیت (2003) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون T مستقل و تحلیل مسیر با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس نسخه 24 انجام شد. نتایج نشان داد ضریب مسیر گروه مردان برای تمام متغیرها بیشتر از زنان است و همچنین تنظیم شناختی هیجان در رابطه خودمتمایزسازی با ازدواج موفق در مردان نقش میانجی جزیی را داشته، ولی در گروه زنان نقش میانجی ندارد. از آن جا که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، یکی از مهم ترین عوامل فردی در ازدواج موفق و ثبات خانواده به شمار می رود، بنابراین نقش خودمتمایزسازی و تنظیم شناختی هیجان بسیار مهم بوده و نیاز به توجه بیشتر مشاوران و دست اندرکاران این حوزه دارد.

    کلیدواژگان: ازدواج موفق، تنظیم شناختی هیجان، خود متمایزسازی
  • مهتاب خراط زاده، عباس جواهری*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 61-83
    هدف پژوهش، بررسی نقش پیش بینی کننده سرمایه روان شناختی و طرح واره های ناسازگار اولیه در دلزدگی زناشویی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی چندگانه بود. جامعه ی آماری، شامل زنان و مردان متاهل شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 215 تن به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از فرم کوتاه پرسشنامه ی طرح واره یانگ (1994)، پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (1996) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) به دست آمد. برای تحلیل داده ها، علاوه بر آماره های توصیفی از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد علاوه بر همبستگی معنادار میان حوزه های طرح واره های اولیه و مولفه های سرمایه های روان شناختی، طرح واره های حوزه بریدگی و طرد و طرح واره های حوزه محدودیت مختل، به همراه مولفه امیدواری پیش بینی کننده معنادار دلزدگی زناشویی بودند. یافته های پژوهش بیانگر این است که طرح واره های حوزه بریدگی و طرد و حوزه محدودیت مختل به همراه مولفه امیدواری، نقش معناداری در تبیین دلزدگی زناشویی دارند. بنابراین مشاوران و روان شناسان می توانند در جلسات ارزیابی و درمان زوجین با دلزدگی زناشویی از نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر بهره مند گردند.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، دلزدگی زناشویی، سرمایه روان شناختی
  • زهرا سادات ایزدی، یاسر رضاپور میرصالح*، آزاده چوب فروش زاده صفحات 85-103
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تسهیلگر بر فرایند بخشش در افراد خیانت دیده بود که به صورت کیفی با استفاده از نظریه پدیدارشناسانه انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه متاهلین مراجعه کننده به مراکز مشاوره "ساحل امید" و "راه عشق"  شهر اصفهان به دلیل خیانت زناشویی بود. با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند از بین شرکت کنندگان 23 نفر (10 زن و 13 مرد) برای نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل یک مصاحبه نیمه ساختار یافته با 10 سوال پیرامون تجربه بخشش در خیانت زناشویی بود. شیوه تحلیل اطلاعات جمع آوری شده شامل کدگذاری برمبنای نظریه پدیدارشناسانه بود. نتایج پژوهش بیانگر پنج مقوله اصلی برای تجربه زیسته متاهلین دارای تجربه بخشش در افراد خیانت دیده بود که عبارت بودند از: ویژگی های همسر، ارزش های معنوی، مسیولیت پذیری، عشق و توجه به تبعات منفی آینده طلاق. به عبارتی دیگر، مرور ویژگی های مثبت همسر، همدلی و دیدن نقش خود و دیگران در مشکلات زناشویی و خیانت، عشق ورزیدن، توسل به ارزش های معنوی و درنهایت تصویرسازی در مورد آینده زندگی با و بدون همسر، منجر به بخشش خیانت زناشویی همسر شده بود. از لحاظ نظری این پژوهش به شناخت تجربه بخشش افراد خیانت دیده  کمک می کند و از لحاظ کاربردی می تواند به تهیه الگوی مداخله مبتنی بر تجارب شناسایی شده جهت تسهیل و رفع موانع بخشش کمک کند.
    کلیدواژگان: افراد خیانت دیده، خیانت زناشویی، بخشش
  • نازیلا مزروعی، مرضیه علیوندی وفا*، نعیمه محب صفحات 105-134
    کم توانی ذهنی، با مشکلات بسیاری همراه بوده و روش های درمانی متعددی برای آموزش مادران کودکان مبتلا به این اختلال معرفی شده است. آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی، نظریه گشتالت و رویکرد معنوی - مذهبی اسلام محور از روش های موثر و مهم کاهش مشکلات رفتاری مادران دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر می باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی، نظریه گشتالت و رویکرد معنوی - مذهبی اسلام محور برآشفتگی روان شناختی و احساس گناه مادران دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر صورت گرفت. این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر در سال تحصیلی 1399-1400 است که در مدارس ابتدایی استثنایی شهر تبریز مشغول تحصیل بودند. با توجه به ساخت تحقیق و شرایط کنونی، برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. لذا نمونه آماری، شامل 48 تن از مادران دانش آموزان پسر ابتدایی بود که به صورت تصادفی (12 تن گروه آزمایش ذهن آگاهی، 12 تن گروه آزمایشی گشتالت، 12 تن گروه آزمایشی رویکرد معنوی - مذهبی و 12 تن گروه کنترل) با رعایت ملاک های ورود به پژوهش و با جایگزینی تصادفی درگروه های آزمایش وکنترل انتخاب شدند.جهت جمع آوری داده ها، مقیاس داس (1995) و مقیاس عاطفه خودآگاه (1992) استفاده شد. یکی از گروه های آزمایش برنامه آموزشی ذهن آگاهی (8 جلسه)، گروه بعدی برنامه آموزشی گشتالت (10 جلسه)، معنوی مذهبی (11 جلسه) وگروه کنترل برنامه، آموزشی دریافت نکردند.   نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی، نظریه گشتالت و رویکرد معنوی - مذهبی اسلام محور با گروه کنترل در آشفتگی روان شناختی و احساس گناه، تفاوت معناداری وجود دارد. گشتالت نسبت به بقیه درمان ها در کاهش احساس گناه موثرتر بود. همچنین ذهن آگاهی نسبت به بقیه در کاهش آشفتگی روان شناختی اثربخش تر بود. بر این اساس می توان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی، گشتالت و رویکرد معنوی مذهبی می توانند به عنوان مداخلات تکمیلی در جهت کاهش و بهبود مشکلات روان شناختی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نظریه گشتالت، رویکرد معنوی - مذهبی اسلام محور، آشفتگی روان شناختی، احساس گناه، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • مریم جان فدا، سید امیر امین یزدی*، حسین کارشکی صفحات 135-154
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش سبک دلبستگی مادر بر تحول هیجانی کارکردی کودک با میانجی گری شیوه فرزندپروری مادر در کودکان زیر سه و نیم سال است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) است. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل تمام مادران مشهدی است که کودک زیر سه و نیم سال دارند. بدین منظور، 210 تن از مادران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحول هیجانی کارکردی گرینسپن (2007)، پرسشنامه سبک دلبستگی هازن و شیور (1987) و پرسشنامه شیوه فرزندپروری رابینسون و همکاران (2001) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار آموس و الگوی تحلیل مسیر استفاده شد. شاخص های کلی آزمون مدل تحلیل مسیر، حاکی از برازش کلی مدل بود. نتایج حاصل از ضرایب غیرمستقیم نشان داد سبک دلبستگی ایمن مادر با میانجی گری شیوه فرزندپروری مقتدرانه، پیش بینی قدرتمندی برای تحول هیجانی کارکردی کودکان بود، اما نقش میانجی شیوه فرزندپروری مادر در رابطه با سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با تحول هیجانی کارکردی کودکان معنادار نبود. با توجه به یافته های پژوهش می توان با شناسایی مادرانی که در معرض خطر دلبستگی ناایمن هستند، کارگاه های آموزشی جهت تقویت مهارت های پاسخگو بودن و حساس بودن نسبت به رفتارهای کودکان برگزار شود.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، شیوه فرزندپروری، تحول هیجانی کارکردی، کودکان سه سال و نیم
  • نساء سماعیلوند، مسعود صادقی*، عزت الله قدم پور صفحات 155-178

    درمان دلبستگی _ روایتی و فراتشخیصی یکپارچه، از جمله درمان های یکپارچه نگر هستند که به مولفه های روان شناختی، هیجانی و ارتباطی به منظور هدف قرار دادن عوامل موثر بر آشفتگی در روابط زوجین توجه دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان دلبستگی _ روایتی و فراتشخیصی یکپارچه بر حس انسجام زوجین انجام شد. جامعه آماری، شامل زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر خرم آباد بود که با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس، 6 زوج (12 تن) که با توجه به نمره پرسشنامه آشفتگی زناشویی اشنایدر (1997)، جزو زوج های آشفته در روابط قرار می گرفتند - انتخاب شدند و در هر گروه 3 زوج قرار گرفت. طرح پژوهش، طرح آزمایشی تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان بود. پروتکل درمانی دلبستگی _ روایتی و فراتشخیصی در دو تا چهار مرحله خط پایه و به ترتیب 14 و 12 جلسه مداخله ی 60 و 90 دقیقه ای و پیگیری دوماهه اجرا گردید. آزمودنی ها به پرسشنامه حس انسجام آنتونووسکی (1987) پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. در گروه دلبستگی _ روایتی، طراز بهبودی برای حس انسجام در مرحله پس از درمان و پیگیری، به ترتیب 36/44 و20/48 درصد بود و در گروه فراتشخیصی یکپارچه در مرحله پس از درمان و پیگیری، 87/54 و 62/61 درصد بود. نتایج حاکی از این است که رویکرد فراتشخیصی یکپارچه و رویکرد دلبستگی _ روایتی، بر افزایش حس انسجام زوج های آشفته اثربخش بودند و رویکرد فراتشخیصی یکپارچه با تفاوت معناداری اثربخش تر از  رویکرد  دلبستگی _ روایتی بر حس انسجام زوج های آشفته است و این نتایج در بررسی های پیگیری نیز ادامه داشت.

    کلیدواژگان: حس انسجام، دلبستگی، روایتی، زوجین آشفته، طرح آزمایشی تک آزمودنی، فراتشخیصی یکپارچه
|
  • Habib Ahmadi *, Ali Mohabie Pages 11-39
    Accepting the educational belief that family involvement in education and the educational process is one of the vital tools in achieving better results as well as a suitable mechanism for creating more efficient and democratic schools is very important for the current educational system to move from closed and non-participatory schools. Become a model of free democracy. The purpose of this study is to identify the role of the family institution in the implementation of school curriculum. In this research, the type of initial research was used to identify the dimensions by exploratory research method. To collect data from focus groups, which are one of the key methods of qualitative exploration in the social sciences, to obtain the views of a representative group of parents, specialists and experts in educational sciences, especially curriculum planners and philosophers of education with a sample of 20 people. Were used and comments were analyzed by qualitative content analysis.The results of data analysis indicated that parents did not properly intervene in the implementation of the curriculum. The research findings also indicate that the family institution can play a key role in all areas of curriculum planning and tend to participate in the implementation of their children's curriculum. Four themes emerge from the data related to participants 'perceptions and experiences of parents' presence in the implementation of school curriculum. These themes are the role of the family institution as the supporter of the learner and policy maker, therefore, in this article, briefly examines the role and impact of each of these factors and provides practical strategies.
    Keywords: Dimensions of family role, school curricula, Curriculum Scope, students, focus group
  • Homa Salehi, Simin Hosseinian *, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 41-60

    This study aimed to compare the relationship between successful marriage and self-differentiation by considering the mediating role of cognitive emotion regulation in two groups of married men and women in Tehran. This research was a comparative causal and correlational study of structural equations that using the available sampling method, 600 male and female volunteers in equal numbers were selected in the period of summer (2019) to summer (2020). To collect the data of this study, Hudson Successful Marriage Index Questionnaire (1992) , Garnefski, Kraaij and Spinhoven Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2002) , Skowron and Schmitt Self-Differentiation Questionnaire (2003) were used. Data analysis was performed using independent t-test and path analysis using structural equation modeling and AMOS software version 24. The results showed that the path coefficient of the male group for all variables is higher than women and also, cognitive emotion regulation has a minor mediating role in the relationship between self-differentiation and successful marriage in men but does not play a mediating role in women. cognitive emotion regulation strategies are one of the most important individual factors in a successful marriage and family stability, therefore the role of educating mentioned above is very important and needs more attention from consultants and those involved in this field.

    Keywords: successful marriage, cognitive emotion regulation, Self-Differentiation
  • Mahtab Kharratzadeh, Abbas Javaheri *, Masoud Gholamali Lavasani Pages 61-83
    The aim of this study was to investigate the predictive role of psychological capital and early maladaptive schemas in marital boredom. The research method was descriptive multiple correlation. The statistical population included married men and women in Tehran who were selected as a sample using available sampling method of 215 people. Data was obtained using short version of Yang Schema Questionnaire (1994), Marital Burnout Questionnaire of Pines (1996) and Psychological Capital Questionnaire of Luthans (2007). For data analysis, in addition to descriptive statistics, Pearson correlation test and path analysis were used. The software used included SPSS version 25. The results showed that in addition to the significant correlation between the schemas of the initial schemas and the components of psychological capital, also the schemas of the cut-off and exclusion domains and the schemas of the disrupted constraints along with the hope component were significant predictors of marital boredom. The research findings indicate that the schemas of the field of cut and exclusion. Disrupted constraints along with the hope component play a significant role in explaining marital boredom. Therefore, counselors and psychologists can benefit from the results obtained in the present study in the evaluation and treatment sessions of couples with marital boredom.
    Keywords: early maladaptive schemas, marital burnout, psychological capital
  • Zahra Sadat Izadi, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 85-103
    The aim of this study was to investigate the facilitators of the forgiveness process in betrayed individuals, which was done qualitatively using phenomenological theory. The study population included all married people who referred to the counseling centers "Sahel Omid" and "Rah-e Eshgh" in Isfahan due to marital infidelity. Using purposive sampling method, 23 participants (10 females and 13 males) were selected from the participants. The research tool included a semi-structured interview with 10 questions about the experience of forgiveness in marital infidelity. The method of analyzing the collected information included coding based on phenomenological theory. The results of the study identified five main categories for the life experience of married couples with the experience of forgiveness in infidels, which were: the characteristics of the spouse, spiritual values, responsibility, love and attention to the negative consequences of the future of divorce. In other words, reviewing the positive characteristics of the spouse, empathy and seeing the role of oneself and others in marital problems and infidelity, love, appealing to spiritual values and finally portraying the future of life with and without a spouse, led to the forgiveness of marital infidelity. Theoretically, this study helps to recognize the experience of forgiveness of betrayed people and practically can help to prepare an intervention model based on the identified experiences to facilitate and remove barriers to forgiveness.
    Keywords: Betrayed People, marital infidelity, forgiveness
  • Nazila Mazruei, Marziye Alivandi Vafa *, Naeime Moheb Pages 105-134
    Mental impairment has been accompanied by many problems, and numerous therapies have been introduced for the education of mothers of children with this disorder. Mindfulness -based group education, Gestalt theory, and Islam -based religious spiritual approach are effective and important ways to reduce behavioral problems for mothers of educated mentally impaired students. The present study intended to compare the effectiveness of group education based on mindfulness, Geshtalt theory and religious spiritual approach Islam oriented on psychological distress and Guilt of educable student's mothers . This was a quasi-experimental research design with pretest, posttest, and a control group. The statistical population included all student's mothers With Educatable Intellectual Disability studying in elementary schools of Tabriz in 2020-2021 academic year , of whom 48 male students were selected using convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups (12 each). Data were collected using Dass (1995) questionnaire andTosca-2(1992). first, a pre-test was administered to groups. Then , the first experimental group received Geshtalt theory for ten sessions, and the second experimental group received mindfulness for eight sessions and other group received religious spiritual approach Islam oriented for eleven sessions . After that, the post-test was administered to groups.
    Results
    Results by Covariance analysis showed that there is a significant difference between therapies with control group in psychological distress and Guilt . Geshtalt had stronger effects than others therapy in reducing Guilt Also, Mindfulness therapy had stronger effects than others therapy in reducing psychological distress .  mindfulness, Geshtalt theory and religious spiritual approach Islam can be utilized as complementary interventions for ameliorating the psychological problems of Educable Intellectual Disability students’  mothers .
    Keywords: mindfulness, Geshtalt theory, Religious Spiritual-Islam Oriented Approach, psychological distress, Sin Sensation, guilt, Educable Intellectual Disability
  • Maryam Janfada, Amir Aminyazdi *, Hossein Kareshki Pages 135-154
    The aim of this study was to investigate the role of maternal attachment style on the functional emotional development of the child through the mediation of maternal parenting style in children under Three and a half years. The research method was descriptive correlation (structural equations). The statistical population included all mothers with children under Three and a half years in Mashhad. For this purpose, 210 mothers were selected using available sampling method. The research instruments included Greenspan Functional Emotional Transformation Questionnaire (2007), Hazan and Shaver Attachment Questionnaire (1987) and Robinson et al.'s (2001) parenting style questionnaire. Amos software and path analysis model were used to analyze the research data. The general characteristics of the path analysis model test indicated the overall fit of the model. The results of indirect coefficients showed that the mother's secure attachment style mediated by authoritative parenting style was a strong predictor of children's functional emotional development, but insecure attachment styles mediated by parenting style could not predict children's functional emotional development. According to the research findings, by identifying mothers who are at risk of insecure attachment, workshops and trainings can be taught to strengthen the skills of responsiveness and sensitivity to children's behaviors.
    Keywords: attachment style, parenting style, Functional emotional development, Three, a half year children
  • Nesa Samaeelvand, Masude Sadeghi *, Ezatollah Ghadampour Pages 155-178

    This study aimed at comparing of the effectiveness of attachment-narrative therapy and unified transdiagnostic therapy on sense of coherence in distressed couples. The statistical population consisted of couples visiting the Counseling Center of Education Department of Khorramabad, Iran. Non-random sampling was used to select samples from 6 distressed couples using Snyder's Marital Distress Questionnaire (1997). A single-subject design with non-concurrent multiple baselines was used. Attachment-narrative therapy and transdiagnostic protocols were used in 2-4 baseline stages, with fourteen and twelve 60- and 90-minute intervention sessions, respectively, with a 2-month follow-up. Subjects completed Antonovsky's Sense of Coherence Scale (1987). Data were analyzed using visual inspection, reliable change index (RCI), and the percent change formula. In the attachment-narrative group, the percent change for sense of coherence was 44.36% and 48.20% in the post-treatment and follow-up stages, respectively, and in the unified transdiagnostic group in the post-treatment and follow-up stages was 54.87% and 61.46%, respectively. According to the findings, both unified transdiagnostic couple therapy and attachment-narrative couple therapy were effective in increasing the sense of coherence. Unified transdiagnostic couple therapy proved to be more effective and persisted during the follow-up stage.

    Keywords: Sense of Coherence, Attachment-Narrative, Distressed Couples, Unified Transdiagnostic