فهرست مطالب

مشاوره کاربردی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مشاوره کاربردی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحیده مفید، سید رضا فلاح چای*، سید عبدالوهاب سماوی صفحات 1-22

    سوء استفاده جنسی از کودکان می تواند بر بسیاری از زمینه های زندگی بزرگسالان دارای این تجربه مانند روابط زناشویی اثر بگذارد. هدف پژوهش حاضر  بررسی تجربه زیسته پیامدهای سوء استفاده جنسی دوران کودکی بر کیفیت رابطه زناشویی زنان و مردان بود که با روش کیفی از نوع پدیدار شناسی انجام شد.. در  پژوهش حاضر، 16 شرکت کننده (11 زن و 5 مرد) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و این روند تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها مطابق با الگوی کلایزی انجام شد. تحلیل داده ها چهار مقوله اصلی را نشان داد که عبارتند از: پیامدها در رابطه عاطفی، رفتارهای مقابله ای ناکارآمد، پیامدها در رابطه جنسی و پیامدهای روان شناختی. این مطالعه نشان داد، سوء استفاده جنسی کودکی، در بافت زندگی زناشویی چگونه تجربه می شود و چه پیامدهایی برای زندگی زناشویی در بر دارد. این پدیده رابطه عاطفی و جنسی شرکت کنندگان را تحت تاثیر قرار داده و  باعث پیدایش مشکلات روان شناختی و رفتارهای مقابله ای ناکارآمد در میان آنان شده بود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که تجربه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی می تواند تاثیرات طولانی مدتی بر زندگی افراد آسیب دیده بگذارد و بر کیفیت زندگی زناشویی آنان  تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: سوء استفاده جنسی کودکی، کیفیت رابطه زناشویی، زنان و مردان، پژوهش کیف
  • سمیه جابری، عذرا اعتمادی*، مریم السادات فاتحی زاده، علی ربانی خوراسگانی صفحات 31-62

    رشد آمار طلاق در ایران، متخصصان را نگران تصمیم گیری درست زوجین در پدیده ی طلاق کرده است. به همین منظور، هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی پرسشنامه ی سنجش امکان سازگاری زناشویی است که به منظور کمک به تصمیم گیری کارشناسانه ی متخصصان در مورد زوجین در آستانه ی طلاق ساخته شده است. روش پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی (تدوین ابزار) بوده که در دو مرحله انجام شد. در مرحله ی اول براساس روش کیفی نظریه زمینه ای، با استفاده از مصاحبه با 33 زوج در آستانه ی طلاق و 15 مشاور خانواده و طلاق، عوامل امکان سازگاری زناشویی کشف شد و پرسشنامه ای در دو فرم زنان و مردان طراحی شد. در مرحله ی دوم بر اساس روش کمی، روایی و پایایی پرسشنامه های ساخته شده با انتخاب هدفمند 262 زن و 202 مرد مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر اصفهان بررسی شد. با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت و آلفای کرونباخ پرسشنامه و خرده آزمون ها محاسبه شد. یافته ها نشان داد که دو بعد اصلی سرمایه های مثبت و سرمایه های منفی رابطه ی زناشویی (بازدارنده های طلاق) در امکان سازگاری زناشویی همسران دخیل است. نتایج حاکی از آن بود که مقوله های علاقه، اعتماد، رابطه ی جنسی، پذیرش، عدالت و انصاف در بعد سرمایه های مثبت رابطه ی زناشویی برای مردان و زنان ظهور یافتند. همچنین در بعد سرمایه های منفی رابطه ی زناشویی، مقوله های نگرش های بازدارنده، خانواده ی اصلی، فرزندان (برای مردان و زنان) و شرایط اقتصادی- اجتماعی (خاص زنان) بدست آمدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز بیانگر تبیین معناداری از واریانس متغیر موردنظر توسط عامل ها هم برای فرم زنان (48/0) و هم برای فرم مردان (49/0) بود. آلفای کرونباخ پرسشنامه ی فرم زنان 89/0 و برای فرم مردان 90/0 بدست آمد. با توجه به کسب اعتبار و روایی مناسب برای فرم زنان و مردان، به نظر می رسد این پرسشنامه بتواند در امر تصمیم گیری درست برای زندگی زناشویی برای متخصصان و زوجین کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: امکان سازگاری زناشویی، زوجین در آستانه ی طلاق، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه
  • لیلا یگانه فرد، سعید وزیری*، علیرضا افشانی صفحات 63-90

    رضایت و صمیمیت زناشویی یک ارزیابی کلی از وضعیت رابطه زناشویی یا رابطه عاشقانه کنونی فرد است. هدف از تحقیق حاضر واکاوی عوامل مرتبط با صمیمیت و رضایتمندی زناشویی بر اساس تجربه زیسته زوجین ناسازگار است. این پژوهش از نوع کیفی و با روش پدیدار شناسی انجام شد .جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین ناسازگار شهر یزد در سال 1399 بودند. 12 زوج (24 نفر/ 12 زن و 12 مرد) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و سپس کد گذاری به روش کلایزی و استخراج مضمون های اصلی و فرعی مورد  تحلیل قرار گرفتند.یافته های تحقیق نشان داد که ابعاد الگوی صمیمیت و رضایتمندی زناشویی بر اساس واکاوی تجربه زیسته زوجین شامل عوامل خانوادگی، عوامل بین فردی و عوامل فردی است که عوامل خانوادگی شامل دخالت درزندگی زن و شوهر ،  احترام نگذاشتن به همسر ،عوامل بین فردی شامل عدم اعتماد متقابل ، عدم همدلی ، نداشتن حریم خصوصی، و عوامل فردی مثل عدم مسیولیت، دلبستگی نا ایمن ، ناپختگی هیجانی است . نتایج این پژوهش نشان داد که توجه به عوامل خانوادگی،  بین فردی و فردی به زوجین یاری می رساند که بتوانند رضایت و صمیمیت بیشتری را در زندگی به وجود آورند.

    کلیدواژگان: صمیمیت، رضایتمندی زناشویی، تجربه زیسته زوجین
  • زهرا شاه حسینی*، علی محمد نظری، علی اکبر سلیمانیان صفحات 91-130

    با توجه به اهمیت نهاد خانواده در ایران و نقش کلیدی والدین در پایه‏ ریزی و استمرار خانواده‏ های بادوام، بررسی مفاهیم مرتبط با خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین این پژوهش با هدف تدوین مدل مفاهیم مرتبط با دفتر کل خانواده در افراد سالم و مضطرب ، به شیوه کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. بدین منظور از بین مراجعین به کلینیک‏ های روان‏پزشکی 10 نفر و از بین افراد سالم، 7 نفر از شهرستان شاهرود در سال 99-1398 با روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند . داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه‎‏ساختاریافته جمع آورری، ثبت، کدگذاری و در قالب مفاهیم، زیرمقولات طبقه بندی شد. تحلیل داده‏ها به روش تحلیل مقایسه‏ای پیوسته (6 کد گروه مضطرب و 4 کد گروه سالم) با کدگذاری محوری انجام شد. یافته‏ ها نشان داد احساس بی‏عدالتی و تبعیض ادراک شده در افراد مضطرب در خانواده گسترده باعث عدم تراز در دفتر کل خانواده و منجر به حس استحقاق کسب نشده و احساس دین مخرب و وفاداری شده است. افراد مضطرب در تحمل ناکامی ‏ها ظرفیت پایینی داشتند در حالی‏که افراد سالم، احساس عدالت و انصاف داشتند. احساس دین افراد سالم هم به پدر و  هم مادر بود و در چرخه بین نسلی شامل همسر نیز شد. همچنین، آن‏ها برداشت ذهنی مثبت هم از والدین و هم در رابطه زوجی داشتند. در نهایت با استفاده از داده‏های دو مدل و بر پایه نظریه بافت‏نگر-فرآیندی مداخله‏ای شامل سه مرحله به‏دست آمد: 1-بررسی عدالت و انصاف در روابط نزدیک، 2-اصلاح وابستگی‏ها در روابط نزدیک و 3-تقویت ارتباط در روابط نزدیک.

    کلیدواژگان: دفتر کل خانواده، اقراد مضطراب، افراد بهنجار، مقایسه کیفی
  • سیده طیبه زمانی، امید عیسی نژاد صفحات 131-152

    در دهه‌های اخیر پژوهش‌های مختلفی به بررسی اثربخشی رویکرد زوج‌درمانی شناختی رفتاری بر بهبود متغیرهای مختلف مانند افسردگی، خیانت، تعارض زناشویی، دلزدگی زناشویی، نارضایتی زناشویی و تاب‌آوری پرداخته‌ اند. بسیاری از این پژوهش‌ها تغییرات معناداری را نسبت به گروه کنترل گزارش کرده‌اند اما تاثیر دقیق آن‌ها مشخص نیست و نیاز به یکپارچه‌سازی این تحقیقات دارد. هدف این فراتحلیل تعیین میزان اثربخشی زوج درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش مشکلات زناشویی بود. این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج تحقیقات مختلف، اندازه اثر زوج‌درمانی شناختی – رفتاری را مشخص می‌کند. 16 پژوهش که از لحاظ روش‌شناسی قابلیت بررسی داشتند انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. منابع جستجوی داده‌ها پایگاه‌های علمی داخلی شامل پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، پایگاه مجلات تخصصی نور (Noormags)، بانک اطلاعات نشریات ایران Magiran ، پرتال جامع علوم انسانی (ensani.ir) و پایگاه استنادی جهان اسلام (SCI) بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS16 و محاسبه اندازه اثر با استفاده از نرم افزار CMA2 و شاخص gانجام شد. یافته‌های این فراتحلیل نشان داد که میزان اندازه اثر زوج‌درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش مشکلات زوجین برای شیوه مداخله زوجی 57/1، اندازه اثر مداخله فردی 23/1 و اندازه اثر کلی 37/1است اندازه اثر هر سه مداخله بالاتر از 8/0 و (001/0 < p) است مطابق جدول کوهن اندازه اثر بزرگ ارزیابی می‌شود. یافته‌ها نشان دهنده آن است که میزان موفقیت اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر کاهش مشکلات زناشویی موثرتر از عدم درمان است بر این اساس اندازه اثر به دست آمده در پژوهش‌های صورت گرفته در بازه بزرگ قرار گرفته است. همچنین اندازه اثر تصادفی مقدم‌تر از اندازه اثر ثابت است می‌توان گفت تخمین‌های مشاهده شده از اندازه اثر در هر مطالعه می‌تواند واقعی و فراتر از تصادف باشد بدین معنی که در اندازه اثرهای مشاهده شده در پژوهش‌های بررسی شده در این فراتحلیل تفاوت معنی‌دار مشاهده می‌شود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، زوج درمانی شناختی- رفتاری، مشکلات زناشویی
  • اعظم زارع میرک آباد، رضا قربان جهرمی*، ملوک خادمی اشکذری، کامران شیوندی چلیچه صفحات 153-174

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش شادکامی اسلامی بر نشاط ذهنی و عواطف مثبت و منفی در زنان با تعارض زناشویی در یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه ی این پژوهش شامل زنان با تعارض های زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شرق شهر تهران بود که سی زن با روش نمونه گیری داوطلبانه - هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل اختصاص داده شدند. شرکت کننده های گروه آزمایش تحت هشت جلسه ی نوددقیقه ای آموزش شادکامی اسلامی قرار گرفتند و شرکت کنندگان گروه های آزمایش و کنترل در آغاز و پس از پایان مداخله، مقیاس نشاط ذهنی و پرسشنامه عاطفه ی مثبت و منفی را تکمیل کردند. از روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار 21-SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج، آموزش شادکامی اسلامی در زنان با تعارض زناشویی در بهبود نشاط ذهنی و عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی موثر بود. بنابر مداخلات شادکامی مبتنی بر تعالیم اسلامی می تواند به افراد متاهل برای ارتقای سطح نشاط ذهنی و عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی کمک کرد.

    کلیدواژگان: شادکامی، اسلامی، نشاط ذهنی، عواطف مثبت و منفی، تعارض زناشویی
|
  • Vahideh Mofid, Seyyed Reza Fallahchai *, Seyyed Abdolvahab Samavi Pages 1-22

    Child sexual abuse can affect many areas of the life of adults with this experience, such as their marital relationship. Therefore, the present study aimed to investigate the lived experience of the consequences of childhood sexual abuse on the quality of marital relationship in men and women using a qualitative phenomenological approach. In the present study, 16 participants (11 females and 5 males) were selected by purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews and this process continued until data saturation. Data analysis was performed using Colaizzi’s method. The results of data analysis revealed four main categories including consequences in emotional relationship, dysfunctional coping behaviors, consequences in sexual relationship, and psychological consequences. This study elaborated the experience of child sexual abuse in the context of marital life as well as its consequences for marital life. The results showed this phenomenon affected the emotional and sexual relationship of the participants and also led to psychological problems and dysfunctional coping behaviors among them.  Based on the findings of this study, it can be concluded that the experience of sexual abuse in childhood can have long-term effects on the lives of the affected people and influence their quality of marital life.

    Keywords: Childhood sexual abuse, Marital life quality, Men, women, qualitative research
  • Somayeh Jaberi, Ozra Etemadi *, Maryam Fatehizade, Ali Rabbani Khorasgani Pages 31-62

    The present study aimed to develop and validate a questionnaire to assess the possibility of marital adjustment so as to help experts make sound decisions about couples on the brink of divorce. The study was conducted using an exploratory method (instrument development) in two phases. In the first phase, based on qualitative method of grounded theory and using interviews with 33 couples on the brink of divorce and 15 marriage and divorce counselors, marital adjustment factors were explored and a questionnaire was designed in two versions for men and women. In the second phase, based on the quantitative method, the validity and reliability of the questionnaire were evaluated by purposefully selecting 262 women and 202 men visiting counseling centers in Isfahan. Confirmatory factor analysis was performed using SPSS and AMOS and Cronbach’s alpha of the questionnaire and its subscales were calculated. The results showed that two main categories including positive resources and negative resources of marital relationship (deterrents to divorce) are involved in marital adjustment. The results indicated that love, trust, sexual relationship, acceptance, justice, and fairness were the subcategories of positive resources of marital relationship for men and women. Besides, deterrent attitudes, family of origin, children (for men and women) and socio-economic conditions (for women) were determined as the subcategories of the negative resources of the marital relationship. The results of the confirmatory factor analysis also provided a significant explanation of the variance of the variable under study by the factors both for women (0.48) and for men (0.49)

    Keywords: Possibility of marital adjustment, Couples on the brink of divorce, Development, validation of a questionnaire
  • Leila Yeganehfard, Saeed Vaziri *, Alireza Afshani Pages 63-90

    One’s current marital or romantic relationship status can be assessed according to marital satisfaction and intimacy. This study aimed to investigate the factors related to intimacy and marital satisfaction based on the lived experience of incompatible couples. This qualitative study was conducted using a phenomenological approach. The statistical population of the study included all incompatible couples in Yazd in 2020. A total of 12 couples (24 persons/12 females and 12 males) were selected by purposive sampling. Qualitative data were collected using semi-structured interviews and then coded by Colaizzi’s method and analyzed through extracting main themes and subthemes. The results showed that the dimensions of the pattern of intimacy and marital satisfaction based on the analysis of couples’ lived experience include family factors (interference in couples’ marital life, not respecting the spouse), interpersonal factors (lack of mutual trust, lack of empathy, lack of privacy), and individual factors (irresponsibility, insecure attachment, emotional immaturity). The results also revealed paying attention to family, interpersonal, and individual factors helps couples to experience more satisfaction and intimacy in life.

    Keywords: intimacy, Marital satisfaction, Couples’ lived experience
  • Zahra Shahhoseini *, Ali Mohammad Nazari, Aliakbar Soliemanian Pages 91-130

     Given the importance of the family institution in Iran and the key role that parents play in establishing and maintaining sustainable families, Therefore, survey family-related concepts is of great importance. Therefore, this study was done to develop a model of concepts related to the whole family office in healthy and anxious individuals with qualitative research and grounded theory. method.qualitatively using the content analysis approach. For this purpose, 10 people were referred to psychiatric clinics and 7 healthy people were selected from Shahroud city in 2009-2010 were studied using purposeful, and theoretical sampling method. The data using semi-structured interviews were recorded, coded and classified in the form of concepts, sub-categories and categories.The findings showed that the perceived sense of injustice and discrimination in anxious individuals in the extended family caused an imbalance in the general office of the family and led to a sense of not being earned and a sense of destructive religion and loyalty. Anxious people had a low capacity to endure failures, while healthy people had a sense of justice and fairness. The sense of belonging of healthy people was to the parents and included the spouse in the intergenerational cycle. They also had a positive mental outlook on both their parents and their relationship. Finally, using the data of two models and based on the contextual-process-intervention theory, three steps were obtained: 1- Investigating justice and fairness in close relationships, 2- Modifying dependencies in close relationships and 3. Strengthen communication in close relationships.

    Keywords: whole family office, anxious people, Normal people Qualitative comparison
  • tayebe zamani, omid isanejad Pages 131-152

    In recent decades, various studies have investigated the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy approach on improving various variables such as depression, infidelity, conflict, boredom, dissatisfaction and resilience of couples. Many of these studies have reported significant changes compared to the control group, but their exact impact is unclear and requires the integration of these studies. The purpose of this meta-analysis was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy on reducing marital problems. This study uses meta-analysis method to integrate the results of different researches to determine the effect of cognitive-behavioral couple therapy. 16 researches that were methodologically feasible were selected and meta-analysis was performed on them. Data search sources were internal scientific databases. It was the University Jihad Scientific Database (SID), Noor Magazines (Noormags), Iran Magiran Database, the Comprehensive Humanities Portal (ensani.ir) and the Islamic World Citation Database (ISC). Data analysis was performed using SPSS16 software and the effect size was calculated using CMA2 software and g index. The findings of this meta-analysis showed that the magnitude of the effect of cognitive-behavioral couple therapy on reducing couples' problems for the couple intervention method is 1.57, the magnitude of the effect of individual intervention is 1.23 and the magnitude of the overall effect is 1.37mated. It seems that the cognitive-behavioral couple therapy approach is effective in reducing marital problems and can be used in counseling centers. The estimated estimates of the effect size in each study can be real and beyond the coincidence, which means that there is a significant difference in the size of the effects observed in the studies reviewed in this meta-analysis.

    Keywords: Cognitive-behavioral couple therapy, marital problems, meta-analysis
  • Azam Zare Mirakabad, Reza Ghorban Jahromi *, Molouk Khademi Ashkzari, Kamran Sheivandi Cholicheh Pages 153-174

    This study aims was to investigate  the effectiveness of Islamic happiness education on training vitality and positive and negative effects in women with marital conflict in a quasi-experimental design of pre-test and post-test type with a control group. The population of this study included women with marital conflicts referred to counseling centers in the east of Tehran city in that thirty womens were selected using voluntary-purposive sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. The participants of the experimental group underwent 8 sessions of 90 minutes of Islamic happiness training, and the participants of experimental and control groups completed the Subjective Vitality Scale and the Positive and Negative Affect Schedule at the beginning and end of the intervention. Analysis of covariance statistical method and SPSS-21 software at the was used for data analysis. According to the results, Islamic happiness education in women with marital conflict was effective in improving mental vitality and positive affects, and reducing negative emotions. Therefore, happiness and Islamic-oriented interventions can help married people to improve the level of subjective vitality and reducing positive and negative affect.

    Keywords: Happiness, Islamic, subjective vitality, positive, negative affect, Marital Conflict