فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 52 (زمستان 1401)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 52 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد سید حسن طهرانی، کیوان کاکابرایی*، حسن امیری صفحات 1-37
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی عملی «مشاوره پیش از ازدواج»، با بهره گیری تطبیقی از آموزه های اسلامی، نظریات روان شناسی و نیز ملاحظات بومی- فرهنگی است. روش پژوهش کیفی و با استفاده از دو روش «تحلیل مضمون» و «داده بنیاد» از نوع تجربه زیسته افراد خبره است. ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون، متون دینی (آیات قرآن کریم و روایات معصومین ع) در باب ازدواج، ملاک های انتخاب همسر، حقوق و وظایف زوجین و اخلاق ارتباطی زوجین، و نیز نظریات مشهور روان شناسی مربوط به ازدواج بررسی شد و در ادامه با استفاده از روش داده بنیاد از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته از گروهی از متخصصان داخلی، تجربه زیسته این افراد در مشاوره پیش از ازدواج (تا اشباع داده ها) مورد بررسی قرار گرفت و با نگاه تطبیقی، همه داده ها کد گزاری شد. پس از تطبیق مفاهیم و استخراج مقوله ها، مفهوم «آگاهی بخشی و افزایش پذیرش مسیولیت انتخاب» به عنوان مولفه اصلی مشاوره پیش از ازدواج، و ارزیابی مشاوره ای چهار بعد «سلامت»، «تشابه»، «تناسب» و «مهارت» به عنوان مقولات فرعی برای مشاوره پیش از ازدواج، انتخاب شد. در نهایت بر این اساس یافته های پژوهش در بعد نظری، الگوی عملی مشاوره پیش از ازدواج «آگاه» تدوین گردید.
    کلیدواژگان: ازدواج، مشاوره ازدواج، مشاوره پیش از ازدواج
  • محمد کاویانی ارانی*، امیر اکبیا صفحات 39-64
    هدف پژوهش حاضر، تبیین «مدل عملکردی انفاق» در کاهش «خوف» و «حزن» بر اساس منابع اسلامی می باشد. این پژوهش، به این سوال پاسخ داده است که، «انفاق بر اساس چه مدل عملکردی، خوف و حزن را در انسان کاهش می دهد؟» برای پاسخ به این سوال بر اساس نظریه «حوزه های معنایی» مفهوم «انفاق» بر اساس آیات و روایات واکاوی شد؛ بدین منظور، آیات و روایات مربوط به انفاق، صدقه، بخل، شح و سخاوت مورد بررسی قرار گرفت؛ برای فهم روانشناختی مولفه ها، از «طبقه تحلیل» استفاده شد؛ مولفه های به دست آمده، در طبقات «جهت گیری ها»، «رفتارها»، «تجربه ها» و «کارکردها» تنظیم شدند. یافته ها نشان داد که: 1. عدم حزن و خوف تجربه ای است درونی و تطابق کامل با عینیت های بیرونی ندارد؛ 2. یافته های مربوط به انفاق در «طبقات تحلیل» جای گرفتند؛ 3. این طبقات عبارت بودند از: «جهت گیری ها»، «رفتارها»، «تجربه ها» و «کارکردها»؛ 4. اگر انفاق با رویکرد قرآنی صورت پذیرفته و در طبقات چهارگانه، انطباق با قرآن داشته باشد، «کارکردهای روانشناختی» و «آثار تکوینی» مشخصی را به دنبال خواهد داشت؛ 5. یکی از «کارکردهای روانشناختی» اش عبارت است از «کاهش حزن» و «کاهش خوف» در شخص انفاق کننده.
    کلیدواژگان: انفاق، بخل، حزن، خوف، روانشناسی اسلامی
  • آرزو امینی*، مه سیما پورشهریاری، عباس عبدالهی صفحات 65-98
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، واکاوی عوامل انگیزشی استفاده از رسانه های اجتماعی مجازی در بین نوجوانان بود.
    روش
    این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور، 17 نفر از نوجوانان دختر 14 تا 16 ساله که در استفاده از رسانه های اجتماعی دچار بدکارکردی بودند به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس معیار انتخاب شدند. سپس عوامل انگیزشی استفاده از رسانه های اجتماعی از دیدگاه آن ها به کمک مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده ها طبقه بندی و کدگذاری شده و نتایج با استفاده از روش گزارش روایی بیان شدند.
    یافته ها
    تحلیل تجارب، منجر به شناسایی7 مضمون اصلی شامل رابطه همزیستی با همسالان ، حضور همه جانبه، تنظیم هیجان، ایده آل سازی در برابر عادی سازی، مقایسه ی اجتماعی، کارکرد و پاسخ به مسایل وجودی- انسان گرا شد که هر یک به ترتیب 5، 7، 8، 4، 5، 15 و 3 مضمون فرعی را شامل شدند. نتیجه گیری: نتایج نشان دهنده ی آن است که استفاده دردسرساز نوجوانان از شبکه های اجتماعی نه به انگیزه ی جدید یا مد روز بودن بلکه به صورت هدفمند و به انگیزه برآورده شدن نیازهای اساسی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) صورت می گیرد. لذا لازم است متولیان امر ضمن به رسمیت شناختن نیازها و انگیزه های این گروه، از فرصت فناورانه ی شبکه های اجتماعی، برای پاسخ گویی مناسب به نیازهای مغفول مانده ی آن ها در دنیای واقعی برنامه ریزی کنند. همچنین مشاوران می توانند با در نظرداشتن انگیزه های مذکور درجهت اقدامات پیشگیرانه و یا طراحی محتواهای فناورانه ی هدفمند برای نوجوانان وارد عمل شوند.
    کلیدواژگان: انگیزه، پدیدارشناسی، رسانه های اجتماعی، فضای مجازی، نوجوانان
  • صلاح مرادیان، احمد امانی* صفحات 99-130
    هدف این پژوهش بررسی دیدگاه ها، عملکردها و توانمندیهای لازم در آموزش و یادگیری از راه دور از دیدگاه والدین است. پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی و با روش پدیدارشناسی است. جامعه آماری شامل کلیه والدینی است که دارای یک فرزند یا بیشتر هستند، که از ابتدای همه گیری کرونا، در آموزش راه دور درگیر بوده اند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته است. روش نمونه گیری هدفمند و ملاک محور و با توجه به اشباع نظری، تا 24 مصاحبه ادامه یافت. نتایج پژوهش در سه مرحله کدگذاری توصیفی، تفسیری و تبیینی انجام شد. یافته ها شامل سه کد تبیینی با عنوان نگرش به آموزش و یادگیری از راه دور، عملکرد ذینفعان آموزش از راه دور و توانمندیها و نیازمندیها، که از کدهای تفسیری و توصیفی بدست آمده بود، است. نتایج نشان داد که والدین نگرشی مثبت به گسترش آموزش از راه دور در دوران کرونا و حتی پساکرونا دارند، اما بستر و امکانات آن را نامناسب و ناسازگار با نیازهای مختلف خانواده ها می دانند. آنها توانمندیها و نیازمندیهای لازم را در سه بخش کلی منابع، روش های آموزشی و انواع مهارت ها بیان کردند و عملکردها را در این آموزش، در بخش های مدرسه و عوامل آن، خانواده و مسیولین مربوطه مورد تحلیل قرار دادند. تجزیه و تحلیل دیدگاه های اقشار مختلف بخصوص والدین در باره آموزش از راه دور، موجب خواهد شد تا تصمیمات و اقدامات بهتری در آینده و در بستر این آموزش انجام شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: آموزش و یادگیری از راه دور، دیدگاه ها، عملکردها
  • مریم سادات فخری، جواد صالحی*، سید علی کیمیایی، حسین کارشکی صفحات 131-160
    مقدمه

    همه نظریه های اصلی روابط متعهدانه مشخص می کنند که در دسترس بودن گزینه های جذاب باید یک عامل منفی باشد که تعهد و بقای رابطه را تضعیف می کند.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای انگیزش انطباقی و کنش وری شناختی در افراد با و بدون وسوسه رابطه با جایگزین جذاب بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل زنان ومردان متاهل شهرمشهد بود که به صورت دردسترس 200 نفر به پرسشنامه وسوسه و احتمال بی وفایی پژوهش پاسخ دادند که از بین داده های 200 نفر 40 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند (10 نفر زن و 10 نفر مرد با وسوسه بالا و 10 نفر زن و 10 نفر مرد با وسوسه پایین) انتخاب شدند و به سایر پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند.

    یافته ها

    بین شرکت کنندگان دو گروه (گروه وسوسه زیاد به بی وفایی و گروه وسوسه کم به بی وفایی) تفاوت معناداری در میانگین نمرات انگیزش انطباقی (05/3,t=05/0p<) و نیز در میانگین نمرات تمامی مولفه های توانایی های شناختی به غیر از مولفه ی شناخت اجتماعی، وجود داشت (46/8, F=05/0p<).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که شرکت کنندگان گروه وسوسه زیاد در مقایسه با گروه وسوسه کم از میزان وسوسه بیشتر، انگیزش انطباقی کمتر و مشکلات شناختی بیشتری در مقایسه با گروه وسوسه کم، برخوردار بودند که به نظر می رسد می تواند احتمال اقدام به بی وفایی را در این افراد، افزایش دهد.

    کلیدواژگان: انگیزشی انطباقی، کنش وری شناختی، وسوسه، روابط فرازناشویی
  • مجتبی حافظی*، حمید رفیعی هنر، علیرضا فاضلی مهرآبادی، مجتبی فرهوش صفحات 161-199

    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل مفهومی نشانگان خودفزون دهی مرضی در منابع اسلامی و بررسی میزان روایی آن بود. با توجه به هدف، از روش آمیخته کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی، ابتدا با استفاده از روش حوزه های معنایی ‏(تریر، 2019) به وسیله 35 واژه مرتبط، 481 گزاره دینی با استفاده از نمونه گیری هدفمند بر اساس اصل اشباع جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مایرینگ به شیوه تحلیل محتوای استقرایی ‏(2004) به وسیله سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سپس در بخش کمی، اعتبار یافته ها با استفاده از روش ارزیابی نظرات کارشناسان به وسیله 11 متخصص با محاسبه شاخص روایی محتوا ارزیابی شد. یافته های پژوهش نشان داد که سازه خودفزون دهی مرضی دارای 3 محور و 14 نشانه می باشد. بخش اول مولفه های میل محور (سیری ناپذیری خواسته ها، تمایل به بیشتر از مقدار کفایت برای خود، علاقه شدید به جمع آوری و نگهداری مال)، بخش دوم مولفه های هیجان محور (رنج کشیدن از نرسیدن به خواسته ها، نداشتن رضایت، آرزوی عمر طولانی، داشتن غم و اندوه، نداشتن آسایش، حقارت مقابل دیگران بخاطر درخواست ها) و بخش سوم مولفه های رفتار محور (به خود سخت گرفتن در زندگی، بهانه تراشی زیاد برای عدم بخشندگی، نپرداختن حقوق الهی، کسب و نگهداری مال از راه غیردرست، توانایی رد خواسته های خود را نداشتن) می باشد. نتایج حاصل از نشانگان این سازه، زمینه مناسبی برای تشخیص، طراحی مقیاس و تدوین مداخلات درمانی این سازه فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: بیشینه خواهی، بخل، حرص، طمع، علائم
  • دریا نظری، محمدسجاد صیدی*، سید محسن حجت خواه صفحات 201-232

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عومل تعیین کننده ی مدرسه با استاندارهای بالای رشد شغلی بود. پژوهش از نوع کابردی بود و از لحاظ نحوه ی گردآوری اطلاعات از روش آمیخته استفاده شد.در بخش کمی، از پرسشنامه ی استناندارهای شغلی دانش آموزان منتشر شده توسط انجمن مشاوره ی مدرسه ی آمریکا(2004)، برای شناسایی مدارس شغلی و در بخش کیفی، از مصاحبه ی عمیق برای بررسی شاخص های شغلی مدارس استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی مدارس متوسطه ی اول و دوم دخترانه در سطح کرمانشاه بود. پس از شناسایی 3 مدرسه به عنوان مدارس شغلی، در فاز دوم تعداد 10 نفر از عوامل سه مدرسه به روش نمونه گیری هدفمند برای مصاحبه ی عمیق انتخاب شدند پس از بررسی داده های حاصل از پژوهش و کدگذاری داده های هر گروه در سه مرحله کد گذاری باز، محوری، انتخابی در مجموع90 مفهوم در رابطه با شاخص های مدارس شغلی به دست آمد که در قالب 27 مقوله دسته بندی شدند، که در نهایت شاخص های مدارس شغلی در 8 حیطه ی کلی: سیستم آموزشی مدرسه، برنامه های غیرآموزش رسمی، توانمندسازی شغلی دانش آموزان، راهبردهای مدرسه در رشد شغلی، کیفیت روابط سازمانی در مدرسه، فضای حمایتی مدرسه، منابع شغلی دانش آموزان،سبک مدیریت مدرسه طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: مدرسه شغلی، رشد شغلی، دانش آموزان
  • حمیده اعتصامی*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 233-255
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش «فلسفه برای کودکان» بر رشد اخلاقی دانش آموزان پسر پایه ششم دبستان های منطقه شش آموزش و پرورش شهر تهران بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و گواه و جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر پایه ششم منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران در مهر ماه سال 1396 بود. از میان آن ها برای گروه های آزمایش و گواه هر کدام 15 نفر به روش نمونه برداری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در این دو گروه قرار گرفتند. به وسیله مقیاس سنجش رشد اخلاقی معنوی پور (1391) در مرحله پیش آزمون از هر دو گروه(آزمایش و گواه) اندازه گیری به عمل آمد. پس از اجرای پیش آزمون، با استفاده از بسته آموزشی داستان های فکری برای کودکان ایرانی، گروه آزمایش تحت آموزش 8 جلسه «فلسفه برای کودکان» قرار گرفتند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. به وسیله ابزار فوق در مرحله پس آزمون نیز از هر دو گروه اندازگیری به عمل آمد. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد اجرای متغیر مستقل باعث شده تا میانگین نمره های رشد اخلاقی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه افزایش یابد. یکی از اهداف اصلی برنامه فلسفه برای کودکان، تقویت تفکر از ابتدای دوران کودکی است. در نهایت، با برانگیختن ذهن دانش آموزان به تفکر و استدلال در مفاهیمی چون اخلاق نیکو، وجدان و مسیولیت پذیری، رشد اخلاقی آن ها پیگیری می شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها، آموزش فلسفه برای کودکان، رشد اخلاقی
  • حسام سرواحد*، کیومرث فرحبخش، محمد عسگری صفحات 257-279
    آمادگی روانی خلبانان از جمله مهمترین عوامل موثر بر حفظ ایمنی پرواز است. هدف پژوهش حاضر، تدوین عوامل فردی مثبت و منفی موثر بر آماده سازی روانی خلبانان خطوط هوایی بود. پژوهش به روش کیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه، کلیه خلبانان یک شرکت هواپیمایی در شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه 10 خلبان بود که با روش هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. این روند تا کسب اشباع نظری در پاسخ به سوالات مصاحبه ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. تحلیل داده ها منجر به شناسایی دو دسته عوامل فردی مثبت و منفی موثر بر آمادگی روانی خلبانان شد. در طبقه عوامل منفی موثر بر آمادگی روانی خلبانان؛ ضعف جسمانی و شخصیتی، ضعف در مدیریت فردی، دغدغه های اقتصادی و شغلی، و رفتار غیر حرفه ای شناسایی شد. در طبقه عوامل مثبت موثر بر آمادگی روانی خلبانان؛ توانمندی جسمانی و شخصیتی، اعتقادات فردی و سازمانی، نگرش مثبت به کار و زندگی، برنامه ریزی شغلی، به کار بستن مهارت ها و امکانات مدیریت فردی استخراج گردید . این مطالعه نشان داد که دو دسته عوامل فردی مثبت و منفی از جمله مهمترین مسایل مطرح در آماده سازی روانی خلبانان می باشند که میبایست مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، آماده سازی روانی خلبانان، ایمنی پرواز
  • نازیلا اقبال*، آسیه شریعتمدار، جواد خدادادی سنگده صفحات 281-309
    یکی از آداب فرهنگی ایرانیان، رودربایستی است: نوعی احساس کم رویی و خجالت، مرتبط با حفظ وجهه که در مواقعی‏که افراد احترام زیادی برای طرف مقابل قایلند، به‏چشم می‎خورد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی تجارب پدیداری مبتنی بر رودربایستی در روابط زوجی زنان با صمیمیت پایین انجام شد. در این پژوهش، از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده گردید. مشارکت کنندگان شامل 14 زن با صمیمیت زوجی پایین بودند که از طریق روش نمونه‏‏گیری هدفمند ملاکی و گلوله‏ برفی؛ با استفاده از مقیاس صمیمیت انتخاب شدند. گردآوری داده‏ها از طریق مصاحبه نیمه‏‏ساختاریافته انجام گرفت و صوت مصاحبه ها واژه به واژه پیاده سازی گردید. داده‏ها با استفاده از روش تحلیل پدیدارشناختی هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد. تحلیل تجربه پدیداری مبتنی بر رودربایستی در روابط زوجی زنان با صمیمیت پایین منجر به استخراج 11 مضمون اصلی گردید که عبارتند از: ادراک مشارکت کنندگان از مفهوم رودربایستی، حوزه های بروز، دلایل رودربایستی از دید افراد تجربه کننده، نحوه بروز، پیامدهای شناختی، پیامدهای عاطفی، پیامدهای رابطه‎ای، پیامدهای جسمانی-روا ن شناختی، پیامدهای مثبت، عوامل موثر و نتایج کنارگذاشتن رودربایستی. یافته‏های پژوهش حاضر نشان داد که پدیده رودربایستی به دلایل متفاوت و در ابعاد مختلفی از روابط صمیمانه زنان با همسرانشان و در قالب‏های متنوعی رخ می‏دهد و رخداد این پدیده و نیز کنارگذاشتن آن موجب ایجاد طیفی از پیامدهای مثبت و منفی برای آنان می‏گردد. پیشنهاد می‏شود با توجه به نتایج این پژوهش برنامه ای تدوین گردد تا در فرایند زوج‏درمانی در بستر فرهنگی، نوع تعاملات زوجین مورد توجه و ارزیابی قرار گرفته و مداخلات متناسب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تعارف، روابط صمیمانه، زوجین، روان‎شناسی فرهنگی، فرهنگ
|
  • Mohammad Seyyedhassantehrani, Keivan Kakabraee *, Hasan Amiri Pages 1-37
    The purpose of this study is to develop a scientific-operational model of "premarital counseling" using Islamic teachings about marriage, marriage theories and family psychology and indigenous-cultural considerations. The research design is applied in terms of purpose and "contextual theory", "thematic analysis" and "experts' lived experience" in terms of implementation method. In this research, first, religious texts (verses of the Holy Quran and the narrations of the Infallibles) on the importance of marriage, criteria for choosing a spouse, the rights and duties of couples, and the communication ethics of couples have been studied. Then, psychological theories related to marriage and counseling methods used by internal experts are examined. After applying the concepts and extracting the categories of successful marriage, the concept of "awareness and acceptance" is the main component in choosing a spouse and the four dimensions are "health", "similarity", "proportionality" and "skill". Necessary subsets for choosing a spouse Based on this, the executive model of premarital counseling was developed.
    Keywords: Marriage, premarital counseling, PMC
  • Mohammad Kaviyani Arani *, Amir Ekbia Pages 39-64
    The current study aimed to explain the impacts of the “performance model of donation” on the reduction of “fear” and “sorrow” according to Islamic sources. The study tried to answer “what performance model allows donation to reduce fear and sorrow in human beings?” The above question was investigated among the Quranic verses and hadiths based on the theory of “semantic field”; thus, the Quranic verses and hadiths related to donation, alms, stinginess, miserliness, and generosity were investigated. The class analysis was applied to understand the components psychologically. The obtained components were classified in groups titled “orientations”, “behaviors”, “experiences”, and “functions”. Investigating the components in the above classes revealed that the lack of sorrow and fear is an internal experience and is not in complete agreement with external objectivities. If a donation is performed according to the Quranic approach and is in line with the above four classes of components, it will bring about certain “psychological functions” and “developmental impacts”; one of such “psychological functions” is “the reduction of sorrow” and “the reduction of fear” in the donator.
    Keywords: donation, Miserliness, Sorrow, fear, Islamic Psychology
  • Arezoo Amini *, Mahsima Pourshahriyari, Abbas Abdollahi Pages 65-98
    Purpose
    This research aimed to analyze adolescents` motivational factors for using virtual social media.
    Method
    This research was conducted using the qualitative approach of phenomenology type. For this purpose, 17 female adolescents aged 14 to 16 who were dysfunctional in the use of social media were selected using a purposeful sampling method based on criteria. The research was conducted through semi-structured interviews. Finally, the data were coded and categorized and the results were expressed using the method of narrative reporting.
    Findings
    The analysis of experiences led to the identification of 7 main themes, including the symbiotic relationship with peers, omnipresence, emotion regulation, idealization versus normalization, social comparison, function, and response to existential-humanistic issues. each of them included 5, 7, 8, 4, 5, 15, and 3 sub-themes respectively.
    Conclusion
    The results show that adolescents' problematic use of social networks is not motivated by newness or fashion, but purposefully and motivated by the fulfillment of basic needs (autonomy, competence, and communication). Therefore, in addition to recognizing the needs and motivations of adolescents, the authorities must use the technological opportunities of social networks to respond to their neglected needs in the real world. Also, counselors can take preventive measures or design targeted technological content for them by considering the motivations of adolescents.
    Keywords: motivation, Phenomenology, Social Media, Virtual space, adolescents
  • Salah Moradian, Ahmad Amani * Pages 99-130
    The purpose of this study is to investigate the perspectives, practices and capabilities needed in remote education and learning from the parents' views. The present study is a qualitative study with phenomenological method. The statistical population includes all parents who have been involved in remote education with one or more children since the beginning of the Corona virus epidemic. The research tool is semi-structured interviews. Purposeful and criterion-based sampling method were continued due to theoretical saturation, up to 24 interviews. The research results were performed in three stages of descriptive, interpretive and explanatory coding. Findings include three explanatory codes entitled Attitude to distance education and learning, performance of remote education beneficiaries and capabilities and requirements, which were obtained from interpretive and descriptive codes. The results showed that parents have a positive attitude to the development of remote education in corona and even post corona period, but consider its context and facilities inappropriate and incompatible with the different needs of families. They expressed the necessary capabilities and requirements in three general sections: resources, teaching methods and types of skills, and analyzed the performance in this training in sections as school and its factors, family and relevant officials. Analyzing the views of different groups, especially parents, about remote education will lead to better decisions and actions in the future and in the context of this education.
    Keywords: Remote learning, teaching, perspectives, Practices
  • Maryamalsadat Fakhri, Javad Salehifadardi *, Seyed Ali Kimiaee, Hosein Kareshki Pages 131-160
    Introduction

    All the basic theories of committed relationships refer to the availability of attractive alternatives as a negative factor that undermines the commitment and survival of the relationship

    Objective

    The present study aimed to compare adaptive motivation and cognitive activism within individuals with and without the temptation to engage in a relationship with an attractive alternative.

    Methods

    The study population consisted of the married men and women in Mashhad among which 200 individuals were selected as the study participants via convenient sampling procedure who responded to the temptation and likelihood of infidelity questionnaires. Out of 200 participants, 40 individuals were selected via purposive sampling (10 males and 10 females with high rate of temptation as well as 10 females and 10 males with low rate of temptation) who were required to respond to other research questionnaires of the study.

    Findings

    A significant difference was detected between the two study groups (high temptation to infidelity vs. low temptation to infidelity).There was a significant difference in the average scores of adaptive motivation (p<0.05, t=3.05) and also in the average scores of all components of cognitive abilities except for the component of social cognition (8.46, F=p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that the participants of the high temptation group had higher temptation rate, less adaptive motivation and more cognitive problems (based on the Cognitive Ability Questionnaire, n-back task, Hanoi Tower task and Go / No go task) in comparison with the low temptation group, which seems to increase the likelihood of infidelity in these people

    Keywords: Adaptive motivation, Executive Function, temptation, extramarital relationships
  • Mojtaba Hafezi *, Hamid Rafii Honar, Alireza Fazeli Mehrabadi, MOJTABA FARHOUSH Pages 161-199

    The aim of this study was to develop a conceptual model of Psychopathological Self-Maximizing syndrome in Islamic sources and to evaluate its validity. According to the purpose, the qualitative and quantitative mixed method has been used. In the qualitative part, first using the method of semantic domains (Trier, 2019) with 35 related words, 481 religious propositions were collected using purposive sampling based on the principle of saturation and using the method of qualitative content analysis by the method of inductive content analysis. (2004) were analyzed by three steps of open, axial and selective coding. Then, in the quantitative part, the validity of the findings was evaluated using the method of evaluating the opinions of experts by 11 experts by calculating the content validity index. Findings showed that the Psychopathological Self-Maximizing construct has 3 axes and 14 symptoms. The first part of the desire-oriented components (insatiability of desires, desire to be more than enough for oneself, intense interest in collecting and maintaining wealth), the second part of emotion-oriented components (suffering from not achieving desires, dissatisfaction, longing for life, grief) , Lack of comfort, humiliation in front of others due to requests) and the third part are the components of behavior-oriented (self-hardening in life, excessive excuse for not giving, not paying divine rights, acquiring and keeping property through wrongdoing, not being able to reject their demands). The results of the syndrome of this construct have provided a suitable background for diagnosis, scale design and formulation of therapeutic interventions of this structure.

    Keywords: Maximizing, Stinginess, Greed, covetousness, Symptoms
  • Darya Nazari, Mohamad Sajjad Seydi *, Mohsen Hojatkhah Pages 201-232

    The aim of this study was to identify the determinants of school with high standards of job growth. The research was applied and the mixed method was used in terms of data collection. In the quantitative part, the Student Occupational Standards Questionnaire published by the American School Counseling Association (2004) was used to identify occupational schools, and in the qualitative part, in-depth interviews were used to examine school occupational indicators. The statistical population of this study was all first and second secondary schools for girls in Kermanshah. T After identifying the three schools as vocational schools, in the second phase, 10 agents from the three schools were selected by in-depth sampling method for in-depth interviews. In the last two interviews, no new information was obtained and the data were saturated. After reviewing the data obtained from the research and coding the data of each group in three stages of open, axial, selective coding, a total of 90 concepts related to vocational school indicators were obtained, which were classified into 27 categories, which were finally indexed. Vocational schools were classified into 8 general areas: school education system, non-formal education programs, student job empowerment, school strategies for career growth, quality of organizational relationships in school, supportive school environment, student job resources,

    Keywords: Career School, career development, Student
  • Hamideh Etesami *, Abdollah Shafiabadi Pages 233-255
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of training for "Philosophy for Children" on Moral development of sixth-grade male elementary students, in Educational District NO.6 in Tehran. The research was a quasi-experimental one with the pre-test and post-test design involving both experimental and control groups. The (statistical) population consisted of all sixth-grade male students of the Educational District No.6 in Tehran in October 2017, among them15 subiects were selected through convenience sampling method and were randomly assigned into two groups. The instruments of the Spiritual-Moral Development (1391) Scale measured both these groups(experimental and control) in the pre-test stage. Then, the experimental group were trained for P4C in 8 sessions using the educational package of stories for Iranian children, but the control group did not receive any training. The above tools were used in both pre-test and post-test stages. The data was analyzed by means of one-variable covariance analysis. The results showed that the implementation of the independent variable caused an increase of the scores on moral development in comparison with the control group.One of the main goals of the philosophy program for children and adolescents is to strengthen thinking in childhood. Accordingly, the training of wise, self-conscious, precise, responsible, moral, social, researcher, critical, self-critical, and ... persons will be accomplished by this program.
    Keywords: Key words, philosophy for children, Moral development
  • Hessam Sarvahed *, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 257-279
    Pilots' psychological readiness is one of the most important factors in maintaining flight safety. The aim of this study was to develop positive and negative individual factors affecting the psychological preparation of airline pilots. The research was conducted qualitatively. The study population was all pilots of an airline in Tehran in 1398. The sample was 10 pilots who were selected by purposive method. Semi-structured interviews were used to collect data. This process continued until theoretical saturation was obtained in response to interview questions. Thematic analysis method was used to analyze the data. Data analysis led to the identification of two categories of positive and negative individual factors affecting the psychological readiness of pilots. In the category of negative factors affecting the psychological readiness of pilots; Physical and personality weakness, weakness in personal management, economic and occupational concerns, and unprofessional behavior were identified. In the category of positive factors affecting the mental readiness of pilots; Physical and personality empowerment, individual and organizational beliefs, positive attitude towards work and life, job planning, application of skills and personal management facilities were extracted. This study showed that two categories of positive and negative individual factors are among the most important issues in the psychological preparation of pilots that should be considered.
    Keywords: individual factors, Pilots psychological preparation, Flight safety
  • Nazila Eghbal *, Asieh Shariatmadar, Javad Khodadadi Sangdeh Pages 281-309
    Ru-dar-baysti is one of the cultural Iranian etiquette; a feeling of shyness and embarrassment related to saving face that occurs when individuals have respect for other party. The current study intended to identify the ru-dar-baysti-based phenomenal experiences of women with low intimacy in marital relationships. To conduct this research, a qualitative approach with a phenomenological method was employed. Participants included 14 women with low marital intimacy who were selected through purposive sampling method and snowball strategy with using Intimacy Scale (IS) developed by Walker and Thompson. Data collection was done through semi-structured interviews. The interviews were recorded and transcribed verbatim. Data were analyzed using Colaizzi's phenomenological analysis method. Analysis of rudarbaysti-based phenomenal experiences of women with low intimacy in marital relationships led to extraction of 11 main themes: Participants' perceptions of the concept, Areas of occurrence, Reasons for rudarbaysti from the perspective of subject, How of rudarbaysti occurrence, Cognitive, Emotional, Relational, Physical-psychological consequences of rudarbaystis, Positive consequences, Effective factors on quitting, and Consequences of quitting rudarbaysti. The findings of the present study showed that rudarbaysti occurs for different reasons and dimensions of the women's intimate relationships with their husbands and in various forms and the occurrence of this phenomenon and quitting it causes a range of positive and negative consequences. It is suggested that according to the results of this study, a plan be developed to acknowledge and assess the type of couples' interactions and to formulate appropriate interventions in the process of couple therapy in a cultural context.
    Keywords: over-politeness, intimate relationships, couples, cultural psychology, Culture