فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین ادبی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شکوفه آجودانی* صفحات 1-23

    پیری و جوانی از جمله مفاهیم دارای اهمیت در فرهنگ و ادبیات هر قومی بوده و مطالب فراوانی در مورد آن ها نگاشته شده است. در شاهنامه نیز شخصیت پردازی در ارتباط با جوانان و پیران و ویژگی های شخصیتی آ ن ها به خوبی قابل مشاهده است. تحقیق حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای انجام گرفته به دیدگاه فردوسی نسبت به شخصیت های مثبت و منفی، اعم از پیر و جوان در شاهنامه و تغییر و یا عدم تغییر این دیدگاه و ایستایی یا پویایی شخصیت های مثبت و منفی در شاهنامه پرداخته است. بر اساس نتایج تحقیق دیدگاه فردوسی نسبت به شخصیت های داستان اعم از پیر و جوان ثابت نیست و در طول داستان تغییر می کند. شخصیت هایی که به دلیل ابعاد مثبت و منفی، باورپذیرتر و جذاب ترند. به طورکلی می توان گفت که فردوسی ویژگی هایی هم چون میهن دوستی، دلاوری و بزرگی را بیشتر به جوانان نسبت می دهد و از سوی دیگر ویژگی هایی هم چون دانایی و خردمندی را بیشتر به پیران نسبت داده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، پیری، جوانی، شخصیت
  • پروین احمدی* صفحات 25-53

    در مواجه با نوآوری هایی که در غزل پسا سیمینی صورت گرفت. برخی شاعران نیز درصدد برآمدند تا بین کفه ترازوی نوآوری و سنت گرایی اعتدال را رعایت کنند. درواقع هم از پتانسیل ها و زبان و ساختار غزل کلاسیک بهره می بردند و هم از نوآوری های فرمی و زبانی غزل مدرن استفاده می کردند. از جمله این غزل سرایان می توان سیدرضا محمدی را نام برد که از لحاظ زبان و خنیای آن زبانی فاخر را برگزیده که همچون زبان خراسانی دارای جملات سالم کوتاه است اما بسامد لغات در غزل محمدی امروزین است. از لحاظ فرم نیز غزل محمدی در دهه هفتاد همچون هم عصرانش دارای نوآوری فرمی است اما پس از دهه هفتاد غزلش به سمت نیوکلاسیک گرایش پیدا کرد. هدف این نوشتار علاوه بر بررسی اشعار سیدرضا محمدی، پرداختن به این موضوع است که آیا محمدی را می توان جزء غزل سرایان نوآور یا جریان ساز معرفی کرد یا خیر؟ و آیا محمدی توانسته است در غزلش به هم افزایی سنت و مدرنیته دست یابد؟ نتیجه آن که در غزلیات محمدی کفه ترازوی مدرنیته از لحاظ نوآوری در فرم سنگین تر است اما بسامد این نوآوری ها آن چنان زیاد نیست که بتوان او را شاعری جریان ساز نامید بلکه می توان گفت ایشان به سبک شخصی خویش در نوشتار دست یافته است. محمدی با ایجاد اعتدال بین زبان فاخر و نوآوری های زبانی، توانسته است جنس سومی از زبان فاخر خراسانی و زبان شیء محور را به وجود آورد و دلیل به جنس سوم رسیدن قلم سیدرضا محمدی در یک دست بودگی و هم افزایی این دو شیوه زبانی در نگارش است.

    کلیدواژگان: غزل اعتدال، نقد عمیق گرا، زبان، فرم، محمدی
  • سارا احمدی راد* صفحات 55-79
    در بررسی عناصر داستان، شخصیت عنصری است که تاثیر بسیاری بر سایر عناصر دارد. پژوهش حاضر«تحلیل و تطبیق شخصیت های صحابه و مشایخ در روایات مثنوی و مآخذ آن بر اساس نظریه ریمون کنان» می باشد که با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده است. مولوی در بعد شخصیت، انواع شخصیت های صحابه و مشایخ را به تناسب نوع قصه و پیام آن به کار می گیرد و شخصیت ها مطابق با تعاریف امروزی در مثنوی مجال حضور می یابند. هدف از این پژوهش، شناساندن توانایی های مولوی در شخصیت پردازی داستان های مربوط به مشایخ و صحابه با توجه به تکنیک های نوین شخصیت پردازی و داستان نویسی است. مولوی در شخصیت پردازی داستان های مشایخ و صحابه و بیان جزییات حکایات چندان به مآخذ وفادار نیست و به تناسب بافت کلام و تبیین مقاصد ذهنی خود، در روایات زیرمتن تغییراتی داده است. راوی روایت های مثنوی از ابزارهای شخصیت پردازی به بهترین شکل در قالب گفتگو، توصیف و کنش برای بازتاب ویژگی های شخصیت های عرفا و صحابه استفاده کرده و معمولا در این امر، از هر سه شیوه مستقیم و غیرمستقیم و تلفیقی بهره برده است. که شیوه غیرمستقیم و به ویژه عنصر گفتار و کنش اعم از عادتی و غیرعادتی کاربرد بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: شخصیت، ریمون کنان، بینامتنیت، مولوی، مثنوی
  • سارا احمدی راد* صفحات 81-101

    بدخوانی خلاق نظریه ای است که هرولد بلوم آن را بر اساس روابط دوسویه میان متون ادبی مطرح کرده است. این نظریه مبتنی بر روابط بینامتنی می باشد و بر اساس آن رابطه ای جدلی میان مولف جدید با مولفان گذشته وجود دارد. مولف جدید به منظور دریافت هویتی غیروابسته در ادبیات و برای رهایی از اضطراب تاثیرپذیری متون گذشته با حرکتی تدافعی اقتدار شاعر متقدم را می کاهد و با بدخوانی خلاق به خلق آثار جدید دست می زند. شگردهای بدخوانی خلاق متن جدید را از دلهره تاثیرپذیری متون ماقبل رهایی می بخشد. هدف از نگارش این مقاله بررسی ترفندهایی است که مولوی برای رهایی از دلهره تاثیرپذیری آثار گذشته در داستان«موسی و شبان» به کار برده است. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی شیوه پرداختن به موضوع بر اساس نظریه بدخوانی خلاق بلوم در داستان «موسی و شبان» در مثنوی می پردازد و به این نتیجه می رسد که مولوی موضوع غالب در روایت را از روایات زیرمتن انتخاب کرده ولی برای رهایی از دلهره اضطراب قرارگرفتن در سایه روایات ماخذ، با شگردهایی خلاقانه به آفرینش های نوینی در خلق حکایت جدید می پردازد. وی با تغییر در عناصر داستان برای کاهش دلهره تاثیرپذیری بهره برده است تا به برتری جویی کلامی برسد.

    کلیدواژگان: مولوی، بینامتنیت، هرولد بلوم، بدخوانی خلاق
  • علیرضا آذرپیک*، فاطمه صفری صفحات 103-135

    در بررسی رویکردهای ادبی و خلق سیستم های نگرشی و نگارشی، با چهار انگاره سیستم های کاهشی- افزایشی، سیستم های التقاطی، سیستم نماها، سیستم افزایشی- انضمامی رو به رو هستیم. آرش آذرپیک ضمن ارایه این تقسیم بندی، عامل آن را کشف و ارایه افقی، پراگماتیک و همچنین پروبلماتیک توسط این انگاره می داند؛ لذا در این مقاله با بیان و بررسی این چهار سیستم بیان خواهیم کرد که رویکرد اکوفمینیسم رویکردی التقاطیست که همواره در تلاش است زن و زمین را پدیدارهایی ستمدیده در سیستم های مردسالارانه قلمداد کند. رویکرد انتقادی فرافمینیسم با عنایت به سیستم افزایشی- انضمامی فراتر از تمام چهارچوبه های بسته زن محورانه و مردمحورانه در پی ارایه تقسیم بندی انواع سوژه از دیدگاه آذرپیک بوده و معتقد است اکوفمینیسم تنها با تغییر سوژه مرد به سوژه زن، در تلاش است در ساحتی دیگر و با دیدی زنانه محورانه تمام هستی مندان -از جمله زمین- را در رویکردی سلسله مراتبی فصل بندی کند. در ادبیات طبیعت گرا با توجه به دو رکن بنیادین «عدم هرگونه ثنویت گرایی» و «عدم هرگونه صفت دهی»، اصل و بنیان زمین سوژگی در عریانیسم مطرح میشود. زمین سوژگی رویکردیست انتقادی به تمام انگاره هایی که در آن انسان به عنوان سوژه فاعل شناسا -که همواره در پی ارزش گذاری است- شناخته می شود. در این مقاله که به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاد از منابع کتاب خانه ای انجام گرفته؛ ادبیات طبیعت گرا با عنایت به رویکرد جنس سوم و بیان نگره های زنانه نگر انسان محورانه و مردانه نگر انسان محورانه بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ادبیات طبیعتگرا، زمینسوژگی، انسانسوژگی، فمینیسم، اکوفمینیسم، فرافمینیسم
  • سعید امامی*، قاسم صحرایی صفحات 137-152

    کلیله و دمنه و مرزبان نامه از متون کلاسیک زبان فارسی می باشند. این دو که با نثری فنی و مزین به رشته ی تحریر درآمده اند به شیوه ی حکایت در حکایت نگاشته شده حاوی حکایات متعددی هستند. با توجه به این که رویکرد جامعه شناختی یکی از روش های تحلیل متون است. در این مقاله سعی شده است از این دیدگاه به این آثار نگریسته شود و رابطه ی بین طبقه ی اجتماعی و اخلاق زنان بررسی شود.در این مقاله نشان داده می شود که بین طبقه ی اجتماعی و فساد یا عصمت زنان رابطه ای مستقیم وجود دارد. زیرا در حکایات این کتب، اکثرا زنان از طبقه ی اجتماعی فرو دست و پایین، دارای اخلاقی پست هستند و به شوهران خویش خیانت می کنند. در مقابل زنان طبقه ی بالای جامعه که شوهرانشان از قدرت، ثروت و نفوذ اجتماعی بالایی بر خوردار هستند علاوه بر پاکیزگی صورت، از نیکویی سیرت و عصمت اخلاقی نیز برخوردار می باشند. به همین دلیل در این آثار اکثرا زنان افرادی همچون کفشگر، قصاب، جولاهه، نجار و... فاسد هستند. نمود این جهت گیری در متون قدیم می تواند نشات گرفته از همان قدرت، ثروت و نفوذ اجتماعی طبقه بالا باشد. در واقع گقتمان قدرتمندان از جهات گوناگون بر ادبیات تاثیر گذاشته است و آنچه وفق مراد قدرتمندان بوده است بیان کرده و نمایش داده است.

    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، مرزبان نامه، طبقه اجتماعی، زنان، اخلاق
  • سمیه جبارپور* صفحات 153-188
    داستان های اساطیری و ملی، در متون ادبی و غیرادبی و عرفانی و جز آن، از وجوه متعددی مورد توجه بوده است. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای انجام گرفته؛ به بررسی چند موضوع اساسی خواهیم پرداخت: ارزیابی وثاقت ستایش و بزرگداشت فردوسی و شاهنامه از سوی عرفا در روایات موجود در متون عرفانی و غیرعرفانی؛ تاثیر جریان های فکری حاکم بر عصر در ایجاد نگاه مثبت یا منفی در میراث عرفانی نسبت به شاهنامه و داستان های شاهنامه ای؛ بررسی دلایل ورود برخی ابیات شاهنامه یا منسوب به شاهنامه به متون عرفانی. بررسی انجام شده نشان می دهد که به دلیل اشتهار و رواج برخی ابیات شاهنامه در متون مختلف، این ابیات به احتمال و بر اساس شواهد به جا مانده در متون، از نیمه سده پنجم به بعد به منابع عرفانی راه یافته باشد. جز چند روایت، از خلال برخی آثار عرفانی که گواهی بر تمجید و تعظیم صریح عرفایی معدود از فردوسی و اثر سترگ اوست، می توان به جایگاه حماسه ملی نزد صوفیه و عرفا پی برد.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، متون منثور عرفانی، عرفان، حماسه
  • منیژه سفیدبری* صفحات 189-214

    با آغاز دهه ی 80 در ایران آرش آذرپیک در کتاب «جنس سوم» برای نخستین بار تمام محدودیت های شعرانگارانه و داستان انگارانه را با معرفی ژانر «فراشعر» درهم شکست. وجود سیستم انضمامی ، تغییر مسیر طریقت ادبی به حقیقت ادبی با اتخاذ ارتباط بی واسطه ، فراروی و رسیدن به جنس سوم و کلمه - کاراکتر مولفه هایی هستند که کشف جدیدی را در حوزه ادبیات ایران و جهان به مطرح میکند. فرا شعر با ایجاد فضای نوین و هم افزایی ساحتهای نگرش و نگارشی قادر است که تمام قالب ها و سیستمهای شعری چون آزاد، سپید، کلاسیک و... را در کنارهم به نگرگاهی صلح آمیز دعوت کند همچنین فراشعر بدون نفی یا تحقیر ظرفیت های ادبی دیگر همچون نمایش نامه ، فیلم نامه و دیالوگ و مونولوگ... را با آغوشی باز بدون قید و شرط درخود می پذیرد و جلوه ای از وجود بی پایان کلمه را برای خواننده عیان می سازد. «فراشعر» به عنوان یک ژانر مادر آنچنان منعطف و قدرتمند است که شاعر میتواند بدون غل و زنجیر یک اثر بدیع و بکر خلق نماید. «فراشعر» با رها کردن خود از ابزارگونگی کلمه بر خلاف دیگر سبک ها و مکاتب از تمام سیستمهای شعر محورانه و داستان محورانه عبور می کند و در جهان شعر به سوی کلمه محوری یعنی مقام جامع وجودی کلمه (لوگوس) حرکت میکند و در یک قلم و هنر متعالی در دنیای ادبیات و هنر تجلی می یابد.

    کلیدواژگان: فراشعر، مکتب اصالت کلمه، سیستم انضمامی، فراروی، جنس سوم
  • مهوش سلیمانپور* صفحات 215-227
    مجنون از شاخص ترین چهره های این داستان غنایی است که نقش،کنش،گری دارد یا به تعبیر گریماس کنش گر در این داستان باز یابی شده است که عبارتند از 1_ فرستنده، 2_ پذیرنده3_ فاعل4_ هدف5_ یاری گر6_ باز دارنده بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق در داستان لیلی،و مجنون فرستنده عشق است که مفهومی انتزاعی دارد نه یک شخصیت عینی پذیرنده لیلی و مجنون و فاعل مجنون می باشد هدف، رسیدن لیلی و مجنون به یکدیگر است و یاری،گر خویشان و اطرافیان و پدر مجنون می باشد و کنش،گر و مانع و باز دارنده پدر لیلی است و سپس ابن سلام که در داستان نقش رقیب را ایفا می کند بیش از هر کس و هر چیز مجنون فاعلیت دارد و.نقشی برجسته و کنش گر او عاشق است و از جان نمی هراسد و آن چنان در محبوب خویش غرق می گردد که سر به بیابان می گذارد و همدم حیوانات و وحوش می گردد مجنون فاعل لست و.نقشی کلیدی دارد و.کنش های او در طول داستان مبین نقش پر رنگ و اساسی او در این داستان است در این جستار به اجمال سعی شده است به بیان روابط لیلی و مجنون و شخصیت داستان "" مجنون "" پرداخته شود که محوری ترین بحث عشق را در این منظومه به تصویر می کشد مجنون خواهان خود لیلی ست فارغ از ظاهر و چهره ی او اگر چه دیگران مجنون را از این خواستن منع می کنند
    کلیدواژگان: خمسه نظامی، مجنون، داستان پردازی، شخصیت
  • نادر مسلمی* صفحات 229-258
    یکی از موضوعات پربسامد در مجموعه دیوان شاعران معاصر البته با رنگ و بوی خاص و تازه؛ عشق و متعلقات آن است که بررسی زوایا و ابعاد آن با عنایت به مباحث هستی شناسی، جهان شناسی، انسان شناسی و... در شعر معاصر نیازمند پژوهشی کلان و فراگیر است. از این نظر، فروغ فرخزاد یکی از شاعران برجسته و تاثیرگذار بر جریان شعر معاصر فارسی است که در حوزه ی یاد شده با رویکردی تازه در زمینه های ماهیت شناسی، وجود شناسی، غایت شناسی و وظیفه شناسی در حوزه ی عشق؛ چه از نظر کمیت و یا کیفیت، اشعار بسیاری سروده است. در این مقاله که به روش تحلیلی_توصیفی انجام گرفته، نویسنده، مجموعه اشعار این شاعر را در چهار بخش یاد شده، طبقه بندی و تحلیل و بررسی کرده است. با نگاه فراگیر به موضوع عشق و رویکرد این شاعر، چنین بر می آید که در حوزه ی علل پیدایش و ظهورعشق وی در دوره ی اول، آفرینش شیطان و رانده شدن آن از بهشت برین و در دوره ی دوم، آشنایی با عرفان و مفاهیم وحیانی را مهم ترین عامل ظهور عشق در بحث وجودشناسی عشق معرفی می کند.
    کلیدواژگان: عشق، عاشق، معشوق، عقل و محبت
  • نیلوفر مسیح* صفحات 259-291
    غزل معاصر خصوصا غزل پسا سیمین دچار تحولات فراوانی در دهه ی هفتاد شد . و پس از آن نیز با غزل پست مدرن در دهه ی هشتاد ادامه یافت . تا اینکه در دهه ی نود با ظهور جریان های متعدد غزل با غزل مرکب حرکت که نوعی ترکیب قالب ها است و در نهایت با غزل ماکسی مال(مطول) که توسط آرش آذرپیک که از شاگردان سیمین بهبهانی است _و در دهه ی هفتاد نیز با غزل مینیمال و گفتار یکی از پیشقراولان غزل محسوب می شود_سمت و سویی فراهنجارگریزانه پذیرفت. زیرا غزل کلاسیک با تعداد ابیات و موضوع مشخص برای قرن ها یک قالب نوشتاری پر طرفدار به حساب مس امد . انقلاب نیما اولین نگرش های نوآورانه را در روح شعر و خصوصا بعد ها غزل دمید که سیمین بهبهانی این نوآورها را آغاز و بعدها توسط شاگردانش بنا به زمان و مکان مناسب ادامه یافت. غزل ماکسی مال با ارتباط بی واسطه با روح غزل از آن قالب سنتی به سمت نگره ها و بستاره های نوینی فراروی کرده است. غزل کلاسیک که محمل تغزل و گفتمان های عاشقانه بین عاشق و معشوق بود. با انقلاب نیما سمت و سوی اجتماعی پذیرفت و با غزل ماکسی مال دریچه های گونانگونی به سمت محتواهای تازه، عواطف تازه تر، و در نهایت تحول در فرم و ساختار قالبیک گشوده است. در این نوشتار بر آن هستیم تا ضمن معرفی این ژانر مولفه های غزل ماکسی مال (مطول) را بر شمریم و آن را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: غزل، نوآوری، تبارشناسی غزل معاصر، غزل ماکسی مال
  • آریو همتی* صفحات 293-311

    موسیقی و وزن یکی از ساحت های کلمه است که با تاکید بر جوهره ی گفتاری، نوشتاری و معنایی نمود و بروز یافته است هر چند تاکید اصلی بر جوهره آوایی_گفتاری است. وزن و موسیقی تا انقلاب نیما به تبعیت از غزل کلاسیک سروده می شد. اما با انقلاب نیما و جنبش سیمین بهبهانی در غزل معاصر، وزن عروضی و موسیقی غزل نیز دستخوش تغییراتی شد. مقاله ی حاضر، با هدف کلی بررسی میزان نوآوری، تجذیه و ترکیب اوزان عروضی در غزل معاصر با تکیه بر موسیقی شعر آرش آذرپیک گردآوری و تدوین شده است. با توجه به اینکه هیچ یک از شاعران پسا سیمینی در وزن عروضی و موسیقی نوآوری نداشته اند؛ و اغلب از اوزان جویباری بهره برده اند، آرش آذرپیک یکی از ادامه دهندگان راه سیمین است. که در اوزان ابداعی وی با بسامد فراوان غزل سروده و دست به نوآوری نیز زده است. در این مقاله اوزان پرکاربرد، نوآور و کلاسیک که مشخص گردیده و ذکر خواهد شد؛ مورد تحلیل واقع شده است. در پایان نیز با توجه به شواهد، به این نتیجه دست می یابیم که آذرپیک جزء معدود غزل سرایان پساسیمینی است که در ساحت وزن و موسیقی غزل مبدع و نوآور است.

    کلیدواژگان: وزن، اوزان جدید، اوزان سیمینی، آرش آذرپیک
|
  • Shokufeh Ajudani * Pages 1-23

    Old age and youth are important concepts in the culture and literature of every nation and many articles have been written about them. In the Shahnameh, the characterization in relation to the young and the old and their personality traits can be clearly seen. The current research, which was carried out with the descriptive-analytical method and using library sources, is based on Ferdowsi's view of positive and negative characters, both young and old in the Shahnameh, and the change or lack of change of this view and the static or dynamic nature of positive and negative characters in the Shahnameh. Shahnameh has paid. According to the results of the research, Ferdowsi's view of the characters in the story, both young and old, is not constant and changes throughout the story. Characters who are more believable and attractive because of their positive and negative aspects.In general, it can be said that Ferdowsi attributes qualities such as patriotism, bravery and greatness more to the young, and on the other hand, attributes such as knowledge and wisdom are more attributed to the old.

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, old age, Youth, personality
  • Parvin Ahmadi * Pages 25-53

    In the face of the innovations that took place in the post-Simini Ghazal. Some poets also tried to find a balance between innovation and traditionalism. In fact, it takes advantage of both the potentials and the language and structure of the classical sonnet, as well as the innovations in the form and language of the sonnet. Among these ghazal writers, we can mention Seyyed Reza Mohammadi, who has chosen a luxurious language in terms of language and irony, which, like the Khorasan language, has short healthy sentences, but the frequency of words in Mohammadi's ghazal is modern.In terms of form, Mohammadi's ghazal in the 1970s, like his contemporaries, has a formal innovation, but after the 1970s, his ghazals tended towards neoclassicism. The purpose of this article, in addition to examining Seyyed Reza Mohammadi's poems, is to address the issue of whether Mohammadi can be introduced as an innovative or trendsetting lyricist or not. And has Mohammadi been able to achieve synergy of tradition and modernity in his Ghazal?The result is that in Mohammadi's ghazals, the scale of modernity is heavier in terms of innovation in form, but the frequency of these innovations is not so high that he can be called a stream-creating poet, rather it can be said that he has achieved his personal style in writing. By creating a balance between fancy language and linguistic innovations, Mohammadi has been able to create a third type of Khorasani fancy language and object-oriented language,

    Keywords: Ghazal of moderation, in-depth criticism, language, form, Mohammadi
  • Sara Ahmadirad * Pages 55-79
    In examining the elements of the story, character is an element that has a great impact on other elements. The present study is "Analysis and adaptation of the personalities of the companions and elders in the narrations of Masnavi and its references based on the theory of the Raymonds" which has been done by using library resources in a descriptive-analytical manner. In the dimension of personality, Rumi uses the types of characters of the companions and elders in accordance with the type of story and its message, and the characters appear in Masnavi according to modern definitions. The purpose of this study is to identify Rumi's abilities in characterization of stories related to elders and companions according to new techniques of characterization and storytelling.Rumi is not very faithful to the sources in characterizing the stories of the elders and companions and telling the details of the anecdotes, and he has made changes in the sub-narrations according to the context of the words and the explanation of his mental intentions. The narrator of Masnavi narrations has used the tools of characterization in the best way in the form of dialogue, description and action to reflect the characteristics of the characters of mystics and companions, and usually in this regard, he has used all three direct, indirect and combined methods. Is. Indirect method, especially the element of speech and action, both habitual and non-habitual, is more applicable.
    Keywords: character, Raymond Kenan, intertextuality, Rumi, Masnavi
  • Sara Ahmadirad * Pages 81-101

    Creative misreading is a theory proposed by Herold Bloom based on the two-way relationship between literary texts. This theory is based on intertextual relations and based on it, there is a polemical relationship between the new author and the previous authors. In order to obtain an independent identity in literature and to get rid of the anxiety of the influence of past texts, the new author reduces the authority of the early poet with a defensive move and creates new works by creative misreading. The creative reading tricks free the new text from the apprehension of the impact of pre-texts.The purpose of writing this article is to examine the tricks that Rumi has used to get rid of the apprehension of the influence of past works in the story of "Moses and the Shepherd".This study uses library sources and descriptive-analytical method to study the method of dealing with the subject based on the theory of misreading the creator Bloom in the story of "Moses and the Shepherd" in Masnavi and concludes that Rumi is the dominant subject. He selects the narration from the narrations below, but in order to get rid of the anxiety of being in the shadow of the source narrations, he uses creative tricks to create new creations in creating a new narrative. He has used the elements of the story to reduce the apprehension of influence to achieve verbal superiority.

    Keywords: Rumi, intertextuality, Herold Bloom, creative reading
  • Alireza Azarpeyk *, Fateme Safari Pages 103-135

    In the review of literary approaches and the creation of attitudinal and writing systems, we are faced with the four paradigms of reduction-increasing systems, eclectic systems, systems of views, and additive-concrete systems. While presenting this division, Arash Azarpik considers its factor to be the discovery and presentation of horizontal, pragmatic and also problematic by this concept; Therefore, in this article, by stating and examining these four systems, we will state that the approach of ecofeminism is an eclectic approach that always tries to consider women and the earth as oppressed phenomena in patriarchal systems.The critical approach of meta-feminism, with regard to the additive-concrete system, beyond all frameworks of women-oriented and people-oriented frameworks, seeks to present the division of subject types from Azarpik's point of view, and believes that eco-feminism is only trying to change the male subject to a female subject, in a different field and with a different perspective. Feminine-centered to categorize all beings - including the earth - in a hierarchical approach. In the naturalistic literature, according to the two fundamental pillars of "absence of any dualism" and "absence of any attribution", the principle and foundation of geosynthesis in nudism is proposed. Geo-subjectivity is a critical approach to all the ideas in which man is recognized as a subject of knowledge - who is always looking for value.In this article, which is done in a descriptive and analytical manner and using library resources;

    Keywords: Naturalist Literature, geo-feminism, anthropo-feminism, feminism, eco-feminism, meta-feminism
  • Saiid Emami *, Ghasem Sahrayi Pages 137-152

    Kelleh and Demneh and Marzban Letter are from the classical Persian language texts. The two, which have been written with a technical and admirable effect, are narrated in an anecdote in an anecdote containing numerous stories. Given that the sociological approach is one of the methods of text analysis. In this article, we have tried to look at these works and examine the relationship between the social class and the ethics of women.In this paper, it is shown that there is a direct relationship between the social class and the corruption or infidelity of women. Because in the narratives of these books, most women are marginalized from the social class and are betrayed by their husbands. In contrast, women of the upper social class, whose husbands have high power, wealth and social influence, have a good morals, as well as cleanliness of the face. For this reason, in most of these works, women are corrupt, like bootmakers, butchers, dachshunds, carpenters and others. This orientation in ancient texts can be derived from the same power, wealth and social influence of the upper class. In fact, our powerful people have influenced the literature in many ways and expressed and displayed what was right in power.

    Keywords: Kelleh, Demneh, marzban letter, social class, Women
  • Somayeh Jabbarpour * Pages 153-188
    Mythological and national stories, in literary, non-literary and mystical texts and other than that, have been considered from many aspects. In this research, which has been done by descriptive-analytical method and using library resources; We will examine some basic issues: Assessing the authenticity of praise and glorification of Ferdowsi and Shahnameh by mystics in the narrations in mystical and non-mystical texts; The influence of the currents of thought prevailing in the era in creating a positive or negative view in the mystical heritage towards Shahnameh and Shahnameh stories; Investigating the reasons for including some verses of Shahnameh or attributed to Shahnameh in mystical texts. The study shows that due to the popularity and prevalence of some verses of Shahnameh in different texts, these verses have probably been based on the evidence left in the texts, from the middle of the fifth century onwards to mystical sources. With the exception of a few narrations, through some mystical works that testify to the outspoken praise and bowing of a few mystics to Ferdowsi and his great work, one can understand the place of the national epic among Sufis and mystics.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, mystical prose texts, mysticism, epic
  • Manizhe Sefidbari * Pages 189-214

    At the beginning of the 1380s, Arash Azarpeyk, in the book “Jens-e-Sevom” broke all the limitations of poetic and fictional poetry for the first time by introducing the “Fara-Poetry " Genre. The existence of a concrete system, changing the path of literary method to literary truth by adopting direct communication, going forward and reaching the third genus and word-character are the components that brought a new discovery to the fore in the field of Iranian and world literature. By creating an extraordinary platform and by synergizing the fields of attitude and writing, Fara-Poetry is able to invite all poetic formats and systems of Iranian literature, including Classical, Nimaie, Sepid, Azad, etc., together to a peaceful viewpoint. And also, Fara-Poetry without negating or disparaging other literary genres such as plays, screenplays, dialogues, monologues... eagerly and unconditionally accepts them and reveals to the reader a manifestation of the endless existence of the word. This research, using the descriptive and analytical method, seeks to express the fact that "Fara-Poetry" as a main genre is so powerful that writers in the field of literature and art can create a pristine works without any restrictions And by freeing oneself from "considering the word as a tool," it can, unlike other styles and schools, pass through all the poetry-oriented and story-oriented systems and move towards being word-oriented in the world of poetry, which means the universal authority of the word and by a sublime pen and art, introduces him/herself to the world of literature and art.

    Keywords: Fara-Poetry, The School of Word Originality, administrative system, Third Genus
  • Mahvash Soleymanpuor * Pages 215-227
    Majnoon is one of the most significant figures of this lyrical story, who has a role, action, or, in the expression of grimace, the actor is found in this story, which are1_ sender,2_ Acceptor3_ Subject4_ The goal5_ Helper6_ RetainerAccording to the results of this research, in the story of Lily and Majnoon, the sender of love has an abstract concept, not an objective character, who accepts Lily and Majnoon and is the subject of Majnoon. The father is insane and he acts as an obstacle and restrainer of Lily's fatherAnd then Ibn Salam, who plays the role of the rival in the story, is more active than anyone and anything, and he is a prominent and active role. He leaves the desert and becomes a companion of animals and beasts. Majnoon is the subject of the list and has a key role. His actions throughout the story show his colorful and essential role in this story. Majnoon and the character of the story "Magnoon" will be discussed, which depicts the most central discussion of love in this poem. Majnoon is Lily's own suitor.His actions throughout the story show his colorful and fundamental role in this story. In this essay, it has been tried to briefly describe the relationship between Laili and Majnoon and the character of the story "Majoon",
    Keywords: Khamsa Nizami, Majnoon, storytelling, character
  • Nader Moslemi * Pages 229-258
    One of the most frequent topics in the collection of Diwan contemporary poets, of course, with a special and fresh flavor; It is love and its relations that the examination of its angles and dimensions with regard to the topics of ontology, cosmology, anthropology, etc. in contemporary poetry requires a large and comprehensive research. From this point of view, Forough Farrokhzad is one of the prominent and influential poets in the current of Persian contemporary poetry, who in the aforementioned field with a new approach in the fields of essentialism, existentialism, teleology and conscientiousness in the field of love; Whether in terms of quantity or quality, he has written many poems. In this article, which has been done by analytical-descriptive method, the author has classified, analyzed and reviewed the collection of poems of this poet in the four mentioned sections.With a comprehensive look at the topic of love and the approach of this poet, it comes out that in the field of the causes of the emergence and emergence of his love in the first period, the creation of Satan and his expulsion from heaven, and in the second period, familiarity with mysticism and revelation concepts. introduces the most important factor in the emergence of love in the discussion of the ontology of love.
    Keywords: love, Lover, beloved, wisdom, affection
  • Niloufar Masih * Pages 259-291
    Contemporary ghazal, especially post-Simin's ghazal, underwent many changes in the seventies. And after that, it continued with post-modern sonnets in the eighties. Until in the 90s, with the emergence of many streams of ghazal, it moved with the mixed ghazal, which is a combination of formats, and finally with the maxi-mal ghazal (extended) by Arash Azarpik, who is one of Simin Behbahani's students, and in the 70s with the minimal ghazal. And speech is considered one of the forerunners of Ghazal - he accepted the non-normative side. Because the classic sonnet with a specific number of verses and a specific theme has been considered a popular writing format for centuries. The Nima revolution breathed the first innovative attitudes into the spirit of poetry and especially the sonnet, which Simin Behbahani initiated and later continued by his students according to the appropriate time and place.Maxi Mal's ghazal, with direct connection with the spirit of the ghazal, has moved from that traditional form to new perspectives. The classic sonnet that carried lyrics and romantic discourses between the lover and the beloved. With Nima's revolution, he accepted the social side, and with Maxi Mal's sonnet, he has opened various windows towards new contents, fresher emotions, and finally, transformation in the form and structure of a form. In this article, we intend to list the components of the maximal (extended) ghazal and examine it while introducing this genre.
    Keywords: Ghazal, Innovation, genealogy of contemporary Ghazal, Maxi Mall Ghazal
  • Ario Hemmati * Pages 293-311

    Music and weight is one of the areas of the word that has been expressed and developed by emphasizing the essence of speech, writing and meaning, although the main emphasis is on the essence of phonetic-speech. Weight and music were written according to classical ghazal until Nima revolution. But with Nima's revolution and Simin Behbahani's movement in contemporary ghazal, the prosaic weight and music of ghazal also underwent changes. The current article has been compiled and edited with the general aim of investigating the level of innovation, appropriation and combination of prosody in contemporary ghazal based on the music of Arash Azarpik's poetry. Considering that none of the post-Siminian poets have innovated in the weight of prosody and music; and have often benefited from brook weights, Arash Azarpik is one of the successors of Simin's path. He has often composed ghazals in his innovative weights and has also started to innovate.In this article, the widely used, innovative and classic weights that will be identified and mentioned; has been analyzed. In the end, according to the evidence, we come to the conclusion that Azarpik is one of the few post-Seminian ghazal poets who is creative and innovative in the field of ghazal weight and music.

    Keywords: Weight, New weights, Simini weights, Arash Azarpik