فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید امامی فر*، احمد حسین شریفی صفحات 11-35

    نظریه تکامل، همانند اکثر نظریات علمی، تنها متاثر از ابعاد معرفتی ایجادکننده آن نیست و عوامل فردی و اجتماعی و تمدنی هم در تکوین آن تاثیرگذار بوده اند. این نظریه توسط چارلز داروین در جهان علم در بدو امر به صورت نظریه ای زیست شناسانه مطرح شد. این نوع نگاه به عالم، خالی از بازخوردهای متافیزیکی و تاثیر بسزا بر علوم اجتماعی نبود، بلکه تاثیر آن در علوم اجتماعی، اگر بیشتر از علوم زیستی نباشد کمتر نیست. عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری نظریه تکامل، دربرگیرنده مبانی و پیش فرض ها، علل اجتماعی، فرهنگی و تمدنی، تعلیم و تربیت، پایگاه اقتصادی، فضای سیاسی اجتماعی، صفات نفسانی، کنش های فردی، اراده شخصی و هوش سرشار، پیشینه خانوادگی در بحث تکامل، آماده شدن فضای علمی و پیشینه تاریخی برای طرح نظریه است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی تلاش کرده ایم این عوامل را بیان کرده و اگر نقش ثابت شده ای در نظریه تکامل داشته باشند، آن نقش نشان داده شود.

    کلیدواژگان: نظریه تکامل، فضای تمدنی، روش شناسی بنیادین، علوم انسانی، جامعه شناسی، انسان
  • عسکر دیرباز، آسیه گنج خانی* صفحات 37-52
    علوم انسانی مدعی توصیف واقعیت انسان و جامعه است و خود را عهده دار تبیین روابط، ترسیم اهداف و بیان چگونگی رسیدن به آن اهداف می داند؛ بنابراین لازم است انسان، به عنوان موضوع محوری این مطالعات به درستی شناخته شود. انسان کیست؟ چه ویژگی هایی دارد؟ اراده و رفتار اختیاری او چقدر در سعادت و کمال نهایی او موثر است؟ و نقش علوم انسانی در تکامل او و در ساخت تمدن اسلامی چیست؟ از دیدگاه علامه مصباح یزدی، با توجه به تعریف دین و نقش بی بدیل آن در تبیین سعادت و شقاوت انسان، ارتباط تنگاتنگ آن با رفتار اختیاری انسان، نقش علوم انسانی در تفکر و سبک زندگی و درنهایت سعادت و شقاوت انسان ها، علوم انسانی اسلامی اهمیت ویژه ای می یابد. علوم انسانی براساس مبانی تفکر و اندیشه های بنیادین استوارشده و زیربنای تمدن های بشری را به وجود می آورد. شناخت این اندیشه ها و نحوه تاثیر آن در علوم انسانی، نقاط دقیق تقابل تمدن اسلامی و فرهنگ غرب را نمایان می کند. در نگاه ایشان اکتفا به روش تجربی برای مطالعه روابط و پدیده های انسانی صحیح نیست، بلکه عقل و تجربه در بسیاری موارد، ارتباط افعال انسان و نتایج اخروی آن ها را درنمی یابد. ازطرفی با اثبات روح مجرد برای انسان، مفهوم سعادت و گستره آن فراتر از چارچوب جهان مادی خواهد بود؛ بنابراین نیازمند مراجعه به وحی الهی به عنوان یک روش و منبع معتبر معرفت بخش برای دست یابی به انسان شناسی صحیح خواهیم بود. در این مقاله سعی کرده ایم مبانی انسان شناسی اسلامی را از دیدگاه فیلسوف متفکر، علامه مصباح یزدی (ره) بررسی کرده و به نقش آن در علوم انسانی اسلامی بپردازیم.
    کلیدواژگان: علوم انسانی اسلامی، علامه مصباح یزدی، فطرت، اختیار، جاودانگی، تمدن اسلامی
  • حامد نجاران طوسی* صفحات 53-83
    حاکمیت اسلام در جهان و تحقق تمدن نوین اسلامی به عنوان مهم ترین آرمان و چشم انداز نهایی، همواره مورد تاکید امامین انقلاب اسلامی قرار داشته است. رسیدن به این آرمان والا بدون نقش آفرینی ویژه توسط نهاد علم (حوزه های علمیه و دانشگاه ها) که تغذیه فکری و علمی جامعه را برعهده دارند، میسر نخواهد شد؛ اما این امر چه ملزوماتی دارد و چگونه و با چه کیفیتی باید اتفاق بیفتد؟ این مقاله درصدد است تا به این موضوع پرداخته و چگونگی نقش آفرینی حوزه و دانشگاه را از مجموعه بیانات و تدابیر امامین انقلاب اسلامی استخراج نماید. برای رسیدن به این هدف از روش کیفی «تحلیل مضمون» استفاده شده و با استخراج 1736 مضمون اولیه، الگویی مشتمل بر ابعاد، مولفه ها و شاخص های نقش آفرینی نهاد علم در تحقق تمدن نوین اسلامی تدوین گردید. این الگو دو بعد اساسی «پرورش انسان» و «توسعه حکمت» دارد. «پرورش انسان» 4 مولفه «الزامات کلی»، «تربیت فکری و اعتقادی»، «تربیت فرهنگی و اخلاقی» و «تربیت علمی و مهارتی» داشته و «توسعه حکمت» شامل 4 مولفه «الزامات کلی»، «تولید فکر»، «تولید علم» و «فناوری و نوآوری» است. در ذیل هرکدام از این مولفه ها نیز شاخص هایی وجود دارد که الگوی نقش آفرینی حوزه و دانشگاه را در تحقق تمدن نوین اسلامی، تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: تمدن سازی، حوزه علمیه، دانشگاه، انقلاب اسلامی
  • عباس گرائی*، علی مصباح صفحات 85-114

    تحقق تمدن نوین اسلامی به عنوان هدف نهایی انقلاب اسلامی ایران، نیازمند تولید علوم انسانی اسلامی است؛ اما در میان باورمندان به امکان علوم انسانی اسلامی در باره چگونگی تولید چنین دانشی، شاهد اختلاف نظر قابل توجهی هستیم و روش تحقیق های گوناگونی برای این منظور تاکنون ارایه شده است. ازآنجاکه فلسفه ازجمله دانش های وارداتی به عالم اسلام است که با تلاش عالمی چون فارابی، مدل اسلامی آن با موفقیت تاسیس و تولید گردیده، با الگوگیری از مراحل تاسیس فلسفه اسلامی توسط فارابی، می توان پیشنهادی برای تاسیس نسخه اسلامی علوم انسانی وارداتی عصر حاضر ارایه داد. این تحقیق با روش تحلیلی منطقی تلاش کرده، پس از مشخص کردن مراحل نظریه پردازی فارابی در تاسیس فلسفه اسلامی، مراحلی برای تاسیس علوم انسانی اسلامی پیشنهاد دهد که عبارت اند از 1) گزینش و ترجمه هدفمند آثار وارداتی علوم انسانی براساس میزان هماهنگی با آموزه های اسلام؛ 2) شرح آثار و آرای گزینش شده توسط نخبگان باورمند به آموزه های اسلام؛ 3) الهام و استفاده از آموزه های اسلام در جهت دهی در گزینش مسیله تحقیق در طرح مسایل تازه، در طرح استدلال نو، در پاسخ گویی به برخی مسایل علوم انسانی و در بهره گیری به عنوان ناظر ارزش یاب؛ 4) تعیین اصول و مبانی فلسفه فارابی و سایر اصول و مبانی لازم؛ 5) استفاده از مفاهیم، منابع و روش های فرافرهنگی و 6) طبقه بندی علوم برای ارایه راه بردی آموزشی و پژوهشی.

    کلیدواژگان: فارابی، فلسفه اسلامی، علوم انسانی اسلامی
  • حسن عبدی* صفحات 115-132
    این پژوهش به بررسی نقش فلسفه در تمدن اسلامی می پردازد. سوال اصلی این است که «فلسفه اسلامی چه نقش و جایگاهی در پیش برد تمدن اسلامی داشته است؟». برای پاسخ به این پرسش با استفاده از روش تحقیق گردآوری اطلاعات به شیوه کتاب خانه ای و روش تحلیلی عقلی به بررسی نقش فلسفه در تمدن اسلامی پرداخته شده است. نتیجه تحقیق حاضر عبارت است از: 1) فلسفه تعاریف متعددی دارد و اساس این تحقیق، بر مفهوم فلسفه به مثابه روشی عقلی در راستای در بررسی احکام کلی هستی قرار داده شده است؛ 2) ازجمله نقش های حیاتی فلسفه در پیشرفت تمدن، کمک به هویت سازی فرهنگی برای جامعه است؛ 3) نقش حیاتی دیگر فلسفه در زمینه تمدن، زمینه سازی برای ساختن نظام فکری است؛ 4) سومین نقش فلسفه، مهیاساختن زمینه برای اصلاح زندگی اجتماعی از راه مقابله با انحرافات فکری؛ مانند نیهیلیسم، نسبی گرایی و شکاکیت است؛ 5) چهارمین نقش اساسی فلسفه در تمدن، برآوردن نیاز فطری انسان به دانستن واقعیات است؛ 6) پنجمین کارکرد اساسی فلسفه در تمدن، کمک به ایجاد گفت وگو بین تمدن های مختلف از یک سو و بین جریان های فکری مختلف در چارچوب تمدن اسلامی ازسوی دیگر است. اگر فلسفه اسلامی به دنبال تاثیرگذاری بیش تر بر تمدن اسلامی است، باید به دنبال تاثیرگذاری در عرصه های مختلف اجتماعی، آموزشی، سیاسی و... باشد تا نیازهای جامعه اسلامی کنونی را برآورده کند.
    کلیدواژگان: تمدن، تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، مابعدالطبیعه، اندیشه معاصر، روش عقلانی
  • سید ابراهیم رئوف موسوی* صفحات 133-147
    این تلقی که علوم جدید، ملهم از بنیادهای متافیزیکی است و برای تحول در آن باید مبانی دیگری را از قرآن، روایات، مجموعه علوم اسلامی حوزوی و به خصوص از فلسفه اسلامی جایگزین آن ساخت، تلقی نادرستی نیست؛ اما اغلب گرفتار تصورات تصنعی و مکانیکی است و کمتر با ماهیت و مختصات واقعی علم تطابق دارد. لازمه چنین مهمی، درک واقعی و دریافت وجودی از جهان، تمدن و علوم مدرن است، حاصل شدن این درک با نوعی احساس بیگانگی و غربت در جهان مدرن همراه است. انس با جهان مدرن، موجب نقد گزاره ای و ذهنی علوم مدرن خواهد شد؛ چنین نقدی متوجه ظواهر خواهد بود و با تمسک به بنیادهای اصلی جهان مدرن، تحول در علوم انسانی را در افق تاریخی مدرن پی گیری خواهد کرد. لازمه دست یابی به تحول علم در افق انقلاب اسلامی، زندگی در مناسباتی متناسب با انقلاب اسلامی است که با اعراض از مبانی الحادی جهان مدرن همراه است. از مهم ترین مصادیق این بنیادهای الحادی، مناسبات انسانی سازمانی موجود، سودای مهندسی کلان، ابژه انگاری جهان، جوامع و دیگر انسان ها، سوژه انگاری خود و درنتیجه میل به تصرف و کنترل جوامع و انسان ها است. علوم اجتماعی جدید، پس از آنکه تصرف در جوامع انسانی ضرورت یافت، پدید آمد.
    کلیدواژگان: علم مدرن، جهت داری علم، تحول در علم
|
  • Hamid Emamifar *, Ahmad Hossein Sharifi Pages 11-35

    The theory of evolution, like most scientific theories, is not only influenced by its epistemic dimensions, and individual, social and civilizational factors have influenced its development. This theory was introduced by Charles Darwin in the world of science as a biological theory. This kind of look at the world was not devoid of metaphysical feedback and a significant impact on the social sciences, but its impact on the social sciences is not less than the biological sciences. Factors influencing the formation of evolutionary theory, including fundamentals and assumptions, social, cultural and civilizational causes, education, economic base, social -social space, sensual traits, individual action, personal will and intelligence, family history in discussing evolution, preparation The scientific space and historical background is for theory. In this article, we have attempted to express these factors using a descriptive -analytical method, and if they have a proven role in the theory of evolution, it will be shown.

    Keywords: Analytical study of civilization, scientific factors in the formation of the theory of evolution
  • Askar Dirbaz, Asie Ganjkhani * Pages 37-52
    The humanities claim to describe the reality of man and society.And considers himself responsible for explaining relationships, drawing goals, and expressing how to achieve those goals.Therefore,it is necessary for human beings to be properly recognized as the central subject of these studies. Who is a human being?What are its features?How much does his voluntary will and behavior affect his ultimate happiness and perfection?And what is the role of humanities in his evolution and in the construction of Islamic civilization?According to Allameh Mesbah Yazdi,Islamic humanities are of special importance due to the definition of religion and its unique role in explaining human happiness and misery and its close relationship with human voluntary behavior and the role of humanities in thinking and life style and ultimately human happiness and misery.The humanities are based on the foundations of fundamental thought and ideas and form the basis of human civilizations.Understanding these ideas and how they affect the humanities shows the exact points of confrontation between Islamic civilization and Western culture.In his view,it is not correct to study empirically enough human relations and phenomena.Rather,reason and experience in many cases do not understand the relationship between human actions and their afterlife.On the other hand, by proving the single soul to man,the concept of happiness and its extension is beyond the framework of the material world,we will need to refer to divine revelation as a method and a valid source of knowledge.
    Keywords: Islamic Humanities, Allameh Mesbah Yazdi, Nature, authority, Immortality, Islamic civilization
  • Hamed Nagaran Toosi * Pages 53-83
    The governance of Islam on the world and the realization of the new Islamic civilization as the most important ideal and final vision, has always been emphasized by the Imams of the Islamic Revolution. Achieving this excelent ideal will not be possible without special planning by the institution of knowledge (Hawza and universitiy) that are responsible for the intellectual and scientific nourishment of society. But what are the requirements and how and with what quality should it happen? This article seeks to address this issue and extract how the Hawza and the university are designed from the collection of statements of the Imams of the Islamic Revolution. To achieve this goal, the qualitative method of "content analysis" was used and by extracting 1736 basic themes, a model consisting of dimensions, components and indicators of the institution of science in the realization of modern Islamic civilization was developed. This model has two basic dimensions: "human upbringing" and "development of wisdom". "human upbringing" has 4 components: "general requirements", "intellectual and belief training", "cultural and moral training" and "scientific and skill training" and "development of wisdom" includes 4 components: "general requirements", "thought production", "science development" and "technology and innovation". Below each of these components, there are indicators that explain the pattern of the Hawza and the university in the realization of the new Islamic civilization
    Keywords: Civilization, Hawza, university. Islamic Revolution
  • Abbas Geraei *, Ali Mesbah Pages 85-114

    The realization of modern Islamic civilization as the ultimate goal of the Islamic Revolution of Iran needs to produce Islamic humanities; But among the believers on the possibility of Islamic humanities on how to produce such a knowledge, we see significant disagreement, and various research methods have been presented so far. Since philosophy is one of the imported knowledge of the Islamic world, which has been successfully established and produced by the efforts of the Islamic model, its Islamic model has been successfully founded by modeling the process of establishing Islamic philosophy by Farabi, a proposal to establish the Islamic version of the present humanities. This research has attempted to propose steps for the establishment of Islamic humanities after identifying Farabi’s theorizing stages in the establishment of Islamic philosophy, which is 1) targeting and translating the purposeful works of imported humanities based on the extent of harmony with Islamic teachings; 2) Describing the works and selected by the believer in the teachings of Islam; 3) Inspiration and use of Islam's teachings in the selection of the problem of research into new issues, in the new reasoning plan, in answering some humanities issues, and in the use of as a valuable observer; 4) Determining the principles and principles of Farabi’s philosophy and other necessary principles; 5) Use of concepts, resources and methods of cultural and 6) the classification of science for educational and research strategy.

    Keywords: Modern Islamic Civilization, Farabi, Islamic Philosophy, IslamicHumanities
  • Hassan Abdi * Pages 115-132
    This study examines the role of philosophy in Islamic civilization. And the main question is, "What place has Islamic philosophy played in the advancement of Islamic civilization?" The author has studied the role of philosophy in Islamic civilization using the analytical-rational method. The result of the present research is: (1) Philosophy has several definitions and the basis of this research is based on the concept of philosophy as a rational method in order to study the general rules of existence; (2) One of the vital roles of philosophy in the development of civilization is to help create cultural identity for society; (3) Another vital role of philosophy in the field of civilization is to lay the groundwork for the construction of an intellectual system; (4) The third role of philosophy is to prepare the ground for the reform of social life by confronting intellectual perversions, such as nihilism, relativism, and skepticism; (5) The fourth fundamental role of philosophy in civilization is to satisfy man's innate need to know the facts; (6) The fifth basic function of philosophy in civilization is to help create a dialogue between different civilizations on the one hand and between different currents of thought within the framework of Islamic civilization. Yes, one thing remains here and that is that if Islamic philosophy seeks to have a greater impact on Islamic civilization, it must seek to influence in various areas of social, educational, political, etc. to meet the needs of the current Islamic society. .
    Keywords: Civilization, Islamic civilization, Islamic philosophy, metaphysics, contemporary thought, Rational Method
  • Seyed Ebrahim Raouf Mousavi * Pages 133-147
    The notion that the new sciences are inspired by metaphysical foundations and that in order to evolve it must be replaced by other principles from the Qur'an, a collection of theological sciences, and especially from Islamic philosophy, is not a misconception, but is often plagued by artificial and mechanical notions. It is less in line with the true nature and characteristics of science. Such an important requirement is a real understanding and existence of the world, civilization and modern sciences. Achieving this understanding is associated with a kind of feeling of alienation and alienation in the modern world. Such a critique will look at appearances and, following the basic foundations of the modern world, will pursue the evolution of the humanities on the modern historical horizon. Achieving the evolution of science on the horizon of the Islamic Revolution requires living in a relationship commensurate with the Islamic Revolution, which is accompanied by a departure from the atheistic foundations of the modern world. One of the most important examples of these atheistic foundations is the existing organizational human relations, the desire for macro-engineering, the objectification of the world, societies and other human beings, their subjectivity, and consequently the desire to occupy and control societies and human beings. New social sciences emerged after the conquest of human societies became necessary.
    Keywords: Modern science, Evolution in science, Orientation of science