فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 39 (تابستان 1400)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 39 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی اسماعیل پور مقدم*، آرزو کرمی صفحات 11-34
    اقتصاد سبز مفهومی است که در دهه های اخیر مطرح شده و به عنوان چارچوبی به منظور بهبود رفاه و عدالت اجتماعی از طریق کاهش خطرات زیست محیطی تعریف شده است؛ به طوری که رشد سبز به استراتژی توسعه اقتصادی بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است. در این میان، فین تک می تواند بر ارتقای رشد سبز موثر باشد. نظر به توسعه فین تک در ایران، این مقاله تلاش می کند اثر توسعه نوآوری فین تک را بر رشد سبز در ایران مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق به صورت فصلی طی دوره زمانی 1400-1392 با استفاده از الگوی ARDL انجام گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با گسترش یک درصدی توسعه خدمات فین تک، رشد سبز به میزان 44/0 درصد بهبود می یابد. نوآوری فین تک ضمن کاهش هزینه ها و بهبود کیفیت خدمات مالی، از طریق اعتبار سبز و سرمایه گذاری سبز موجب بهبود رشد اقتصادی سبز می گردد. بنابراین اقداماتی در جهت نظام مندی، یکپارچگی و هم افزایی توسعه خدمات فین تک از طریق گسترش سرمایه گذاری سبز و بهبود محیط زیست، می تواند به بهبود رشد سبز کمک نماید.
    کلیدواژگان: فناوری مالی، رشد سبز، اقتصاد سبز، ایران
  • محمدعلی آوینده*، بیتا تبریزیان، مریم تیموریان صفحات 35-70

    در قرن جدید دغدغه های مصرف کنندگان در برابر پاسخگویی زیست محیطی که با قوانین زیست محیطی نیز هم راستا شده، تعداد رو به رشد شرکت ها را به منظور طراحی و ایجاد برنامه های محیط زیست دوستانه تحت فشار قرار داده است. بر همین اساس این تحقیق چگونگی پیاده کردن آمیخته بازاریابی سبز برای فروش محصول و باقی ماندن در بازار را بررسی می کند. بر این اساس، نمونه ای مشتمل بر 90 نفر از متخصص جذب سرمایه گذاری در حوزه بازاریابی سبز در حوزه انرژی به شیوه تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه، انتخاب گردیده و بررسی شدند. مدل مفهومی تحقیق بر مبنای مطالعات نظری آمیخته بازاریابی سبز و قصد خرید مصرف کننده، طراحی و بر مبنای آن، پرسشنامه هایی طراحی گردیده و داده های مورد نظر جمع آوری گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد جهت تحقیق اهداف پژوهش بایستی مواردی از قبیل: استفاده از مواد با قابلیت بازیافت مجدد در جهت تولید محصول برای کمتر آسیب رساندن به محیط زیست، معرفی و ارایه انرژی های دوستدار محیط زیست در نمایشگاه ها، کنفرانس ها و همایش ها، استفاده از سیستم حمل و نقل بروز برای توزیع محصولات در بازار جهت آسیب رساندن کمتر به محیط زیست، قیمت گذاری مناسب محصولات سبز، به گونه ای که قابل رقابت با انواع مشابه باشند، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: محصولات سبز، محیط زیست، بازاریابی سبز، انرژی، آمیخته بازاریابی
  • محسن پورعبادالهان کویچ*، الهام نوبهار، سکینه سجودی، رضا خلفی صفحات 71-97

    در تحلیل کارایی شرکت های توزیع برق، مطابق فرضیه صرفه های مقیاس، به دلیل وجود ویژگی های انحصار طبیعی (یعنی وجود صرفه های مقیاس و صرفه های تنوع محصول)، انتظار بر آن است که شرکت های بزرگ تر، کارایی فنی بیشتری داشته باشند (با فرض ثبات سایر شرایط). برای بررسی این موضوع، مطالعه حاضر، کارایی فنی، صرفه های مقیاس و صرفه های تنوع محصول شرکت های توزیع برق ایران را طی دوره زمانی 1396-1390 ارزیابی و رابطه آنها را با اندازه شرکت بررسی نمود. برای این منظور از تکنیک تحلیل مرز تصادفی و رهیافت تابع فاصله نهاده استفاده گردید. یافته ها نشان می دهند که با افزایش اندازه شرکت ها، کارایی فنی آنها ابتدا کاهش و سپس افزایش می یابد. همچنین مطابق نتایج، صرفه های مقیاس در اغلب شرکت ها وجود داشته، هرچند که با افزایش اندازه شرکت ها، بهره مندی آنها از مزایای صرفه های مقیاس، کاهش می یابد. در نهایت اینکه، صرفه های تنوع محصول در تمامی شرکت های مورد بررسی مشاهده گردیده و میزان آن، با افزایش اندازه شرکت ها، کاهش یافته است. بدین ترتیب می توان گفت که فرضیه صرفه های مقیاس دال بر کارایی فنی بیشتر شرکت های بزرگ تر تایید نمی شود، هرچند، شرط لازم برای برقراری ساختار انحصار طبیعی در شرکت های توزیع برق ایران وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارایی، صرفه های مقیاس، صرفه های تنوع محصول، تحلیل مرز تصادفی، تابع فاصله نهاده، شرکت های توزیع برق، ایران
  • نرگس خاکی*، مرتضی خورسندی، تیمور محمدی، علی فریدزاد، زهرا عزیزی صفحات 99-125
    کاهش انتشار گازهای گلخانه ای یکی از اهداف مهم سیاست های انرژی و زیست محیطی جهان است. به رغم اینکه انرژی های فسیلی از عوامل مهم ایجاد آلودگی به شمار می روند لیکن نمی توان نقش آنها را در ساختار تولید و رشد اقتصادی نادیده گرفت. امروزه اقتصاددانان برای سنجش رشد اقتصادی، صرفا میزان تولید کالاها و خدمات را مد نظر قرار نمی دهند بلکه ساختار تولید کالاها و خدمات به لحاظ دانش فنی (سطح  فناوری) به کاررفته در آنها را نیز در نظر می گیرند. بر این اساس، شاخص پیچیدگی اقتصادی در دهه های اخیر مطرح شده است که با محاسبه آن امکان آگاهی از سطح  توسعه یافتگی کشورها فراهم می شود. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر شاخص پیچیدگی اقتصادی بر میزان انتشار گازهای گلخانه ای در برخی از کشورهای صادرکننده نفت در بازه زمانی 1995 تا 2019 با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) است. نتایج آزمون خطی بودن، وجود رابطه غیرخطی بین متغیرها را تایید می کند. همچنین، در نظر گرفتن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای که بیانگر یک مدل دو رژیمی است برای تصریح رابطه غیرخطی بین متغیرهای الگو کافی می باشد. پارامتر شیب (سرعت انتقال) برابر 1964/3 است. نتایج آزمون ها حاکی از آن است که در هر دو رژیم (اول و دوم) شاخص پیچیدگی اقتصادی تاثیر منفی بر میزان انتشار گازهای گلخانه ای دارد.
    کلیدواژگان: شاخص پیچیدگی اقتصادی، گازهای گلخانه ای، رگرسیون انتقال ملایم پانلی، ساختار مصرف انرژی
  • آرین دانشمند*، مژگان رستمی راد صفحات 127-158
    شناسایی آثار دایمی یا موقتی شوک های وارد بر محیط زیست یکی از ملاحظات مهم در بحث سیاست گذاری است. هدف این پژوهش بررسی ماندگاری شوک ها بر تخریب محیط زیست در 33 کشور صادرکننده نفت با استفاده از آزمون ریشه واحد پانل است. برای این منظور از آزمون پانل بهمنی اسکویی و همکاران (2014) با شکست های تیز و هموار و آزمون مانایی تک متغیره پانل کاریون سیلوستر و همکاران (2005) با شکست های تیز و هموار برای دوره زمانی 2017-1961 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که شوک های وارد بر ردپای بوم شناختی به عنوان شاخص تخریب محیط زیست در کشورهای منتخب صادرکننده نفت آثار موقتی دارند. به عبارت دیگر، ردپای بوم شناختی تحت دو فرض واریانس بلندمدت همگن و واریانس بلندمدت ناهمگن رفتار بازگشت به میانگین دارد. نتایج آزمون تک متغیره نیز نشان داد مانایی ردپای بوم شناختی در سطح معنی داری 10 درصد برای همه کشورهای صادرکننده نفت به جز کشورهای کانادا، جمهوری کنگو، مصر، ایران و اندونزی تایید می شود. درنتیجه سیاست های مربوط به کاهش اندازه ردپای بوم شناختی در بلندمدت در کشورهای کانادا، جمهوری کنگو، مصر، ایران و اندونزی تاثیر دایمی خواهند داشت، به عبارت دیگر، مداخله دولت در جهت وضع سیاست هایی که منجر به کاهش ردپای بوم شناختی می شوند، موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: شوک های دائمی و موقتی، ردپای بوم شناختی، آزمون ریشه واحد پانل، کشورهای صادرکننده نفت
  • جلال دهنوی*، میرحسین موسوی، موسی خوشکلام خسروشاهی، لانا عیوضی صفحات 159-181

    رشد و بقای یک شرکت در پی اخذ تصمیم های سرمایه گذاری مناسب و اصولی است. این در حالی است که یک شرکت همواره در یک محیط غیرقابل پیش بینی و تحت تاثیر شوک های مختلف به فعالیت خود ادامه می دهد. ازاین رو، هدف این مقاله بررسی ارتباط میان سرمایه گذاری در شرکت های بورسی فعال در صنعت نفت ایران و نااطمینانی ناشی از نوسانات عرضه و تقاضای جهانی نفت و همچنین نوسانات ناشی از تقاضای جهانی محصولات طی دوره 1390 الی 1398 برای 32 شرکت بورسی فعال در حوزه نفتی در بورس اوراق بهادار ایران است. در این راستا ابتدا با استفاده از رویکرد خودرگرسیون برداری با لحاط ناهمسانی واریانس شرطی خودرگرسیون تعمیم یافته ابتدا شوک های ساختاری بازار نفت استخراج شده سپس با استفاده از رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته مدل سرمایه گذاری q توبین برآورده شده است. یافته ها نشان می دهد که شوک ناشی از تقاضای جهانی، شوک ناشی از بازار سهام جهانی بر نسبت سرمایه گذاری ناخالص به موجودی سرمایه شرکت تاثیر منفی و معنادار دارند. نسبت سرمایه گذاری ناخالص به موجودی سرمایه شرکت از مقدار خودش با تاخیر یکساله اثر منفی می پذیرد که به لحاظ آماری هم معنی دار است. شوک ناشی از عرضه نفتو شوک ناشی از قیمت نفت  بر نسبت سرمایه گذاری ناخالص به موجودی سرمایه شرکت تاثیر مثبت و معنادار دارند. نسبت ارزش بازاری به ارزش جایگزینی دارایی های شرکت دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر نسبت سرمایه گذاری ناخالص به موجودی سرمایه دارد. بنابراین با توجه به اثرپذیری سرمایه گذاری شرکت های حوزه نفتی از متغیرهای جهانی مانند نوسانات قیمت جهانی شوک عرضه و تقاضای نفت، بیمه سهام سرمایه گذاران در مقابل نوسانات و شوک های ناگهانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، سرمایه گذاری، عدم اطمینان
|
  • Hadi Esmaeilpour Moghadam *, Arezoo Karami Pages 11-34
    The green economy is a concept introduced in recent decades and has been defined as a framework for improving social welfare and justice by reducing environmental risks. Green growth has become the economic development strategy of many countries worldwide. In the meantime, FinTech can be effective in promoting green growth. Considering the development of FinTech in Iran, this article tries to examine the effect of the development of FinTech innovation on green growth in Iran. For this purpose, quarterly research data analysis was performed from 2013 to 2022 using the ARDL model. The results show that with a one percent expansion of FinTech services development, green growth will improve by 0.44 percent. FinTech innovation can reduce costs and improve the quality of financial services. It can also lead to green economic growth through green credit and green investment. Therefore, measures for systematization, integration, and synergy of Fintech services development to expand green investment and improve the environment can help improve green growth
    Keywords: Financial Technology, Green Growth, Green Economy, Iran
  • MohammadAli Avindeh *, Bita Tabrizian, Maryam Teymourian Sefideh Khan Pages 35-70

    In the new century, consumer concerns about environmental accountability, which are also aligned with environmental laws, have pushed a growing number of companies to design and create environmentally friendly programs. Accordingly, this study examines how to implement a green marketing mix to sell a product and stay in the market. Based on this, a sample of 90 investment marketing specialists in the field of green marketing in the field of energy was randomly selected and examined according to the volume of each category. The conceptual model of the research was designed based on the combined theoretical studies of green marketing and consumer intention and based on it, questionnaires were designed and the desired data were collected. The results show that in order to research the objectives of the research, the following items should be considered in such a way that they can compete with similar types: the use of recyclable materials to produce the product to reduce environmental damage, the introduction and presentation of environmentally friendly energy in exhibitions, conferences and seminars, the use of update transportation system to distribute products in the market to do less harm to the environment, appropriate pricing of green products.

    Keywords: Green products, Environment, Green marketing, energy, Marketing Mix
  • Mohsen Pourebadollahan Covich *, Elham Nobahar, Sakineh Sojoodi, Reza Khalafi Pages 71-97

    In analyzing the efficiency of electricity distribution companies, according to the economies of scale hypothesis, due to the existence of natural monopoly properties, larger firms are expected to be technically more efficient (ceteris paribus). To investigate this issue, this study assessed the technical efficiency, economies of scale, and economies of scope of Iranian electricity distribution companies during 2011-2017 and examined their relationship with company size. For this purpose, the stochastic frontier analysis technique and the input distance function approach were used. The results show that technical efficiency first decreases and then increases with increasing company size. The results also show that economies of scale are present in most companies, although the use of economies of scale decreases as company size increases. Finally, economies of scope were observed in all the companies studied, and their magnitude decreases as company size increases. Therefore, it can be said that the hypothesis of economies of scale implying higher technical efficiency of larger companies, is not confirmed, although the necessary condition for the establishment of a natural monopoly is present in Iranian electricity distribution companies

    Keywords: : Efficiency, Economies of Scale, Economies of Scope, stochastic frontier analysis, Input Distance Function, Electricity Distribution Companies, Iran
  • Narges Khaki *, Morteza Khorsandi, Teymour Mohammadi, Ali Faridzad, Zahra Azizi Pages 99-125
    Reducing greenhouse gas emissions is one of the most important goals of the world’s energy and environmental policies. Even though fossil fuels are one of the most important factors in creating pollution, their role in the structure of production and economic growth cannot be ignored. Nowadays, to measure economic growth, economists do not consider only the amount of production of goods and services, but also consider the structure of production of goods and services in terms of technical knowledge (technology level) used in them. Accordingly, in recent decades, the index of economic complexity has been proposed, and by calculating it the possibility of knowing the development of countries’ levels is provided. The purpose of this study is to investigate the effect of the economic complexity index on greenhouse gas emissions in some oil exporting countries in the period from 1995 to 2019 using the panel smooth transition regression (PSTR) model. The results of the linearity test confirm the existence of a nonlinear relationship between the considered variables. Also, considering a transfer function with a threshold parameter that expresses a two-regime model is sufficient to specify the nonlinear relationship between the model variables. The slope parameter (transition speed) equals 3/1964. The test results indicate that in both regimes (first and second), the economic complexity index has a negative effect on the amount of greenhouse gas emissions
    Keywords: Economic Complexity Index, Greenhouse Gases, Panel smooth transition regression models, Energy Consumption Structure
  • Arian Daneshmand *, Mojgan Rostamirad Pages 127-158
    The objective of this study is to investigate policy shocks to the ecological footprints of 33 oil-exporting countries for the period 1961-2017. For this purpose, we apply the panel stationarity tests with both sharp and smooth breaks developed by Bahmani-Oskooee et al. (2014) and Carrion-i-Silvestre et al. (2005) to test the persistence of shocks on environmental degradation. The overall results suggest that shocks to the ecological footprint as an indicator of environmental degradation in oil-exporting countries have temporary effects. In other words, the ecological footprint under the two assumptions of long-term homogeneous variance and long-term heterogeneous variance has a mean-reverting behavior. The results of the univariate test also reveal that the ecological footprint is stationary at a 10% significance level for all oil-exporting countries except Canada, Congo, Egypt, Indonesia, and Iran. This implies that policymakers should design effective long-run policies to reduce the ecological footprint in these countries.
    Keywords: Permanent, temporary shocks, Ecological Footprint, Panel unit root test, Oil-Exporting Countries
  • Jalal Dehnavi *, MirHossein Mousavi, Musa Khoshkalam Khosroshahi, Lana Eivazy Pages 159-181

    The growth and survival of a company are based on making appropriate and principled investment decisions. This is while a company always continues to operate in an unpredictable environment and under the influence of various shocks. In this regard, this issue has created a two-way relationship between investment and uncertainty. Therefore, this study examines the relationship between investment and uncertainty in the Iranian oil industry during the period 2010 to 2019 for 32 listed companies active in the oil industry. In this regard, using the vector auto-regression approach with generalized auto-regression conditional variance heterogeneity moment, first, the structural shocks of the oil market are extracted, and then using the generalized moments approach of the Tobin q investment model is estimated. Findings show that the shock caused by global demand (εpw), and the shock caused by the global stock market (εsp) have a negative and significant effect on the ratio of gross investment to corporate capital stock. The ratio of gross investment to the company's capital stock has a negative effect on its amount with a one-year delay, which is also statistically significant. Oil supply shock (εopw) and oil price shock (εrp) have a positive and significant effect on the ratio of gross investment to the company's capital stock. The ratio of market value to the replacement value of company assets has a positive and significant effect on the ratio of gross investment to capital stock. In this regard, due to the effectiveness of oil companies’ investments in global variables such as global oil price fluctuations and supply and demand shocks, investors' stock insurance against sudden fluctuations and shocks is recommended.

    Keywords: oil industry, investment, Uncertainty