فهرست مطالب

نشریه سلفی پژوهی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • انسیه سعادت فر*، حسین رجبی، محمد معینی فر صفحات 7-26
    از ابن تیمیه به عنوان یکی از پیشگامان طرح حجیت فهم سلف، نام برده می شود. او با تضییق مفهوم سلف، سلف را فقط شامل افرادی می داند که در سه قرن اول اسلام زندگی می کردند. طبق این نظر، علمای خلف، شایسته فهم متون دینی نیستند و باید فهم خویش را با فهم سلف تصحیح کنند؛ زیرا فهم سلف بر خلف برتری دارد. هدف این مقاله، بررسی این سوال است که آیا این مبنا حجیت دارد یا نه؟ آیا حجیت فهم سلف، اطلاق دارد یا مقید است؟ اساس بسیاری از فرقه های انحرافی به ویژه وهابیت به نظریه های ابن تیمیه برمی گردد؛ ازاین رو در این مقاله، دیدگاه ابن تیمیه بررسی می شود. در این پژوهش پس از تحلیل و بررسی دیدگاه ابن تیمیه در فهم سلف، به این مطلب دست پیدا کردیم که دلایل مورداستناد ابن تیمیه در حجیت فهم سلف یا دلالتی بر حجیت فهم سلف ندارند یا دلیل، اخص از مدعاست و گاهی دلایل، خلاف عقل و شواهد تاریخی می باشند. این موضوع، خود ما را به این نکته رهنمون می سازد که فهم سلف به عنوان یک مبنا، علمیتی ندارد.
    کلیدواژگان: حجیت، سلف، فهم سلف، صحابه، ابن تیمیه
  • حسین قاضی زاده* صفحات 27-49
    عبادت از مهم ترین مفاهیم در ادبیات سلفیان است که در اثبات ادعای تکفیر، نقش زیربنایی برعهده دارد. در نگاه ایشان، آنچه در ادبیات نقلی به عنوان عمل عبادی شمرده شده، در هر صورت، عمل عبادی است. اگر برای خدا باشد، عبادت خدا و اگر برای غیر خدا باشد، عبادت غیر خدا خواهد بود؛ لذا موضوعاتی نظیر «دعای لغیر الله» و «ذبح لغیر الله» و... شرک محسوب می شود؛ اما این نگاه به عبادت، اشکالات نقضی متعددی دارد که ازجمله آن «سجده لغیر الله» است که واقع شده؛ اما قطعا شرک نیست و همین که می توان عمل عبادی یافت که حاصل شده؛ اما عبادت نبوده است دلیل بر این است که می توان دعای لغیر اللهی نیز یافت که حاصل شده؛ اما عبادت نبوده است. در این میان توجیهاتی ممکن است ازسوی سلفیه بیان شود که به ترتیب، چهار نمونه متصور است. اول اینکه: اساسا آنچه صورت گرفته، سجده نبوده؛ دوم اینکه: حضرت آدم% قبله بوده و نه مسجود؛ سوم اینکه: سجده به صورت تحیتی بوده نه عبادی و چهارم اینکه: سجده به صورت استثنا و خاص جایز شده است؛ اما هر چهار توجیه، اشکالاتی دارد که موجب می شود هیچ یک از آنها جوابی صحیح، برای رهایی از نقض واردشده به تعریف عبادت نباشند.
    کلیدواژگان: : سجده ملائکه، حضرت آدم، شرک در عبادت، قبله بودن حضرت آدم، سجده تحیتی
  • مهدی فرمانیان* صفحات 51-67
    مسیله تلقین میت بعد از دفن، یکی از مسایلی است که جمهور مسلمین در آن اتفاق نظر دارند؛ اما در مقابل، بیشتر وهابیان، تلقین میت بعد از دفن را بدعت می دانند. با توجه به اینکه مسیله مذکور از نظر مذاهب اربعه و وهابیت به خوبی تبیین نشده است؛ لذا بر آن شدیم در نوشتار پیش رو به بررسی تلقین میت بعد از دفن بپردازیم. جمهور علمای اهل سنت اعم از حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی حتی شخصیت های متشددی مانند ابن تیمیه حرانی و شاگرد وی، ابن قیم گفته اند: «تلقین میت بعد از دفن، سنت، مستحب و جایز است». افزون بر این، برخی از پیروان ایمه دعوت نجد معتقدند، تلقین میت، جایز و سنت است؛ اما در مقابل، اکثر وهابی ها همچون البانی، بن باز و دیگران معتقد هستند، چنین عملی بدعت است و می گویند سلف چنین کاری انجام نداده اند؛ درحالی که به اعتقاد اهل سنت، صحابه و سلف به تلقین میت عمل کردند؛ لذا از زمان سلف تا به امروز، مسلمانان به تلقین میت بعد از دفن عمل می کنند.
    کلیدواژگان: تلقین میت، اهل سنت، ابن تیمیه، سنت، وهابیت، بدعت
  • رسول عبدالهی، محمدباقر مظفری* صفحات 69-92

    برپایی حکومت اسلامی، همواره به عنوان آرمان بسیاری از اندیشمندان اسلامی شناخته می شود. سید قطب در این میان با ارایه نظریه جامعه جاهلی و لزوم دگرگونی آن به منظور نیل به حکومت اسلامی، تاثیر بسزایی بر گروه های رادیکال و جهادی معاصر دارد. مقاله پیش رو به بررسی و نقد اندیشه سید قطب در باب چگونگی ایجاد حکومت دینی می پردازد. نویسندگان بسیاری به بررسی و نقد اندیشه های سید قطب پرداخته اند؛ اما هیچ یک تابه حال، استراتژی سید قطب در باب وصول به حکومت دینی را موردتوجه قرار نداده و از زاویه چگونگی ایجاد حکومت اسلامی، اندیشه های وی را بررسی نکرده اند. تحقیق پیش رو با بررسی استراتژی سید قطب و روش شناسی او در ایجاد حکومت اسلامی، به تقریر گفتمان وی در سه محور جامعه الگو، جامعه جاهلی و راه مقابله با آن و ایجاد حکومت دینی با تاکید بر جهاد نظامی پرداخته و ضمن نقد منطقی و تاریخی رکن اول و رکن دوم و همچنین نقد قرآنی، روایی و جامعه شناختی رکن سوم به این نتیجه می رسد که بر اساس آیات قرآن، مسیر صحیح دستیابی به حکومت دینی از طریق ایجاد انقلاب درونی آحاد افراد جامعه شروع می شود و با منتهی شدن به انقلاب فرهنگی جامعه، زمینه برپایی حکومت دینی به دست افراد جامعه _ نه قوای نظامی _ حاصل می شود.

    کلیدواژگان: سید قطب، جامعه جاهلی، جامعه اسلامی، جهاد، حکومت دینی
  • علی فدائیان*، مصطفی سلطانی صفحات 93-111

    زبان قرآن از مسایلی است که آرای مختلفی در رابطه با آن در میان اندیشمندان، مطرح شده است. دیدگاه هایی چون زبان نمادین، زبان شاعرانه، اسطوره ای، تمثیلی، عرف عقلا، عرف عام و زبان ترکیبی از آن جمله اند. تحقیق پیش رو با روش تطبیقی _ مقایسه ای و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، دیدگاه امامیه و سلفیه، گرایش وهابیت تکفیری در باب زبان قرآن را بررسی می کند و پس از تبیین دیدگاه هر کدام از آنها در پی پاسخ به این پرسش بوده که دیدگاه قابل پذیرش کدام است و لوازم پذیرش دیدگاه ناصواب چیست؟ دو دیدگاه از این جهت که هر دوی آنها گزاره های قرآنی را معنادار می دانند، همسو هستند. اختلاف عمده دو دیدگاه در این است که امامیه، زبان قرآن را زبان عرف عقلا و قابل فهم برای همه مردم می داند، درعین حال قایل به ظهر و بطن داشتن قرآن و لزوم رجوع به ایمه  برای درک تمام حقایق آن هستند؛ اما سلفیه با نفی مجاز و تاویل در قرآن و منع به کارگیری عقل در فهم آن، زبان قرآن را زبان عرف عام و سطحی و همه ظواهر آن را عین حقیقت می دانند. لازمه پذیرش این قول، منتهی شدن آن به تشبیه و تجسیم خداوند متعال در آیات صفات خبری می باشد.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، زبان دین، امامیه، سلفیه، وهابیت تکفیری، مجاز در قرآن
  • محمد ملکی نهاوندی، علی مقدس* صفحات 113-137

    نوسلفیه جهادی بر این باور است که تمامی اقدامات جهادی ایشان، پشتوانه قرآنی و حدیثی دارد. آنان برای استفاده از عملیات انغماسی، در رابطه با حمله به مجلس شورای اسلامی ایران و دیگر کشورهای اسلامی، پنج مبنای کلی را اخذ کرده اند. مبنای اول: بنا به آیه حاکمیت، تمامی حاکمان کشورهای اسلامی کافر به کفر اکبرند. مبنای دوم: ایران و دیگر کشورهای اسلامی، دارالکفر هستند. مبنای سوم: دموکراسی، تحاکم به طاغوت است و شهروندان به سبب شرکت در انتخابات کافرند. مبنای چهارم: قانون گذاری، شرک است و نمایندگان مردم، مشرک اند. مبنای پنجم: کسانی که با نمایندگان مرتبط هستند نیز کافرند؛ اما با بررسی های صورت گرفته به دست آمد که اولا: بنا به تفاسیر اهل سنت، واژه کفر در آیه حاکمیت، کفر اصغر است. ثانیا: بنا به مبنای اهل سنت، ایران و دیگر کشورهای اسلامی، دارالاسلام هستند. ثالثا: به اجماع فریقین، دموکراسی دینی نه تنها شرک نیست؛ بلکه از اصیل ترین آموزه های اسلامی است. رابعا: اصل در تصویب قوانین مجلس ایران، مطابق بودن آن با شرع مقدس است. خامسا: سیره نبوی$ بر مراوده مردم با نمایندگان خویش برای به دست آوردن قوانین بوده است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی _ تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: عملیات انغماسی، نوسلفیه جهادی، عملیات انتحاری، دموکراسی، آیه حاکمیت، قانون گذاری، دارالکفر، دارالاسلام
|
  • Eniseh Sadatfar *, Husain Rajabi, Muhammad Moeenifar Pages 7-26
    It is said that Ibn Taymiyyah is one of the pioneers of the project of "the authenticity of the Salaf understanding". Narrowing down the concept of the Salaf, he considers that the "Khalaf" scholars are not worthy of understanding the religious texts and must adjust their understanding with the Salaf understanding; maintaining that Salaf understanding is superior to the Khalaf. The purpose of this essay is to examine whether this basis is valid or not? And whether the authority of Salaf understanding is boundless or limited? The basis of many deviant sects, especially Wahhabism, goes back to the theories of Ibn Taymiyyah; therefore, in this essay, the view of Ibn Taymiyyah is examined. In this study, after analyzing Ibn Taymiyyah's view on Salaf understanding, we came to the conclusion that the reasons cited by Ibn Taymiyyah in the authority of understanding the Salaf is not valid. They are either too broad or contradict with the reason and historical evidences. This leads us to the point that understanding the Salaf as a basic theory is not authentic.
  • Husain Ghazizadeh * Pages 27-49
    Worship is one of the most important concepts in Salafi literature, which plays an important role in proving Takfir. According to Salafi's view, what is considered worship in the literal meaning as worship has technical meaning, and  If this worship is for God, it is the worship of God, and if it is for something other than God, it will be the worship of others; Therefore, the Salafi consider the subjects such as "supplication for something other than God" and "slaughtering for creatures" as polytheism; But the care must be taken that this view on worshiping has several setbacks, for example, "prostration for Non- God" has happened before and definitely it is not polytheism. Since we can find the cases that are considered as a worship act and it is done for someone other than God, by the same way, we can claim that "supplication for something other than God" is permitted as well and it is not polytheism. The Salafi may justify his claim as the following: firstly, this prostration was not "Sajdah"; secondly, prophet Adam (PBH) was not Qibla; thirdly, this was not the technical Sajdah; fourthly, this Sajdah was an exception. All of these justifications are problematic and cannot disprove our claim.
    Keywords: The Angels Worship Prophet Adam Polytheism in Worshiping, Qibla Greeting Sajdah
  • Mehdi Farmaniyan * Pages 51-67
    Indoctrination of the dead after burial (Talqeen) is one of the issues on which the majority of Muslims concur; On the other hand, most Wahhabis consider this act to be heresy. Since this issue is not scrutinized from the viewpoint of four major Islamic sects and Wahhabism, in the following essay, we decided to consider this topic. The majority of Sunni scholars, including Hanafi, Maliki, Shafi'i, and Hanbali concur on this issue, and even fundamentalist figures such as Ibn Taymiyyah al-Harrani and his disciple Ibn Qayyim al-Jawziyya, have said that: "Indoctrination of the dead after burial is a tradition, and permissible." But, most Wahhabis, such as al-Albani and Binbaz, believe that such an act is heresy and say that their predecessors (Salaf) did not do so. While the Sunnis, the Companions and the Salaf believed in inculcating the dead; Therefore, from the time of Salaf until today, Muslims have been indoctrinating the dead after burial.
    Keywords: Talqeen the Sunni Ibn Taymiyyah, Tradition Wahhabism Heresy
  • Rasool Abdullahi, MuhammadBagher Mozaffari * Pages 69-92

    The establishment an Islamic government has always been an ambition for many Islamic thinkers. Meanwhile, Sayyid Qutb by presenting the theory of the ignorant society and the need to change it in order to achieve Islamic rule has a great influence on contemporary radical and jihadist groups. The following essay examines and critiques Sayyid Qutb's thought on mechanism of establishing a religious government. Many authors have studied and criticized the ideas of Sayyid Qutb in this field; however, no one has considered Sayyid Qutb's strategy of establishing a religious government and has not examined his thoughts on the mechanism of this goal. The present study examines Sayed Qutb's strategy and his methodology in establishing an Islamic government, explaining his discourse in three axes: model society, ignorant society and the way to deal with it, providing details on establishing a religious government with emphasis on military jihad. The result of this research is that according to the Qur'anic verses, the correct path to a religious government crosses from internal revolution of individuals in society, leading to a cultural revolution in the society. Religious government will be achieved by members of society - not military act.

    Keywords: Sayed Qutb Ignorant Society Islamic Government, Jihad Religious Government
  • Ali Fadaeeyan *, Mustafa Sultani Pages 93-111

    The language of the Qur'an is one of the issues on which various opinions have been raised among thinkers. Some of the Views are as the following: symbolic language of the Quran, poetic language, mythology, allegory, common sense, general custom, and so on. The present study, using a comparative-analytic method, considers the Imamiyyah and Salafi Takfiri groups on this issue, discussing and reasons of these two groups. The common ground between these two groups is that both of them maintain that religious propositions are meaningful. The separating point is that Imamiyyah believe that language of the Quran is understandable by the common people, maintaining that Quran has some interiors that only the Imams can discern it. But on the other side, the Salafi holds that the reason has no role in understanding the Holy Quran and there is no interior meaning and only the literal meaning is valid. This view has some bad consequences such as similarity in the attributes of God with his creatures and his deficiency

    Keywords: The language of the Holy Quran the Language of Religion, The Imamiyyah the Salafi Allegory in the Quran
  • Mohammad Maleki Nahavandi, Ali Moqaddas * Pages 113-137

    Neo-Salafist Jihadies believe that all their jihadist actions have Quranic and Hadithic evidences. They have adopted five general principles for using the suicide operations. In the case of their attacks to the Parliament of the Islamic Republic of Iran and other Islamic countries as the following: 1- these attacks are on the bases of the sovereignty verse in the Quran, all the rulers in Islamic countries are absolute infidels. 2- Iran and other Islamic countries are Dar al-Kufr. 3- Democracy equals to tyranny, and citizens participating in elections are infidels. 4- Legislation is polytheism and the representatives of the people are polytheists. 5- Those who are related to the representatives are also infidels. We can disprove these claims as it follows: firstly: According to Sunni interpretations, the word infidelity in "the verse of sovereignty" means minor infidelity. Second: According to Sunni principles, Iran and other Islamic countries are Dar al-Islam. Third: According to the consensus of Sunni and Shia, democracy is not only polytheism; rather, it is one of the most original Islamic teachings. Fourth: the laws of the Iranian parliament must be in accordance with the holy sharia. Fifth: The prophetic tradition shows that people were interacting with their representatives to obtain laws. The present study has investigated this subject in a descriptive-analytical manner.

    Keywords: The Suicide attacks Neo, Salafist Jihadies Democracy The sovereign verse Dar al, Kufr Dar al, Islam