فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 1-2
  • رسول عباسی*، سیده فاطمه فقیهی، راحله محرمی، عذرا استواری صفحات 3-22

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد دانشگاه های دولتی تک جنسیتی کشور بر اساس سند اسلامی شدن دانشگاه ها بود که به صورت نمونه در دانشگاه حضرت معصومه (س) اجرا شد.

    روش:

     روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کارکنان، اساتید و دانشجویان دانشگاه حضرت معصومه (س) بود. نمونه گیری به شیوه در دسترس و تعداد نمونه 140 نفر بود. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس معادلات ساختاری و آزمون تی با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس.22 و اسمارت پی.ال.اس.3 انجام شد.

    یافته ها

    با مطالعه سند اسلامی شدن دانشگاه ها، ابعاد و مولفه های دانشگاه اسلامی در چهار حوزه فرهنگی- تربیتی، آموزشی، پژوهشی- فناوری و مدیریتی استخراج شد. یافته های خاص این پژوهش نشان داد که ابعاد فرهنگی- تربیتی، آموزشی، پژوهشی- فناوری و مدیریتی دانشگاه حضرت معصومه (س) در وضعیت قابل قبولی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    همه دانشگاه ها بر اساس مقیاس استخراجی در این پژوهش می توانند وضعیت خود را از نظر مولفه های دانشگاه اسلامی ارزیابی کنند. در خصوص دانشگاه های تک جنسیتی نیز با توجه اهمیت نقش زنان در توسعه جامعه، با تقویت ابعاد فرهنگی- تربیتی، آموزشی، پژوهشی- فناوری و مدیریتی در این دانشگاه ها می توان اثربخشی این موسسات را در آموزش عالی کشور افزایش داد.

    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، شاخصهای دانشگاه اسلامی، سند اسلامی شدن دانشگاه ها، ارزیابی عملکرد دانشگاه تک جنسیتی
  • محمدرضا فلاح، محمدحسین رحمتی*، فاطمه نجفی صفحات 23-48
    هدف

    با وجود تاسیس 14 دانشگاه تک جنسیتی دخترانه در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اما تا پیش از این به بررسی و آسیب شناسی این نوع دانشگاه پرداخته نشده است. با توجه به نقش و جایگاه ارزنده زنان در جامعه و حساسیت نسبت به عملکرد دانشگاه های تک جنسیتی دخترانه، شناسایی و رفع موانع حرکت در راستای اهداف متعالی این نوع دانشگاه ها حایز اهمیت است. لذا هدف این پژوهش، آسیب شناسی نقش دانشگاه های تک جنسیتی دخترانه به عنوان نماد دانشگاه اسلامی در نظام آموزش عالی بود.

    روش

    ضمن مرور ادبیات پژوهش، اسناد بالادستی مرتبط با این حوزه، بررسی و راهبردها و اقدامات مطرح شده در این اسناد استخراج شد. همچنین برای شناسایی آسیبها و راهکارهای اصلی و عوامل موثر بر اقدامات اثربخش دانشگاه های تک جنسیتی دخترانه، اقدام به مصاحبه های عمیق اکتشافی با 22 نفر از صاحب نظران و خبرگان حوزه های مرتبط با این حوزه شده است. یافته ها: پس از شناسایی و تجزیه وتحلیل گزاره ها با روش تحلیل مضمون، 393 مضمون پایه، 49 مضمون سازمان دهنده و چهار مضمون فراگیر، طبقه بندی و برچسب گذاری شدند. نتیجه گیری: یافته های تحقیق در دو دسته آسیبها و راهکارهای مدیریت دانشگاه های تک جنسیتی طبقه بندی و طی فرایند تحلیل مضمون، در حوزه های مدیریتی، آموزشی، پژوهشی- فناوری و فرهنگی- دانشجویی دسته بندی شده اند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، دانشگاه اسلامی، دانشگاه تک جنسیتی، دانشگاه دخترانه، نظام آموزش عالی
  • سید محسن میرباقری، عطاءالله رفیعی آتانی* صفحات 49-80

    هدف:

     هدف این مقاله، طراحی مدل تصمیم گیری جمعی بر اساس مبانی جامعه اسلامی بود. تصمیم گیری جمعی فرایندی است که گروهی از افراد برای دستیابی به اهدافشان، درباره یک مسیله خاص تصمیم واحدی می گیرند. برای شناخت مسیر دستیابی به تصمیم جمعی، ابتدا باید عوامل موثر بر آن شناسایی شود.

    روش :

    روش این تحقیق، تحلیل محتوا بود. با استفاده از این روش، ابتدا داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی جمع آوری و بررسی شدند. سپس با تحلیل صورت گرفته روی داده های به دست آمده، ویژگی های مهم تصمیم گیری در مبانی اسلامی، شناسایی و فرایند رسیدن به تصمیم جمعی شفاف شد. در ادامه، با کمک 21 نفر از خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی و سازمانی این حوزه، مدل مد نظر با 19 شاخص و در سه مقوله اصلی باورهای مشترک، عقلانیت شناختی و عقلانیت عملی، طراحی شد.

    یافته ها

    هویت مسلمانان در قالب نسبتهای چهارگانه رابطه انسان با خدا، جهان، جامعه و خود، از غیر مسلمانان متمایز است.

    نتیجه گیری

    در صورتی که جمعی دارای عقلانیت شناختی مشابهی باشد، می توانند به عقلانیت عملی یکسانی نیز دست یابند که این امر، منجر به دستیابی جمع به یک تصمیم مشترک و در نهایت، کار جمعی می شود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری جمعی، کار جمعی، تصمیم گیری مشارکتی، مشورت
  • زینب مولوی*، فاطمه حسنی صفحات 81-96

    هدف :

    دانشگاه ها و موسسات غیر انتفاعی در شرایط رقابتی و مخاطرات محیطی قرار دارند و باید به تاب آوری سازمانی بیشتر توجه کنند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد تاب آوری سازمانی در دانشگاه های غیر انتفاعی بود.

    روش :

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی بود، که با رویکرد کیفی انجام شد. جامعه پژوهش، خبرگان آشنا به موضوع پژوهش و فعال در دانشگاه های غیر انتفاعی استان قم بودند که به روش قضاوتی و با معیار اشباع نظری داده ها، 18 نفر انتخاب شدند. برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع، 30 شاخص برای تاب آوری دانشگاه های غیر انتفاعی شناسایی شد که در پنج دسته قرار گرفتند: تاب آوری مالی، تاب آوری راهبردی، تاب آوری فرهنگی، تاب آوری یادگیری و تاب آوری ساختار.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه دانشگاه های غیر انتفاعی در محیط رقابتی قرار دارند، توجه به ابعاد پنج گانه شناسایی شده و ارتقای آنها، در تاب آوری این دانشگاه ها نقش دارد. این ابعاد می تواند الگویی برای بهبود تاب آوری سازمانی دانشگاه های غیر انتفاعی باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، تاب آوری، مخاطرات محیطی. تغییرات محیطی، دانشگاه غیر انتفاعی
  • علی هدایت فسندوز، جعفر بیک زاد*، مجتبی رمضانی، فرهاد نژاد ایرانی صفحات 97-114

    هدف :

    تحقق تمدن اسلامی بر پایه دین، عقلانیت، علم و اخلاق، هدف انقلاب اسلامی است. دانش معطوف به فرهنگ و فناوری، عاملی برای بازتولید فرهنگ اصیل ایرانی به همراه جهش تولید است که رسیدن به آن با رویکرد دانشگاه تمدن ساز جدیت می یابد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی پیشایندهای دانشگاه تمدن ساز بود.

    روش :

    روش پژوهش حاضر، تفسیری با رویکرد کیفی بود. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده است. مشارکت کنندگان پژوهش، شامل خبرگان دانشگاهی آشنا با مفهوم دانشگاه تمدن ساز به تعداد 12 نفر بود. با بررسی اسناد و نمونه گیری هدفمند، مصاحبه با خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است.

    یافته ها

    ابعاد مرتبط با پیشایندهای این رویکرد، عبارتند از: به کارگیری دانش توسط جامعه؛ تلفیق کارکرد دانشگاه با تمدن سازی؛ توجه به تولید علم متناسب با نیاز جامعه؛ استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات؛ شکل گیری ارکان تمدنی؛ نحوه اداره دانشگاهی؛ ارزش و معنویت؛ برنامه درسی درسطح جهانی و تمدن سازی.

    نتیجه گیری

    با فراهم ساختن زمینه لازم برای تمدن سازی دانشگاه بر اساس نشانگرهای شناسایی شده، دانشگاه ها در مسیر تمدن سازی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: دانشگاه تمدن ساز، پیشایندها، رویکرد کیفی
  • سید اکبر اسحقی گهراز، سید محمدعلی میرحسینی*، سید احسان امیرحسینی صفحات 115-136

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف تدوین و طراحی مدل شایستگی مدیران در حوزه ورزش حرفه ای بر اساس الگوی اسلامی ایرانی اسلامی انجام شد.

    روش:

     تحقیق حاضر کاربردی است و به روش کیفی- کمی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران وزارت ورزش، مدیران فدراسیونها، اساتید دانشگاه و فعالان در ورزش از سراسر کشور بود. نمونه گیری در این پژوهش به شیوه گلوله برفی بود که به صورت هدفمند و غیر تصادفی انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل 22 نفر از اساتید خبره (چهار زن و 18 مرد) بود که در زمینه فعالیتهای پژوهشی و اجرایی فعالیت داشته اند.

    یافته ها

    از داده های خام اولیه، 1303 نکته کلیدی در قالب 320 مفهوم انتزاعی، ضمن کدگذاری باز، استخراج و مفاهیم مذکور در قالب 24 مقوله فرعی و پنج مقوله اصلی دسته بندی شدند. در مرحله بعدی مقولاتی شامل شرایط علی (علل موجده پدیده اصلی)، راهبردها (بستر و حوزه راهبردی)، شرایط زمینه ای (شرایط بسترساز خاص موثر بر راهبردها)، شرایط مداخله گر (شرایط بسترساز عام در راهبردها) و پیامدها (رهاورد و بستر به کار بستن راهبردها) به طور نظری به هم ارتباط داده شدند. در نهایت، طی فرایند کدگذاری انتخابی، گزاره های حکمی یا قضایای پژوهش که بر روابط درونی مقوله ها اشاره دارند، شکل گرفتند.

    نتیجه گیری

    ویژگی و شایستگی مدیران بر مبنای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، به دلیل همخوانی با محیط و سازمانهای ورزشی ایران، از تطابق بیشتری با محیط داخلی ایران برخوردار است و می تواند در موفقیت سازمانها نقش اساسی ایفا کند.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، ایرانی اسلامی، ورزش حرفه ای
  • ندا کرمی نژاد، علیرضا قاسمی زاد*، حمیدرضا معتمد صفحات 137-158

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین مولفه های مهارتهای نرم آموزشی در توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی تراز دانشگاه اسلامی انجام شد.

    روش:

     روش پژوهش از نوع کیفی و روش تحلیل مضمون بود که به شیوه استقرایی، مولفه ها شناسایی و استخراج شدند. مشارکت کنندگان در پژوهش، اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی و فرهنگیان بوشهر بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند و رویکرد اشباع نظری، 25 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که در نهایت، شبکه مضامین با استفاده از روش آتریاد- استرلینگ کدگذاری و ترسیم شد. روایی پژوهش با استفاده از تکنیک ممیزی کردن از سوی داوران تایید شد. برای محاسبه پایایی، کدگذاری داده ها در دو مرحله انجام گرفت که با استفاده از روش هولستی، 94 درصد به دست آمد.

    یافته ها

    پس از کدگذاری و تحلیل داده ها، تعداد 144 مضمون پایه، 14 مضمون سازمان دهنده و پنج مضمون فراگیر استخراج شد که شامل «مهارت رهبری»، «مهارت توسعه فردی»، «مهارت کارآفرینی»، «مهارت اخلاق حرفه ای» و «مهارت ارتباطی» بود.

    نتیجه گیری

    شناسایی و به کارگیری مهارتهای نرم به عنوان مهارتهای قرن بیست و یکم در نظام آموزش عالی در جهت اقتدار و مرجعیت علمی اهمیت فراوان دارد.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مهارتهای نرم، اعضای هیئت علمی، دانشگاه تراز اسلامی
  • محمد حکاک، مریم مومنی* صفحات 159-178

    در هر سازمانی، رهبری از مهم ترین اعضای سازمان است که بر اساس نفوذ و تاثیرگذاری در راستای کسب اهداف فردی و سازمانی، از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به وجود سبکهای رهبری متعدد، در پژوهش جاری بر رهبری فروتنانه تمرکز شده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل رهبری فروتنانه مبتنی بر نامه های نهج البلاغه بود.

    روش

    با استفاده از روش تحلیل مضمون و شیوه کدگذاری، به استخراج کدها و تلخیص و طبقه بندی آنها در مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر اقدام شد. با بررسی و کدگذاری مجموع نامه های نهج البلاغه به عنوان مضمون مورد استفاده در پژوهش، تعداد 159 مضمون فرعی، 18 مضمون پایه و شش مضمون سازمان دهنده، تبیین و مدل شبکه ای رهبری فروتنانه ارایه شد.

    یافته ها:

     بر اساس مدل به دست آمده در پژوهش، ابعاد و مولفه های رهبری فروتنانه شناسایی شد. از جمله یافته های اصلی در پژوهش، با توجه به مفهوم فراگیر رهبری فروتنانه، شناسایی ابعادی از قبیل سرمایه اخلاقی، سرمایه خودشناختی، سرمایه ساختاری، سرمایه قرارداد روان شناختی، سرمایه رابطه ای و سرمایه معنوی بود.

    نتیجه گیری: 

    در محیط های پیچیده و کاملا متغیر امروزی، داشتن سبک رهبری فروتنانه یکی از عوامل اصلی موفقیت سازمانها از طریق اداره و مدیریت بهتر منابع انسانی و امور سازمانی است.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری فروتنانه، نهج البلاغه، روش تحلیل مضمون
  • محمدجلال کمالی*، آمنه فیروزآبادی، علیرضا نجفی تیرتاشی صفحات 179-200

    هدف :

    هدف از انجام تحقیق حاضر، طراحی الگوی بازدارنده از تخلفات اداری با اتکا به آموزه های نهج البلاغه در میان کارکنان سازمان تامین اجتماعی تهران بزرگ بود.

    روش :

    روش این پژوهش، آمیخته (کیفی و کمی)، از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کمی تحقیق، شامل مدیران، سرپرستان و کارشناسان مبارزه با تخلفات اداری سازمان تامین اجتماعی تهران بزرگ به تعداد 245 نفر بود که حجم نمونه آن با استفاده از جدول مورگان، 150 نفر تعیین شد. از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در بخش کمی بهره برداری شد. برای سنجش روایی، از روایی محتوایی به شکل کمی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 848 درصد محاسبه شد که نشان دهنده روایی و پایایی بالای ابزار به کار رفته در پژوهش (پرسشنامه) است. تجزیه و تحلیل و دستیابی به مدل نهایی با آزمون تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار پی.ال.اس صورت گرفت. از تکنیک حداقل مربعات جزیی، برای سنجش مدل کلی تحقیق استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحلیلی، 348 تم فرعی با رعایت اصل معناشناسی و در سه سطح (پیشگیری، تعالی بخشی و مواجهه/درمان)، در خصوص بازدارندگی از تخلفات اداری استخراج شد که در نهایت، طی هم اندیشی با خبرگان و با توجه به همپوشانی ها، در هفت تم اصلی و 34 تم فرعی دسته بندی شدند. بین تمامی محورها و گزاره های سه سطح، رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    مدل بازدارندگی تخلفات اداری با اتکا به آموزه های نهج البلاغه، بر اساس روابط به دست آمده و هم پوشانی این روابط در حوزه های فردی، سازمانی و اجتماعی- فرهنگی طراحی شد.

    کلیدواژگان: تخلفات اداری، آموزه های نهج البلاغه، بازدارندگی، پیشگیری، تعالی بخشی، مواجهه، درمان
  • سید هادی عربی*، محمدحسن ملکی، رویا ملک محمدی بیدهندی صفحات 201-218

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی کاراترین شیوه های تامین مالی در بخش آموزش عالی دانشگاه قم انجام شد. به همین منظور، مطالعات تطبیقی بر الگوهای تامین مالی دانشگاه های برتر جهان برای شناخت و بهره مندی از تجارب آنان صورت گرفت.

    روش :

    با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات مرتبط با آن، به مرور پیشینه پرداخته شد. پس از آن، طی مصاحبه ای با خبرگان و مسیولان دانشگاه قم، به بررسی گزینه های مالی پرداخته شد و در نهایت، با غربال گزینه های تامین مالی با استفاده از آزمون بینم، تکنیک آنتروپی شانون و تعیین اولویت گزینه های تامین مالی با استفاده از روش کداس، پیشنهاد مناسب به منظور بهبود روش تامین مالی دانشگاه قم ارایه شد.

    یافته ها

    عمده روش هایی که دانشگاه های برتر جهان برای تامین مالی خود به کار می برند، از چهار منبع اصلی کمکهای مالی دولتی، پرداختی های دانشجویان، درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری و ارایه و فروش خدمات و محصولات و کمکهای مالی و موقوفات است.

    نتیجه گیری

    اولویتهای گزینه های مالی پیشنهادی در حوزه آموزش، افزایش جذب دانشجویان شهریه پرداز غیر ایرانی؛ در حوزه پژوهش، جذب پروژه های پژوهشی صنعت و جامعه توسط اعضای هییت علمی؛ در حوزه امکانات و فضاهای کالبدی دانشگاه، استفاده از ظرفیتهای سالنهای اجتماعات و آمفی تیاترهای دانشگاه؛ در حوزه خیرین و وقف، گسترش و تنوع بخشی دارایی های موقوفه دانشگاه و در حوزه بودجه و برنامه ریزی، استفاده حداکثری از ظرفیتهای قانونی در تبصره های بودجه تعیین شدند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی دانشگاه، درآمدهای دانشگاه، هزینه های دانشگاه، آموزش عالی، مطالعه تطبیقی، رتبه بندی
  • احمد عربشاهی کریزی*، علیرضا اسدی قلعه نی صفحات 218-240

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی اسلامی بر توانمندی کارکنان و مسیولیت پذیری اجتماعی انجام شد.

    روش:

     روش پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه بود. حجم نمونه تحقیق بر اساس فرمول کوکران، 175 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه توانمندی کارکنان اسپریتزر، پرسشنامه مسیولیت پذیری اجتماعی جرمی گلیبرث و پرسشنامه مدیریت منابع انسانی اسلامی نیکنام جو بود. روایی پرسشنامه ها با نظرخواهی از اساتید و پایایی پرسشنامه ها نیز با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها و اطلاعات جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت پی.ال.اس، تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدیریت منابع انسانی اسلامی بر مسیولیت پذیری اجتماعی و توانمندی کارکنان تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد مدیریت منابع انسانی اسلامی بر مسیولیت پذیری اقتصادی، مسیولیت پذیری قانونی، مسیولیت پذیری احتیاطی، احساس معناداری در شغل، احساس شایستگی در شغل، احساس داشتن حق انتخاب، احساس موثر بودن، احساس مشارکت با دیگران تاثیر مستقیم و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    اجرای مدیریت منابع انسانی اسلامی در سازمان باعث توانمندسازی نیروی انسانی می شود و از این رهگذر، مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان ارتقا خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی اسلامی، توانمندی، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • رضا محمدی*، علی زارعی، مصطفی رستمی صفحات 241-261
    هدف

    پژوهش حاضر با آسیب‌شناسی دقیق و موشکافانه مقالات فصلنامه مدیریت در دانشگاه اسلامی، نخست به این پرسش پاسخ داد که مقالات منتشرشده در این فصلنامه چه نقاط ضعفی دارند و دوم اینکه، این مقالات تا چه میزان توانسته‌اند منویات و سیاستهای نشریه را تامین کنند.

    روش‌شناسی: 

    این پژوهش با استفاده از روش پژوهش ترکیبی تدوین و در این شیوه با استفاده از دو روش تحلیل کمی و کیفی به تبیین داده‌ها اقدام شد.

    یافته‌ها:

     در بخش آسیب‌شناسی عناوین، از بین 86 عنوان مقاله منتشرشده بین سالهای 1394 تا 1398، 4.65 درصد مقالات دارای تشابه عنوانی، 8.13 درصد مقالات دارای آسیب طولانی بودن، 4.65 درصد دارای نامفهومی عنوان بودند و 1.1 درصد مقالات با سیاستها و اهداف نشریه همخوانی نداشتند. در بخش چکیده، 12.79 درصد چکیده‌ها در بیان هدف، 1.16 درصد در بیان روش، 9.30 درصد در بیان یافته‌ها، 10.46 درصد در بیان نتیجه‌گیری و 9.30 درصد در تعداد کلمات، ضعف و نقص داشتند. همچنین از 376 کلیدواژه، 70 مورد معادل 18.61 درصد، دارای آسیب بود.

    نتیجه‌گیری:

     صرف نظر از آسیبها و ضعفهای کمی که در مقالات منتشرشده در دوفصلنامه مدیریت در دانشگاه اسلامی وجود داشت، مقالات بررسی‌شده توانستند انتظارات نشریه را برآورده سازند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مقالات علمی پژوهشی، فصلنامه مدیریت در دانشگاه اسلامی
|
  • R.Abbasi, F.Faghihi, R.Moharrami, A.Ostovari Pages 3-22
    Objectives

    This present study aims to evaluate one of the public unisexual universities' performance based on the document of Islamization of universities at Hazrat-e Masoumeh University.

    Method

    The method of this study was descriptive. The statistical population of the survey included staff, professors, and students of Hazrat-e Masoumeh University. The sampling method was convenient and the number of samples was 140 people. Data analysis was performed based on the structural equations and t-test using SPSS22 and SMART PLS3 software.

    Results

    The characteristics of an Islamic university were extracted from the document of universities' Islamization in four fields: cultural-nurturing, educational, research-technology and management. This study's specific findings showed that the cultural-nurturing, educational, research-technological, and managerial dimensions of Hazrat-e Masoumeh University are in an acceptable situation.

    Conclusion

    Based on the extraction scale in this study, all universities can evaluate their situation regarding these Islamic universities' components. At unisex universities, considering the importance of women's role in society's development, by strengthening the cultural-nurturing, educational, research-technological, and managerial dimensions at these universities, the growth and development of women in the scientific fields of the country are expectable.

    Keywords: islamic university, indicators of islamic university, The document of Islamization of universities, Evaluation of unisexual university performance
  • M.R.Fallah, M.H.Rahmati, F.Najafi Pages 23-48
    Objectives

    While there are more than ten girls' unisex universities in Iran, the pathology of this type of university has not been studied yet. However, considering the valuable role and position of women in society and sensitivity to the performance of girls' unisex universities, identifying and removing obstacles to move towards the lofty goals that are important for this type of universities. This study seeks to assess the role of girls' unisex universities as a symbol of the Islamic University in the higher education system.

    Method

    For this purpose, while reviewing the research literature, the upstream documents that dealt with this field were examined and the strategies and measures proposed in these documents were extracted. Also, in this study, in order to identify the main harms and strategies and factors affecting the effective measures of girls' unisex universities, in-depth exploratory interviews were conducted with 22 experts and experts in related fields.

    Results

    After identifying and analyzing the propositions, they were labeled with the method of content analysis, which by examining and classifying them, 393 basic themes, 49 organizing themes and four comprehensive themes were labeled.

    Conclusion

    Research findings include harms and solutions in the fields of management, education, research-technology and culture-students.

    Keywords: pathology, The role of the university, Unisex University, Girls' university, higher education
  • M.Mirbaghery, A.Rafiei Atani Pages 49-80
    Objective

    The purpose of this article is to design a collective decision-making model based on the fundamentals of Islamic society. Group decision-making is the process by which a group of people makes a single decision on a particular issue to achieve their goals. To understand the path to achieving a group decision, one must first identify the factors that affect it.

    Method

    The method of this research was content analysis and using this method, the data are collected and reviewed using library resources. Then, with the analysis of the obtained data, the important features of decision-making in Islamic foundations are identified and the process of reaching a collective decision becomes transparent. Then, with the help of 21 academic and organizational experts in this field, the model was designed with 19 indicators and three main components of common beliefs, cognitive rationality, and practical rationality.

    Results

    The findings show that the identity of Muslims is differentiated from non-Muslims in the form of four relations of the human relationship with God, the world, society, and oneself.

    Conclusion

    The authors of the article conclude that if a group has the same cognitive rationality, it can achieve the same practical rationality, which leads the group to attain a common decision and ultimately team work.

    Keywords: collective decision-making, collective work, Participatory decision-making, consultation
  • Z.Molavi, F.Hasani Pages 81-96
    Objectives

    Universities and non-profit institutions are in competitive conditions and environmental risks; they should pay more attention to organizational resilience. The aim of the current research is to identify the dimensions of organizational resilience in non-profit universities.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection, which was done with a qualitative approach. The research community was experts familiar with the research topic and active in non-profit universities of Qom province, 18 people were selected by judgmental method and with the criterion of theoretical data saturation. Thematic analysis method was used to analyze the data obtained from semi-structured interviews.

    Results

    Based on the findings of the data analysis, in total, 30 indicators were identified for the resilience of non-profit universities, which were placed in five categories, which are financial resilience, strategic resilience, cultural resilience, learning resilience, and structure resilience.

    Conclusion

    Considering that non-profit universities are in a competitive environment, paying attention to the identified five dimensions and their improvement plays a role in the resilience of these universities. These dimensions can be a model for improving the organizational resilience of non-profit universities.

    Keywords: Organizational Resilience, Environmental Risks, Nonprofit University, resilience
  • A.Hedayat, J.Beikzad, M.Ramezani, F.Nezhad Irani Pages 97-114
    Objectives

    The realization of Islamic civilization based on religion, rationality, science and ethics is the goal of the Islamic Revolution. Culture-oriented knowledge and technology-oriented knowledge is a factor for reproducing the original Iranian culture with a leap in production, which is achieved with the approach of a civilization-building university. The present study is conducted to identify the antecedents of the Civilization University.

    Method

    The paradigm of the present study was interpretive with a qualitative approach. Research data were collected through semi-structured interviews. The study participants included 12 academic experts familiar with the concept of a civilization-building university. For this purpose, by reviewing the documents and purposeful sampling, the interviews with the experts continued until the theoretical saturation was reached. Content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    Dimensions related to the antecedents of this approach include: 1. Utilization of knowledge by society; 2. Combining the function of the university with civilization; 3. Paying attention to the production of science in accordance with the needs of society; 4. Use of communication and information technology; 5. The formation of the pillars of civilization;6. How to manage the university; 7. Value and spirituality; 8. Curricula are world-class and civilization-building.

    Conclusion

    The authors of the survey conclude that by providing the necessary basis for the civilization of the university based on the identified indicators, universities are on the path of civilization.

    Keywords: Civilizing University, Prerequisites, Qualitative approach
  • A.Eshaghi Gahraz, M.A.Mir Hosseini, E.Amir Hosseini Pages 115-136
    Objectives

    The aim of the present study is the development of a competency model for managers in the field of professional sports based on the Islamic-Iranian model.

    Method

    The present research has been applied qualitatively and quantitatively. The statistical population of this study was the managers of the Ministry of Sports, managers of federations and university professors and activists in sports from all over the country. Sampling in this study was done by snowball sampling in a targeted and non-random manner. The statistical sample of this research consists of 22 expert professors (4 women and 18 men). These people have worked in the field of research and executive activities.

    Results

    From the primary raw data, 1303 key points were extracted in the form of 320 abstract concepts, while open coding, and the mentioned concepts were categorized in the form of 24 sub-categories and five main categories. In the next stage, there are categories including causal conditions (causes of the main phenomenon), strategies (strategic context and scope), background conditions (specific context-forming conditions affecting strategies), intervening conditions (general context-forming conditions in strategies) and consequences (implementation and context). (closing strategies) were theoretically linked. Finally, during the process of selective coding, ruling propositions or issues of the research that refer to the internal relationships of the categories were formed.

    Conclusion

    The research showed that the characteristics and competencies of managers based on the Islamic-Iranian model of progress due to compatibility with the environment and Iranian sports organizations are more compatible with the internal environment of Iran and can play a key role in the success of organizations.

    Keywords: Competence of managers, Islamic Iranian, professional sports
  • N.Karaminezhad, A.Ghasemizad, H.R.Motamed Pages 137-158
    Objectives

    The authors of the article aim to identify and explain the components of soft educational skills in the professional development of faculty members of the Islamic University.

    Method

    The research was qualitative and content analysis method in which the components were identified and extracted inductively. Participants in the study were faculty members of Islamic Azad Universities and Culturalists of Bushehr who were selected based on purposive sampling and theoretical saturation approach. The research tool was a semi-structured interview in which the network of topics was finally coded and plotted using the Atriad-Sterling method. The validity of the study was confirmed by the judges using the auditing technique. To calculate the reliability, the data were coded in two steps, which was obtained using the Holstay method of 94%.

    Results

    After coding and data analysis, 144 basic themes, 14 organizing themes and 5 comprehensive themes were extracted, which include; "Leadership skills", "Personal development skills", "Entrepreneurship skills", "Professional ethics skills" and "Communication skills".

    Conclusion

    Identifying and applying soft skills as the skills of the 21st century in the higher education system is of great importance for scientific authority and authority.

    Keywords: professional development, Soft skills, faculty members, islamic university
  • M.Hakkak, M.Moumeni Pages 159-178

    In any organization, leadership is one of the most important members of the organization, which of great importance based on influence and influence in order to achieve individual and organizational goals. Given the variety of leadership styles, in our current research we have focused on humble leadership.

    Objectives

    The aim of this study is to design a humble leadership model based on Nahjul-Balaghah Letters.

    Method

    using the content analysis method and coding method of all Nahjul-Balaghah letters as the subject used in the research, 159 sub-themes 18 basic themes and 6 organizing theme were explained and the network model of humble leadership was presented. 

    Results

    Based on the model obtained in the research, the dimensions and components of humble leadership were identified. the main finding in the research according to the comprehensive concept of humble leadership is the identification of dimensions such as ethical capital, self-known capital, structural capital, psychological contract capital relational capital and spiritual capital.

    Conclusion

    As a general result, in today’s complex and highly changing environments, having a humble leadership style is one of the main factors for the success of organizations through better management and manage of human resources and organizational affairs.

    Keywords: leadership, humble leadership, Nahjul-Balaghah, content analysis
  • M.J.Kamali, A.Firoozabadi, A.Najafi Tirtashi Pages 179-200
    Objectives

    The aim of this study is to design a model to prevent administrative violations based on the teachings of Nahj al-Balaghah among the employees of the Social Security Organization of Greater Tehran.

    Method

    The research method is mixed (qualitative and quantitative) and exploratory type has been used. The statistical population of the quantitative part of the research, including managers, supervisors and experts in combating administrative violations of the Greater Tehran Social Security Organization, was 245 people, and the sample size was determined using Morgan able to include 150 people. The researcher-made questionnaire tool has been used in a small part. Quantitative content validity (CVR) was used to assess validity and the reliability of the questionnaire was calculated as %848 using Cronbach's alpha coefficient Which indicates the high validity and reliability of the tools used in the research (questionnaire). Analysis and achievement of the final model is determined by structural equation analysis in software (PLS). From the partial least squares technique, the general research model has been evaluated.

    Results

    Based on the analytical findings,348 sub-themes were extracted in three levels (prevention, excellence and exposure (treatment)) regarding the prevention of administrative violations, observing the principle of semantics. Finally, in consultation with the experts, they were categorized into 7 main themes and 34 sub-themes according to the overlap. There is a direct and significant relationship between all the focuses and propositions of all three levels.

    Conclusion

    The model of deterrence of malfeasance was designed based on the teachings of Nahj al-Balagheh based on the obtained relationships and the overlap of these relationships in individual, organizational and socio-cultural fields.

    Keywords: Administrative violations, Teachings of Nahj al-Balaghah, deterrence, prevention, exaltation, exposure (treatment)
  • H.Arabi, M.H.Maleki, R. Malek Mohammadi Bidhendi Pages 201-218
    Objectives

    In this work, we identify the most effective financing methods in the higher education department of Qom University.

    Method

    For this purpose, comparative studies were conducted on the financing patterns of the world's top universities to identify and benefit from their experiences. Then, using library studies and related research, the background studies was reviewed. After that, during an interview with experts and officials of Qom University, financial options were examined. Apperantly, by sifting financing options using the Binem test, Shannon entropy technique, and finally prioritizing financing options using the Kodas method; An appropriate proposal was presented to improve the financing method of Qom University. 

    Results

      Based on these studies, it was observed that the main methods used by the world's top universities to finance themselves come from four main sources: government grants, student payments, investment income and the provision and sale of services and products, and grants and endowments.

    Conclusion

    Accordingly, the priorities of the proposed financial options in the field of education are to increase the attraction of non-Iranian tuition-paying students; In the field of research, attracting industry and community research projects by faculty members; In the field of facilities and physical spaces, the university uses the capacities of the meeting halls and amphitheaters of the university; In the field of donations and endowments, expansion and diversification of university endowment assets; And in the area of ​​budgeting and planning, the maximum use of legal capacity was set out in the budget notes.

    Keywords: Financing, University Financing, University Revenues, University Expenditures, higher education, comparative study, Ranking
  • A.Arabshahi Karizi, A.R.Asadi Ghalehney Pages 218-240
    Objectives

    The aim of this study is to investigate the effect of Islamic human resource management on employee empowerment and social responsibility.

    Method

    The research method was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of nature and method. The statistical population of the study included the staff of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. The sample size was determined based on Cochran's formula (175 people) who were selected by stratified random sampling. Data collection tools were employee competency questionnaire, social responsibility questionnaire and Islamic human resource management questionnaire. The validity of the questionnaires was confirmed by consulting professors and the reliability of the questionnaires was confirmed by calculating Cronbach's alpha. The collected data and information were analyzed using SPSS and Smart PLS software.

    Results

    The results showed that Islamic human resource management has a direct and significant effect on social responsibility and employee empowerment.

    Conclusion

    The author of the research conclude that  Implementing Islamic human resource management in the organization will empower human resources and promote social responsibility of the organization.

    Keywords: Islamic human resource management, empowerment, social responsibility
  • R.Mohammadi, *A.Zarei, M.Rostami Pages 241-261
    Objectives

     The present study tries to analyze the articles of management quarterly in Islamic University with a detailed pathology and first f all answers the question, what are the weaknesses of the articles published in this quarterly magazine? And secondly, to what extent could these articles support the policies of the publication? 

    Method

     This research was developed using the mixed research method, and in this way, the data was explained using two methods of quantitative and qualitative analysis. 

    Results

     The findings of the research indicate that in the pathology section, among the 86 titles of articles published between 2014 and 2018, 4.65% of articles have similar titles, 8.13% of articles have long damage, 4.65% of unintelligible titles and 1.1% of articles are not consistent with the policies and goals of the journal. In the abstract section, 12.79% of abstracts were weak in stating the purpose, 1.16% were weak in stating the method, 9.30% were weak in stating the findings, 10.46% of the abstracts were weak in expressing the conclusion, and 9.30% of the articles were deficient in the number of words. Also, out of 376 keywords, 70 items, equivalent to 18.61%, were damaged. 

    Conclusion

     The authors of the survey conclude that regardless of the few damages and weaknesses that existed in the articles published in the two management quarterly journals in the Islamic University, the reviewed articles were able to meet the expectations of the publication.

    Keywords: pathology, scientific research articles, management quarterly in Islamic University