فهرست مطالب

Assessment and Research in Applied Counseling - Volume:4 Issue: 3, 2022

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:4 Issue: 3, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید اکبری زردخانه*، سید سعید سجادی اناری، نادر منصورکیایی، علی محمد زنگانه، محسن جلالت دانش صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    اختلال‎های رفتاری-هیجانی نوجوانان، مشکلات شایعی هستند که برای خانواده و خود نوجوانان مشکلات عدیده ای را به وجود می آورند و تبعات منفی اجتماعی بسیاری را به بار می آورند. هدف از پژوهش حاضر، تهیه مقیاس سلامت روان شناختی دانش آموزان دوره متوسطه یکم-فرم معلمان بود. 

    روش پژوهش:

    برای این منظور خزانه آیتم ای با 190 آیتم تهیه شد و پس از ویرایش اولیه، 119 آیتم جهت قرار گرفتن در نسخه مقدماتی مقیاس انتخاب شد. جامعه آماری در این پژوهش معلمان دانش آموزان مدارس ابتدایی شش استان البرز، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان رضوی بود. نمونه دربرگیرنده حدود 370 نفر از معلمان در هر یک از استان های البرز، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان رضوی بود که از دو شهرستان به صورت تصادفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    تحلیل عاملی اکتشافی به روش مجذورات تعمیم یافته و چرخش ایکوامکس نشان داد که این نسخه از مقیاس با شش مولفه دارای ساختار ساده و هماهنگ با چهارچوب نظری است. دامنه ضرایب همگونی درونی (آلفای کرونباخ) مولفه های استخراجی در نسخه مقدماتی مقیاس سلامت روان شناختی کودکان بین 81/0 (اضطراب) تا 95/0 (نقص در عملکرد تحصیلی و خودگردانی) است. همچنین بررسی ضرایب همبستگی آیتم ها با زیرمقیاس ها نشان می دهد که این ضرایب بین 35/0 (آیتم 26) و 84/0 (آیتم 59) است.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با توجه به ویژگی های روان سنجی مطلوب نسخه مقدماتی گزارشی معلمان سلامت روان شناختی دانش آموزان مقطع متوسطه یکم، برای بررسی مشکلات رفتاری و هیجانی دانش آموزان در مجموعه های آموزشی، درمانی و محیط های بالینی در جامعه ایرانی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: تحول مقیاس، دانش آموز، سلامت روانشناختی، متوسطه یکم، معلمان
  • نسیم استکی آزاد*، محسن گل پرور، ایلناز سجادیان صفحات 18-34

    زمینه و هدف:

     کودکان تک والد بدلیل اثرات منفی ناشی از عدم حضور یکی از والدین، نیازمند یاری و مساعدت فراوانی هستند. این پژوهش با هدف تدوین بسته هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری مبتنی بر تجارب زیسته کودکان تک والد با استفاده از تحلیل محتوای کیفی استقرایی نیازمحور انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش تحلیل مضمون استقرایی نیازمحور بود. جامعه آماری پژوهش علاوه بر متون علمی، شامل متخصصین و کارشناسان حوزه هنر و بازی درمانی و نیز کودکان 6 تا 12 سال تک والد در شهر اصفهان بود. از جامعه آماری مورد اشاره 25 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای دستیابی به تجارب زیسته کودکان 6 تا 12 سال تک والد در دو عرصه هنر و بازی درمانی، از فرم مصاحبه نیمه ساخت دار و اکتشافی با مادران آن ها در باب مشکلات و نیازهای کودکان مورد مطالعه استفاده شد. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا داده ها ثبت و کدگذاری شده و سپس بر پایه رویکرد تحلیل مضمون استقرایی براون و کلارک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها منجر به تهیه بسته هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری متناسب با نیازهای روان شناختی کودکان تک والد بصورت 10 جلسه 90 تا 120 دقیقه ای با توافق تخصصی بین ارزیابان 94/0 گردید. اجزاء و ساختار برنامه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری، متشکل از فنون تلفیقی هنردرمانی و بازی درمانی ویژه کودکان تک والد، متمرکز بر نارسایی های عاطفی و هیجانی، نارسایی های بالینی و رفتاری، نارسایی های شناختی، نارسایی های اجتماعی، لزوم به نیاز شناخت و آگاهی، انجام فعالیت های لذت بخش، شکایات جسمانی و نارسایی های عملکردی و تحصیلی است.

    نتیجه گیری

    در نهایت بسته هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری مبتنی بر تجارب زیسته کودکان تک والد با توجه به یافته های تحلیل مضمون برای کودکان تک والد (6 تا 12 سال) تدوین و مفاهیم مستخرج از متون مورد استفاده در قالب ساختار جلسات متعدد اموزشی تدوین و پردازش گردید و برای هر جلسه اموزشی بخش های موضوع جلسه، اهداف جلسه، محتوای جلسه، روش اموزش و ارایه تمرین و تکلیف طراحی شد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، بازی درمانی، هنردرمانی، کودکان تک والد
  • سید مهدی طباطبایی فر*، الهام آرام نیا، احمد عبدی، یگانه پارسایی شریف صفحات 35-49

    زمینه و هدف:

     تعارض در زندگی زناشویی زمانی اتفاق می افتد که عدم توافق، ناسازگاری و یا اختلافی بین زوجین وجود داشته باشد؛ از این رو، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی کارت های ذهنیت طرحواره ای و اثربخشی درمان پردازش شناختی بر مهارت حل مسیله در زوج های متعارض بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 10 تهران در سال 1400 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 زوج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تعارض زناشویی، مقیاس حل مسیله هپنر (1982)، بسته آموزشی درمان پردازش شناختی رسیک و همکاران (2007) و بسته آموزشی کارت های ذهنیت طرحواره ای طباطبایی فر  و همکاران (1401) بود که به مدت دوازده جلسه 90 دقیقه ای برای گروه های آزمایش اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از واریانس اندازه مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که آموزش کارت های ذهنیت طرحواره ای بر تمامی مولفه های حل مسیله شامل اعتماد به حل مسیله (ضریب اتا = 61/0)، سبک اجتناب-گرایش (ضریب اتا = 51/0) و مشکل شخصی (ضریب اتا = 35/0) موثر است. همچنین درمان پردازش شناختی نیز بر مولفه های فوق به ترتیب با ضریب اتای 75/0، 56/0 و 40/0 اثربخش است. اثربخشی هر دو رویکرد در مرحله پیگیری طبق آزمون تعقیبی بنفرونی پایدار بود. یافته ها نشان داد اثربخشی آموزش کارت های ذهنیت طرحواره ای نسبت به مداخله پردازش شناختی در مولفه های حل مسیله تاثیر پذیری بیشتری داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری کرد که برای افزایش حل مسیله در زوج های متعارض می توان از هر دو شیوه آموزش کارت های ذهنیت طرحواره ای و درمان پردازش شناختی استفاده کرد و با توجه به بافت فرهنگی و بومی سازی کارتهای ذهنیت طرحواره ای می توان از آن در حل مسیله زوج های متعارض استفاده بیشتری نمود.

    کلیدواژگان: کار های ذهنیت طرح واره ای، درمان پردازش شناختی، حل مسئله، تعارض زناشویی
  • علی آقازیارتی، وحید نجاتی* صفحات 50-63
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت خواندن در مهارت های تحصیلی در مدرسه و جامعه، بخش عمده ای از پژوهش ها به درک ماهیت ناتوانی در خواندن اختصاص یافته است. لذا هدف این پژوهش بررسی و مقایسه مشکلات خواندن در کودکان مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا با همتایان عادی است.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه مقطعی، 15 کودک مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا با 15 کودک همتای عادی در دبستان های استثنایی پسرانه شهر تهران مورد مقایسه قرار گرفتند. آزمون ارزیابی توانایی خواندن فارسی برای ارزیابی به کار برده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که کودکان مبتلا به اوتیسم عملکرد بالا در مقایسه با کودکان همتای عادی خطای تلفظ و حذف بیشتری دارند (05/0<p). خطای کل و زمان کل خواندن نیز در کودکان مبتلا به اوتیسم بیشتر بود (05/0<p).

    نتیجه‌گیری:

     به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که با توجه به مشکلات خواندن در کودکان اوتیسم با عملکرد بالا و اهمیت مهارت خواندن در تکالیف آموزشی، این مسیله نیازمند توجه و طراحی مداخلات درمانی متناسب برای این کودکان است.

    کلیدواژگان: خواندن، مشکلات خواندن، اوتیسم عملکرد بالا
  • معصومه عبداللهی*، سید علی دربانی، کامدین پارساکیا صفحات 70-85
    زمینه و هدف

    تاکنون مدل های چند متغیره روان شناختی و اجتماعی متعددی برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در آستانه کنکور مورد بررسی قرار گرفته است؛ این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سبک تفکر منطقی _ انتقادی  با پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی  کنترل عمل در دانش آموزان کنکوری انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان کنکوری شهر اصفهان در سال 1399 بود. در ابتدا نمونه ای به حجم 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد؛ اما تحلیل نهایی بر روی 356 دانش آموز کنکوری انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سبک تفکر منطقی - تجربی اپشتاین و پاسینی (1999)، پرسشنامه پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1994) و  پرسشنامه کنترل عمل دیفندروف و همکاران (2000) بود. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL و با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل مربوط به رابطه بین سبک تفکر منطقی _ انتقادی  با پیشرفت تحصیلی با توجه به نقش میانجی کنترل عمل از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که 34 درصد واریانس مشاهده شده پیشرفت تحصیلی از طریق ترکیب متغیرهای سبک تفکر منطقی-انتقادی و کنترل عمل قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان دهنده نقش میانجی کنترل عمل در رابطه بین سبک تفکر منطقی _ انتقادی  با پیشرفت تحصیلی است؛ بنابراین در نظر گرفتن نقش این متغیرها توسط متخصصان، مشاوران تحصیلی و برنامه ریزان به هنگام کار با دانش آموزان کنکوری و به طور خاص در مراکز و موسسه های تحصیلی و کنکوری، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سبک تفکر، منطقی-انتقادی، پیشرفت تحصیلی، کنترل عمل، کنکور
  • حامد گل محمدی*، محمدجواد علیمردانی صفحات 79-92
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر در زمینه مسایل جنسی زوجین و ارتباطی که با شکست یا موفقیت در یک رابطه می‌تواند داشته باشد و با هدف پیش‌بینی طلاق عاطفی بر اساس مسایل جنسی در بین زوجین در حال زوج درمانی در شهر تهران که در سال 1398 به مراکز مشاوره طرح طلاق مراجعه کرده بودند انجام شد.

     روش پژوهش:

    روش این پژوهش توصیفی_تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجینی بودند که در سال 1398به دو مرکز مشاوره روان‌شناسی و خانواده درمانی در شهر تهران مراجعه کرده بودند که از بین آن‌ها تعداد 120 زوج به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های چندوجهی مسایل جنسی و طلاق عاطفی پاسخ دادند.

    یافته‌ها: 

    داده‌ها به روش رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شده است. یافته‌های آماری و نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد که از میان دوازده زیر مقیاس مسایل جنسی شوهران که با طلاق عاطفی آنان ارتباط داشته‌اند، 4 زیرمقیاس دارای اثر معناداری در سطح (01/0>P) و (05/0>P) و در زنان نیز 6 زیرمقیاس دارای اثر معناداری در سطح (01/0>P) و (05/0>P) بوده‌اند که در کل اثر معناداری داشته‌اند. همچنین 51 درصد طلاق عاطفی توسط مسایل جنسی زنان و 52 درصد طلاق عاطفی توسط مسایل جنسی همسران قابل پیش‌بینی است.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت زمانی ‌که رضایت ‏‫جنسی و آگاهی ‏‫جنسی همسران کمتر شود و اشتغال ‏‫ذهنی ‏‫جنسی، کنترل ‏‫جنسی ‏‫درونی، نظارت ‏‫جنسی و انگیزش ‏‫جنسی بیشتر شود، احتمال طلاق عاطفی آنان بیشتر می‌شود.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، مسائل جنسی زوجین، زوج درمانی
|
  • Saeed Akbari-Zardkhaneh*, Seyed saeid Sajjadi Anari, Nader Mansurkiaie, Alimohammad Zanganeh, Mohsen Jallalat-Danesh Pages 1-7
    Background and Aim

    Emotional-behavioral disorders in Adoloscents are prevalent, which cause many problems for family and adoloscents themselves and are accompayning with social negative consequences. Present study aims to develop a scale of psychological pathology for adoloscents-teacher form. 

    Methods

    An initial item pool of 190 was generated and after first edition 119 items were selected to comprise the preliminary version of the scale. Population includes teachers of high school students in six states of Alborz, Eastern Azerbaijan, Sistan & Baluchestan, Fars & Khorasan Razavi. Sample includes about 370 teachers in each states which were randomly chosen from two cities in each states.

    Results

    Factor analysis with generalized least squares method and equamax rotation was performed on the item responses and yielded a 6 factor solution which is consistent with the theoretical framework. Reliability coefficients of subscales ranged between 0.81 (Anxiety) and 0.95 (Academic Achievement Deficit and Self-regulation). Evaluation of correlation coefficients between items and subscales illustrated those coefficients to vary between 0.35 (item 26) and 0.84 (item 59).

    Conclusion

    In general, results showed that regarding good psychometric properties of mental health scale for adoloscents-teacher form, it can be used for assessing behavioral and emotional problems in educational, therapeutic, and clinical facilities in Iran population

    Keywords: Student, Mental health, high school, teachers, scale development
  • Nasim Esteki Azad*, Mohsen Golparvar, Ilnaz Sajjadian Pages 18-34
    Background and Aim

     Given the negative effects of the absence of one of the parents, single-parent children require great help and assistance. This study was aimed at developing a cognitive-behavioral art-play therapy package based on lived experiences of single-parent children by means of need-based inductive qualitative content analysis.

    Method

     The research used need-based inductive content analysis method. In addition to scientific texts, the study’s statistical population included specialists and experts in the field of art and play therapy, besides single-parent children aged between 6 and 12 years in Isfahan city (Iran). Twenty-five people were chosen from the abovementioned statistical population using purposive sampling. To obtain the lived experiences of single-parent children between 6 and 12 years in the two fields of art and play therapy, a semi-structured exploratory interview form with their mothers concerning the problems and needs of the children was employed. It is worth noting that sampling was continued until data saturation. To analyze the data, they were initially recorded, coded, and then analyzed based on Braun and Clarke thematic analysis of inductive content.

    Results

     The findings led to the preparation of a cognitive-behavioral art-play therapy package suitable to the psychological needs of single-parent children in ten 90-to-120-minute sessions with specialized agreement of 0.94 between the assessors. Components and structure of cognitive-behavioral art-play therapy program, including integrated techniques of art therapy and play-therapy specialized for single-parent children, is focused on emotional, clinical, behavioral, cognitive, and social deficits, as well as the need of recognition and awareness, doing pleasurable activities, physical complaints, besides functional and academic deficiencies.

    Conclusion

     In the end, a cognitive-behavioral art-play therapy package based on the single-parent children’s lived experiences was adjusted in accordance with the findings of content analysis for single-parent children (between 6 and 12 years old). Subsequently, the concepts extracted from the texts employed in the form of structure of multiple educational sessions were adjusted and processed and the sections of the session’s subject, objectives, and content, as well as the training method, presentation, and exercises and assignments were designed for each training session.

    Keywords: play therapy, art therapy, single parents’ children
  • Mehdi Tabatabaeifar*, Elham Aramnia, A .Abdi, Yeghane Parsaei Sharif Pages 35-49
    Background and Aim

    Marriage conflicts occur when there is disagreement, incompatibility, or disagreement between couples, therefore, this research aimed to compare the effectiveness of schema mode cards and the effectiveness of cognitive processing therapy on problem-solving skills in conflicted couples.

    Methods

    The purpose of the present research was applied. Its method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design, two experimental groups and a control group, and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included all the couples who were referred to the counseling centers of the 10th district of Tehran in 1400. Thirty couples were selected by available sampling and randomly assigned to two experimental and one control group. The research tools included the Marital Conflict Questionnaire (MCQ), Hepner's Problem Solving Scale (1982), Cognitive Processing Therapy Training Package by Rasik et al. (2007), and Tabatabai Far et al. was implemented for the experimental groups. The obtained data were analyzed using repeated measure variance.

    Results

    The findings indicate that teaching schema mode cards on all components of problem-solving, including trust in problem-solving (Eta coefficient = 0.61), avoidance-tendency style (Eta coefficient = 0.51), and personal problem (Eta coefficient = 0.35), is compelling. Also, cognitive processing treatment is effective on the above components with coefficients of 0.75, 0.56 and 0.40, respectively. The effectiveness of both approaches was stable in the follow-up phase, according to Bonferroni's post hoc test. The findings showed that teaching schema mode cards were more effective than cognitive processing intervention in problem-solving components (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the available findings, it can be concluded that both methods of teaching schema mode cards and cognitive processing therapy can be used to increase problem-solving in conflicting couples. According to the cultural context and localization of schema mode cards, it can be more useful in problem-solving in conflicting couples.

    Keywords: schema mode cards, cognitive processing therapy, problem-solving, marital conflict
  • Ali Aghaziarati, Vahid Nejati * Pages 50-63
    Background and Aim

    Considering the importance of reading in academic skills in school and society, a major part of researches is dedicated to understanding the nature of reading disability.

    Methods

    In this cross-sectional study, 15 children with high-functioning autism were compared with 15 normal peers in exceptional boys' schools in the city. Tehran to be compared. The evaluation test for Farsi reading was used for evaluation. Independent t-test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that children with high-functioning autism have more pronunciation and omission errors compared to their normal counterparts (P<0.05). Total error and total reading time were also higher in children with autism (P<0.05).

    Conclusion

    In general, the results of the research showed that considering the reading problems in high-functioning autistic children and the design of reading skills in educational assignments, these issues require attention and therapeutic interventions for these children.

    Keywords: reading, reading problems, high functioning autism
  • Masoome Abdollahi*, S.A Darbani, K Parsakia Pages 70-85
    Background and Aim

    So far, several multivariate psychological and social models have been studied to predict students' academic achievement on the eve of the entrance exam; The aim of this study was to investigate the effect of logical-critical thinking style with academic achievement with the mediating role of action control in high school students.

    Methods

    This was a descriptive correlational study. The statistical population included all high school students in Isfahan in 1399. Initially, a sample of 400 people was selected by multi-stage cluster sampling; But the final analysis was performed on 356 high school students. Research instruments included Epstein and Pasini (1999) Logical-Experimental Thinking Style Questionnaire, Pham & Taylor (1994) Academic Achievement Questionnaire, and Difendroff et al.'s (2000) Action Control Questionnaire. Data were analyzed using SPSS and LISREL software using structural equation modeling.

    Findings

    The research findings showed that the model related to the relationship between logical-critical thinking style and academic achievement has a good fit due to the mediating role of action control. The findings also showed that 34% of the observed variance of academic achievement can be explained by combining the variables of logical-critical thinking style and action control.

    Conclusion

    The findings of this study indicate the mediating role of action control in the relationship between logical-critical thinking style and academic achievement; Therefore, it is necessary to consider the role of these variables by specialists, academic advisors and planners when working with high school students, and especially in the centers and educational institutions and high schools.

    Keywords: Thinking style, logical-critical, academic achievement, action control, entrance exam
  • Hamed Golmohammadi *, Mohammadjavad Alimardani Pages 79-92
    Background and Aim

    The aim of this study was to predict emotional divorce based on sexual satisfaction among couples undergoing couples therapy in Tehran.

    Methods

    The method of this descriptive-analytical study was correlational. The statistical population included all couples who referred to two counseling centers for psychology and family therapy in Tehran in 1398, from which 120 couples were selected by available methods and answered the Multi-Questionnaire of Sexual Issues (MSQ) and Emotional Divorce. They gave.

    Results

    The data were analyzed by stepwise regression method using SPSS software version 26. Statistical findings and results of regression analysis test showed that out of twelve subscales of sexual problems of spouses that were related to their emotional divorce, six subscales had a significant effect.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that when sexual satisfaction and sexual awareness of spouses are reduced and sexual mental employment, internal sexual control, sexual control and motivation The more sexual, the more likely they are to have an emotional divorce.

    Keywords: Emotional Divorce, Couples' Sexual Issues, Couples Therapy