فهرست مطالب

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 13 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن رحیمی روشن صفحات 1-28

    هدف کشورها از انعقاد قراردادها و معاهدات در روابط بین‌الملل، افزایش منافع ملی و تامین امنیت ملی است. هر کشور در تلاش است در محیط بین‌الملل به بیشینه کردن امنیت خود بپردازد. برنامه جامع اقدام مشترک بانام اختصاری برجام حاصل مذاکراتی 12 ساله بین ایران و غرب بود که سرانجام در قالب یک قرارداد بین‌المللی رسیمت یافت. مطالعه برجام از زوایای مختلف و بر اساس تیوری‌های مختلف می‌تواند صورت گیرد. مقاله حاضر قصد دارد برجام را بر اساس نظریه بازدارندگی مورد ارزیابی قرار دهد. پرسش این مقاله این است برجام بر اساس نظریه بازدارندگی چگونه قابل تببین است؟ یافته ها نشان می دهد که برمبنای تیوری بازدارندگی یکی از دلایل خروج آمریکا و عدم رفع تحریم ها ضعف های موجود در آن طبق اصول چهارگانه بازدارندگی یعنی اعتبار، ثبات، قابلیت و ارتباط بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، بازدارندگی، برجام، فناوری هسته ای
  • حسن مجیدی، علی محمد هاشم زاده صفحات 22-55

    با گسترش موج بهار عربی از تونس به مصر و سپس لیبی دولت‌ها یکی پس از دیگری سقوط کردند. این پژوهش با تمرکز بر لیبی در تلاش است تا به دلایل سقوط معمر قذافی بعد از 42 سال حکومت از منظر دولت شکننده بپردازد و بررسی کند که چرا قذافی قادر به کسب مشروعیت لازم از سوی مردم نبود. بنابراین پرسش این پژوهش گردآوری‌شده این است که چه عواملی موجب بروز انقلاب لیبی ازنظر شاخص‌های دولت شکننده شد؟ بافته‌ها نشان می‌دهد که سه شاخص دولت شکننده شامل شاخص سیاسی، اقتصادی و اجتماعی موجب شد تا قذافی باسیاست‌های تبعیض‌آمیز، تمرکز بر قبیله گرایی به‌جای ملی‌گرایی و دیکتاتوری به‌جای دمکراسی نتواند بقای حکومت خود را حفظ کند و درنتیجه سقوط کرد. روش مورداستفاده در این پژوهش اسنادی است.

    کلیدواژگان: لیبی، انقلاب، بهار عربی، دولت شکننده
  • سجاد صادقی صفحات 56-93

    ارتباط علی میان ایالات متحده آمریکا و دانش روابط بین‌الملل موضوعی است که در تحول‌پژوهی با رویکرد برون رشته‌ای به یکی از مسایل فرعی، اما با اهمیت در دیسیپلین تبدیل شده است. باید توجه داشت که پرسش در مورد امکان تسلط و یا تاثیرگذاری عمیق یک کنشگر متعهد و پذیرنده‌ی نقش هژمون بر یک حوزه‌ی دانشی در سایر رشته‌های علوم اجتماعی مسبوق به سابقه است. در پژوهش حاضر به تبیین جایگاه و نقش نظام ارزشی-هنجاری آمریکا در مکانیسم تاثیرگذاری بر تیوری‌پردازی روابط بین‌الملل پرداخته‌ایم. چارچوب نظری پژوهش بر زمینه‌ی پروردگی تاکید داشته و به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی شاخص‌های برخاسته از لیبرالیسم از جمله فردگرایی و عملگرایی پرداخته و ارتباط معناداری میان این شاخص‌ها و پیش‌فرض‌های تیوری‌پردازی در روابط بین‌الملل تشخیص داده شده است. بر اساس یافته‌های این پژوهش، طبیعی است که با عینک و زمینه‌ی پروردگی لیبرال و بر مبنای روش زندگی آمریکایی اگر به جهان بین‌الملل نگریسته شود، این جهان قطعا باید آنارشیک باشد. همچنین گرایش افراطی به واقعگرایی و زیرشاخه‌های آن در روابط بین‌الملل آمریکایی امری قابل درک خواهد بود

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، تحول پژوهی، روابط بین الملل، نظام ارزشی-هنجاری، نظریه پردازی
  • غلام مرتضی خاشع، محمد عالم همت، ابراهیم انوشه صفحات 94-127

    امنیت اجتماعی یکی از مولفه‌های جدید امنیت است که بر اساس تفسیر موسع امنیت از جانب مکتب کپنهاگ مطرح گردیده است. سازمان ملل متحد به‌عنوان بزرگ‌ترین سازمان جهانی، توانسته با تاسیس و تدوین سازمان‌ها، نهادها و اسناد مختلف درزمینه بهبود امنیت اجتماعی، اقدام نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سازمان ملل متحد در بهبود امنیت اجتماعی است. براین اساس سوال اصلی این پژوهش این است که نقش سازمان ملل متحد در بهبود امنیت اجتماعی چیست؟ روش تحقیق در این پژوهش تبیینی بوده و گردآوری داده‌ها از طریق منابع کتابخانه‌ای حاصل گردیده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که سازمان ملل متحد در طول عمر 75 ساله خویش، توانسته است تا بر عملکرد دولت‌ها پیرامون تامین امنیت مردمان جهان به‌ویژه امنیت اجتماعی آنان نقش موثری داشته، ضمن زمینه‌سازی و تسهیل بستر برای ارایه خدمات در راستای تحقق امنیت اجتماعی، آنان را تشویق و یا ملزم به رعایت موارد مرتبط نماید.

    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، امنیت اجتماعی، امنیت، مکتب کپنهاگ
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، سید اصغر باقری نژاد، حمیدرضا خسروی صفحات 128-154

      خاورمیانه منطقه ای حساس و استراتژیک است که بعد از جنگ جهانی دوم و به‌ویژه در چند دهه اخیر، کانون منازعات و تعارضات منطقه ای بوده است. یکی از بازیگران اصلی و قطب مهم این منطقه، ایران است که می کوشد با طرح دوستی با بعضی از کنشگران یا کشورهای خاورمیانه، توان بازدارندگی خود را در قبال قدرت های مداخله گر خارجی، به‌ویژه آمریکا و هم پیمانان منطقه ای آن‌ها، مخصوصا اسراییل افزایش دهد. حزب‌الله لبنان بازیگری است که ج.ا.ا ایران برای رسیدن به این هدف با او طرح دوستی ریخته و در حال همکاری است، هدف این پژوهش پاسخ به این سوال اصلی است که چگونه می توان الگوی دوستی ج.ا.ا ایران و حزب‌الله لبنان را بر اساس نظریه موازنه قدرت تحلیل کرد؟ ج.ا.ا ایران با اقدامات خاصی از قبیل تقویت هویت شیعی در عرصه فرهنگی، تلاش برای سهم بیشتر قدرت در حوزه سیاسی و بهینه شدن وضعیت شهروندی در عرصه اجتماعی سهم بسزایی در رشد و پیشرفت و کسب موفقیت شیعیان لبنان به‌خصوص جنبش حزب‌الله، داشته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که چنانچه بازیگری چون حزب‌الله در کنار ایران در محور مقاومت وجود نداشت، ج.ا.ایران اکنون در شرایط بسیار سخت تری و دشوارتری برای مقابله با تهدیدات اسراییل، آمریکا و متحدان غربی اش و نیز کشورهای محافظه کار هم پیمانش که در محور محافظه کار قرار دارند، مواجه بود. پژوهش حاضر از نوع تحلیلی -توصیفی بوده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای-اسنادی است.

    کلیدواژگان: حزب الله لبنان، جمهوری اسلامی ایران، جبهه مقاومت، موازنه قدرت، الگوی دوستی
  • محمد عذیری، جلال الدین سلیمی، رضا جلالی صفحات 155-180

    سیاست خارجی آمریکا به دنبال ایجاد نظم جهانی و سازمان‌دهی امنیت در اقصی نقاط جهان با الگوی غربی و دمکراسی سازی مدنظر خود بوده است. تحقق این هدف بهانه‌ای را فراهم ساخت تا به اقدامات نظامی و حضور در مناطق مختلف جهان دست زند. در همین راستا آمریکا برای حضور عمده خود در منطقه خاورمیانه در سال 2003 به عراق حمله کرد. بااین‌حال تبعات این حمله و حضور آمریکا موجب شد تا این کشور در منطقه بیش‌ازپیش درگیر حوادث و تحولات درون منطقه‌ای شود و با صرف هزینه‌ها و سیاست‌های خود به دنبال ایجاد نظم مطلوب خود برآید. این پژوهش باهدف بررسی نقش سیاست‌های آمریکا در گسترش ناامنی در منطقه خاورمیانه به روش توصیفی و تحلیلی و با اسناد کتابخانه‌ای گردآوری‌شده است و به دنبال پاسخ به این پرسش است که سیاست‌های امریکا چگونه بر رشد ناامنی و ناپایداری صلح در منطقه خاورمیانه تاثیر گذاشته است؟ فرضیه مقاله این است که حضور آمریکا در خاورمیانه موجب رشد تروریسم، رشد خشونت و جنگ در سایه تجارت سلاح این کشور در منطقه،دوقطبی سازی روابط کشورهای منطقه و ترویج ناامنی برای حمایت بی‌چون‌وچرا از متحدان منطقه‌ای شده است.

    کلیدواژگان: آمریکا، خاورمیانه، صلح، امنیت، تروریسم
  • رضا پریزاد*، سیدشمس الدین شهیدی صفحات 181-198

    جنگ دوم بین آذربایجان و ارمنستان در سپتامبر 2020پس از 44 روز با میانجیگری روسیه به آتش بس ختم شد. این مقاله به تاثیر جنگ قره باغ و توافق بر سر ملی ایران پرداخته است. با این پرسش اصلی که چه آثار و پیامدهایی برای امنیت و ملی جمهوری اسلامی ایران است؟ بر اساس تحقیقات مقاله برهم خوردن موازنه قدرت در قفقاز جنوبی و توافقنامه آتش بس ناشی از آن در شکل های مختلف ایجابی و سلبی بر امنیت و امنیت جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار بوده است که مهم ترین آن ها عبارت اند از: نقش آفرینی بیشتر روسیه در مرزهای شمال غربی ایران، احتمال دور شدن جغرافیای درگیری از مرزهای ایران، دستیابی ایران به اراضی هم مرز و ارتباط مجدد مرز نسبتا با آذربایجان و نظایر این ها است. مهم ترین راه های پیش روی ایران در حل با بحران این ها نیز شامل مواضع بیطرفانه و درعین حال ایفای نقش میانجیگری فعال برای حفظ و ایفای جایگاه راهبردی ایران به طرف های درگیر و بازیگران منطقه ای است. حضور فعال در مناطق جدید آزاد شده، افزایش مسیرهای مواصلاتی و ترانسیتی با جمهوری آذربایجان در مناطق تازه آزاد شده است.

    کلیدواژگان: مناقشه، قره باغ، آذربایجان، ارمنستان، امنیت ملی، آتش بس، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای
  • سید سیاوش موسوی رکعتی صفحات 199-229

    مقاله ی مطروحه یک پژوهش کمی است که با روش ترکیبی پارادایمی- پیمایشی انجام شده است. در این مقاله کوشیده شد تا بر اساس آزمون فریدمن، اولویت و رتبه ی پارادایم های ساختار جغرافیایی، ساختار اجتماعی و ساختار اقتصادی در میزان توسعه نیافتگی جامعه ی ایران مشخص شود. همچنین تلاش شد تا بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن، رابطه ی بین میزان سن و میزان رتبه ی علمی را با میزان توسعه نیافتگی جامعه ی ایران از دیدگاه طبقه ی متوسط علمی تعیین شود. برآیند حاصله، حاکی از آن است که مقایسه ی میانگین رتبه ها نشان می دهد که در بین سه پارادایم ساختار جغرافیایی، ساختار اجتماعی و ساختار اقتصادی، مهم ترین پارادایم توسعه نیافتگی به ترتیب ساختار اجتماعی 99/2، ساختار جغرافیایی 55/1 و ساختار اقتصادی 46/1 است. همچنین رابطه ی بین مقدار سن و میزان توسعه نیافتگی بیانگر این است که چون مقدار سطح معناداری آزمون اسپیرمن برابر با 690/0 گزارش شده و چون این مقدار از 05/0 بیشتر است، در سطح خطای 5% می توان گفت که بین مقدار سن و میزان توسعه نیافتگی، رابطه معناداری وجود ندارد؛ بنابراین فرضیه ی ما رد می شود. همچنین، رابطه ی بین میزان رتبه ی علمی و میزان توسعه نیافتگی نیز نشان داد که چون مقدار سطح معناداری آزمون اسپیرمن برابر با 681/0 گزارش شده و چون این مقدار از 05/0 بیشتر است، در سطح خطای 5% می توان گفت که بین رتبه علمی و میزان توسعه نیافتگی، رابطه معناداری وجود ندارد؛ بنابراین، فرضیه ی مطروحه رد می شود و تایید نمی شود.

|
  • Hassan Rahimi Roshan Pages 1-28

    The goal of countries to conclude contracts and treaties in international relations is to increase national interests and ensure national security. Every country is trying to maximize its security in the international environment. The Joint Comprehensive Plan of Action, abbreviated JCPOA, was the result of 12 years of negotiations between Iran and the West, which was finally finalized in the form of an international agreement. JCPOA can be studied from different angles and based on different theories. This article aims to evaluate the JCPOA based on the theory of deterrence. The question of this article is how the JCPOA can be explained based on the theory of deterrence? The findings show that based on the theory of deterrence, one of the reasons for America's withdrawal and non-removal of sanctions was its weaknesses according to the four principles of deterrence, i.e. credibility, stability, capability and communication.

    Keywords: Iran, deterrence, JCPOA, nuclear technology
  • Hassan Majidi, Ali Mohammad Hashemzadeh Pages 22-55

    As the wave of the Arab Spring spread from Tunisia to Egypt and then Libya, the governments fell one after the other. Focusing on Libya, this research tries to look at the reasons for the fall of Muammar Gaddafi after 42 years of rule from the perspective of a fragile state and investigate why Gaddafi was not able to gain the necessary legitimacy from the people. Therefore, the question of this collected research is what factors caused the Libyan revolution in terms of fragile state indicators? The braids show that the three indicators of the fragile state, including the political, economic and social indicators, caused Gaddafi's discriminatory policies, focus on tribalism instead of nationalism, and dictatorship instead of democracy to maintain the survival of his government and fell as a result. The method used in this research is documentary.

    Keywords: Libya, revolution, Arab spring, fragile state
  • Sajjad Sadeghi Pages 56-93

    The subject of this research is the causal relationship between the USA and international relations theorizing. Thinkers have already done detailed research on the possibility of The USA dominating on the Knowledge of IR. For this reson, in this research, we focus on the mechanism of the USA’s influence on theorizing. By studying the literature of this field, we found various variables, the most important of which are the value-normative system, accepting the role of a committed hegemon, and strengthening the science production process. In this research, we focused on the variable of the normative value system and proved how the USA has been able to influence the theorizing of international relations through this method. In this research, we examined indicators such as individualism and pragmatism that were taken from the political thought of liberalism. We were able to find a good relationship between these indicators and international relation theories. The most important concept that we were able to associate with these indicators is the concept of anarchy in the international system. In general, it was proved that the USA has been able to influence the ontology of international relations through its normative value system.

    Keywords: International Relations, Normative Value System, Ontology, Theorizing, USA
  • Ghulam Murtaza Khashi, Mohammad Alem Hemmat, Ebrahim Anoosheh Pages 94-127

    The findings of the research shows that the United Nations, during its 75-year lifespan, has been able to play an effective role in the performance of governments around the provision of security for the people of the world, especially their Societal security, while laying the groundwork and facilitating the platform for providing services to achieve Societal security., encourage or oblige them to comply with related matters.

    Keywords: United Nations, Societal security, security, Copenhagen school
  • Alireza samiee esfahani, Seyyed Asghar Bagherinejad, Hamidreza Khosravi Pages 128-154

    The Middle East is a sensitive and strategic region that has been the center of regional disputes and conflicts after the Second World War and especially in the last few decades. One of the main players and an important pole in this region is Iran, which tries to strengthen its deterrence against foreign interventionist powers, especially the United States and its regional allies, by establishing friendship with some actors or countries in the Middle East. - Increase them, especially Israel. Lebanon's Hezbollah is an actor with which Iran's JPA has made a friendship plan and is cooperating with it to achieve this goal. Did Hezbollah analyze Lebanon based on the balance of power theory? With special measures such as strengthening the Shiite identity in the cultural field, striving for a greater share of power in the political field, and optimizing the citizenship status in the social field, Iran has made a significant contribution to the growth and progress and success of the Lebanese Shiites, especially the Hezbollah movement., had. The findings of the research show that if an actor like Hezbollah did not exist alongside Iran in the axis of resistance, Iran would now be in a much tougher and more difficult situation to deal with the threats of Israel, America and its Western allies, as well as He was faced with the conservative countries of his alliance, which are located in the conservative axis. The current research is analytical-descriptive and the method of collecting library-documentary information.

    Keywords: Lebanon's Hezbollah, Islamic Republic of Iran, ResistanceFront, Balance of Power, Friendship Model
  • Mohammad Ozeiri, Jalal salimi, Reza Jalali Pages 155-180

    American foreign policy has sought to establish world order and organize security in all parts of the world with the western model and democratization. The realization of this goal provided an excuse to engage in military actions and presence in different regions of the world. In this regard, America attacked Iraq in 2003 for its major presence in the Middle East region. However, the consequences of this attack and the presence of the United States caused this country to become more involved in regional events and developments in the region and seek to create its desired order by spending its own money and policies. This research aims to investigate the role of American policies in the expansion of insecurity in the Middle East region in a descriptive and analytical method and collected with library documents, and seeks to answer the question of how American policies have affected the growth of insecurity and instability of peace in the Middle East region? The hypothesis of the article is that the presence of the United States in the Middle East has caused the growth of terrorism, the growth of violence and war in the shadow of this country's arms trade in the region, the polarization of relations between the countries of the region and the promotion of insecurity for the unquestioning support of regional allies.

    Keywords: America, Middle East, peace, security, terrorism
  • Reza Parizad*, Seyyed Shamsuddin Shahidi Pages 181-198

    The second war between Azerbaijan and Armenia ended in a ceasefire after 44 days in September 2020 with the mediation of Russia. This article deals with the impact of the Karabakh war and the agreement reached on Iran's national interests. With this main question, what effects and consequences did it have for the security and national interests of the Islamic Republic of Iran? According to the findings of the article, the disruption of the balance of power in the South Caucasus and the resulting cease-fire agreement have had positive and negative effects on the interests and security of the Islamic Republic of Iran in different dimensions, the most important of which are: the greater role of Russia in the northwestern borders of Iran. The possibility of the geography of the conflict moving away from Iran's borders is Iran's acquisition of bordering lands and reconnection of the relatively long border with Azerbaijan and the like. The most important strategies facing Iran in facing the aforementioned crisis include adopting neutral positions and at the same time playing the role of active mediation to maintain and fulfill Iran's strategic position to the conflicting parties and regional actors. Active presence in newly liberated areas, increasing transportation and transit routes with the Republic of Azerbaijan, especially in newly liberated areas.

    Keywords: conflict, Karabakh, Azerbaijan, Armenia, national security, ceasefire, regional, extra-regional actors
  • Siyavash.mousavi Rakati Pages 199-229

    was tried to determine the priority and rank of the paradigms of geographical structure, social structure and economic structure in the level of underdevelopment of Iranian society based on Friedman's test. Also, an attempt was made to determine the relationship between age, academic rank with the level of underdevelopment of Iranian society from the point of view of the scientific middle class, based on Spearman's correlation coefficient. The result indicates that the comparison of the average ranks shows that among the three paradigms of geographic structure, social structure and economic structure, the most important paradigm of underdevelopment is 2/99 social structure, 1/55 geographical structure and 1/46 economic structure respectively. Also, the relationship between the value of age and the degree of underdevelopment shows that because the value of the significance level of Spearman's test is reported as 690% and because this value is more than 05% at the error level of 5%, it can be said that there is a significant relationship between the value of age and the degree of underdevelopment. does not have. Therefore, our hypothesis is rejected. The relationship between the amount of scientific rank and the level of underdevelopment also showed that because the value of the significance level of the Spearman test was reported as 681% and because this value is more than 05% at the error level of 5%, it can be said that there is a significant relationship between the amount of scientific rank and the level of underdevelopment. Does not exist. Therefore, the proposed hypothesis is rejected and not confirmed. 

    Keywords: Iran, underdevelopment, paradigm, geographical structure, social structure, political structure