فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه سادات حسینی، هادی سالک معراجی، افشین توکلی*، رضا فتوت صفحات 281-294
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سیتوکینین بر تبادلات گازی، انتقال مجدد و تخصیص مواد فتوسنتزی ارقام گندم، آزمایشی در شرایط مزرعه اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول پاشی 6- بنزیل آمینوپورین در دو سطح، صفر (شاهد) و 50 میکرومولار و شش رقم گندم (آزادی، کرج 3، روشن، فلات، سرداری و یاواروس) بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که محلول پاشی سیتوکینین سبب افزایش شاخص سطح برگ ارقام مورد مطالعه شد و رقم روشن بالاترین شاخص سطح برگ را دارا بود. سرعت فتوسنتز ارقام مورد بررسی نیز با یکدیگر متفاوت بود و کاربرد سیتوکینین سبب افزایش سرعت فتوسنتز شد. محلول پاشی سیتوکینین انتقال مجدد ارقام فلات، روشن و سرداری را افزایش و رقم آزادی را کاهش داد، ولی بر ارقام کرج 3 و یاواروس اثر معنی داری نداشت. تاثیر سیتوکینین بر تخصیص مواد فتوسنتزی به ساقه، برگ و سنبله در ارقام مورد بررسی بسیار متفاوت بود به طوری که با کاربرد سیتوکینین، تخصیص مواد فتوسنتزی به برگ در رقم فلات کاهش و در سایر ارقام افزایش یافت، اما در مورد سنبله، تخصیص مواد به سنبله در رقم روشن کاهش و در ارقام کرج 3 و سرداری افزایش یافت، در حالی که بر سایر ارقام اثرگذار نبود. در مقابل، تخصیص مواد فتوسنتزی به ساقه با محلول پاشی سیتوکینین به میزان 3/3 درصد کاهش یافت و ارقام سرداری، یاواروس و روشن بالاترین درصد تخصیص مواد فتوسنتزی به ساقه را دارا بودند. عملکرد ارقام کرج 3، یاواروس و سرداری با محلول پاشی سیتوکینین افزایش یافت، به طوری که بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه در تیمار بدون محلول پاشی به ترتیب در ارقام آزادی (5700 کیلوگرم در هکتار) و روشن (3100 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد، در حالی که در شرایط محلول پاشی سیتوکینین، ارقام یاواروس و روشن به ترتیب با 6300 و 3300 کیلوگرم در هکتار بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه را دارا بودند. نتایج نشان داد که تاثیر سیتوکینین بر ارقام مختلف گندم و صفات مختلف، متفاوت بود، اما برای دستیابی به نتایج دقیق تر و اطلاعات کامل تر، پیشنهاد می شود غلظت سیتوکینین داخلی ارقام گندم نیز مورد سنجش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، تخصیص مواد فتوسنتزی، سرعت فتوسنتز، سیتوکینین، عملکرد دانه
  • فاطمه صحرایی قمش، سعید نواب پور*، احد یامچی، ابوالفضل مازندرانی صفحات 295-306
    ذرت باتوجه به تامین غذای انسان از جایگاه ویژه ای در بین گیاهان زراعی برخوردار است. پژوهشگران دریافته‎اند که خشکی رابطه مستقیمی با محدودیت توسعه کشت و تولید ذرت در دنیا دارد. تنش خشکی عامل کاهش 17 درصدی عملکرد سالانه ذرت دانه‎ای در جهان است. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تنش خشکی بر بیان برخی ژن‎ها و صفات بیوشیمیایی مرتبط با تحمل به خشکی در ارقام ذرت تحت شرایط مزرعه ای صورت گرفت. آزمایش به صورت کرت‎های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی، تنش  خشکی در سه سطح  شامل تبخیر از تشتک کلاس A با مقدار 5±75 میلی‎متر (شرایط نرمال به عنوان شاهد)، 5±115میلی‎متر (تنش متوسط) و 5±140 میلی‎متر (تنش شدید) و فاکتور فرعی شامل سه هیبرید ذرت (هیبرید دیررس کارون، هیبرید دیررس 704 و هیبرید متوسط رس مبین) بود. صفات مورد ارزیابی نیز شامل مقادیر آبسزیک اسید و ایندول استیک اسید و میزان بیان ژن‎های MIPS، ZmFER1 و ZmPR10 بود. نمونه برداری در سه مرحله چهار برگی، گرده افشانی و 10 روز بعد از گرده افشانی صورت گرفت. نتایج نشان داد که هیبرید کارون اختلاف معنی‏داری با سایر ارقام از لحاظ محتوای آبسیزیک اسید و ایندول استیک اسید (به ترتیب 345 و 468 نانوگرم بر گرم وزن تر) تحت شرایط تنش شدید و ده روز بعد از گرده افشانی داشت و تحمل بیش تری نسبت به تنش خشکی نشان داد. ارزیابی ژن‎های MIPS، ZmFER1 و ZmPR10 نیز نشان داد که در بین هیبریدهای مورد مطالعه، هیبرید کارون بیان ژن بیش تری نسبت به شاهد در سطوح مختلف تنش و تقریبا در تمام مراحل مورد اندازه گیری داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که محتوای بیش تر هورمون‏‏های آبسزیک اسید و ایندول استیک اسید و نیز بیان بالاتر ژن‏های مورد مطالعه در القای تحمل به تنش خشکی موثر است و در بین هیبریدهای مورد مطالعه نیز هیبرید کارون با داشتن محتوای بالاتر این هورمون‏ها و بیان بالاتر ژن‏ها نسبت به سایر ارقام، از تحمل بالاتری نسبت به تنش خشکی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: آبسیزیک اسید، ایندول استیک اسید، بیان ژن، ذرت، تنش خشکی
  • رضا درویش زاده*، ایرج برنوسی، هادی علیپور صفحات 307-324
    تولید ارقام هیبرید یکی از روش های مهم اصلاح ذرت است که می تواند بر اساس گروه بندی هتروتیک ارقام تسهیل شود. در این پژوهش، ابتدا 93 لاین اینبرد ذرت از منابع مختلف براساس داده های SNP در دو گروه هتروتیک متفاوت، گروه بندی و سپس تعداد شش لاین از این دو گروه، انتخاب و به همراه دو لاین B73 و MO17 به عنوان شاهد در قالب یک طرح دای آلل کامل تلاقی داده شدند. 64 هیبرید حاصل از تلاقی ها در قالب طرح لاتیس ساده با سه تکرار در مرکز تحقیقات توتون ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس بر اساس داده های حاصل از عملکرد این هیبریدها و داده های SNP، عملکرد دانه 1566 هیبرید که بالقوه می توانند از تلاقی افراد دو گروه هتروتیک حاصل شوند، با مدل خطی مخلوط پیش بینی شد. نتایج نشان داد که هیبرید H50 (1_4×18_2) دارای عملکرد دانه بیش تری از هیبرید سینگل کراس 704 بود. با توجه به اینکه این هیبرید (H50) زودرس تر از هیبرید شاهد سینگل کراس 704 (به عنوان هیبرید غالب منطقه) بود، بنابراین در صورتی که این نتیجه در آزمایش های تکمیلی نیز تایید شود، آن را می توان به عنوان یک هیبرید جدید معرفی کرد. در ادامه آزمایش به منظور به دست آوردن نتایج تکمیلی، تعداد 13 هیبرید شامل H4، H9، H10، H11، H17، H18، H38، H41، H42، H45، H47، H49 و H50 به عنوان هیبریدهای مطلوب این آزمایش به همراه هیبریدهای Simon، SC703 و SC704 به عنوان شاهد در شرایط محیطی کرج مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند. نتایج این ارزیابی نشان داد که هرچند هیبریدهای شاهد SC703، Simon و SC704 به ترتیب با متوسط 63/12، 01/12 و 64/10 تن در هکتار عملکرد بالایی داشتند، اما هیبرید H50 با متوسط عملکرد دانه 50/10 تن در هکتار، نه تنها عملکرد مطلوبی داشت، بلکه تعداد روز تا تاسل دهی و کاکل دهی کم تری نیز در مقایسه با هیبریدهای شاهد نشان داد. بنابراین، هیبرید H50 با وجود ویژگی مطلوب زودرسی، عملکرد نسبتا بالایی نیز داشت و برای ارزیابی در آزمایشات ناحیه ای عملکرد به منظور معرفی آن به عنوان یک هیبرید جدید پرمحصول و زودرس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توالی یابی نسل جدید، زودرسی، واریته های هیبرید، BLUP
  • الیاس آرزمجو*، حمیدرضا نیکخواه چمن آباد صفحات 325-339
    برای غلبه بر نیاز روزافزون تولید محصولات کشاورزی در سناریوهای اقلیمی آینده، موثرترین و اقتصادی ترین رویکرد، اصلاح ارقام با تحمل به خشکی بالا است. به منظور انتخاب لاین های متحمل به خشکی در جو، تعداد 19 لاین امیدبخش جو به همراه رقم شاهد گوهران در دو محیط نرمال و تنش خشکی انتهای فصل مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی طی دو سال زراعی 1400-1398 انجام شد. مقایسه میانگین اثر محیط نشان داد که صفات تعداد روز تا رسیدگی، طول دوره پر شدن دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه لاین های مورد بررسی در سال اول به طور معنی داری با قرارگیری در شرایط تنش خشکی انتهای فصل کاهش یافت. نتایج حاصل از بررسی شاخص های تحمل و حساسیت به تنش نشان داد که برای انتخاب ارقام و لاین های جو در مناطقی که با تنش خشکی انتهای فصل مواجه می شوند، می توان به ترتیب از شاخص های YI، HM، STI و GMP استفاده کرد، اما در مناطقی که با تنش خشکی انتهای فصل مواجه نیستند، شاخص های MP، STI، GMP و HM پیشنهاد می شوند. بر این اساس، به ترتیب لاین های شماره 20، 11 و 14 متحمل ترین لاین ها به تنش خشکی انتهای فصل در این آزمایش بودند. ارزیابی شاخص های پایداری و برآورد همبستگی آنها با عملکرد دانه لاین های مورد مطالعه نیز نشان داد که عملکرد دانه با واریانس اثر متقابل ژنوتیپ و محیط (θ(i)) و ضریب رگسیون (b) همبستگی مثبت و معنی دار و با آماره های کانگ (KR) و تنارازو (NP(2,3)) همبستگی منفی و معنی داری داشت. جمع بندی نتایج بر اساس بیش تر آماره های پایداری مورد بررسی نشان داد که لاین های 20، 14 و 8، لاین های پرمحصول و پایدار برای کشت تحت هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی انتهای فصل بودند.
    کلیدواژگان: آماره های پارامتری و ناپارامتری، بهره وری، تجزیه خوشه ای، صفات زراعی، همبستگی
  • فرید گل زردی*، هرمز اسدی، عظیم خزائی، علی ماهرخ، وحید رهجو صفحات 343-358

    به منظور بررسی اثر مدیریت کاشت بر تولید علوفه در ارقام آزاد گرده افشان و هیبرید سورگوم ، آزمایشی دو ساله به صورت طرح کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. تاریخ کاشت در چهار سطح (10 و 20 تیر و 1 و 10 مرداد) به عنوان عامل اصلی و ترکیب دو عامل روش کاشت در سه سطح (کشت مستقیم بذر بدون پیش تیمار به عنوان شاهد، کشت بذر با پیش تیمار آب و کشت نشایی) و ژنوتیپ در دو سطح (رقم پگاه و هیبرید اسپیدفید) به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی آزمایش در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که کشت تاخیری در تاریخ های 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد به ترتیب باعث کاهش 1/15، 7/32 و 7/48 درصدی عملکرد علوفه نسبت به تاریخ کاشت دهم تیرماه شد. بیش ترین عملکرد علوفه سیلویی در چین های اول و دوم (به ترتیب 21/106 و 78/62 تن در هکتار) به ترتیب با کشت نشایی رقم پگاه و هیبرید اسپیدفید در تاریخ دهم تیرماه به دست آمد، درحالی که پیش تیمار با آب بذر هیبرید اسپیدفید، حداکثر مجموع عملکرد علوفه (80/147 تن در هکتار) را تولید کرد. نتایج ارزیابی اقتصادی نشان داد که بیش ترین درآمد خالص (11/99 میلیون ریال در هکتار) و حداکثر نسبت فایده به هزینه و بازده فروش (به ترتیب 52/2 و 35/60 درصد) از پیش تیمار با آب بذر هیبرید اسپیدفید در تاریخ دهم تیرماه حاصل شد. کشت نشایی رقم پگاه در تمامی تاریخ های کاشت مورد بررسی غیراقتصادی بود، درحالی که کشت نشایی هیبرید اسپیدفید در تاریخ های کاشت دهم تیر تا اول مرداد نسبت به روش کاشت مرسوم برتری داشت. به طورکلی بر اساس نتایج این تحقیق، برای تولید حداکثر عملکرد و سود اقتصادی توصیه می شود عملیات کاشت در اولین زمان ممکن با پیش تیمار بذرهای هیبرید اسپیدفید با آب انجام شود.

    کلیدواژگان: بودجه بندی جزیی، پیش تیمار بذر، درآمد خالص، عملکرد علوفه، کشت نشایی
  • حامد نریمانی*، رئوف سید شریفی، محمد صدقی صفحات 359-373

    به منظور بررسی تاثیر مصرف کودهای زیستی و پوترسین بر مولفه های پر شدن دانه، انتقال مجدد ماده خشک و عملکرد دانه تریتیکاله در شرایط محدودیت آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح (آبیاری کامل به عنوان شاهد و قطع آبیاری در 50 درصد مراحل آبستنی و سنبله دهی به ترتیب به عنوان محدودیت شدید و ملایم آبی)، مصرف کودهای زیستی در چهار سطح (عدم مصرف به عنوان شاهد، مصرف ورمی کمپوست، میکوریزا، مصرف توام ورمی کمپوست و میکوریزا) و محلول پاشی پوترسین (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد و محلول پاشی 4/0 و 8/0 میلی مولار) بودند. نتایج نشان داد که مصرف توام ورمی کمپوست و میکوریزا به همراه محلول پاشی 8/0 میلی مولار پوترسین در شرایط آبیاری کامل، موجب کاهش انتقال مجدد ماده خشک از ساقه (59/34 درصد) و اندام هوایی (76/28 درصد) و سهم این فرآیندها در عملکرد دانه (به ترتیب 14/94 و 74/85 درصد) نسبت به شرایط عدم مصرف کودهای زیستی و پوترسین در تیمار قطع آبیاری در مرحله آبستنی شد. همچنین مصرف توام ورمی کمپوست و میکوریزا به همراه محلول پاشی 8/0 میلی مولار پوترسین در تیمار آبیاری کامل، وزن ریشه (11/62 درصد)، حجم ریشه (17/63 درصد)، فتوسنتز جاری (53/85 درصد) و سهم این فرآیند در عملکرد دانه (65/28 درصد)، طول دوره پر شدن دانه (37/20 درصد) و عملکرد دانه (6/39 درصد) را نسبت به عدم مصرف کودهای زیستی و پوترسین در تیمار قطع آبیاری در مرحله آبستنی افزایش داد. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد مصرف کودهای زیستی و پوترسین با بهبود فتوسنتز جاری و مولفه های پر شدن دانه، می توانند عملکرد دانه تریتیکاله را در شرایط محدودیت آبی افزایش دهند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، سرعت پر شدن دانه، فتوسنتز جاری، وزن ریشه
|
  • Mahdie Sadat Hosseini, Hadi Salek Mearaji, Afshin Tavakoli *, Reza Fotovat Pages 281-294
    To investigate the effect of foliar application of cytokinin on gas exchange, remobilization and allocation of photosynthetic materials of wheat cultivars, an experiment was carried out under field conditions. The experimental treatments included foliar application of 6-benzylaminopurine at two levels (0 as control and 50 μM), and six wheat cultivars (Azadi, Karaj 3, Roshan, Falat, Sardari and Yavarus) which as factorial experiment in a randomized complete block design with four replication were studied. The results showed that foliar application of cytokinin increased leaf area index (LAI) and Roshan had the highest leaf area index. Photosynthetic rate of the studied cultivars was also different and the use of cytokinin increased the photosynthetic rate. Foliar application of cytokinin increased the remobilization of Falat, Roshan and Sardari cultivars and decreased Azadi cultivar, but had no significant effect on Karaj 3 and Yavarus cultivars. The effect of cytokinin on the allocation of photosynthetic assimilates to stem, leaf and spike of the studied cultivars was very different, so that with the application of cytokinin, the allocation of photo-assimilates to leaf decreased in Falat and increased in the other cultivars, but in the case of spike, the allocation of photo-assimilates to spike decreased in Roshan cultivar and increased in Karaj 3 and Sardari cultivars, while it did not affect on the other cultivars. In contrast, the allocation of photo-assimilates to stem was reduced about 3.3% by foliar application of cytokinin and Sardari, Yavarus and Roshan cultivars had the highest percentage of the allocation of photo-assimilates to stem. Grain yield of Karaj 3, Yavarus and Sardari cultivars increased by foliar application of cytokinin and the highest and lowest grain yield was observed in the control treatment (no application of cytokinin) in Azadi (5700 kg/ha) and Roshan (3100 kg/ha) cultivars, respectively, while under cytokinin foliar application, Yavaros and Roshan cultivars with 6300 and 3300 kg/ha had the highest and lowest grain yield, respectively. The results of this experiment showed different effects of cytokinin on different traits and wheat cultivars, but to obtain more accurate and complete results, it is suggested to measure the internal cytokinin concentration of wheat cultivars.
    Keywords: Allocation photo-assimilate, Cytokinin, Grain yield, Photosynthesis rate, Remobilization
  • Fatemeh Sahraei Ghamesh, Saied Navabpour *, Ahad Yamchi, Abolfazl Mazandarani Pages 295-306
    Among the crop plants, maize has a quite special status for supplying human food. Researchers have found that drought has a direct relationship with the limitation of corn cultivation and production in the world. Drought stress cause about 17% decrease in the annual grain maize yield in the world. This study was carried out to evaluate the effect of drought stress on some gene expression and biochemical traits related to drought tolerance in maize under field conditions. The experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications. The main factor was drought stress in three levels including 75±5 mm (normal conditions as control), 115±5 mm (mild stress) and 140±5 mm (severe stress) evaporation from the class A evaporation pan, and sub-factor included three maize hybrids, Karoon and SC704 (late maturity hybrids) and Mobin (mediun early maturity hybrid). The measured traits included the amount of abscisic acid (ABA) and indole acetic acid (IAA) and expression of MIPS, ZmFer1 and ZmPR10 genes. Sampling was done in three growth stages including four leaves, pollination and 10 days after pollination. The results showed Karoon hybrid had a significant difference with the other hybrids under under severe stress conditions and ten days after pollination for ABA and IAA content (345 and 468 ng/g fresh weight, respectively) and showed more tolerance to drought stress. The evaluation of MIPS, ZmFER1 and ZmPR10 genes also showed that among the studied hybrids, Karoon hybrid had more gene expression in different stress levels than the control and in almost all measured stages. The results of this research showed that the higher content of abscisic acid and indole acetic acid hormones as well as the higher expression of the studied genes are effective in inducing drought stress tolerance and among the studied hybrids, Karoon with the higher content of these hormones and the higher expression of genes compared to the other cultivars had higher tolerance to drought stress.
    Keywords: Biochemical traits, Gene Expression, maize, Drought stress
  • Reza Darvishzadeh *, Iraj Bernousi, Hadi Alipour Pages 307-324
    The production of hybrid cultivars is one of the most major maize breeding methods, which can be facilitated based on the heterotic grouping of cultivars. In this study, 93 maize inbred lines from different sources were grouped into two different heterotic groups based on SNP markers data. Then, six selected inbred lines from these two heterotic groups along with B73 MO17 as check inbred lines were crossed in a complete diallel crosses, and the grain yield of 64 produced hybrids were evaluated in a simple lattice design with three replications at the Urmia Tobacco Research Center, Urmia, West Azarbaijan province, Iran. Based on the grain yield of these F1 hybrids and the SNP markers data, grain yield of 1566 hybrids, which can be potentially produced from the cross of individuals of two heterotic groups, was predicted using a mixed linear model. The results showed that the hybrid H50 (1_4×18_2) had higher grain yield than the check hybrid SC704. Since this hybrid (H50) was early maturity compared to SC704 hybrid (as the dominant hybrid in the region), so if this result is confirmed in the other complementary experiments, it can be introduced as a new hybrid. To obtain the complementary results, 13 superior hybrids of the current study including H4, H9, H10, H11, H17, H18, H38, H41, H42, H45, H47, H49 and H50 along with three check hybrids, Simon, SC703 and SC704, were re-evaluated under environmental conditions of Karaj region, Alborz province, Iran. The results showed that although the check hybrids SC703, Simon and SC704 had high yields with an average of 12.63, 12.01 and 10.64 ton/ha, respectively, however, H50 hybrid with an average of 10.50 ton/ha not only had a desirable grain yield, but also showed fewer days to tasseling and silking compared to the check hybrids. Therefore, H50 as the superior hybrid of this experiment is suggested for evaluation in the regional trials to introduce as a new early maturity and high-yielding hybrid.
    Keywords: BLUP, Early maturity, hybrid cultivars, next generation sequencing
  • Elias Arazmjoo *, Hamidreza Nikkhah Chamanabad Pages 325-339
    To overcome the increasing requirement of agricultural production in the future climate scenarios, the most effective and economic approach is to breed cultivars with high drought tolerance. To select drought tolerant lines in barley, 19 promising barley lines along with a check variety, Goharan, were evaluated under two environmental conditions, normal and terminal drought stress. The experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the South Khorasan Agricultural and Natural Resources Research and Education Centre, during two cropping years, 2019-2021. Comparison of the environmental means showed that days to maturity, grain filling period, 1000-grain weight and grain yield of the studied lines in the first year were significantly reduced by drought stress. The results of the drought sensitivity and tolerane indices indicated that YI, HM, STI and GMP indices can be used to select barley cultivars and lines in the areas that are exposed to terminal drought stress, but in other areas, MP, STI, GMP and HM indices are suggested. Based on this result, lines number 20, 11 and 14 were respectively determined as the most tolerant lines to terminal drought stress in this experiment. Evaluation of stability indices and estimation of their correlation with grain yield of the studied lines also showed that grain yield had a positive and significant correlation with the variance of genotype and environment interaction (θ₍ᵢ₎) and regression coefficient (b) and a negative and significant correlation with the Kang (KR) and Thennarasu (NP(2,3)) statistics. In total, the results of most stability statistics investigated in this experiment showed that lines number 20, 14 and 8 were high-yielding and stable lines for cultivation under both normal and terminal drought stress conditions.
    Keywords: Agronomic traits, Cluster analysis, Correlation, parametric, non-parametric statistics, Productivity
  • Farid Golzardi *, Hormoz Asadi, Azim Khazaei, Ali Mahrokh, Vahid Rahjoo Pages 343-358

    To evaluate the effect of planting management on forage production in hybrid and open-pollinated sorghum cultivars, a two-year experiment based on split plot factorial in randomized complete block design with three replications was conducted at the Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Planting date at four levels (July 1, 10 and 23, and August 1), was considered as the main factor and the factorial combination of planting method at three levels (without priming as control, seed hydropriming, and transplanting) and genotype at two levels (Pegah cultivar and Speedfeed hybrid) as the sub-factor. The results showed that delayed planting on July 10th and 23rd, and August 1st reduced forage yield by 15.1, 32.7, and 48.7%, respectively, compared to the July 1st planting date. The highest silage yield in the first and second harvests (106.21 and 62.78 ton.ha-1, respectively) were obtained by the transplanting Pegah and Speedfeed on the July 1st, respectively, whereas the seed hydropriming of Speedfeed produced the highest total forage yield (147.80 ton ha-1). The results of the economic evaluation showed that the highest net income (99.11 million Rials.ha-1) and the maximum benefit-to-cost ratio and sales return (2.52 and 60.35%, respectively) were obtained by planting the hydroprimed seeds of Speedfeed hybrid on the July 1st. The transplanting of Pegah cultivar was uneconomical in all the studied planting dates, whereas transplanting Speedfeed hybrid from July 1st to July 23rd was superior to the conventional sowing method. In total, the results of this study showed that to produce the maximum yield and economic profit, it is recommended to carry out the planting operation at the earliest possible time with hydroprimed seeds of Speedfeed hybrid.

    Keywords: Forage yield, Net income, Partial budgeting, Seed hydropriming, Transplanting
  • Hamed Narimani *, Raouf Seyed Sharifi, Mohammad Sedghi Pages 359-373

    To study the effect of biofertilizer and putrescine application on grain filling components and dry matter remobilization of triticale (Triticosecale Wittmack) in water limitation conditions, an experiment was conducted as factorial in randomized complete block design with three replications at the research farm of faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, in 2020. The experimental treatments were included irrigation in three levels (full irrigation as control, irrigation withholding at 50% of heading and booting stages as moderate and severe water limitation, respectively), application of biofertilizers in four levels (no application as control, application of vermicompost, application of Mycorrhiza, both application vermicompost and Mycorrhiza), and application of putrescine (water sprying as control, and foliar application of 0.4 and 0.8 mM putrescine). The results showed that co-application of vermicompost and mycorrhiza along with foliar application of 0.8 mM putrescine under full irrigation conditions decreased dry matter remobilization from stem (34.59%) and shoot (28.76%) and their contribution in grain yield (94.14 and 85.74%, respectively) compared to no application of biofertilizers and putrescine under irrigation withholding conditions at booting stage. Furthermore, co-application of vermicompost and mycorrhiza along with foliar application of 0.8 mM putrescine under full irrigation conditions increased root weight (62.11%), root volume (63.17%), current photosynthesis (85.53%) as well as contribution of current photosynthesis in grain yield (28.65%), grain filling period (20.37%) and grain yield (39.6%) compared to no application of biofertilizers and putrescine under irrigation withholding conditions at booting stage. Based on the results of this experiment, it seems that the application of biofertilizers and foliar application of putrescine can increase the grain yield of triticale under water limitation conditions by improving current photosynthesis and grain filling components.

    Keywords: Current photosynthesis, Drought stress, Grain filling rate, root weight