فهرست مطالب

نشریه روان شناسی سلامت و رفتار اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا شهلا، رویا کوچک انتظار*، مهدیه صالحی، افسانه قنبری پناه صفحات 1-16

    در بین مدل های نظری موجود از بهزیستی روانشناختی، کمتر به ریشه های تحولی این سازه پرداخته شده است. این پژوهش باهدف تدوین مدل بهزیستی روان شناختی نوجوانان با باورهای وسواسی بر اساس سبک های دفاعی، وضعیت هویت ایگو و ارتباط والد - فرزند انجام شده است. مطالعه ی حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود که در جامعه ی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 انجام شد. نمونه آماری شامل 250 دانش آموز با باورهای وسواسی بود که به شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و به صورت هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه های سبک های دفاعی، بهزیستی روان شناختی، هویت ایگو، رابطه والد-فرزند و پرسشنامه عقاید وسواسی نسخه کودک و نوجوانی را تکمیل کردند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. بر اساس یافته ها رابطه والد و نوجوان به طور غیر مستقیم و منفی از طریق مکانیسم های دفاعی بر بهزیستی روانی اثر می گذارد (05/0≥p). این نتیجه بدان معناست که رابطه والد و نوجوان باعث افزایش مکانیسم های دفاعی و افزایش استفاده از مکانیسم های دفاعی باعث کاهش بهزیستی روانی می شود. همچنین رابطه ی والد و نوجوان، هم به طور مستقیم و غیرمستقیم هویت ایگو را پیش بینی می کند؛ در نتیجه با افزایش رابطه ی والد و نوجوان هویت یابی بهبود می یابد. در مسیر غیرمستقیم هویت، مکانیسم های دفاعی نقش واسطه ای دارند؛ به طوری که با افزایش رابطه ی والد و نوجوان، مکانیسم های دفاعی افزایش می یابد و پس از آن به طور مثبت بر هویت اثر می گذارد. این پژوهش اهمیت سبک های دفاعی، وضعیت هویت ایگو و ارتباط والد-فرزند در مدل پردازی بهزیستی روان شناختی نوجوانان با باورهای وسواسی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، باورهای وسواسی، رابطه والد-فرزند، سبک های دفاعی، هویت ایگو
  • تامارا میرآبی، فریبا حسنی*، فاطمه گلشنی، فرناز کشاورزی ارشدی صفحات 19-33

    هدف پژوهش حاضر با هدف اثربخشی طرحواره درمانی بر گرایش به مواد و تنظیم عواطف در مردان تحت درمان نگهدارنده با متادون انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی است به شیوه پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل که از میان مردان تحت درمان نگهدارنده با متادون مجتمع شهید ملت دوست،30 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با تخصیص تصادفی در گروه آزمایش و کنترل هر گروه (15 نفر) قرار داده شدند. در ادامه 5 نفر از پژوهش خارج شدند، 4 نفر ریزش داشتند.در گروه طرحواره درمانی 11 نفر، و گروه کنترل 10 نفر باقی ماندند. افراد گروه آزمایش در معرض مداخله ی 17 جلسه ای طرحواره درمانی قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در معرض چنین مداخله ای قرار نگرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه گرایش به مواد و عواطف مثبت و منفی استفاده شد. داده های پژوهش به کمک نرم افزار «اس. پی. اس. اس» و با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و تحلیل واریانس با انداره گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد طرحواره درمانی در کاهش گرایش به مواد و تنظیم عواطف در پایان درمان و بعد از پیگیری دو ماهه موثر واقع شده است و از طرحواره درمانی به عنوان یک روش درمانی موثر همراه با متادون درمانی برای کاهش گرایش به مواد و تنظیم عواطف، می توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان نگهدارنده با متادون، تنظیم عواطف، گرایش به مواد
  • محمدعلی سلمانی اردانی*، منصوره شهریازی احمدی صفحات 35-54

    تقویت خردمندی در کنار هوشمندی برای پیشرفت معنوی و علمی دانش آموزان موضوعی ضروری است. براین اساس باید شاخص های رفتاری و میزان خردمندی دانش آموزان با ابزاری معتبر و روا و متناسب با فرهنگ اسلامی سنجیده شود. این مطالعه با هدف سنجش خردمندی دانش آموزان نوجوان متوسطه اول نگاشته شده است. این مطالعه به لحاظ هدف جزء پژوهش های توسعه ای - کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان تیزهوش و دارای هوش متوسط دوره اول متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-97 بود. برای نمونه گیری از روش تصادفی خوشه ای استفاده شد و تعداد 400 نفر با پرسشنامه سنجش میزان خردمندی دانش آموزان نوجوان به صورت انفرادی مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS و به روش ضریب همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل شدند.نتایج تحلیل نشان داد که شاخص میانگین در گروه تیزهوش بیشترازگروه عادی است و دانش آموزان تیزهوش دختر و پسر، نمره بالاتری در پرسشنامه شاخص های رفتاری خردمندی دارند. عوامل هشت گانه با مقادیر ویژه بالاتر از یک توانسته اند 494/71 درصد از واریانس گویه ها را تبیین کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه نخست نشان داد که شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 895/0 محاسبه شد. هماهنگی بین عوامل با نمره کل قابل قبول است و شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد که نشان می دهد پرسشنامه برای سنجش خردمندی دانش آموزان از کفایت لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: دانش آموزان نوجوان، پرسشنامه خردمندی، ویژگی های روان سنجی، خردمندی
  • علی رهیده، مسعود قاسمی*، مژگان سپاه منصور صفحات 57-71

    هدف این پژوهش مدل یابی سازگاری اجتماعی بر اساس باور های فراشناختی با میانجی گری بعد تعهد در دانش آموزان متوسطه دوره دوم بود. این پژوهش از نوع کاربردی و شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی و به روش معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم دبیرستان های شهرستان رباط کریم در سال تحصیلی 1400-1399بود. باروش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی نسبتی تعداد 390 دانش آموز انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های سازگاری سین ها و سینگ (1993)، باور های فراشناخت کارت وایت هاتون (2004)، ابعاد هویت، قسمت مربوط به بعد تعهد برزونسکی (1989) بود. داده های جمع آوری شده به روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی با داده ها برازش مناسب دارد. اثر مستقیم باورهای فراشناختی بر سازگاری اجتماعی معنادار گردید (05/0 > p , 174/0-= β) اما اثر استاندارد غیر مستقیم باورهای فراشناخت بر سازگاری اجتماعی با نقش میانجی تعهد(05/0 < p , 029/0= β)و همچنین اثر کامل این متغیرها معنادار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین متغیر بعد تعهد در هویت نتوانست نقش میانجی گرانه را در میان دو متغیر باورهای فراشناختی و سازگاری اجتماعی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، باور های فراشناختی، بعد تعهد در هویت
  • مهان محمودی، زهرا دشت بزرگی* صفحات 73-85

    سالمندی مثل تمامی دوره های زندگی همانند کودکی و نوجوانی از مراحل مهم زندگی به شمار می رود و چون این دوره آخرین دوره هویت یابی به شمار می آید بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش میانجی کیفیت زندگی در رابطه بین معنایابی زندگی و احساس انسجام با اضطراب مرگ در سالمندان شهر اهواز بود. طرح پژوهش، همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان شهر اهواز بود. به این منظور 108 سالمند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر (1970)، معنایابی زندگی استیگر و اوشی (2004)، احساس انسجام فلسنبرگ- مدسن، ونتگوت و مریک (2006) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی - فرم کوتاه (1966) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش ضریب همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد (p<0.05). نتایج نشان داد تمامی مسیرهای مستقیم به جز مسیر احساس انسجام به اضطراب مرگ معنادار شدند (p<0.05). همچنین، بین معنایابی زندگی با اضطراب مرگ از طریق کیفیت زندگی و نیز بین احساس انسجام با اضطراب مرگ از طریق کیفیت زندگی رابطه غیرمستقیم وجود داشت. بنابراین، با آگاه سازی و به کارگیری تدابیری جهت توانمندسازی سالمندان در زمینه کیفیت زندگی در رابطه بین معنایابی زندگی و احساس انسجام نقش بسزایی در کاهش اضطراب مرگ در سالمندان ایفا کرد .

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، احساس انسجام، سالمندان، کیفیت زندگی و معنایابی زندگی
  • بتول علی پور گوراند، معصومه آزموده*، خلیل اسماعیل پور، سید داوود حسینی نسب صفحات 87-101

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه صفات تاریک و روشن شخصیت و تمایز یافتگی عاطفی با رضایت از زندگی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی (سلامت) شهر تبریز در سال 1400 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 400 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت از زندگی (دینر و همکاران، 1985)، پرسشنامه صفات تاریک شخصیت جانسون و وبستر (2010)، پرسشنامه سه گانه روشن شخصیت کافمن و همکاران (2019)، پرسشنامه خودمتمایزسازی DSI-SF اسکورن و فردلندر (1998) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با کاربرد نرم افزارSPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل آزمون همبستگی پیرسون نشان داد؛ بین صفات تاریک شخصیت با رضایت از زندگی رابطه مستقیم و منفی وجود دارد. بین صفات روشن شخصیت و تمایز یافتگی عاطفی با رضایت از زندگی رابطه مستقیم و مثبت وجود دارند. نتایج تحلیل مدل رگرسیون نشان داد که 0/68 تغییرات رضایت از زندگی به وسیله متغیرهای پیش بین تبیین می شود که در این میان صفات روشن شخصیت توان بیشتری از سایر متغیرها در پیش بینی رضایت از زندگی دارد. بنابراین نتایج این تحقیق می تواند کاربردهای عملی برای استفاده مشاوران وروانشناسان داشته باشد تا با انجام مداخلات روانشناختی تاثیر قابل توجهی بر افزایش میزان رضایت از زندگی داشته باشند.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، شخصیت، تمایز یافتگی عاطفی
|
  • Reza Shahla, Roya Kochakentezar *, Mahdieh Salehi, Afsaneh Ghanbaripanah Pages 1-16

    To achieve the different dimensions of mental health, communities need to provide the ideal of self-actualization and excellence for their members. Psychological well-being is an effort to grow and develop in order to realize the potential of a person in a variety of dimensions, such as autonomy, personal growth, purposefulness in life, mastery of the environment, positive relationship with others, and self-acceptance, all rooted in the development of personality. According to the above-mentioned articles, this research aimed to develop a psychological well-being model for adolescents with social anxiety based on defensive styles, Ego identity status, and parent-child relationship. This research was a correlational study. The statistical population of this study was all the boy sophomores in Tehran in 2017-2018. The sample also included 250 social anxiety students with a multistage cluster sampling method and purposefully selected. The criterions of entering this research included: informed consent, age range (15-18 years) and outcomes of the project included: reluctance to continue cooperation and lack of completion of the questionnaires by participants. The participants completed the Defense Style Questionnaire, the Ryff Scale of Psychological Well-Being, the Ego Identity Process Questionnaire, the Parent-Child Rating Scale and the obsessive beliefs questionnaire. We used structural equations analysis to examine the data. All stages of analysis were performed using SPSS (v.24) and AMOS (v.24) software packages. According to the findings, the parent-adolescent relationship indirectly and negatively affects psychological well-being through defense mechanisms (p≥0.05). The parent-adolescent relationship also directly and indirectly predicts identity.

    Keywords: psychological well-being, obsessive beliefs, parent-child relationship, defensive styles, ego identity
  • Tamara Mirabi, Fariba Hassani *, Fatemeh Golshani, Farnaz Keshavarzi Arshadi Pages 19-33

    Introduction The aim of this study was the effectiveness of schema therapy on tendency to drugs and Regulation Affection in men undergoing methadone maintenance treatment. Method of the study is an semi experimental by pre-test, post-test and follow-up with a control group, among the men undergoing methadone maintenance treatment who referred to the Shahid Mellatdoost service-support complex, a sample included 30 men were selected through judgment sampling and finaly divided to 2 groups by randomization (15 men in each group), In the course of study 5 men were excluded from the study and 4 men fell. Thus, 11 men in the unified transdiagnostic of emotional disorders treatment group, and 10 men in the control group. The experimental group was exposed to the intervention of 17 sessions of schema therapy, while the control group was not exposed to such intervention. Addiction potential and positive and negative scale Was used to collect data. Research data with the help of software "Spss, and were analyzed using descriptive statistics and analysis of variance with repeated measures.Findings showed that schema therapy was effective in reducing tendency to drugs and regulate affection at the end of treatment and after two months of follow-up. Schema therapy can be used as an effective treatment with methadone therapy to reduce tendency to drugs and regulate affection.

    Keywords: RegulationAffection, Methadon MaintenanceTreatmen, tendency to drugs, Schema Therapy
  • Mohammad Ali Salmani Ardani *, Mansure Shahriari Ahmadi Pages 35-54

    Strengthening wisdom along with intelligence is essential for students' spiritual and scientific progress. Accordingly, the behavioral indicators and the level of wisdom of students should be measured with a valid tool and appropriate to Islamic culture. The aim of this article assess the wisdom of adolescent students is written.This article is a part of development-applied research in terms of purpose and descriptive-survey type in terms of data collection method. The statistical population included all gifted and moderately intelligent students of the first year of high school in Isfahan in the academic year of 1997-98. Cluster random sampling method was used and 400 people were tested individually with a questionnaire to assess the level of wisdom of adolescent students.. Data were analyzed using Spss and AMOS software using correlation coefficient, heuristic and confirmatory factor analysis.The results of the analysis showed that the mean index in the gifted group is higher than the normal group and gifted male and female students have a higher score in the Wise Behavioral Indices Questionnaire. Eight factors with eigenvalues higher than one were able to explain 71.494% of the variance of items. The results of the first-order confirmatory factor analysis showed that the model fit index is at a desirable level. The reliability of the questionnaire was calculated in terms of Cronbach's alpha coefficient 0.895. The coordination between the factors with the total score is acceptable and the model fit index is at a desirable level, which indicates that the questionnaire is sufficient.

    Keywords: Adolescent students, Wisdom Questionnaire, Psychometric properties, wisdom
  • Ali Rahideh, Masoud Ghasemi *, Mojgan Sepahmansour Pages 57-71

    The purpose of this study is to modeling social adjustment based on metacognitive beliefs with a mediating role in the commitment of identity in high school students. The research method was applied type and in terms of collection method، it was descriptive and structural equation modeling (SEM) method was used. The statistical population included all second course high school boy students in Robat Karim in the academic year 2020-2021. Using random multi-stage cluster 390 students were selected. The research tools included the Brzonsky Identity Style Inventory، Sinha & Singh Adjustment Inventory، Thinking Styles Questionnaire and Adolescent Version of Meta-cognition Questionnaire. The collected data were analyzed by structural equation modeling. The results showed that the proposed model fits well with the data. The direct effect of metacognitive beliefs on social adjustment was significant (β = .174, p<.05) but the standard effect of indirect metacognitive beliefs on social adjustment with the mediating role of commitment (β =., 029, p> .05) and also the full effect These metrics are not significant.

    Conclusion

    Therefore, the variable of commitment could not play a mediating role between the two variables of metacognitive beliefs and social adjustment.

    Keywords: social adjustment, Metacognitive beliefs, dimension of commitment in identity
  • Mahan Mahmoodi, Zahra Dasht Bozorgi * Pages 73-85

    The elderly, like all periods of life, is an important stage of life, such as childhood, and because this period is the last period of identification, it is very important. The aim of this study was to investigate the mediating role of quality of life(QOL) in the relationship between the meaning of life and a sense of cohesion with death anxiety in the elderly in Ahvaz. The correlation research design was structural equation modeling. The statistical population included all the elderly in Ahvaz. For this purpose, 108 elderly people were selected by the available sampling method. To collect the data, questionnaires such as Death anxiety of Templer (1970), Meaning of life of Stjeger & Oshi (2004), Sense of coherence of Flensborg-medsen, Ventegodt & Merrick (2006) & World Health Organization Quality of Life Questionnaire- Short Form (1966) were used. For data analysis, the Pearson correlation coefficient & structural equation method were used (p<0.05). The results showed that all was a direct path was significant except for the relationship between a sense of coherence and death anxiety (p>0.05). Also, there was an indirect & significant relationship between the meaning of life with death anxiety with the role of mediator (QOL) & between sense of coherence with death anxiety with the role of mediator (QOL). Thus, informing and applying measures to empower the elderly in the field of (QOL) in the relationship between meaning in life and a sense of cohesion played a significant role in reducing death anxiety in the elderly.

    Keywords: death anxiety, Sense of cohesion, elderly, quality of life, meaning of life
  • Batoul Alipour Gourand, Masoumeh Azemoudeh *, Khalil Esmaielpour, Seyed Davood Hosseini Nasab Pages 87-101

    This study aimed to investigate the relationship between dark and light personality traits and emotional differentiation with life satisfaction. The research method was a descriptive correlation. The statistical population was those who were referred to health centers in Tabriz in 2021 and 400 people were selected by convenience sampling. The Life Satisfaction Questionnaire (Diner et al, 1985), Johnson & Webster Dark Traits of Personality Questionnaire (2010), light triads of personality Questionnaire of Kaufman et al. (2019), DSI-SF self-differentiation questionnaire (Skowron and Friedlander, 1998), were used to collect data. Data were analyzed using the Pearson correlation test and multiple regression using SPSS software version 26. The results of the Pearson correlation test analysis showed; There is a direct and negative relationship between dark personality traits and life satisfaction. There is a direct and positive relationship between light personality traits and emotional differentiation and life satisfaction. the results of regression model analysis showed that 0.68 life satisfaction changes are explained by predictor variables and light triads of personality have more power among the research components in predicting life satisfaction. Therefore, the results of this study can have practical applications for the use of counselors and psychologists to have a significant impact on increasing life satisfaction by performing psychological interventions.

    Keywords: life satisfaction, personality, emotional differentiation