فهرست مطالب

نشریه روان شناسی سلامت و رفتار اجتماعی
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده شهره طاهری، منصوره شهریازی احمدی*، حسن پاشاشریفی صفحات 1-15

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی بازی های موسیقایی بر اضطراب و افسردگی دانش آموزان با آسیب بینایی دوره دوم ابتدایی است. تحقیق حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل 60 نفر دانش آموزان با آسیب بینایی 9 تا 15 سال است (11/47=M). نمونه گیری به روش غربالگری با پرسشنامه های اضطراب اسپنس، افسردگی CDI و بعد از همتا سازی بر اساس سن و نوع آسیب بینایی، 28 نفر در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی 10 جلسه 30 دقیقه ای مداخله دریافت کرد. داده ها با نرم افزار SPSS و روش آماری تحلیل کواریانس، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد بین گروه ها در خط پایه تفاوتی وجود نداشت. نتایج تی زوجی نشان داد بین پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایشی تفاوت ایجاد شده است. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد در گروه آزمایشی در متغیر اضطراب تفاوت معنی دار ایجاد شده است، اما در متغیر افسردگی تفاوت معنی داری ایجاد نشد. نتایج نشان داد که بازی های موسیقایی می تواند روش مناسب برای تاثیرگذاری بر اضطراب کودکان با آسیب بینایی باشد (0/0001>p). با توجه به اهمیت بازی در زندگی کودکان، این روش می تواند باعث توانمندسازی و ایجاد حس مثبت شود، بنابراین برنامه ریزی جهت آموزش راهکارهای شاد زیستن به آنها اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: بازی، موسیقی، آسیب بینایی، اضطراب، افسردگی
  • فرزانه فردین فر، محمد محمدی پور* صفحات 17-29

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نوموفوبیا بر اساسطرحواره های هیجانی در بین دانشجویان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نیمسال اول تحصیلی 1399-1400بود که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی تعداد 350 نفر (214 نفر دختر و 136 نفر پسر)بر اساس فرمول کوکران از بین دانشجویان 18 تا 25 سال به طور در دسترس انتخاب شدند و سپس با توجه به شرایط بیماری کووید 19، پرسشنامه های نوموفوبیا (NMP-Q) از بیلدریم و کوریا (2015)و طرحواره های هیجانی (LESS) ازلیهی (2002) به شکل مجازی روی آنها اجرا شد. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 25 انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بیشترین همبستگی بین مولفه کنترل (0.527-=r) و کمترین همبستگی بین ابراز هیجانات وجود دارد(0.007=r). همچنین مولفه های کنترل، نشخوارگری و احساس شرم و گناه به میزان 17 درصد از واریانس نوموفوبیا را تبیین می کنند. در مجموع می توان گفت که ویژگی های روانشناختی عمیقی مانند طرحواره ها و هیجانات افراد می تواند در تشدید یا تسکین علایم نوموفوبیا موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، طرحواره های هیجانی، نوموفوبیا
  • محدثه فهیمی علی آباد*، فریبا زرانی، ابراهیم علیزاده صفحات 31-43

    این پژوهش با هدف شناسایی و درک نیازهای اجتماعی مراقبان بیماران مبتلا به سرطان، درجهت فراهم سازی اطلاعات لازم جهت طراحی مداخلات آموزشی و روانشناختی مبتنی بر نیازهای این مراقبان انجام شده است. پژوهش به شیوه ای کیفی و با استفاده از رویکرد نظریه رویه در سال 1399 انجام شده است. مشارکت کنندگان را مراقبان بیماران مبتلا به سرطان در تهران تشکیل داده اند. اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 21 مراقب و با استفاده از نمونه گیری نظری و هدفمند تا رسیدن به اشباع اطلاعات گردآوری شد. براساس کدگذاری متون مصاحبه ها و مشاهدات صورت گرفته، نیازها و طبقه بندی آنها استخراج گردید. نیازهای حمایت اجتماعی کشف شده در سه مقوله ی عاطفی، ابزاری، و اطلاعاتی قابل دسته بندی شد. مقوله های فرعی استخراج شده از این نتایج عبارتند از: "نیاز به مراکز تخصصی و سازمان های حمایتی"، "نیاز به پشتیبانی شغلی"،"نیاز به ارتباط با جامعه" و "نیاز به اطلاعات پزشکی و سلامت روان". یافته ها نشان دادند، عواقب اجتماعی سرطان برای مراقب چشمگیر است. از بعد اجتماعی، جداشدن مراقب از جامعه جدی است و حتی بعد از اتمام دوره ی مراقبت، بازگشت مراقب به جامعه دچار مشکلاتی می شود. در این خصوص توانمندسازی مراقبان در مورد پیامدهای اجتماعی ای که ممکن است تجربه کنند و همچنین آموزش افراد جامعه و نزدیکان برای درک بیشتر شرایط مراقب مفید می باشد. داشتن اطلاعات پزشکی و سلامت روان در ایجاد احساس کنترل به مراقب کمک می کند. ایجاد آگاهی در بین متخصصان مراقبت های بهداشتی و همچنین پشتیبانی شغلی از دیگر عوامل مهم برای برطرف کردن نیاز اجتماعی مراقبان شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: بیماران مبتلا به سرطان، حمایت اجتماعی، مراقبان، نظریه رویه، نیاز
  • پرستو آفریننده*، شیما پرندین صفحات 45-61

    زنان سرپرست خانوار مشکلات جسمی و روانی بسیاری دارند. می توان از روش های محاسبات ریاضی به عنوان ابزاری کارا برای پیش بینی مشکلات روانی افراد استفاده نمود. هدف مندی و خوش بینی به آینده از مولفه های مهم در تاب آوری است که در شادکامی زنان موثر است. عدم شادکامی و افسردگی در زنان سرپرست خانواده یک بیماری است لذا نیاز به شناسایی و پیش بینی دارد. هدف از انجام این تحقیق پیش بینی شادکامی زنان سرپرست خانواده بر اساس مولفه های تاب آوری با استفاده از سیستم استنتاج عصبی فازی بود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه تاب آوری کانر و دیودیسون و شادکامی آکسفورد بود. جامعه آماری شامل تعداد 50 زن سرپرست خانواده بود. پس از تکمیل، نمره گذاری پرسشنامه و ثبت اطلاعات و تحلیل با نرم افزار SPSS و کاربرد جعبه ابزار ANFIS به مدلسازی اقدام گردید. میانگین نمره تاب آوری و شادکامی زنان سرپرست خانوار به ترتیب 39.8 و 40.26 بود. پس از ارزیابی مدل ها، از مدل نهایی برای پیش بینی شادکامی براساس مولفه های تاب آوری استفاده شد. براساس نتایج همبستگی بین تاب آوری و شادکامی زنان سرپرست خانواده 0.96 بود. نتایج نشان داد افزایش تاب آوری در زنان سرپرست خانواده تاثیر مستقیم و معناداری بر میزان شادکامی آنان داشت. براساس نتایج دقت بالا 0.94 مدل نهایی شبکه های عصبی فازی می توان برای پیش بینی سطح شادکامی زنان سرپرست خانواده بویژه در سطح خطر افسردگی به خوبی و با دقت بالا استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، شادکامی، تاب آوری، شبکه های عصبی فازی
  • فرامرز ملکیان* صفحات 63-77

    مهمترین هدف نظام عدالت کیفری برای پاسخ به پدیده جرم بازپروری مجرمین برای بازگشت سعادتمندانه به جامعه است بنابراین بررسی وضعیت موجود آموزش سلامت روانی- اجتماعی در زمینه های آموزش خدمات اصلاحی، تربیتی، پزشکی و قضایی به زندانیان و مقایسه آن با وضعیت مطلوب در راستای ارتقای سلامت زندانیان از اهمیت فراوانی برخوردار است.پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و شیوه اجرا علی- مقایسه ای است و داده ها کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان زندان مرکزی شهر کرمانشاه بود که تعداد آنها 385 نفر بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 100 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد میزان وضعیت موجود آموزش سلامت روانی- اجتماعی به زندانیان در خرده مقیاس های قضایی 38 درصد، پزشکی9/30 درصد، تربیتی 5/15 درصد و اصلاحی 5/15 درصد بود و فقط60 درصد از مشارکت کنندگان از وضعیت موجود آموزش سلامت روانی- اجتماعی به زندانیان رضایت داشتند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد در خرده مقیاس های اصلاحی و تربیتی تفاوت معنادار، اما در خرده مقیاس های پزشکی و قضایی تفاوت معناداری نبود. بین وضعیت موجود با وضعیت مطلوب آموزش سلامت روانی- اجتماعی زندانیان تفاوت وجود داشت. بنابراین لازمه کاهش فاصله هر چه بیشتر وضعیت موجود آموزش سلامت روانی- اجتماعی زندانیان با وضعیت مطلوب تغییر و تقویت محتوایی و اجرایی برنامه های آموزش سلامت محور بر اساس نیازهای روانی- اجتماعی زندانیان است.

    کلیدواژگان: آموزش، سلامت روانی و اجتماعی، زندانیان، کارکنان زندان
  • علی جباری ظهیرابادی، مهدی شریعتمداری*، یلدا دلگشایی، فرشته کردستانی صفحات 79-100
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه الگوی ارتقا سلامت روان دانش آموزان ابتدایی مبتنی بر آموزش مهارتهای زندگی و عوامل سه شاخگی بود.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری در بخش کمی معلمان ابتدایی شاغل به تدریس در شهرستان رفسنجان شامل 1457 نفر می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه حداقل 304 نفر برآورد شد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تبیین بهتر نتایج و آشکار شدن موارد مغفول در فاز کمی، 13 مصاحبه عمیق در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به صورت گلوله برفی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در خصوص مولفه های آموزش مهارتهای زندگی و عوامل سه شاخگی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن به وسیله تحلیل عاملی تاییدی و همچنین روایی صوری و پایایی توسط محاسبه آلفای کرونباخ بترتیب با مقادیر 830/0 و 81/0 سنجیده و الگوی اجرایی تحقیق با استفاده از داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه و همچنین بهره گیری از فنون آمار توصیفی، استنباطی و مدلسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: الگو، مهارت های زندگی، دانش آموزان ابتدایی، مدل سه شاخگی
  • مژگان سپاه منصور* صفحات 103-106

    سلامت اجتماعی ، مفهوم جدیدی است که می تواند به عنوان یکی از ارکان اصلی شرایط و نتایج سلامت در مفهوم عام به حساب آید. قلمرو سلامت اجتماعی وسیع و حوزه های گوناگونی از جمله حمایت اجتماعی ، مشارکت اجتماعی ، پذیرش اجتماعی ، شکوفایی اجتماعی ، اعتماد اجتماعی ، سازگاری اجتماعی، مسیولیت پذیری اجتماعی ، رفاه اجتماعی ، کیفیت زندگی را در بر می گیرد. سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سلامت را بهزیستی کامل جسمانی، روانی و اجتماعی، نه صرف نبودن بیماری تعریف می کند. در تعریف دیگر ردیف (1998) مفهوم سلامت اجتماعی را شامل ابعاد عملکرد مثبت ذهن در روابط اجتماعی می داند که عبارت اند از: پذیرش خود، رشد شخصی، روابط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط، هدفمند بودن در زندگی و استقلال. از دیدگاه کییز فرد سالم اجتماع را به صورت یک مجموعه معنادار، قابل فهم و بالقوه برای رشد و شکوفایی دانسته و احساس می کند که به جامعه تعلق دارد ، از طرف جامعه پذیرفته می شود، و در پیشرفت آن سهیم است. مطالعات انجام شده نشان داده است که بین مفهوم سلامت روانی و سلامت اجتماعی رابطه زیادی وجود دارد و سلامت اجتماعی نقش مهمی در پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا کرده و یکی از محورهای ارزیابی سلامتی جوامع مختلف محسوب می شود . لذا هدف تمامی جوامع این است که سلامت اعضایشان را حفظ کرده و ارتقاء بخشند. سایر تحقیقات نشان داده است که دریافت حمایت اجتماعی، وضعیت تعهد ، سطح تحصیلات ، پایگاه اجتماعی اقتصادی ، و مهارت های ارتباطی با سلامت جسمانی و روانی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی، سلامت روان شناختی
|
  • Seyede Shohre Taheri, Mansure Shahriari Ahmadi *, Hasan Pashasharifi Pages 1-15

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of musical games on anxiety and depression in students with visual impairment in the second grade of elementary school. The present study is a experimental study with a pretest, posttest design with a control group. The statistical population includes 60 students with visual impairment aged 9 to 15 years (M = 11.74). Sampling by screening method with Spence Anxiety Questionnaire, CDI Depression Inventory and after matching based on age and type of visual impairment, 28 people were divided into experimental and control groups. The experimental group received 10 sessions of 30 minutes of intervention. Data were analyzed by SPSS software and statistical methods of analysis of covariance, independent t-test and paired t-test. The results of independent t-test showed that there was no difference between the groups in the baseline. Paired t-test results showed that there was a difference between pre-test and post-test of the experimental group.The results of analysis of covariance showed that in the experimental group there was a significant difference in the anxiety variable, but there was no significant difference in the depression variable. The final results showed that musical games can be a suitable method to affect the anxiety of children with visual impairment (P <0.0001). According to importance of play in children's lives, this method can empower and create a positive feeling, so planning to teach them ways to live happily is especially important .

    Keywords: Play, music, Visual impairment, anxiety, Depression
  • Farzaneh Fardinfar, Mohammad Mohammadipour * Pages 17-29

    The aim of this study was to predict nomophobia based on emotional schemas among students. The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all students of Mashhad University of Medical Sciences in the first semester of the academic year 1399-1400. The nomophobia questionnaires (NMP-Q) by Bildrim and Correa (2015) and the emotional schemas (LESS) by Leahy (2002) were virtually selected and then virtualized according to the condition of Covid 19 disease. Done. Accomplished. Data analysis was performed by Pearson correlation test and stepwise regression using SPSS software version 25. Findings indicated that there was the highest correlation between the control component (r = -0.527) and the lowest correlation between emotion expression (r = 0.007). They also explain the components of control, rumination, and feelings of shame and guilt in 17% of the variance of nomophobia. In general, it can be said that deep psychological characteristics such as schemas and emotions can be effective in aggravating or relieving the symptoms of nomophobia.

    Keywords: Students, emotional schemas, Nomophobia
  • Mohadese Fahimi Aliabad *, Fariba Zarani, Ebrahim Alizade Pages 31-43

    The aim of this study was to identify and understand the social needs of caregivers of cancer patients in order to provide the necessary information to design educational and psychological interventions based on the needs of these caregivers. This research was conducted in a qualitative manner using the facet theory approach in 1399. Participants are caregivers of cancer patients in Tehran. Data were collected through semi-structured interviews with 21 caregivers and using theoretical and Purposeful sampling to achieve information saturation. Based on the coding of the texts of the interviews and observations, their needs and classifications were extracted. The social support needs identified can be classified into three categories: emotional, instrumental, and information. The sub-categories extracted from these results are: "Need for specialized centers and support organizations","Need for job support"," Need to connect with the community "and" need for medical information and mental health ". The social consequences of cancer are significant for the caregiver. In terms of the need to connect with the community, it seems that separating the caregiver from the community is serious and even after completing the care period, it is difficult for the caregiver to return to the community. Educating people in the community is useful for better understanding caring conditions. Having medical information and mental health helps the caregiver to create a sense of control, so it is necessary to create awareness among health care professionals, and finally job support was identified as one of the important factors to meet the caregiver's tool needs.

    Keywords: Cancer Patients, social support, caregivers, Facet Theory, Need
  • Parastoo Afarinandeh *, Shima Parandin Pages 45-61

    Female-headed households have many physical and mental problems. Today, methods of mathematical computing can be used as reliable tool for predicting individuals' psychological problems. Targeting and optimism about the future are important components of resiliency that affect women's happiness. Happiness and consequently depression in female-headed households is a disease so it needs to be identified and predicted. The aim of this study was to predict happiness in female-headed based on resiliency components using ANFIS. In this study, the measuring instrument was the Conner and Davidson Resiliency and the Oxford Happiness Questionnaire. The statistical population included 50 female-headed households. The mean happiness and resiliency in female-headed households was 39.8 and 40.26, respectively. After evaluating the models, the final model of happiness prediction based on resiliency components was used. Based on the results, the correlation between resiliency level and happiness of female head was 0.96. The results showed that increasing resiliency in the Female-headed households had a direct and significant effect on their happiness. Based on the results of the high accuracy 0.94 in the final model, fuzzy neural networks can be used well and accurately to predict the level of happiness of Female-headed households, especially at the level of their depression risk.

    Keywords: female-headed households, happiness, resiliency, fuzzy neural network
  • Faramarz Malekian * Pages 63-77

    The most important goal of the criminal justice system is to respond to the phenomenon of the crime is to rehabilitate criminals to return to society happily. Therefore it is very important to study current status of psychosocial health education in the fields of education of correctional, educational, medical and judicial services to prisoners and its comparison with the desired situation in order to promote the health of prisoners.The present study according to the purpose is applied, the way it is done is causal-comparative, and quantitative data were collected using a researcher-made questionnaire. The statistical population includes all staff of Kermanshah Central Prison, which numbered 385 people, using simple random sampling, 100 of them were selected as the sample.The results showed that the current status of psychosocial health education to prisoners in the subscales of judicial is equal to 38%, medicine 30.9%, educational 15.5% and correction 15.5%, and only 60% of the participants were satisfied with the current state of psychosocial health education to prisoners. there was a significant difference in correctional and educational subscales, but no significant difference in medical and judicial subscales.There was a difference between the current situation and the desired situation of mental and social health education of prisoners. Therefore, to reduce the distance between the current state of mental health education and the desired situation of prisoners, it is necessary changing and strengthening the content and implementation of health-oriented education programs based on the psycho-social needs of prisoners.

    Keywords: education, mental, social health, prisoners, prison staff
  • Ali Jabbari Zahirabadi, Mehdi Shariatmadari *, Yalda Delgoshaei, Fereshteh Kordestani Pages 79-100
    Objective

    The aim of this study was to provide a mental health promotion model for elementary students based on life skills training and triangular factors.

    Methodology

    The statistical population in the quantitative section of elementary teachers working in Rafsanjan city includes 1457 people. Using Cochran's formula, the number of samples was estimated at least 304 people and were selected using simple random sampling method. In order to better explain the results and reveal the neglected cases in the quantitative phase, 13 in-depth interviews in the qualitative section were conducted using purposive sampling method in the form of snowballs. Data collection tool on life skills training components and triangular factors, a researcher-made questionnaire whose validity was measured by confirmatory factor analysis as well as face validity and reliability by calculating Cronbach's alpha with values ​​of 0.830 and 0.81, respectively. And the executive model of the research were analyzed using the data collected through a questionnaire as well as descriptive statistics, inferential statistics and structural equation modeling.

    Results

    The research model was presented with 15 components of life skills and 10 components of triangular factors.

    Keywords: pattern, Life skills, Elementary Students, triangular model