فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوقی فضای مجازی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن موثقی* صفحات 1-17

    از هر زاویه ای به جنگ بنگریم آن را پدیده ای سهمگین و خشونت آمیز خواهیم یافت. در عین حال در طول تاریخ، جنگ و مخاصمات مسلحانه هزاران بار اتفاق افتاده و در آینده نیز اتفاق خواهد افتاد و بشریت را از آن گریزی نیست اما می تواند قانون و اخلاق را بر آن حاکم سازد تا جنگ که در حقیقت نشانگر تعارض منافع است به توحش و جنایت مبدل نشود. اما در هزاره سوم ماهیت و شکل جنگها در حال تغییر است و این شامل قواعد حقوق بین الملل مخاصمات مسلحانه نیز می گردد به همان نحوی در دستورالعمل تالین 1 و 2 از سوی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تصریح شده است روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و نتایج تحقیق ثابت می کند که امکان اعمال موازین انسانی حقوق بین الملل بشردوستانه در جنگهای سایبری نیز وجود دارد زیرا جنگ پدیده ای است که همه اقشار یک کشور را مخاطب قرار می دهد و آسیب های جدی و تاثیرگذار را بر حق حیات و دیگر نسل های حقوق بشر می گذارد چرا که مخاطب اولین مرحله جنگهای سایبری، اطلاعات طبقه بندی نظامی و امنیتی بوده و در مرحله بعد نوبت به تخریب، انتقال، تغییر و تحریف اطلاعات و داده های مربوط به مردم و شهروندان غیرنظامی دشمن می رسد و چون غیرنظامیان رزمنده به حساب نمی آیند بنابراین نباید مخاطب حملات و جنگهای سایبری قرار بگیرند و می بایست حقوق بین الملل بشردوستانه که جزو ارزشهای مشترک بشری است در مورد آنها رعایت شود.

    کلیدواژگان: مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه، حقوق بین الملل، اطلاعات، جنگهای سایبری
  • علیرضا انصاری مهیاری، زهرا سادات حسینی* صفحات 18-26

    یکی از مسایل مهم جامعه بین المللی، توسل به زور بوده و تحولاتی را به خود دیده است.توسل به زور از جمله قواعد مهم حقوق بین الملل است که در بند 4 ماده 2 منشور به ممنوعیت این امر اشاره شده است.با رشد و توسعه همه جانبه جوامع، مفهوم توسل به زور نیز تغییر پیدا کرده و ابعاد جدیدی از آن ایجاد شده و روش های جدیدی از آن توسط دولت ها مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از این روش ها، حملات سایبری می باشد.سلاح های مورد استفاده در حملات سایبری، نمونه سلاح های جدیدی است که توانایی این سلاح ها و حملات در آسیب رساندن، کشتن و تخریب فیزیکی در فضای سایبر، مفهوم توسل به زور را متحول ساخته است. در این پژوهش، هدف، بررسی جرایم و فضای سایبری برای روشن نمودن ماهیت حملات سایبری و ارتباط این حملات با توسل به زور  می باشد.این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به این نتایج رسیده است که توسعه عرصه ارتباطات باعث گسترش حملات جدیدی شده که در فضای سایبر رخ می دهد و به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که این حملات دارند ، دولت ها تمایل زیادی به استفاده از این حملات دارند.همچنین زمانی که این حملات در مقیاس وسیعی صورت بگیرند و زیرساخت های حیاتی کشوری را مورد هدف قرار دهد، درواقع توسل به زور رخ داده است و تفاوتی ندارد که این زیرساخت ها دچار آسیب شوند یا خیر. صرف حمله سایبری به این زیرساخت ها، توسل به زور است و با اصل ممنوعیت توسل به زور مندرج در بند 4 ماده 2 منشور در تعارض است.

    کلیدواژگان: توسل به زور، جرایم سایبری، حملات سایبری، فضای سایبری، مخاصمات مسلحانه
  • علی آرمان* صفحات 27-43
    زمینه و هدف

    ظهور کووید-19سلامت جسم و روان را تهدید کرده و بر اقتصاد همه کشور های جهان و زندگی روزمره تاثیر منفی گذاشته است. همه کشورها محدودیت هایی از قبیل سفر، قرنطینه، تعطیلی مدارس، اقدامات فاصله گذاری اجتماعی را اعمال کرده اند. در شرایط کنونی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای سایبر نقش بسزایی در ایجاد ارتباط بین مردم ایفا می کند. اکثر کشورها از دورکاری و سازو کارهای آنلاین سیستم آموزشی استفاده کرده و دانش آموزان، دانشجویان و کارکنان در خانه فعالیت می کنند. همچنین ما در انجام فعالیتهایی مانند دورکاری، سیستم های مراقبت بهداشتی الکترونیکی، تحویل غذا و خریدهای آنلاین شاهد تقاضای بسیار بالایی بوده ایم. مجرمان سایبری کووید-19 را به عنوان فرصتی برای راه اندازی حملات علیه منافع مالی و ترویج اهداف شیطانی خود در نظر گرفته اند.

    یافته ها

    همزمان با شیوع همه گیری کرونا ویروس باج افزارها ،حملات فیشینگ و بات نت ها، سیستم های بانکی، آموزشی فضای مجازی شخصی، مراقبت های بهداشتی و منابعی مانند محرمانه بودن سوابق بیمار را مورد تهدید و حمله قرار داده و حریم خصوصی و محرمانگی و یکپارچگی داده ها را به خطر انداخته و مردم از طریق محتوای مرتبط با کووید-19 طعمه حملات سایبری می شده اند.

    نتایج

    ما چندین روش تهدید مهم امنیت سایبری که در طول این اپیدمی وجود داشته یا می تواند رخ دهد، همچنین در مورد نگرانی های موجود در بحبوحه این پاندمی با محوریت حریم خصوصی بحث کرده و چند مورد از روش های مقابله با این تهدیدها را مورد بررسی قرار داده که در نتیجه باعث خواهد شد که افراد با رعایت یکسری اصول اولیه تا حدود زیادی از قربانی شدن در فضای مجازی در امان باشند.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، امنیت سایبری، تهدیدات امنیتی، جرائم، کووید-19
  • محسن محمودی*، سالار صادقی صفحات 44-62
    متاورس به عنوان یک تکنولوژی نوپدید و نسل آینده اینترنت به دلیل ویژگی های خاص و جدیدی که داراست از جمله نامحدود بودن و همزمانی ارتباط در واقعیت های مجازی، بر سبک زندگی انسان تاثیر انکارناپذیری به صورت مثبت در حوزه های پزشکی، اقتصاد و آموزش و نیز به صورت منفی مانند بزهکاری های نوین، جعل هویت و خطر حریم خصوصی خواهد داشت. لذا مدیریت سبک زندگی در این فضای جدید از جهت فنی و محتوایی ضروری است. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی تاثیرات مثبت و منفی متاورس در سبک زندگی انسان و نحوه مدیریت و حکمرانی در متاورس می پردازد. در این راستا تعیین پروتکل ها و استاندارد های تعاملی و تبیین ابعاد حقوقی این فضا و محتواهای تولید شده در آن و تقویت حکمرانی در این قلمرو از مهم ترین کارهای پیش روی سیاستگذاران و قانونگذاران بوده و بر این اساس تامین امنیت سایبری و حریم خصوصی، شناسایی ریسک های احتمالی در متاورس، تقویت حاکمیت با توازن امنیت و آزادی در متاورس و آگاه سازی و آموزش مردم توسط رسانه ها جهت استفاده صحیح کاربران از متاورس ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: متاورس، سبک زندگی، واقعیت مجازی، اینترنت، بزهکاری، حکمرانی
  • مهدی اخلاصی* صفحات 63-72
    امروزه فضای مجازی زمینه ساز ظهور نسل جدیدی از بازیهای رایانه ای تحت عنوان «بازی های دیجیتال» شده است که به خاطر ویژگی هایی همچون جذابیت، آنلاین بودن با اقبال فراوانی از سوی نسل جوان مواجه شده است.خرید و فروش این بازی ها به دلیل بستر اجرا و نیز ماهیت کاراکترهای داخل بازی با ابهاماتی روبه رو است به گونه ای که برخی آن را نامشروع قلمداد کرده اند. از این رو، آن چه شایسته تحقیق است، بررسی حکم شرعی درآمدهای مالی سازندگان و ارایه کنندگان بازی های دیجیتال است.از همین رهگذر در نوشتار پیش رو، درآمدهای مالی حاصل از بازی های دیجیتال از منظرهای گوناگونی همچون: فروش بازی،استریم ، تستر بودن و شرط بندی مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج این نوشتار که با روش  توصیفی - تحلیلی سامان یافته، نشان می دهد که خرید و فروش بازی های دیجیتال در صورت خالی بودن از موانعی همانند: تقویت کفر، اهانت به مقدسات و ابزار قمار بودن، امری مجاز است. از همین رو، گردش های مالی حاصل از استریم و نیز همکاری در ساخت و رفع نقایص بازی ها نیز جایز خواهد بود و تنها درآمدهای ناشی از برد و باخت و گروگذاری نامشروع است.
    کلیدواژگان: بازی های دیجیتال، درآمد مالی، استریم، تستر، قمار .فضای مجازی
  • زهره صادقی*، محمدجواد عربیان صفحات 73-86

    نظر به مزایای حمله سایبری، به عنوان یک روش نوین جنگی در مقایسه با روش های متعارف و سنتی؛ توجه کشورهای مختلف در سال های اخیر به این پدیده جلب شده و ازآنجاکه تلاش های برخی کشورها و مجامع بین المللی برای نظام مندسازی ابزارها، شیوه ها و اثرات این سبک حمله و مخاصمه هنوز با عنایت به عدم اجماع و وفاق جامعه جهانی، منتهی به یک سند بین المللی نشده است؛ حقوقدانان بین المللی را در مواجهه با این پدیده و آثار مخرب آن بر زیرساخت های مهم و حیاتی کشورها و دفاع از حقوق ملت ها در مقابل حملات سایبری با مشکلات عدیده ای مواجه ساخته است. در حال حاضر قواعد حقوقی فراوانی بر وضعیت هایی که دولت هامی توانند متوسل به زور شوند [1] و چگونگی توسل به زور توسط آنها در مخاصمات مسلحانه[2]، حاکم است. برخی از این قواعد، قابل تطبیق بر حملات سایبری به طور خاص نیست؛ همانند قواعد مرتبط با حمایت از مجروحان، بیماران و غریقان. دیگر قواعد مشتمل بر اصول کلی است که حملات سایبری را هم در برمی گیرد؛ اصولی همانند ممنوعیت توسل به زور، تفکیک، ضرورت نظامی، تناسب و... . بااین وجود، به نظر می رسدفاصله ی بین سلاح های متعارف نظیر سلاح های بیولوژیکی و شیمیایی و روش های انجام حملات سایبری می تواند بسیار زیاد باشد. این نوشته نگاهی کلی به دو اصل ممنوعیت توسل به زور و اصل تفکیک داشته و دشواری تطبیق آن ها بر حملات سایبری را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: حملات سایبری، حقوق بین الملل، حقوق مخاصمات مسلحانه، اصل تفکیک، اصل ممنوعیت توسل به زور
|
  • Hasan Movassaghi * Pages 1-17

    Looking at war from any angle, we will find it a terrible and violent phenomenon. At the same time, throughout the history, wars and armed conflicts have happened thousands of times and will happen in the future, and humanity cannot escape from it. But, they can be ruled by law and morality, so that wars, which in fact represent conflict of interests, do not turn into savagery and crime. As we witness in the third millennium, the nature and form of warfare is nowadays changing, and this falls under the rules of the international armed conflicts as such that is stipulated under The Tallinn Manual 1 & 2 by the NATO. The research method in this research is descriptive-analytical and the results of the research confirm that it is possible to apply humanitarian standards of international humanitarian law in cyber warfare because war is a phenomenon that affects all sections of a country and causes serious harms. It also affects the right to life and other aspects of human rights, because the first stage of cyber warfare is military and security classified information, and the next stage is the destruction, transfer, change and distortion of information and data related to the people and civilians of the enemy, and, noting that the civilians are not considered as combatants, they must not be the target of cyber-attacks and that the international humanitarian law, which is a common human value, must be applied in such cases.

    Keywords: Armed Conflict, Humanitarian law, International law, Information, Cyber Warfare
  • Alireza Ansari Mahyari, Zahra Sadat Hosseini * Pages 18-26

    One of the most important issues of the international community has been the use of force and the changes and evolutions it has underwent. The use of force is one of the important rules of international law, which is mentioned in paragraph 4 of the Article 2 of the UN Charter. With the comprehensive growth and development of societies, the concept of resorting to force has changed and new dimensions have been created and new methods have been used by governments. One of these methods is cyberattacks. A cyberattack is an example of a new weapon the ability of which to damage, kill and physically destroy in cyberspace, has changed the concept of the use of force. In this study, the aim is to investigate cybercrime and cyberspace to clarify the nature of cyberattacks and the relationship between these attacks and the use of force. This research has achieved its results using descriptive-analytical method. It has been found out that the development of the field of communication has led to the spread of new attacks which occur in cyberspace and, because of the unique features that these attacks have, governments are very much willing in using these attacks. Furthermore, when these attacks are carried out on a large scale and target the vital infrastructure of the country the use of force has taken place indeed and that it makes no difference whether these infrastructures are damaged or not. The mere cyber-attack on these infrastructures is the use of force and is in conflict with the Principle of Prohibition of the Use of Force contained under paragraph 4 of Article 2 of the UN Charter. Cyber-attacks can be considered as resorting to force according to this article.

    Keywords: Use of force, Cybercrime, Cyber-attacks, Cyber space, Armed conflict
  • Ali Arman * Pages 27-43
    Background and purpose

    The emergence of the Covid-19 has threatened physical and mental health and has negatively affected the economy of all countries in the world as well as the people’s daily life. All countries of the world have imposed restrictions such as travel, quarantine, school closures, social distancing measures. In the current situation, information and communication technologies and cyberspace play a significant role in establishing communication between the people. Most of the countries in the world use remote working systems and online mechanisms of education letting students and staff stay and work from their homes. There has also been a very high demand in activities such as telecommuting, electronic health care systems, food delivery and online shopping. The cyberspace criminals have taken the Covid-19 Pandemic as an opportunity to launch attacks against financial interests and promote their nefarious purposes.

    Findings

    During the outbreak of the Covid-19, ransomware, phishing attacks and botnets have targeted the banking systems, personal virtual space education, health care and resources such as the confidentiality of patient records which have endangered privacy and have compromised the confidentiality and integrity of data. People are falling prey to cyber-attacks through Covid-19 related content.

    Results

    In this article, several important cyber security threat methods that existed or could occur during this pandemic have been examined. We have also discussed the concerns in the midst of this privacy-centered pandemic and finally examined some of the ways to deal with these threats. Abidance by the ways and methods revealed through this research will enable the people to keep safe in the cyber space to a noticeable degree.

    Keywords: Coronavirus, Cyber Security, Security Threats, crime, COVID-19
  • Mohsen Mahmoudi *, Salar Sadeghi Pages 44-62
    Metaverse, as an emerging technology and the next generation of the internet which enjoys noticeable special and quite new features including its unlimited and simultaneous communication possibility in virtual reality, promises undeniable positive effects on the human lifestyle in the fields of medicine, economics, and education. It also brings with itself some negative outcomes including new types of crimes, impersonation and privacy breach risks. Therefore, management of lifestyle in such a new environment is necessary from technical and content point of view. In this regard, defining interactive protocols and standards and explaining the legal aspects of such a space and the contents produced therein as well as strengthening of governance in this areas seem to be among the most important challenges and tasks that the policymakers and legislators encounter. Considering such points, ensuring cyber security and privacy, identifying possible risks in the metaverse, strengthening governance with a balance of security and freedom in the metaverse, and informing and educating people through the media will be necessary for users in using the metaverse appropriately
    Keywords: Metaverse, lifestyle, virtual reality, Internet, crime, Governance
  • Mehdi Ekhlasi * Pages 63-72
    Nowadays, virtual space has become the basis for the emergence of a new generation of computer games called "digitalNowadays, virtual space has become the basis for the emergence of a new generation of computer games called "digital games", which are very popular among the young generation owing to their being attractive and web-based. Purchase and selling of these games are accompanied with some ambiguities due to the mode of their execution and the nature of the characters inside the game in such a way that some have considered it illegitimate. Therefore, what is worthy of research is the examination and application of the Islamic rules on the financial income of the developers and providers of such digital games. For this purpose, the present article analyzes the financial incomes from digital games in the light of various perspectives such as game sales, streaming, being a tester and betting. The results of the present article, obtained by descriptive-analytical method, show that the purchase and sale of digital games, if free from obstacles and issues such as disbelief strengthening, sacrilege, and gambling usage, are permissible. Therefore, financial circulations resulting from the streaming as well as cooperation in their development and providing will also be allowed and that only the incomes from winnings and losings as well as pawning are illegal
    Keywords: Cyberspace, Digital Games, financial income, tester, Streaming
  • Zohre Sadeghi *, Mohammadjavad Arabian Pages 73-86

    Due to the many advantages of cyber attacks as a new method of warfare compared to the conventional and traditional methods of war, the attention of different countries has been drawn to this phenomenon over the recent years. Furthermore, noting the point that the efforts of some countries and international assemblies to systematize the tools, methods and effects of this style of attack and conflict still face a lack of consensus and, as a consequence, have not resulted in creation of an international document, the international lawyers have faced many challenges in dealing with this phenomenon and its destructive effects on the important and vital infrastructure of countries and defending the rights of nations against cyber attacks.There are now many legal rules governing the situations in which states can resort to force as well as the point as how they can resort to force in armed conflicts. Some of these rules do not apply specifically to cyber attacks including the rules related to the protection of the Wounded, Sick and Shipwrecked. Other rules include general principles that apply to cyberattacks. Nevertheless, it seems that the gap between conventional weapons such as biological and chemical weapons and methods of cyber-attack can be very large. This article addresses the Principle of Prohibition of the Use of Force and the Principle of Distinction and examines the challenges of applying the same to the cyber attacks.

    Keywords: Cyber Attacks, International law, Law of Armed Conflict, Principle of Prohibition of the Use of Force, Principle of Distinction