فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوقی فضای مجازی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت الله فتحی* صفحات 1-15
    به دلیل گسترش کاربران فضای مجازی، انواع جرایم رایانه ای روز به روز بیشتر شده و نحوه وقوع این جرایم نیز متنوع تر و پیشرفته تر شده است و با توجه به عدم شمول یا عدم کارامدی قوانین کیفری ناظر به جرایم سنتی، بسیاری از کشور ها از جمله قانونگذار جمهوری اسلامی ایران مبادرت به وضع قانون خاص در خصوص جرایم سایبری کرده است. یکی از اصول حقوق کیفری، تناسب جرم و مجازات و توازن بین مجازات ها در جرایم مشابه است. سوالی که این مقاله به دنبال پاسخ آن است این است که آیا توازن بین مجازات های جرایم مشابه در فضای سنتی و سایبری رعایت شده است یا خیر. روش تحقیق در این مقاله از نظر جمع آوری منابع کتابخانه ای  و از نظر محتوا، توصفی و تحلیلی است. با بررسی تطبیقی مجازاتهای جرایم سرقت سنتی و سرقت سایبری، کلاهبرداری سنتی و کلاهبرداری سایبری و تشویق و ترغیب به فساد و فحشاء در فضای سنتی و فضای سایبری معلوم می شود اصل تناسب جرم و مجازات و توازن مجازات ها در جرایم مشابه رعایت نشده است و مجازات جرایم مشابه در فضای سایبر به مراتب سبکتر از ارتکاب همان جرایم درفضای سنتی است که به نظر می رسد این اختلاف در مجازات فاقد توجیه حقوقی و منطقی است و بازنگری و اصلاح قانون را مطالبه می کند.
    کلیدواژگان: قانون جرایم رایانه ای، سرقت سنتی و سایبری، کلاهبرداری سنتی و سایبری، تشویق به فساد
  • آذر گیوکی*، محمدرضا حکاک زاده صفحات 16-29
    فضای ارتباطات و تعاملات دولتها، هم سو و هم زمان با پیشرفت علوم و فناوری نوین، درحال تغییر است؛ ابزارهای ارتباطی جدید، علاوه بر کمک به تعامل بهتر و سریع تر، پتانسیل تبدیل به تهدیدات تخریب کننده ای را دارند که ممکن است ضمن مداخله در امور داخلی یک کشور، حق تعیین سرنوشت مردم یک کشور را به عنوان مثال با استفاده از تحرکاتی در هنگام انتخابات کشورها، نشانه رفته یا در بدترین شرایط، زیرساخت های حیاتی و مهم یک کشور را مختل و یا نابود کند؛ این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و از طریق مطالعات کتابخانه ای و استفاده از اسناد موجود در فضای اینترنت، نگارش شده است؛ این مقاله، ضمن بررسی اصل منع مداخله به عنوان یکی از اصول اساسی حقوق بین الملل در عملیات سایبری، با عنایت به دستورالعمل تالین 2، می کوشد ویژگی های یک حمله سایبری را مورد بررسی قرار داده و با بررسی ویژگی های خاص عمل مداخله جویانه، نقض اصل منع مداخله در حملات سایبری را در شرایط مختلف تبیین نماید.
    کلیدواژگان: اصل عدم مداخله، دستورالعمل تالین، حمله سایبری، دخالت، عملیات سایبری، منع مداخله
  • امیررضا محمودی*، سیده مهشید میری بالاجورشری صفحات 30-43
    ایمن سازی فضای مجازی و تضمین امنیت آن در برابر ریسک هایی که وجود دارد به عنوان یکی از چالش های مهم بشر در جوامع امروزی است. چرا که برای مقابله با ریسک های بالقوه و بالفعل فضای مجازی نیاز است که راه حل های حقوقی عرضه شود تا در قالب آن ها این فضا به حوزه ای امن و مطمین تبدیل شود. در جهت عملی کردن این امر امروزه شرکت های بیمه شروع به عرضه خدمات بیمه مجازی نموده اند که هم راستا با پیشرفت تکنولوژی بلاکچین توکن های غیر مثلی و ارزشمندتر شدن روزبه روز آن ها بیمه این محصولات که میلیون ها دلار ارزش دارند ضروری شده است و این مقاله به دنبال تبیین راهکارهای اعمال بیمه توکن های غیر مثلی است . لذا در این مقاله به دنبال واکاوی و امکان سنجی اعمال بیمه توکن های غیر مثلی با توجه به الهام گیری از نمونه های مشابه با روش توصیفی تحلیلی می باشیم که به عنوان نتیجه کلی می توان بیان کرد که بیمه این محصولات نیازمند رواج گسترده این محصولات، وضع قوانین مناسب، بسترسازی سیستماتیک و ایجاد تمایل در شرکت های بیمه ای جهت بیمه توکن های غیر مثلی است.
    کلیدواژگان: توکن های غیر مثلی، فضای مجازی، ریسک، بیمه، بلاکچین
  • فاطمه احدی*، مهرداد تیموری صفحات 44-58
    نظریه جرم شناسی ریالیسم چپ گرا برای پیشگیری از جرایم شیوه مربع جرم را مطرح می کند و در مورد طرح مربع جرم استدلال می کند که برای برخورد با جرم به شیوه های فراگیر باید هر چهار جنبه پلیس، مردم، بزه دیده و بزهکار در نظر گرفته شوند. لذا با توجه به وقوع جرایم در فضای مجازی که در حیطه اعمال صلاحیت پلیس فتا می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیلی به واکاوی ساختار پلیس فتا در رویکرد آموزه های نظریه جرم شناسی ریالیسم چپ گرا می پردازد. یافته ها و نتایج این پژوهش حاکی از این است که پلیس فتا به عنوان مجموعه ای که با عملکرد ضابطی و ساختار مناسب حمایتی و با بهره گیری از نظریه جرم شناسی ریالیسم چپ گرا این توانایی را دارد که سهم پیشگیرانه قابل توجهی از جرم را داشته باشد. هم چنین، مطابق نظریه جرم شناسی ریالیسم چپ گرا تاثیر خرده فرهنگ ها در فضای مجازی و ایجاد فاصله طبقاتی از طریق فضای مجازی که باعث افزایش حس محرومیت در جامعه می گردد در ارتکاب جرایم نقش دارد. لذا با توجه به نقش رکنی پلیس در رویکرد نظریه جرم شناسی ریالیسم چپ گرا در پیشگیری از جرم، لازم است برای پیشگیری از جرم در فضای مجازی، آسیب های احصا شده رفع گردد
    کلیدواژگان: فضای مجازی، پلیس فتا، رئالیسم چپ گرا، پیشگیری از جرم، مربع جرم
  • بابک پورقهرمانی*، رضا قادری صفحات 59-74
    زمینه و هدف
    همزمان با گسترش فضای مجازی، جرایم این حوزه نیز گسترش پیدا نموده است. لزوم استنادپذیری ، توقیف و جمع آوری ادله الکترونیکی در نظام های مختلف عدالت کیفری مورد توجه واقع شده است. هدف این مقاله مطالعه تطبیقی ادله الکترونیکی در نظام عدالت کیفری ایران و چین می باشد.
    روش
    این پژوهش از نظر تدوین توصیفی تحلیلی می باشد. قوانین و مقررات ادله الکترونیکی در چین و ایران مورد مطالعه و به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    رسیدگی به جرایم فضای مجازی نیازمند توقیف، جمع آوری و استنادپذیری ادله الکترونیکی در فرایند دادرسی می باشد. قوانین و مقررات ایران و چین به صورت مجزا به این موضوعات ورود کرده و با جرم انگاری جرایم سایبری در راستای رسیدگی کیفری راه کارهایی را ارایه نموده است.
    نتایج
    نظام های حقوقی ایران و چین در زمینه جمع آوری، توقیف و استنادپذیری مقرراتی به فراخور جامعه خود دارند. نظام حقوقی کشور چین در زمینه فنی و تخصصی پیشرو تر از مقررات ایران می باشد. در مقابل نظام حقوقی ایران رویکردی حقوق بشری به موضوع دارد و با بیان وظایف ضابطان دادگستری سعی در تحدید حدود اختیارات ایشان است، هر دو نظام حقوقی از پلیس به عنوان مسیول جمع آوری و توقیف و استنادپذیری استفاده نموده اند.
    کلیدواژگان: ادله الکترونیکی، استناد پدیری ادله الکترونیکی، توقیف داده ها، جمع آوری داده ها، نظام عدالت کیفری ایران و چین
  • مجید صفری*، سید محمدصادق موسوی، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 75-96

    توسعه و گسترش شبکه های اجتماعی رها یکی از مهم ترین دغدغه خانواده ها و اهالی علم و معرفت شده است نگارنده با تعمیم موضوع و حکم مساله کتب ضاله به فضای مجازی مسیولیت بازارسال کننده را مورد تقویت و تایید قرار می دهد .جمع آوری مقاله به روش کتابخانه ای است و روش تحقیق  آن توصیفی تحلیلی می باشد.تعمیم مساله کتی ضلال به رسانه ها و فضای مجازی از کفایت لازم برخوردار است، بنایراین محقق مسیولیت بازارسال کننده ضلال را همانند ناشر اصلی می داند البته  بستگی به کمیت و کیفیت محتوای بازارسال شده، سوء نیت و عناصرقانونی، مادی و معنوی آن نیزدارد. بنابراین کلیه مسیولیت های ناشر اصلی به بازارسال کننده یا بازنشر دهنده نیزسرایت می کند. مسیولیت ناشر اولیه و بازارسال کنندگان بستگی به تعداد گروه های ارسالی نیز دارد که موظف به جبران ضرر مادی و معنوی حاصل شده هستند. به دلیل غیر عملی بودن جبران ضرر به کلیه افرادی  که از رسانه  ضاله ضرر دیده اند و حق الناس آنها به متولیان  آن رسانه برمی گردد با فرض مجهول المالک بودن آن  می توان با حکم ثانوی در خدمات عمومی فرهنگی بصیرت زا و... استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بازارسال، ضلال، فضای مجازی، مسئولیت، مطالب گمراهی
|
  • Hojjatallah Fathi * Pages 1-15
    Due to the expansion of cyberspace users, the types of cybercrime have increased day by day and the manner of occurrence of these crimes has become more diverse and advanced. Noting inconclusion of or inefficiency of  the criminal laws governing the traditional crimes, many of the countries worldwide, including Iran, has opted for legislation and enactment of special laws regarding cybercrimes. One of the principles of criminal law is the proportionality of the crime and the punishment and the balance between the punishments in similar crimes. The question that the present article seeks to answer is ‘whether a balance has been abided by between the punishments determined for similar crimes in the traditional and cyber space?’. The research method in this article is descriptive and analytical in terms of collecting library resources and in terms of its content. A comparative study of the punishments for traditional theft and cyber theft, traditional fraud and cyber fraud, and encouraging corruption and prostitution in the traditional space and cyberspace, indicates that the principle of proportionality of crime and punishment and the balance of punishments in similar mentioned crimes have not been observed. Punishments for similar cyberspace crimes are far lighter than the same crimes in the traditional environment, which seems to have no legal justification and requires a review and amendment of the law.
    Keywords: cybercrime law, traditional, cyber theft, traditional, cyber fraud, encouraging corruption
  • Azar Givkey *, Mohammadreza Hakakzadeh Pages 16-29
    The environment of communication and interaction between states is changing in line with the progress of modern science and technology. The modern means of communication, in addition to facilitation of better and fast interactions, have the potential to become destructive threats that may interfere with the internal affairs of a country, and may target the right of determination of the people of a country, for example by using Movements during the elections in the targeted countries, or in the worst case, disrupt or destroy the vital and important infrastructure of a country. This research has been carried out in a descriptive-analytical method employing library studies and using documents available on the internet. The present article, while examining the principle of non-intervention as one of the basic principles of international law in cyber operations, accentuates the Tallinn Manual 2 in its attempt to examine the characteristics of a cyber-attack and, by considering the specific features of the intervention, aims at explaining the violation of the principle of non-intervention through cyber-attacks in different conditions.
    Keywords: The principle of non-intervention, Tallinn Manual, cyber-attack, intervention, cyber operations, prohibition of intervention
  • Amirreza Mahmoudi *, Seyedeh Mahshid Miri Balajorshari Pages 30-43
    Securing cyberspace and ensuring its security against the risks that exist is one of the most important human challenges in today's societies. New laws need to be legislated and passed so as to enable legal solutions to come into existence to combat the potential and actual risks of cyberspace, giving rise to a safer and more secure space. In order to make this happen, nowadays insurance companies have started offering virtual insurance services related to cyberspace. With the advancement of blockchain technology, non-fungible tokens are becoming more and more valuable. Therefore, insurance for valuable products worth millions of dollars is essential. This article seeks to explain the strategies and methods for applying insurance to non-fungible tokens. In this article, we seek to investigate and evaluate the feasibility of insurance for non-fungible tokens inspired by similar examples employing analytical descriptive methods. As a general conclusion, it can be stated that the insurance of these products requires widespread popularity of these products, establishment of appropriate laws, creation of systematic platforms and creation of desire in insurance companies to insure non-fungible tokens.
    Keywords: Non-Fungible Tokens, Cyberspace, Risk, Insurance, block chain
  • Fatemeh Ahadi *, Mehrdad Teymouri Pages 44-58
    The theory of left realist criminology proposes the square of crime to prevent crimes, and discusses the square design of crime accentuating the point that all four aspects of victim, offender, state agencies (e.g., the police), and the public must be considered in order to deal with crime in a comprehensive way. Therefore, due to the occurrence of crimes in cyberspace, which is within the jurisdiction of the FATA police, the present research has been carried out. The present study uses library documents and resources and descriptive and analytical methods to analyze the structure of FATA police in the light of the teachings of the theory of left realist criminology. The findings and results of this study indicate that the FATA police, as a state agency with a proper executive and law enforcement function as well as supportive structure and using the theory of left realist criminology, has the ability to have a significant preventive share of crime. Also, according to the left realist criminology, the influence of subculture in cyberspace and the creation of class distance through cyberspace, which increases the sense of deprivation in society, play a role in committing crimes. Therefore, considering the pivotal role of the police in the approach of the theory of the left realist criminology in prevention of crime, it is necessary to eliminate the identified deficiencies and detriments in order to prevent crime in cyberspace.
    Keywords: Cyberspace, FATA Police, Left Realist, Crime Prevention, Square of Crime
  • Babak Pourghahramani *, Reza Ghaderi Pages 59-74
    Background and Objective
    With expansion of cyberspace, crimes in this area have also spread. The need for credibility, seizure and collection of electronic evidence has been considered in various criminal justice systems. The purpose of this article is to comparatively study and analyze the position of electronic evidence in the criminal justice systems of Iran and China.
    Method
    The present research employs a descriptive-analytical method in reaching its objectives. The rules and regulations governing electronic evidence in China and Iran have been studied and comparatively examined.
    Findings
    Investigating cybercrime requires the seizure, collection and credibility of electronic evidence in the trial process. The laws and regulations of Iran and China have dealt with these issues separately and have provided solutions for criminal prosecution by criminalizing cybercrime.
    Results
    The criminal systems of Iran and China have adopted different regulations and laws with regard to collection, seizure and credibility of the electronic evidence according to their own needs in the society. The legal system of China is more developed than Iran as far as its technical and specialization are concerned. The legal system of Iran, in its turn, follows a human rights approach of the same and attempts at restricting the authority of the justice administration law enforcement agents by stating their duties and responsibilities. Both of the systems use police force as the responsible body for collecting, seizure and credibility of the electronic evidence.
    Keywords: Electronic evidence, credibility of electronic evidence, data seizure, Data Collection, criminal justice system of Iran, China
  • Majid Safari *, Seyed MohamadSadegh Mosavi, Seed Abolghasem Naghibi Pages 75-96

    Development and expansion of uncontrolled social networks has become one of the most important concerns of families and academia as well as the religious leaders. Expanding the subject and considering the misleading books and the orders concerning the same and their distribution in the cyberspace, studies the liability of the resenders of the concerned content. The paper employs library method in collecting the needed data and is descriptive-analytical. Distribution of the misleading books in the media and cyberspace is punishable by itself and, therefore, the liability of the re-senders of such content are considered to be same as the main author and depends on the quantity and quality of the sent and distributed content and the intent and legal elements as well as actus reus and mens rea of the same. Therefore, all the liabilities of the original producer of the content are applied to the re-sender as well. The liability of the original producer and sender and the re-senders depend on the number of the groups and these people are responsible towards the damages incurred. Noting that not all the damages by misleading media could be compensated for, and that the Haqq al-Nas (what is due to men in contradistinction to what is due God) are to be compensated for with the owners of the media, supposing that the owners are not known, secondary verdicts including general cultural obligations and religious enlightenment activities could be issued

    Keywords: Resending, misleading, Cyberspace, responsibility, Misleading Content