فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهاره مجربی کرمانی* صفحات 5-13
    در تعیین شکل شهری پایدار و به دست آوردن شاخص های آن ابهامات زیادی وجود دارد. پژوهشگران برای سنجش کمی شکل شهری می توانند شاخص های مورد نظر خود را از مجموعه وسیعی انتخاب کنند. از انواع شکل شهری که تحقیقات فراوانی را به خود اختصاص داده، پراکنده رویی است. پراکنده رویی شهری در تقابل با گروه هایی همچون جنبش رشد هوشمند است که هدفشان هدایت توسعه شهری به سوی فشردگی بیشتر است. اختلاف نظریات در مورد دو بحث اصلی و متضاد در مورد پایداری شکل شهری (فشردگی و پراکنده رویی) نشان می دهد که اگرچه ایده شهر فشرده در برخی موارد مورد انتقاد قرار گرفته، ولی نهایتا نظریات بسیاری را به سمت خود جلب کرده است و مسلما شکل شهری آینده برای رسیدن به پایداری نمی بایست بر خلاف اصول و قواعد شهر فشرده عمل نماید. در این تحقیق با بررسی مطالعات پیشین در رابطه با تعاریف مختلف فشردگی و پراکنده رویی شهری، به بررسی هر کدام از شکل های شهری و تاثیرات آن ها بر جنبه های مختلف، بدون برتری دادن به یکی از این فرم ها پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع تحلیلی است و نهایتا به این نتیجه می رسد که به جای تمرکز بر یک فرم خاص برای پایداری شهری و با توجه به شرایط کالبدی، اقتصادی و اجتماعی هر شهر، فشردگی شهری می بایست فقط به عنوان یک راه حل برای نیل به شکل پایدار شهری مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شکل شهری، فشردگی، پراکنده رویی، پایداری
  • سروش شریفی*، افروز رحیمی آریایی صفحات 15-26
    هر محله تاریخی از خصوصیاتی خاص تشکیل شده است که پیکره و کالبد آن را مشخص می کند و ممکن است اجزای بی شماری داشته باشد. در بیشتر شهرهای تاریخی ایران معماری بنا ها از نظر شکل و فرم، نوع تزیینات، رنگ و طرح نمای آن ها که عوامل کالبدی محسوب می شوند یکسان است و این امر به خصوص در ایجاد گذرها و کوچه ها نیز تاثیرگذار بوده است. با بررسی های انجام شده در بافت محله جویباره اصفهان به عنوان بستر موردنظر پژوهش فوق این محله به عنوان هسته اولیه شهر اصفهان که به دلیل شرایط مذهبی شکل گرفته است، کاربری غالب آن یک محله مسکونی و عمدتا یهودی نشین بوده که در طول تاریخ با بی مهری فراوانی روبه رو شده و با گسترش شهر در دوره معاصر جداره های تجاری به بطن آن نفوذ کرده و به مرورزمان دچار فرسودگی و تخریب بسیار شده است؛ بنابراین نیاز است تا با بازشناسی الگوهای کالبدی و کارکردی گذشته با روش میان افزایی به دنبال راه حل گریز از مشکلات موجود در این بافت تاریخی شهری بود. ابزار گردآوری اطلاعات (به روش میدانی) از طریق مشاهده در بافت تاریخی و مطالعات کتابخانه ای و بر اساس روش نمونه گیری به صورت هدفمند است. بررسی ها نشان داد که بافت تاریخی جویباره دارای شاخصه ها و کیفیات بی شمار کالبدی بوده که ریشه در فرهنگ مردم این محله دارد و در نهایت بر اساس یافته ها، دستاورد این تحقیق ارایه شده است.
    کلیدواژگان: الگوهای کالبدی و کارکردی، زمینه تاریخی، بنای میان افزا، محله جویباره اصفهان
  • علی کنگازیان*، سید محمدمهدی میرممتاز صفحات 27-38

    میزان سطح نور در فضاهای داخلی ساختمان های اداری از جمله تاثیرگذارترین عوامل بر بهره وری، رضایت شغلی و وضعیت سلامتی کارمندان ادارات است. دست یابی به سطوح بصری بهینه در ساختمان های اداری، به ویژه در عمق فضاهای داخلی این گروه ساختمانی، با کاهش تاثیرات نامطلوب مختلف ناشی از به کارگیری روشنایی مصنوعی، به زیستی کارمندان را متضمن شده و می تواند به صورتی موثر بر وجوه مختلفی از ساختمان تاثیر گذارد. از جمله رایج ترین ابزارهای ارزان و کارا به منظور حداکثرسازی حصول پذیری نور روز در فضاهای داخلی ساختمان های اداری، شیشه ها و سیستم های سایه انداز هستند. از سوی دیگر جهت گیری ساختمان به عنوانی عاملی بنیادین به منظور دریافت مستقیم نور روز تاثیرگذار بوده و می بایست تاثیر این عامل مد نظر قرار گیرد. پژوهش حاضر با به خدمت گیری مدل سازی نور روز مبتنی بر اقلیم در پی آن است تا با بررسی شیشه ها و سیستم های مختلف سایه اندازی، تسهیل در امر حداکثرسازی دستیابی نور روز در فضاهای داخلی ساختمان های اداری، در چهار جهت گیری اصلی را بررسی نماید. بدین منظور شهر اصفهان با اقلیمی که امکان استفاده و بهره مندی حداکثری از نور مستقیم روز را دارد، انتخاب شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده ی اهمیت استفاده از لوور بازتابی (با پیکربندی های مختلف مطابق با جهت گیری مورد بررسی) است. با این حال، یافته ها تفاوت چندانی میان استفاده از شیشه ی دو جداره ی شفاف و سه جداره ی شفاف به منظور حداکثرسازی حصول پذیری نور روز در فضاهای داخلی ساختمان‏های اداری را بازگو نمی کنند.

    کلیدواژگان: سیستم سایه انداز، ساختمان اداری، نور روز، آسایش بصری، اصفهان
  • عباس زمانی* صفحات 39-50
    یکی از مهم ترین مباحث رشد، پیشرفت و توسعه جوامع در حدود 4 دهه گذشته، توجه به توسعه پایدار و ابعاد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن است. با مطالعه ادبیات این حوزه در می یابیم که در این نوع توسعه نقش عوامل اجتماعی، نیروی انسانی و فرهنگ جوامع چشمگیر و پر رنگ است. از طرفی طی چند سال گذشته ایده شهرهای خلاق، مبحثی جدید و مورد توجه مطالعات شهری بوده که بر بهتر شدن محیط و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان تاکید دارد. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف تبیین نقش شهرهای خلاق در توسعه فرهنگی جوامع با روش مروری و مطالعه کتابخانه ای منابع موجود انجام شد. بدین منظور با مطالعه اسنادی و فیش برداری از بیش از 20 منبع و مقاله علمی، مولفه ها و شاخص های توسعه فرهنگی و شهرهای خلاق شناسایی شد. نتایج نشان داد که مولفه های «تمرکز»، «تنوع» و «تحرک» در شهرهای خلاق باعث به وجود آمدن نیاز به ایجاد فضاهای فرهنگی، تربیت و آموزش نیروی انسانی، تقویت فرهنگ ها و افزایش مشارکت فرهنگی، تولید و افزایش کالاها و خدمات فرهنگی، تقویت عقل گرایی، رشد صنایع خلاق و... می شود. این در حالی است که به نظر می رسد بین توسعه فرهنگی و شکل گیری شهرهای خلاق رابطه ای دیالکتیکی وجود داشته باشد به گونه ای که شهرهای خلاق، توسعه فرهنگی را تسهیل نموده و توسعه فرهنگی باعث ظهور و تقویت شهرهای خلاق بشوند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه اجتماعی، توسعه فرهنگی، شهرهای خلاق
  • مژگان میرزایی، پوریاعلی مهراب زاده* صفحات 51-56
    در این مقاله ابتدا به اصول مدیریت پسماند در صنایع نفت (حفاری) پرداخته شده که به دو اصل کلی مطالعه و بررسی شرایط موجود و انجام عملیات مختلف بر پایه مطالعات صورت گرفته تقسیم می شود. در مرحله اول سه فاکتور مهم در عملیات حفاری که شامل سرچشمه، حجم و نوع پسماند می باشد، بررسی شده و با توجه به نتایج به دست آمده، نوع و چگونگی عملیات مدیریت پسماند انتخاب می گردد که خود به هفت مرحله تقسیم می شود: کاهش، جایگزین کردن، استفاده مجدد، بازسازی، بازیافت، تصفیه و دفن. در پایان با بررسی میزان پسماند تولیدی در حفاری یکی از چاه های جنوب کشور و با توجه به هزینه بالای سیالات حفاری این نتیجه حاصل گردید که با پیاده سازی مدیریت پسماند در قسمت سیالات حفاری نه تنها می توان بسیاری از هزینه ها را کاهش داد بلکه این کار می تواند در جلوگیری از آسیب های جبران ناپذیر به محیط زیست بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، محیط زیست، نفت
  • فرناز طاهری* صفحات 57-68

    روش تحقیق در پژوهش از نوع توصیفی- تبیینی بوده که با استفاده از روش های گردآوری اطلاعات بصورت مطالعه اسنادی و کتابخانه ای دیدگاه ها، نظریات و تعاریف مربوط به موضوع پژوهش بررسی شد و همچنین با استفاده از روش میدانی (پرسش نامه، مشاهده، مصاحبه و برداشت میدانی) داده های مورد نیاز جمع آوری شده و در نرم افزار SPSS پیاده شد سپس با توجه به آزمون آماری اسپیرمن به تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات پرداخته شد حجم نمونه در این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری کوکران 120 عدد پرسش نامه که به صورت تصادفی در محل توزیع شد.  در جهت سنجش پایایی پرسش نامه از روش اندازه گیری آلفای کرونباخ استفاده شد. با توجه به اینکه مقدار آلفای بالاتر از 0.7 مناسب و مطلوب بوده و هماهنگی درونی پرسش نامه را نشان می دهد. لذا آلفای به دست آمده برای پرسش نامه تکمیل شده 0.73 به دست آمد که برای تحقیق حاضر ضریب نسبتا مناسب و مطلوبی می باشد. بر اساس نتایج در فرضیه اول؛ همبستگی اسپیرمن بین متغیر روشنایی-رنگ و زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه در سطح معنی داری 000/0 و با 95 درصد اطمینان می توان بیان داشت که بین این متغیرها رابطه معنی دار وجود دارد شدت رابطه بین متغیرها برابر 951/0 است که نشان دهنده رابطه مستقیم و مثبت بین متغیر است یعنی روشنایی-رنگ فرصت فرارو در زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه باشد هرچقدر روشنایی و رنگ شهر بیشتر و جذاب تر باشد در منظر و سیمای شهر تاثیرگذارتر است و تمایل افراد در زندگی در آن و رضایت ساکنین بیشتر می شود. در فرضیه دوم؛ همبستگی اسپیرمن بین متغیر کیفیت های محیطی-روشنایی و زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه در سطح معنی داری 000/0 و با 95 درصد اطمینان می توان بیان داشت که بین این متغیرها رابطه معنی دار وجود دارد شدت رابطه بین متغیرها برابر 878/0 است که نشان دهنده رابطه مستقیم و مثبت بین متغیر است یعنی کیفیت های محیطی-روشنایی فرصت فرارو در زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه می باشد و هرچقدر کیفیت محیطی بالاتر باشد تمایل و میل ساکنین در زندگی در منطقه و شهر افزایش می یابد. در فرضیه سوم؛ همبستگی اسپیرمن بین متغیر نمای بدنه ساختمانی و زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه در سطح معنی داری 000/0 و با 95 درصد اطمینان می توان بیان داشت که بین این متغیرها رابطه معنی دار وجود دارد شدت رابطه بین متغیرها برابر 345/0- است که نشان دهنده رابطه معکوس متغیرهای تحقیق است یعنی هرچقدر نمای بدنه ساختمان ساده و معمولی و فاقد جذابیت بصری و ظاهری باشد همین باعث خدشه دار شدن منظر شهری و عدم تمایل ساکنین و رضایت آن ها از ساختمان ها می شود. در فرضیه چهارم؛ همبستگی اسپیرمن بین متغیر رنگ نمای ساختمانی می تواند چالشی فرارو در زیباسازی سیما و منظر شهری شهر ایذه در سطح معنی داری 000/0 و با 95 درصد اطمینان می توان بیان داشت که بین این متغیرها رابطه معنی دار وجود دارد شدت رابطه بین متغیرها برابر 450/0- است که نشان دهنده رابطه معکوس دو متغیر است هرچقدر رنگ نمای ساختمانی با استانداردها و سلیقه ساکنین مطابقت نداشته باشد و فاقد جذابیت ظاهری باشد همین قضیه باعث عدم نارضایتی ساکنین و چالش منظر شهری است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، منظر شهری، کیفیت آسایش بصری، زیباسازی سیما و منظر شهری، شهر ایذه
|
  • Bahare Mojarabi Kermani * Pages 5-13
    There are many ambiguities in determining the shape of a sustainable city and obtaining its indicators. Researchers can choose their desired indicators from a wide range to measure the urban form quantitatively. One of the types of urban forms that has been studied a lot is sprawl. Urban sprawl is in opposition to the Smart Growth Movement, with the aim of guiding urban development towards compactness. The difference of opinions on the two main and conflicting debates about the sustainability of the urban form (compression and sprawl) shows that although the compact city idea has been criticized in some cases, it has finally attracted many ideas. Certainly, in order to achieve sustainability, the future urban form should not act against the principles and rules of the compact city. In this research, by reviewing previous studies regarding different definitions of compactness and urban sprawl, without giving superiority to one of these forms, each of the urban forms and their effects on different aspects has been examined. The research method is analytical and finally, it comes to the conclusion that according to the physical, economic and social conditions of each city, urban compaction should be considered only as a solution to achieve urban sustainability instead of focusing on a specific urban form.
    Keywords: urban form, Compactness, Sprawl, Sustainability
  • Soroush Sharifi *, Afrooz Rahimi Aryaei Pages 15-26
    Each historical neighborhood is made up of special characteristics that define its body and may have countless components. In most of the historical cities of Iran, the architecture of the buildings is the same in terms of shape and form, type of decorations, color, and their facade design, which are considered physical factors, and this has been especially effective in creating passages and alleys. With the investigations carried out in the context of Joibare neighborhood of Isfahan as the target of the above research, this neighborhood is the primary core of the city of Isfahan, which was formed due to religious conditions, and its dominant use was a residential and mainly Jewish neighborhood, which has faced a lot of indifference throughout history and with The expansion of the city in the contemporary period of the commercial walls penetrated into its heart and over time it has suffered a lot of deterioration and destruction. Therefore, it is necessary to look for a solution to avoid the problems in this historical urban context by recognizing the physical and functional patterns of the past with the interpolation method. The tool for collecting information (by field method) is through observation in historical context and library studies and based on purposeful sampling method. Investigations showed that the historical texture of Joibareh has numerous characteristics and physical qualities that are rooted in the culture of the people of this neighborhood, and finally, based on the findings, the achievement of this research is presented.
    Keywords: Physical, functional patterns, historical context, Infill building, Joibare neighborhood of Isfahan
  • Ali Kangazian *, Seyyed Mohammad Mehdi Mirmomtaz Pages 27-38

    The daylight level in interior spaces of office buildings highly affects productivity, job satisfaction and health condition of employees. Achieving optimal daylight level in office buildings helps reducing various harmful effects artificial lighting which may lead to the well-being of employees and can affect various aspects of the building. Maximizing daylight availability in the interior spaces of office buildings through the use of different glazings and shading systems is one of the most common and effective tools to achieve such goal. It is also important to consider buildings orientation as it is one of the fundamental factors which directly affects how a space receives daylight. By the use of climate-based daylight modeling and examining various shading systems and glazings, the presented study seeks to achieve optimal visual level through maximizing useful daylight illuminance (UDI) in a reference office model for cardinal orientations. To this end, weather data of Isfahan is used as this city represents the climate with high daylight availability. The results show the importance of using the reflective louver (in different configurations according to the orientation). Findings also reveal the very similar effects of clear double glazing and clear triple glazing.

    Keywords: Shading system, Office building, Daylighting, visual comfort, Isfahan
  • Abbas Zamani * Pages 39-50
    One of the most important topics of the growth, progress and development of societies in the last 4 decades is to pay attention to sustainable development and its three dimensions, economic, social and cultural. By studying the literature of this field, we find out that the role of social factors, manpower and the culture of societies is significant and colorful in this type of development. On the other hand, in the past few years, the idea of creative cities has been a new and interesting topic in urban studies, which emphasizes on improving the environment and improving the quality of life of citizens. Based on this, the current research was conducted with the aim of explaining the role of creative cities in the cultural development of societies with a review method and library study of available resources. For this purpose, the components and indicators of cultural development and creative cities were identified by studying documents and extracting data from more than 20 sources and scientific articles. The results showed that the components of "concentration", "diversity" and "mobility" in creative cities lead to the need to create cultural spaces, train and educate human resources, strengthen cultures and increase cultural participation, produce and increase goods and services. Cultural, strengthening of rationalism, development of creative industries, etc. This is while it seems that there is a dialectical relationship between cultural development and the formation of creative cities in such a way that creative cities facilitate cultural development and cultural development causes the emergence and strengthening of creative cities.
    Keywords: Sustainable development, Social Development, cultural development, Creative City
  • Mojgan Mirzaei, Pouria Ali Mehrabzadeh * Pages 51-56
    In this article, the principles of waste management in oil (drilling) industries are discussed first, which are divided into two general principles of studying and investigating the existing conditions and performing various operations based on the studies. In the first stage, three important factors in the drilling operation, which include the source, volume and type of waste, are examined and according to the results, the type and manner of waste management operations are selected, which is divided into seven stages: reduction, replacement, reuse, reconstruction, recycling, treatment and burial. In the end, this result was obtained by examining the amount of production waste in drilling one of the wells in the south of the country and considering the high cost of drilling fluids, it was concluded that by implementing waste management in the field of drilling fluids, not only can many costs be reduced rather, this work can be very useful in preventing irreparable damage to the environment.
    Keywords: Waste management, environment, oil
  • Farnaz Taheri * Pages 57-68

    The research method in the research is descriptive-explanatory, which was used to collect information in the form of document and library study, the viewpoints, ideas and definitions related to the research topic were examined, and also by using the field method (questionnaire, observation, interview and field observation). The required data were collected and implemented in SPSS software, then data analysis and hypothesis testing were done according to Spearman's statistical test. The sample size in this research was 120 questionnaires that were randomly distributed in the place using the Cochrane sampling method. Cronbach's alpha was used to measure the reliability of the questionnaire. Considering that the value of alpha higher than 0.7 is suitable and desirable and shows the internal consistency of the questionnaire. Therefore, the alpha obtained for the completed questionnaire was 0.73, which is a relatively suitable and desirable coefficient for the current research. Based on the results in the first hypothesis; Spearman's correlation between the brightness-color variable and the beautification of the image and urban landscape of Izeh at a significance level of 0.000 and with 95% confidence it can be said that there is a significant relationship between these variables, the intensity of the relationship between the variables is equal to 0.951, which shows it gives a direct and positive relationship between the variables, i.e. lighting-color is an opportunity to beautify the urban landscape of Izeh. The more attractive the city's lighting and color is, the more effective it is in the city's landscape and the desire of people to live in it and the satisfaction of the residents. In the second hypothesis; Spearman's correlation between the variable of environmental qualities-lighting and the beautification of the image and the urban landscape of Izeh at a significance level of 0.000 and with 95% confidence it can be said that there is a significant relationship between these variables, the intensity of the relationship between the variables is equal to 0.878, which it shows the direct and positive relationship between the variables, that is, the environmental-lighting qualities are an opportunity to beautify the urban landscape of Izeh city. The higher quality of the environment, the greater the desire of residents to live in the region and city. In the third hypothesis; Spearman's correlation between the variable of building body facade and the beautification of the urban landscape of Izeh at a significance level of 0.000 and with 95% confidence it can be said that there is a significant relationship between these variables, the intensity of the relationship between the variables is equal to -0.345, which it shows the inverse relationship of research variables. Therefore, no matter how simple and ordinary the facade of the building is and lacks visual and appearance appeal, this causes damage to the urban landscape and residents' lack of desire and satisfaction with the buildings. In the fourth hypothesis; Spearman's correlation between the color variable of building facade can be a challenge in beautifying the image and urban landscape of Izeh at a significance level of 0.000 and with 95% confidence it can be said that there is a significant relationship between these variables, the intensity of the relationship between the variables is equal to 0.450 - which shows the inverse relationship between the two variables, no matter how much the color of the facade of the building does not match the standards and tastes of the residents and lacks external attractiveness, this is the reason for the dissatisfaction of the residents and the challenge of the urban landscape.

    Keywords: Urban Space, Urban landscape, Quality of visual comfort, Beautification of urban landscape, Izeh city