فهرست مطالب

نشریه سراج منیر
سال دهم شماره 38 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته چهرزاد* صفحات 21-40
    علمای امامیه تعاریف متعددی از عبادت ارایه داده اند که این تعاریف به دو دسته کلی قابل تقسیم هستند. یک دسته عبادت را به معنی «انجام اوامر عبادی مانند نماز، روزه و حج...» و دسته دیگر آن را به معنای «خضوع در برابر موجودی که دارای وصف ربوبیت و الوهیت باشد» می دانند. وجه مشترک هر دو دسته این است که «صرف خضوع» را برای شکل گیری «عبادت» کافی نمی دانند. ازاین رو صرف «سجده»، «طواف حول قبور»، «ذبح در مکان های مقدس» و «ندای غیر الله» و مسایلی از این قبیل را عبادت نمی دانند، مگر اینکه این اعمال با قصد تقرب همراه باشند. در مقابل، وهابیان چهار تعریف از عبادت ارایه داده اند که یک مورد از این چهار تعریف [غایه الحب بغایه الذل والخضوع؛ نهایت حب همراه با نهایت خاکساری و خضوع] از بقیه تعاریف در نوشته های وهابیان کاربرد بیشتری دارد. آنان کمال و نهایت خضوع و محبت را برای شکل گیری عبادت، کافی می دانند. ازاین رو بسیاری از اعمالی را که در ظاهر با خضوع همراه هستند، عبادت محسوب کرده و مدعی اند هرگاه این اعمال در برابر غیر الله انجام گیرند، شرک، محقق می شود. مهم ترین نقدی که به تعریف وهابیان وارد است اینکه آنان از عنصر اصلی عبادت یعنی نیت و اعتقاد، غفلت کرده اند و توجه ندارند آنچه «عادات» را از «عبادات» جدا می کند، صرفا «نیت» است و این مطلبی است که رسول الله$ نیز به آن اشاره کردند و فرمودند: «انما الاعمال بالنیات»؛ ملاک عمل، نیت است نه ظاهر آن.
    کلیدواژگان: شیعه امامیه، مفهوم عبادت، وهابیت، شرک
  • سعید سلمانی* صفحات 41-60
    وهابیت با اهل سنت در بحث مکان داشتن پروردگار، اختلاف دیدگاه دارند. وهابیت، خداوند را بالای آسمان ها و بالاتر از تمام مخلوقات می دانند؛ اما اهل سنت معتقدند خداوند، جهت و مکان ندارد. به باور وهابیت، حدیث جاریه، وجود خداوند را در آسمان، تایید می کند درحالی که اهل سنت، این روایت را قابل تاویل یا متعارض با آیاتی از قرآن می دانند که نفی مکان از خداوند می نمایند و همچنین متعارض با روایات گوناگونی مانند روایت ابوهریره در صحیح مسلم و روایت عنق راحله می دانند. علاوه بر اینکه متن، دارای اضطراب است؛ زیرا این ماجرا در دیگر روایات با عباراتی مانند شهادت به وجود الله و سوال از کیستی پروردگار آمده است نه پرسش از مکان پروردگار و شهادت به وجود الله با قراین، سازگاری دارد. افزون بر گذشته، وهابیت برای استناد به این روایت، چاره ای جز تاویل در دو جای متن روایت ندارند. درحالی که از اساس، منکر هرگونه تاویل هستند. نسبی بودن علو با توجه به کروی بودن زمین نیز دلیل دیگری بر رد اعتقاد به وجود پروردگار در آسمان است.
    کلید واژه ها:
    کلیدواژگان: حدیث جاریه، این الله، علو الله علی عرشه، مکان خداوند، جهت خداوند، خدا در آسمان
  • مرتضی حکیمی*، حسین قاضی زاده صفحات 61-78

    عموم مسلمانان شیعه و اهل سنت، طلب شفاعت از اولیای الهی و رسول خدا$ را پس از وفاتشان با استناد به نصوص معتبر می پذیرند؛ ولی وهابیان معتقدند، کسی نباید از غیر خدا درخواست شفاعت داشته باشد. دلایل آنها را در این مورد، به چند محور عمده می توان تقسیم کرد: یکی اینکه طلب شفاعت از غیر خدا را عاری از دلیل و برهان می دانند، دیگر اینکه تصور می کنند این کار، به منزله اله دانستن غیر خداست یا شفاعت را دعای غیر الله می شمارند، دیگر آنکه اعتقاد دارند، هیچ کس غیر از خدا نمی تواند در شفاعت، دخیل باشد و آخر اینکه طلب شفاعت از پیامبر$ را مخصوص به زمان حیات ایشان می دانند. در ادامه به ادعای آنان چنین پاسخ داده می شود که اولا بین شفاعت خواهی مشرکان از بت ها و طلب شفاعت مسلمانان از دوستان خدا، تفاوتی بنیادین وجود دارد و آن این است که بت پرستان، هیچ برهانی بر شفیع دانستن بت ها نداشتند و همچنین آنها را در عرض نیروی الهی اتخاذ کرده بودند. درصورتی که مسلمانان برای این کار، هم برهان دارند و هم اینکه نیروی اولیای خدا را در طول قدرت او و مخلوق او می دانند. ثانیا شفاعت خواهی از پیامبر$ مانند دعای غیر الله نیست؛ بلکه دعایی که به نیت خدا دانستن مخلوق باشد، باطل است. همچنین با آوردن روایاتی از اصحاب، اثبات شد که آنان از پیامبر$ بعد از رحلتشان شفاعت می خواستند. ازاین رو هم می توان بدون واسطه از آن بزرگوار شفاعت خواست و هم اینکه بعد از وفات ایشان نیز شفاعت خواهی مجاز است.

    کلیدواژگان: طلب شفاعت، وهابیان معاصر، بن عثیمین، عبادت غیر الله، سماع موتی
  • سید مصطفی هاشمی نجف آبادی*، مجید حیدری صفحات 79-98

    وهابیت قایل به حجیت قول صحابی است و آن را یکی از منابع استنباط احکام می داند. ابن قیم که از شخصیت های موردقبول و اعتماد وهابیت به شمار می رود، آیات و روایاتی را که در مدح صحابه وارد شده، دلیل بر حجیت قول صحابی می داند. در این نوشتار با روش توصیفی‐ تحلیلی، حجیت قول صحابی موردبررسی و نقد قرار گرفته و بیان شده است که هر چند صحابه به سبب ایمان و عمل صالح، مورد مدح قرار گرفته اند، ولی آن مدح دلیل بر حجیت اقوال آنان نیست و قول صحابی درصورتی حجت است که از پیامبر اکرم$ نقل قول کند. ولی اگر سخنی بگوید و آن را مستند به رسول خدا$ نکند، کلامش استنباط وی محسوب می شود و اعتبار ندارد.

    کلیدواژگان: صحابی، وهابیت، ابن قیم، استنباط احکام شرعی، عدم حجیت قول صحابی
  • زینب ربیعی فر*، حسین قاضی زاده صفحات 99-123

    وهابیت معتقد است، مسلمین در شفاعت طلبی از غایبین، شبیه به مشرکین هستند. به همین واسطه مسلمین را مشرک خوانده و ریختن خونشان را مباح می داند. وهابیت قایل است، مسلمین با طلب شفاعت از بزرگانشان، از غیر الله که متصف به صفت «لا یضر و لا ینفع» هستند، درخواست کرده و به همین علت، همانند مشرکین، غیر الله را عبادت کرده و برای خدا شریک قایل شده اند؛ اما مفسرین اهل سنت، معتقدند از آیات، روایات و سیره خلف و سلف، جواز و گاهی استحباب این نوع شفاعت به دست می آید. این مقاله در نظر دارد که نظر وهابیت (و ابن تیمیه، از آن جهت که وهابیت در آراء خود تحت تاثیر او هستند) و اهل سنت را به روش کتابخانه ای و با محوریت آیات و روایات و سیره و اقوال علما در سه تمایز‐ شفاعت مالایضر ولاینفع، شفاعت به نحو استقلالی و عبادت شفیعان‐ بررسی کند. به نظر می رسد که تمام دلایل خلاف نظر وهابیت را اثبات کرده و بیان می کند که این نوع نگرش قیاس باطل و مع الفارق است؛ زیرا مشرکان، بت ها را عبادت می کردند تا نزد خداوند برای آنها شفاعت کنند. خداوند نیز آنها را به سبب عبادت غیر خدا نکوهش می کند. درحالی که وقتی مسلمین از بزرگانشان طلب شفاعت می کنند، هرگز آنها را عبادت نمی کنند. مسلمین عبادت را مختص ذات مقدس خداوند می دانند.

    کلیدواژگان: سلفیه، وهابیت، شباهت، شفاعت طلبی، مسلمین، مشرکین
  • سید محمد ساداتی نژاد*، وحید مصاحبی محمدی، علی باقی نصرآبادی صفحات 125-144

    در این مقاله، به بررسی تطبیقی رویکرد اخوان المسلمین در مصر، تونس و ترکیه پرداخته شده است. اخوان المسلمین در مصر به عنوان خاستگاه این جریان، ترکیه به عنوان اخوانی که موفق شده به حاکمیت برسد و اخوان تونس به عنوان جریانی که موفق به ورود به عرصه سیاسی شده، جهت بررسی تطبیقی در این پژوهش، انتخاب شدند. در ابتدا به بررسی موردی رویکرد اخوان المسلمین در هر یک از کشورهای مصر، ترکیه و تونس پرداخته و وجوه تمایز و اشتراکات کلی آنها معین شد. سوال اصلی پژوهش این بود که کدام یک از این جریان ها دارای اثرگذاری بیشتری بر تحولات جهان اسلام و نظام بین الملل بوده اند. درنتیجه پژوهش، فرضیه مقاله، مورد تایید قرار گرفت که هیچ کدام از جریان های اخوان المسلمین باوجود همه ظرفیت ها، توسعه و رشد شبکه ای در جهان اسلام و فعالیت های سیاسی در این کشورها، نهایتا موفق نشده است تاثیرات شگرف و قابل توجهی را از منظر سیاسی و بین المللی در سطح جهان اسلام و نظام بین الملل ایجاد کند و فعالیت های آن به سود سکولارها، حکام مستبد و قدرت های استکباری، تمام شده است. جریان اخوان در کشورهای اسلامی یا موفق به کسب و تثبیت قدرت نشده، مانند اخوان مصر یا در قالب و چارچوب سکولارها فعالیت نموده، مانند اخوان ترکیه یا با اتخاذ رویکردی دوگانه و متناقض بعد از کسب موقعیت، تلاش کرده تا از اخوان و آرمان های آن فاصله بگیرد، مانند اخوان تونس.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، مصر، تونس، ترکیه، جهان اسلام، نظام بین الملل
|
  • Fereshteh Chehrzad * Pages 21-40
    The Shia Twelvers defined the worshipping in two broad categories: 1- performing the religious acts like praying, fasting, taking the Haj pilgrimage and etc. 2- submission before a creature that is considered as God. The common denominator in these definitions is that the "mere submission" is not enough for worshipping. So, the Shia Twelvers do not consider an act worshipping if it is not done by the intention of "mere submission". All kinds of worshipping just like kneeling, circumambulation, sacrificing the animals and etc. must be done by "mere submission". On the contrary, the Wahhabi defines the worshipping as "mere submission" without the intention of the doer, whether he consider this being as God or not. considering this point, they think that if we submit to others or do some acts without the worshipping intention, it is worshipping. We must bear in mind that the essence of worshipping is intention and what separate the worshipping act from non-worshipping act is intention. Our Holy prophet says: "Acts are judged by the intention".
    Keywords: Shia Twelvers, the Concept of Worshipping, Wahhabism, Polytheism
  • Saeed Salmani * Pages 41-60
    Wahhabism disagree with the Sunni on whether the God has a specific palace or not? The Wahhabi maintains that the God has a special place of the sky and is above all of the creatures, but the Sunni mainstream believe that there is no direction and place for God. The Wahhabism claim that the Jariyyah Hadith proves their ideas, and the God is above on the sky. While the Sunni mainstream believe that this narration can be interpreted according to the narrations that negate the place for God. Also, we have other narrations that disprove the Wahhabi claim like the Abu Hurairah's narrations and Onogh Raheleh's narration. since these narrations are in contrast with the Jariyyeh Hadith and contradict with God's placement. Furthermore, there is some turmoil in the Jariyyeh's text. There are some other narrations that instead of talking about the place of God, speaks of confessing to the existence of God. It seems that this interpretation is much more logical. Finally, the earth is round. therefore, the highness is relative, and we can not say where is the high above in the sky.
    Keywords: the Jariyyah Hadith, the Place of God, God in the Sky, God's direction
  • Murteza Hakimi *, Hossein Ghazizade Pages 61-78

    The majority of Muslims, whether Sunni or Shia, maintain that we can seek intermediation from the saints after their departure from this world, relying on valid religious texts. But the Wahhabi believe that we must not seek intermediation from anyone except God. The following is their argue: firstly, there is no religious base for legalization this act. Secondly, this act is deifying other creatures and asking our requests from someone other than God. They believe that no one other than God can intermediate in human's affairs. And finally, intermediation is at the time of living and not after dying. Responding to these doubts, we can say that there is a far difference between asking intermediation from idols and God. In intermediation from idols, the idolaters did not believe in intermediation from idols but consider them as Gods which are independent from the God, while Muslims believe that the saint's power is given by God and calling the prophet is equal to calling the God itself. There are some narrations proving that asking intermediation was common both at the time of our Holy prophet and after his death.

    Keywords: Asking Intermediation, the Contemporary Wahhabi Al-Uthaymin, Worshipping Something Other than God, Hearing the Death
  • Sayed Mustafa Hashemi Najaf Abadi *, Majid Heydari Pages 79-98

    The Wahhabi believe in the validity of companion's sayings and consider them as a source for extracting Islamic rules. Ibn Qayyim is one of the scholars that pertains to Wahhabi school and believes that all of the narrations of the Holy prophet's companions are Valid. In this essay, by an analytical – descriptive method the validity of the Holy prophet's companions is discussed and the results is as the following: although the companions were praised in the Holy Quran because of their faith and good deeds, it does not mean that all of their sayings and actions are valid. The narrations of companion are valid only if it narrates the Holy prophet's sayings. But if the companion says something that does not narrate the Holy prophet, it is not valid.

    Keywords: The companions, Wahhabism, Ibn Qayyim, Inferring the Islamic Rules, Invalidity of Companions Narrations
  • Zeinab Rabeefar *, Hossein Ghazizade Pages 99-123

    The Wahhabi maintain that the Muslims by asking intermediation from the dead resemble the polytheists and we can issue a fatwa for killing them. Since they consider the saints who are dead incapable of doing anything and have no supernatural power. The Wahhabi believe that the Muslims who seek intermediation from the saints are just like the pagans worshipping the idols and believe in a kind of partner for the God. Contrary to the Wahhabi, the Sunni scholars maintain that according to the Quranic verses, narrations and the conducts of the early Muslims, we can say that intermediation is recommended in Islam. In this essay by an analytic- descriptive method, a comparison will be made between the Wahhabi school of thought and the Sunni main stream in this issue. It seems that the Sunni view is opposite to the Wahhabi viewpoint and we can not call those seeking intermediation from the saints pagans and it is a wrong comparison, because the pagans were believing in the deity of the idols but the those seeking intermediation consider the saints as the God's agents, maintaining that we must only worship the God.

    Keywords: Wahhabism, the similarity, Seeking intermediation, The Muslims, the Polytheists
  • Sayed Muhammad Sadatinezhad *, Vahid Masahebi Muhammadi, Ali Baghi Nasrabadi Pages 125-144

    In this essay, A comparative study on the strategies of Muslim Brotherhood in Egypt, Tunisia and Turkey is made. In Egypt, the Muslim Brotherhood is as the origin of this movement. in Turkey, the Muslim Brotherhood is considered as a movement that reached to the power and finally in Tunisia, the Muslim Brotherhood party acted as a successful current. That is why these countries were selected as an object of the study in this essay. The Muslim Brotherhood branches in these countries were studied and their common bounds and their differences were clarified. The main question in this essay is that which of these representatives of the Muslim Brotherhood were more successful and had a greater effect on Muslim world and in international level. As it was expected, at the end, it was cleared that none of these branches of the Muslim Brotherhood are effective, although they had a great capacity. The Muslim Brotherhood activities just boosted the secular rulers and imperialism, since the above-mentioned branches of Muslim Brotherhood were not successful because In Egypt, it did not get the power. In turkey, it acts as a secular party. In Tunisia, the Muslim Brotherhood distanced itself from the mottoes.

    Keywords: The Muslim Brotherhood, Egypt, Tunisia, Turkey, Muslim World