فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 22 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 22 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی تسلیمی*، حمید صانعی فرد صفحات 5-17

    تراژدی از دیدگاه نیچه فرهنگ و هنر واقعی را در خود دارد، زیرا تراژدی وارونه آنچه کلیسا میگوید، بر بی نظمی، مرگوارگی،بی عدالتی و بدفرجامی در زندگی بشری انگشت میگذارد.آنچه از نیچه برداشت می شود، این است که تراژدی ما را بابی نظمی آشنا می کند. اگر چه این رهیافت به نیست انگاری و ابسورد می انجامد، زاینده فرهنگ و هنر است؛ به زبان دیگر، مرگوارگی، تاوانی است که باید برای آگاهی و فرهنگ پس دهیم. از دیدگاه نیچه و اشتاینر، یونان باستان با زایش تراژدی به هنر واقعی دست یافت که سقراط، افلاطون و ارسطو آن را تضعیف کردند، تا بعدها کلیسا ناقوس مرگ تراژدی را بزند.اکنون دوباره باید به زایش تراژدی بیندیشیم. مقاله پیشرو بر آن است که بگوید، پس از تیاتر نوتراژدی دیگری زاده شده است:تراژدی عامیانه.تراژدی والای که ناز مرگ کاراکترهای خاص سخن میگفت، ولیدرتراژدی عامیانه، به ویژه شش نمایشنامه تراژدی عامیانه که در پی بررسی آن هستیم،مرگ تراژیک را دامنگیر کاراکترهای عامی نموده و حتی به همین زندگی روزمره آنها کشیده است.

    کلیدواژگان: بوتیقا، تراژدی عامیانه، مرگوارگی، هنر، نظم و بی نظمی
  • آرش آذرپیک *، نیلوفر مسیح صفحات 18-43

    در دیدگاه سنتی استعاره، انتقال معنی از لفظی به لفظ دیگر استو جزیی از صنایع ادبی و تزیینی در کلام بود و وابسته به ادبیات به شمارمیرفت. با پشت سر گذاشتن تحولات و با ظهور زبان شناسی شناختی استعاره به پدیدهای رایج در کلام روزمره و عامل مهمی در درک واقعیت های جهان تبدیل شد.به گونه ای که فلسفه قارهای و تحلیلی نگاه های متفاوتی نسبت به آن دارند.در این راه انواع نگرش های مقایسه ای، تعاملی، شناختی، غیرشناختی و...شکل گرفته است.نوشتار حاضر سعی دارد به تاریخچه استعاره و خصوصا استعاره مفهومی و استعاره از نگاه زبان شناسی فراساختارگرا بپردازد؛ و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف آنها دریچه نوینی را رو به تعریف استعاره و کاربرد آن در ادبیات و زبان معمول بگشاید. در این نوشتار که به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام گرفته؛پی خواهیم برد که با اصالت دادن به کلمه و مقام جامع وجودی آن)لوگوس(که نگاهی فراییست؛تعریف استعاره نیز دستخوش تغییرو تحول شده است. به گونه ای که آنچه زبانشناسی شناختی آن را استعاره مفهومی می نامند در نگرش فراساختارگرایی تنها ساحات متغیر معنایی آن واژگان به شمار میرود.

    کلیدواژگان: استعاره، استعاره مفهومی، فراساختارگرایی، ساحت ثابت معنایی، ساحات متغییر معنایی
  • سعید پور علی*، مهسا کاظم پور صفحات 44-67

    رمان تفریحات شب نوشته محمد مسعود قمی یکی از آثار ارزشمند ادبیات معاصر است که از زوایای مختلفی قابل بحث و بررسی است. این اثر به روش ریالیستی و ناتورالیستی نوشته شده است؛مکتب ناتورالیست یکی از مکاتب ادبیاست که نقطه شروع آن فرانسه است و شیوه افراطی گرایانه مکتب ریالیستی محسوب می شود؛زیرا واقعیت های موجود در جامعه را همانگونه که هستند،مورد بحث قرار میدهد و هرفعل و عمل و پدیدهای را نه در حوزه امور ما فوق طبیعی، بلکه در دایره طبیعت و غرایز طبیعی حاضر در جامعه قرار میدهد. این مکتب،آرمان گرایی را به سویی می نهد و هر امری رابه توارث محیط نسبت میدهد و در رسیدن به این موضوع، همه جزییات پلید و ناخوشایند را به تصویر می کشد.این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای عناصر ناتورالیستی حاضر در رمان تفریحات شب را مورد بررسی قرار میدهدو نشان میدهد که تفریحات شب یکی از آثاری است که در آن مولفه های مکتب ناتورالیستی اعم از استفاده از زبان محاوره، بیان سرشت بدوی انسانی،بیان صریح روابط جنسی،احساس پوچی،علمگرایی،بقای نسب، پایانغمانگیزو... حضور دارد؛ اما نه تنها ضد اخلاق نیست بلکه با توصیف اعمال پلید موجود در جامعه عصر رضا خان، در صدد یافتن راه حل درستی برای امور ضد اخلاقی است.

    کلیدواژگان: تفریحات شب، محمد مسعود قمی، عناصر ناتورالیستی، رئالیسم
  • ستی سارا سوشیان*، پوریا یاراحمدی منصوری صفحات 68-92

    آرش آذرپیک درمعرفی مکتب ادبی پدیدارشناسی عمیق گرا مواجه با سه سیستم فرا شعر نویسی را مطرح میکند، این سه سیستم فراشعر نویسی عبارتند از:

    1. پلی فونیک هم افزا2.مولتی فونیک3. مرکزافزا
    این نوشتار با تکیه بر آرا و آثار آرش آذرپیک علاوه بر واکاوی ژانر ادبی فراشعر و سیستم های آن به بررسی ویژه سیستم سوم آن-که شاکله های مکتب ادبی پدیدارشناسی را سامان می بخشد-،میپردازد.
    آذرپیک با ارایه دو شاخصه:الف(دگرسوژه گرایی ب(کاراکتر تحلیلی
    کلیدواژه»درباره«را از قاموس ذهن و بیان و زبان ادبیات خط میزند، چرا که در جهان فراشعری این کاراکترها هستند که خود را در متن به نمود و آشکارگی میرسانند؛ لذا ژانر مرکزافزا به عنوان یک ژانر نگرشی و نگارشی خارج از تمام سیستم های تیولوژیک و ایدیولوژیک نحوهای زیست فرا اندیشانه را ارایه میدهد. این نوشتار که به صورت کتابخانه ای، بنیادی، توصیفی و تحلیلی سامان یافته است،به بررسی نظریات و درس گفتارهای آرش آذرپیک میپردازد

    کلیدواژگان: آرش آذرپیک، فراشعر مرکزافزا، دگرسوژهگرایی، کاراکتر تحلیلی
  • زهرا رحیمی، محمد رضایی*، قدرت الله خیاطیان صفحات 93-114

    موضوع پژوهش پیشرو، نقد و بررسی مولفه های طریقت چشتیه بر اساس متن شمایل الاتقیا و رذایل الاشقیا اثر کاشانی است.خواجه رکنالدین دبیر کاشانی خلدآبادی رساله شمایل الاتقیا را که مجموعه ای از اندیشه های صوفیا نمی باشد،به رشته تحریر درآورده است. نگارش کتاب در زمان حیات برهان الدین غریب آغاز شده است ودر این اثر آین های تمام نما از عرفان قرن هشتم را می توان مشاهده کرد.از رساله شمایل الاتقیا تاکنون یک نسخه چاپ سنگی به سال1347 ه .ق درحیدرآباد دکن به چاپ رسیده است و چندین نسخه غیرچاپی نیز موجود است. تصوف عملی، ذکر، کرامت، توبه، بیعت، ارتباط مرید و مراد، آداب خرقه، سماع، یقظه و بیداری و... از جمله مولفه های مهم عرفانی در این اثر مورد بررسی است. پژوهش حاضر بر مبنای مطالعات سندکاوی،کتابخانه ای و به روش فیش برداری انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: شمایل الاتقیا و رذایل الاشقیا، رکن الدین دبیر کاشانی، چشتیه، آداب و تعلیمات، عرفان
  • مهرانگیز برآورده*، حبیب گوهری صفحات 115-126

    وجه نمایی، مفهومی معنایی است که نیت و نگرش گوینده را در مورد وضعیت گزاره بیان می کند.وجه نیز از جمله ابزارهایی است که توسط وجه نمایی به خدمت گرفته می شود.در منابع دستور سنتی زبان ها،فعل را حداقل شامل سه و حداکثر شش وجه دانسته اند.همه این منابع سه وجه اخباری، التزامی و امری را پذیرفته و برخی، وجوه دیگری مانند مصدری، شرطی، و صفی و دعایی را نیز ذکر کرده اند؛ اما در این منابع ذکر نشده است که این دسته بندی برپایه چه اصلی صورت گرفته و ملاک انتخاب وجه فعل در جملات مختلف چیست.در این مقاله از جدیدترین دسته بندی وجه و مفهوم وجهیت بحث و به تفاوت این دو با یکدیگر در زبان فارسی پرداخته شده است.همچنین با توجه به تعاریف وجوه اخباری، التزامی و امری، به این نکته دست یافته شده که در همه وجوه، نگرش گوینده نسبت به وقوع و یا عدم وقوع فعل در انتخاب وجه دخیل است، زیرا اساسا وجه نشان دهنده میزان قاطعیت گوینده در مورد اجرای گزاره، به ویژه فعل است.برای هر سه وجه به عنوان معنای مرکزی در »احتمال وقوع« می توان معنای مرکزی نظر گرفت. بنابراین میتوان برای وجه فعل پیوستاری در نظر گرفت که در یک سوی آن رخداد فعل حتمی است و در سوی دیگر غیر محتمل است.

    کلیدواژگان: وجه نمایی، اخباری، التزامی، امری، زبان فارسی
|
  • Ali Taslimi *, Hamid Sanei fard Pages 5-17

    In Nietzsche’s point of view, tragedy includes the real art and culture, because tragedy is contrary to church based on disorder, mortality, injustice and disaster in human life. According to Nietzsche, tragedy introduces us to disorder. Although the approach leads to absurdism and nihilism, it gives birth to art and culture; in another word, mortality is the price that we have to pay for awareness and culture. For Nietzsche and Steiner, old Greece achieved the real art by the birth of tragedy, which Socrates, Plato and Aristotle weakened so that the church could sound the death knell of tragedy later. Now, we have to think about the birth of tragedy once more. The purpose is to say that another type of tragedy has been born after new theater: Folk-tragedy. Whereas ancient great tragedy dealt with death of special characters, in Folk-tragedy, especially the six plays of Folk-tragedy that we examine in this article, tragic death happens to common people, even in everyday life.

    Keywords: Poetique, Folk-tragedy, Mortality, Art, Order, Disorder
  • Arash Azarpeik *, Niloofar Masih Pages 18-43

    In the traditional view, metaphor is the transfer of meaning from one word to another ,it was a part of literary and decorative crafts in words and related to literature. By going through the changes and with the emergence of cognitive linguistics, metaphor became a common phenomenon in everyday speech and an important factor in understanding the realities of the world; In such a way that continental and analytical philosophy have different views on it. During this process, all kinds of comparative, interactive, cognitive, non-cognitive attitudes have been formed. The present article tries to describe the history of metaphor and especially conceptual metaphor from the point of view of meta-structural linguistics. While examining their strengths and weaknesses, open a new window towards the definition of metaphor and its use in literature and common language. In this article, which is done by descriptive-analytical method and using library resources, It will be concluded that by giving originality to the word and its comprehensive existence (Logos), which is a transcendental view, the concept of metaphor has been changed . What cognitive linguistics considers as the conceptual metaphor, is only the semantic variable areas of those words in the view of meta-structuralism. key words: Metaphor, Conceptual metaphor, Meta- structuralism, Conceptual fixed field, Conceptual variable fields.

    Keywords: Metaphor, Conceptual metaphor, Meta-structuralism, Conceptual fixed field, Conceptual variable fields
  • Saeed Pouralit *, Mahsa Kazempoor Pages 44-67

    The novel "Night Fun" written by Mohammad Masoud Qomi is one of the valuable works of contemporary literature that can be discussed and analyzed from different angles. This work is written in a realistic and naturalistic way; The naturalist school is one of the literary schools whose starting point is France, and the extreme style is considered the realist school because it discusses the realities in the society as they are and each action and phenomenon not in the domain of supernatural affairs; Rather, it places it in the circle of nature and natural instincts present in the society. This school puts idealism aside and attributes everything to the inheritance of the environment and depicts all the details in reaching this issue. This article examines the naturalistic elements present in the novel Night-time Entertainment with analytical-descriptive method and using library sources and shows that Night-time Entertainment is one of the works in which the components of the naturalistic school, including From the use of colloquial language, the expression of primitive human nature, the explicit expression of sexual relations, sense of emptiness, scientism, the survival of the lineage, the tragic end, etc. are present; But it is not only unethical, but by describing the evil practices in the society of Reza Khan’s time, it seeks to find the right solution for unethical matters.

    Keywords: Night Fun, Mohammad Masoud Qomi, Elements of Naturalism, Realism
  • Seti Sara Sooshian *, Pooriâ yârahmadi mansoori Pages 68-92

    Arash Azarpeik, in introducing the literary school of deep-oriented phenomenology, presents three systems of farapoetic writing, These three farapoetry systems are:1. Synergistic polyphonic
    2. Multiphonic
    3. Central synergy

    Based on the opinions and works of Arash Azarpeik, in addition to the analysis of the literary genre of metapoetry and its systems, this article deals with a special analysis of its third system, the Central synergy, which organizes the structures of the literary school of deep-oriented phenomenology.
    Azarpeik by presenting the following two characteristics
    1. Another subject oriented
    2. Analytical character
    He underlines the keyword "about" from the dictionary of mind and expression and the language of literature,Because in the metapoetic world, these are the characters that reveal themselves in the text, Therefore, as an attitudinal and writing genre outside of all theological and ideological systems, the genre of Merzanafaza presents bio-transcendental methods.
    This article, organized in a library, basic, descriptive and analytical form, examines the ideas and lectures of Arash Azarpik.

    Keywords: Arash Azarpeik, farapoetic Central synergy, Another subject oriented, Analytical character
  • Zahra rahimi, Mohammad Rezaiee*, Ghodratollah Khayatian Pages 93-114

    The topic and field of the leading research is the introduction of the manuscripts of Shamayelol atghiya and Razayelol ashghiya by Roknoddin Dabir Kashani in Cheshtiye. Khaje Moineddin, the secretary of KaShani Kholdabadi, is one of the disciples of Borhaneddin Gharib Hansavi (AD 728). Shamayelol atghiya includes large collections and selections of teachings, letters and the oral news of Sufiya Cheshtiye is in the description and development of the thoughts of Sufis, especially the elders of Cheshtiye in the field of writing. The writing of the book started during the lifetime of Borhaneddin Gharib, a full-view mirror of the mysticism of the eighth century can be seen in this work. From the legacy of Shamayelol atghiya, a top stone version dated 1347 AD has reached the top in Hydarabad Dakan and some non-published versions are also available. Practical Sufism, Zikr,dignity, repentance, allegiance, the relationship between Morid and the Morad, the manners of the cloak, hearing, Yaqza and awakening, etc. are among the important mystical ideas which are examined in this work. The present research is based on document analysis, library materials by writing flash cards method.

    Keywords: Shamayelol atghiya, Razayelol aShghiya, Roknoddin Dabir Kashani, Cheshtiye, Morals, Mysticism
  • Merangiz barâvardeh *, Habib Gowhari Pages 115-126

    Modality is a semantic concept which proposes the speaker's purpose and attitude toward the state of a proposition. Besides, mood is such a tool which is served by modality. In classical grammar sources, at least six types of mood are counted for verbs. All these sources accepted indicative, subjunctive and imperative moods and mentioned other moods such as infinitival, conditional, attributive and vocative. In this article, the latest classification of mood and the concept of modality are discussed and their differences in Persian language. Also, based on the definitions of declarative, subjunctive and imperative moods, it has been found out that in all moods, the speaker’s attitude is involved in the choice of mood on the occurrence or non-occurrence of the verb; because the mood basically shows the level of determination of the speaker on the implementation of the proposition, especially a verb. For all three moods, the central meaning in the "probability of occurrence" can be considered. Therefore, a continuum can be regarded for the verbal mood, in which the occurrence of the verb is certain on one side and improbable on the other side.

    Keywords: Mood, Modality, Indicative, Subjunctive, Imperative