فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیما اسدی، منوچهر منطقی*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 9-50

    فناوری های نوظهور، عرصه ای بکر برای جهش علمی و اقتصادی بوده و به سبب ویژگی های آن، نیازمند همکاری با مجموعه های داخلی و خارجی است. یکی از راهکارهای مناسب جهت اکتساب این نوع فناوری ها، استفاده از رویکرد تحقیق و توسعه باز بوده که لازمه اثربخشی و کارایی این روش، شناسایی چالش های اجرایی و مدیریت قبل از وقوع و داشتن سناریو مقابله با آن است. پژوهش حاضر باهدف شناسایی و وزن دهی چالش های فراروی رویکرد تحقیق و توسعه باز جهت اکتساب فناوری نوظهور حوزه نانو در ایران انجام شده است. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای 29 چالش از منابع داخلی و خارجی استخراج شد که در طی سه مرحله نظرسنجی خبرگان حوزه نانو که با روش دلفی فازی انجام گرفت، 25 چالش در سه مقوله (داخلی، خارجی، تلفیقی) انتخاب و با روش آنتروپی شانون وزن دهی شدند. جهت صحت سنجی چالش ها، مقایسه ای با شش پژوهش مرتبط انجام و راهکارهای بهبود پیشنهاد شد. یافته ها نمایان گر پر اهمیت بودن چالش «عدم حفاظت از مالکیت فکری» و شناسایی چهار چالش «حفظ تعادل بین همکاری تحقیق و توسعه داخلی و خارجی»، «ناتوانی در کنترل»، «عدم همگرایی تحقیقات» و «ناهمسویی راهبرد» است که کمتر پژوهشی به آنها پرداخته است.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، همکاری در تحقیق و توسعه، شبکه نوآوری، اکوسیستم نوآوری
  • عرفان حاجی آخوندی، غلام رضا هاشم زاده خوراسگانی*، علیرضا بوشهری صفحات 51-72
    درسال های اخیر، پارادایم «نوآوری باز» به شدت مورد توجه شرکت های نوآور قرارگرفته و استفاده از راهکارهای آن همچون سرمایه گذاری خطرپذیر و جمع سپاری، تبدیل به بخشی از مدل کسب وکار چنین شرکت هایی شده است. اما موفقیت این  کسب وکارها در نوآوری باز، نیازمند توجه به عواملی است که یک سازمان را به سوی موفقیت در پیاده سازی این نوع از نوآوری رهنمون می سازد. با این وجود، توجه کمی در پیشینه تحقیق به ویژه در ایران به عوامل سازمانی موثر بر موفقیت کسب وکارهای دیجیتالی در نوآوری باز شده است . از این رو مطالعه حاضر قصد دارد تا با اجرای یک مطالعه میدانی در زیست بوم کسب وکارهای دیجیتالی، مهم ترین عوامل موثر سازمانی بر موفقیت نوآوری باز در این کسب وکارها را شناسایی کند . بدین منظور پس از مرور جامع پیشینه ی تحقیق و شناسایی اولیه عوامل موثر، پیمایشی در میان کسب وکارهای دیجیتالی و صاحب نظران این حوزه اجرا شد و داده های حاصل با استفاده از روش های تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند . یافته های تحقیق نشان می دهد که مدل کسب وکار، هوشمندی کسب وکار، فرایندهای داخلی و مدیریتی و شبکه سازی، به عنوان عوامل سازمانی، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر موفقیت نوآوری باز در زیست بوم کسب وکارهای دیجیتالی دارند.
    کلیدواژگان: جمع سپاری، راهبرد، واسطه های نوآوری، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی
  • جواد رادسعید، احمد ودادی*، جلال حقیقت منفرد صفحات 73-91
    مفهوم نوآوری همواره یکی از مفاهیم موردتوجه در مدیریت می باشد. در سال های اخیر مدل های نوآوری پیشرفت های قابل ملاحظه ای کرده اند که جدیدترین آن ها نوآوری مبتنی بر فناوری اطلاعات و مدل های نوآوری باز می باشد. استفاده از این مدل های نوین در صنعت بانکداری - که با مفاهیمی نظیر رقابت شدید، پویایی و پیچیدگی فزاینده شناخته می شود - به جهت فقدان مفهوم پردازی و تبیین چیستی و چگونگی به کارگیری، بیش ازپیش ضروری می باشد چراکه این موضوع مسیر را برای ارتقای نوآوری در ارایه خدمات بانکی هموار خواهد کرد. دراین راستا هدف پژوهش حاضر طراحی مدلی نوین مبتنی بر نوآوری دیجیتال باز در نظام بانکی می باشد. بدین منظور با تکیه بر مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق با نمونه 15 نفره خبرگان، مدل مفهومی نوآوری دیجیتال باز استخراج شد. یافته های پژوهش نشان داد نوآوری دیجیتال باز در صنعت بانکداری که به مفهوم بهره گیری از تجارب تمامی ذینفعان با بهره گیری از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است از یک طرف متاثر از عوامل متعددی مانند برنامه جامع بانک های کشور، فشارهای حاکمیتی، تغییرات فناورانه متاثر از پیشرفت های فناوری اطلاعات و موضوع امنیت سایبری بوده و از طرف دیگر موجب سودآوری و ایجاد مزیت رقابتی پایدار می شود.
    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، سازمان باز، تفکر داده محور، نوآوری مبتنی بر فناوری اطلاعات، مدیریت دانش فراسازمانی
  • حامد نصیری*، سید سروش قاضی نوری، مهدی الیاسی صفحات 93-121

    امروزه صدها هزار برنامه در فروشگاه های دیجیتالی عرضه شده و کاربران به سادگی به آن ها دسترسی دارند. این موضوع فرایند توسعه را بیش از پیش هزینه بر، پرریسک و متاثر از سلیقه ی کاربران کرده است. در چنین شرایطی باید مسیر مشارکت ذی نفعان و به طور خاص کاربران را برای نوآوری باز هموار کرد. با وجود اهمیت موضوع، مطالعات کمتری روی نقش کاربران، به ویژه در برنامه های موبایلی صورت گرفته است. بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی چگونگی پیاده سازی نوآوری باز متمرکز بر کاربر در فرایند توسعه بازی های موبایلی (به عنوان یکی از درآمدزاترین دسته های برنامه های موبایل) است. بر این اساس با راهبرد مطالعه چند موردی توصیفی با سطح تحلیل تک واحدی، چهار بازی ایرانی پرطرفدار شامل آمیرزا، منچرز، کوییزآوکینگز و پرسیتی، سازوکار پیاده سازی نوآوری باز متمرکز بر کاربر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق مشخص کرد کاربران نقش های مختلفی را برای ایده پردازی، تولید، آزمایش، استقرار و گسترش بر عهده می گیرند. به شکل خاص آن ها در تولید محتوا و تبلیغات ویروسی سهم ویژه ای دارند. نتایج این تحقیق می تواند به منظور حصول درک بهتر از ظرفیت خلق ارزش با کاربران در فرایند توسعه محصول توسط سیاست گذاران، توسعه دهندگان و پژوهشگران اقتصاد دیجیتالی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، نوآوری کاربر، فرآیند توسعه محصول، مشارکت کاربران، هم آفرینی ارزش
  • آرمان خالدی*، شعبان الهی، رضا اسدی فرد صفحات 123-152
    تغییرات فضای کسب وکار در طی سال ها اخیر باعث شده است که بسیاری از شرکت های بزرگ و کوچک به دنبال همکاری فناورانه با یکدیگر باشند. با وجود مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است اما اغلب آن ها فاقد رویکرد زیست بوم برای شناسایی بازیگران درگیر در فرآیند همکاری و نقش آن ها بوده اند و همچنین بیشتر مطالعات متمرکز بر بافت کشورهای توسعه یافته بوده اند. پژوهش حاضر با روش مطالعه موردی (8 مورد مطالعه) به دنبال شناسایی بازیگران و نقش های ضروری برای موفقیت همکاری های فناورانه نامتقارن است. داده ها از طریق مصاحبه با نماینده طرفین همکاری و دیگر ذی نفعان درگیر در فرآیند همکاری و همچنین بررسی اسناد مرتبط گردآوری شده اند. تحلیل داده ها (تحلیل مضمون) منجر به استخراج نقش ها و بازیگران زیست بوم نوآوری شدند که برای موفقیت همکاری فناورانه نامتقارن ضروری هستند. مهمترین دانش افزایی پژوهش تبیین همکاری فناورانه نامتقارن بین شرکت های بزرگ و شرکت های کوچک دانش بنیان در بستر زیست بوم  نوآوری  و همچنین شناسایی نقش های ضروری مانند تحریک کننده شرکت های بزرگ و اعتمادساز است.
    کلیدواژگان: عرضه، تقاضا، منابع مکمل، تحریک کننده، اعتمادساز
  • پیمان پروری* صفحات 153-180
    شبکه های راهکار به پیوندی از بازیگران اشاره می کند که با هدف یکپارچه سازی منابع خود برای هم آفرینی ارزش از طریق راهکارها، به یکدیگر متصل هستند. هم آفرینی ارزش یکی از مسایل کلیدی در استمرار پیاده سازی راهکارهای نرم افزاری نوآورانه در این شبکه ها است. هدف این پژوهش ارایه مدل هم آفرینی ارزش در شبکه های کسب و کار مبتنی بر راهکار مشتری در صنعت نرم افزار است. این پژوهش با روش کیفی داده بنیاد انجام گرفت. داده های تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 36 نفر از متخصصان صنعت نرم افزار ایران گردآوری گردید. داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند که طبق آن 93 مفهوم در قالب 16 مقوله اصلی بدست آمد. یافته های تحقیق نشان می دهد همسویی کارکنان و مدیران با اهداف شبکه، شفافیت فرایندها و منابع مشتری، کیفیت منابع ارایه دهنده و شناخت از اکوسیستم کسب و کار، هم آفرینی ارزش را ایجاد می کنند و شرایطی همچون شراکت بلندمدت، پیکربندی های درون سازمانی، مستندسازی و بازخورد، راهبری تغییرات و نااطمینانی ها و حفاظت از دارایی های معنوی نیز موثر هستند. بر اساس نتایج، هم آفرینی ارزش نه تنها یک مفهوم جدایی ناپذیر با شبکه های کسب و کار راهکار است بلکه مستلزم نوعی هم ترازی استراتژیک در سطح برخی فعالیت های مشترک بین ارایه دهنده و مشتری نیز هست.
    کلیدواژگان: هم آفرینی ارزش، راهکارهای نوآورانه، شبکه کسب و کار، راهکار مشتری، راهکار کسب و کار
|
  • Sima Asadi, Manouchehr Manteghi *, Abbas Toloie Eshlaghy Pages 9-50

    Emerging technologies are drivers for scientific and economic leaps. Due to their characteristics, their development requires cooperation with domestic and foreign research networks. One of the appropriate strategies for acquiring this type of technology is to use an open R&D approach. Identifying executive and management challenges beforehand is a requirement for the effectiveness and efficiency of this method. This paper aims to identify and weigh the challenges of an open R&D approach for the acquisition of emerging nanotechnology technology in Iran. After performing library studies, 29 challenges were extracted from internal and external sources. During the three staged surveys conducted by the fuzzy Delphi method, 25 challenges were selected in three categories (internal, external, integrated) and by weighed Shannon entropy method, a comparison study was made with six related studies. Finally, some strategies were advised. Findings indicate the importance of the challenge of "lack of protection of intellectual property" and the identification of four challenges of "maintaining a balance between R&D cooperation, internal and external, inability to control, lack of convergence of research, strategy inconsistency" that less research has addressed.

    Keywords: Open Innovation, R&D cooperation, Innovation Network, Innovation ecosystem
  • Erfan Hajiakhoondi, Gholamreza Hashemzadeh *, Alireza Booshehri Pages 51-72
    In recent years, the open innovation paradigm has been highly regarded by leading and innovative companies, and the use of its solutions, such as venture capital and crowd funding, has become part of the business model of such companies. Digital businesses as the main origin of start-ups (as well as startups) and also due to the high level of technology and knowledge and extensive use of IT-based infrastructure are highly interested and prone to implement open innovation strategies. But the success of these businesses in open innovation requires attention to the factors that lead an organization to succeed in implementing open innovation. However, little attention has been paid in the research background, especially in Iran, to the organizational factors affecting the success of digital businesses in innovation. Therefore, the present study intends to identify the most important organizational factors affecting the success of open innovation in these businesses by conducting a field study in the digital business ecosystem. For this purpose, after a comprehensive review of the research background and initial identification of effective factors, a survey was conducted among digital businesses and experts in this field and the obtained data were analyzed using heuristic factor analysis and confirmatory factor analysis. Were located. The research findings show that business model, business intelligence, internal and managerial processes and networking are the organizational factors that have the greatest impact on the success of open innovation in the digital business ecosystem.
    Keywords: crowdfunding, strategy, innovation intermediaries, exploratory, confirmatory factor analysis
  • Javad Radsaeed, Ahmad Vedadi *, Jalal Haghighat Monfared Pages 73-91
    The concept of innovation is always one of the important concepts in management. In recent years, innovation models have made considerable progress, the most recent of which are innovation based on information technology and open innovation models. The use of these new models in the banking industry, which is known by concepts such as intense competition, dynamism and complexity, is more necessary due to the lack of conceptualization and explanation of what it is and how to use it, and this issue will facilitate the promotion of innovation in providing banking services.Therefore, the aim of the research is to design a new model based on open digital innovation in the banking system. For this purpose, with semi-structured and in-depth interviews with a sample of 15 elites, the conceptual model of digital innovation was extracted. The findings of the research showed that open digital innovation in the banking industry is taking advantage of the experiences of all stakeholders by using information and communication technologies. On the one hand, it is affected by several factors such as; The comprehensive program of the country's banks, governmental pressures, technological changes are affected by the advancements of information technology and the issue of cyber security, and on the other hand, it causes profitability and the creation of a sustainable competitive advantage.
    Keywords: Grounded Theory, Open organization, Data-oriented thinking, Information technology-based innovation, Trans-organizational knowledge management
  • Hamed Nasiri *, Soroush Ghazinoori, Mehdi Elyasi Pages 93-121

    Nowadays, there are hundreds of mobile apps on digital stores with users having quick access to most of them; therefore, developing an app is more difficult, costly, and dependent on users' tastes than ever. Because of that, it is crucial to extend the firm's boundaries for open innovation, especially with the help of the end users. However, there are still a few studies on the specific field of mobile app users. Therefore, this paper attempts to explain how to engage users in a user-centered open innovation process for mobile games -as one of the essential categories of app- development. For this purpose, a multiple case study on four successful Iranian mobile games including "Quiz of Kings", "Amirza", "Menchers", and "PerCity" has been conducted. The results show that the users can take different roles in the creativity, production, testing, and deployment phases. They participate in a larger share of content generation and virality of games. In general, the results of this paper can contribute to a better understanding of the potential value of co-creation with users to enhance product development.

    Keywords: Open Innovation, User Innovation, Product Development Process, User Participation, Value Co-Creation
  • Arman Khaledi *, Shaaban Elahi, Reza Asadi Fard Pages 123-152
    In recent years, due to significant changes in the business environment, most large and small firms have been forced to create asymmetric technological collaboration with each other. Although studies have been conducted in this area, most of them lack an ecosystem approach to identifying the actors involved in the process of collaboration and their role, as well as previous studies focusing on developed countries. Therefore, the present study seeks to explain the ecosystem of asymmetric technological collaboration between large industrial firms and small knowledge-based firms in the field of nanotechnology in Iran (as a developing country) through the case study method (8 cases). Data were collected through interviews with representatives of the parties and other stakeholders involved in the collaboration process, as well as a review of relevant documents. Data analysis (Thematic Analysis) led to the extraction of maps and key players and their roles in the asymmetric technological collaboration ecosystem. The most important contribution is explaining asymmetric technological collaboration between large and small knowledge-based firms in the innovation ecosystem, as well as identifying essential roles such as stimulator of large firms and trust builder.
    Keywords: supply. demand, complementary resources, stimulator, trust builder
  • Peyman Parvari * Pages 153-180
    Solution networks refer to a relationship of actors who are connected to each other with the aim of integrating their resources to co-create value through solutions. Value co-creation is one of the key issues in the continuation of the implementation of innovative software solutions in these networks. The purpose of this research is to present a value co-creation model in business networks based on customer solutions in software companies. This research was conducted with a qualitative data-based method. The research data was collected through semi-structured interviews with 36 experts in Iran's software industry. The data were analyzed through three stages of open, central and selective coding, according to which 93 concepts were obtained in the form of 16 main categories. The findings of the research show that the alignment of employees and managers with network goals, transparency of customer processes and resources, the quality of provider resources and knowledge of the business ecosystem create value co-creation and conditions such as long-term partnership, Internal configurations, documentation and feedback, management of changes and uncertainties, and protection of intellectual property are also effective. Based on the results, value co-creation is not only an inseparable concept with solution business networks, but also requires a kind of strategic alignment at the level of some joint activities between the provider and the customer.
    Keywords: Value Co-Creation, innovative solutions, business network, customer solutions, business solutions