فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن مهرآرا*، یگانه موسوی جهرمی، فرهاد خدادادکاشی، پگاه شیرمحمدی صفحات 6-36

    ظهور شبکه های اجتماعی منجر به تغییر پارادایم ارتباطات اجتماعی در همه ابعاد زندگی انسان شده است. این پژوهش ضمن تشریح فضای اثرگذار این شبکه ها بر زندگی اقتصادی زنان می ‍ کوشد، در چارچوب مفاهیم اقتصاد خرد، ارزش اقتصادی شبکه اجتماعی اینستاگرام را به عنوان نمونه ای از کالاهای غیر بازاری بررسی کند. بر این اساس هدف این پژوهش برآورد میزان تمایل به دریافت (WTA) کاربران زن در شهر تهران جهت عدم استفاده از اینستاگرام به مدت یک ماه با استفاده از روش یک و نیم بعدی (OOHB) است. این پژوهش از نظر هدف بنیادی و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی- پیماشی طبقه بندی می شود. حجم کل نمونه از طریق فرمول میشل و کارسون 384 کاربر تعیین شد و 7 دامنه قیمتی پیشنهادی در پرسشنامه به روش کوپر مشخص گردید. نتایج این پژوهش نشان داد، که حداقل تمایل به دریافت مبلغ پولی کاربران برای عدم استفاده از اینستاگرام به مدت یک ماه ، 415474 تومان است؛ که به طور تقریبی ماهانه مازاد رفاهی معادل، 989 میلیارد تومان خواهد بود. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که متغیرهای تحصیلات، درآمد، زمان استفاده از اینستاگرام و بودجه برای دسترسی به اینترنت بر تمایل به دریافت زنان اثز مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج گویایی آن بود که متغیرهای سن و سرپرست خانوار بودن اثر منفی و معناداری بر میزان تمایل به دریافت کاربران زن دارد.

    کلیدواژگان: روش یک و نیم بعدی، ترجیحات مصرفی، زنان، تمایل به دریافت
  • جمال محمدی*، سمیرا نوری صفحات 37-67

    هدف این نوشتار مطالعه کیفی سبک های جدید مدگرایی در پوشش به عنوان یکی از اصلی ترین میدان های نزاع بر سر بدن عمومی در فضاهای همگانی است. سوژه های مورد مطالعه از میان دختران 14 تا 30 سال شهر سنندج انتخاب شده اند که پرسه زنی در فضاهای همگانی را به عنوان فعالیت معمولی خود معرفی نموده اند. داده ها از طریق مصاحبه فردی گردآوری و از طریق تحلیل مضمونی تفسیر شده اند. طبق نتایج تحقیق، شش مضمون اصلی از داده ها قابل استنتاج است: نقش دوگانه مدگرایی در افشاسازی/ پنهان سازی هویت؛ انتخاب مد جایگزین به عنوان راهی برای پس زدن رمزگان سنتی پوشش؛ کارکرد مد در بازتولید دوگانه تمایز/ ادغام؛ استفاده از سبک های مدگرا برای نمایش پرستیژ و گشودگی فردی؛ مدگرایی راهی برای تصرف فضاها؛ و جایگاه محوری مدگرایی در منازعه بدن خصوصی/ بدن عمومی. ترسیم شبکه مضامین و خرده مضامین همبسته آن ها بیان گر آن است که برای دختران جوان، پرسه زنی در فضاهای همگانی، پیروی از سبک های جدید پوشش، تصرف فضاها، متمایزکردن خویش از نسل قدیم، و تلاش برای مدیریت بدن خود در فضاهای عمومی جملگی اجزاء به هم پیوسته شکلی از زیستن هستند که می توان ذیل مقوله هسته ای «نمایش عمومی وجه مطلوبی از بودن» آن را نا مگذاری کرد. بدین سان، استفاده دختران جوان از سبک-های جدید لباس درست در لحظه ای که به قصد نمایاندن هویتی جدید انجام می شود عملا حکم انتخاب نوعی مد جایگزین برای سرپیچی از قواعد قدیمی پوشش را دارد. همین کنش، هم زمان، آن ها را قادر می سازد خود را درمقام اعضای یک خرده فرهنگ از فرهنگ کلی متمایز کنند و پرستیژ، شکوه، انعطاف و آراستگی خود را به نمایش بگذارند.

    کلیدواژگان: سبک پوشش، بدن عمومی، مد جایگزین، فضا، نمایش
  • آرزو بروکانلو، فرزانه میکاییلی منیع* صفحات 68-109

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی معلم، در رابطه سه گانه تاریک شخصیت و مقایسه اجتماعی با رفتار قلدری در دختران بود. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. تعداد 384 دانش آموز دختر دوره دوم متوسطه شهر ارومیه (میانگین سنی: 82/16 و انحراف استاندارد: 04/1) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شدند و به پرسشنامه های Illinois Bully Scale, Narcissistic Personality Inventory, Machiavellianism personality scale, Self-Report Psychopathy Scale, Perceived Social Support scale, Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure پاسخ دادند. به منظور تحلیل مدل مفهومی، بررسی فرضیه های پژوهش و استنباط آماری از نرم افزار Spss و Smart Pls استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری، نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی معلم را در تاثیر ماکیاولیسم بر قلدری، تایید کرد. همچنین، نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی معلم، نمی تواند نقش میانجی را بین خودشیفتگی و قلدری، جامعه ستیزی و قلدری، مقایسه اجتماعی و قلدری ایفا کند. مطابق نتایج به دست آمده، خودشیفتگی و ماکیاولیسم بر قلدری تاثیر مثبت و معنادار دارند و جامعه ستیزی بر قلدری تاثیری ندارد. علاوه براین، مقایسه اجتماعی بر قلدری تاثیر مثبت و معنادار و حمایت اجتماعی بر قلدری تاثیر منفی و معنادار دارد. با توجه به مقدار به دست آمده برای GOF به میزان 370/0، برازش مناسب و قوی مدل کلی تایید می-شود.

    کلیدواژگان: سه گانه تاریک شخصیت، حمایت اجتماعی ادراک شده، مقایسه اجتماعی، قلدری
  • رعنا شکیب حاجی آقا، محسن کچویی*، زینب هدایتی، فاطمه جلالیان گبلو صفحات 110-133
    افسردگی پس از زایمان به عنوان یکی از اختلال های شایع پس از زایمان، با ایجاد دگرگونی های منفی و مخرب در خلق وخوی مادر و فضای خانواده، سازگاری مادر با کودک تازه متولدشده و پرورش کودک در ارتباطی سالم با مادر را بسیار مختل می-کند. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی گری تنهایی اجتماعی بر رابطه مکانیسم های دفاعی رشد نایافته و افسردگی پس از زایمان انجام شد. در یک بررسی از نوع همبستگی از میان کلیه ی زنان تازه زایمان کرده شهر تهران 227 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر تهران به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، پرسش نامه سبک های دفاعی اندروز و همکاران و مقیاس تنهایی اجتماعی را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از الگو یابی معادلات ساختاری، آزمون همبستگی پیرسون و نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شد. یافته ها نشان داد که در سطح اطمینان 95% الگوی ساختاری تحقیق، برازش مناسبی دارد به این صورت که مکانیسم های دفاعی رشد نایافته اثر غیرمستقیم مثبت به واسطه تنهایی اجتماعی بر افسردگی پس از زایمان دارند و می توانند احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، مکانیسم دفاعی رشد نایافته، تنهایی اجتماعی، زنان تازه زایمان کرده
  • حامد شیری*، محمد حبیبی صفحات 134-165
    یکی از مهمترین دگرگونی های کمی و کیفی رو به رشد در نهاد خانواده معاصر پدیده حضانت پذیری زنان است. مقاله حاضر در چارچوب مطالعات جنسیتی و با استناد به تحلیل و تفسیرهای نظریه فمینیستی علل و پیامدهای این پدیده را به مثابه یک مسیله اجتماعی مورد بررسی قرار داده است. از نظر روش شناختی این مطالعه با رویکرد نظریه مبنایی و عمدتا کاربرد تکنیک مصاحبه با 20 نفر از زنان مطلقه شهرستان مریوان که تحت پوشش کمیته امداد بوده اند به اجرا درآمده است. یافته های پژوهش بر اساس مدلی پارادایمی و با استخراج 13 مقوله محوری در فرایند کدگذاری داده ها مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است: «جبر اجتماعی قانونی» و «عواطف مادرانه» موجبات علی حضانت پذیری را توضیح می دهند. «پایگاه طبقاتی» و «کودک همسری» شرایط زمینه ای؛ و «اختلافات زناشویی»، «ناتوانی مردان در تامین هزینه های خانواده» و «خشونت خانگی» عوامل مداخله گر موثر در این وضعیت هستند. پیامدهای حضانت پذیری در مقوله های «فقر فزاینده»، «فشار نقش»، «وابستگی» و «احساس رهاشدگی» انعکاس یافته است. نهایتا اینکه زنان با راهبردهای دوگانه «استیصال» و «تحمل» که بازنمای مواجهه ذهنی و پذیرش عینی حضانت-پذیری است نسبت به آن واکنش نشان می دهند.
    کلیدواژگان: زن سرپرست خانوار، حضانت پذیری، زنان مطلقه، نظریه مبنایی، مریوان
  • هیوا عباس زاده، آزاده طاولی*، غلامرضا دهشیری صفحات 166-203

    بارداری و مادر شدن از وقایع لذت بخش و تکاملی زندگی زنان محسوب می شود، اما گاهی به دلیل تغییرات متعدد فیزیولوژیک و روانشناختی ممکن است همراه با اضطراب و افسردگی باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودشفقتی در رابطه ی میان تصویربدنی و شدت اضطراب و افسردگی زنان باردار انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی آماری را کلیه زنان بارداری که در سه ماهه سوم بارداری قرار داشتند و جهت دریافت مراقبت های دوران بارداری به درمانگاه های زنان بیمارستان های شهر تهران مراجعه کردند تشکیل دادند، که از این میان 140 نفر به روش نمونه گیری دردسترس از سه بیمارستان قدس، هدایت و الغدیر انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ی خودشفقتی نف (2003)، فرم کوتاه اضطراب بارداری (1990)، افسردگی ادینبورگ (1987) و تصویربدن در بارداری (2017) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و برنامه الحاقی پردازش گر هایس استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون ضریب هبستگی پیرسون نشان داد تصویربدنی همبستگی مثبت معنادار با شدت اضطراب و افسردگی دارد و خودشفقتی با تصویربدنی، شدت اضطراب و افسردگی همبستگی منفی معناداری دارد (0.01>P). همچنین نتایج رگرسیون خطی چندگانه، نقش واسطه ای معنادار خودشفقتی در رابطه ی میان تصویربدنی و شدت اضطراب و افسردگی زنان باردار را تایید کرد (P<0.01 و 0.33= R2). باتوجه به یافته ها، توصیه می شود در برنامه ریزی های بهداشتی درمانی جهت بهبود سلامت روان زنان باردار به افزایش خودشفقتی و کاهش نارضایتی از تصویربدنی توجه جدی معطوف شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، بارداری، تصویربدنی، خودشفقتی
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، ریحانه تابش صفحات 204-230
    بزهکاری یکی از مشکلات دوره نوجوانی است که می تواند سبب اختلال در نظم اجتماعی و مشکلات جدی در سطوح مختلف شود و عوامل متعددی در بروز آن دخالت دارند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بزهکاری چندبعدی بر اساس نمویافتگی عاطفی و سرکوب افکار و بررسی نقش تعدیل کنندگی جنسیت انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان کاشان در سال تحصیلی 1400-99 بود که از این میان تعداد 90 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند.گردآوری داده ها با پرسشنامه های بزهکاری چندبعدی (سهامی و همکاران، 1396)، نمویافتگی عاطفی (سینگ و بهارگاوا، 1974) و سیاهه سرکوب خرس سفید (وگنر و زاناکاس، 1994) انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که هر دو متغیر نمویافتگی عاطفی (0/45=β) و سرکوب افکار (0/24=β) می توانند بزهکاری چندبعدی را در نوجوانان پیش بینی کنند. هم چنین بررسی نقش جنسیت در رابطه بین نمویافتگی عاطفی و سرکوب افکار با بزهکاری مورد تایید قرار گرفت؛ بدین معنا که تاثیر این دو متغیر بر بزهکاری در دختران و پسران متفاوت است و در پسران سرکوب افکار 36% و نمویافتگی عاطفی 41% از بزهکاری و در دختران نیز نمویافتگی عاطفی 49% بزهکاری را پیش بینی می کند. لازم به ذکر است که متغیر سرکوب افکار در گروه دختران قادر به پیش بینی بزهکاری چندبعدی نبود. در نهایت می توان با بهره گیری از این نتایج و ارایه آموزش های مربوط به تقویت نمویافتگی عاطفی و راهبردهای سازگارانه مقابله با استرس و تنش، گام بلندی در جهت کاهش بزهکاری در نوجوانان برداشت.
    کلیدواژگان: بزهکاری چندبعدی، نمویافتگی عاطفی، سرکوب افکار، جنسیت
|
  • Mohsen Mehrara *, Yeganeh Mousavi Jahromi, Farhad Khodadad Kashi, Pegah Shirmohammadi Pages 6-36

    The emergence of social networks has led to a change in the paradigm of social communication in all aspects of human life. This study, while describing the influential space of these networks on women's economic life, seeks to examine the economic value of Instagram as an example of non-market goods within the framework of microeconomic concepts. Accordingly, the purpose of this study is to estimate the Willingness to accept (WTA) female users in Tehran to avoid using Instagram for one month using One-and-one-half-bounded dichotomous choice (OOHB) method. Accordingly, the purpose of this study is to estimate the Willingness to accept (WTA) female users to avoid using Instagram for one month using OOHB method. This study is classified in terms of fundamental purpose and terms the descriptive survey research method. The total volume of the sample was determined by the Michelle and Carson 384 formula and the 7 -price range of the proposed questionnaire was specified by Cooper. The results of this study showed that the minimum Willingness to accept users to not use Instagram for a month was 415474 Tomans'; Approximately the monthly welfare surplus equivalent will be 989 billion tomans. The study's results indicated that education variables, income, time of using Instagram, and budget to access the Internet had a positive and significant effect on women. The results also showed that the age variables and the head of the household had a negative and significant effect on the desire to receive female users.

    Keywords: one, one half bound dichotomous choice, Consumer Preferences, Women, Willingness to accept
  • Jamal Mohammadi *, Samira Noori Pages 37-67

    The aim of this article is to study new fashionable clothing styles as a main field of struggle over the public body in public spaces. The theoretical constructs include concepts taken from the theoretical tradition of hegemony-resistance which analyses activities like body-building, body-representation, women’s defiance of dominant clothing rules and their tendency toward alternative fashions in the context of popular culture and as examples of struggles over the public body. The sample, young girls of Sanandaj, recruited through snowball-sampling strategy, reported their lived experiences of wearing fashionable clothing styles in urban public spaces via in-depth interviews. Data were analyzed using inductive thematic analysis and six key themes were found: the dual role of fashion in in exposing/ concealing of identity, choosing alternative fashion as a way to reject traditional dress codes, the role of fashion in reproducing the duality of distinction/ assimilation, using fashionable styles for representing personal prestige and openness, putting on fashion to seizing spaces, and the central role of fashion in the struggle over public/ private body. It was concluded that consuming fashionable clothing styles by young women create the possibility for developing multiple feminine agencies. Unlike the prevalent tendency to think about Islamic women’s embodied subjectivity as homogeneous, we found a kind of heterogeneity in appearance and bodily practices. This heterogeneity is what challenges and resists intended homogeneity of the dominant culture. In this sense, fashionable clothing styles are tools of resistance.

    Keywords: style of clothing, public body, alternative fashion, Space, Representation
  • Arezoo Borukanlu, Farzaneh Mikaeli Manee * Pages 68-109

    The purpose of the current study was to investigate the mediating role of perceived social support from teacher in relation to dark tried personality, and social comparison with bullying behavior in females (average age: 16.82 and Sd: 1.04). The present research was descriptive-correlational and based on structural equation modeling. A total of 384 secondary school female students in Urmia were selected by multi-stage cluster random sampling method and responded the Illinois Bully Scale, Narcissistic Personality Inventory, Machiavellianism personality scale, Self-Report Psychopathy Scale, Perceived Social Support scale, Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure questionnaires. SPSS and Smart PLS software were used in order to analyze the conceptual model, test the research hypotheses, and statistical inference. The results of structural equation modeling confirmed the mediating role of perceived social support from teacher in the effect of Machiavellianism on bullying. Besides, the results revealed that the perceived social support from teacher could not play a mediating role between narcissism and bullying; Psychopathy and bullying; and social comparison and bullying. Based on the the findings, narcissism and Machiavellianism have a positive significant effect on bullying while Psychopathy has no effect on it. In addition, social comparison has a positive significant effect on bullying, but social support has a negative significant effect on bullying. According to the value obtained for GOF (0.370), a suitable and strong fit of the overall model was confirmed.

    Keywords: dark tried personality, Perceived Social Support, social comparison, bulling
  • Rana Shakib Haji Agha, Mohsen Kachooei *, Zeynab Hedayati, Fatemehe Jalalian Gabloo Pages 110-133
    Postpartum depression as one of the most common postpartum disorders, by causing negative and destructive changes in the mother's mood and family environment, mother adjustment to the newborn and raising the child in a healthy relationship with the mother is very Disrupts; Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of social loneliness on the relationship between immature defense mechanisms and postpartum depression. In a correlational study, among all postpartum women in Tehran, 227 women referred to Tehran health centers were selected by convenience sampling and they completed the Edinburgh Postpartum Depression Scale, Andrews Defense Styles Questionnaire And colleagues and the Social loneliness Scale. Data were analyzed using Pearson correlation test and structural equation modeling, and AMOS software and SPSS. The results showed that at the 95% confidence level of the structural model of the research, it has a good fit; Thus immature defense mechanisms have a positive indirect effect due to social loneliness on postpartum depression and they can increase the risk of this disorder.
    Keywords: Postpartum Depression, Immature Defense Mechanism, social loneliness, Postpartum Women
  • Hamed Shiri *, Mohammad Habibi Pages 134-165
    One of the most important quantitative and qualitative changes in the contemporary family is the phenomenon of women's custody, which has a growing trend. In the framework of gender studies and with reference to the to the feminist theory approach, the article examines the causes and consequences of custody as a social issue. Methodologically, the study was conducted with the Grounded theory approach and using the research interview technique. The samples are divorced women in Marivan city. Using purposive sampling and theoretical sampling, 20 people were interviewed. The finding is based on a paradigm model and is analyzed by extracting 13 central categories in the data coding process. "Socio-legal determinism" and "maternal emotions" are categories that imply causal conditions. "Class status" and "spouse child" as contextual conditions; and "Marital disputes", "men's inability to pay for family expenses" and "domestic violence" play a role as interfering conditions. The consequences of custody are reflected in the categories of "increasing poverty", "role pressure", "dependence" and "feeling of abandonment". Finally, the women react to the situation with dual strategies of "despair" and "tolerance". "Despair" represents subjective confrontation and "tolerance" means the objective acceptance of the custody.
    Keywords: Female head of household, Custody, divorced women, Grounded Theory, Marivan
  • Hiwa Abbaszadeh, Azadeh Tavoli *, Gholamreza Dehshiri Pages 166-203

    Pregnancy and being mother has been taken into account as an enjoyable and evolutionary event in the women's life, however, due to Physiological and Psychological changes; it can be associated with Anxiety and Depression. This study aimed to investigate the Mediating Role of Self-Compassion in the Relationship between Body Image and Severity of Anxiety and Depression in Pregnant Women. The research method was Non-Experimental and Correlational. The research population consisted of all pregnant women who were in their third trimester of pregnancy and referred to health centers of Tehran hospital for pregnancy care. A sample of 140 pregnant women was selected using convenience sampling from three Hospitals of Quds, Hedayat and Alghadir. To collect data, Neff Self-Compassion scale (2003), Pregnancy Related Anxiety Questionnaire (1990), Edinburgh Postnatal Depression Scale (1987) and Body Image in Pregnancy Scale (2017) were used. Pearson's correlation coefficient and Hayes PROCESS procedure extension in Regression analysis were used to analyze the data. The results of Pearson's correlation showed that Body image had a significant positive correlation with the severity of Anxiety and Depression and self-compassion had a significant negative correlation with body image, anxiety and depression (P<0.01). The results of Multiple Linear Regression confirmed the mediating role of self-compassion in the relationship between body image and the severity of anxiety and depression in pregnant women (R2=0/33, P<0.01). According to the finding, it's recommended to pay serious attention to increasing self-compassion and reducing body image dissatisfaction in health care planning to improve the mental health of pregnant women.

    Keywords: Anxiety, Body Image, Depression, Pregnancy, self-compassion
  • Fariborz Sedighi Arfaee *, Reyhaneh Tabesh Pages 204-230
    Delinquency is one of the problems of adolescence that can cause disruption of social order and serious problems for the individual, family, and community, and several factors are involved in its occurrence. This study aimed to predict multidimensional delinquency based on emotional development and thought suppression and to investigate the role of gender moderation. The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all high school students in Kashan in the academic year 2020-2021, of which 90 students were studied by the convenience sampling method. Data collection with multidimensional delinquency questionnaires (Sahami et al., 1396), emotional development (Singh and Bahargawa, 1974), and the White Bear Suppression Inventory (Wegner and Zanakas, 1994). Results of Simultaneous-entry regression analysis showed that both the variables of emotional development (β=0.45) and thought suppression (β=0.24) can predict multidimensional delinquency in adolescents. The role of gender in the relationship between emotional development and thought suppression and delinquency was also confirmed; This means that the effect of these two variables on delinquency is different in girls and boys, and in boys, it predicts 36% of thought suppression and 41% of emotional deprivation of delinquency, and in girls, it predicts 49% of delinquency. It should be noted that the thought suppression variable in the group of girls was not able to predict multidimensional delinquency. Finally, by taking advantage of these results and providing training on strengthening emotional development and adaptive strategies to deal with stress, a big step can be taken to reduce delinquency in adolescents.
    Keywords: Multidimensional Delinquency, Emotional Maturity, Thought Suppression, Gender