فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 52 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مرتضی والی زاده*، علیرضا شیروانی، ماشاالله ولیخانی صفحات 1-17

    مقدمه و هدف پژوهش: 

     شهرهای امروزی بعنوان یکی از عظیم ترین دستاورد های فرهنگ و تمدن بشر عصر حاضر مطرح هستند . نگریستن از نگاه عدالت محوری به مقوله مدیریت شهری از اصولی ترین ارکان حکمرانی شهری است .اگر عدالت اجتماعی را مجموعه ای از استراتژیها ،تصمیم گیریها ،قوانین،رفتارها،خدمات ،اقدامات عمرانی وکمک های اجتماعی و توزیع فرصتها، توسط مدیریت شهری(با فرض برخورداری و دستیابی برابر شهروندان) بدانیم، ضرورت تحقق حکمرانی شهری عدالت محور مشخص می شود. هدف پژوهش طراحی الگوی مدیریت شهری مبتنی بر عدالت در شهرداریهای استان اصفهان

    روش پژوهش:

     روش ترکیبی (کمی وکیفی) بر اساس رویکرد تیوری داده بنیاد انجام شده،  ابتدا روش کیفی برای احصاء مولفه های مدل اولیه و روش کمی برای تعیین اعتبار سنجی مولفه های به دست آمده جهت بومی سازی و تخصصی سازی مدل به کارگرفته شده است.

    یافته ها: 

    در مرحله کدگذاری باز، تعداد 179 مفهوم اولیه ،استخراج گردید. در مرحله کد گذاری محوری 32 مقوله فرعی  و نهایتا در مرحله کدگذاری انتخابی با 5 مقوله اصلی ، دسته بندی انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده مدل معادلات ساختاری و نرم افزر اسمارت پی. ال. اس نسخه 2 تجزیه و تحلیل گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به مدل ارایه شده و نیز راهبردهای پیشنهادی در این پژوهش،پیامدهای اجتماعی ،اقتصادی ،شهروندی و رفتاری معنوی ، محقق می گردد.که بیشترین تاثیر در پیامدهای شهروندی خواهد بود .

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، عدالت اجتماعی، شهرداریهای استان اصفهان
  • نگین قطب الدین، علیرضا مستغنی، علی عسگری* صفحات 19-28

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    مسکن مکانی برای آسایش انسان است که باید پاسخ تمامی نیازهای تن و روان او را در خود فراهم کند. انعطاف پذیری در فضاهای مسکونی باعث ایجاد فضاهای مطلوب و مناسب، باتوجه به سلامت جسم و روان انسان، خواهد شد و ازآنجاکه تعاملات اجتماعی در عصر جدید رو به کاهش است، از معماری این دوره چنین برمی آید که به دنبال فضاهای مناسبی برای تعاملات اجتماعی، هماهنگ با نیازهای ساکنین آن باشد.این پژوهش باتوجه به اهمیت فضاهای جمعی در مجتمع های مسکونی، انعطاف پذیری در فضاهای جمعی را بیان می کند، راه های رسیدن به انعطاف پذیری و اجتماع پذیری را ذکر می کند و به بررسی این فرضیه که انعطاف پذیری در فضاهای جمعی مسکن، کیفیت سکونت را بالا می برد می پردازد.

    روش پژوهش: 

    در ارزیابی مولفه های انعطاف پذیری، بخشی از مطالعات به صورت توصیفی- تحلیلی و بخشی دیگر از نوع کیفی هستند که نیازمند تشخیص امکان سنجی ایده های طراحی است.

    یافته ها:

     استفاده از انعطاف پذیری در واحدهای مسکونی، در مراحل مختلف، امکان انطباق سکونتگاه افراد را با نیازهای متغیر و فرهنگ خاصشان فراهم می کند که می توان پتانسیل های متفاوت برای اعمال تغییرات در آن گنجاند. همچنین با کاستن از هزینه های جانبی جابه جایی و با طراحی بهینه و پاسخگو، باعث افزایش بهره وری و صرفه جویی های اقتصادی می شود و عمر مفید ساختمان های مسکونی می شود. به علاوه، می تواند راه حلی برای کاستن از آشفتگی در عملکردها، بی هویتی در شکل و فرم ها و نابسامانی های کلی واحدهای مسکونی باشد که برای مخاطبان نامشخص طراحی می شوند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر، حاکی از وجود رابطه ای مستقیم بین میزان انعطاف پذیری فضاهای جمعی و اجتماع پذیری این فضاهاست.

    کلیدواژگان: مسکن، انعطاف پذیری، فضاهای جمعی، اجتماع پذیری، مجتمع مسکونی
  • آفاق هوشمند ننه کران، رسول صمدزاده*، محمدتقی معصومی صفحات 29-44

    مقدمه و هدف پژوهش:

     نظر غالب موید این است که الگوی نوشهرگرایی می تواند شهری با کیفیت زیست مناسب را فراهم آورد. لذا شهر اردبیل از منظر نوشهرگرایی مورد مطالعه قرار گرفت تا با آگاهی به سطح کیفی منطقه، راه حل هایی برای رفع مسایل آن مطرح گردد. شناخت استراتژی های اجرایی ارتقاء کیفیت محیط زیست شهر از منظر نوشهرگرایی هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    با استفاده از روش پیمایشی و جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ها، اسناد، مدارک و با توجه به شرایط اقلیمی و زیستی شهر اردبیل، نخست اولویت های اصول دهگانه نوشهرگرایی، توسط روش AHP معین، سپس با استفاده از روش SWOT نوع راهبرد غالب بصورت ترکیب نقاط قوت و فرصت (SO) مشخص گردید. 67 استراتژی اجرایی از نوع SO پیشنهاد و با آرای 45 فرد خبره، امتیازدهی شده و نهایتا سه استراتژی انتخاب شدند.

    یافته ها:

     بررسی عوامل داخلی و خارجی شهر نشان داد که قوت ها بر ضعف ها و فرصت ها بر تهدیدات غلبه خواهند کرد. وضعیت شهر از لحاظ رعایت اصول نوشهرگرایی در حالت «بد» و معادل نمره 288/2 از چهار است.

    نتیجه گیری

    با رعایت استراتژی های اجرایی منتخب در شهر، می توان به اصول نوشهرگرایی نزدیک شده و شهری با قابلیت زندگی بهتر در کنار حفظ هویت شهر را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: استراتژی اجرایی غالب، روش SWOT، کیفیت محیط زیست، نوشهرگرایی
  • فرهاد جمشیدیان، حمیدرضا سعیدی نژاد*، سیروس محبی، ادریس بهشتی نیا صفحات 45-58

    مقدمه و هدف پژوهش:

     اصلاحات ارضی از جایگاه منحصر به فردی برخوردار است. اصلاحات ارضی موقعیت دیگر اقشار اجتماعی همانند سوداگران، معامله گران و سلفخرها دچار تغییر شد. مهمترین تاثیر اصلاحات ارضی بر خرده بورژوازی روستایی کرمانشاه و ایلام کدام است؟ پاسخ این فرضیه این چنین مطرح شده است که قشر صنعتگران روستایی پس از اصلاحات ارضی تضعیف شد. علت این امر ورود کالای شهری به درون روستا بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی با استفاده از کتب، پایان نامه ها و مقالات می باشد. منابع دست اول کتب حقوقی و منابع دست دوم پژوهش های حاضر و مقالات مرتبط است که در نشریات و سایت های اینترنتی و پژوهشی و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق بر این اساس از منابع فوق الذکر استفاده گردیده است.

    یافته ها: 

    مقوله های عمده و مقوله های هسته استخراج شده که تعداد مفاهیم عمده 22، تعداد مقاله عمده 8، تم فشار سرمایه داری، تعداد مقالات 24، تعداد مفاهیم عمده، تعداد مقاله عمده 8، تم ماشینی شدن کشاورزی، شرایط علی در روند تجزیه و تحلیل داده ها، «تجاری شدن کشاورزی»، «گذار از زمین داری»، «ظهور نظام ارباب و رعیتی مدرن»، «فشار سرمایه داری»، «توسعه شهر نشینی»، «نفت» و «بازدهی پایین» عمده ترین مقوله های شرایط علی بوده.

    نتیجه گیری

    یکی از مشخصه برنامه اصلاحات ارضی در کرمانشاه و ایلام انطباق تقسیم زمین باطبقه بندی سنتی جامعه روستایی بود به این معنا برخی گروه های روستایی را بورژواهای خوش نشین نامیده است.پس ازتقسیم اراضی بین زارعان و گسترش ارتباط بین جامعه شهری و روستایی بود مغاز داران شهری نیاز های مصرف روستاییان  را به روستا می اوردند و به فروش می رساندند. همزمان با رشد طبقه دهقانی، طبقه کارگران روستایی نیز گسترش یافت و بخش زیادی از روستاییان که به مالکیت زمین دست نیافتند به صورت کارگر در بخش های دیگر اقصادی به فعالیت مشغول شدند. کاهش ظرفیت بخش کشاورزی در جذب نیروهای فعال جامعه روستایی و موجب تشدید این مسیله شد و بر جمعیت افراد بیکار افزود. این نیروها نیز به منظور یافتن شغل به مرکز شهری و منطقه و نواحی دیگر  مهاجرت می کردند.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، طبقات اجتماعی، مهاجرت به شهرها، ساختار اجتماعی، توسعه شهری
  • پگاه آقایاری*، مراد کردی صفحات 59-73

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    هدف این پژوهش بررسی نقش حکمرانی مطلوب در کیفیت زندگی شهروندان، مورد مطالعاتی مهرشهر استان البرز با ارایه و ارزیابی یک مدل مفهومی می باشند.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف جز تحقیقات کاربردی و ازنظر ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی از نظر روش در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می شود. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری جامعه آماری متشکل شده از تمامی ساکنین مهرشهر کرج می باشند. اطلاعات بدست آمده از طریق پرسشنامه گردآوری گردیده است، شامل6 متغیر و 24 گویه می باشند، پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی با استفاده از روایی محتوا تایید شده است، روش جمع آوری داده ها نیز از طریق روش میدانی و کتابخانه ای بوده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که متغیرهای مسیولیت پذیری (82/0)، همکاری (61/0)، ارتباطات (60/0)، مشارکت (55/0) و شفافیت به ترتیب بر کیفیت زندگی تاثیرگذار هستند.‍‍‍

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان می دهد که ضریب مسیر بین تمامی متغیرها با کیفیت زندگی معنادار می باشند، به عبارتی تمامی شاخص ها بر کیفیت زندگی، تاثیرگذار می باشند. و دیگر شاخص ها را می توان شفافیت، همکاری، مشارکت، ارتباطات، مسیولیت پذیری و پاسخگویی را نام برد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، شهرهای هوشمند، کیفیت زندگی، مهرشهر استان البرز
  • الهام عطائی*، سیامک پناهی، شهره علی پور صفحات 75-89

    مقدمه و هدف پژوهش:

     طراحی فضاهای شهری برای کودکان، به منظور ایجاد تعاملات اجتماعی کودکان با محیط حایز اهمیت است. این پژوهش به تبیین نقش فضاهای شهری در ارتقای تعامل کودک با محیط می پردازد و در پی دست یابی به مولفه هایی در فضای شهری است که آموزش کودک را همراه داشته باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش، تحلیلی توصیفی بر پایه تحلیل محتواست و برای دست یابی به یافته های پژوهش از روش پیمایشی استفاده گردیده است و با مقایسه تطبیقی بین ویژگی های نمونه های مورد مطالعه و تحلیل محتوا تلاش گردید که مولفه های کلیدی برای طراحی فضاهای شهری متناسب با خلاقیت کودکان و حس دلبستگی به دست آید.

    یافته ها:

     در این پژوهش فضایی مناسب و دارای سنجه های کالبدی مورد نظر و تهیه چک لیست هایی هدف مند جهت سنجش رفتار کودکان در نظر گرفته شد که با توجه به نگرش متخصصین و اطلاعات به دست آمده از نرم افزارSpss22  و آزمون های آماری تحلیل گردید. سپس با استفاده از روش کای دو مدل پژوهش بر اساس روابط متغیرها تدوین گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین سنجه های تاثیرگذار بر افزایش خلاقیت کودکان، ایجاد فرصت برای تعاملات مثبت اجتماعی کودکان در محیط، ایجاد فضایی برای نمایش شایستگی های فردی در تعامل با محیط، ایجاد حس دلبستگی به محیط، آموزش مراقبت از محیط، ایجاد مسیرهای انعطاف پذیر برای خیال پردازی و خلاقیت، ایمنی و آسایش در فضای بازی به عنوان ابزارهایی برای آموزش و آفرینشگری در کودکان هستند که باید در طراحی فضاهای شهری کودکان مورد توجه مدیران شهری و طراحان و معماران قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کودک، شهر، فضای شهری، حس دلبستگی به محیط در کودک، خلاقیت
  • اسماعیل دل داده مهربان، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه، اسرا عسکری صفحات 91-107

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    نقش مهم حامیان مالی و خیرین در کمک به توسعه بخش های مختلف کشورها کاملا آشکار است و خیرین و واقفین در این زمینه جایگاه ویژه ای را پیدا کرده اند. هدف از این تحقیق، بازشناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر میزان تمایل و مشارکت این گروه از افراد جامعه به منظور توسعه اماکن ورزشی و ارتقای سرانه های مرتبط با آن است. بدین منظور مولفه های بازشناسایی شده در دو استان گلستان و تهران مورد بررسی و مقایسه تطبیقی قرار گرفتند.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. برای بازشناسایی عوامل موثر از روش کیفی مبتنی بر راهبرد نظریه داده بنیاد و کدگذاری نکات کلیدی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی تحقیق، شامل صاحبنظران و متخصصین حوزه مدیریت اماکن ورزشی بود. از تکنیک FAHP برای وزن دهی و اولویت بندی مولفه ها استفاده شد.

    یافته ها: 

     در مجموع 112 کد اولیه از مجموع 16 مصاحبه استخراج گردید که این کدها طی فرایند کدگذاری به 13 مقوله فرعی تقلیل یافتند و نهایتا بر اساس کدهای باز ثانویه، 6 مقوله اصلی استخراج گردید. در استان گلستان مقوله «عوامل اقتصادی» با وزن 54884/0 دارای بالاترین درجه اهمیت و مقوله «توسعه ورزش» با وزن 05222/0 کمترین اولویت را دارا بودند. از سوی دیگر، نتایج برای استان تهران نشان داد که مقوله «عوامل اقتصادی» با وزن 72314/0 دارای بالاترین درجه اهمیت و مقوله «اعتمادسازی» با وزن 06652/0 کمترین اولویت را دارا می باشد. نکته حایز اهمیت آن است که در هر 2 استان معیاری که دارای بالاترین وزن بوده است، «شرایط اقتصادی» است.

    نتیجه گیری

     به منظور گسترش کمی و کیفی فرهنگ خیریه در جامعه و استفاده از توانمندی ها و ظرفیت های مادی و معنوی خیرین و ترغیب آن ها در تامین نیازهای ورزشی جامعه در مناطق مختلف کشور و همچنین هدایت اصولی و ساماندهی کمک های مالی و تخصصی خیرین، لازم است تا سازوکار معینی پیش بینی و اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: خیرین ورزشی، سرانه های ورزشی، توسعه اماکن، استان تهران، استان گلستان
  • محیا سادات فرازنده مهر، سید مصطفی طیبی ثانی*، سوسن سهامی، علی فهیمی نژاد صفحات 109-122

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    رعایت ملاحظات ایمنی به عنوان یکی از مهمترین اصول مدیریت اماکن و فضاهای ورزشی مطرح می باشد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی شاخص های ایمنی ورزشی در بوستان های شهری تهران است.

    روش انجام پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. تعداد پنج بوستان به عنوان سایت های مطالعاتی انتخاب شدند. به منظور تعیین وضعیت ایمنی در فضاهای ورزشی بوستان های مورد مطالعه، از چک لیست سنجشی تعدیل یافته Eduard & Nikolay (2014) استفاده شده است. به منظور اطمینان از صحت ارزیابی صورت گرفته، تعداد 8 نفر از متخصصان و کارشناسان خبره ایمنی به عنوان پنل دلفی شرکت کردند. در نهایت، تعداد 25 شاخص برای ارزیابی در نظر گرفته شدند. میانگین امتیازات به عنوان نتیجه نهایی اعلام شده است.

    یافته های پژوهش: 

    در مجموع، شاخص «امکان حضور آمبولانس و تجهیزات امدادرسانی در زمین ورزشی» با میانگین امتیاز 3/4 بالاترین رتبه را داشته است. از سوی دیگر، کمترین میانگین امتیاز در مجموع بوستان ها اختصاص به 2 شاخص «وجود سیستم هشداردهنده آتش سوزی در محوطه ورزشی» و «حضور امدادگر دایم و یا پزشک مقیم» با امتیاز 1 داشته است. بوستان لویزان با میانگین امتیاز 6/2 در رتبه اول و سپس، بوستان یاس با میانگین امتیاز 28/2 در رتبه دوم قرار گرفتند. بوستان های پلیس، سپه و ساحل به ترتیب با میانگین امتیاز 27/2، 01/2 و 87/1 در جایگاه های سوم تا پنجم قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     بوستان های منطقه 4 شهرداری تهران از وضعیت ایمنی ورزشی مطلوبی برخوردار نیستند و لازم است تا مدیریت شهری تهران و به ویژه منطقه مورد مطالعه نسبت به ارتقای سطح ایمنی در آنها اهتمام ویژه ای بورزد.

    کلیدواژگان: شاخص ایمنی، مدیریت ورزشی، کاربری ورزشی، بوستان شهری، تهران، منطقه 4 شهرداری.
  • مازیار کهزادی چگنی، محمد طاهری روزبهانی* صفحات 123-132

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتار نوآورانه بر عملکرد سازمانی با تبیین نقش میانجی مدیریت ارتباط با مشتری و مزیت رقابتی در مشتریان یخچال اسنوا شهر اراک، انجام شد. روش مورد استفاده در این تحقیق از لحاظ روش توصیفی-پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی و از شاخه میدانی بود. جامعه آماری مورد مطالعه مشتریان یخچال اسنوا شهر اراک بود، که تعداد آنها جز جوامع نامحدود می باشد. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 384 نفر، به روش نمونه گیری، تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه های استاندارد رفتار نوآورانه کانتر (1988)، عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (1981)، مدیریت ارتباط با مشتری عباسی (1388) و مزیت رقابتی لی و همکاران (2006)، استفاده شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها آلفای کرونباخ محاسبه گردید که حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه ها بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی شامل: میانگین، انحراف استاندارد، کمترین و بیشترین امتیاز و در بخش آمار استنباطی از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS ویراست 21 و PLS3 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که رفتار نوآورانه بر عملکرد سازمانی با تبیین نقش میانجی مدیریت ارتباط با مشتری و مزیت رقابتی در مشتریان یخچال اسنوا شهر اراک، تاثیر مثبت و مستقیمی دارد.

    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، عملکرد سازمانی، مدیریت ارتباط با مشتری، مزیت رقابتی، یخچال اسنوا
|
  • Morteza Vaalizadeh *, Alireza Shirvani, Mashaallah Valikhani Pages 1-17

    Today's cities are considered as one of the greatest achievements of human culture and civilization in the present era. Looking at the category of urban management from the point of view of justice is one of the most fundamental pillars of urban governance. If social justice is a set of strategies, decisions, laws, behaviors, services, construction measures and social assistance and distribution of opportunities, by urban management (assuming the enjoyment and equal access of citizens), the necessity of realizing justice-oriented urban governance becomes clear. The purpose of the research is to design an urban management model based on justice in the municipalities of Isfahan province.

    Research method

     a combined method (quantitative and qualitative) was carried out based on the foundational data theory approach, first, a qualitative method was used to count the components of the initial model and a quantitative method was used to determine the validation of the obtained components for the localization and specialization of the model.

    Findings

     In the open coding phase, 179 primary concepts were extracted. In the axial coding stage, 32 subcategories were classified and finally in the selective coding stage with 5 main categories. The data obtained using the structural equation model and Smart PLS software( version 2 )was analyzed.

    Conclusion

     According to the presented model as well as the proposed strategies in this research, the social, economic, citizenship and spiritual behavioral consequences will be realized, which will have the greatest impact on the consequences of citizenship.

    Keywords: Urban Management, Social Justice, municipalities of Isfahan province
  • Negin Ghotbedin, Alireza Mostaghni, Ali Asgari * Pages 19-28
    Introduction and Aim

    Dwelling is a place for human comfort, which should respond to all of his physical, mental, and psychological demands. The importance of flexibility of residential spaces results in building appropriate and desirable spaces that ensure the physical and mental health of human. Since social interactions are decreasing in the new era, its architecture seems to look for spaces that are appropriate for social interactions and correspond to the needs of their residents. In other words, it should be sufficiently flexible, leading to social interaction improvement. Regarding the importance of public spaces in residential complexes, this study intended to show the [importance] of flexibility of such spaces and the paths to flexibility and sociability. It also investigated whether or not the flexibility of public spaces improves dwelling quality.

    Method

    The assessment of the components of flexibility of public spaces was done using interview and observation, and analysis of their results.

    Findings

    The use of flexibility in residential units, in different stages, provides the possibility of adapting people's residences to their changing needs and specific culture, which can include different potentials for implementing changes. Also, by reducing the side costs of moving and with an optimal and responsive design, it increases productivity and economic savings and increases the useful life of residential buildings. In addition, it can be a solution to reduce confusion in functions, anonymity in form and general disorder of residential units that are designed for undefined audiences.

    Conclusion

     Findings of this study suggested that there was a direct relationship between the degrees of flexibility and sociability of public spaces.

    Keywords: Dwelling, flexibility, Public Space, sociability, residential complex
  • Afagh Houshmand Nanehkaran, Rasoul Samadzadeh *, Mohammad Taghi Masoumi Pages 29-44
    Introduction and Aim

    The prevailing opinion is that the model of New Urbanism can provide a city with a suitable quality of life. Therefore, the city of Ardabil was studied from the perspective of New Urbanism to propose solutions to solve its problems with the knowledge of the quality level of the region. The aim of this research is to know the executive strategies for improving the quality of the city's environment from the perspective of New Urbanism.

    Methodology

    By using the survey method and collecting information through questionnaires, documents, and considering the climatic and biological conditions of Ardabil city, first the priorities of the ten principles of New Urbanism were determined by the AHP method, then by using the SWOT method, the type of dominant strategy was identified as a combination of strengths and opportunities (SO). 67 executive strategies of the SO type were proposed and scored by the votes of 45 experts and finally, three strategies were selected.

    Findings

    Examining the internal and external factors of the city showed that strengths will overcome weaknesses and opportunities will overcome threats. The state of the city in terms of compliance with the principles of New Urbanism is "bad" and is equivalent to a score of 2.288 out of four.

    Results

    By following the selected executive strategies in the city, it is possible to approach the principles of New Urbanism and provide a city with better livability while preserving the city's identity.

    Keywords: Dominant executive strategy, SWOT method, Environmental quality, New Urbanism
  • Farhad Jamshidian, Hamidreza Saeidinejad *, Sirous Mohebi, Edris Beheshtinia Pages 45-58
    Introduction and aim

    Land reforms have a unique position. Agrarian reforms changed the status of other social classes such as merchants, traders and usurers. What is the most important effect of land reforms on the rural petty bourgeoisie of Kermanshah and Ilam? The answer to this hypothesis is that the rural artisan class was weakened after the land reforms. The reason for this was the entry of urban goods into the village.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical with using books, theses and articles. The first-hand sources are legal books and the second-hand sources are current researches and related articles, which have been used in publications and internet and research sites and researches related to the subject of the research.

    Research findings

    After analyzing the data obtained from the articles according to the causal conditions, mediating conditions, strategies and consequences of the phenomenon are categorized. These major categories and core categories have been extracted that it’s number of major categories is 22, and the number of major articles is 8, The theme of capitalist pressure, the number of articles 24, the number of major categories, the number of major articles 8, the theme of agricultural mechanization, causal conditions in the process of data analysis,((Commercialization of agriculture)), ((Transition from land ownership)), ((Emergence of modern lord and serf system)), ((Capitalist pressure)), ((Development of urbanization)), ((Oil)), and ((Low efficiency)) were the main categories of causal conditions.

    Results

    One of the characteristics of the land reform program in Kermanshah and Ilam was the adaptation of the land distribution to the traditional classification of the rural society. In this sense, some rural groups were called the well-to-do bourgeois. After the distribution of land between the farmers and the expansion of the relationship between the urban and rural society, the urban storekeepers became The consumption needs of the villagers were brought to the village and sold. Simultaneously with the growth of the peasant class, the class of rural workers also expanded, and a large part of the villagers who did not own land started working as laborers in other economic sectors. The decrease in the capacity of the agricultural sector in attracting the active forces of the rural community aggravated this problem and increased the number of unemployed people. These forces migrated to the city center and other regions in order to find jobs.

    Keywords: Land reforms, Social classes, Migration to cities, Social structure
  • Pegah Aghayari *, Morad Kordi Pages 59-73
    Introduction and purpose

     The purpose of this study is to investigate the effect of governance on the quality of residents’ life in smart cities by presenting and evaluating a conceptual model and the case of study is the residents of Shahrdari zone, Mehrshahr, Alborz province.

    Methods

    It is applied research in terms of purpose and descriptive research in terms of nature. Analyzing the data has been done using the structural equations of the statistical population consisting of the residents of Shahrdari zone, Mehshahr, Karaj. The data was collected through a questionnaire - 384 questionnaires were distributed- of which 358 were accepted. It contained 6 variables and 24 items. its reliability was confirmed using Cronbach’s alpha and also its validity was confirmed using content validity. The data collection method was also through field and library research.

    Results

    The results show that the variables of responsibility and accountability (0.82), cooperation (0.61), communication (0.60), participation (0.55) and transparency respectively affect the quality of life.

    Conclusion

    The results show that the path coefficient is significant with the quality of life among all other variables. In other words, all indicators affect the quality of life, and other indicators can be called transparency, cooperation, participation, responsibility and accountability, and communication.

    Keywords: Goverance, quality of life, smart cities, Mehrshahr Alborz
  • Elham Ataei *, Siamak Panahi, Shohreh Alipour Pages 75-89
    Introduction and purpose

    designing urban spaces for children is to create social environments for children. This research explains the role of urban spaces in promoting the child with the environment and seeks to find components in the urban space that will accompany the child's education.

    Research method

    This research is a descriptive analysis based on analytical content and a survey method was used to achieve research findings and a sense of attachment was obtained by comparative comparison between the characteristics of the study samples and content analysis.

    Findings

    In this research, a suitable space with the desired physical parameters and the preparation of targeted checklists were considered to measure children's behavior, which were analyzed according to the attitude of experts and the information obtained from Spss22 software and statistical tests. Then, using the chi-square method, a research model was developed based on the relationships between the variables.

    Conclusion

    The results of the research show that the most important factors influencing the increase of children's creativity are creating opportunities for positive social interactions of children in the environment, creating a space to display individual competencies in interacting with the environment, creating a sense of attachment to the environment, teaching care for the environment, Creating flexible paths for imagination and creativity, safety and comfort in the play space as tools for education and creativity in children, which should be considered by urban managers, designers and architects in the design of children's urban spaces.

    Keywords: child, City, Urban space, child's sense of attachment to the environment, Creativity
  • Esmaeil Deldadeh Mehraban, Zynalabedin Fallah *, Taher Bahlakeh, Asra Askari Pages 91-107
    Introduction and Purpose

    The important role of financial supporters and financial supporters in helping to develop different sectors of countries is quite obvious, and donors have found a special place in this regard. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the will and participation of this group of individuals in the development of sports venues and promote related per capita. For this purpose, the components identified in the two provinces of Golestan and Tehran was compared and comparatively comparable.

    Method

    The present study is a type of applied research and a descriptive-surrounding data collection. Key points were used to identify effective factors based on the foundation's data strategy and coding. The statistical population of the research in the qualitative section of the research included experts and specialists in the field of sports management. The FAHP technique was used to weight and prioritize components.

    Findings

    A total of 112 initial codes were extracted from a total of 16 interviews, which were reduced to 13 subs -categories during the coding process, and finally 6 main categories were extracted on the basis of secondary open codes. In Golestan province, the "economic factors" category of 0.54884 had the highest importance and the "development" of 0.05222 had the lowest priority. On the other hand, the results for Tehran province showed that the category of "economic factors" weighing 0.72314 has the highest degree of importance and the "trusting" category of 0.06652 has the lowest priority. The important point is that in all two provinces that have the highest weight, the "economic conditions" are "economic conditions".

    Conclusion

    In order to expand the qualitative and qualitative expansion of the charity culture in the community and to use the benefits and capabilities of the charity and encourage them to meet the sports needs of the community in different regions of the country, as well as guide and organize the charity's financial and specialized assistance, it is necessary to make a definite mechanism, Predict and adopt.

    Keywords: Sports Benefits, Sports Per capita, Places Development, Tehran Province, Golestan Province
  • Mahyasadat Farazandeh Mehr, Seyed Mostafa Tayebisani *, Susan Sahami, Ali Fahimi Pages 109-122

    Introduction and purpose of the research:

     Compliance with safety considerations is considered as one of the most important principles of managing sports venues and spaces. The purpose of this research is to evaluate sports safety indicators in urban parks in Tehran.

    Research Method

    The present research is of the type of applied research and in terms of the method of data collection, it is descriptive-survey. Five parks were selected as study sites. Eduard & Nikolay (2014) adjusted assessment checklist was used to determine the safety status in the sports spaces of the studied parks. In order to ensure the accuracy of the evaluation, 8 experts and safety experts participated as a Delphi panel. Finally, 25 indicators were considered for evaluation. The average score is declared as the final result.

    Research Findings

    In total, the index "possibility of presence of ambulance and rescue equipment in the sports field" has the highest rank with an average score of 3.4. On the other hand, the lowest average score in the total number of parks was assigned to 2 indicators "the presence of a fire alarm system in the sports arena" and "the presence of a permanent paramedic or a resident doctor" with a score of 1. Lavizan Park ranked first with an average score of 2.6, followed by Yas Park with an average score of 2.28. Police, Sepah and Sahel parks were ranked third to fifth with an average score of 2.27, 2.01 and 1.87 respectively.

    Conclusion

    The parks of District 4 of Tehran municipality do not have a favorable sports safety status and it is necessary for the urban administration of Tehran and especially the studied area to pay special attention to improving the safety level in them.

    Keywords: Safety indicators, Sports management, Sports landuse, Urban Park, Tehran, district 4 of the municipality
  • Maziyar Kohzadichegeni, Mohamad Taherirozbahani * Pages 123-132

    The present research was conducted with the aim of investigating the impact of innovative behavior on organizational performance by explaining the mediating role of customer relationship management and competitive advantage in the customers of Snowa refrigerator in Arak city. The method used in this research was a descriptive-survey method and applied in terms of purpose and from the field branch. The statistical population studied was the customers of Snowa refrigerator in the city of Arak, whose number is one of the unlimited communities. Using Cochran's sample size formula, 384 people were selected as a sample by simple random sampling. In this research, the standard questionnaires of Kanter's innovative behavior (1988), Hersey and Goldsmith's organizational performance (1981), Abbasi's customer relationship management (2008) and Lee et al.'s competitive advantage (2006) were used. In order to check the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated, which indicated the satisfactory reliability of the questionnaires. In order to analyze the data, descriptive statistics including: mean, standard deviation, minimum and maximum score, and structural equations were used in the inferential statistics section using SPSS version 21 and PLS3 software. The results indicate that innovative behavior has a positive and direct effect on organizational performance by explaining the mediating role of customer relationship management and competitive advantage in the customers of Snowa refrigerator in Arak city.

    Keywords: Innovative behavior, Organizational Performance, Customer Relationship Management, Competitive advantage, Snowa refrigerator