فهرست مطالب

آموزش و مدیریت کارآفرینی - پیاپی 1 (زمستان 1401)

نشریه آموزش و مدیریت کارآفرینی
پیاپی 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه خلیلی خضرآبادی*، محمد حسنی صفحات 1-18
    پیشبرد زمینه های کارآفرینی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی، بیش از پیش مورد توجه ارکان مختلف جامعه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین اقدامات برای افزایش کارآفرینی در قشر جوان، آموزش کارآفرینی در دانشگاه ها است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان تاثیر آموزش های کارآفرینی ارایه شده در دانشگاه و نیز تاثیر هویت اجتماعی کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای بر قصد کارآفرینی آنان با توجه به نقش میانجی خودکارآمدی کارآفرینی نگاشته شده است. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه ای بود که پس از تایید روایی و پایایی آن، در اختیار کلیه دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای واحد شهرستان ارومیه که درس کارآفرینی را در مجموعه دروس خود گذرانده بودند قرار گرفت. نتایج تحلیل آماری تعداد 276 پرسشنامه با استفاده از نرم افزارهای SPSS23 و Smart PLS3 و روش تحلیل معادلات ساختاری_حداقل مربعات جزیی، حاکی از آن بود که خودکارآمدی کارآفرینی دانشجویان در رابطه بین هویت کارآفرینانه با قصد کارآفرینی، نقش میانجی دارد، لیکن آموزش های کارآفرینی نتوانسته اند به طور مستقیم یا غیرمستقیم ارتباطی معنادار با گسترش قصد کارآفرینانه دانشجویان داشته باشند. توصیه می شود تا دانشگاه فنی و حرفه ای به منظور بهبود اثربخشی آموزش های کارآفرینی خود ارتباط این آموزش ها با ویژگی های فردی، از جمله هویت اجتماعی کارآفرینانه در دانشجویان را مد نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینی، قصد کارآفرینی، هویت اجتماعی کارآفرینانه
  • صالح شاهرخی ساردو، مریم شریف زاده* صفحات 19-34
    شواهد مختلف حاکی از آن است که واکاوی تجربیات کارآفرینان روستایی می تواند منجر به شکل گیری نگرش اساسی، بررسی کاستی ها و چالش های موجود، اصلاح محدودیت های پیش رو و توسعه مسیر آینده و در نهایت بهبود بهره وری بنگاه های کوچک شود. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش پدیدار شناسی توصیفی و با هدف شناسایی چالش های توسعه کارآفرینی روستایی و کشاورزی در بخش مرکزی شهرستان جیرفت انجام شد. در این پژوهش از روش کلایزی برای استخراج مضامین و مفاهیم، بهره گرفته شد. جمع آوری داده ها، با استفاده از مشاهده مستقیم و مصاحبه های نیمه ساختارمند صورت پذیرفت. مشارکت کنندگان، شامل کارآفرینان پیشرو در حیطه های کشاورزی و روستایی بخش مرکزی شهرستان جیرفت بودند. نمونه گیری به روش هدفمند از نوع گلوله برفی بود و مصاحبه ها با 10 نفر از مشارکت کنندگان تا دستیابی به اشباع داده ها و آستانه سودمندی اطلاعات قابل دسترس ادامه یافت. یافته های پژوهش نشان دادند چالش های توسعه کارآفرینی کشاورزی در بستر مناطق روستایی در قالب 7 محور "اقتصادی؛ سیاست گذاری و برنامه ریزی؛ پشتیبانی و حمایتی؛ آموزشی و ارتباطی- اطلاع رسانی؛ زیرساختی؛ فرهنگی؛ شخصیتی- روانشناختی" قابل تفکیک است. اقتصاد بسته، برنامه ریزی متمرکز، تحولات بین المللی، بی ثباتی در قیمت نهاده ها و فروش محصولات؛ اخذ مالیات های سنگین از کسب وکارها؛ هزینه های حمل و نقل؛ نبود سرمایه و نقدینگی، نرخ بهره بانکی، بی اعتمادی به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و روستایی اهم این چالش ها بودند. در پایان راهکارهایی عملیاتی برای کنترل و تعدیل چالش ها ارایه گردید.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، صاحبان کسب وکار، پدیدارشناسی، جیرفت
  • آئیژ عزمی*، آرزو پرند آور صفحات 35-52
    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی احداث مجتمع گردشگری با تاکید بر توسعه کارآفرینی در حوضه سد شیان شهرستان اسلام آباد غرب است. این پژوهش از نظر رویکرد، کمی، از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری شامل 1100 نفر مشتمل بر (500 نفر گردشگر و 600 نفر از اهالی روستای قلعه شیان) بود. روش نمونه گیری برای جامعه بومی نمونه گیری تصادفی ساده و برای گردشگران نمونه گیری اتفاقی بوده است. براساس فرمول کوکران تعداد 284 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که توسعه گردشگری در حوضه سد شیان در بخش امکان سنجی در 5 عامل «جاذبه»، «رضایت‎مندی»، «تمایل»، «اطلاع رسانی» و نیز «خدمات و زیرساخت» دسته بندی شدند و عامل (تمایل) به عنوان مهم ترین شاخص در بخش امکان سنجی توسعه گردشگری شناسایی شد که گزینه (رواج اجاره‎دادن منزل و ویلا به گردشگران در شهر و روستا) در اولویت قرار گرفت. همچنین متغیرهای گردشگری در بخش کارآفرینی در چهار عامل «درآمد»، «اشتغال»، «قیمت زمین» و «سرمایه گذاری» دسته بندی شدند و عامل (اشتغال) به عنوان مهم ترین عامل شناسایی شد که گزینه (سرمایه گذاری برای بالارفتن کیفیت خدمات گردشگری به منظور جذب بیشتر گردشگران) بالاترین اولویت را داشت. نتایج آزمون اسپیرمن نشان داد که بین احداث مجتمع گردشگری و توسعه اشتغال و کارآفرینی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج برازش مدل رگرسیون مشخص می کند که احداث مجتمع گردشگری منجر به توسعه اشتغال و کارآفرینی در منطقه می شود. این پژوهش پیشنهادهای کاربردی را برای سیاست گذاران و برنامه ریزان به همراه دارد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، مجتمع گردشگری، توسعه کارآفرینی، سد شیان
  • سعید کریمی*، سیما رئیسی صفحات 53-69

    بر اساس ادبیات پژوهش، عوامل بهزیستی روانشناختی نقش مهمی در تبیین پیامدهای کارآفرینانه دارند، ولیکن تاثیر این عوامل در کسب وکارهای روستایی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه دو عامل بهزیستی روانشناختی یعنی درگیری و فرسودگی شغلی با عملکرد کسب وکارهای روستایی در شهرستان نهاوند بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارآفرینان روستاهای شهرستان نهاوند بود (200 = N) که با روش نمونه گیری در دسترس، 110 کارآفرین به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه گردآوری و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار آماری Smart PLS3 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد فرسودگی شغلی رابطه مستقیمی با عملکرد کسب وکار ندارد، ولیکن به طور غیرمستقیم و از طریق درگیری شغلی رابطه منفی با عملکرد کسب وکار دارد. به عبارت دیگر، فرسودگی شغلی باعث کاهش درگیری شغلی کارآفرینان می شود و کاهش درگیری شغلی هم به نوبه ی خود منجر به کاهش عملکرد کسب وکارهای روستایی می شود. این یافته ها درک ما از چگونگی تاثیر عوامل روانشناختی بر پیامدهای کارآفرینانه را بهبود می دهد و به کارآفرینان پیشنهاد می کند که می توانند با بهبود بهزیستی شغلی خود به افزایش عملکرد کسب وکار خویش کمک کنند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرسودگی شغلی، درگیری شغلی، عملکرد کسب وکار، کارآفرینان روستایی
  • مصطفی لطفی، احسان چیت ساز*، شایان رستمی عصرآبادی صفحات 71-86
    برخلاف رویکرد استاندارد اقتصاد کلاسیک، پژوهش‎های زیادی نشان می دهند همه مردم تا حدی که به خود انگاره شان ضربه نخورد، برای کسب سود دست به ناراستی و قانون شکنی می زنند. پژوهش حاضر که از این رویکرد جدید روان شناختی در مورد قانون شکنی شاخه گرفته است، طی دو آزمون به شناسایی و بررسی دو عامل موثر بر احتمال ارتکاب به قانون شکنی در افراد می پردازد. در آزمون اول، ارتباط بین میزان محدودیت های قانونی و میزان مشارکت در دست کاری قیمتی در یک نمونه بین المللی شامل 347 نفر از مبادله کنندگان رمز ارز بررسی شد. در آزمون دوم نیز ارتباط میان میزان احتمال بروز قانون شکنی در یک زمینه و احتمال بروز قانون شکنی در زمینه ای دیگر بر روی نمونه ای از 189 کارآفرین بررسی شد. براساس نتایج پژوهش حاضر قانون شکنی در یک زمینه می تواند افراد را نسبت به کلیه قوانین بی تفاوت تر کند، همچنین ازدیاد محدودیت های قانونی می تواند منجر به بی تفاوت شدن افراد نسبت به قوانین شده که این امر به خودی خود میزان قانون مداری را کاهش می دهد. از دیگر عوامل موثر بر احتمال قانون شکنی می توان به درک فرد از میزان قانون شکنی دیگران اشاره کرد، هرچه فرد تخمین بیشتری از میزان قانون شکنی هم نسل های خود در شرایط مشابه بزند، خود نیز بیشتر مرتکب قانون شکنی خواهد شد. این پژوهش پیشنهادهای کاربردی را برای سیاست گذاران و برنامه ریزان به همراه دارد.
    کلیدواژگان: شاخص آزادی انسان، شاخص فساد درک شده، قانون شکنی، کسب وکارهای الکترونیک
  • حسین مهدی زاده، نعمت الله شیری*، محمدحسین مهمدی کرتلایی صفحات 87-99

    هدف کلی این پژوهش شناسایی فرصت های راه اندازی کسب وکارهای کارآفرینانه خدماتی در شهرستان مسجدسلیمان بود. برای رسیدن به این هدف، از رویکرد کیفی و روش دلفی بهره گرفته شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، کارآفرینان مجرب، متخصصان، صاحب نظران و سایر خبرگان در حوزه های کارآفرینی خدماتی در شهرستان مسجدسلیمان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 21 نفر از آنان به عنوان اعضای پنل دلفی انتخاب شدند. در این پژوهش، پس از سه دور بررسی، نسبت به فرصت های راه اندازی کسب وکارهای کارآفرینانه خدماتی، اجماع حاصل شد. ابزار اصلی پژوهش در دور اول مطالعه ی دلفی، پرسش نامه با پرسش های باز پاسخ و در دورهای دوم و سوم، پرسش نامه با پرسش های بسته و باز پاسخ بود. در دور اول داده ها با استفاده از روش مقایسه مستمر تجزیه وتحلیل شدند. تجزیه وتحلیل داده ها در دور دوم با ترسیم جدول توزیع فراوانی (درصد و درصد تجمعی) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 27 انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها در دور سوم با ترسیم جدول توزیع فراوانی (درصد و درصد تجمعی)، محاسبه درصد توافق (CVI) و ضریب توافق کندال و همچنین برای اولویت بندی انواع فرصت های راه اندازی کسب وکارهای کارآفرینانه خدماتی از میانگین و انحراف معیار بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان دادند که مهم ترین فرصت های راه اندازی کسب وکارهای کارآفرینانه خدماتی در شهرستان مسجدسلیمان شامل «بسته بندی محصولات دامی همچون کشک و دیگر محصولات مشابه»، «بسته بندی انواع گیاهان دارویی»، «سردخانه محصولات کشاورزی و غذایی»، «تولید، بسته بندی و توزیع نان محلی» و «بسته بندی عسل» بودند. این پژوهش پیشنهادهای کاربردی را برای سیاست گذاران و برنامه ریزان به همراه دارد.

    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینانه، تشخیص فرصت، کسب وکارهای خدماتی، شهرستان مسجدسلیمان
|
  • Mahdieh Khalili Khezrabadi *, Mohammad Hassani Pages 1-18
    Promotion of entrepreneurship fields as one of the most important factors of economic development has received more attention from various elements of society. One of the most important measures to develop entrepreneurship among young people is entrepreneurship education in universities. Therefore, this article is written with the aim of investigating and comparing the impact of entrepreneurship training provided by universities as well as the impact of the entrepreneurial and social identity of the students of the Technical and Vocational University on their entrepreneurial intention with regard to the mediating role of entrepreneurial self-efficacy. The measurement tool in this study was a questionnaire that, after verifying its validity and reliability, was given to all students of the Technical and Vocational University of Urmia who had passed the entrepreneurship course in their set of courses. The results of the statistical analysis of 276 questionnaires using SPSS23 and Smart PLS3 software and the structural equation analysis-partial least squares method indicated that the entrepreneurial self-efficacy of students has a mediating role in the relationship between entrepreneurial identity and entrepreneurial intention. However, entrepreneurial education has not been able to, directly or indirectly, have a meaningful relationship with the development of entrepreneurial intentions of students. To make entrepreneurship education more efficient, it is recommended that the Technical and Vocational University considers the connection between such education and individual characteristics, including the social identity of entrepreneurship in students.
    Keywords: Entrepreneurial Education, Entrepreneurial Self-Efficacy, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial social Identity
  • Saleh Shahrokhi Sardo, Maryam Sharifzadeh * Pages 19-34
    Various evidence indicates that the analysis of the experiences of rural entrepreneurs can lead to the formation of a fundamental attitude, the examination of the existing shortcomings and challenges, the correction of the limitations ahead, the development of the future path, and ultimately, the improvement of the productivity of small enterprises. Therefore, the current study was conducted using the descriptive phenomenology method and with the aim of identifying the challenges of developing agricultural and rural entrepreneurship in the central district of Jiroft County. In this research, the Colaizzi method is used to extract meanings and concepts. Direct observations and semi-structured interviews were used to collect data. The participants included leading entrepreneurs in the agricultural and rural areas of the central part of Jiroft County. Using purposeful snowball sampling, 10 participants were interviewed until reaching data saturation and the usefulness threshold of available information. Results revealed that the challenges of agricultural entrepreneurship development in rural areas were categorized into seven clusters: economic challenges, policy-making and programming, support, educational and communicative challenges, infrastructural challenges, cultural challenges, and personal-psychological challenges. Among them, the main challenges were a closed economy, centralized planning, international developments, instability in input prices and product sales, levying heavy taxes on businesses, shipping costs, lack of capital and liquidity, bank interest rate, and lack of trust in investment in the agricultural and rural sector. In the end, operational solutions were presented to control and adjust the challenges.
    Keywords: Entrepreneurship Development, Business Owners, phenomenology, Jiroft
  • Aeizh Azmi *, Arezoo Parand Avar Pages 35-52
    The aim of the current research is to study the feasibility of building a tourism complex with an emphasis on entrepreneurship development in the Shian Dam of Eslam Abad Gharb. This research is quantitative in terms of approach, applied in terms of purpose, and descriptive-analytical and survey in terms of data collection. The statistical population consisted of 1100 people including 500 tourists and 600 residents of Shian Castle village. The sampling method for the native community was simple random sampling and for tourists was accidental sampling. Based on Cochran's formula, 284 people were selected as the sample size. The results of the factor analysis showed that the development of tourism in Shian Dam from the feasibility point of view was categorized into 5 factors including "attraction", "satisfaction", "inclination", "information", and "services and infrastructure", and the factor "inclination" was identified as the most important indicator in tourism development from the feasibility viewpoint, in which the act of renting houses and villas to tourists in cities and villages has been prioritized. Furthermore, tourism variables in the entrepreneurship sector were categorized into four factors including "income", "employment", "land price", and "investment". The factor employment was identified as the most important factor, and investment to improve the quality of tourism services in order to attract more tourists had the highest priority. The results of the Spearman test showed that there is a significant relationship between the construction of a tourism complex and the development of employment and entrepreneurship. Also, the regression results show that the construction of a tourism complex leads to the development of employment and entrepreneurship in the region. This research provides policymakers and planners with practical suggestions.
    Keywords: Feasibility Study, Tourism Complex, Entrepreneurship Development, Shian Dam
  • Saeid Karimi *, Sima Reisi Pages 53-69

    According to the literature, psychological factors play an important role in explaining entrepreneurial outcomes, but the impact of these factors on rural businesses has received less attention. The main purpose of the present study was to investigate the relationship between two factors of psychological well-being, namely work burnout and engagement, and the performance of rural businesses in Nahavand county. The statistical population of this research consisted of all rural entrepreneurs in Nahavand county (N = 200), among whom 110 people were selected as the sample using a convenience sampling method. Research data were collected through a questionnaire, and structural equation modeling was used to analyze the data in SmartPLS 3.0 statistical software. The results indicated that work burnout was not directly related to business performance. However, indirectly, it has a negative relationship with business performance via work engagement. In other words, work burnout reduces entrepreneurs’ work engagement, and the reduction in work engagement, in turn, leads to a decrease in the performance of rural businesses. This finding improves our understanding of how psychological factors influence entrepreneurial outcomes and suggests that entrepreneurs can increase their business performance by improving their work well-being.

    Keywords: Entrepreneurship, work burnout, work engagement, business performance, rural entrepreneurs
  • Mostafa Lotfi, Ehsan Chitsaz *, Shayan Rostami Asrabadi Pages 71-86
    Contrary to the standard approach of classical economics, many studies show that all people somewhat engage in wrongdoing and break the law in order to gain profit as long as their self-image is not affected. The current study, which is a branch of this new psychological view on breaking the law, using two tests, identifies and examines the factors affecting the possibility of breaking the law among people. In the first test, the relationship between the amount of legal restrictions and the amount of participation in price manipulation was investigated on an international sample including 347 cryptocurrency traders. In the second test, the relationship between the probability of breaking the law in one field and the probability of breaking the law in another field was investigated on a sample of 189 entrepreneurs. According to the results of the current study, breaking the law in one field can make people more indifferent to all laws. In addition, the increase in legal restrictions can make people more indifferent to laws, which itself reduces the amount of attention to the law. Among other factors affecting the probability of breaking the law, one can refer to the person's understanding of the extent of breaking the law among others. The more someone estimates the amount of law-breaking by their peers in similar circumstances, the more they will break the law. This study provides policymakers and planners with practical suggestions.
    Keywords: Human Freedom Index, Perceived Corruption Index, Law Breaking, Electronic Businesses
  • Hossein Mehdizadeh, Nematollah Shiri *, MohammadHossein Mohmedi Kartalaei Pages 87-99

    The general purpose of this study was to identify the opportunities for setting up entrepreneurial service businesses in Masjed Soleyman Township. To achieve this goal, the qualitative paradigm and the Delphi method were used. The community studied in this research included experienced entrepreneurs, specialists, pundits, and other experts in the fields of service entrepreneurship in Masjed Solyman Township, from which 21 were selected as members of the Delphi panel using the snowball sampling method. In this study, after three rounds of investigation, a consensus was reached regarding the opportunities for starting entrepreneurial businesses. The main research tool in the first round of the Delphi study was a questionnaire with open-ended questions and in the second and third rounds, a questionnaire with closed and open-ended questions. In the first round, the data were analyzed using the continuous comparison method. In the second round, data analysis was done by drawing the frequency distribution table (percentage and cumulative percentage) using SPSS software version 27. In the third round, data analysis was done by drawing the frequency distribution table (percentage and cumulative percentage) and calculating the percentage of agreement (CVI) and Kendall agreement coefficient. In addition, the mean and standard deviation were used to prioritize the types of opportunities for setting up entrepreneurial service businesses. According to the results, the most important opportunities for starting entrepreneurial service businesses in Masjed Soleyman Township include "packaging of livestock products such as curd and other similar products"; "packaging of various medicinal plants"; "cold storage of agricultural and food products"; "production, packaging, and distribution of local bread"; and "honey packaging". This study provides policymakers and planners with practical suggestions.

    Keywords: Entrepreneurial opportunities, opportunity recognition, service businesses, Masjed Soleyman Township