فهرست مطالب

تحلیل بازار سرمایه - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1401)

نشریه تحلیل بازار سرمایه
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن قالیباف اصل*، معصومه نادری، غلامحیدر ابراهیمبای سلامی، میرفیض فلاح شمس صفحات 1-26

    هدف از پژوهش حاضر بررسی چالش ها و موانع تامین مالی طرح های صنعت گردشگری ایران با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه است. پارادایم تحقیق، ساخت گرایی است. از نقطه نظر این پارادایم، حقیقت نسبی بوده و بستگی به دیدگاه فرد دارد. همچنین با توجه به اینکه ماهیت این پژوهش؛ آسیب شناسی است لذا استراتژی آن در قالب مطالعه موردی و رویکرد آن در حوزه پژوهش های کیفی می-باشد. در این روش پژوهش، محقق جهت بررسی اولیه؛ اقدام به گردآوری و بررسی کلیه اسناد و مطالعات علمی پیرامون تامین مالی صنعت گردشگری به ویژه در بازار سرمایه کرده است تا بتواند مولفه ها، عوامل موثر و پیامدهای آن را شناسایی کند. سپس جهت تایید آنها اقدام به انجام مصاحبه با خبرگان صنعت گردشگری، بازار سرمایه و دانشگاه تا حصول اشباع اطلاعاتی کرده و در نهایت برای تایید اطلاعات بدست آمده مجددا مصاحبه کانونی ثانویه در قالب چندین جلسه گروهی صورت پذیرفته است.نتایج پژوهش نشان داده است که موانع اصلی تامین مالی این صنعت شامل شناخت ناکافی فعالان بازار سرمایه و صنعت گردشگری نسبت به یکدیگر، نداشتن برخی شرایط لازم برای ورود به بازار سرمایه، ویژگی های ذاتی پروژه ها، عدم تمایل و اعتماد برای ورود به بازار سرمایه، تفاوت نرخ بازده بازارهای مالی، وجود ذینفعان متعدد، خصوصی نبودن اکثر پروژه ها، قوانین و مقررات موجود و برخی از مسایل مربوط به نظام تامین مالی از جمله چالش های اصلی برای تامین مالی این صنعت با استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، تامین مالی، بازار سرمایه، آسیب شناسی، مطالعه موردی
  • منیژه محمدی، آرش نادریان*، مجید اشرفی، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 27-46
    بازارهای سرمایه نقش با اهمیتی در اقتصاد داشته بنابر این عملکرد مناسب آن ها عامل کلیدی در تامین رشد اقتصادی خواهد بود، لذا اگر بازارهای سرمایه کارآ باشند، توسعه اقتصادی تحقق می یابد. از طرفی ، از آنجاکه در حال حاضر بازارسرمایه کشور با استقبال فراوانی از سوی سرمایه گذاران روبرو شده است، بی تردید، بررسی تورش های رفتاری سرمایه گذاران از اهمیت بسیار زیادی دارد. لذا در این مطالعه به بررسی تاثیر سوگیری رفتاری خودکنترلی بر رفتارمالی و رفاه مالی از طریق نقش تعدیل گرسواد مالی سرمایه گذاران پرداخته شد. برای این منظور، جامعه آماری شامل سرمایه گذاران انفرادی، معامله گران و کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران بوده که به طور مستقیم در بازار فعالیت داشته اند. همچنین نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 421 نفر تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری به روش PLS استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیر خودکنترلی از تاثیر معنادار مثبتی بر رفتار مالی، رفاه مالی و برخوردار می باشد. بدین مفهوم که با افزایش خودکنترلی سرمایه گذاران بازار سهام، رفتار مالی، رفاه مالی آنان افزایش می یابد. همچنین، با وارد کردن متغیر سواد مالی به عنوان متغیر تعدیل گر، شدت رابطه بین خودکنترلی و رفتارو رفاه مالی افزایش می یابد. بدین مفهوم که سواد مالی سرمایه-گذاران انفرادی بازار سهام، باعث تشدید رابطه مثبت بین خودکنترلی با رفتار و رفاه مالی آنان می شود.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، خودکنترلی، رفتار مالی، رفاه مالی، سواد مالی
  • امید مهری نمک آورانی*، حسین کاظمی، مهدی بشکوه، آتنا مهری نمک آورانی صفحات 48-77
    هدف این پژوهش ارزیابی کارایی سرمایه گذاری مبتنی بر کیفیت اطلاعات داخلی و اطمینان بیش از حد مدیریتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور از اطلاعات مالی 84 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1399-1392 استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین کیفیت اطلاعات داخلی با کارایی سرمایه گذاری و بیش سرمایه گذاری ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد اما بین کیفیت اطلاعات داخلی با کم سرمایه گذاری ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. در ادامه نتایج بیانگر آن بود که اطمینان بیش از حد مدیریتی ارتباط بین کیفیت اطلاعات داخلی و کارایی سرمایه گذاری را تقویت می کند همچنین اطمینان بیش از حد مدیریتی ارتباط بین سرعت اعلان درآمد و دقت پیش بینی سود توسط مدیریت را با بیش سرمایه گذاری تضعیف می کند که در رابطه با عدم وجود صورت های مالی تجدید ارایه شده ناشی از اشتباهات با اهمیت عکس این مورد صدق می کند. همچنین اطمینان بیش از حد مدیریتی ارتباط بین سرعت اعلان درآمد و دقت پیش بینی سود توسط مدیریت را با کم سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار نمی دهد اما اطمینان بیش از حد مدیریتی ارتباط بین عدم وجود صورت های مالی تجدید ارایه شده ناشی از اشتباهات با اهمیت و کم سرمایه گذاری را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: اطمینان بیش از حد مدیریتی، کیفیت اطلاعات داخلی، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری
  • منصور گرکز*، محمدرضا تات، محمدرضا عبدلی صفحات 78-111
    تصمیم گیری بخش مهم و حیاتی سیستم های حسابداری و حسابرسی است. توجه قابل ملاحظه ای نسبت به متغیرهای موثر بر تصمیمات افراد جلب شده است. این متغیرها در طیفی از متغیرهای فیزیولوژیکی تا متغیرهای روان شناختی قرار دارند. از این رو در این تحقیق، تاثیر قالب نمایش اطلاعات و توهم بصری همچنین تاثیر احساسات مختلف در رفتار تصمیم گیری افراد بررسی شد. این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی و نیمه تجربی می باشد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل واریانس و جامعه آماری آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته حسابداری می باشند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که قالب های مختلف نمایش اطلاعات در رفتارهای تصمیم گیری افراد تاثیرگذار می باشند، اطلاعات ارایه شده در قالب جدول، با کنار گذاشتن وجود یا عدم وجود مشکلات مکانی که متعلق به خوانندگان اطلاعات مالی هستند، منجر به تصمیم گیری دقیق تری می شوند. همچنین اطلاعات مالی نمایش داده شده در قالب گرافیک های سه بعدی، بدون خطوط شبکه ایجاد توهم بصری می نمایند و منجر به سوگیری در تصمیم خوانندگان اطلاعات مالی می گردد. همچنین یافته های این تحقیق نشان می دهد تصمیم گیری دانشجویانی که احساسات معمولی داشته اند نسبت به دانشجویانی که احساسات غیر معمول (خوشحال/ ناراحت) داشته اند، کمترتر فرصت طلبانه بوده است.
    کلیدواژگان: احساسات، تصمیم گیری فرصت طلبانه، توهم بصری، رفتار تصمیم گیری، قالب نمایش اطلاعات
  • ابوذر یداللهی، دکتر پرویز سعیدی*، آرش نادریان، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 112-141
    امروزه پیشرفت فن آوری های مالی شامل معاملات مالی روباتیک، پرداخت های انجام شده از طریق سیستم عامل های رمزگذاری شده بدون پول، بسترهای مالی جمع آوری سرمایه، مشاوره مالی، کمک های فنی و روباتیک از طریق فضای مجازی و آخرین سکه های مجازی اخیرا توسعه یافته اند. ارزش سرمایه گذاری جهانی فن آوری های مالی فعلی در سال های اخیر قابل توجه بوده است. بر همین اساس، در این پژوهش به موضوع ترسیم افق همسو در راستای توسعه ی راهبرد مالی با فناوری های مالی در بانک های تجاری ایران پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشارکت کنندگان از میان خبر گان به تعداد 20 نفر از ، کارشناسان و خبرگان دانشگاهی در رشته های حسابداری، مالی، مدیریت، بانکداری و اقتصادی در حوزه بانک های تجاری ایران که به اشباع نظری رسیده می باشند.روش پژوهش از نوع آمیخته (کمی- کیفی) بوده و کلیه داده ها و اطلاعات مورد نیاز گردآوری شده است. سپس، برای آزمون فرضیه های پژوهش نیز از طریق مبانی نظری و بررسی میدانی (توزیع 384پرسشنامه)، تهیه شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از فنون آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون های آلفای کرونباخ کولموگروف - اسمیرنوف و مدل یابی معادلات ساختاری SEM)) استفاده شده است. در بخش کیفی معیارهای کلیدی پژوهش با روش دلفی فازی شناسایی شدند. سپس با انجام تحلیل عاملی و تحلیل ساختاری، نتایج نشان داد که هرکدام از مولفه های راهبردهای مالی، فناوری مالی، شرایط و ویژگی های محیط نظام بانکی، عوامل مداخله گر و عوامل تعدیل کننده در راستای شناسایی و تبیین میزان همسویی و همسوسازی شکاف بین راهبردهای مالی با فناوری های مالی در بانک های تجاری ایران موثر هستند.
    کلیدواژگان: راهبرد مالی، فناوری مالی، بانک های تجاری ایران
  • حسین محمدی*، صدیقه پندار صفحات 142-172

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر پیچیدگی اطلاعات حسابداری بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه بهینه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش، پیچیدگی اطلاعات حسابداری به عنوان متغیر مستقل و برای سنجش آن از دو معیار(صورتهای مالی تلفیقی و تنوع محصول یا خدمات)، سرعت تعدیل ساختار سرمایه بهینه به عنوان متغیر وابسته و جهت تخمین آن از مدل تعدیل جزیی فلانری و رنگان(2006) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و نمونه آماری پژوهش شامل 119 شرکت فعال در صنایع مختلف طی سالهای 1391 تا 1398 است. روش تحقیق از نوع همبستگی و برای آزمون فرضیات از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی و داده های پانل و نرم افزار Stata14 استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که پیچیدگی اطلاعات حسابداری بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه بهینه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر منفی و معناداری دارد. در تفسیر این نتیجه می توان گفت، افزایش ابهام و پیچیدگی اطلاعات حسابداری در صورتهای مالی موجب کاهش سرعت تعدیل حرکت شرکت ها به سمت ساختار سرمایه بهینه خواهد شد. 

    کلیدواژگان: پیچیدگی اطلاعات حسابداری، ساختار سرمایه، ساختار بهینه سرمایه، تعدیل ساختار سرمایه
  • جواد زنگانه، مجید اشرفی* صفحات 173-205
    برخورداری شرکت ها از روابط سیاسی می تواند منابع ارزشمندی برای شرکت فراهم کند. از طرفی سرمایه گذاری شرکت ها در حوزه مسیولیت اجتماعی جهت جلب اعتماد جامعه امری ضروری است، ازاین رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارتباط سیاسی مدیرعامل بر ابعاد مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت با توجه به نقش تعدیل گری کارایی مدیرعامل است، ابعاد مسیولیت پذیری اجتماعی موردبررسی در پژوهش حاضر شامل مسیولیت شرکت در حوزه های زیست محیطی، عملکرد اجتماعی، منابع انسانی و محصولات و خدمات است و برای این منظور داده های مربوط به 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 الی 1398 با به کارگیری رگرسیون چند متغیره موردبررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین ارتباط سیاسی مدیرعامل و مسیولیت زیست محیطی و مسیولیت منابع انسانی شرکت ارتباط منفی و معناداری وجود دارد و کارایی مدیرعامل رابطه بین ارتباط سیاسی مدیرعامل و مسیولیت زیست محیطی شرکت را تعدیل می کند و از طرفی بین ارتباط سیاسی مدیرعامل و عملکرد اجتماعی، مسیولیت محصولات و خدمات شرکت رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارتباط سیاسی، ابعاد مسئولیت اجتماعی، کارایی مدیرعامل
  • مصطفی برات پور*، قدرت الله امام وردی، محمود محمودزاده، پروانه سلاطین صفحات 206-232
    این مطالعه با هدف شناسایی شرکت های پیشرو در بازار اوراق بهادار و تاثیر بحران ارزی بر تغییر این شرکت ها با کاربرد الگوی درخت پوشای کمینه انجام گرفته است. به همین منظور بازده روزانه قیمتی 50 سهم منتخب از بازار سهام ایران و در دو بازه زمانی برای تشکیل شبکه سهم ها مورد استفاده قرار گرفت. بازه زمانی ابتدای سال 1395 تا پایان سال 1396 به عنوان دوره پیش از رخداد بحران ارزی و با شناسایی زمان وقوع بحران ارزی در ابتدای سال 1397 با بکارگیری الگوی ICSS، بازه زمانی ابتدای سال 1397 تا پایان تیرماه 1399 به عنوان دوره بعد از بحران ارزی تعیین گردید. براساس یافته های پژوهش، در دوره زمانی پیش از بحران نرخ ارز، نمادهای خپارس، فولاد و کگل، دارای بیشترین همبستگی با سایر سهم ها هستند. به عبارتی دیگر این سهم ها توانسته اند نقش پیشرو را داشته باشند. بعد از جهش نرخ ارز در ابتدای سال 1397، نمادهای وغدیر و فولاد به عنوان سهم های پیشرو شناسایی شدند. براساس نتایج به دست آمده صنایع صادرات محور بعد از بحران نرخ ارزی توانسته است نقش پیشرو خود را حفظ نمایند و صنایع واردات محور مانند خودرو نقش پیشرو خود را از دست دادند.
    کلیدواژگان: بازار سهام، درخت پوشای کمینه، درخت سلسله مراتبی، ICSS
|
  • Hasan Ghalibafasl *, Masoumeh Naderi, Gholamhaidar Ebrahimbai Salami, Mir Feyz Fallahshams Pages 1-26

    The purpose of this research is to investigate the challenges and obstacles of financing projects of Iran's tourism industry through the capital market. The research paradigm is constructivism. considering that the purpose of this research; It is pathology, so its strategy is in the form of a case study and its approach is in the field of qualitative research. In this research method, the researcher for preliminary investigation; He has collected and reviewed all documents and scientific studies about the financing of the tourism industry, especially in the capital market, in order to identify its components, effective factors and consequences. Then, in order to confirm them, interviews were conducted with tourism industry, capital market, and university experts to achieve information saturation, and finally, to confirm the obtained information, a secondary focal interview was conducted again in the form of several group meetings.The results have shown that the main obstacles to the financing of this industry include the insufficient knowledge of the capital market and the tourism industry about each other, not having some necessary conditions to enter the capital market, the inherent characteristics of the projects, lack of desire and confidence to enter the capital market, the difference in the rate of return of the financial markets, the existence of multiple beneficiaries, the fact that most of the projects are not private, the existing laws and regulations, and some issues related to the financing system are among the main challenges for financing this industry using capital market capacities.

    Keywords: Tourism, Financing, capital market, pathology, case study
  • Manizheh Mohammadi, Arash Naderian *, Majid Ashrafi, Jomadoordi Gorganli Davaji Pages 27-46
    Capital markets have an important role in the economy, so their proper performance will be a key factor in ensuring economic growth, so if capital markets are efficient, economic development will be realized. On the other hand, since currently the country's capital market has been welcomed by investors, it is undoubtedly very important to examine the behavior patterns of investors. Therefore, in this study, the effect of self-control behavioral bias on financial behavior and financial well-being was investigated through the moderating role of investors' financial literacy. For this purpose, the statistical population included individual investors, traders and brokers of Tehran Stock Exchange who were directly active in the market. Also, the statistical sample was determined using Cochran's formula of 421 people. To analyze the data, the PLS structural equation model was used. The results showed that the self-control variable has a significant positive effect on financial behavior, financial well-being and In the sense that with the increase of self-control of stock market investors, their financial behavior and financial well-being will increase. Also, by introducing the variable of financial literacy as a moderating variable, the intensity of the relationship between self-control and behavior and financial well-being increases. In the sense that the financial literacy of individual stock market investors increases the positive relationship between self-control and their behavior and financial well-being.
    Keywords: Behavioral Finance, Self-Control, financial behavior, financial well-being, financial literacy
  • Omid Mehri Namakavarani *, Hosein Kazemi, Mahdi Beshkooh, Atena Mehri Namakavarani Pages 48-77
    The present research is aimed at investigating the relationship among managerial overconfidence, internal information quality, and investment efficiency in companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE). To this end, the financial information of 84 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) during the years 2014-2021 was employed. The research results indicate a positive significant relationship among the internal information quality, investment efficiency, and overinvestment; however, the relationship between the quality of internal information and underinvestment is negative and significant. Further, the results revealed that managerial overconfidence improves the relationship between the internal information quality and investment efficiency, while it weakens the relationship among the earning announcement rate, the accuracy of profit forecast by management, and overinvestment. Nevertheless, the opposite applies concerning the absence of updated financial statements due to significant errors. Moreover, the relationship among the earning announcement rate, the accuracy of profit forecast by management, and underinvestment is not affected by managerial overconfidence; but managerial overconfidence strengthens the relationship between the absence of updated financial statements due to significant mistakes and underinvestment.
    Keywords: Managerial overconfidence, Internal Information Quality, More investment, underinvestment
  • Mansour Garkaz *, Mohamadreza Tat, Mohamadreza Abdoly Pages 78-111
    Decision making is an important and vital part of accounting and auditing systems. Considerable attention has been drawn to the variables affecting people's decisions. These variables are in a spectrum from physiological variables to psychological variables. Therefore, in this research, the effect of information display format and visual illusion, as well as the effect of different emotions on people's decision-making behavior, were investigated. This research is descriptive and semi-experimental. The method of data analysis is analysis of variance and its statistical population is graduate students in the field of accounting. The results of this study show that different formats of information display are effective in people's decision-making behavior, the information presented in the form of a table, leaving aside the presence or absence of location problems that belong to the readers of financial information, leads to They make more accurate decisions. Also, the financial information displayed in the form of 3D graphics without grid lines creates a visual illusion and leads to bias in the decision of financial information readers. Also, the findings of this research show that the decision-making of students who had normal feelings was less opportunistic than students who had unusual feelings (happy/sad).
    Keywords: emotions, opportunistic decision-making, visual illusion, decision-making behavior, information display format
  • Abozar Yadollahi, Parviz Saeidi *, Arash Naderian, Jamadordi Gorganli Doji Pages 112-141
    Today, advances in financial technologies include robotic financial transactions, payments made through Today, advances in financial technologies include robotic financial transactions, payments made through cryptocurrency-free operating systems, fundraising platforms, financial consulting, technical and robotic assistance through cyberspace, and the latest virtual coins that have recently been developed. The value of global investment in current financial technologies has been significant in recent years. Accordingly, in this study, the issue of drawing a coherent horizon in order to develop a strategy with financial technologies in Iranian commercial banks has been addressed. The statistical population of the research includes all the participants from among the experts in the number of 20 experts and academic experts in the fields of accounting, finance, management, banking and economics in the field of commercial banks in Iran who have reached theoretical saturation.. The research method is mixed (quantitative-qualitative) and all the required data and information have been collected. Then, to test the research hypotheses, it has been prepared through theoretical foundations and field investigation (distribution of 384 questionnaires). Descriptive and inferential statistical techniques such as Cronbach's alpha tests, Kolmogorov-Smirnov and structural equation modeling (SEM) have been used to analyze the data. In the qualitative part, the key criteria of the research were identified by fuzzy Delphi method. Then by conducting factor analysis and structural analysis, the results showed that each of the components of financial strategies, financial technology, conditions and features of the banking system environment, intervening factors and ...
    Keywords: Financial strategy, Financial Technology, Iranian Commercial Banks
  • Hossein Mohamadi *, Sedigheh Pendar Pages 142-172

    AbstractThe purpose of this study was to investigate the effect of the complexity of accounting information on the speed of adjustment of the optimal capital structure in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, the complexity of accounting information was selected as an independent variable and two criteria of "consolidated financial statements and a variety of products or services" were used to measure it. Also, the rate of adjustment of the optimal capital structure was selected as a dependent variable and the Partial Adjustment Model by Flannery and Rangan (2006) was used to estimate it. The statistical population of this study was all companies listed on the Tehran Stock Exchange and the statistical sample of the study included 119 companies active in various industries during the years 2012 to 2019. The research method was correlational and to test the hypotheses, the ordinary least squares regression method and panel data and Stata14 software were used. The results indicate that the complexity of accounting information has a negative and significant effect on the speed of adjustment of the optimal capital structure in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In interpreting this result, it can be said that increasing the ambiguity and complexity of accounting information in financial statements will reduce the speed of adjusting the movement of companies towards the optimal capital structure.

    Keywords: the complexity of accounting information, Capital Structure, Optimal capital structure, adjustment of capital structure
  • Javad Zanganeh, Majid Ashrafi * Pages 173-205
    Companies having political connections can provide valuable resources for the company. On the other hand, it is necessary for companies to invest in the field of social responsibility in order to gain the trust of society. Therefore The purpose of the present study has investigated the effect of chief executive's political connection on dimensions of corporate social responsibility due to the moderating role of chief executive’s efficiency. The dimensions of social responsibility that have been investigated in the present study include corporate responsibility in the areas of environment, social performance, human resources and products and services and for this purpose, data related to 130 corporates listed on the Tehran Stock Market during the years 2015 to 2019 were examined using multivariate regression. Findings from the test of research hypotheses showed that there is a negative and meaningful relationship between chief executive's political connection and environmental responsibility and corporate human resources responsibility, and chief executive’s efficiency moderates the relationship between chief executive's political connection and corporate environmental responsibility, and also there is no meaningful relationship between chief executive's political connection and social performance and corporate products and services responsibility.
    Keywords: Political connection, Dimensions of social responsibility, CEO efficiency
  • Mostafa Baratpour *, Ghodratollah Emamverdi, Mahmoud Mahmoudzadeh, Parvaneh Salatin Pages 206-232
    his study was conducted with the aim of identifying the leading companies in the stock market and the impact of the currency crisis on the change of these companies, using the spanning tree model. For this purpose, the daily price returns of 50 selected stocks from the Iranian stock market and in two time periods were used to form the stock network. The period from March 24, 2016 to March 20,2018 was determined as the period before the currency crisis, and by identifying the currency event on April 4, 2018, using the ICSS model, the period from April 4, 2018 to July 21,2020 was determined as the period after the exchange rate crisis. According to the findings of the research, in the period before the exchange rate crisis, the symbols of Khepars, Foulad and Kegol have the highest correlation with other stocks. In other words, these stocks have been able to play a leading role. After the jump in the exchange rate, Veghdir and Foulad were identified as the leading stocks. According to the results, export-oriented industries have been able to maintain their leading role after the exchange rate crisis, and import-oriented industries such as automobiles have lost their leading role.
    Keywords: Stock market, Minimum Spanning Tree, Hierarchical Tree, ICSS