فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 28 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید آزوغ، بهروز بهبودیان*، سید مهدی اصغری صفحات 1-25

    داشتن محیط زیست سالم حق هر انسانی است و باید در راستای حفظ آن تلاش کند. برای مراقبت از محیط زیست به قوانین و مقرراتی نیاز است و همچنین فرهنگ سازی و آموزش می تواند به افزایش آگاهی بینجامد و در نهایت موجب حفظ محیط زیست شود. اساسی ترین روش برای احترام به محیط زیست، رعایت حقوق محیط زیست بوده که به دلیل پیچیده بودن این موضوع، نیازمند آموزش مسایل زیست محیطی است. با توجه به اهمیت موضوعات مرتبط با محیط زیست در دنیای امروزی، پژوهش حاضر در نظر دارد تا به جایگاه آموزش و اطلاع رسانی حقوق محیط زیست در حقوق ایران و اسناد بین المللی بپردازد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه اسناد بین المللی و داخلی جمع آوری شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که به مقوله آموزش محیط زیست در اسناد بین المللی به طور شایسته توجه نشده و این موضوع در حقوق ایران نیز مورد بی مهری قرار گرفته است. هرچند در قالب عمل، آموزش های مختصری از قبیل تبلیغات و اطلاع رسانی به ویژه در کتاب های ابتدایی و غیره مشاهده می شود، اما بزرگی و اهمیت حقوق محیط زیست فراتر از این میزان توجه است و نیاز به آموزش همگانی و اساسی نه تنها در داخل کشور، بلکه در سطح جهان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش حقوق، آموزش زیستمحیطی، حقوق شهروندی، حقوق نسلهای آینده
  • حسین اقایی جنت مکان* صفحات 27-51
    یکی از منابع مهم و قابل اتکاء در هر شعبه ای از دانش بشری و هم چنین دانش حقوقی، وجود یک سلسله اصول و قواعدکلی است که می تواند راهنمای مفسران و مجریان آن رشته باشد. دانش حقوق، و به ویژه حقوق کیفری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حقوق کیفری یک سلسله اصول و قواعد کلی(عمومی) وجود دارد که می تواند راهنمای مجریان و مفسران و نیز مرجع مهمی برای خوانش قوانین و مقررات جزیی تر باشد. به کارگیری اصول حقوقی در حوزه های مختلف دانش حقوق با هم متفاوت است در برخی رشته ها، به دلیل عدم تکمیل روند تدوین قوانین و مقررات، اصول و قواعد حقوقی بسیار راهگشاتر می باشند. این اصول را می توان مفاهیمی فراقانونی دانست که به عنوان میراث نسل های گذشته، مورد پذیرش قرار گرفته و امروزه حتا به عنوان مسلمات حقوقی، نیازی به اثبات ندارند. برای نمونه، اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، اصل ممنوعیت قیاس، اصل عطف بماسبق نشدن قوانین کیفری ماهوی شدید، اصل جهل به قانون رافع مسیولیت نیست، اصل تفسیر موسع قوانین کیفری شکلی، اصولی هستند که پرسش های فراوانی پیرامون آنها مطرح می شود از جمله آن که مفهوم و ماهیت اصول حقوقی و مصادیق آن ها چه هستند؟ تفاوت اصول حقوقی با مفاهیم مجاور نظیر عرف، اخلاق، قاعده و . . . چه هست؟ در سلسله مراتب حقوقی، شان و رتبه اصول حقوقی کجاست؟ استفاده از این اصول در رویه قضایی- به عنوان حقوق زنده- چگونه است؟ به منظور دستیابی به این اصول، تحقیقی همه جانبه و با رویکردی تطبیقی ضروری است. متدلوژی تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی و با بینش تیوریک محض از طریق استناد به رویه قضایی می باشد.
    کلیدواژگان: اصول، حقوقی، کیفری، ایران، جایگاه و ماهیت
  • فاطمه احدی*، سید رضا احسان پور صفحات 53-82
    خطای کیفری یا تقصیر جزایی، عنصر روانی جرایم غیرعمدی است؛ درحالی که در سیاست تقنینی و رویه قضایی ایران تصویر دیگری از ماهیت و کارکرد خطای کیفری ترسیم شده که با نقش و ماهیت عنصر روانی بودن آن در تعارض است. نگارنده با هدف جستجوی هویت و کارکرد خطای کیفری در حقوق ایران، در یک مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تطبیقی خطای کیفری در ایران با ابعاد غفلت در حقوق انگلستان پرداخته است .در فرایند این مطالعه و در پاسخ به این سوال که چه نکات اشتراک و افتراقی بین خطای کیفری در ایران و ابعاد غفلت در حقوق انگلستان وجود دارد، فرضیه موردنظر نگارنده مبنی بر هم پوشانی مفهوم و کارکرد خطای کیفری در حقوق ایران با غفلت مدنی (یکی از ابعاد غفلت) در حقوق انگلستان مستند سازی علمی شده و اثبات گردیده است. با این توضیح که بررسی تبصره ماده 145 و نیز ماده 529 ق.م. اسلامی و مواد 616 و 714 بخش تعزیرات مصوب 1375 حاکی از رویکرد رفتاری و کارکرد عنصر مادی به مصادیق خطای کیفری است که این رویکرد ضمن انحراف از کارکرد اصلی خطای کیفری به عنوان عنصر روانی جرایم غیرعمدی، تاحدودی با مفهوم و کارکرد غفلت مدنی در حقوق انگلستان منطبق است. شایان ذکر است که راهبرد پیشنهادی در دکترین، عدم ترادف تقصیر با خطا، و در تقنین، اصلاح مواد مرتبط با خطای کیفری در راستای یک سیاست جنایی افتراقی پویا، و نیز تامل و دقت در بازتعریف اصطلاحات وارداتی است.
    کلیدواژگان: خطای کیفری، تقصیر، ابعاد غفلت، معیار نوعی
  • صفورا بیستونی*، محمدمهدی مقدادی صفحات 83-109
    حریم خصوصی حقی است نسبت به خلوت هر فرد، محفوظ داشتن اطلاعات مربوط به شخصیت او و زندگی کردن با سلیقه خود و با حداقل مداخله دیگران. تعرض به این حق برخاسته از کرامت و حقوق شخصیت، ناروا و ممنوع است. به علت آسیب پذیری کودکان و حجر آنان، صیانت از حریم خصوصی کودکان به یکی از مناقشه برانگیزترین موضوعات حوزه سیاست گذاری حقوقی تبدیل شده است. نگارندگان در این تحقیق با روش تطبیقی که مبتنی بر مقایسه برای فهم، تبیین و تحلیل مشابهت ها و تفاوت هاست، ضمن درنظر گرفتن ماهیت و مبانی حریم خصوصی کودک، تلاش کرده اند نقاط اشتراک و افتراق قلمرو حریم خصوصی کودک در اسلام و نظام بین الملل را تحلیل نمایند. کنوانسیون حقوق کودک که بارزترین جلوه هم گرایی جامعه جهانی در حمایت از حقوق کودکان است به عنوان مرجع این مقایسه قرار گرفته و مشخص شده که بسیاری از مصادیق حریم خصوصی کودک که در اسناد بین المللی مورد توجه بوده، در حقوق اسلام پیش تر و بهتر مورد عنایت و تاکید واقع شده است. اگرچه در برخی موارد، احکام اسلامی با اسناد بین المللی در این زمینه سازگاری ندارد، لیکن بر پایه واگذاری به قوانین داخلی کشورها این امر انعطاف پذیر است. به هر روی، این مطالعه جامعیت دیدگاه اسلامی را در این مسیله به خوبی نشان می دهد
    کلیدواژگان: حریم، حریم خصوصی، حریم خصوصی کودک، فقه اسلامی، کنوانسیون حقوق کودک، کودک
  • سید علیرضا رضایی، رضا معبودی نیشابوری*، اعظم انصاری، عبدالله خدابخشی شلمزاری صفحات 111-139

    با توجه به توسعه تجارت الکترونیکی و انجام بخش اعظم فعالیت های روزانه اشخاص در فضای مجازی، امروزه روش های برخط حل اختلاف توانسته است جایگاه قابل قبولی را پیدا کند. یکی از ابهاماتی که در مورد روش های برخط حل اختلاف وجود دارد، تعیین مقر است. اصولا تصمیم گیری در خصوص بسیاری از مسایل مهم در فرایند رسیدگی به دعوا، از طریق رجوع به مقررات قانونی مقر حل اختلاف صورت می گیرد، اما به دلیل نبود مکان های مرتبط در روش های برخط حل اختلاف، نحوه تعیین مقر، محل تردید است. در پژوهش حاضر مطالب یادشده به این شرح مورد بررسی قرار گرفته است: «رویکرد مکان زدایی از روش های برخط حل اختلاف»، «تعیین مقر در میانجیگری برخط»، «تعیین مقر در داوری برخط» و «تعیین مقر در مذاکره برخط». در نهایت، نگارندگان مقاله حاضر به این نتیجه دست یافته اند که حسب اصل مکان زدایی، در صورت انتخاب مقر از سوی طرفین حل اختلاف برخط، مقر انتخابی ملاک است. در صورت عدم انتخاب مقر از جانب طرفین دعوا در داوری برخط، معیارهای مناسب بودن مقر از لحاظ حقوقی، قانون شکلی حاکم و دادگاه صالح انتخابی می توانند جهت تعیین مقر استفاده شوند، اما در میانجیگری برخط و مذاکره برخط به دلیل فقدان اثر حقوقی، تعیین مقر حل اختلاف برخط ضرورتی ندارد.

    کلیدواژگان: حل اختلاف برخط، داوری برخط، دعاوی اینترنتی، مذاکره برخط، میانجیگری برخط
  • محمد ریاحی* صفحات 141-167
    ملک ان یملک که ملک ملک هم گفته می شود، یک نهاد حقوقی و از شقوق مالکیت تلقی شده است. این نهاد را می توان به قابلیت و استعداد مالکیت تعبیر نمود که به تبع آن، شخص مالی را تملک می کند. گاهی این قابلیت در حق نمود می یابد، مانند حق شفعه، و گاهی در قالب قراردادی است که مقتضی مالکیت را ایجاد کرده و حصول ملکیت حقیقی به زمان بعد از انعقاد عقد موکول شده است، همانند بیع مال آینده. شناسایی ماهیت حقوقی ملک ان یملک برای تعیین آثار حاکم بر آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. بنابراین، مسیله اصلی در تحقیق حاضر مطالعه پیرامون شناخت ماهیت این نهاد حقوقی به منظور کشف آثار حاکم بر آن است تا با به کارگیری چنین نهادی بتوان راه حل مناسبی برای برخی از قضایای حقوقی که در عمل رخ می دهد، ارایه نمود. با فوت مالک ان یملک، این رابطه حقوقی به وراث وی منتقل می شود، اما انتقال ارادی این رابطه به شرایط خاص حاکم بر هر مصداق بستگی دارد. امکان تصور غصب و اتلاف موضوع ملک ان یملک نیز وجود دارد، زیرا برای حکم به ضمان وجود رابطه ملکیت تام ضروری نیست، بلکه مرتبه ناقصی از ملکیت هم کفایت می کند. نگارنده این مقاله در نظر دارد مطالب را به روش توصیفی- تحلیلی ارایه نماید.
    کلیدواژگان: ملک ان یملک، ملکیت، حقیت، قابلیت و استعداد تملک، تملک
  • محمد نکوئی* صفحات 169-196
    ماهیت حقوقی وجوهی که طبق مقررات به وراث قانونی مستخدم متوفی پرداخت می شود، از حیث محسوب نشدن آنها به عنوان جزیی از ماترک متوفی و در نتیجه، خروج از شمول احکام مربوط به ارث یا تلقی آنها به عنوان جزء ماترک و درنهایت تبعیت از مقررات ارث و آثار مترتب بر آن، محل بحث است. در این مقاله به این سوال پاسخ داده می شود که کدام یک از وجوه پرداختی به بازماندگان مستخدم متوفی ماهیتا جزء ماترک نبوده، از شمول احکام مربوط به ارث خارج است و بر اساس مقررات قانون استخدام کشوری به صورت مساوی و برحسب ضوابط قانون تامین اجتماعی به نسبت مقرر به بازماندگان واجد شرایط متوفی تعلق می گیرد و کدام یک از آنها ماهیتا جزء ماترک محسوب شده، برابر مقررات ارث بین وراث تقسیم می گردد. یافته های پژوهش نشان می دهدکه بخشی از وجوه پرداختی به بازماندگان متوفی مانند حقوق وظیفه، پاداش پایان خدمت و وجه بیمه عمر، جزء ماترک نبوده و خارج از احکام مربوط به ارث است و بر اساس قوانین مربوط به طور مساوی یا به نسبت مقرر به بازماندگان واجد شرایط متوفی تعلق می گیرد. بخشی از وجوه پرداختی نیز مانند وجوه مربوط به مطالبات مالی مستخدم در ایام خدمت و حیات وی، شامل وجوه اضافه کار، تشویقی، کارانه، حق ماموریت و وجوه مرخصی های استحقاقی ذخیره شده، ماهیتا ترکه و تابع احکام خاص ارث بوده و برابر مقررات ارث بین وراث تقسیم می گردد که این موضوع در مقاله حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ارث، بازماندگان متوفی، قانون استخدام کشوری، قانون تامین اجتماعی، ماترک، مستخدم متوفی، وجوه پرداختی
  • علیرضا هدائی*، احمد باقری، حمید کاظمی مطلق صفحات 197-220
    مسیله تظاهر در مبانی فقهی و شرعی در قامت و قالب خاص خود و در ردیف ریا آمده است که هم در قرآن و هم در روایات به عنوان خصلتی غیرقابل پذیرش از آن یاد شده است. آنچه در این پژوهش به عنوان هدف غایی تبیین شده، مسایل ناشی از تعمیم و سرایت تظاهر در همان قامت و قالب فقهی و شرعی در وادی تقنین و ابعاد کیفری موضوعه بدون مقدمه چینی لازم و انطباق پذیری ضروری است. نتایج این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی تهیه و تنظیم شده، بیانگر این است که نفوذ تظاهر در قوانین و بازتاب آن در مصادیق کیفری با چالش هایی مواجه شده است. البته این چالش و تداخل، بیشتر در حوزه حقوق کیفری بروز و ظهور داشته است تا حقوق مدنی، چراکه در حقوق مدنی ارتباط بیشتری میان فقه و شرع با اصول حقوقی برقرار است و مصادیقی نظیر تظاهر در قالب تدلیس در نکاح و معاملات با مشکل کمتری روبرو است. اما در حوزه حقوق کیفری، استناد به تظاهر فقهی و شرعی سبب بروز مشکلاتی ازجمله تناقض با اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها به واسطه عدم تعریف دقیق از تظاهر، تظاهر به فعل حرام و غیره شده است که نیازمند بازبینی برخی از مواد قانونی و مقدمه چینی برای بهره گیری از مصادیق شرعی و فقهی در موازین حقوق کیفری موضوعه است.
    کلیدواژگان: تظاهر، تظاهر به فعل حرام، تظاهر در حقوق کیفری، ریا
  • نادر ولائی*، سیامک رهپیک، مسعود کاظمی صفحات 221-248
    از گذشته، آثار حقوقی مبتنی بر ترجیح ضمان مباشر در اجتماع سبب و مباشر بوده است. ماده 526 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ظاهرا از این تصور غالب عدول کرده است. قاعده غرور یکی از مصادیق اجتماع مباشر و سبب است. مطابق با نظر مشهور فقها، به جهت مختار بودن مغرور در اتلاف، وی مسیول اولیه جبران خسارت است؛ هرچند سبب موثری همراه با وی وجود داشته باشد. از این رو، گفته شده است هر واقعه یک انتساب دارد و انتساب آن به مغرور است و اگر ضمان نهایی برعهده غار قرار می گیرد به سبب حکم خاص ضمان غرور است. برخی فقهای معاصر این حکم را عادلانه ندانسته و ضمان اولیه غار را با قاعده تسبیب توجیه نموده اند. ماده 526 عوامل ذهنی را موثر در تشخیص ضمان سبب و مباشر دانسته و به این سبب در قسمت اخیر آن ماده، جهل یکی از موجبات اقوی بودن سبب از مباشر اعلام شده است. انتساب عرفی خسارت در ماده 526 مورد تاکید است و از طرفی در مواد دیگر قانون، معیار قابلیت پیش بینی ضرر در تشخیص انتساب خسارت مشاهده می شود؛ از این رو، اتلاف با غار که موجب فریب مغرور شده و برای وی تحقق خسارت قابل پیش بینی بوده است، تناسب بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اراده واسط مختار، اکراه، رابطه سببیت، غرور، نظریه تناسب
  • صالح یمرلی*، عبدالجلیل سروری صفحات 249-278
    اسناد تجاری که در معاملات و امور تجاری از آنها به عنوان وسیله پرداخت استفاده می شود، دارای خصیصه شکلی بوده، توجه به ظاهر آنها بسیار اهمیت دارد. اما گاه در عرف معاملاتی اتفاق می افتد که این اسناد به شکل ناقص به دارنده تسلیم می شود تا به تکمیل آن اقدام نماید. نگارندگان در این پژوهش در جستجوی بررسی امکان تکمیل سند تجاری و ماهیت و آثار آن در حقوق ایران و کنوانسیون های 1930 و 1931 ژنو و کنوانسیون 1988 آنسیترال با رویکرد توصیفی، تحلیلی و تطبیقی هستند. یافته های تحقیق نشان می دهد اسنادی که به شکل ناقص صادر می شوند، پس از تکمیل، مشمول مقررات حاکم بر اسناد تجاری بوده، زمان صدور آن در واقع، هنگام «تکمیل مندرجات سند» از سوی دارنده است و نه زمان« امضا و تسلیم». ماهیت حقوقی این عمل نمایندگی بوده که آثاری ویژه بر آن مترتب است. امضاکننده سند ناقص در مقابل دارنده سند مسیولیت دارد و نمی تواند در این خصوص به عدم اختیار تکمیل کننده استناد کند. تکمیل کننده هم در مقابل دارنده بعدی اگر جزء مسیولان سند تجاری باشد مسیولیت دارد؛ درغیر این صورت به صرف تکمیل کننده بودن، مسیولیتی در مقابل دارنده ندارد.
    کلیدواژگان: إذن، تکمیل، سند تجاری، نمایندگی، وکالت
|
  • Saeed Azough, Behrooz Behboodian *, Seyed Mahdi Asghari Pages 1-25

    Having a healthy environment is the right of every human being and efforts should be made to preserve it. To protect the environment there was a need for rules and regulations. Also, culture and education can protect the environment by increasing awareness. The most basic method is to respect the environment and respect environmental rights, which due to the complexity of this issue requires training in environmental issues. Given the importance of environmental issues in today's world, the present study intends to address the position of environmental law education and information in Iranian law and international documents. The research method was descriptive-analytical and the required information was collected through the study of international and domestic documents. The findings of the current study show that the issue of environmental education in international documents has been duly considered while this issue has been neglected in Iranian law. Although in the form of practice, brief trainings such as advertising and information, as well as elementary books, etc. are observed, the importance of environmental rights is beyond this level of attention.

    Keywords: Environmental law, environmental education, Citizenship Rights, Rights of Future Generations, law education
  • Hussein Aghaei Janatmakan * Pages 27-51
    The General Axioms are among the most important and reliable sources in branch of any human knowledge, including legal understanding. These could serve interpreters as roadmaps. Criminal law is not an exception. The axioms in criminal law systems are a collection of benchmarks by which to interpret rules and regulations. In some fields, such as international law, making use of legal axioms is more common due to the lack of relevant rules and systematized regulations. These could be considered as extra judicial concepts handed down to us from the previous generations, so much so that today they are regarded as legal axioms without ever being required to be demonstrated as such. While systematizing rules and regulations law makers are expected to take such axioms as binding. Despite this legal axioms as main sources of legislature are not relied on as they should be in criminal cases; axioms which are of universal value for international community. The present research article, intends to answer a number of questions such as nature of axioms, their referents, their differences with concepts such as common sense, ethical procedures, their position in legal hierarchy, their use in legal prosecution, etc. methodologically, the paper follows a theoretical descriptive – analytical approach with a focus on library resources.
    Keywords: Principles, Axioms, Nature, Place, Iranian Criminal Law
  • Fatemeh Ahadi *, Seyed Reza Ehssanpour Pages 53-82
    Criminal fault is the mens rea of unintentional offences while legislation policy and judicial procedure of Iran present a different picture of its nature and function. The author attempts to identify criminal fault in Iranian criminal law. To do so, an analytic–descriptive method has been adopted to compare the criminal fault in Iran with dimensions of negligence in British law. To answer this question, articles 616 and 714 and ss of article 145 that refer to the conduct aspect and actus reus role of criminal fault were studied. This approach diverts from the basic function criminal fault as mens rea of unintentional offences and matches with concept and function of civil negligence in England. Highlighting this conflict as an innovation in this research, this study outlines the conditions which give rise to the existing conflict and recovering the basic function of criminal fault.
    Keywords: criminal fault, Shortcoming, Dimension of Negligence, Typical Standard or Personify Standard
  • Safoora Bistouni *, Mohammadmehdi Meghdadi Pages 83-109
    Privacy is the right to be alone, to live with your own taste and with the least interference from others. This right arises from the human’s dignity and personality rights and any violation is unlawful and forbidden. Due to the vulnerability of children and their immaturity, protecting children's privacy has become one of the most contentious issues in the field of legal policy making. In this research, the author has tried to analyze the commonalities and differences between the child’s privacy in Islam and the international system through considering the relative nature of privacy. Convention on the Rights of the Child, which is the most obvious manifestation of the consensus of the international community will in support of the rights of the child, has been used as the international reference for this comparison, and it has been revealed that many examples of child privacy addressed in international instruments have been considered and emphasized by Islam in advance. And although [these international norms] are in some cases incompatible with Islamic law, since they are left to the domestic laws of countries, they are flexible or have been suggested suitable alternatives that are compatible with Islam.
    Keywords: Privacy, Child’s Privacy, Child, Islamic jurisprudence, Convention on the Rights of the Child
  • Seyed Alireza Rezaee, Reza Maboudi Neishabouri *, Azam Ansari, Abdollah Khodabakhshi Pages 111-139

    Due to the development of e-commerce and performing a large part of the activities of people in cyberspace, today online dispute resolution methods have been able to find an acceptable position. The determination of seat is one of the ambiguities about online dispute resolution methods. In principle, many important issues in the hearings process are decided by reference to the legal provisions of the seat of dispute resolution, but due to the lack of relevant locations in the online dispute resolution methods, determination method of the seat of the dispute is questionable. The present study has examined the following issues as follows: "Delocalization approach in online dispute resolution methods", "The determination of seat in online mediation", "The determination of seat in online arbitration" and "The determination of seat in online negotiation". Finally, the present article concludes that according to the principle of delocalization, if the seat is chosen by the parties in the online dispute resolution, the same intention of parties is valid and final. In the case of non-selection of the seat by the parties, in online arbitration, the criteria of legal relevance of the seat, the applicable formal law and the competent court can be used to determine the seat, but in online mediation and online negotiation due to lack of legal effect, it is not necessary to determine the seat of online dispute resolution.

    Keywords: Internet Disputes, Online Arbitration, Online Mediation, Online Dispute Resolution, Online Negotiation
  • Mohammad Riyahi * Pages 141-167
    The anticipatory ownership was treated as juridical institution and was treated as alternative of ownership. Despite the disagreement that was seen on its nature, it’s possible to know the institution as appropriate cause. Sometimes the appropriation cause is a right like pre-emption and sometimes is a contract that creates the cause of ownership and gain of ownership suspend after conclusion of contract. There is any doubt for the possibility of legal conveyance. But, for voluntary transfer it is necessary to study each applicability in its special terms. Also, it is possible to  imagine usurpation and destruction of anticipatory ownerships object in terms of non-contractual obligations. This study draws on analytical – descriptive methods.
    Keywords: anticipatory ownership, ownership, Right, appropriation cause
  • Mohammad Nekouie * Pages 169-196
    The legal nature of the funds paid to the legal heirs of the deceased employee in accordance with the regulations, in terms of not considering them as part of the deceased's estate and consequently excluding the provisions related to inheritance or considering them as part of the deceased's estate and consequently following the inheritance rules and the effects on it are debatable in terms of the ability to seize against the debt of the deceased employee. In this article, the answer to the question of which of the funds paid to the survivors of the deceased employee is not inherently part of the estate and is excluded from the provisions related to inheritance and according to the rules, equally or as predicted belongs to the eligible survivors of the deceased and which of them is inherently part the deceased's estate and divided according to the rules of inheritance, is expressed. Research findings show that part of the payments to the survivors of the deceased employee, such as salary, end of service reward and life insurance, which is not part of the deceased employee's estate is excluded from the provisions related to inheritance and according to the relevant laws, equally belongs to the surviving eligible survivors. Part of the payments, like the funds related to the financial demands of the employee during his / her service and life, includes overtime, incentive funds, productivity rewards, mission fee and reserved leave of absence funds, is inherently estate and subject to special inheritance provisions. This issue is examined in the present article using library and documentary sources and by descriptive and analytical methods.
    Keywords: estate, deceased employee, legal heirs, salary, end of service reward, life insurance, Financial demands of the employee, Social Security Act
  • Alireza Hodaee *, Ahmad Bageri, Hamid Kazemi Motlagh Pages 197-220
    The issue of pretense in jurisprudential and religious principles has been mentioned in its own form and in the line of hypocrisy, as an unacceptable feature in both the Qur'an and the hadiths. What has been explained as the ultimate goal in this study is the issues arising from the generalization and spread of pretense in the same jurisprudential and religious form in legislation and the criminal dimensions. The results of this descriptive-analytic study indicate that the influence of pretense in laws and its reflection in criminal cases has faced challenges, although this challenge and interference has emerged more in the field of criminal law than civil law; in civil law there is more connection between jurisprudence and sharia with legal principles, and examples such as pretending in the form of cheating in marriage and transactions are less difficult, but in the field of criminal law, citing jurisprudential and sharia pretending causes problems such as inconsistency with the principle of legality of crimes and punishments due to lack of precise definition of pretense, pretense of forbidden act, etc., which requires review of some legal materials and a preamble to take advantage of religious and jurisprudential examples in criminal law.
    Keywords: Pretense, hypocrisy, pretense of a forbidden act, pretense in civil law, pretense in criminal law
  • NADER VELLAEI *, Siamak Rahpeik, Masud Kazemi Pages 221-248
    Traditionally, legal works are based on the appointment of the actor liability in the collecting the cause and actor. Article 526 of Islamic penal code approved in 1392 has apparently backtracked on the prevailing impression. The rule of fraud is one of the instances of collecting the cause and actor. In jurisprudence, one of the bases of the rule of fraud is the causing rule. According to the famous jurisprudence, in order to have free will in loss, the actor is responsible for compensation, although there has been an effective factor in the collecting with actor; hence it is said that the loss is attributed to the proud, and if the final liability is placed on the deceiver, it is proud rule because of a special verdict. Some contemporary jurists argue that this verdict is not fair and the liability of deceiver as only liability is justified by the rule of causing. Article 526 of the Islamic penal code approved in 1392 makes subjective factors effective on the liability of the cause, and thus the conventional assignment of damage in article 526 is emphasized and in other articles of law, the criterion of foreseeability is observed in the recognition of liability and therefore, loss with the deceiver, which has led to proud is seen adequate.
    Keywords: Deception, reluctance, Adequate cause, causation relationship
  • Saleh Yamrali *, Abduljalil Sarwari Pages 249-278
    Commercial documents, which are used as a means of payment in transactions and business affairs, have a formal character and it is very important to pay attention to their appearance. But sometimes it happens in the custom of transactions that these documents are incompletely submitted to the holder to complete it. In this study, we seek to investigate the possibility of completing a commercial document and its nature and effects in Iranian law and the 1930 and 1931 Geneva Conventions and the 1988 UNCITRAL Convention with a descriptive, analytical and comparative approach. The research findings show that documents that are issued incompletely, after completion, are subject to the rules governing commercial documents and the time of its issuance is when the holder "completes the contents of the document" and not the time of "signing and Surrender". The legal nature of this practice is that the agency has special effects on it. The signer of the incomplete document is liable to the holder of the document and cannot invoke the non-authorization of the complement in this regard. The completer is also liable to the next holder if he is one of the persons in charge of the commercial document, otherwise he is not liable to the holder just because he is a complement.
    Keywords: permit, Completion, commercial document, representation, Advocacy