فهرست مطالب

نشریه فلسفه حقوق
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد واعظی* صفحات 7-29
    بحث فلسفی ابژکتیو یا سوبژکتیو ، گاه معطوف به موجودات و امور است؛ گاه پیرامون گزاره ها و اظهارات زبانی است و در مورد اشیاء و امور، به دو صورت عینی گرایی متافیزیکی و عینی گرایی معرفت شناختی رخ می نماید. در مورد گزاره ها و اظهارات زبانی، سه تلقی و کاربرد از عینیت متصور است؛ عینیت معناشناختی، متافیزیکی و گفتمانی. در عرصه مسایل حقوقی هم، مسالهعینیت، به چند گونه تصویر می شود؛ و به یک معنا و مفهوم مشترک و یکسان نیست؛ و در هرجا، در مقابل معنای خاصی در مقابل مفهوم ضد آن قرار می گیرد. هر دو ساحت عینیت متافیزیکی و عینیت معرفت شناختی، در حوزه مسایل حقوقی نیز مطرح می شوند. عینیت متافیزیکی در حقوق، زمانی پذیرفته می شود که موجودیت قانون را، مستقل از ذهن و باور اشخاص بدانیم. حال آن که عینیت معرفت شناختی در حقوق به دو معناست؛ در معنای نخست، عینی گرایی به معنای رعایت بی طرفی و عدم جانبداری است و در معنای دوم، میسر بودن فهم و تشخیص فرافردی و اشتراک پذیر حقوقی مراد است.
    کلیدواژگان: عینی گرایی، عینی گرایی معرفت شناختی، عینیت متافیزیکی، عینی گرایی حقوقی
  • حمید رحیمی نژاد*، محمد جواهری طهرانی صفحات 31-63
    حاکمیت از جمله ابهام آمیزترین مفاهیم طرح شده در حقوق و علوم سیاسی بوده و همین ابهام و عدم شفافیت این مفهوم باعث خطاهای زیادی در مورد آن شده است، به طوری که در حال حاضر نظرات متعارض بسیاری حول این مفهوم وجود دارد، از انکار وجود آن از ابتدا تا ضرورت آن برای شکل گیری هرگونه دولت و قدرت سیاسی. در این تحقیق برای درک بهتر مفهوم حاکمیت به جای روش های متداول پژوهش های تاریخی، از روش دیرینه شناسی میشل فوکو استفاده شده است و با دیرینه شناسی مفهوم حاکمیت این نتیجه گرفته شده که حاکمیت نتیجه گفتمان آرخه محور اندیشه یونان باستان است که بر اساس نظریه فیضان افلوطین شکل گرفته و قرابت زیادی با مفهوم سلسله مراتب در قرون وسطی نیز دارد. در انتهای این تحقیق نیز ارتباط حاکمیت با گفتمان و نظریه های شناخت عالم مدرن مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که حاکمیت علی الاصول در تقابل با اندیشه مدرن قرار دارد و نمی تواند حاصل گفتمان دوران مدرن باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت، دیرینهشناسی، الهیات سیاسی، آرخه، سلسله مراتب
  • سعید اسلامی* صفحات 65-103
    از نظر محافظه کاران مالکیت خصوصی همانند مذهب، نهادی مقدس و شرط مقدم بر آزادی است. از این حیث اگر به نهاد مالکیت در جامعه آسیبی وارد شود به آزادی انسان ها لطمه خواهد زد. این پژوهش با محتوای بنیادی/ نظری؛ با رویکرد فلسفه حقوق؛ تلاش دارد تا با روش جامعه شناسی تاریخی، دلایل تقدس مالکیت در فلسفه محافظه کار و اتباع آن را احصاء نموده تحلیل نماید. از نظر پژوهشگر، دلایل تقدس مالکیت خصوصی در فلسفه محافظه کاری در گرو فهم منظومه ای به هم پیوسته از فهم محافظه کاران از جامعه به عنوان واقعیتی روحانی، انداموار، سلسله مراتبی، به عنوان پدیده ای طبیعی منبعث از تفاوت طبیعی انسان ها، قابل تفسیر به نظر می رسد. لذا از نظر محافظه کاران هرگونه تلاش برای ایجاد برابری مصنوعی در جامعه، از طریق نفی نهاد مقدس مالکیت خصوصی، اقدامی استبدادی و مباین با اصل آزادی است. از این جهات نهاد مالکیت خصوصی به عنوان پدیده ای بدیهی، طبیعی، ماقبل قرارداد اجتماعی، همچون مذهب نقشی مهم و بنیادی در حفظ آزادی فردی در مقابل دولت، و تداوم نظم اجتماعی محافظه کارانه و سلسله مراتب برآمده از آن ایفا می نماید. ازطرفی نفی و انکار مالکیت خصوصی در فلسفه محافظه کاری، نفی شالوده ها و بنیادهای مقدس در این مکتب را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مالکیت خصوصی، تقدس، فلسفه محافظهکار، نابرابری، نظم اجتماعی
  • سید احسان رفیعی علوی*، محسن نوروزی صفحات 105-130
    این تحقیق با تمرکز بر چالش فهم دقیق از موازین اسلامی به عنوان یک مفهوم بنیادین از قانون اساسی آغاز شده است تا نشان دهد فقدان دقیق از یک رویکرد دقیق در نظریه هنجاری دادرسی اساسی چگونه نظام تقنینی ما را در مرحله ابتکار و دادرسی اساسی رنجور نموده است. پس از دقت در موضوع، چالش تحقیق با تمرکز بر نظریه انطباق و ابزار قراردادن خطابات قانونی و قرایتی مستفاد از فلسفه فقه و حقوق از این روش درجه دوم، ثابت شده است که نظریهخطابات قانونی می تواند تمام مولفه های شکلی قانون را تامین نموده و تمام ابعاد لازم به عنوان یک نظریههنجاری دادرسی اساسی در فقه و سنت حقوق ایران را نیز دارا باشد.
    کلیدواژگان: تقنین شرعی، نظریه خطابات قانونیه، نظریه لزوم مطابقت قوانین با شرع، نظریه هنجاری دادرسی
  • هاله حسینی اکبرنژاد*، حوریه حسینی اکبرنژاد صفحات 131-160

    «توسعه پایدار» مفهومی بین المللی و داخلی با ابعادی مختلف است که دو جنبه اقتصادی و زیست محیطی آن مهم است. در عرصه بین المللی، با تصویب الگوی توسعه پایدار 2030 توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2015 محورهای متعددی ذیل مفهوم الگوی توسعه پایدار به کشورهای مختلف جهت اجرا عرضه شده است. اگر چه ماهیت سند اهداف توسعه پایدار 2030 به لحاظ حقوقی الزام آور نیست، اما از زمان تصویب تاکنون جریان سازی بین المللی گسترده ای توسط سازمان ملل متحد، ارکان آن و همچنین آژانس های تخصصی ملل متحد برای اجرای همه جانبه آن محقق شده و بنابراین، شناسایی تعهدات دولت ها در چارچوب این سند مهم است. رویکرد جمهوری اسلامی ایران، نسبت به اهداف توسعه پایدار 2030 رهیافت جزیی و موردی بوده است و برخی محورها مانند آموزش (ذیل هدف 4 و مرتبط با سند آموزش 2030 و اعلامیه اینچیون) بنا به اقتضایات فرهنگی و اجتماعی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. اما فراتر از این، اکنون بررسی انتقادی تحلیلی کلیات این سند در رویه بین المللی مورد نیاز می باشد تا بتوان فارغ از جریان سازی نهادهای بین المللی و مسامحه برخی نهادهای داخلی، مفاهیم، اهداف و راهبردها را بیابیم و به عنوان کشوری اسلامی، مواضع متقن مبتنی بر موازین اسلامی و منافع ملی در قبال آن اتخاذ نماییم.

    کلیدواژگان: الگوی 2030، تعهدات دولت، توسعه، توسعه پایدار، سازمان ملل متحد، محیط زیست
  • محمدرضا اصغری شورستانی*، محمدرضا مرادیان نیری صفحات 161-186

    لزوم تحقیق و پژوهش در علم حقوق به مثابه هر علم دیگر، بدیهی و بی نیاز از استدلال است. با عنایت به اشکالات پژوهش های حقوقی، تحول در این حوزه امری ضروری به حساب می آید. فرضیه پژوهش حاضر آن است که آبشخور پژوهش، نظام حاکم بر آموزش حقوق بوده و مادام که نظام حاکم بر آموزش حقوق، تغییر نیابد، نظام پژوهش نیز متحول نخواهد شد. از سوی دیگر برساخت «آموزش» حقوق در ایران زمین می بایست با شناخت جایگاه و کارکرد خود در قبال مشکلات و مسایل پیش روی جامعه ایرانی، نسبت خود را با مجموعه علوم انسانی و عالم مدرن از یک سو و سنت اسلامی و فرهنگ ایرانی به عنوان بنیان های نظام حقوقی حاکم بر کشور از سوی دیگر به صورت معقول و منطقی روشن نماید. مقاله حاضر از رهیافت تاریخی و با روش توصیفی- تحلیلی در کنار استفاده از منابع کتابخانه ای و بعضا میدانی، به دنبال پاسخگویی به کیفیت تاثرات نظام پژوهش از نظام آموزش بوده و با بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده است که به هنگامه عزم برای تحول در وضعیت فعلی پژوهش های حقوقی، اگر نسبت آن با امر آموزش به حیثیت و مطالعه ای تاریخی مورد تامل و توجه قرار گیرد، دریچه های بسیاری از امکان و ظرفیت های تحول گشوده خواهد شد و از باب شاهدمثال برخی از این ظرفیت ها نظیر رساندن دانشجو به آستانه دانایی از مجرای مواجهه با سوالات درست، ایجاد آزادی عمل برای دانشجو در عرصه دانش جویی، احیای نظام استادیاری در معنای واقعی آن را بازخوانی کرده است.

    کلیدواژگان: آموزش علم حقوق، پژوهشهای حقوقی، روش تحقیق، تحول در علم حقوق، تاریخ حقوق
  • مهدی مرادی برلیان* صفحات 187-215
    دیدگاهی که امکان زیست حقوق اسلامی در بستر مدرنیته و دولت مدرن را غیرممکن قلمداد می کند، از جمله دلایل بنیادین این ادعا را تمایز و ناسازگاری معرفت شناختی حقوق اسلامی با روش کدیفیکاسیون (تدوین قوانین)، به عنوان یکی از مهم ترین ویژگی های نظام حقوقی مدرن بیان داشته است. در این رویکرد، کدهای قانونی تکنولوژی دولت مدرن برای انحصار قاعده گذاری، ایجاد اقتدار و یکپارچگی و همگن سازی جامعه به شمار می روند. در مقابل بر اساس این برداشت، تاریخ شکل گیری حقوق اسلامی و ویژگی های آن در دوران پیش مدرن نمایانگر خصلت غیرانحصاری، نامعطوف به اقتدار سیاسی، تکثرگرایانه و البته فردگرایانه و هرمنوتیکی آن است که از اساس با فن کدیفیکاسیون هم خوانی ندارد. در هر صورت، به نظر می رسد که دست کم به دو دلیل عمده، چنین روایتی اشتباه است و با ادعای امکان سازگاری کدیفیکاسیون و حقوق اسلامی می توان در برابر آن خطر کرد: نخست، رویکرد قایل به ناسازگاری کدیفیکاسیون و حقوق اسلامی، تاریخ حقوق اسلامی در دوران پیش مدرن را نادرست و بدون توجه به تحولاتی که در آن گرایش به گونه ای از گردآوری قواعد و احکام اسلامی در مجموعه های مدون وجود داشته، روایت کرده است؛ دوم، دیدگاه فوق مبتنی بر درک نادرست از کد و کدیفیکاسیون و نقش آن در دولت مدرن است و بیشتر به عنوان یک امر ایدیولوژیک تلقی می شود. بدین ترتیب، در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، ضمن تبیین دیدگاه قایل به ناسازگاری حقوق اسلامی با کدیفیکاسیون، به شرح و بسط نقدهای پیش گفته در راستای ترسیم افقی سازگار میان کدیفیکاسیون و حقوق اسلامی، پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، نظام حقوقی مدرن، کدهای قانونی، حقوق اسلامی، اجتهاد، تقلید
|
  • Ahmad Vaezi * Pages 7-29
    The philosophical discussion about objective or subjective is sometimes focused on beings and things; Sometimes it is about linguistic propositions and expressions, and in the case of beings and things, it occurs in both metaphysical objectivism and epistemological objectivism. In the case of linguistic propositions and expressions, there are three approach and applications of objectivity; Semantic, metaphysical and discourse objectivity. In the field of legal issues, too, the objectivity is arised in several ways; and not in a common sense; and everywhere, in the contrary of a particular meaning, in the face of the opposite concept. Both metaphysical objectivity and epistemological objectivity are also raised in the field of legal issues. Metaphysical objectivity in law is accepted when we consider the existence of law to be independent of the minds and beliefs of individuals. Whereas epistemological objectivity in law has two meanings; in the first sense, objectivism means the observance of impartiality and non-partisanship, and in the second sense, it means the possibility of understanding and transindividualand discernibility and legal shareability.
    Keywords: Objectivism, Epistemological Objectivism, Metaphysical Objectivity, Legal Objectivism
  • Hamid Rahiminejad *, Mohammad Jvaheri Tehrani Pages 31-63
    Sovereignty is one of the most ambiguous concepts proposed in law and political science, and this ambiguity and lack of clarity of this concept has caused many errors about it, so that there are many conflicting opinions about this concept, from denying its existence from the beginning to its necessity for the formation of any government and political power. In this paper, in order to better understand the concept of sovereignty instead of the usual methods of historical research, Michel Foucault’s paleontological method has been used and with the paleontology of the concept of sovereignty, it has been concluded that sovereignty is the result of the archetypal discourse of ancient Greek thought. It is based on the theory of Plotinus’s emanation and is very close to the concept of hierarchy in the Middle Ages. At the end of this paper, the relationship between sovereignty and the discourse and theories of cognition of the modern world has been examined and it has been shown that sovereignty in principle is in opposition to modern thought and can not be the result of modern discourse
    Keywords: sovereignty, paleontology, political theology, Arche, Hierarchy
  • Saeed Eslamee * Pages 65-103
    For conservatives, private property, like religion, is a sacred institution and a precondition for freedom. In this sense, if the institution of property is harmed in society, it will harm the freedom of human. This paper is a fundamental-theoretical research, with the approach of philosophy of law, tries, by the method of historical sociology, to enumerate and analyze the reasons for the sanctity of property in conservative philosophy and its subjects. According to the researcher, the reasons for the sanctity of private property, in conservative philosophy, depend on the understanding of interconnected systems, in the conservative belief, of society as a spiritual reality, organ, hierarchical, as natural phenomena, derived from the natural difference between human beings. Therefore, according to conservatives, any attempt to create artificial equality in society by denying the sacred institution of private property is an authoritarian act contrary to the principle of freedom. For these reasons, the institution of private property, as an obvious, natural and pre- Social contract phenomenon, such as religion, plays an important and fundamental role in maintaining individual freedom against the state and the continuation of conservative social order and the hierarchy derived from it. Consequently, the denial of private property in conservative philosophy will lead to the denial of the sacred foundations in this school.
    Keywords: Private Property, sanctity, Conservative Philosophy, inequality, social order
  • Ehsan Rafiealavy *, Mohsen Nowrozi Pages 105-130
    This study begins by focusing on the challenge of accurately understanding Islamic norms as a fundamental concept of the constitutional law to show how the lack of a precise approach to the normative theory of constitutional proceedings has plagued our legislative system at the stage of initiative and constitutional proceedings. After careful consideration of the subject, the challenge of research by focusing on the theory of compliance and the use of legal sermons and inferred reading from the philosophy of jurisprudence and law through this second-order method, has proved that legal sermon theory can provide all the formal components of law, it also has all necessary dimensions as a normative theory of constitutional proceedings in jurisprudence and tradition of Iranian law
    Keywords: Sharia Legislation, Theory of Legal Sermons, theory of the Necessity of Conforming Laws with Sharia, Normative Theory of Constitutional Proceedings
  • Haleh Hosseini Akbarnezhad *, Hoorieh Hosseini Akbarnezhad Pages 131-160

    “Sustainable development” is an international and internal concept with different dimensions, both economic and environmental aspects are important. In the international arena, with the Agenda for Sustainable Development Goals 2030 by the UN General Assembly in 2015, several goals under the concept of the Sustainable Development Goals have been offered to different countries for implementation. Although the nature of the Sustainable Development Goals Document 2030 is not legally binding, since its agenda, there has been extensive international streamlining by United Nations, its pillars as well as specialized UN agencies for its comprehensive implementation. Therefore, it is important to identify the obligations of governments in the context of this document.The approach of the Islamic Republic of Iran has been a partial and case approach to the sustainable development goals 2030, and some axes such as training (below target 4, and related to the education document 2030 and the Incheon Declaration) are particularly considered for cultural and social issues.But beyond this, the criticism of this document is now required in the international procedure so that we to be able to find concepts, goals and strategies, regardless of the streaming of international institutions and the negligence of some internal institutions, and as an Islamic country, we must take firm positions based on Islamic norms and national interests.

    Keywords: Agenda 2030, Government Commitments, development, sustainable development, United Nations, environment
  • MohammadReza Asqari Shorestani *, MohammadReza Moradian Nayeri Pages 161-186

    The need for research in Law, like any other science, is obvious and needless to argue. Given the shortcomings of legal research, evolution in this area is essential. The hypothesis of the present study is that the source of research is the system governing legal education and as long as the system governing legal education does not change, the research system will not evolve. On the other hand, in constructing “education” of Law in Iran, we must clarify in a intelligible and logical way our relationship with the humanities and the modern world on the one hand, and On the other hand Islamic tradition and Iranian culture as the foundations of the legal system governing the country by recognize our position and function in the face of the problems and issues facing Iranian society.This paper seeks to respond to the quality of the effects of the education system on the research system through a historical approach and a descriptive-analytical method, along with the use of library and sometimes field resources, and has concluded that In the current context of legal research, if its relationship with education to prestige and historical studies is considered, many windows of possibilities and capacities of evolutin will be opened, and examples of some of these capacities has revived, such as bringing students to the threshold of knowledge through confrontation with the right questions, creating freedom of action for the student in the education arena, to revive the teacher assistant system in the true sense of the word.

    Keywords: Education of Law, Legal Research, research methods, Evolution in Law, History of Law
  • Mahdi Moradi Berelian * Pages 187-215
    The view that the possibility of Islamic law in the context of modernity and the modern state is impossible, among the fundamental reasons for this claim has expressed the epistemological distinction and incompatibility of Islamic law with the method of codification (codification of laws), as one of the important the most features of the modern legal system. In this approach, the legal codes of technology of modern state are considered for monopolizing regulation, creating authority and integration, and homogenizing the society. On the contrary, according to this view, the history of the formation of Islamic law and its characteristics in the pre-modern period reflects these qualities: its non-exclusive, not focused on political power, pluralistic, individualistic and hermeneutic nature, which is fundamentally inconsistent with the codification techinque. In any case, it seems that such claim is wrong for at least two main reasons, and can be jeopardized by claiming the compatibility of codification and Islamic law: First, according to the approach of incompatibility of codification and Islamic law, history Islamic law in the pre-modern period is incorrect and without considering the developments in which there was a tendency to collect Islamic rules and judgement in codified collections; Second, the above view is based on a misunderstanding of code and codification and its role in the modern state and is considered more as an ideological issue. Thus, in this research, using a descriptive-analytical method, while explaining the view of the incompatibility of Islamic law with codification, the aforementioned critiques have been expound in order to draw a consistent horizon between codification and Islamic law.
    Keywords: Modern State, Modern Legal System, Legal Codes, Islamic law, Ijtihad, imitation