فهرست مطالب

آنالیز سازه - زلزله - سال بیستم شماره 1 (بهار 1402)

نشریه آنالیز سازه - زلزله
سال بیستم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن مهاجر تبریزی، عباس اکبرپور نیک قلب رشتی*، عبدالرضا سروقد مقدم، مریم فیروزی نظام آبادی، محمدرضا ادیب رمضانی صفحات 1-14

    این پژوهش به بررسی بهبود رفتار لرزه ای سیستم های تعمیرپذیر با مکانیزم گهواره ای در ساختمان های مهاربند فولادی نامنظم جرمی در پلان پرداخته است. برای پیدا کردن یک روش مناسب در ساختمان با پلان منظم با توزیع نامتقارن جرم، به منظور کاهش اثرات نامطلوب سازه و برای تعمیر سریع آسیب های ایجادشده در سازه پس از رخداد زلزله قوی از یک روش نوین استفاده می شود. بدین ترتیب که در ابتدا با ایجاد شرایط بلند شدگی در پای ستون های دهانه مهاربندی و با به کارگیری وسایل اتلاف کننده انرژی در این بخش، جذب و استهلاک انرژی به این قسمت از سازه انتقال می یابد و از بروز آسیب به بخش های دیگر جلوگیری می شود.  بر اساس نتایج، تاثیر لحاظ نمودن اثرات زلزله های قایم و افقی در نامنظمی های جرمی مختلف سازه ها در عملکرد لرزه ای سازه های کوتاه مرتبه مشخص شد ونیز اینکه نا منظمی های موجود در مدل عددی سازه تاثیری بسزایی در منحنی های IDA  دارد. با افزایش ارتفاع سازه در چهار حالت خرابی، میانه احتمال شکنندگی سازه ها در Sa پایین تری رخ می دهد، به این معنی که آسیب پذیری سازه افزایش می یابد. همچنین با افزایش ارتفاع، شیب کاهش  Sa در چهار حالت خرابی ملایم تر می گردد و نیز منحنی های شکنندگی برای دو سطح عملکرد IO و سطح عملکرد CP برای هر 6 سازه به دست آمده اند. در نظرگیری اثر نامنظمی به طور قابل توجهی در خرابی سازه ای سازه ها موثر می باشند به طوری که در نظرگیری اثر این نامنظمی های در توزیع جرم می تواند منجر به بالا رفتن احتمال خرابی سازه ها گردد.

    کلیدواژگان: رفتار لرزه ای، سیستم های تعمیرپذیر، مکانیزم گهواره ای، ساختمان های فولادی، نامنظم جرمی در پلان
  • علی پروری*، سید بهنام بهشتی صفحات 15-28
    امروزه نیاز به طراحی واجرای سازه هایی با آسیب پذیری وخسارت کمتر و تعمیر آسان تر پس از وقوع زلزله ضروری می باشد. سیستم های مقاوم جانبی لرزه ای سنتی خسارات جدی را در سیستم سازه ای می تواند تحمیل کند و جابه جایی های نسبی باقی مانده درسازه، تعمیر سازه را بعد از وقوع زلزله بسیار سخت و غیر قابل اقتصادی می نماید. استفاده از حرکت گهواره ای در سازه سبب از بین رفتن اثرات مخرب لرزه ای از جمله استهلاک انرژی و بهبود رفتار لرزه ای می شود. در این مقاله به منظور بررسی اثرات سیستم گهواره ای بر روی پاسخ لرزه ای ساختمان های فولادی کوتاه و بلند مرتبه منظم یک قاب پنج و ده طبقه فولادی با سیستم باربری جانبی قاب خمشی ویژه مطابق ویرایش چهارم استاندار2800 و آخرین ویرایش های مباحث ششم و دهم مقررات ملی ساختمان در نرم افزار پرفورم طراحی شده است. سپس هفت رکورد زلزله انتخاب و سپس این رکورد ها براساس آیین نامه ASCE به طیف آیین نامه 2800 هم پایه شدند. با استفاده از تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی به بررسی و مقایسه پاسخ لرزه ای ساختمان مورد مطالعه در حالت های با و بدون بهره گیری از سیستم گهواره ای پرداخته شده است. نتایج مطالعات نظیر برش پایه، جابجایی نسبی طبقات، انرژی تلف شده و شتاب های جانبی و قایم سقف حاکی از آن است که بهره گیری از سیستم حرکت گهواره ای درساختمان های کوتاه و بلند مرتبه فولادی می تواند به طور قابل ملاحظه ای سبب بهبود پاسخ لرزه ای سازه شود.
    کلیدواژگان: حرکت گهواره ای، میراگر ویسکوز، قاب خمشی فولادی ویژه، تحلیل دینامیکی غیرخطی، بهسازی لرزه ای
  • حمیدرضا صدرارحامی، فرشید فتحی* صفحات 29-39
    ضریب رفتار بعنوان عاملی که دربرگیرنده ی عملکرد غیرارتجاعی سازه ها دربرابر زلزله های شدید است، کاربرد وسیعی در آیین نامه ها برای تعیین نیاز لرزه ای و طراحی سازه ها دارد. هراندازه مقدار محاسبه شده ی ضریب رفتار به واقعیت نزدیک تر باشد، تعیین مقاومت مورد نیاز سازه دقیق تر خواهد بود. روش تحلیلی متداول برای محاسبه ی مقدار ضریب رفتار ساختمان های معمولی، روش تحلیل استاتیکی غیرخطی (پوش آور) است. اما استفاده از این روش برای ساختمان های دارای جداسازپایه با تردیدهایی همراه است. تحلیل دینامیکی غیرخطی افزاینده (IDA) یکی از روش های نوین با کاربرد گسترده است که می تواند جایگزین مناسبی برای محاسبه ی ضریب رفتار ساختمان های دارای جداسازپایه باشد. دراین مقاله ضریب رفتار سازه ی فولادی خمشی مجهز به جداسازپایه، برای سه مدل ، 8 و 12 طبقه ی فولادی با استفاده از دو روش، یکی تحلیل پوش آور (روش مرسوم) و دیگری تحلیل دینامیکی غیرخطی افزاینده محاسبه و مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاکی از دقیق تر بودن روش تحلیل دینامیکی غیرخطی افزاینده نسبت به تحلیل پوش آور، به دلیل استفاده ی مستقیم از رکوردهای زلزله و همچنین منظور نمودن تمام مشخصات دینامیکی سازه و خصوصا مشخصات دینامیکی جداساز پایه ی آن، می باشد. بطوریکه ضریب رفتار حاصل از تحلیل IDA نسبت به تحلیل پوش آور در سازه ی 5 طبقه 2/8%، در سازه ی 8 طبقه 16/61% و در سازه ی 12 طبقه 8/84% افزایش را نشان می دهد. همچنین ضریب رفتار حاصل از تحلیل ها با مقادیر توصیه شده در آیین نامه ی FEMA P695 مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: ضریب رفتار، سازه ی فولادی، جداساز پایه، تحلیل استاتیکی غیرخطی (پوش آور)، تحلیل دینامیکی غیرخطی افزاینده (IDA)
  • آرمین پویا، محسن ایزدی نیا*، پرهام معمارزاده صفحات 40-58
    تحلیل پیشرفته به روشی اطلاق می شود که در آن مقاومت و پایداری سیستم و اعضای سازه به صورت یکپارچه تعیین شده و لزومی به بررسی جداگانه ظرفیت اعضای سازه نیست. این روش، ابزار مناسبی برای ارزیابی رفتار واقعی سازه ها است و درک طراحان سازه از ویژگی های موثر بر رفتار سازه را افزایش می دهد. بدون شک یکی از پرکاربردترین سیستم های سازه ای در صنعت ساختمان قاب های مهاربند همگرای فولادی (CBFs) است. فروریزش این نوع قاب ها اغلب با تشکیل طبقه نرم در یک یا چند طبقه و کمانش بیش از حد مهاربندها اتفاق می افتد. این پژوهش با استفاده از تحلیل غیرالاستیک مرتبه دوم یک درک مستقیم از مکانیسم فروریزش قاب های مهاربند همگرای فولادی 6 و 18 طبقه تحت اثر تحریک های لرزه اصلی - پس لرزه ارایه می کند. در این مقاله مکانیسم فروریزش سازه به عنوان مرحله ای که در آن انرژی لرزه ای تحمیلی مستهلک نشده و در ادامه منجر به انرژی جنبشی کنترل نشده می شود، مورد ارزیابی قرار گرفته است. تمرکز این تحقیق بر نحوه توزیع و نقش مقادیر مختلف انرژی در المان های سازه و تفاوت مکانیسم های استهلاک انرژی در همه نقاط سازه است. در این تحقیق، مکانیسم فروریزش سازه برای 32 زوج ترکیب مختلف لرزه اصلی - پس لرزه در قالب فرآیند تحلیل دینامیکی فزاینده (IDAs) به تدریج مقیاس و شناسایی شده است. توزیع انرژی های ورودی و میرایی در طبقات مختلف نشان دهنده نقش طبقات فوقانی در کاهش انرژی تحمیلی است. علاوه بر این، شباهت نمودارهای تغییر مکان جانبی باقی مانده و انرژی های تحمیلی طبقه در ارتفاع به معنی سازگاری پاسخ تغییر مکان جانبی سازه با مدی است که دارای بیشترین سهم در میرایی انرژی است.
    کلیدواژگان: تحلیل پیشرفته، مکانیسم فروریزش، قاب های مهاربند همگرا، مدهای استهلاک انرژی
  • مصطفی اژدری زاده*، سید فتح الله ساجدی، محمد سیروس پاکباز صفحات 59-72
    پژوهش حاضر، به مطالعه تاثیر جایگزینی پوزولان های میکروسیلیس و خاکستربادی بر خواص مکانیکی بتن هایبازیافتی ساخته شده از درشت دانه های بازیافتی بنایی پرداخته است.در بتن های ساخته شده، درشت دانه های بنایی بازیافت شده در درصدهای مختلف جایگزین درشت دانه های طبیعی شدند. جهت ارتقاء خواص مکانیکی این بتن ها، درصدهای مختلفی از میکروسیلیس و خاکستربادی جایگزین بخشی از سیمان شدند. آزمایش هایاسلامپ و وزن مخصوص بر روی بتن های تازه و آزمایش های مقاومت فشاری، مقاومت کششی دونیم شدن، ضریب ارتجاعی استاتیکی و سرعت انتشار امواج فراصوت بر روی بتن های سخت شدهانجام شد. نتایج حاکی از این است که جایگزینی میکروسیلیس و خاکستربادی، باعث افزایش اسلامپ و کاهش وزن مخصوص بتن ها گردید.همچنین نتایج نشان داد که جایگزینی %5 و %10 میکروسیلیس، برخی خواص مکانیکی بتن های%50 بازیافتی راارتقاءبخشید. در جایگزینی %15 میکروسیلیس، جایگزینی %25 از درشت دانه های بنایی بازیافت شده، نزدیکی خواص مکانیکی بتن بازیافتی در مقایسه با بتنمعمولی بدون پوزولان را نتیجه داد. هم چنین نتایج نشان داد که، جایگزینی درصدهای مختلف خاکستربادی، نتوانست خواص مکانیکی بتن های بازیافتی را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: بتن بازیافتی، خواص مکانیکی، درشت دانه های بازیافتی بنایی، میکروسیلیس، خاکستربادی
  • بهروز صفا، اصغر رسولی*، یحیی نصیرا صفحات 73-90
    از میان روش های بی شماری که تا به حال در زمینه تشخیص آسیب سازه ها پیشنهاد شده اند، روش به روزرسانی مدل اجزای محدودی محبوبیت زیادی داشته است. با این وجود، دقت و کارایی این روش در صورت افزایش تعداد متغیرهای مسیله به شدت افت می کند و این در مواجهه با سازه های بزرگ با تعداد المان های زیاد، مسیله ساز است. در این پژوهش روشی دو مرحله ای پیشنهاد می گردد که قادر است با شناسایی اعضای سازه ای آسیب دیده به کمک یک شاخص آسیب مبتنی بر انرژی کرنشی استاتیکی در گام اول، سایز مسیله تشخیص آسیب مورد معرفی به مدل به روزشونده را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد. بنابراین، تنها تعداد معدودی متغیر به گام دوم که شامل یک فرآیند به روزرسانی مدل اجزامحدودی است معرفی می شوند. این گام دوم در واقع متشکل از یک فرآیند تکراری به روزرسانی مدل است که از یک تابع هدف جدید و حساس به آسیب برای تشخیص شدت آسیب در المان هایی که در گام قبلی شناسایی شده بودند استفاده می کند. همچنین، از یک بهینه یاب فراکاوشی به نام بهینه یاب تعادلی به منظور تعیین مقدار متغیرهای مجهول مسیله، که همان مقادیر آسیب دیدگی المان های معرفی شده توسط گام اول هستند، استفاده می شود. روش پیشنهادی همچنین بر روی تعدادی نمونه عددی نیز تست شده است تا کارایی روش در حضور عوامل مزاحم خارجی مانند نویزهای اندازه گیری نیز بررسی گردد. یک مطالعه مقایسه ای برای قیاس نتایج انجام شده است. طبق نتایج، روش پیشنهادی قادر به تشخیص محل و شدت آسیب در سازه های مختلف است و نویزهای اندازه گیری و اطلاعات مودال فقط از چند مود ارتعاشی اول تاثیر چندانی بر دقت نتایج ندارند. یک مطالعه آزمایشگاهی نیز انجام شده است تا کارایی و دقت روش پیشنهادی در سازه های واقعی نیز دیده شود، که طبق نتایج آن، روش به خوبی قادر به تشخیص آسیب بوده است.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه یابی، روش های محاسباتی هوشمند، تشخیص خرابی سازه
  • سیامک صابونچی، اشکان خدابنده لو* صفحات 91-106
    طراحی براساس عملکرد، نگرشی نوین بر مباحث طرح لرزه ای سازه ها می باشد که مبنای آن برخلاف روش های سنتی طراحی مبتنی بر نیرو، بر تغییر مکان های سازه استوار است. استفاده از این رویکرد در فرآیند طراحی سازه ها موجب دستیابی به سازه هایی با عملکرد مناسب و سطح اطمینان قابل قبولی می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر زلزله های حوزه دور و نزدیک بر ظرفیت فروریزش و شکنندگی قابهای خمشی بتنی بهینه سازی شده بر اساس عملکرد با استفاده از الگوریتم فراکاوشی مرکز جرم، می باشد. از تحلیل بارافزون در فرآیند بهینه‏سازی برای کنترل پاسخ های قاب های مورد مطالعه در سطوح عملکردی و از تحلیل دینامیکی افزایشی برای ارزیابی شکنندگی قابهای بهینه بدست آمده، استفاده شده است. با توجه به مقادیر به دست آمده برای نسبت حاشیه فروریزش و نسبت حاشیه فروریزش اصلاح شده  برای قابهای 3، 6 و 12 طبقه مشاهده می کنیم نسبت حاشیه فروریزش و به طبع آن ایمنی لرزه ای تحت زلزله های دور گسل بترتیب 7%، 16% و 8% بیشتر از نسبت حاشیه فروریزش و ایمنی لرزه ای تحت زلزله های نزدیک گسل می باشد. به عبارت دیگر سازه های بهینه سازی شده در این مطالعه در برابر زلزله های نزدیک گسل ایمنی لرزه ای کم و شکنندگی بیشتری نسبت به زلزله های دور گسل دارند.
    کلیدواژگان: قاب خمشی بتنی، بهینه سازی بر اساس عملکرد، الگوریتم فراکاووشی مرکز جرم، ظرفیت فروریزش، زلزله نزدیک گسل، زلزله دور گسل، تحلیل دینامیکی فزاینده
|
  • Mohsen Mohajer Tabrizi, Abbas Akbarpour *, Abdul Reza Saroqd Moghadam, Maryam F. Nezamabadi, Mohammadreza Adib Ramezani Pages 1-14

    This research has investigated the improvement of the seismic behavior of repairable systems with a cradle mechanism in steel braced buildings with irregular mass in plan. A new method is used to find a suitable method in a building with a regular plan with asymmetric mass distribution, in order to reduce the adverse effects of the structure and to quickly repair the damage caused to the structure after a strong earthquake. In this method, by creating lifting conditions at the base of braced bay columns and by using energy-dissipating devices in this part, energy absorption and consumption are transferred to this part of the structure and prevent damage to other parts. Based on the results, the effect of taking into account the effects of vertical and horizontal earthquakes in different mass irregularities of structures in the seismic performance of low-rise structures was determined. Also, the irregularities in the numerical model of the structure have a significant effect on the IDA curves. As the height of the structure increases in the four failure modes, the mean probability of fragility of the structures occurs at a lower Sa, which means that the vulnerability of the structure increases. Also, with the increase in height, the slope of Sa reduction in four failure modes becomes milder, and the fragility curves for two IO performance levels and CP performance level have been obtained for all 6 structures. Considering the effect of irregularities, they are significantly effective in the structural failure of structures, so that considering the effect of these irregularities in mass distribution can lead to an increase in the probability of structural failure.

    Keywords: seismic behavior, repairable systems, cradle mechanism, steel buildings, mass irregularity in the plan
  • Ali Parvari *, S.Behnam Beheshti Pages 15-28
    Today, the need to design and implement structures with less vulnerability and damage, and easier repair after an earthquake is essential. Traditional seismically resistant lateral systems can cause serious damage to the structural system and the relative displacements remaining in the structure make it very difficult and uneconomical to repair the structure after an earthquake. The utilize of rocking motion in the structure causes the destruction of destructive seismic effects including energy dissipation and improves the seismic behaviour. In this research, in order to investigate the effects of the rocking motion system on the seismic response of short and tall regular steel buildings, a five- and ten-story steel frames with special moment frame lateral bearing system according to the fourth edition of Standard 2800 and the latest editions of the sixth and tenth national building regulations are designed by Perform3D software. Seven earthquake records were selected and then these records were based on ASCE regulations scaled according to the spectrum of the 2800. By using nonlinear time history analysis, the seismic response of the studied building has been investigated in conditions with and without using a rocking motion system. The results of studies such as base shear, Relative displacement of floors, energy dissipation and lateral and vertical accelerations of the roof indicate that the use of rocking motion system in short and tall steel buildings can significantly improve the seismic response of the structure.
    Keywords: Rocking Motion, viscous damping, special steel moment frame, Nonlinear Dynamic Analysis, Seismic Improvement
  • Hamid Reza Sadrarhami, Farshid Fathi * Pages 29-39
    The Response Modification Factor (R), which represents the non-elastic performance of structures during severe earthquakes is widely utilized in Codes to determine the seismic demand and to design the structures. The closer the calculated value of R is to the reality, the more accurate the determination of the required resistance of the structure will be. The common analytical method for calculating the Response Modification Factor of ordinary buildings is the non-linear static analysis (Pushover) method. But the use of this method for buildings with base-isolation is doubtful. Incremental nonlinear dynamic analysis (IDA) is one of the new methods with wide application, which can be a suitable alternative for calculating the R of buildings with isolated bases. In the present research, the Response Modification Factor of the steel moment frame structure equipped with base isolation has been calculated and compared for 5-, 8-, and 12-steel story models by using two
    methods
    the incremental nonlinear dynamic analysis (IDA) versus the Pushover analysis (conventional method). The results indicate that the incremental nonlinear dynamic analysis method is more accurate than the pushover analysis, due to the direct use of earthquake records, as well as considering all the dynamic characteristics of the structure, especially the dynamic characteristics of its base isolator. So that, the Response Modification Factor obtained from the IDA analysis compared to the pushover analysis, exhibits an increase of 2.8% in the 5-story, 16.61% in the 8-story, and 8.84% in the 12-story structures. The Response Modification Factors obtained from the above-mentioned analyzes have been compared with the values recommended in the FEMA P695 Code.
    Keywords: Response modification factor, steel structure, Base Isolator, nonlinear static analysis (pushover), incremental dynamic analysis (IDA)
  • Armin Pouya, Mohsen Izadinia *, Parham Memarzadeh Pages 40-58
    Advanced analysis refers to a method in which the strength and stability of the system and structural members are recognized in an integrated manner and there is no need to separately check the capacity of the structural members. This approach is a suitable method for evaluating the real behavior of structures and makes structural designers better understand the main characteristics affecting the actual behavior of structures. Undoubtedly, one of the most widely used structural systems in the construction industry is Concentrically braced frames (CBFs). Mainly, these kinds of frames collapse because of a soft story formation in one or more stories in which excessive brace buckling occurs. Using second order inelastic analysis, this study provides an intuitive understanding of the collapse mechanism of CBFs with 6 and 18 stories subjected to mainshock-aftershock sequences. Such understanding will support development of design methods that preclude low-capacity collapse modes specially under multi-shock excitations. This paper assesses the collapse mechanism as a stage in which the imposed seismic energy fails to dissipate and eventually leads to uncontrolled kinetic energy in structure. The investigation focuses on the role and distribution of the various energy measures and different dissipating mechanisms throughout the structures. Collapse mechanism is identified for various combinations of the utilized 32 mainshock-aftershock pairs that are gradually scaled following the incremental dynamic analysis (IDA) process. The distribution of input and dissipated energies along various stories reveals the role of upper stories in damping the imposed energy. Furthermore, the similarity between the height profile of the residual drifts and the story imposed energies highlights the characteristics of the structures in adapting their drift response to a mode with the highest energy absorption
    Keywords: Advanced analysis, Collapse mechanism, Concentrically braced frames, Mainshock-aftershock effects, Energy dissipation modes
  • Mostafa Azhdarizadeh *, Seyyed Fathollah Sajedi, Mohammad Sirous Pakbaz Pages 59-72
    The present study is devoted to the study of the effect of replacing silica-fume (SF) and fly ash (FA) pozzolans on the mechanical properties of recycled concrete (RC) made from recycled masonry coarse aggregates (RMCA).  In manufactured concretes, natural aggregates were replaced by RMCA at different percentages. In order to improve the mechanical properties of these concretes, different percentages of SF and FA were substituted for part of the cement. Slump and specific gravity tests were performed on fresh concrete and compressive strength, splitting tensile strength, modulus of elasticity, and ultrasonic pulse velocity tests were performed on the hardened concrete. The results indicate that replacement of SF and FA increased the slump and decreased the specific weight of the concretes. Also, the results revealed that replacing 5% and 10% SF improved some mechanical properties of recycled concrete containing 50% of RMCA. Replacement of 15% SF, in concrete containing 25% of RMCA resulted in the close mechanical properties of RC compared with CC without pozzolans. Also, the test results demonstrated that replacing different percentages of Fly Ash, could not improve the mechanical properties of RC.
    Keywords: Recycled Concrete (RC), Mechanical Properties, Recycled Masonry Coarse Aggregates (RMCA), Silica Fume (SF), Fly Ash (FA)
  • Behrouz Safa, Asghar Rasouli *, Yahya Nasira Pages 73-90
    Among the countless methods that have been proposed in the field of structural damage detection, the finite element model updating method has been very popular. However, the accuracy and efficiency of this method decrease drastically when the number of variables in the problem increases, and this is a problem when dealing with large structures with a large number of elements. In this research, a two-step method is proposed, which is capable of reducing the size of the damage detection problem introduced to the updated model by identifying damaged structural members through a damage index based on static strain energy in the first step. Therefore, only a few variables are introduced to the second step, which include a process of updating the finite element model. This second step actually consists of an iterative process of updating the model, which uses a new and damage-sensitive objective function to detect the severity of damage in the elements identified in the previous step. Also, a meta-exploratory optimizer named equilibrium optimizer is utilized to determine the value of the unknown variables of the problem, which are the damage values ​​of the elements introduced by the first step. The proposed method has also been tested on a number of numerical samples to check the effectiveness of the method in the presence of external disturbing factors such as measurement noise. A comparative study has been done to compare the results. According to the results, the proposed method is able to detect the location and severity of damage in different structures, and measurement noises and modal information only from the first few vibration modes do not have much impact on the accuracy of the results. A laboratory study has also been conducted to find out the efficiency and accuracy of the proposed method in real structures, and according to the results, the proposed method is well able to detect damage.
    Keywords: Optimization algorithm, Smart calculation methods, Structural damage detection
  • Siamak Saboonchi, Ashkan Khodabandehlou * Pages 91-106
    Performance-based design is a new approach to topics of the seismic design of structures, which unlike the traditional methods of force-based design, is based on changing the location of the structure. The use of this approach in the process of structure design results in the access to structures with proper performance and an acceptable level of reliability. The main goal of this contribution is to investigate the impact of near- and far- field earthquakes on the collapse capacity and fragility of performance based optimization of RC moment frames using the center of mass meta-heuristic algorithm. Push over analysis has been utilized in the optimization process to control the responses of the studied frames at functional levels and incremental dynamic analysis has been used to evaluate the fragility of the obtained optimal frames. According to the results for the collapse margin ratio and the adjusted collapse margin ratio for the 3-, 6-, and 12-story frames, it is indicated that the collapse margin ratio and therefore the seismic safety under far-field earthquakes are 7%, 16%, and 8% higher than those of the near-field earthquakes, respectively. In other words, the optimized frames in this study against near-field earthquakes have low seismic safety and more fragility than far-field earthquakes.
    Keywords: RC moment frame, performance based optimization, center of mass meta-heuristic algorithm, collapse capacity, near-field earthquake, far-field earthquake, Incremental dynamic analysis