فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 159 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی پهلوان یزدان آباد*، محمد حسینی، مهدی فدایی صفحات 3-22

    مدل های انتخاب ترکیبی مبتنی بر این فرض ضمنی است که افراد حین انتخاب، تمام ترکیبات ممکن را از میان گزینه های موجود در یک سبد در نظر می گیرند. پس در این مدل ها، ترکیب انتخاب‎شده از هر سبد، به مثابه ترکیب ارجح تلقی می شود. با وجود این، در دنیای واقعی به دلیل توجه محدود، افراد قادر به در نظر گرفتن همه ترکیبات ممکن نیستند، بنابراین انتخاب آن ها لزوما به معنای انتخاب ترکیب ارجح نیست. در این پژوهش، مدلی ارایه می دهیم که بتواند این قبیل رفتارهای انتخاب را توضیح دهد. پس از ارایه مدل، ترجیحات آشکارشده از طریق انتخاب ها را بررسی می کنیم و توضیح می دهیم که چگونه می توان ترجیحات افراد را در شرایط جدید از طریق انتخاب های آن ها استنباط کرد. در نهایت، به منظور آزمون پذیر بودن مدل، اصل مشخص کننده مدل را بیان می کنیم و نشان می دهیم که این اصل معادل با مدل ارایه‎شده است.

    کلیدواژگان: انتخاب ترکیبی، توجه محدود، ترجیحات آشکارشده، نظریه انتخاب، اصل انتخاب
  • محدثه علی زاده*، سید احمدرضا جلالی نائینی، مجید عینیان صفحات 23-60

    اثر مانده حقیقی به معنای اثر تغییر در موجودی واقعی پول بر متغیرهای حقیقی اقتصاد است. در این پژوهش اثر مانده حقیقی پول بر پویایی مصرف و تقاضای کل در قالب رویکرد برآورد ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از برآورد الگو با داده های سالانه 1369 تا 1398 برای متغیرهای مصرف خصوصی، تولید ناخالص داخلی، نقدینگی، جمعیت کشور، نرخ بهره یک‎ساله بانکی، شاخص قیمت مصرف کننده و نرخ رشد قیمت کالاهای بادوام، نرخ ارز، قیمت زمین و نرخ طلا به‎دست می آید. طبق برآوردهای این پژوهش، میزان اثر مانده حقیقی پول بر مصرف خصوصی حقیقی در دو نرمال سازی متفاوت برابر با مقدارهای  0/952 و 0/814 برآورد می شود. همچنین، میزان اثر مانده حقیقی پول بر تقاضای کل حقیقی برابر با 1/691 است. این مسیله به این معناست که پول حقیقی بر تمامی متغیرهای اقتصاد کلان نیز اثر می گذارد و نقش مهمی در سازوکار انتقال پول بازی می کند. این مسیله، اهمیت به سیاستگذاری پولی و عدم حذف متغیر پول را در سازوکار انتقال پول برجسته می سازد و آثار منفی افزایش قیمت ها را بر بخش حقیقی اقتصاد از طریق کاهش مانده حقیقی پول نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مصرف خصوصی، نقدینگی، مانده پولی، نرخ بهره، چرخه تجاری
  • عزیزاله سلطانی، رضا احتشام راثی*، صادق عابدی صفحات 61-90

    رشد و توسعه زنجیره‎های تامین، مدیریت جریان‎های مالی، و افزایش اثربخشی آن دستاوردهای مهمی هستند که سبب ایجاد پایداری و کارامدی می‎شوند. مدل پژوهش با اهداف چندگانه به منظور بهینه‎سازی جریانات مالی حلقه‎بسته و پایدار در دوره‎های زمانی مختلف، تاثیرگذاری عوامل اجتماعی و زیست‎محیطی را بر ارزش‎آفرینی شرکت در صنایع تولید و بازیافت قطعات پلیمری بررسی می‎کند. برای مدلسازی از الگوریتم‎های فراابتکاری ترکیبی ممتیک، که حاصل ترکیب الگوریتم ژنتیک و شبیه‎سازی تبرید است، استفاده شده و پارامترهای مالی شامل نسبتهای جاری، آنی، بدهی به حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود خالص، نسبت وجه نقد و نرخ بازگشت سرمایه به کار رفته است. بررسی و تحلیل نتایج حاکی از آن است که شاخص‎های مالی به بهبود سودآوری منجر می‎شود و حذف آن‎ها سودآوری را کاهش می‎دهد. بر مبنای یافته‎های مذکور، شرکت‎ها می‎توانند با ایفای مسیولیت‎های اجتماعی و رسالت حفظ محیط‎زیست به مسایل اجتماعی و عوامل زیست‎محیطی در کنار سودآوری توجه کنند و بدین ترتیب مشروعیت خویش را توسعه دهند که افشای این موضوع در جامعه سودآوری را بهبود می‎دهد و سبب افزایش ارزش اقتصادی می‎شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم ممتیک، بهینه‎سازی جریانات مالی، زنجیره تامین پایدار، مدلسازی ریاضی، نسبت‎های مالی
  • آزاد خانزادی* صفحات 91-132

    تخصیص منابع محدود اقتصادی، به ویژه در مناطق کم‎تر توسعه ‎یافته که با کمبود نسبی امکانات تولید مواجه هستند، به عنوان هدف کلی، باعث شده که راهبرد رشد نامتعادل در مقابل راهبرد رشد متعادل تعریف و به کار گرفته شود. یکی از روش هایی که توسط اقتصاددانان برای تحلیل های منطقه ای و بین‏ منطقه ای استفاده می شود، تکنیک داده-ستانده است. استفاده از الگوهای داده-ستانده نیازمند دسترسی به جدول داده-ستانده در سطح منطقه است؛ و برتری تکنیک داده-ستانده این است که تهیه این جدول برای یک سال امکان استفاده از آن را در برنامه‎ریزی های میان مدت و کوتاه مدت طی دست‎کم سه تا پنج سال بدون نگرانی فراهم می کند. در این پژوهش، تلاش می‎شود که با استفاده از داده های تولید و ارزش افزوده بخش های اقتصادی استان کرمانشاه بر اساس جدول داده-ستانده ملی و تبدیل ضرایب آن به ضرایب منطقه ای، پیوندهای پسین و پیشین بین بخش ها و همچنین بخش های پیشران اقتصادی، با توجه به شاخص هیرشمن-راسمونسن، شناسایی شوند.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، جدول داده- ستانده، پیوندهای پسین و پیشین، شاخص هیرشمن راسمونسن، بخش های پیشران اقتصادی
  • فرزاد رحیم زاده*، جلال جمالی، سارا افتخارپور صفحات 133-152

    نقش انکارناپذیر بانک ها در تجمیع و تخصیص منابع مالی زمانی امکان پذیر و پایدار است که بانک‎ها از ثبات مالی برخوردار باشند، به ویژه زمانی که با بحران های مالی روبه ‎رو می شوند. یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر ثبات مالی، معیار شمول مالی است. از این‎رو، در پژوهش حاضر اثر شمول مالی بر ثبات مالی در کشورهای منتخب اسلامی و ایران در دوره 2020-2005 مطالعه شده است. نتایج برآورد مدل با روش پانل دیتای پویا نشان می دهد که شمول مالی تاثیر مثبت و معناداری بر ثبات مالی دارد. به عبارت دیگر، هر اندازه تعداد دستگاه های خودپرداز، تعداد شعب بانکی و تعداد حساب های بانکی بیش‎تر باشد، دسترسی و تمایل افراد به استفاده از خدمات مالی تسهیل و بیش‎تر می شود. بدین ترتیب، میزان پس انداز و سپرده گذاری افراد در بانک‎ها بیش‎تر می‎شود و این امر نرخ بازده دارایی ها و توانایی مقابله بانک ها با بحران‎های مالی را افزایش می‎دهد و بر ثبات مالی آن‎ها تاثیر مثبت دارد. بالا بودن نسبت وام‎های غیرعملیاتی، نسبت هزینه به درآمد و نسبت وام به سپرده نیز تاثیر منفی و معناداری بر ثبات مالی دارند. همچنین، تاثیر متغیرهای کلان اقتصاد بر ثبات مالی مثبت و معنادار است. به عبارت دیگر، با افزایش تورم و تولید ناخالص داخلی ثبات مالی بانک ها افزایش می‎یابد.

    کلیدواژگان: شمول مالی، ثبات مالی، پانل دیتای پویا، کشورهای اسلامی منتخب، ایران
  • مریم جعفری تراجی، مجید مداح*، نورالدین شریفی صفحات 153-176

    این پژوهش در پی بررسی و تحلیل تاثیر تغییر تقاضای نهایی بر مصرف انرژی اولیه، مصرف انرژی تجدیدپذیر، انتشار CO2 و رشد اقتصادی است. برای این منظور از روش داده-ستانده انرژی چندعاملی و اطلاعات جدول داده-ستانده سال 1395 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در میان محصولات انرژی، برق دارای بالاترین ضریب مصرف انرژی اولیه است. اگرچه ضریب مصرف انرژی تجدیدپذیر در این محصول نسبت به محصولات دیگر انرژی بالاتر است، اما به دلیل اندک بودن سهم مصرف انرژی تجدید پذیر از مصرف انرژی اولیه، برق بالاترین میزان انتشار CO2 را نیز به خود اختصاص داده است. همچنین، کارایی تبدیل انرژی اولیه به ثانویه برق 24 درصد است که پایین ترین کارایی را در محصولات انرژی داراست. در میان محصولات غیرانرژی، محصولات کانی غیرفلزی و خدمات حمل ونقل بیش‎ترین ضریب مصرف انرژی اولیه و انتشار CO2 را دارند. نتایج حاصل از انتشار هر واحد رشد تولید بخش های مربوط به محصولات غیرانرژی نشان می دهد که بخش تولید چرم و محصولات چرمی، کم‎ترین انتشار CO2 را به‎ازای هر واحد رشد تولید ایجاد می کند. در مقابل، خدمات حمل ونقل بیش‎ترین انتشار را به‎ازای هر واحد رشد تولید دارد.

    کلیدواژگان: انرژی اولیه، انرژی تجدیدپذیر، انتشار CO2، تحلیل داده-ستانده، انرژی
|
  • Hadi Pahlevan Yazdanabad*, Mohammad Hoseini, Mahdi Fadaee Pages 3-22

    Combinatorial choice models are based on the implicit assumption that decision-makers consider all possible combinations that can be made by the options in a given set. Therefore, these models assumed that the chosen combination is the most preferable combination.
    However, decision-makers may not consider all possible combinations due to the limited attention. Thus, the chosen combination is not necessarily the best. This paper presents a model that can explain such choice behaviors. After presenting the model, we investigate its revealed preference implications and explain how one can make inferences about individuals’ preferences considering their choices in the new context. Finally, for the model to be testable, we present its characterizing axiom and show that it is equivalent to the model.

    Keywords: Combinatorial Choice, Limited Attention, Revealed Preferences, Choice Theory, Axiom of Choice
  • Mohadese Alizadeh*, Seyed Ahmadreza Jalali-Naini, Majid Einian Pages 23-60

    Real Money Balance indicates the impact of the changes in real money stock on real variables of the economy. This paper estimates the real money balance effects on private consumption and aggregate demand by using a structural estimation approach. The data that we use is Iran’s annual data and runs from 1990 through 2019. The variables are real private consumption expenditures, M2 money stock, CPI, GDP, population, central bank’s one-year interest rate, the arithmetic mean of growth rates of the price of durable commodities, the exchange rate, the price of gold, and the price of one square meter of land. The estimation shows that the parameter that indicates the importance of the real money balance effect on private consumption is significantly different from zero (0.952 and 0.814 from two different normalization estimations). In addition, the amount of real money balance effect on aggregate demand equals 1.691 which is significantly different from zero. These results indicate the importance of real money balance effects on private consumption and aggregate demand in Iran’s economy. This means that real money influences all macroeconomic variables and has an important role in monetary transaction mechanisms. This result indicates the importance of monetary policy and shows why we cannot ignore money’s role in the monetary transaction mechanism. It also illustrates the negative impacts of price rise in real variables on economics by decreasing real money balance.

    Keywords: Private Consumption, Real Money Balance, Interest Rate, Liquidity, Business Cycle
  • Azizollah Soltani, Reza Ehteshamrasi*, Sadegh Abedi Pages 61-90

    In this research, a multi-objective model is presented for the optimization of financial flows in a sustainable supply chain closedloop.
    The objectives of this model include maximizing profits, minimizing environmental and social impacts, and maximizing financial ratios. The supply chain used in this research is the supply chain of production and recycling of polymer parts. As for modeling and optimization, the memetic hybrid meta-heuristic algorithm has been used. The memetic algorithm is an algorithm that is obtained by combining a genetic algorithm and a refrigeration simulation algorithm. The proposed model includes production planning, distribution, and waste collection, and is designed for multi-period and multi-product. The financial analysis parameters of the model include the current ratio, the debt-to-equity ratio, the net profit margin, the cash ratio, and the rate of return on investment. The analysis of the results shows that consideration of financial goals and indicators will lead to improved profitability. The findings also indicate that the firms can enhance their economic value through better legitimacy stemming from adopting social responsibilities and environmental concerns.

    Keywords: Memetic Algorithm, Optimization of Financial Flows, Supply Chain, Mathematical Modeling, Financial Ratios
  • Azad Khanzadi* Pages 91-132

    The allocation of limited economic resources, especially in the Less developed regions that face a relative lack of production facilities, has caused the unbalanced growth strategy to be defined and applied instead of a balanced growth strategy. One of the methods used by economists for regional and inter-regional analysis is the Input-Output approach, which has been well-received by regional planners. The use of Input-Output templates requires access to the Input-Output table at the regional level; and the superiority of the Input-Output technique is that the preparation of this table for one year provides the possibility of using it for medium-term and short-term planning for at least three to five years. This study attempts to use the production and added value data of the economic sectors of Kermanshah province based on the national Input-Output table, and convert its coefficients into regional; the backward and forward links between sectors as well as the economic driving sectors are identified for the province based on the Hirschman-Rasmonsen index.

    Keywords: Kermanshah Province, Input-Output Table, Backward, Forward Linkage, Hirschman-Rasmoonsen Index, Economic Drivers
  • Farzad Rahimzadeh*, Jalal Jamali, Sara Eftekharpour Pages 133-152

    The undeniable role of banks in aggregating and allocating financial resources is possible and sustainable only when banks have financial
    stability, especially when faced with financial crises. One of the important and influential factors in financial stability is financial inclusion. Therefore, this study investigates the effect of financial inclusion on financial stability in Iran and selected Islamic countries for the period 2005-2020. The results of the model estimation with dynamic panel data show that financial inclusion has a positive and significant effect on financial stability. In other words, when the number of ATMs, the number of bank branches, and the number of bank accounts with commercial banks are higher, the tendency and access of people to financial services will increase; Thus, the amount of savings and deposits in banks increases, and this, in turn, enhances the ability of banks to cope with financial crises and has a positive effect on their financial stability. The high ratio of non-performing loans, cost-to-income ratio, and loan-to-deposit ratio also have a significant negative impact on financial stability. Furthermore, the impact of macroeconomic variables on financial stability is positive and
    significant. In other words, with rising inflation and GDP, the financial stability of banks increases.

    Keywords: Financial Inclusion, Financial Stability, Dynamic Panel Data, Selected Islamic Countries, Iran
  • Maryam Jafari Taraji, Majid Maddah*, Nooraddin Sharify Pages 153-176

    This study investigates the impact of final demand change on primary energy consumption, renewable energy consumption, CO2 emissions, and economic growth. For this purpose, the multi-factor energy input-output method proposed by Guevara and Domingos (2017) has been adopted, and an input-Output table for the year 2016 has been used. The results show that among energy products, electricity has the highest primary energy consumption coefficient. Although the rate of renewable energy consumption in this product is higher than other products, due to the small share of renewable energy consumption in primary energy consumption, electricity has the highest rate of CO2 emission. Also, the efficiency of primary energy conversion to secondary energy is 24% with the lowest efficiency among energy products. Among non-energy products, non-metallic mineral products and transportation services have the highest primary energy consumption coefficient and CO2 emission. The results of units’ emission production growth of the sectors related to non-energy products show that leather products had the least CO2 emissions per production growth unit. In contrast, transportation services had the highest emissions per production growth unit.

    Keywords: Primary Energy, Renewable Energy, CO2 Emission, Input-Output Analysis, Energy