فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 26 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد زرشگی* صفحات 7-29

    دین اسلام به عنوان دین صلح و مودت نه تنها نسبت به موضوعات مرتبط با جنگ، اهداف، مبانی و اصول آن سکوت نکرده است، بلکه با یک سبقه تاریخی چهارده قرنی که از عملکرد پیامبر اکرم (ص) و ایمه معصومین (ع) می توان بدان دست یافت و با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی خاص آن دوران توانسته است در این عرصه پیشرو بوده و در پرتو الزام به ضمانت اجرای موثر جهت تضمین حقوق اسیران جنگی در مقام عمل (نه صرفا تیوری و نظر) گام بردارد.در تاریخ اسلام رویدادهای بسیاری وجود دارد که مبین نحوه رفتار انسان دوستانه پیامبر اکرم (ص) در مقابل رزمندگان دشمن است که به اسارت درآمده اند.سوال اصلی تحقیق حاضر این است که در جنگهای دوران پیامبر اکرم (ص) حقوق اسیران جنگی واجد چه وضعیتی بوده است؟در پاسخ می توان چنین نگاشت که آموزه های دینی اسلام در زمینه رعایت حقوق اسیران جنگی در تیوری و رویکرد پیامبر اکرم (ص) به خوبی تبلور یافته و پایه های فکری حقوق بشردوستانه اسلام در نظر و عمل متعالی و کارآمد است و مصادیقی چون:رفتار انسانی با اسرا، آزادی انجام فرایض دینی، آزادی انجام کار (نه الزام آن)، حق بر خوراک، پوشاک، بهداشت و اسکان مناسب که واجد پشتوانه ایمانی و اعتقادی می-باشد و در آن انگیزه های الهی و اخروی نهفته است به وضوح موید وضعیت حاکم بر اسرای جنگی در آن دوران است.در پژوهش حاضر با توجه به محتوای آن از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه اسلام، حق بر احسان، اسیر جنگی، حقوق اسیران جنگی، اصل تفکیک
  • محمدرضا پناهی شهری*، اصغر عربیان صفحات 31-47

    قانون اساسی اساسنامه حقوقی هر کشوری است و مبنای تنظیم و کنترل روابط بین سازمان های دولتی، روابط دولت با مردم و مردم با یکدیگر در چارچوب فرهنگ سیاسی مبتنی بر قرارداد و رضایت درونی است. در مورد هر قانونی اساسی، دو مولفه اساسی حایز اهمیت می باشد، 1- اصول نوشته غیرقابل تغییر قانون اساسی، که این اصول عمدتا مربوط به ساختار دولت ملی،رژیم سیاسی و نیز حقوق بنیادین شهروندان است. 2- بازنگری قانون اساسی برای پاسخگویی نیازهای متغییر نسل های مختلف یک ملت و انعکاس ادواری اراده آنها به بازسازی و استمرار قانون اساسی قبلی و حفظ حقوق بنیادین شهروندان است. اگر چه تردید آن وجود دارد که مولفه اول یعنی قوانین غیرقابل تغییر می تواند با مولفه دوم که شامل برخی از اصول حقوق بنیادین مثل حق تعیین سرنوشت در تداخل یا تزاحم باشد، اما در این پژوهش پس از بررسی جوانب مختلف مولفه اول، این نتیجه حاصل گردید که اعتبار و ایستادگی این اصول باعث تحکیم، تحفیظ و حتی تثبیت دموکراسی وحفظ حقوق شهروندان خواهد شد.

    کلیدواژگان: مردم، قانون اساسی، اصول تغییرناپذیر، حقوق بنیادین، دموکراسی
  • حسین فروغی نیا*، رشید عنایت تبار، اشرف خدادادی صفحات 49-74
    حق توسعه اقتصادی بر مبنای اصل تبادل و همکاری میان کشورها بنا نهاده شده است و در قالب اسناد بین المللی دولت های جهان متعهد شده اند در حل مسایل مربوط به امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یا به طور کلی توسعه، با یکدیگر همکاری نمایند. در حالی که وضع و اعمال تحریم های یکجانبه که توسط برخی از کشورهای قدرتمند علیه کشورهای کمتر توسعه یافته برخلاف قواعد بین المللی صورت می گیرد با اصل تعامل و همکاری دولت ها در سطح بین المللی که از اصول و اهداف مهم سازمان ملل متحد و سایر اسناد حقوق بشری است، تضاد دارد. در چنین وضعیتی، پرسشی که در این پژوهش قابل طرح است اینکه ماهیت این نوع همکاری و مشارکت دولت ها در قبال حق توسعه اقتصادی دیگر کشورها خصوصا از باب حق توسعه صلح آمیز هسته ای چیست؟ نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که علی رغم ادعای کشورهای توسعه یافته مبنی بر نبودن قواعد یا کنوانسیون الزام آور بین المللی در خصوص تعهد به همکاری و کمک به کشورهای در حال توسعه، با توجه به اینکه حق توسعه جزو ارزش های بنیادین بشری و در قالب تعهدات منشور هم به صورت کلی مقرر شده است، تا زمانی که فعالیت های اقتصادی کشورها از جمله در زمینه انرژی هسته ای تهدیدی واقعی برای صلح و امنیت بین المللی و منطقه ای نباشد، ..
    کلیدواژگان: حق توسعه اقتصادی، تعهدات دولت ها، تحریم های هسته ای، حقوق بین الملل، منشور سازمان ملل متحد
  • حسین علائی*، رضا زارعی صفحات 75-96
    بدنبال ممنوعیت اصل منع توسل به زور، دولت ها توجه خود را به تحریم ها-اقدامات قهری اقتصادی-به عنوان ابزار اصلی دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود معطوف کرده اند. مطلوبیت استفاده از تحریم های یکجانبه به وسیله کشورها در حال حاضر از این اندیشه نشات می گیرد که راه حلی میانه بین دیپلماسی و توسل به زور است و نیز ابزار ساده و صلح آمیز جهت تغییر رفتار دولت ها محسوب می گردد. روش این تحقیق، توصیفی و تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی می باشد. هدف این پژوهش بررسی تحریم های اقتصادی با تاکید بر مشروعیت آن از جنبه حقوق بشری است. پرسش این است که تحریم های اقتصادی یکجانبه از جنبه اسناد حقوق بشری چه وضعیتی دارد؟ با توجه به بررسی های این پژوهش یافته های آن نشان می دهد: (1) تحریم های یکجانبه نقض حقوق بین الملل قراردادی، عرفی و همچنین نقض قاعده آمره بین المللی است؛ (2) اگر چه در مواردی برای مشروعیت تحریم های یکجانبه به دکترین حقوق بین الملل در زمینه اقدام تلافی جویانه استناد می شود، اما این تحریم ها به موجب تیوری مسوولیت بین الملل دولت نمی تواند اقدام متقابل محسوب گردد. بنابراین باید استدلال کرد که تحریم های یکجانبه به طور کامل مغایر حقوق بین الملل به ویژه اسناد بنیادین حقوق بشر است
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، حقوق بین الملل، حقوق بشر، یکجانبه، منع توسل به زور
  • هادی مراد پیری، احسان جعفری فر*، محمدصادق جلالی راد صفحات 97-120

    آمریکا خود را مدافع حقوق بشر می داند و سیاست های مداخله گرایانه چند دهه اخیر خود را با عناوینی چون حمایت از حقوق بشر در منطقه خاورمیانه توجیه کرده است. بااین حال به نظر می رسد که این سیاست های مداخله جویانه در منطقه خاورمیانه نمی تواند تنها با روایت غربی و استفاده ابزاری از تبلیغات وسیع برای دفاع از عملکردهای مداخله گرایانه صحیح باشضد زیرا حقایقی مربوط به نقض حقوق بشر در خاورمیانه توسط آمریکا وجود دارد که اغلب گفته نمی شود؛ بنابراین نیاز به بررسی و واکاوی دقیق این مقوله موجب شد تا پژوهش حاضر تلاش کند تا وضعیت حقوق بشر در خاورمیانه را در پرتو سیاست های مداخله گرایانه آمریکا در منطقه خاورمیانه از سال 2001 به بعد را با واکاوی دقیق تر موردبررسی قرار بدهد. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است. بررسی های پژوهش درنهایت نشان داد که سیاست های مداخله گرایانه آمریکا به تقویت نقض حقوق بشر در خاورمیانه منجر شده است. یافته ها حاکی از آن است که اقدامات آمریکا حامل بسیاری از موارد نقض حقوق بشر در سایه گسترش ناامنی های منطقه خاورمیانه، سرازیر شدن سلاح ها، کشته شدن و آوارگی میلیون ها نفر و حمایت از جنایات ضد حقوق بشری متحدان منطقه ای بوده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، خاورمیانه، امنیت، تروریسم، بحران
  • علی خدادوست، مسعود مطلبی*، عبدالرضا بای صفحات 121-143
    نوشتار تحلیلی حاضر با هدف تبیین و بازنمایی کاربست اصول مندرج در اعلامیه حقوق بشر اسلامی در سیاست های مهاجرتی جمهوری اسلامی ایران در قبال مهاجران افغانستانی به رشته تحریر آمده است. در این راستا سوال اصلی تحقیق بر چگونکی سیاست و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در قبال مهاجران افغانستانی مطابق با اصول مندرج در اعلامیه حقوق بشر اسلامی تمرکز دارد و دیگر اینکه آیا سیاست های مهاجرتی جمهوری اسلامی ایران در قبال این مهاجران خلاف موازین بشردوستانه و تبعیض آمیز بوده است یا بالعکس؟ به لحاظ روشی با بررسی آثار و اسناد؛ وضعیت امنیت اجتماعی، آموزش، تحصیلات، سلامت، تامین اجتماعی، کار و اشتغال و حقوق شهروندی مهاجران افغانستانی در ایران مطالعه شده و سیاست گذاری های هر حوزه مبتنی بر مواد بیست و پنج گانه اعلامیه حقوق بشر اسلامی به تفکیک موضوعی تبیین گردیده است. نتایج و یافته ها بیانگر آنستکه در مقایسه با کشورهای همچون پاکستان و ترکیه، در جمهوری اسلامی ایران با توجه به حسن همجواری و تاکیدات شرع مقدس و به لطف سیاست های نوع دوستانه و موازین انسان دوستانه فراگیر دولت و ملت ذیل دکترین حقوق بشر اسلامی البته بطور نسبی به مهاجران افغانستانی امکان دسترسی به آموزش، بهداشت، بیمه، اشتغال، تردد آزاد در مناطق مختلف و فرصت های معیشتی داده شده است که نه تنها باعث امنیت و بقای آنان شده بلکه به اذعان سازمان ها و نهادهای حقوق بشری بین المللی به شکوفایی و بهبود وضعیت آنان نیز کمک کرده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، مهاجرت، مهاجران افغانستانی، تامین اجتماعی
|
  • Mohammad Zereshki Pages 7-29

    Islam is religion of peace and amity and not only is not indifferent against topics related to war, goals, fundamentals and principles, but also by having historical backgrounds belongs to 14 centuries ago from performance of Prophet Mohammad and Saint Imams, it is possible to find out that according to specific time and location of those ages, they were progressive in this field and based on effective executive guarantee for observing law of war prisoners in practice (not just theoretical). In history of Islam there are abundant approaches that describe humanitarian behavior of Prophet Mohammad against prisoners of war; The main question of this research is that "What was status of law of prisoners of war during Prophet Mohammad"? The response to this question is that religious teachings of Islam in the field of observing law of prisoners of war in theoretical point of view and approach of Prophet Mohammad was clearly described and ideological fundamentals of humanitarian law in theory and practice were obvious in approach of Prophet Mohammad and instances including: Humanitarian behavior with prisoners of war, freedom of performing religious ceremonies, freedom of work (not obligation), right of food, health, clothes and suitable residence had faith and religious background with divine and afterlife motivations that clearly reveals the status of prisoners of war during that time. In the present research it is benefit from descriptive- analytical research methodology.

    Keywords: Islamic Humanitarian Law, Goodness Right, prisoner of war, The Right Of prisoners of War, The rule Of separation
  • MohamadReza Panahi Shahri *, Asgar Arabian Pages 31-47

    The constitution is in fact the foundation of a country and the basic fundamental basis for regulating and controlling the relations between government organizations and government relations with the people and the people with each other within the framework of conventional political culture. Regarding any constitution, two basic components are decisive important: One is the unchangeable principles of the constitution, which are mainly related to the structure of the national government, the political regime and the fundamental rights of the citizens, ; and the other is the revision of the constitution according to the variable needs of different generations. There is no doubt that the first component, i.e. immutable laws can violate the second component, which includes some principles of fundamental rights, such as the right to self-determination but in this research, after considering various aspects of the first component, it is concluded that the validity and continuity of these principles will strengthen, maintain and consolidate democracy and protect the rights of citizens.

    Keywords: the people, the constitution, the immutable principles, fundamental rights, Democracy
  • Hossein Foroughiniya *, Rashid Enayat Tabar, Ashraf Khodadady Pages 49-74
    The right to economic development is based on the principle of exchange and cooperation between countries, and in the form of international documents, world governments have pledged to cooperate with each other in solving issues related to economic, social and cultural affairs or development in general. While the establishment and application of unilateral sanctions by some powerful countries against less developed countries is contrary to international rules, with the principle of interaction and cooperation of governments at the international level, which is one of the important principles and goals of the United Nations and other documents. Human rights are contradictory. In such a situation, the question that can be asked in this research is what is the nature of this type of cooperation and participation of governments regarding the right of economic development of other countries, especially regarding the right of peaceful nuclear development? The results of this research show that despite the claims of developed countries that there are no binding international rules or conventions regarding the commitment to cooperation and assistance to developing countries, considering that the right to development is one of the fundamental human values and in the form of The obligations of the charter are also stipulated in a general way, as long as the economic activities of the countries, including in the field of nuclear energy, do not pose a real threat to international and regional peace and security, they can be considered as positive and positive commitments from the development governments.
    Keywords: The right to economic development, Government Obligations, Nuclear sanctions, International Law, United Nations Charter
  • Hosein Alaee *, Reza Zarei Pages 75-96
    Following the ban on the principle of non-use of force, governments turned their attention to sanctions - economic coercive measures - as the main means of achieving their foreign policy goals. The desirability of the use of unilateral sanctions by countries now stems from the idea that it is a middle ground between diplomacy and the use of force, and is also a simple and peaceful tool for changing the behavior of governments The method of this research is descriptive and analytical and the method of collecting library and documentary information. The purpose of this research is to investigate economic sanctions with emphasis on its legitimacy from the aspect of human rights. The question is, what is the status of unilateral economic sanctions in terms of human rights documents? According to the investigations of this research, its findings show: (1) Unilateral sanctions are a violation of treaty, customary international law, as well as a violation of the rule of ius cogens. (2) Although in some cases the doctrine of international law in retaliation is invoked for the legitimacy of unilateral sanctions, these sanctions cannot be considered reciprocal action under the theory of international responsibility of the state. It must therefore be argued that unilateral sanctions are completely contrary to international law especially the fundamental documents of human rights.
    Keywords: Economic sanctions, International Law, Human rights, unilateral, prohibition of resorting to force
  • Hadimorad Piri, Ehsan Jafari Far *, MohammadSadegh Jalali Rad Pages 97-120

    America considers itself the defender of human rights and has justified its interventionist policies of the last few decades with titles such as the protection of human rights in the Middle East region. However, it seems that these interventionist policies in the Middle East region cannot be justified only by the Western narrative and the use of extensive propaganda to defend the correct interventionist actions because there are truths related to human rights violations in the Middle East by America that are not often said; Therefore, the need for a detailed examination and analysis of this category caused the present research to try to analyze the human rights situation in the Middle East in the light of American interventionist policies in the Middle East region from 2001 onwards with a more detailed analysis. The research is descriptive-analytical and collected with library documents.The research studies finally showed that the US interventionist policies have led to the strengthening of human rights violations in the Middle East. The findings indicate that the actions of the United States have resulted in many cases of human rights violations in the shadow of the spread of insecurity in the Middle East region, the flow of weapons, the deaths and displacement of millions of people, and the support of crimes against human rights by regional allies.

    Keywords: Human rights, Middle East, Security, terrorism, crisis
  • Ali Khodadoost, Masoud Motallebi *, Abdolreza Bay Pages 121-143
    This analytical article was written with the aim of explaining and representing the application of the principles contained in the Declaration of Islamic Human Rights in the immigration policies of the Islamic Republic of Iran towards Afghan immigrants. In this regard, the main question of the research focused on how the Iranian government acted towards Afghan immigrants in accordance with the principles contained in the Declaration of Islamic Human Rights, and whether the immigration policies of the Islamic Republic of Iran against these immigrants were against humanitarian and discriminatory standards or not. ? In terms of method by examining works and documents; the situation, social security, education, health, social security, work and employment and citizenship rights of Afghan immigrants in Iran have been studied and the policies of each area based on the twenty-five articles of the Islamic Declaration of Human Rights have been explained separately. The results and findings indicate that in the Islamic Republic of Iran, due to the neighborhood and the emphasis of the Holy Sharia, as well as thanks to the altruistic policies and humanitarian standards of the nation and the government under the doctrine of Islamic human rights, Afghan immigrants have access to education, health, insurance, employment, free movement in different areas and livelihood opportunities have been given which has caused their survival and prosperity. The performance of the Islamic Republic of Iran in this field has been approved by international human rights institutions and organizations.
    Keywords: Human Rights: Immigration, Afghan Immigrants, Social Cecurity