فهرست مطالب

مهندسی هوانوردی - سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مهندسی هوانوردی
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی قربانی، عدنان محمدی، محمدحسن جوارشکیان* صفحات 1-15

    در این پژوهش خانواده آسم در جریان های تقارن محوری تراکم پذیر، پایا، لزج و غیرلزج در یک کد بر مبنای روش حجم محدود و در یک شبکه با ساختار ذخیره سازی بی سازمان موردبررسی و مقایسه قرارگرفته اند. جریان های تقارن محوری با در نظر گرفتن اثرات سرعت جانبی می توانند مانند یک مسیله سه بعدی در صفحه طولی در نظر گرفته شوند که در آن صورت حجم محاسبات در مقایسه با محاسبات سه بعدی کاهش می یابد. جهت شناسایی روش های کارآمدتر در خانواده آسم به لحاظ پیش بینی دقیق ویژگی های میدان جریان دارای تقارن محوری، مهم ترین و جدیدترین اصلاحات این خانواده توسعه و در آزمایش های جریان تقارن محوری داخلی و خارجی، لزج و غیرلزج سرعت بالا همراه با موج ضربه ای، موردبررسی قرار گرفتند. لازم به ذکر است نکته بدیع این پژوهش ارزیابی و مقایسه انجام شده بر روی خانواده ی آسم در حل میدان جریان تراکم پذیر دارای تقارن محوری است که در تحقیقات پیشین کمتر موردتوجه بوده است. در بررسی های انجام شده معین می گردد که روش AUSM+M در برابر موج ضربه ای قوی در مقابل سایر روش های بررسی شده در این پژوهش بهتر عمل می کند و با توجه به اصلاحات صورت گرفته در این نواحی برخلاف روش های دیگر نوساناتی ندارد. همچنین مشخص می شود روش AUSM+M از نرخ سرعت همگرایی بهتری نسبت به دو طرح AUSM+ و SLAU بهره می برد. در جریان های لزج نیز روش AUSM+M نسبت به سایر طرح ها ازلحاظ لرزش در محل برخورد موج ضربه ای و تولید کمینه نرخ اتلاف انرژی جنبشی متمایز است.

    کلیدواژگان: طرح آسم، تقارن محوری، جریان لزج، جریان تراکم پذیر
  • امیر زارع*، میرابوالفضل مختاری صفحات 16-27
    در سال های اخیر، با توسعه فناوری پهباد در زمینه های مختلف از جمله صنایع نظامی، مخابرات، تحقیقات هواشناسی و جاسوسی و... ، مطالعات در مورد حرکت جمعی پهبادها مورد توجه دانشمندان مختلف قرارگرفته است. این نوشته با بهبود الگوریتم فلاکینگ الفتی صابر هدف هایی از جمله اطمینان از امنیت اطلاعات پهپادها، به حداکثر رساندن برد تشخیص گروه پهپاد و به حداقل رساندن برد ارتباطی را پیگیری می کند. الگوریتم کنترلی بهبود یافته می تواند به ردیابی کردن سرعت رهبر های مجازی توسط هر یک از عامل ها کمک کند. سپس مفهومی به نام دایره ارتباط مجازی برای کنترل قدرت ارتباطی هر پهپاد معرفی می شود تا از عدم برخورد و ارتباط پایدار اطمینان حاصل شود. پهپادهای متعدد می توانند رهبر مجازی را برای پرواز به صورت دسته ای ردیابی کنند و یک استراتژی کنترل مشارکتی توزیع شده را می توان به دست آورد. نتایج شبیه سازی در انتهای این نوشته اثر بخشی این الگوریتم برای سیستم گروهی پهبادها را به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: چندعاملی، پهباد، حرکت گروهی، کنترل توزیع شده
  • مصطفی مرادی، حمیدرضا ضرغامی* صفحات 28-39
    با توجه به اهمیت عوامل انسانی و شاخص های آنتروپومتریک در عملکرد خلبانان به ویژه در هواپیماهای نظامی، این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های آنتروپومتریک موثر بر عملکرد خلبانان در داخل کابین هواپیما انجام شده است. روش پژوهش بدین صورت است که ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و مرور گسترده پیشینه پژوهش، شاخص های اولیه آنتروپومتریک شناسایی و سپس با کمک روش توصیفی-پیمایشی مبتنی بر نظرات خبرگان پروازی و طب هوافضا به سنجش تاثیر و اولویت شاخص های شناسایی شده پرداخته می شود. ابزار تحلیل داده ها نرم افزار EXCEL و SPSS می باشد. با توجه به نرمال نبودن داده ها در بخش تحلیل استنباطی از آزمون های آماری ناپارامتریک (آزمون دوجمله ای) و برای بررسی تفاوت اولویت متغییرها از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج پژوهش شاخص ها و فاکتورهای مهم و اولویت دار این عرصه را مشخص کرد. بر این مبنا، شاخص های مهم و تاثیرگذار حیاتی به ترتیب اولویت عبارتند از: «وزن، ارتفاع شانه در حالت ایستاده، قد، ارتفاع چشم ایستاده، ارتفاع چشم نشسته، ارتفاع در حالت نشسسته، ارتفاع زانو در حالت نشسته و...». اولویت بندی شاخص ها می تواند ملاک ها و معیارهایی برای گزینش دانشجویان خلبانی در دانشگاه ها و مراکز آموزش خلبانی از سویی و از دیگر سو تخصیص خلبانان به هواپیماهای متناسب مورد استفاده قرار گیرد. همچنین توجه به شاخص های آنتروپومتریک می تواند در مراکز طراحی هواپیما (نظامی و کشوری) بهره برداری شود.
    کلیدواژگان: شاخص های آنتروپومتریک، خلبان، هواپیمای نظامی، کابین هواپیما
  • مهدی رمضانی زاده*، یونس پولادرنگ صفحات 40-54
    شکل روزنه جت به شدت روی اثربخشی خنک کاری لایه ای تیغه های توربین اثرگذار است. شکل روزنه باید به گونه ای طراحی شود که توزیع مناسبی از سیال خنک کننده روی سطح را ایجاد کند و نقاط داغ تشکیل نشود. در تحقیق حاضر، عملکرد خنک کاری طرح جدید هندسه روزنه لوبیایی شکل برای روزنه جت خنک کننده به طور تجربی با استفاده از روش دمانگاری مادون قرمز بررسی شده است. آزمایش ها در عدد رینولدز جریان اصلی 10000(بر اساس قطر معادل روزنه) روی صفحه آزمایش با زاویه تزریق جت نسبت به سطح 30 درجه انجام شده است. اندازه گیری ها در سرعت جریان اصلی 27 متر بر ثانیه و چهار نسبت دمش 4/0، 5/0، 7/0 و 8/0 صورت گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که هندسه روزنه شکل یافته لوبیایی شکل در مقایسه با روزنه استوانه ای، منجر به افزایش اثربخشی خنک کاری لایه ای می شود. لازم به ذکر است که بیش ترین اثربخشی خنک کاری در نسبت دمش 5/0 و کم ترین اثربخشی در نسبت دمش 4/0 حاصل می شود. با استفاده از روزنه لوبیایی شکل، اثربخشی خنک کاری لایه ای متوسط گیری شده کل ناحیه در نسبت دمش های مختلف بین 4/45 الی 4/207 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اثربخشی خنک کاری لایه ای، هندسه جدید روزنه جت، روزنه لوبیایی شکل، آزمایش تجربی، دمانگاری مادون قرمز
  • مجید توحیدلو، سید علی تقوی، گلاره ملکشاهی، سید محمدجواد رضوی* صفحات 55-66

    با نظر به حساسیت های عملیاتی پرنده های نظامی، اقدامات بازدارنده در طراحی هواپیما برای جلوگیری از تجمع بار ساکن در سطح هواپیما و یا تخلیه آن، بسیار ضروری و حایز اهمیت است. تاکنون روش های مختلفی برای مقابله با این اثرات مطرح و به کارگرفته شده اند که می توان به پوشش های آنتی استاتیک، پاشش شعله ای، استفاده از کامپوزیت های فیبرکربن و نانوکامپوزیت های تقویت شده با فلز در طراحی بدنه پرنده و تخلیه کننده های الکترواستاتیک اشاره نمود. هدف از این مقاله، بررسی، شبیه سازی و مقایسه اثر تخلیه الکترواستاتیک(ESD) در پرنده های نظامی با بدنه تمام فلز، تمام کامپوزیت و حالت ترکیب توامان چندین ساختار می باشد، که با تغییر جنس بدنه پرنده و اثرات آن ها، سطح میدان الکتریکی القایی، جریانات سطحی حاصل از شارش الکترواستاتیک و میدان های الکترومغناطیسی تشعشعی حاصل از حالت گذرای جریان های سطحی در بخش های مختلف پرنده نظامی از جمله: سیستم راداری، کابین و سیستم های الکترونیکی مخابراتی، مخزن سوخت داخلی و مخزن سوخت خارجی، بررسی و مقایسه خواهند شد.

    کلیدواژگان: بار استاتیک، تخلیه الکترواستاتیک، پرنده نظامی، کامپوزیت، تداخل فرکانس رادیویی
  • علی حبیب پور*، جواد شریفی قادری صفحات 67-75
    با پیشرفت های صنعتی صورت گرفته و اعمال بارهای دینامیکی با دامنه و فرکانس بالاتر، توجه بیشتر به مسیله خستگی در آلیاژهای فلزی ضروری است. در میان روش های غیرمخرب، روش نشر آوایی در سال های اخیر به روشی استاندارد و قابل اعتماد مبدل گشته است. با هدف پایش سازه ای به هنگام ملخ هواپیما که در قسمت هاب دچار ترک می شود، در این مقاله به بررسی و تعیین مشخصه های نشر آوایی در رشد ترک خستگی آلومینیوم 2025 پرداخته شده است. تحقیق قابل ارجاعی در فرکانس بارگذاری مدنظر این پژوهش برای این آلیاژ انجام نشده است. آزمایش های نشر آوایی در دو بخش آزمایش خستگی خمشی با هدف جوانه زنی ترک ناشی از خستگی در نمونه های آلومینیوم 2025 و آزمایش کشش با هدف رشد ترک خستگی انجام شده است. براساس اطلاعات نشر آوایی جمع آوری شده نمودارهای مختلفی رسم شد. در انتها به بررسی و مقایسه نمودارهای رسم شده و تحلیل نمودارها پرداخته شده است. با توجه به جنس فلز مورد استفاده و تحلیل نمودارهای رسم شده می توان روش نشر آوایی را روشی مناسب و قابل اعتماد برای تشخیص جوانه زنی و رشد ترک در آلومینیوم 2025 در ملخ هواپیماهایی که از این آلیاژ ساخته شده، معرفی کرد.
    کلیدواژگان: آزمایش خستگی خمشی، آزمایش کشش، آزمایش نشر آوایی، آلومینیوم 2025، شمارش ضرب آهنگ های نشر آوایی
  • مهسا قاسمی، هادی نوبهاری، حامد محمدکریمی* صفحات 76-90
    این پژوهش به مدل سازی ریاضی و کنترل مود لغزشی یک جستجوگر رول پیچ می پردازد. ابتدا مدل دینامیکی قاب های رول و پیچ جستجوگر به روش نیوتون اویلر استخراج شده است. اثر نامتقارنی جرمی و عدم تقارن ماتریس ممان اینرسی بر دینامیک جستجوگر نیز لحاظ شده است. دینامیک جستجوگر رول پیچ رفتار غیرخطی شدید دارد. همچنین، وجود نامعینی ها و اغتشاشات مدل نشده باعث ایجاد عدم قطعیت در مدل می‎شود. به منظور کنترل دینامیک غیرخطی جستجوگر و مقابله با عدم قطعیت های مدل سازی، یک کنترل کننده مود لغزشی انتگرالی دو ورودی دو خروجی طراحی شده است. در شبیه سازی، تابع تبدیل موتور هر دو قاب درونی و بیرونی و همچنین حد اشباع ولتاژ ورودی و جریان خروجی درنظر گرفته شده است. نتایج شبیه سازی عددی نشان می دهد که حلقه پایدارسازی در هر دو کانال رول و پیچ، عملکرد مناسبی دارد. همچنین، با بررسی عملکرد کنترل کننده طراحی شده در حضور عدم قطعیت جرمی قاب ها، مشاهده می شود که این کنترل کننده از مقاومت خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: جستجوگر رول-پیچ، انتقال دستگاه مختصات، کنترل مودلغزشی، حلقه پایدارسازی، حرکت سریع رول
  • محمد داورزنی*، عبدالعلی جلالی صفحات 91-112
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر اجرای خط مشی های ابلاغی بخش هوانوردی و حمل و نقل هوایی مبتنی بر قانون برنامه ی پنج ساله ی ششم توسعه کشور است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی است، از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی و از لحاظ نوع داده ها، کمی است. جامعه ی آماری مورد نظر در این تحقیق شامل 250 نفر از کارشناسان ستادی و عملیاتی سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران می باشند که براساس نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول نمونه گیری کوکران، 152 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. براساس بررسی مبانی نظری، پیشینه ی تحقیق، 19 شاخص در قالب 6 عامل(متغیر) به عنوان عوامل موثر بر اجرای خط مشی های مورد نظر احصا و در قالب پرسش نامه محقق ساخته به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات در میان جامعه ی آماری توزیع گردید. روایی محتوایی پرسش نامه توسط صاحب نظران و خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب بالای 0.7 برای تمام متغیرها تایید شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS ، SMART PLS و EXPERT CHOICE مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل اثرگذار به ترتیب اولویت عبارتند از سازمان مجری خط مشی ها، مجریان خط مشی ها، انواع کنش ها در اجرای خط مشی ها، ماهیت خط مشی ها، محیط اجرایی خط مشی ها و تدوین خط مشی های هوانوردی و حمل و نقل هوایی. همچنین این بررسی نشان داد بین عوامل موثر بر اجرای برنامه های مصوب(سازمان مجری خط مشی ها، مجریان خط مشی ها، انواع کنش ها در اجرای خط مشی ها، ماهیت خط مشی ها، محیط اجرایی خط مشی ها و تدوین خط مشی های هوانوردی) رابطه ی معناداری وجود دارد و این رابطه به صورت مستقیم و مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: هوانوردی، حمل و نقل هوایی، قانون برنامه پنج ساله ششم کشور، خط مشی
  • سعید عبداللهی خوشمردان، منوچهر منطقی*، عباس خمسه صفحات 113-131
    درحال حاضر مگاپروژه های پیچیده درکشور با مسایل و مشکلات فراوانی نظیر عدم موفقیت در دستیابی به اهداف مواجه هستند. این موضوع در مگاپروژه های طراحی و ساخت هواپیما که دارای شرایط خاص می باشند چشم گیرتر است. در خصوص عوامل موثر در مدیریت مگاپروژه ها مانند: فعالیتهای طراحی و مهندسی پیچیده، تعاملات پیچیده، مدیریت راهبردی و مدیریت فناوری، به صورت جامع بررسی نشده این تحقیق به شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر مدیریت مگاپروژه های پیچیده در صنعت طراحی و ساخت هواپیما پرداخته است. برای این منظور با مرور ادبیات تحقیق و کسب نظرات خبرگان حوزه صنعت هوایی بخصوص هواپیمای ایران 140 و هواپیمای 150 نفره، مولفه های مگاپروژه های هوایی کدگذاری اولیه و ابعاد و مقوله ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA2020 شناسایی شد. سپس متغیرهای شناسایی شده طی پرسشنامه از صاحبنظران مرتبط با پروژه های هوایی دسته بندی و با استفاده از نرم افزارSMARTPLS3 تایید اعتبار شد. مولفه ها با رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره تجزیه و تحلیل شبکه ای (ANP) با نرم افزار سوپردسیژن رتبه بندی شد. ابعاد اصلی در مدیریت مگاپروژه ها، دو بعد مهندسی سیستم و عوامل راهبری می باشد و 10 مولفه اصلی و 40 شاخص برای عوامل موثر بر مدیریت مگاپروژه های پیچیده طراحی و ساخت هواپیما شناسایی شد. در نهایت با توجه به نتایج حاصله، مدیریت راهبردی با وزن 144172/0 رتبه اول در بین مولفه ها و شاخص زیرساخت تست و آزمون قطعات و محصول با وزن02235/0 رتبه اول در بین شاخص شناسایی شد. در پایان نیز راهکارهایی جهت مدیریت هر چه بهتر مگاپروژه های پیچیده در صنعت هوایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی پروژه، مگاپروژه پیچیده، صنعت طراحی و ساخت هواپیما، تحلیل عاملی، تجزیه و تحلیل شبکه ای
  • مجتبی قمری زاده*، مرتضی ازدانش صفحات 132-143
    در حال حاضر پهپادها با طیف متنوعی از ماموریت ها در ارتش های جهان به کارگیری می شوند. با توجه به محاسن به کارگیری پهپادها، از این سامانه ها در ماموریت هایی همچون؛ شناسایی، هدف، مراقبت هوایی، ارتباطی، جنگ الکترونیک، آموزشی، رزمی، پشتیبانی، انتحاری، هواشناسی و فریب در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران استفاده می شوند. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، پرسش اصلی با عنوان؛ «راهکارهای ارتقاء مراقبت و شناسایی پهپادها در صحنه نبردهای آینده کدامند؟» مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل در قالب آزمون فریدمن، نشان داد که میانگین نمونه مورد بررسی به طور معناداری بزرگتر از میانگین فرضی و مورد انتظار جامعه می باشد. همچنین راهکارهای کشف و شناسایی در جهت ارتقاء مراقبت و شناسایی پهپادها در نبرد آینده و فرایند مراقبت هوایی پهپادهای شناسایی رزم در صحنه نبردهای آینده مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق این نتایج حاصل شده است که استفاده از شبکه سازی عملیات پهپادها و امکان اجرای عملیات شبکه محور و در نتیجه تمرکز پرواز پهپادها در نقاط فعالیت دشمن و کشف به موقع در هر ساعتی از شبانه روز مهمترین راهکار برای ارتقاء مراقبت و شناسایی پهپادها در نبردهای آینده است. همچنین استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین با مداومت بالا، دارای لینک مخابراتی ایمن و پایدار در سقف ارتفاع پروازی مختلف و در مناطق پروازی مختلف جهت گشت زنی و جستجوی اهداف مورد نظر مهمترین راهکار برای حصول مطلوب فرایند مراقبت هوایی پهپادهای شناسایی رزمی در نبردهای آینده است.
    کلیدواژگان: مراقبت، شناسایی، پهپاد، نبردهای آینده
  • پریسا باباصفری، روح الله خوشخو*، حمزه اشراقی صفحات 144-153
    در دودهه گذشته، استفاده از محرک های پلاسمایی به عنوان یک فناوری نوین در عرصه هوافضا ظهور یافته است. یک نمونه از عملگرهای پلاسما، عملگرهای پلاسمای کرونا می باشد که در آن، تخلیه کرونا به وسیله یک الکترود دارای ولتاژ بالا با شعاع انحنای کوچک به عنوان ساطع کننده و الکترود دیگر به عنوان جمع کننده که در فاصله معینی از یکدیگر قرار دارند، ایجاد میشود و منجر به تولید باد یونی می گردد. در این تحقیق، به بررسی تجربی تاثیر دو آرایش بهینه شده برای اندازه گیری نیروی پیشران در کرونای مثبت و منفی پرداخته شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که عملگر کرونا می تواند باعث ایجاد نیروی پیشران شود و میزان نیروی پیشران به طور مستقیم با میزان ولتاژ در ارتباط است. رابطه بین تغییرات ولتاژ با نیروی پیشران به صورت تقریبا خطی می باشد و افزایش ولتاژ باعث رشد بیشتر نیروی پیشران، توان مصرفی و جریان الکتریکی می شود. در هر دو آرایش، میزان نیروی پیشران و توان الکتریکی مصرفی در کرونای منفی از کرونای مثبت بیشتر است. در نهایت می توان نتیجه گرفت، تعداد عملگرهای پلاسما در آرایش اول از آرایش دوم بیشتر است، این امر منجر به افزایش نیروی پیشران و میزان توان الکتریکی در آرایش اول نسبت به آرایش دوم می شود
    کلیدواژگان: عملگر پلاسمای کرونا، بررسی تجربی، نیروی پیشرانش، باد یونی
  • امیرحسین نصرتی ملکجهان، علی حسین زاده کاشان*، بختیار استادی صفحات 154-180
    از زمانی که انسان شروع به پرواز و ساخت هواپیماهای مختلف کرده است، حوادث و سوانح بوقوع پیوسته، همواره صدمات و خسارات جبران ناپذیری به دنبال داشته اند. بنابراین امروزه، فعالین صنعت هوانوردی به خصوص شرکت های حمل مسافر با صرف منابع زیاد، به صورت مداوم به دنبال حداکثر نگه داشتن سطح ایمنی فعالیت خود و کاهش نرخ بروز این وقایع هستند. در این پژوهش، با تحلیل گزارشات و اطلاعات در دسترس برای 46 مورد حادثه و سانحه وخیم هوانوردی غیرنظامی ایران در بازه سال های 1358 تا 1400، پس از انجام ارزیابی های آماری-تحلیلی، با استفاده از تکنیک های تجزیه و تحلیل حالات و اثرات خرابی و تصمیم گیری چند شاخصه، به بررسی عوامل دخیل در آن ها مانند خطاها و خرابی ها پرداخته می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل پنلی از خبرگان و متخصصین حوزه هوانوردی و سوانح هوایی بوده و برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شده است. برطبق نتایج تحقیق، عامل انسانی مهم ترین عامل دخیل، هواپیمای فوکر 100 درگیرترین نوع هواپیما و خلبانان با سن و تجربه کمتر، مستعدترین عوامل در بروز این وقایع بوده اند. همچنین خرابی در ارابه فرود و موتور و همچنین، خطای خلبان به موجب عدم پیروی از دستورالعمل ها به عنوان مهم ترین حالات خطا و خرابی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: حوادث و سوانح وخیم هوانوردی، ایمنی، تجزیه و تحلیل حالات و اثرات خرابی، تصمیم گیری چند شاخصه
|
  • Ali Ghorbani, Adnan Mohammadi, Mohammad Hassan Djavareshkian * Pages 1-15

    This research explores and compares the AUSM scheme family based on compressible, steady, viscous, and inviscid axisymmetric flows in a finite-volume method-based and unstructured data storage grids code. When the effects of side-velocity are taken into account, axisymmetric flows can be considered a three-dimensional problem in the longitudinal plane; as a result, there is a considerably decreased number of computations required compared to computations in three dimensions. The most important and latest modifications of the AUSM-family were developed to identify more efficient methods in the AUSM- family in terms of accurate prediction of the axisymmetric flow field in internal and external axisymmetric flows, viscous (inviscid), and high-speed flows with shock waves characteristics. The novelty of this investigation is the assessment and comparison done on the AUSM-family in resolving the compressible axisymmetric flow field, which has received less attention in prior studies. The studies determined that the AUSM+M method performs better against a strong shock wave than other methods investigated in this research. According to the modifications made in this scheme, unlike other methods, there are no wiggles in the regions mentioned earlier. Furthermore, it is discovered that the AUSM+M method had a higher rate of convergence than the AUSM+ and SLAU approaches. In addition, the AUSM+M scheme is distinctive from other techniques in viscous flows because it produces the minimum kinetic energy dissipation rate and fewer shock anomalies in the shock wave region.

    Keywords: AUSM Scheme, Axisymmetric, viscous flow, Compressible Flow
  • Amir Zare *, S.Abolfazl Mokhtari Pages 16-27
    In recent years, with the development of Unmanned aerial vehicle (UAV) technology in various fields such as military industry, telecommunications, meteorological research and espionage and etc. studies on the mass movement of UAVs have attracted the attention of various scientists. This article pursues objectives such as ensuring the information security of UAV groups, maximizing the UAV group detection range, and minimizing the communication range by improving the Olfati Saber’s flocking algorithm. An improved control algorithm can help track the speed of virtual leaders by each agent. Then we introduce a concept called virtual communication circle to control the communication power of each UAV to ensure no collisions and stable communication. Multiple UAVs can track the virtual leader for batch flight, and a distributed participatory control strategy can be achieved. The simulation results at the end of this paper show the effectiveness of this algorithm for the group system of UAVs.
    Keywords: Multi-agent, UAV, group movement, Distributed control
  • Mostafa Moradi, Hamid Reza Zarghami * Pages 28-39
    Regarding the importance and critical effect of human factors and anthropometric characteristics on pilot's performance, especially in military area, the purpose of this research is identifying and detecting priority of critical anthropometrics’ factors affecting performance of pilots in aircraft cockpit. Research method is based on comprehensive literature review in first step, then identified factors will be evaluated based on recommendations of flight experts. Analyzing of gathered data has been done using descriptive and inferential statistics using EXCEL and SPSS software. As collected data aren't normal, non-Para metric’s statistical tests were used for analyzing data. The results will be clarified more critical factors that can be used for evaluating flight military and civil candidates in educational centers of flight and Shahid Sattari Aeronautical university of science and Technology. Also, research and development centers which work in design of cockpit of military and civil aircrafts can used from the result of this research for more effective design.
    Keywords: Anthropometric Characteristics, pilot, Military Aircraft, Aircraft cockpit
  • Mehdi Ramezani Zadeh *, Youness Poladrang Pages 40-54
    Shape of the jet hole highly affects the film cooling effectiveness of the gas turbine blades, which must be designed in such a way that creates proper distribution of the coolant over the surface to remove the hot spots. The present study investigates the cooling performance of the novel Bean-shaped hole geometry design for the jet hole experimentally using an infrared thermography method. The tests are performed at the main flow Reynolds number of 10,000 (based on the hole equivalent diameter) over a test plate at injection angle of 30 degrees relative to the surface. The measurements were carried out at the mainstream speed of 27 m/s and four blowing ratios of, 0.4, 0.5, 0.7 and 0.8. The obtained results show that the geometry of the Bean-shaped holes lead to an increase in the film cooling effectiveness in comparison to the cylindrical holes. The highest cooling effectiveness is obtained at blowing ratio of 0.5 and the lowest effectiveness is obtained over the surface at blowing ratio of 0.4. In the case of Bean-shaped hole geometry, the full area averaged cooling effectiveness increases by 45.4% to 207.4%.
    Keywords: Film cooling effectiveness, Jet hole novel geometry, Bean-shaped hole, Experimental test, Infrared Thermography
  • Majid Tohidlo, Seyed Ali Taghavi, Gelareh Malekshahi, Seyed Mohammad Javad Razavi * Pages 55-66

    Operational sensitivities of military air craft, deterrent measures in aircraft design to prevent the accumulation of static charge on the surface of the aircraft or Electrostatic Discharge, is very necessary and important. These include antistatic coatings, flame spraying, the use of carbon fiber composites and nanocomposites in aircraft fuselage design, and electrostatic dischargers. The aim of this study was to investigate, simulate and compare the effect of electrostatic discharge (ESD) in military aircraft with all-metal, all-composite body and the combined state of several structures. In this paper, by selecting the military Aircraft body of composite, metal and combined mode, the effects and surface of induced electric field, surface currents due to electrostatic flux and Radiation electromagnetic fields from the transient state of surface current will be compared and examined in different parts of the military air craft, including: radar system, cabin and electronic telecommunication systems, internal and external fuel tank.

    Keywords: Static charge, Electrostatic discharge, Military Aircraft, Composite, Radio frequency interference
  • Ali Habibpour *, Javad Sharifi Ghaderi Pages 67-75
    Due to industrial advances and the application of more dynamic loads, it is necessary to pay more attention to the fatigue issue. Among non-destructive methods, the acoustic emission method has become a standard and reliable method in recent years.With the aim of online structural monitoring of the aircraft propeller that undergoes cracks in the hub part, this article investigates and determines the characteristics of acoustic emission in the growth of aluminum 2025 fatigue crack. Referable research on the loading frequency considered in this research has not been conducted for this alloy. In this project, the characteristics of acoustic emission in the fatigue crack growth of aluminum alloy 2025 for online structural monitoring have been investigated and determined. Acoustic emission tests have been performed in two parts: bending fatigue test with the aim of initiation of fatigue cracks in aluminum alloy 2025 specimens and following tensile tests with the aim of growth of fatigue cracks. According to the received acoustic emission information, various diagrams are plotted. Analyzing the results from online acoustic emission monitoring showed, the acoustic emission method can be considered as a suitable and reliable technique for detecting crack initiation and crack growth in aluminum alloy 2025.
    Keywords: Bending Fatigue Test, Tensile test, Acoustic Emission Test, Aluminum Alloy 2025, Acoustic Emission Counts
  • Mahsa Ghasemi, Hadi Nobahari, Hamed Mohammadkarimi * Pages 76-90
    In this paper, mathematical modeling and sliding mode control of a roll-pitch seeker is provided. First, the dynamic model of the roll and pitch frames is obtained by the Newton-Euler equations of motion. The effect of mass asymmetry and the asymmetry of the moment of inertia matrix on the dynamics of the seeker is also considered. The dynamics of the roll-pitch seeker are hardly nonlinear. Also, the presence of unmodified uncertainties and perturbations causes uncertainty in the model. To control the nonlinear dynamics of the seeker and to deal with the uncertainties, a two-input two-output integrated sliding mode controller is designed. The motor transfer functions of the inner and outer frames and the input voltage and output current saturation limits are also considered in the simulation. Numerical simulation results show that the stabilization loop has good performance in both roll and pitch channels. Also, by examining the performance of the designed controller in the presence of mass uncertainty of the frames, it is shown that the controller has good robustness.
    Keywords: Roll-Pitch seeker, Coordinate Transformation, Sliding mode control, Stabilization Loop, Rapid roll motion
  • Mohammad Davarzani *, Abdelali Jalali Pages 91-112
    The aim of the current research is to investigate the effective factors on the implementation of the announced policies of the aviation and air transportation sectors based on the law of the 6th five-year development plan of the country. The research method is practical in terms of purpose, descriptive-survey in terms of data collection method and quantitative in terms of data type. The intended statistical population in this research includes 250 staff and operational experts of the Civil Aviation Organization and the Airports and the Iran Airports Company, and based on simple random sampling and Cochran's sampling formula, 152 of them were selected as a sample. Based on the review of theoretical foundations, literature, 19 indicators in the form of 6 variables as effective factors on the implementation of the desired statistical policies and a researcher-made questionnaire for collecting the required data were distributed among the population. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability using Cronbach's alpha coefficient and a coefficient above 0.7 for all variables. The data was analyzed using SPSS, SMART PLS and EXPERT CHOICE software’s. The findings have shown that the effective factors, in order of priority, are the organization implementing the policies, the policy executors, the types of actions in the execution of the policies, the nature of the policies, the implementation environment of the policies, the codification of the aviation policies and air transport. These results are significant at the alpha level of 0.05.
    Keywords: aviation, Air Transportation, 6th five-year development plan, Policy
  • Saeed Abdollahi Khoshmardan, Manteghi Manouchehr *, Abbas Khamseh Pages 113-131
    Currently, complex megaprojects in the country facing many problems such as failure to achieve goals. This issue is more noticeable in the megaprojects of aircraft design and construction, Regarding the effective factors in the management of megaprojects, such as: complex design and engineering activities, complex interactions, strategic management and technology management, which have not been comprehensively investigated, this research has identified and ranked the factors effective in the management of complex megaprojects in the aircraft industry. For this purpose, by reviewing the research literature and obtaining the opinions of aviation industry experts, especially Iran 140 plane and 150 plane, the components of aviation megaprojects were identified by primary coding, dimensions and categories using MAXQDA2020 software. Then, the variables identified through the questionnaire from the experts related to air projects were categorized and validated using SMARTPLS3 software. The components were ranked by the multi-criteria decision-making approach of network analysis (ANP) with SuperDecision software. The main dimensions in the management of megaprojects are the two dimensions of system engineering and management factors, and 10 main components and 40 indicators were identified for the factors affecting the management of complex megaprojects of aviation industry. Finally, according to the results, strategic management with a weight of 0.144172 ranked first among the components and the infrastructure index of testing and testing parts and products with a weight of 0.02235 was identified as the first among the indicators. At the end, solutions were presented for the best possible management of complex megaprojects in the aviation industry.
    Keywords: Project evaluation, complex mega-project, aircraft design, construction industry, Factor analysis, Network analysis
  • Mojtaba Ghamarizadeh *, Morteza Azdanesh Pages 132-143
    UAVs are used in the armies of the world with variety of missions. Considering the merits of using drones, these systems are used in missions such as; Identification, target, air surveillance, communication, electronic warfare, training, combat, support, suicide, meteorology and deception are used in the armies of the Islamic Republic of Iran. In this research, using SPSS statistical software, the main question titled; "What are the solutions to improve surveillance and identification of drones in future battles?" has been analyzed. The results in form of Friedman's test showed that the average of the examined sample is significantly greater than the hypothetical and expected average of the society. Also, detection and identification solutions to improve the monitoring and identification of UAVs in the future battle and the process of aerial surveillance of combat reconnaissance UAVs in the scene of future battles have been examined. In this research, these results have been obtained that the use of UAV operations networking and the possibility of implementing network-oriented operations and as a result, the concentration of UAV flights in the areas of enemy activity and timely detection at any time is the most important strategy to improve the care and identification of UAVs in battles. the use of UAV with high endurance, safe and stable telecommunication link at different altitudes and in different flight areas for cruise and searching flight for the desired targets is the most important solution for achieving the desired air surveillance process of combat and reconnaissance drones in future battles.
    Keywords: Surveillance, reconnaissance, UAV, future battle
  • Parisa Babasafari, Roohollah Khoshkhoo *, Hamzeh Eshraghi Pages 144-153
    In the last two decades, the use of plasma actuators has emerged as a new technology in the aerospace field. An example of plasma actuator is corona plasma actuators, in which corona discharge is created by a high-voltage electrode with a small radius of curvature as an emitter and another electrode as a collector, which are located at a certain distance from each other and leads to the production of ion wind. In this research, the effect of two optimized arrangements for measuring the driving force in positive and negative corona has been investigated experimentally. The results of the research show that the corona actuator can create thrust and the amount of thrust is directly related to the amount of voltage. The relationship between voltage changes and thrust is almost linear and the increase in voltage causes more growth in thrust, electric power and electric current. In both arrangements, the amount of thrust and electrical power in the negative corona is more than the positive corona. Finally, it can be concluded that as the number of plasma actuators in the first arrangement is more than the second arrangement, this leads to an increase in the thrust and the amount of electric power in the first arrangement compared to the second arrangement.
    Keywords: Corona Plasma Actuator, Experimental Survey, Thrust, Ionic Wind
  • Amirhosein Nosrati Malekjahan, Ali Husseinzadeh Kashan *, Bakhtiar Ostadi Pages 154-180
    Since humans have begun to fly and construct various aircraft, the occurred accidents and incidents ‎have always resulted in irreparable injuries and damages. Therefore, today, aviators especially airlines ‎continuously trying to maintain the maximum level of safety and reduce the rate of accidents by ‎spending resources. In this research, by analyzing the available reports and information for 46 accidents ‎and serious incidents in Iran's civil aviation between 1979 and 2021, first, a statistical-analytical ‎evaluation is performed, then influential factors like failures and errors in these occurrences are analyzed ‎by using failure mode and effects analysis and multi-attribute decision making. The statistical population of this research includes a panel of experts and experts in the field of aviation and air accidents, and a questionnaire was used to collect the required information. According to findings, ‎human is the most important factor, Fokker100 is the most engaged aircraft and pilots with low ages and ‎experiences are the most vulnerable factors in mentioned occurrences; in addition, failures in landing ‎system and engines and also the pilot error in not following the structures were the most important ‎factors.‎
    Keywords: Aviation accident, serious incident, safety, Failure modes, Effects Analysis, multi-attribute ‎decision making