فهرست مطالب

Journal of Innovation Management and Organizational Behavior
Volume:2 Issue: 4, 2023

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مهدی رحمانی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    تعهد سازمانی در مدیریت و ادبیات علوم رفتاری، عامل مهمی در روابط بین سازمان ها و افراد است، هدف از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی تعهد سازمانی کتابداران کتابخانه های شهر تهران بر اساس 4 شاخصه مشارکت و روحیه کارگروهی، وجدان کاری، ارزش ها، انضباط اداری، مالی و اجتماعی صورت گرفت.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های پیمایشی بود. در پژوهش حاضر داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد و مصاحبه گردآوری شد. جامعه آماری شامل کلیه کتابداران کتابخانه های دانشگاهی و عمومی شهر تهران به تعداد 780 نفر بود. در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران تعداد 257 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. همچنین در شیوه مصاحبه از تکنیک گلوله برفی برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مولفه مشارکت عمومی مهم ترین مولفه ای است که در بحث تعهد سازمانی کتابداران کتابخانه های شهر تهران مطرح است. و مولفه های عدالت محوری و مسیولیت پذیری در رتبه های بعدی قرار دارند. همچنین نتایج نشان داد که کتابدارن کتابخانه های ایران به ترتیب در شاخصه مشارکت و روحیه گروهی در رتبه اول شاخصه وجدان کاری در رتبه دوم، شاخصه انظباط اداری، مالی و اجتماعی در رتبه سوم و شاخصه ارزش ها در رتبه چهارم قرار دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که میزان پایبندی به تعهد سازمانی در کتابخانه های دانشگاهی و کتابخانه های عمومی با هم تفاوت معناداری ندارند ولی وضعیت کارکنان کتابخانه های دانشگاهی کمی بهتر از کارکنان کتابخانه های عمومی است.

    نتیجه گیری

    ناگفته پیداست که هدف نهایی ارزیابی عملکرد در هر حوزه ای، مبادله اطلاعات بین ارزیاب و کارکنان در جهت جلوگیری از عملکرد نامطلوب و اصلاح آن و تشویق عملکرد مطلوب کارکنان است. به این منظور باید در طی جلسه ارزیابی دقت نمود تا در جهت نتیجه گیری از مباحث حرکت شود.

    کلیدواژگان: علوم رفتاری، مدیریت، تعهد سازمانی، کتابداران کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های عمومی
  • سید مهدی طباطبایی*، منصور عظمتی، اعظم نجفعلی زاده صفحات 13-22
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه در خودکارآمدی و اشتیاق کاری کارکنان بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کارکنان بانک های منطقه 5 شهر تهران بود. از میان این افراد بر اساس جدول مورگان 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ (فرم کوتاه)، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و پرسشنامه اشتیاق شغلی سالونا و شوفلی (2001) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که اشتیاق شغلی با حوزه های بریدگی و طرد، خودگردانی مختل و محدودیت مختل رابطه همبستگی منفی وجود دارد و در سطح 01/0 < P معنادار است. در مقابل، رابطه بین اشتیاق شغلی با حوزه های دیگرجهت مندی و گوش به زندگی معنادار نیست. همچنین، رابطه همبستگی میان خودکارآمدی با حوزه های خودگردانی مختل، دیگرجهت مندی و محدودیت مختل منفی و در سطح 01/0 < P معنادار است. در حالی که رابطه خوکارآمدی با حوزه های گوش به زنگی و بریدگی و طرد معنادار نیست.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که اشتیاق شغلی با سه حوزه بریدگی و طرد، خودگردانی مختل و محدودیت مختل همبستگی منفی معنادار دارد اما رابطه آن با دو حوزه دیگر معنادار نیست. همچنین خودکارآمدی با سه حوزه خودگردانی مختل، محدودیت مختل و دیگرجهت مندی همبستگی معنادار منفی دارد. این در حالی است که رابطه خودکارآمدی با دو حوزه دیگر یعنی گوش به زنگی و بریدگی و طرد معنادار نیست.

    کلیدواژگان: طرحواره، طرحواره های ناسازگار اولیه، خودکارآمدی، اشتیاق کاری
  • بهمن جوادیان، بهرام مهدوی مطلق، احسان دانایی، حکیمه وجدانی فر، سید علی عدالتی نسب* صفحات 23-43
    زمینه و هدف

    امروزه روند جدیدی در سازمان ها آغاز شده و کار در سازمان ها معنای جدیدی پیدا کرده است. سازمان هایی که کیفیت زندگی کاری مطلوبی به کارکنان خود ارایه می دهند، از شاخص مطلوبی در جذب و حفظ کارکنان برخوردار هستند. بنابراین کیفیت زندگی کاری کارکنان کلید موفقیت هر سازمان است که موجب افزایش رضایت کارکنان، تقویت یادگیری و انعطاف پذیری آنان در محیط در حال تغییر می گردد. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی با کیفیت زندگی کاری ازطریق میانجیگری حمایت اجتماعی ادراک شده بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود.جامعه آماری این پژوهش را کلیه آموزگاران و دبیران شاغل در آموزش و پرورش شهرستان بویراحمد تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 450 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی زیمن و همکارانش (1988) ، ویژگی های شخصیتی (NEO)، بهزیستی روانشناختی ریف (1989)، کیفیت زندگی کاری والتون (2003) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مسیرهای مستقیم صفات شخصیت، بهزیستی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده به کیفیت زندگی کاری و همچنین صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی به حمایت اجتماعی ادراک شده از لحاظ آماری معنی دار بودند.

    نتایج

    نتایج نشان داد رابطه غیرمستقیم صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده با کیفیت زندگی کاری معنی دار بودند. در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد که به نظر می رسد کیفیت زندگی کاری از عوامل بسیاری از جمله صفات شخصیت، بهزیستی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیت، بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی کاری، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • حسین دولت دوست*، مهسا جوادیان، علی مراد جهانبخش، مرتضی اصغری، کیامرث نامجو صفحات 44-60
    زمینه و هدف

    امروزه روند جدیدی در سازمان ها آغاز شده و کار در سازمان ها معنای جدیدی پیدا کرده است. سازمان هایی که کیفیت زندگی کاری مطلوبی به کارکنان خود ارایه می دهند، از شاخص مطلوبی در جذب و حفظ کارکنان برخوردار هستند. بنابراین کیفیت زندگی کاری کارکنان کلید موفقیت هر سازمان است که موجب افزایش رضایت کارکنان، تقویت یادگیری و انعطاف پذیری آنان در محیط در حال تغییر می گردد. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه علی صفات شخصیت و استرس شغلی با کیفیت زندگی کاری از طریق میانجیگری دلبستگی شغلی بود.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه آموزگاران و دبیران شاغل در آموزش و پرورش منطقه لوداب (شهرستان بویراحمد) در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش 250 نفر از آموزگاران و دبیران بود، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، استرس شغلی دیویس و همکاران (1991)، صفات شخصیت نیو (کاستا و مک کری، 1985)، و دلبستگی شغلی ادواردز و کلیپاتریک (1984) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که، مسیرهای مستقیم صفات شخصیت و استرس شغلی و دلبستگی شغلی با کیفیت زندگی کاری و مسیرهای مستقیم صفات شخصیت و استرس شغلی با دلبستگی شغلی از لحاظ آماری معنی دار بود. از سوی دیگر، نتایج نشان داد مسیرهای غیرمستقیم صفات شخصیت و استرس شغلی از طریق دلبستگی شغلی با کیفیت زندگی کاری معنی دار بودند.

    نتیجه گیری

    بطور کلی چنین می توان نتیجه گرفت که صفات شخصیت و استرس شغلی با کیفیت زندگی کاری از طریق میانجیگری دلبستگی شغلی در آموزگاران و دبیران رابطه معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، صفات شخصیت، دلبستگی شغلی. استرس شغلی
  • فروغ رمضان نیا، صغری افکانه*، حسنعلی آقاجانی، علیرضا چناری صفحات 61-73
    زمینه و هدف

    در محیط کسب و کار امروزه، مبنای مزیت رقابتی از کیفیت به نوآوری تغییر یافته است، نوآوری برای شرکتها امکان انطباق سریع با تغییرات فراهم می آورد و در یافتن محصولات و بازارهای جدید به شرکت کمک می کند. در دنیای رقابتی کنونی، بقای سازمان ها مستلزم توجه ویژه به مقوله فرهنگ نوآورانه سازمانی است. مقاله حاضر با هدف شناسایی الگوهای فرهنگ نوآورانه سازمانی، سبک رهبری تحول گرا و کیفیت زندگی کاری بوده است و از حیث هدف، توسعه ای است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر کیفی و جامعه آماری شامل اساتید واحدهای دانشگاهی و مدیران دانشگاه های آزاد مازندران روش نمونه گیری تحقیق حاضر گلوله برفی بود. از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد و با 20 نفر خبره در این حوزه مصاحبه شد. جهت تحلیل داده ها در این پژوهش از استراتژی تحلیل مضمون و تکنیک شش مرحله ای کلارک و براون (2006) و نرم افزار MAXQDA استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد در مضمون اصلی فرهنگ نوآورانه چهار مضمون سازمان دهنده اثرات نوآوری، یادگیری سازمانی، توسعه فردی کارکنان و میل و گرایش به نوآوری به دست آمد؛ در مضمون اصلی رهبری تحول گرا دو مضمون سازمان دهنده ملاحضات فردی، ترغیب ذهنی و در مضمون اصلی کیفیت زندگی کاری نیز سه مضمون سازمان دهنده ماهیت شغلی، امنیت و روابط شغلی و حقوق و مزایا به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتیجتا توجه به عوامل استخراج شده و سیاست گذاری به جهت توسعه و بهینه سازی بهره برداری از منابع مالی و اقتصادی برای افزایش توان پایداری و رقابتی دانشگاه و بهبود و اصلاح روش های ارایه خدمت و و راهکارها و پیشنهادهایی در راستای مطلوبیت آنها به مدیران و متولیان امر توصیه شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ نوآورانه سازمانی، سبک رهبری تحول گرا، کیفیت زندگی کاری
|
  • Mehdi Rahmani * Pages 1-12
    Purpose and background

    Organizational commitment in management and behavioral science literature is an important factor in the relationships between organizations and individuals. The purpose of this research is to identify and evaluate the organizational commitment of librarians in libraries in Tehran based on 4 indicators of participation and teamwork spirit, conscientiousness, values, and administrative discipline. Financial and social took place.

    Research method

    The current research was applied in terms of purpose and survey research in terms of method. In the present study, data were collected using standard questionnaires and interviews. The statistical population included all librarians of academic and public libraries in Tehran, numbering 780 people. In this research, using Cochran's formula, 257 people were selected as a sample population. Also, the snowball technique was used in the interview method to collect data.

    Findings

    The results of the research showed that the public participation component is the most important component in the discussion of the organizational commitment of librarians in libraries in Tehran. And the components of central justice and responsibility are in the next ranks. Also, the results showed that the librarians of Iranian libraries are in the first rank in the index of participation and group spirit, the index of work conscience is in the second rank, and the index of administrative, financial and social discipline is in the rank of The third and the index of values are in the fourth place. Also, the results of the research showed that the level of adherence to organizational commitment in academic libraries and public libraries is not significantly different, but the condition of university library employees is slightly better than public library employees.

    Conclusion

    It goes without saying that the ultimate goal of performance evaluation in any field is the exchange of information between the evaluator and the employees in order to prevent and correct undesirable performance and encourage the desired performance of employees. For this purpose, care should be taken during the evaluation session to move towards the conclusion of the topics.

    Keywords: Behavioral Sciences, Management, organizational commitment, university library librarians, Public libraries
  • Seyed Mehdi Tabatabaeifar *, Mansoor Azemati, Azam Najafalizadeh Pages 13-22
    Background & Purpose

    The purpose of the present study was to investigate therelationship between initially incompatible schemas in self-efficacy and the workenthusiasm of employees.

    Methodology

    The current research is applied in terms ofpurpose and correlational in terms of method. The statistical population of the presentstudy consisted of employees of banks in the 5th district of Tehran. Among thesepeople, 100 people were selected as a statistical sample based on Morgan's table. Aquestionnaire was used to collect data. The research tools included Yang's maladaptiveschemas questionnaire (short form), Scherer et al.'s (1982) self-efficacy questionnaire,and Salona and Shoufeli's (2001) job enthusiasm questionnaire. The collected data wereanalyzed using SPSS software and Pearson's correlation coefficient for statisticalanalysis.

    Results

    The findings show a negative correlation between job passion andrejection, poor self-management, and impaired limitation, which is significant at the P< 0.01 level. On the other hand, the relationship between job passion and other areas oforientation and listening to live is insignificant. Also, the correlation between self-efficacy and impaired self-management, other orientation, and impaired limitation isnegative and significant at the P < 0.01 level. At the same time, the relationship of self-efficacy with the domains of tinnitus, cutting, and rejection is not significant.

    Conclusion

    The statistical analysis of the data showed that job enthusiasm has asignificant negative correlation with the three areas of cut and rejection, impaired self-management, and impaired limitation, but its relationship with the other two areas isnot significant. Also, self-efficacy has a significant negative correlation with impairedself-management, impaired limitation, and orientation toward others. This is eventhough the relationship between self-efficacy and the other two domains, i.e., listeningto the bell and cutting and rejecting, is insignificant.

    Keywords: schema, early maladaptive schemas, self-efficacy, Work Motivation
  • Bahman Javadyan, Bahram Mahdavimotlagh, Ehsan Danayi, Hakimeh Vodjanifar, Seyed Ali Edalatinasab * Pages 23-43
    Background and purpose

    Today, a new process has started in organizations, and work in organizations has gained a new meaning. Organizations that offer a good quality of work life to their employees have a good index in attracting and retaining employees; Therefore, the quality of employees' work life is the key to the success of any organization, which increases employee satisfaction, strengthens their learning and flexibility in a changing environment. Therefore, this research aimed to investigate the relationship between personality traits and psychological well-being with the quality of work life through the mediation of perceived social support.

    Methodology

    The present research method was a path analysis type descriptive correlation. This research's statistical population was comprised of all the teachers working in education in Boyerahmad city. From the statistical population, 450 people were selected and studied by the available sampling method. To collect data, the social support questionnaires of Ziman and his colleagues (1988), personality traits (NEO), Riff's psychological well-being (1989), and Walton's quality of work life (2003) were used. Evaluation of the proposed model was done using path analysis.

    Results

    The research findings showed that the direct paths of personality traits, psychological well-being, and perceived social support to the quality of work-life, as well as personality traits and psychological well-being to perceived social support, were statistically significant.

    Conclusion

    The results showed that the indirect relationship between personality traits and psychological well-being through perceived social support and the quality of work life was significant. Overall, the research results showed that the quality of working life is affected by many factors, including personality traits, psychological well-being, and perceived social support.

    Keywords: personality traits, Psychological Well-Being, quality of work life, perceived social support
  • Hosain Dolatdost *, Mahsa Javadyan, Alimorad Jehanbakhsh, Morteza Asghari, Keyamarsh Namjoo Pages 44-60
    Background and purpose

    Today, a new trend has started in organizations, and work in organizations has gained a new meaning. Organizations that offer a good quality of work life to their employees have a good index in attracting and retaining employees. Therefore, the quality of employees' working life is the key to any organization's success, increasing employee satisfaction and strengthening their learning and flexibility in a changing environment. Therefore, this research aimed to investigate the causal relationship between personality traits and job stress with the quality of work life through the mediation of job attachment.

    Methodology

    The research method was correlation and path analysis. The statistical population of the research was made up of all the teachers and teachers working in education in Ludab region (Boyer Ahmad city) in the academic year 2022-2023. The statistical sample of the research was 250 teachers who were selected by convenience sampling. In order to measure the research variables, Walton's (1973) work-life quality questionnaires, Davis et al.'s job stress (1991), NEO personality traits (Costa & McCree, 1985), and Edwards and Klipatrick's (1984) job attachment were used. Evaluation of the proposed model was done using path analysis.

    Results

    The findings showed that the direct paths of personality traits and job stress and job attachment with quality of work life and the direct paths of personality traits and job stress with job attachment were statistically significant. On the other hand, the results showed that the indirect paths of personality traits and job stress through job attachment with the quality of work life were significant.

    Conclusion

    Generally, personality traits and job stress significantly correlate with the quality of work life through the mediation of job attachment in teachers.

    Keywords: quality of work life, personality traits, job attachment. Job stress
  • Forogh Ramezannia, Soghra Afkane *, Hasanali Aghajani, Alireza Chenari Pages 61-73
    Background and Aim

    In today's business environment, the basis of competitive advantage has changed from quality to innovation, innovation allows companies to quickly adapt to changes and helps companies find new products and markets. In today's competitive world, the survival of organizations requires special attention to the category of innovative organizational culture. The purpose of this article is to identify patterns of innovative organizational culture, transformational leadership style, and quality of work life, and it is developmental in terms of its purpose.

    Methodology

    The current research is qualitative and the statistical population includes professors of academic units and managers of Azad Universities of Mazandaran. The sampling method of this research was snowball. A semi-structured interview was used to collect information and 20 experts in this field were interviewed. In order to analyze the data in this research, the theme analysis strategy and six-step technique of Clark and Brown (2006) and MAXQDA software were used.

    Findings

    The results of the research showed that in the main theme of innovative culture, four organizing themes of the effects of innovation, organizational learning, individual development of employees and the desire and tendency to innovate were obtained; In the main theme of transformational leadership, two organizing themes of individual considerations, mental motivation, and in the main theme of the quality of working life, three organizing themes of job nature, security and job relations, and rights and benefits were obtained.

    Conclusion

    As a result, paying attention to the extracted factors and making policies for the development and optimization of the use of financial and economic resources to increase the sustainability and competitiveness of the university and to improve and modify the service delivery methods and solutions and suggestions in line with their desirability It was recommended to managers and trustees.

    Keywords: Innovative Organizational Culture, Transformational leadership style, quality of work life